Polacy najlepsi w gry komputerowe

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
Spider6

2008-08-28 12:54:28

http://wiadomosci.onet.pl/1815008,18,item.html

tylko czekac na madre komentarze ...

__

Użytkownik
san

2008-08-28 13:15:13

hahahaahha komenatrz pod artykułem:

Ja przeszłam wczoraj sapera na poziomie zaawansowanym.
Ta gra wymaga ogromnej inteligencji. Na poziomie ekspert to podobno tylko nieliczni przechodzą.

~ellvira , 28.08.2008 12:59

OWNED!!!!!

__
Blue is the colour and football is the game ;]

Użytkownik
dezCartezz

2008-08-28 13:31:49

no a czego sie spodziewales po onecie? ten tez jest dobry:

Największe lenie na świecie 28.08.2008 13:14
siedzą i grają .buahahaha ~Maciek

:D BUAHAHAHA omfg

__

Użytkownik
chojrak

2008-08-28 13:36:42

Ciesze sie ze POkolenie Jana Pawla II w koncu odnosi miedzynarodowe
sukcesy. Gratulacje dla mistrzów, może wojna nie przerwie ich sukcesów.

~Wio Letta , 28.08.2008 13:16

__
dupa

Użytkownik
Zippi9

2008-08-28 13:36:45

debile...

__

Użytkownik
imn

2008-08-28 13:51:40

"(...)mówi `Neo` Kubski" ... może by tak imię dodać redaktorzyno..

__

Użytkownik
RagnaRock

2008-08-28 13:57:28

ej, nie ma co się śmiać, ja mam 130 sek. na ekspercie i było ciężko ; E

__

Użytkownik
Kris^u

2008-08-28 14:05:27

Polacy wygrali bo...
..., bo tylko Polacy grają na komputerach.

~gracz telewizyjny , 28.08.2008 13:34 xD

brakuje tylko informacji o wygranej. ale + za nagłośnienie sprawy

__

Użytkownik
san

2008-08-28 14:33:43

onet2win

__
Blue is the colour and football is the game ;]

VIP
Preak

2008-08-28 15:21:24

Wole mistrzostwo w graniu niz 20 pozycje w rankingu medalowym po zakonczeniu olimpiady ;]

__

VIP
spec_u

2008-08-28 15:36:18

jakiś problem do Mai Włoszczowskiej ? :D

__
ema

VIP
JamJestZuras

2008-08-28 15:48:43

To bylo ambitne.

Onet user #1
Zal mi ich co oni potrafia, tylko grac w durne gierki (mniej wiecej tak napisal)

i teraz ambitna odpowiedz ;D

Onet user #2
Tak a na imprezy przychodza do nich gigabajty lasek

:DD

__
gdzietenwosk.pl

Użytkownik
Tymek

2008-08-28 15:57:58

Hmm ja jakoś nie... Nie wiem, może jestem ignorantem, ale jak widzę 5 dwudziestoparoletnich facetów którzy wstają od komputera i cieszą się z wygranej, później całują puchar itd. to pierwsze co mi przychodzi na myśl to PARODIA. Parodia w dosłownym tego słowa znaczeniu, parodia emocji sportowych itd. No sory, ale dokładnie tak to wygląda dla każdego kto nie jest podjarany oglądaniem demek CSa...

I błagam was, nie przyrównujcie gier komputerowych do sportu. Obym nie dożył dnia, kiedy całe to śmieszne towarzystwo pojawi się na Igrzyskach Olimpijskich, a niestety takie mroczne widmo nad nami zawisło kiedy jakiś czas temu czytałem o 'gamingu' jako dyscyplinie pokazowej (swoją drogą chyba do tego nie doszło, prawda? I bardzo dobrze...).

Naprawdę nie mam nic przeciwko, niech e-sport się rozwija. Niech go uznają za dyscyplinę sportową, jeśli ma to rozwinąć stronę organizacyjną, poza tym definicja sportu pasuje i skoro szachy mogą się szczycić mianem dyscypliny sportowej to i na gry pewnie przyjdzie czas... prędzej czy później :-).

Jestem natomiast przeciwnikiem stawiania 'sportów elektronicznych' w jednym rzędzie z dyscyplinami sportowymi obecnymi na IO. Sport to przełamywanie własnych słabości i pokonywanie granic, a gry to... no cóż :-), gry to po prostu gry i jakby nie było - zabawa.

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-08-28 16:03:23

Czego się spodziewać po komentarzach na portalach internetowych? Zawsze zlatuje się stado przygłupów myślących, że wiedzą lepiej.

__

VIP
samolot

2008-08-28 16:06:30

No to już wiem czemu na IO jestesmy tacy nędzni.
Rosnie pokolenie "miszczów" komputerowych z wadami wzroku, krzywymi kręgosłupami itp.

~rafcio

;DDD

__

Użytkownik
dnl666

2008-08-28 16:08:32

heh, popatrz czasem na problem z drugiej strony.

dla mnie np wyjscie na podworko z kumplami i pokopanie pilki to zabawa, pojscie na basen to zabawa, siatkowka to zabawa...
moze i dla ludzi, ktorzy nie zajmuja sie profesjonalnie esportem granie to jest zabawa, ale tak samo dla ludzi, ktorzy nie graja profesjonalnie w pilke takze jest ona zabawą.
dlatego skoro ludzie poswiecaja cale dnie, miesiace, lata na to aby stac sie najlepszymi w danej dziedzinie (w tym przypadku w grze), dlaczego nie maja byc oni stawiani na rowni z ludzmi, ktorzy poswiecaja cale dnie na trenowanie biegow? dla jednego przelamaniem bariery moze byc przebiegniecie 100 m ponizej 10s, dla innego zdobycie najwiekszej ilosci fragow w meczu itp. Nie ma takiej mozliwosci, zeby wszyscy byli najlepsi w jednej dziedzinie. Mam nadzieje, ze gry zostana kiedys zestawione na rowni z innymi sportami.

__

Użytkownik
iVon3ry

2008-08-28 16:09:26

''Sport to przełamywanie własnych słabości i pokonywanie granic, a gry to... no cóż :-)''

a 1 vs 5 to co:PP

__

Użytkownik
Blademaster

2008-08-28 16:15:44

Prosze nie nukowac mojej ponizszej wypowiedzi, nie znalazlem innego, bardziej zaawansowanego intelektualnie komentarza na ich posty. A wiec:

O JA PIERDOLE, CO ZA NIEDOUCZONE GLABY

__

Użytkownik
Tymek

2008-08-28 16:21:33

To, że komuś płacą za 'granie' sprawia tylko, że e-sport podąża w stronę profesjonalizmu, ale nie czyni go sportem. Również współzawodnictwo to żaden argument, bo pojawia się w każdej dziedzinie życia. Mówienie o przełamywaniu barier w kontekście gier komputerowych to już profanacja :-). Przełamywanie barier to jest walka z samym sobą, jeśli wiesz co mam na myśli. Gdzie w grach komputerowych jest na to miejsce? Ja rozumiem, że dorosły facet, który siedzi przed kompem o 2 w nocy i po raz enty próbuje nową taktykę ze swoim klanikiem może walczyć z samym sobą... ale nie do końca o to mi chodziło :-).

__

Użytkownik
dnl666

2008-08-28 16:39:29

no wlasnie, wspolzawodnictwo jest wszedzie, tak samo w sporcie jak i w esporcie wiec pod tym wzgledem obie dziedziny nie roznia sie.
kase to podejrzewam gracze zgarniaja wieksza niz czesc sportowcow, aczkolwiek mysle, ze beda zgarniali jeszcze wieksza.
a jezeli chodzi o "przelamywanie barier", to widze, ze sie nie zrozumielismy. dla mnie (i dla wielu innych) granie w pilke, bieganie czy plywanie to cos only4fun, dlatego nie obchodzi mnie, ze ktos zrobil 20 zwodow, pobieg setke na rekord itp. rownie dobrze mogloby tego nie byc, mam to totalnie w dupie. dla mnie taki sport moglby nie istniec, poniewaz nie jest to dla mnie cos wartosciowego. po prostu mnie to nie interesuje, jest zabawą. smiac mi sie chce jak widze dwoch gosci odbijajacych rakietką lotke. ale jednak, mimo tego, ze mam na to *** to doceniam to, ze Ci ludzie staraja sie osiagnac jak najwiecej w swoim fachu i ciesze sie z ich sukcesow.
ludzie, ktorzy sie sportem zajmuja profesjonalnie tak samo uwazaja o graczach, graniu i wszystkim co zwiazane z gamingiem(maja to gdzies). nie potrafia sobie wyobrazic esportu jako rownorzednej dziedziny. Ty prawdopodbnie jestes po tej drugiej stronie barykady, dlatego i tak sie nie dogadamy, ale czasem warto spojrzec na sprawe z gory i docenic ludzi, ktorzy poswiecaja sie dla czegos, co Ty uwazasz za bzdure.

__

Użytkownik
reurion

2008-08-28 17:02:44

popre twoją wypowiedz gry to zawsze będzie tylko zabawa

__

ex-Redaktor
exilek

2008-08-28 17:04:58

http://pl.youtube.com/watch?v=yuugycc71Pw
powiedz mi, że zrobienie czegoś takiego to nie jest przekroczenie jakiejś granicy. Spora większość ludzi tak nie zrobi :) A żeby takie cuda w WC3 robić, trzeba sporo trenować :)

__

VIP
V!ct!M

2008-08-28 17:22:01

w teleekspresie tez mowili :)

__

VIP
Preak

2008-08-28 17:38:44

A jezeli nie ma ktos mozliwosci uprawiania sportu? Ma jechac na paraolimpiade? e-sport to calkiem sprawna alternatywa i mozliwosc czystej rywalizacji, czesto czystrzej niz sam sport (dopingi, chinskie przekrety z wiekiem etc). Nie masturbuje sie ogladajac HLTV, po prostu traktuje to jak obejrzenie filmu / meczu / serialu, choc nie ukrywam ze stokroc preferuje obejrzenie dobrego meczu siatkowki czy pilki noznej ;]
Granie nigdy nie zastapi sportu, to pewne. Aczkolwiek mysle ze calkiem sprawnie sie wpasuje miedzy rozne, czesto dziwne konkurencje sportowe ;)

__

VIP
Preak

2008-08-28 17:40:57

nie nie, fajna dzida ;D

__

VIP
marikkkk

2008-08-28 18:03:45

nie rozumiem co on zrobil :D

__

VIP
marikkkk

2008-08-28 18:17:01

Co tu by pisac... niewiedza i tyle

__

ex-Redaktor
exilek

2008-08-28 18:26:34

dlatego nigdy tego nie zrobisz ;D
wysadzał i z powrotem pakował do tego balonu :D jednostki zanim przeciwnik zdołał w nie trafić, natomiast ona w tym czasie trafiały w niego :)

__

VIP
marikkkk

2008-08-28 18:38:29

Aha: p I tak zrozumialem z tego 20% ale dobra, kto nie gra w warcrafta to nie ma prawa zrozumiec :D ale znam Pande z doty !:D

__

VIP
V!ct!M

2008-08-28 18:40:27

ja tez sie nie znam na tych chodzacych drzewach itp :D

__

VIP
marikkkk

2008-08-28 18:46:43

Dlatego ta gra nie jest widowiskowa jak dla mnie bo zeby zrozumiec cos to trzeba w nia grac :D

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-08-28 18:49:17

I tu ujawnia się jedyny powód, dla którego wiele osób sprzeciwia się uznaniu gier za oficjalną dyscyplinę - wizerunek i opinia. Kojarzenie gier wyłącznie jako proste zabawki w kolorowe ludziki i przechodzenie z jednego miejsca planszy do drugiego nie pozwala traktować ich poważniej.

Sposób patrzenia na gry z czasem powinien się zmienić. I prawdopodobnie wtedy będzie dobra okazja do oficjalnego zaliczenia e-sportu w poczet sportu. Na razie jest na to rzeczywiście za wcześnie. Lepiej tego póki co nie robić. Co nagle to po diable.

__

Użytkownik
Tymek

2008-08-28 21:36:50

Proszę, nie rozśmieszaj mnie :-).

__

Użytkownik
Tymek

2008-08-28 21:40:16

Ja się zgadzam, bo sam jak byłem młodszy musiałem na jakiś czas zastąpić boisko Fifą i generalnie całkiem miło wspominam ten okres, kiedy znalazłem w internecie różne strony z turniejami itd... ale tak czy inaczej, jestem przeciwnikiem tego 'wpasowywania' gier między sport.

__

ex-Redaktor
exilek

2008-08-28 21:43:20

a ty mnie mówiąc że sportowcy łamią teraz jakieś bariery :) Łamią to oni co najwyżej opakowania po koksie, co świetnie widać na olimpiadzie :) Chińczycy strasznie poszli do przodu, normalnie cud :) Jak to powiedział mój instruktor od nauki jazdy, który jest lepiej wysportowany niż większość z was, "tam gdzie są wielkie pieniądze tam już nie ma sportu" :)

__

Użytkownik
Tymek

2008-08-28 21:44:25

Mylisz się, to nie jest jedyny powód. Znajdziesz wiele osób, które są obeznane w temacie, a mimo to zdają sobie sprawę z tego, że gry nie powinny stać w tym szeregu...

__

Użytkownik
Tymek

2008-08-28 21:52:43

Rzeczywiście, wśród osób, których jedyny kontakt ze sportem odbywa się za pośrednictwem telewizora, panuje takie przekonanie, że sportowiec musi łyknąć odpowiednią ilość pigułek w odpowiednim kolorze i rekord sam pęka :-).

Jeszcze się odniosę do tego "TERAZ" na początku twojego postu. Uwierz mi, że formuła sportu na przestrzeni dziejów naprawdę niewiele się zmieniła i sportowcy goniąc za wynikami ZAWSZE używali wszelkich możliwych środków. Jeśli coś jest dozwolone, albo jeszcze nie zostało zakazane, a daje wymierne efekty to się z tego korzysta, ale tak było od początku i głupcem jest ten kto myśli, że doping w sporcie to wynalazek XX wieku :-).

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-08-28 21:58:01

Szkoda, że najwyraźniej te osoby nie wypowiadały się pod newsem dotyczącym uznania e-sportu jako sportu. Może padłyby jakieś konkretne argumenty. :P

__

ex-Redaktor
exilek

2008-08-28 22:17:53

to doping nie jest zabroniony? to ja o czymś nie wiem? To po co są organizacje antydopingowe? Chińczycy stosują niewykrywalny doping i dlatego nikt ich nie łapie, bo nie ma dowodów :(

I nie mówię, że wystarczy je łykać, aby wygrywać. Bez odpowiedniego treningu nic one nie dadzą.

"rozmaite formy aktywności fizycznej i umysłowej, podejmowane dla przyjemności lub współzawodnictwa. Od "zwykłej rekreacji" ma go różnić przestrzeganie szeregu reguł obowiązujących w danej dyscyplinie."
W eSporcie mamy aktywność umysłową :), podejmowany jest on w większości i dla przyjemności jak i współzawodnictwa. Dodatkowo każda dyscyplina eSportowa ma jakieś zasady :) Czyli wszystkie warunki spełnione.

__

Użytkownik
Tymek

2008-08-28 22:34:48

Zabronione są te rzeczy, które znajdują się na liście. Wszystkie inne są dozwolone. Często mija trochę czasu zanim dany środek zostanie zbadany przez organizacje antydopingowe i na niej umieszczony. Co chwile wynajdywane są nowe środki i substancje. Praca nad nimi często zazębia się z medycyną. Nieraz bywało tak, że środek pierwotnie mający zwiększać wydolność biegacza, jednocześnie łagodził objawy jakiejś nieuleczalnej choroby i odwrotnie - bywało, że terapie dla różnych chorób powodują przyśpieszenie procesu przyrostu mięśni itd. Również wiele spośród metod dopingu jest praktycznie niewykrywalne, jak np. doping genetyczny. Jednak prawda jest taka, że w danej dyscyplinie wszyscy stosują to samo, co sprawia, że bez sensu jest porównywanie osiągnięć sportowców z różnych okresów czasu, ale aktualne wyniki są wciąż miarodajne.

"I nie mówię, że wystarczy je łykać, aby wygrywać. Bez odpowiedniego treningu nic one nie dadzą."

To cieszę się, że o tym wiesz, więc nie upraszczaj sprawy przełamywania kolejnych granic w sporcie do strzykawek i kolorowych pigułek.

"W eSporcie mamy aktywność umysłową :), podejmowany jest on w większości i dla przyjemności jak i współzawodnictwa. Dodatkowo każda dyscyplina eSportowa ma jakieś zasady :) Czyli wszystkie warunki spełnione. "

Co ty chcesz mi udowodnić? Przeczytaj dwa ostatnie akapity mojego postu #12.

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

7420 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie