Monitor dla Graczy

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
hwn

2009-02-13 14:30:13

Chce poznac wasze zdanie jakie monitory sa najlepsze dla graczy,jakie firmy,jakie modele,jakie cechy sa najwazniejsze i dlaczego , czekam na odp. ;)

__
Wierze ze nieglupie poglady tez sa zarazliwe ; )

Zbanowany
phoenixpll

2009-02-13 14:48:51

Cechy to chyba, krótki czas rekacji, duże kąty widzenia

__

VIP
zoom

2009-02-13 15:02:35

Ja używam iiyama 20’WSV 2ms + DVI.
Jeśli masz komputer który pociągnie 1440x900 to spokojnie możesz kupić monitor panoramiczny.
Jednak najlepszym rozwiązaniem jest 19' CRT z płaskim kineskopem.

__
Play more promode.

VIP
blacktyger

2009-02-13 15:02:49

http://www.lge.com/download/product/W/W2261V-PF/w2261v-pf_1231145619947_l2.jpg

Posiadam od 3tyg i mogę serdecznie polecić :)

http://www.lge.com/products/model/detail/w2261v-pf.jhtml

22”, FHD, 2ms, 20k:1 (dyn) kontrast. No i LG ^^. Cena ~800zł.

Grałem na nim we wszystkie najnowsze i nie tylko gry ostatniego czasu i żadnych smużeń czy innych pierdów nie ma.

__

Użytkownik
Alpha`

2009-02-13 15:15:21

Mój Samsung 2232BW 22' panoramiczny też sprawuje się dobrze. Zarówno w starszych i dynamicznych grach m.in ET, Q3, WSW, QL. Jak i w tych nowszych COD4/5, mirror’s edge, GTA4, Far cry 2.

http://www.nokaut.pl/monitory/monitor-samsung-sm2232bw.html

__

VIP
Grmx

2009-02-13 15:17:40

nie istnieje monitor LCD ktory bedzie tak dobrze sprawowal sie w grach jak CRT. Poprostu to zupelnie inna technologia, samochodem na benzyne, na ropie nie pojedziesz.

__

VIP
j3sh

2009-02-13 15:35:11

ostatnio kupilem monitor lcd 19” i zauwazylem znaczna roznice miedzy nim a moim wysluzonym crt 15” ktory badz co badz mial 85hz i obraz byl znacznie plynniejszy. W cs 1.6 zauwazylem ze gdy gram na rozdzielczosciach mniejszych niz 1440x900 to obraz bardziej przycina. Teraz uwazam ze moglem wziac jednak monitor crt 100hz

__

VIP
blacktyger

2009-02-13 15:54:35

Zależy jaki kto LCD bierze... Bo te do 600zł raczej nie dają rady. Ja np gram w q3, et i żadnych przycinek bynajmniej nie ma. Natomiast w takim GTA 4 bądź innym Mass Effect 1920x1080 jest wyje*ane ^^.

__

VIP
j3sh

2009-02-13 19:23:45

w moim przypadku to samsung t190, kierowalem sie tymi 2ms i cena

__

VIP
Pajda

2009-02-13 20:24:53

CRT na Diamondtronie SB NF i M2. Marki Nec i Mitsubishi w przypadku nowszego kineskopu i iiyama w przypadku starszego.

Nie wazne ile sie wyda na LCD, nie wazne czy widac smuzenie czy nie, to co widzimy na ekranie bedzie odbiegalo od tego co sie dzieje naprawde i nas opoznialo. Najbardziej czuc to tam gdzie jest duzy stopien analogowosci i wymaga sie wyczucia momentu, czyli akurat niekoniecznie w FPP, ktorym sie wszyscy kieruja.

__

Użytkownik
Sstien

2009-02-14 13:29:22

MONITOR

__
iman

Użytkownik
dnl666

2009-02-14 13:41:07

generalnie każdy CRT w miare porządny jest dobry, bo mozna grac na 100-120 hz :)
ja przerzucilem sie na LCD i nie jestem zachwycony, gdyz np na Samsungu 2232BW przy nominalnej rozdzialce (1680x1050) moge ustawic max 60 hz, co jest naprawde duza roznica. tak wiec na razie ja bym na twoim miejscu gral na CRT-ku i poczekal, az wyjda jakies dobre LCD do grania (co nie wiadomo kiedy nastapi, przynajmniej ja nie wiem :P)

__

Zbanowany
DIE

2009-02-25 14:56:31

no chyba was ... 19-a max :) 2ms

__

Użytkownik
qwe

2009-02-25 15:05:17

Jak juz 19stka to lepiej CRT.
Sam do gier zakupuje CRTka do gier sieciowych. Po prostu nie ma monitora LCD w zadnej cenie, ktory by mnie zadowolil i pozwolil grac w starcrafta i q3.

__

VIP
reaktiv

2009-02-25 15:08:09

EIZO HD2442W

http://www.gry.eizo.pl/jak-wybrac-monitor.html
http://www.gry.eizo.pl/dla-graczy.html
http://www.gry.eizo.pl/mity-lcd.html

HF ;D

__

Użytkownik
mefistox2

2009-02-25 15:24:24

qwe cos musisz miec nie tak z glowa zeby kupowac inny monitor specjalnie do dwoch gier :SS

__

Użytkownik
Tixer10

2009-02-25 15:33:01

jak bys mial tyle gotowki co qwe to tez bys tak roobil :PP

__

Użytkownik
qwe

2009-02-25 15:36:06

@bulbasaur

Cos musisz miec nie tak z glowa skoro kupujesz myszke za ~150zl dla paru(moze jednej) gier. Muszisz miec cos nie tak z glowa skoro kupujesz podkladke za xx zl dla paru gier. Musisz miec cos nie tak z glowa, skoro pol czasu spedzonego przed kompem grasz w pare gier (a moze jedna?).

Chyba wszyscy na tym serwisie maja cos nie tak z glowa wg twojego rozumowania.

Monitor crt mozna za 150zl kupic. Moje pieniadze i moge robic z nimi co chce. 150zl kosztuja 2 gry w ktore gram.
A jesli bede gral TYLKO w te 2 gry to chyba nawet lepiej, bo nie bede musial wykladac kasy na sprzet do innych gier.

Jak widac, to nie ja mam cos nie tak z glowa tylko twoje rozumowanie jest godne poziomu 15 latka.

@tixter
Ja nie wydaje pieniedzy dla tego, ze nie mam co z nimi robic, tylko dlatego, ze cos mi jest potrzebne/ niezbedne.

Ciekawe, czy bulbosaur w tym swoim mozdzku pomyslal jak “fajnie” gra sie w Starcrafta/ quake 3 na 27 calowej panoramie.

Otoz wyjasniam mu, ze tylko dlatego nie gram narazie w q3/sc bo nie mam odpowiedniego monitora. Kropka.

__

Użytkownik
Tixer10

2009-02-25 15:43:50

do gier bierz crt della miazdza pyte !

__

Użytkownik
mefistox2

2009-02-25 16:09:45

qwe a gdzie ja pisalem o podkladkach czy o myszkach? dla mnie posiadanie dwoch monitorow jest chorym pomyslem , bo jak bedziesz chcial zagrac w qłejka to LCD zdejmiesz , CRT położysz? a jak napisze Ci ktos na gg to zrobisz taka sama tylko odwrocona operacje? ja nie zauwazylem az tak znaczacej roznicy miedzy CRT a dobrym monitorem LCD, dodatkowo nie slyszalem zebys byl az takim pro graczem zebys potrzebowal idealnej czerni i ci laser smuzyl LOL

“A jesli bede gral TYLKO w te 2 gry to chyba nawet lepiej, bo nie bede musial wykladac kasy na sprzet do innych gier."

Tak i bedziesz gral w te dwie gry , a niedawno pisales ze zmieniasz kompa.

Qwe ty masz po prostu jakis problem ze soba, bo kazdy kto czyta juz jakis czas twoje wypociny widzi ze gubisz sie w swoich teoriach.Pisales o manipulacji reklamy i TV i nie wiem czym jeszcze, a sam uwazasz sie za audiofila videofila i widzisz roznice miedzy 2ms a 2,0000000001ms. Nawet nie wiesz ze reklama dziala na ciebie bardziej niz myslisz.

__

Użytkownik
reurion

2009-02-25 17:01:16

qwe jeśli wymienasz kompa i masz ta 8800gts to ja ją odkupie od ciebie:D

__

Użytkownik
qwe

2009-02-25 18:08:18

@bulbasaur

Ja zakupuje ogromne biurko o 160 cm szerokosci.
Spokojnie zmiesci sie moj obecny monitor, CRT i jeszcze amplituner z boku.

Nie kupilem CRTka do tej pory, poniewaz nie posiadalem takiego biurka.

2 monitory mozna spokojnie podpiac do jednego kompa (mam 2 wyjscia).

odatkowo nie slyszalem zebys byl az takim pro graczem zebys potrzebowal idealnej czerni i ci laser smuzyl LOL
Przestalem grac w q3 zanim Ty w ogole zaczales sie interesowac e-sportem.

Idealna czern?? W CRTkach jej na pewno nie ma.
Smuzenie lasera? Nie wiem co to ma znaczyc. Jak gram CPMA to roznica czuje i widze.

Tak i bedziesz gral w te dwie gry , a niedawno pisales ze zmieniasz kompa.
Mialem taki plan, ale tego nie zrobilem, poniewaz malo gram w gry, a jesli juz to starocie typu Turok czy Constructor.

Qwe ty masz po prostu jakis problem ze soba, bo kazdy kto czyta juz jakis czas twoje wypociny widzi ze gubisz sie w swoich teoriach.
No wlasnie widze, ze masz problem ze soba. Nie potrafisz myslec, i np wydaje ci sie ze jesli ty masz male biurko na ktorym nie zmieszcza sie dwa monitory to kazdy tak ma. ZAL

Kolejna sprawa, ten CRT potrzebny mi do paru innych rzeczy, ktore nie wymagaja tak duzej powierzchni a nie mecza tak bardzo wzroku.

Pisales o manipulacji reklamy i TV i nie wiem czym jeszcze, a sam uwazasz sie za audiofila videofila i widzisz roznice miedzy 2ms a 2,0000000001ms. Nawet nie wiesz ze reklama dziala na ciebie bardziej niz myslisz.

Uwazam sie za audio i wideofila ?? Gdzie ???!!! Czlowieku, pieprznij sie glowa w mur, bo taki klamstw i glupot dawno nie czytalem.

Widzisz roznice miedzy 2ms a 2,0000000001ms

Od kiedy CRT ma czas reakcji 2 ms ?? Gdzie pisalem, ze widze roznice miedzy 2 a 2.0000001 ms ??
Klamiesz i zmyslasz historie.

Jesli glupku twierdze, ze grajac w q3 cpma, ktora jest znacznie bardziej dynamiczna gra niz twoje pokemony to chyba mam prawo tak twierdzic.
Nie ubzduralem sobie tego omnibusie, bo jesli bylo by inaczej to dawno w q3 bym gral.

Jesli nadal tak bardzo upierasz sie w swojej glupocie to mozesz sobie podlaczyc CRT i LCD i troche pograc.

Wykazujesz sie nieznajomoscia parametrow technicznych monitorow, a ponadto w LCD 2ms to nie jest czas kazdego przejscia, tzn inny bedzie czas reakcji dla przejscia z szarego w bialy, a inny do przejscia z czarnego w bialy, albo niebieskiego w czerwony.

Ponadto madralo, monitory LCD maja rozdzielczosc natywna, co oznacza, ze jak na takich 19 calach wlacze starcrafta to obraz bedzie wygladal jak g***o.

Dodam jeszcze, ze bardzo czesto gram w gry z emulatorow, ktore na LCD wygladaja zalosnie.

Powodow do kupna CRT mam wiele, przeciwskazan technicznych wcale.

Oto ws biurko
http://img207.imageshack.us/img207/6841/429582101.jpg

Jak widzisz, problem masz sam ze soba, poniewaz nie jestes w stanie zrozumiec podstawowych rzeczy i trzeba ci tlumaczyc i pokazywac palcem.

__

Użytkownik
mefistox2

2009-02-25 19:51:51

"Przestalem grac w q3 zanim Ty w ogole zaczales sie interesowac e-sportem”

Ja wtedy grałem w piłke na podorku , i bez przesady ale jestes starszy tylko 2 lata

“Gdzie pisalem, ze widze roznice miedzy 2 a 2.0000001 ms ?? "

A ja gdzie tak napisalem?

“Wykazujesz sie nieznajomoscia parametrow technicznych monitorow, a ponadto w LCD 2ms to nie jest czas kazdego przejscia, tzn inny bedzie czas reakcji dla przejscia z szarego w bialy, a inny do przejscia z czarnego w bialy, albo niebieskiego w czerwony. Ponadto madralo, monitory LCD maja rozdzielczosc natywna”

O prosze , napisz mi coś jeszcze bo jestem zielony jesli chodzi o kompiutery!

__

Zbanowany
DIE

2009-02-25 21:04:25

stfu pokemonie ;)

__

VIP
reaktiv

2009-02-25 22:00:15

Qwe, chyba specjalnie dla ciebie wypakuje HDka i sprawdze go na demku jakims Q3 CPMA. Choc nie sadze zebym zauwazyl w nim cokolwiek takiego jak smuzenie. :p

Tylko mi powiedz skad moge wziac Q3 i tego CPMA :D i jakies demo porzadne :D

__

VIP
blacktyger

2009-02-26 00:31:31

Ostatnio miałem szkolenie z monitorów EIZO i powiem tylko tyle, że na te wszystkie Samsungi i LG ciężko się patrzy :D. Dzięki kontrastom 2miliony:1 (bodaj Philips tyle już ma w swoich TV) tak na prawdę ukrywają tylko, że nie wyświetlają połowy kolorów.

Nie polecam zerkać na EIZO bo potem monitor do 2k wydaje się zabawką :/.

A co do ms, ludzkie oko nie widzi nic poniżej 16ms.. A producenci i tak zawsze podają g2g.

__

Użytkownik
Forem

2009-02-26 01:14:22

reaktiv nie chodzi o demko, w tak szybkiej grze jaką jest q3 cpma, gra się zupełnie inaczej na smużącym monitorze niż na crt. I to się czuje.

__

VIP
zoom

2009-02-26 09:02:31

Również chce kupić monitor CRT do CPMA.
I zgadzam się z tym co pisze QWE bo niedawno robiłem przymiarki do większego biurka na którym będą stać 2 monitory, a pisanie że nie ma co z kasa robić jest żałosne bo to przecież jego pieniądze...

@Reaktiv w taki sposób to możesz sobie przetestować coda a nie CPMA...

__
Play more promode.

VIP
Grmx

2009-02-26 13:08:44

to tylko slepy moze nie widziec roznicy pomiedzy CRT a LCD. Od 3 dni mam nowego CRT ,a 3 ostatnie lata gralem na LCD, i przeciez to jest kolosalna roznica. LCD nei nadaja sie do grania za zaden ch**.
CRT mozna dostac za 100zł, oczywiscie uzywany, wiec trzeba miec gwarancje zwrotu.

__

VIP
reaktiv

2009-02-26 14:03:08

@Forem

No ja sam nie mam tego movmentu graczy Q3 zeby tak zapierniczac po mapie, wiec chyba demko gracza ktory smiga lepiej by to odwzorowalo. No i zapewniam cie, ze nie dostrzezesz smuzen na tym monitorze.

__

Użytkownik
qwe

2009-02-26 14:32:07

@bulbasaur

Ja wtedy grałem w piłke na podorku , i bez przesady ale jestes starszy tylko 2 lata
Tez gralem w pilke.

A co do wieku, 21-18= 3.

“Gdzie pisalem, ze widze roznice miedzy 2 a 2.0000001 ms ?? "

A ja gdzie tak napisalem?

Qwe ty masz po prostu jakis problem ze soba, bo kazdy kto czyta juz jakis czas twoje wypociny widzi ze gubisz sie w swoich teoriach.Pisales o manipulacji reklamy i TV i nie wiem czym jeszcze, a sam uwazasz sie za audiofila videofila i widzisz roznice miedzy 2ms a 2,0000000001ms. Nawet nie wiesz ze reklama dziala na ciebie bardziej niz myslisz.

A i nie zauwazylem tego:
Nawet nie wiesz ze reklama dziala na ciebie bardziej niz myslisz

Gdzie ostatnio pokemonie widziales reklame uzywanego monitora CRT ?? O jakiej ty reklamie mowisz??
Potrzebuje monitor CRT to go kupuje.
Ktos potrzebuje auta, zeby dojezdzac do prace to od razu mowisz, ze reklama na niego dziala??

Otoz reklama dziala glownie w ten sposob, ze przyciaga do danej marki produktu ktory potrzebujemy.
Rozumiem, ze mam nie kupowac jedzenia itp bo to jest wplyw reklamy tak?? -.-

@blacktyger

Ja mam Samsunga 275t, polprofesjonalny. Kolory nieziemskie, moze nie jest to EIZO ale jest po prostu znakomity.
Szkoga, ze nie ma blyszczacej matrycy, kolory byly by znacznie lepiej odwzorowane no i cieszylbym sie niemal idealna czernia.

A co do ms, ludzkie oko nie widzi nic poniżej 16ms
Tu bym sie klocil i to mocno. To zalezy. Wystrzalu z raila opoznionego o 16 ms nie zauwazysz, ale gdy np tlo jest zdenynchronizowane z celownikiem o 16 ms to jest to juz zauwazalne.

I tutaj popatrzcie na post zooma.
Kto kiedykolwiek widzial jak on gra ten wie ten zrozumie.

I mam gdzies jakies wyniki badan. Nikt takich badan nie prowadzil na graczach CPMA.
Jesli widze roznice to NIKT i NIC nie wmowi mi, ze mi sie wydaje, bo ja to po prostu widze.

Moj monitor ma 6ms i widac cholerne smuzenie, jesli chodzi o cpma. W innych grach typu CS sie tego nie zauwazy bo jest to nieporownywalnie mniej dynamiczna gra.

__

Były Redaktor
raul

2009-02-26 17:39:38

ok ni bede Was oszukiwał...

CRT

__

Użytkownik
emitar

2009-02-26 17:43:39

dla zwyklego smiertelnika (takiego jak ja) nie ma roznicy midzy lcd a crt :] (mam oba w pokoju) juz nawet nie zmieniam sens’a zmieniajac lcd 75hz na crt 100hz i odwrotnie (kwestia kilku machniec myszka, zeby sie przyzwyczaic : D) :] kup monitor taki jak ci sie podoba i taki na jaki cie stac :]

__

Użytkownik
mefistox2

2009-02-26 18:12:25

qwe lepiej kup kolarzuwe, wyjdziesz z domu troche oczy ci owieje z kurzu i nie bedzie smuzyc

__

Użytkownik
wiecek.

2009-02-26 18:35:34

CRT za 60zł > LCD za 800zł jeśli chodzi o grę sam takiego lcdka zamieniłem na brzydkiego, dużego CRTka od LG gdzie gram na 100Hz i różnica czy to w codzie, csie czy quake jest KOLOSALNA, do grafiki niby jest lepszy ale... kolory są zajebiste, ale geometri za chu..a nie wyreguluję poprawnie i myślę nad kupnem LCD z Pivotem do grafiki i pracować jednocześnie na dwóch, tyko biurko muszę wymienić :D

__

Użytkownik
qwe

2009-02-26 18:46:24

qwe lepiej kup kolarzuwe, wyjdziesz z domu troche oczy ci owieje z kurzu i nie bedzie smuzyc

Kupic raczej nie kupie, lepiej samemu zlozyc. Taniej i lepiej.

__

Użytkownik
Muschiii

2009-02-26 20:22:03

iiyama2win

__

Użytkownik
haossek15

2009-06-11 18:45:41

ja mam monitor 22 cale firmy samsung i jestem z niego obecnie zadowolony cena takiego monitorka to w granicach 500-900 zl

__

Użytkownik
haossek15

2009-06-11 18:45:45

ja mam monitor 22 cale firmy samsung i jestem z niego obecnie zadowolony cena takiego monitorka to w granicach 500-900 zl

__

VIP
j3sh

2009-06-11 19:28:59

kolega juz raczej kupil monitor...

__

• 1
  • 2

Warning: getimagesize(http://www.lge.com/download/product/W/W2261V-PF/w2261v-pf_1231145619947_l2.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP? in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166

Warning: getimagesize(http://img207.imageshack.us/img207/6841/429582101.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

5804 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie