Monitor LCD.

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
kUBASAAA

2007-09-12 20:32:28

Mam zamiar za kilka dni zakupić monitor LCD. Chyba normalne jest to, że zawsze się ma w takich sytuacjach dylemat... „A może ten, a może i ten, albo ten” wiecie jak to jest. Na monitor mam zamiar wydać max 900 pln. Mam taką małą prośbę do was no można powiedzieć do chętnych, otóż podajcie kilka wskazówek co do monitora LCD, co warto wiedzieć, czego uniknąć oraz co jest dobre jaka firma itd. (myślę tu, że SAMSUNG, PHILIPS czy LG jest najlepszym rozwiązaniem). Sam znam się trochę na monitorach ale może coś jest czego jeszcze nie wiem a warto wiedzieć przy zakupie monitora LCD.

Czas reakcji plamki 8 ms, kąt widzenia pion160 °, kąt widzenia poziom160 ° , ilość wyświetlanych kolorów16,2 mln, kontrast600:1, jasność300 cd/m², maks. częst. odchylania pionowego76 Hz, maks. częst. odchylania poziomego82 kHz, 17''.

Co myślicie mniej więcej o takich cechach produktu?

__

VIP
Van Helsing

2007-09-12 20:53:42

[url=http://www.allegro.pl/search.php?string=mw221u&sourceid=Mozilla-search]Mam to i jest super[/url] jednak wiecej niż 900zł

NAJSZYBSZY MONITOR WŚRÓD LCD 22" - 2ms!

itp itd

bardzo dobrze sie gra - szpilam w hl 2 dm, css, pes, sc, i wiele innych :D

__
Miejsce na Twoją reklamę!

VIP
zoom

2007-09-12 22:21:56

Powiem Ci ze bardzo fajnie wyglada jestem ciekaw jak sie spisuja w CPMA te nowe monitory LCD :- )

__
Play more promode.

VIP
3Months?ping500

2007-09-13 11:00:40

BenQ FP91GP 19'' polecam!

__

VIP
Van Helsing

2007-09-13 12:27:52

w CPMA akurat nie gram : P

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-13 12:35:29

Co rozumiesz przez to, że jest "super"?

Słyszałem, że często zdarzają się martwe pixele (ale tego akurat można uniknąć oglądając monitor przed zakupem) i że matryca jest nierówno podświetlana. Podobno też zdarzają się duszki.

Sam się zastanawiam teraz nad kupnem monitora. Masz w nim DVI, prawda? Używasz tego DVI? Widzisz różnicę między DVI, a starym D-SUBem?

Ja się zastanawiam nad takim monitorem:
[url=http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/Hyundai/22_LCD_i_wieksze/22_Hyundai_N220WA/pelny,id,39736/]22 Hyundai N220WA[/url]

Nie ukrywam, że przede wszystkim ze względu na cenę (od razu wyprowadzę większość z błędu i napiszę, że tym razem w komputroniku jest NAJTANIEJ). Fakt, że nie ma DVI, ale wydaje mi się, że skoro nigdy nie miałem DVI to nie będę z tego powodu odczuwał dyskomfortu, a za DVI dopłaca się zawsze około 300 zł (analogiczny monitor, ale z DVI jest właśnie o trzy stówki droższy).

Jedyne co mi się nie podoba to to, że Hyundai nie zajmuje się produkcją monitorów i matryce na pewno nie są produkowane przez nich i mogę dostać jakiś shit. Z drugiej strony... za porządnego Samsunga 22" dałbym o 500 zł więcej, czy warto?

__

Użytkownik
w1n

2007-09-13 12:45:39

mam samsunga 931BW i jedynie w cpma widać smużenie.
No i martwe piksele, na szczęście czasami wystarczy przetrzeć chusteczką higieniczna (muchy sraja)

__

VIP
Van Helsing

2007-09-13 13:48:54

Przez super uważam to że nie zamienilbym go na inny w tej chwili. Wszystko dobrze widać, dobrze dopasowany, wszystko wygląda bardzo dobrze.

Używam dvi do PC, d-sub do xboxa, nie widzę większej równicy poza tym jakby na dvi były żywsze kolory, ale nieznacznie. Mi to odpowiada bo mam podpiętego i xboxa i PC. Nie powiem dla mnie plusem są jeszcze głośniki w monitorze bo słyszę jak gram na konsoli :)

Monit fajny nie powiem, tylko czas rreakcji 5ms to już jakieś opóźnienie jak grasz dużo. Zapytam Lucasa, co myśli o tym monitorze bo to jego się radzę jak coś kupuję :D

Jednak nie powiem, fajny monit^^ Jak tylko będę coś wiedział od Lucasa dam Ci znać @ iMsg =]

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-13 14:06:41

Będę wdzięczny za jakąś opinię. Czekam na imsg w takim razie :)

Dzisiaj idę go obejrzeć i jeśli barwy będą w miarę ok, nie będzie złego podświetlenia itd to pewnie będę chętny na niego.

Wezmę laptopa i uruchomię sobie q3 żeby zobaczyć czy smuży czy nie. 5ms to nie musi byc wcale tak źle. Z tego co pamiętam to Equador ma chyba 19" i 8ms - nie narzeka.

Poza tym ja ostatnio nie gram wcale. Zastanawiam się czy nie pograć trochę w q3 jak będę miał monitor (bo na tym od lapka to średnia przyjemność), ale jakoś tak... wątpie czy mnie wciągnie na dłużej.

Bardziej chodzi mi o filmy i ogólny komfort pracy. W robocie mam teraz 19" LCD i jak przychodzę do domu i siadam przy 15,4" to trochę mało miejsca ;D.

A o Asusa pytałem, bo wcześniej zastanawiałem się właśnie nad tym Asusem, nad Samsungiem 226BW oraz nad tym Hyundai'em. A ostatnio stwierdziłem, że różnicy pomiędzy D-SUB a DVI pewnie tak wyraźnie nie zauważę, a różnica 350 (Asus) - 500 (Samsung) zł to jednak spora różnica...

__

Użytkownik
KRucK

2007-09-14 16:32:51

[url=http://www.allegro.pl/item242034795_samsung_931c_lcd_19_czarny_gwar_36m_raty.html]allegro.pl[/url]

Polecam serdecznie ten monitor, samsung 931c, mam go osobiście i jestem bardzo zadowolony z wyboru i z wydanych na niego pieniędzy. Pozdrawiam.

__

Użytkownik
syerrmiro

2007-09-14 19:59:35

Przy zakupie monitora zwróć uwagę na rodzaj matrycy bo to jest najważniejsze, inne parametry i tak są często mocno naciągnięte. polecam poczytać stronkęmva.pl
Szczególnie odradzam monitory na matrycach TN (przestarzałą technologia), a polecam z tańszych na MVA, PVA np. Benq fp91gp, Benq fp93gp

__

VIP
samolot

2007-09-14 20:44:48

ja dzisiaj kupilem sobie taki

[url=http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/iiyama/17_/17_iiyama_Prolite_E1700S2_black/pelny,id,33364/]Link[/url]

nie byl drogi, mam jeden dzien wiec ciezko wiele powiedziec
ale mi sie podoba ;p

__

VIP
Van Helsing

2007-09-14 22:57:53

No kojarzę go, bo kiedyś na esp było info o nim ; )

No dobry, tylko ja jak zobaczyłem mojego była to i miłość od pierwszego wejrzenia ;D znalazłem stosunkowo tanio i kupiłem ;)

ale rozważałem zakup właśnie tego co masz^^

__

VIP
Van Helsing

2007-09-14 22:58:32

Lucas coś milczy... Dalej czekam na odp.

Żeby nie było że zapomniałem^^

__

Użytkownik
Grzesiu

2007-09-15 12:38:29

Ja mam Samsunga 931BW. Goraco polecam! Raz tylko musialem wymieniac, bo sie pare pikseli popsutych pojawilo, ale teraz od miesiaca juz zadnych problemow :)

__

VIP
zoom

2007-09-15 16:43:45

To moze ktos wymienic jakis model lcd na ktorym da sie grac w promode ? :-D

__
Play more promode.

Użytkownik
Tymek

2007-09-15 16:49:45

Nie ma takiego. Nawet na najszybszych matrycach TN widać smużenie. Podobno idzie się przyzwyczaić, ale przed chwilą byłem u kolegi i nawet Fifa smuży na LCD ;asd. Oczywiście w przypadku większości gier nie ma problemów, Double Agent i Gothic 3 wyglądały OK.

__

Użytkownik
w1n

2007-09-15 16:50:04

co prawda nie miałem styczności z modelami z górnej pułki, ale zaryzykuje stwierdzenie, że na żadnym

ludzie chwalą mva, pva, ale one maja lepsze kąty i odwzorowanie kolorów, a gorszy czas reakcji, a moje 2 ms gtg na tn jest żałosne jeśli chodzi o promode

__

Użytkownik
w1n

2007-09-15 16:50:28

co prawda nie miałem styczności z modelami z górnej pułki, ale zaryzykuje stwierdzenie, że na żadnym

ludzie chwalą mva, pva, ale one maja lepsze kąty i odwzorowanie kolorów, a gorszy czas reakcji, a moje 2 ms gtg na tn jest żałosne jeśli chodzi o promode

__

VIP
Van Helsing

2007-09-15 16:51:19

co ma za LCD ze mu fifa smuzy? : D u mine widać ok, fife, pesa, jak i jeszcze szybsze gierki : P

__

VIP
zoom

2007-09-15 16:53:15

eh to lipa bo w niedalekiej przyszlosci pewnie wyjda z obiegu zwykle monitory i trzeba bedzie kupic lcd... a chcialem taki na ktorym mozna sobie fajnie pograc. No to na co patrzyc przy wybieraniu monitora ? Jakie parametry sa tymi podstawowymi ktore umozliwiaja przyjemna i bez problemowa gre ?

__
Play more promode.

Użytkownik
Tymek

2007-09-15 16:55:18

Szukaj czegoś na MVA/PVA. Panele są trochę wolniejsze, ale masz lepszy kontrast, większą paletę barw i na tych matrycach nie widać bad pixeli, a te w przypadku TN są bardzo uciążliwe...

[url=http://www.allegro.pl/item241514578_monitor_lcd_19_benq_fp93gp_nastepca_fp91gp.html]benq[/url].

__

Użytkownik
kUBASAAA

2007-09-15 16:56:32

..."Jakie parametry sa tymi podstawowymi ktore umozliwiaja przyjemna i bez problemowa gre ? "
Bardzo dobre pytanie...Te smużenie w grach to minus LCD.

__

Użytkownik
Tymek

2007-09-15 16:59:55

Nie wiem konkretnie co to za model, jakiś LG na TN. On twierdzi, że wszystko jest ok, ale ja siedząc w domu przed CRT widzę smużenie... myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia się.

__

VIP
Van Helsing

2007-09-15 17:03:18

W sumie wiele zależy od przyzwyczajenia ;)

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-15 17:18:01

Fajnie, że pamiętasz i opinia nadal mnie interesuje, MIMO ŻE kupiłem już ten monitor ;).

I powiem tak. W tej cenie rewelacja. Nie jest to monitor dla ludzi wybrednych i takich, których razi każdy szczegół, ponieważ ma on jedną wadę. Na dole ekranu widać nierówne podświetlenie (taka mała poświata). Widoczne to jest tylko kiedy cały ekran jest czarny, więc jak dla mnie to niewielki problem.

Co więcej ekranik nie smuży w grach, ma całkiem ładne barwy, dużo miejsca na ekranie.

Minus, że nie ma DVI, ale mi to akurat nie potrzebne.

Za 900 zł lepszej 22" nie znajdziecie.

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-15 17:18:58

W sensie, że u Ciebie martwe piksele = musia (?) kupa? :D

__

Użytkownik
w1n

2007-09-15 17:22:23

wiesz to, że smuży nie oznacza, że gra się tragicznie, można sie do tego przyzwyczaić, niektórzy twierdzą, że tego nie zauważają

a parametry monitorów lcd często są fikcyjne, tanie chwyty marketingowe, typu kontrast 3000:1, 2 ms

najlepiej kupować to co polecają inni, ja kupiłem samsunga 931bw i jest naprawdę ok(w porównaniu do mojego starego flatrona 17), tylko przegrywa pod względem smużenia, ale tak juz jest na lcd, kąty mi nie przeszkadzają

__

Użytkownik
kUBASAAA

2007-09-15 17:25:40

Możesz wytłumaczyć tak w skrócie co to jest te DVI? bo nie za bardzo ogarniam...
Z góry dzięki. No i [+]:D

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-15 17:27:23

Jeśli chodzi o grę to chyba najważniejszy czas reakcji. Aczkolwiek dane podawane przez producenta nie są zazwyczaj super wiarygodne.
Inna sprawa, że jak dawno temu były tylko monitory z 16ms to na jednym smużyło na innym nie. Warto przejść się do sklepu i poprosić o podłączenie monitora, uruchomienie jakieś gry itd. Nie w każdym sklepie się zgodzą, ale ja jak wybierałem laptopa to każdy model pozwolili mi uruchomić, wgrać sobie q3 z płytki, podłączyć myszkę, odpalić, pobiegać chwilkę itd. Bardziej wtedy patrzyłem na fps (bo karty graf do laptopów to porażka), ale analogicznie mógłbyś sprawdzić z monitorem. Problem tylko taki, że nie w każdym sklepie Ci pozwolą. Z tego co wiem to w komputroniku możesz kupić monitor i jak Ci nie podpasuje z jakiegokolwiek względu (bo Ci kolor mebli źle współgra :D) to możesz go oddać w ciągu 7 dni.

Kontrast i jasność moim zdaniem są mało ważne, bo i tak nigdy nie śrubujesz ustawień na 100% (ja mam około 50%).

Do gier najlepiej żebyś miał monitor 4:3, a nie panoramiczny 16:10. Chyba, że Ci nie przeszkadza trochę rozciągnięty obraz (kwestia przyzwyczajenia). Gdzieś czytałem, że można uruchomić program, że po prostu z boku masz czarny ekran, a gra się wyświetla na środku tak jakbyś miał 4:3, ale nie sprawdzałem tego jeszcze.

Do filmów przyda Ci się jeszcze zerknąć na kąty. Im większe tym lepsze.

Częstotliwość odświeżania w przypadku LCD nie gra dużej roli.

Jeśli jesteś super wybredny i wkurza Cię minimalnie źle doświetlona matryca (widać efekt halo na dole albo u góry) to powinieneś rozejrzeć się za czymś droższym. Jeśli nie, to polecam monitory tańsze. Szczególnie jeśli nie potrzebujesz DVI to możesz kupić naprawdę bardzo tani i dobry monitor.

Pozdr

__

Użytkownik
w1n

2007-09-15 17:27:56

miałem jednego martwego, to go rozgrzałem i sie zapalił, cud

pozniej patrze jest mała czarna kropka, więc ja rozgrzewam(chuchając) no ale nie daje rady, pogodziłem się już, że mam pierwszego zmarłego, ale po wyłączeniu panelu zauważyłem małe wybrzuszenie, to była kupa :DSA

__

VIP
Van Helsing

2007-09-15 17:30:18

[hide=skrot ;D]http://www.zpluscable.com/images/products/cmd1889-dvi-end.jpg[/hide]
[hide=skrot ;D #2]http://www.lyberty.com/encyc/articles/tech/img/all-DVI-types.jpg[/hide]

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-15 20:41:32

DVI = Digital Visual Interface

W skrócie jest to cyfrowe wyjście wideo. Normalnie monitory podłączasz do kompa analogowo, a to wyjście służy do przesyłania cyfrowego obrazu. Podobno idzie za tym poprawa jakości (tak jak między łączami analogowymi [SDI], a cyfrowymi [Neostrada] - wiem, kiepskie porównanie, oba są do kitu :D), ale nie każdy to zauważa.

Generalnie masz inny kabelek do monitora i lepszy obraz. Chociaż nie wiem czy różnica jest taka wyraźna.

Jakbyś chciał więcej doczytać to odsyłam [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface]tutaj[/url]

__

Użytkownik
kUBASAAA

2007-09-15 21:16:44

# 31, #32...
Dziękuje ...[+];]

__

Użytkownik
Grzesiu

2007-09-15 22:24:45

Ja nie wiem o czym wy mowicie. Ja na Samsungu 931BW nie widze zadnego smuzenia.

@ Slave

Do gier 4:3? Po pierwsze nie 4:3 tylko 5:4, a poza tym - panoramy sa lepsze do gier. Praktycznie wszystkie gry od 2000 roku maja obsluge widescreen :D

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-15 22:43:32

Mylisz się kolego ;). 4:3. Zwróć uwagę chociaż na rozdzielczości 640x480, 800x600, 1024x768... wszystko w proporcji 4:3.

Czy wszystkie mają tego nie wiem. Wiem, że q3 nie ma, a ja głównie na q3 patrzę, a zoomer pytał o monitor do cpma ;).

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-15 22:45:52

3000:1 to jest kontrast zmienny. Taki ciągły jest około 1000:1 (w kilku modelach Samsunga tak jest). To jest coś jak moc głośników w RMS i w PMPO.

A co do 2ms to różnica często jest w skali. Bo te czasy są albo black to white albo gray to gray i stad nie raz rozbieżności.

__

Użytkownik
Grzesiu

2007-09-15 22:56:10

To ty sie mylisz. Rozdzielczosci 640x480 etc. nie sa rozdzielczosciami natywnymi. Nie istnieja monitory 4:3.

__

Użytkownik
SL4VE

2007-09-15 23:16:51

To dlaczego nie zrobili po prostu rozdzielczości odpowiadających wymiarom ekranu tylko jakieś totalnie nie pasujące?

Doczytałem trochę i znalazłem info, że istnieją zarówno monitory 4:3 jak i 5:4.

Co by wyjaśniało istnienie rozdzielczości o takich proporcjach np. 1024x768 - 4:3 oraz 1280x1024 - 5:4.

Podobnie jak wide istnieją 16:9 i 16:10.

Zdecydowanie nie zgadzam się z opinią, że nie istnieją monitory 4:3. Monitory CRT na pewno miały 4:3. LCD być może są domyślnie 5:4, bo większość ma natywną rozdziałkę 1280x1024.

__

Użytkownik
garo

2007-09-16 14:29:50

Nie istnieja monitory 4:3

Już mogę się śmiać? :DDD

__

• 1
  • 2

Warning: getimagesize(http://www.zpluscable.com/images/products/cmd1889-dvi-end.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP? in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166

Warning: getimagesize(http://www.lyberty.com/encyc/articles/tech/img/all-DVI-types.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 409 Conflict in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

756 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie