Aparat Cyfrowy do 500zł

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
Van Helsing

2007-08-10 19:21:03

Jak w temacie jaki aparat cyfrowy polecacie najbardziej? Taki do 500 zł. Need help :*

ps: sorry za poprzedni temat :P na szybko pisałem i nie zauważyłem że jako news wrzuciłem xD a z tego co zauważyłem to troszkę mógł rozluźnić atmosferę :P

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
n1kon

2007-08-10 19:31:21

haha ;d nikon coolpix L4 powinien sie zmiescic do 500 zl i nawet dobry aparat

__

VIP
Van Helsing

2007-08-10 19:33:11

;-)

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Były Redaktor
raul

2007-08-10 19:43:44

xDDDDD Tak jak mówiłem A460 :P Była kiedyś promocja w Makro, że za 399 Panasonic Lumix 7,2 MPX :DDDD

__

Użytkownik
dezCartezz

2007-08-10 20:06:12

A70, 75, A510.. do wyboru do koloru.

__

VIP
cwir3k`

2007-08-10 20:47:26

jak znajdziesz Canona A520 to nie kupuj, mam i tylko narzekam... a dalem za niego 260 + 40 za karte..

__

Użytkownik
grubka

2007-08-10 23:29:55

[url=http://www.allegro.pl/item223052875_aparat_sony_dsc_717_super_sprzet_polecam_.html]\o/[/url]

__

VIP
cwir3k`

2007-08-11 10:15:48

sony ma drogie podzespoly...

__

Użytkownik
grubka

2007-08-11 10:33:15

co rozumiesz przez "podzespoły" ? tym aparatem zrobisz zdjęcia, a nie jakieś tam obrazki z malutkich kompaktów :)

__

VIP
cwir3k`

2007-08-11 10:52:49

ale kompakt ma to do sibie ze ejst kompaktowy i nie musze brac walizki na niego, tylko zmieszcze w kieszeni.. zreszta ajs ie nie znam na aparatach

kupilem jakis szajs, gdzie polowa zdjec jest bez ostrosci :/ albo po prostu nie umiem go uzywac :/

__

Użytkownik
El-Mo

2007-08-11 11:57:57

kolega ma i nie narzeka, znaczy może trochę jak robił zdjęcia kolesiom skaczącym na rowerach i były niektóre rozmazane (ale to raczej zrozumiałe przy tej klasie). wiele osób chwali, a ty narzekasz i nawet nie napiszesz dlaczego =)

__

VIP
cwir3k`

2007-08-11 12:06:57

pisze, polowa zdjec jest zrypana bo nie lapie ostrosci :/

__

VIP
Pajda

2007-08-11 13:53:43

ale to tez jest kompakt, tyle ze z duzym szklem :P

__

VIP
Pajda

2007-08-11 13:58:19

Nie lapie, znaczy sie AF nie lapie punktow, czy lapie a mimo to jest nieostre?
Bo albo masz egzemplarz walniety i na gwarancje z nim, albo rece Ci sie trzesa jak mi :P

Wyjdz w sloneczny dzien i sproboj zrobic zdjecia na bardzo krotkim czasie przeslony, albo porob zdjecia na statywie z wyzwalacza. Jezeli wychodza nieostre to aparat walniety.

__

VIP
Grmx

2007-08-11 14:00:41

:D
lepiej pozbieraj jeszce, od 800zł masz już dobre aparaty z manualem... no chyba ze nie interesują cię jakies specjalne zdjecia, i pstrykasz aby pstrykac nawet przy gownianym oswietleniu itp.

__

VIP
cwir3k`

2007-08-11 14:10:09

wiesz, az tak to sie na aparatach nie znam, co to jest to AF w ogole i czy powinno byc wlaczone '-) Aparat kupilem bo byl bardzo tani, po jakims refurbishmencie czy cos ;-) W skrocie uzywany, ale odnowiony i ma dzialac :)

Aparat robi fajne fotki, ale prawie polowa jest tak nieostra ze omg... rece mi sie nie trzesa w ogole, moge miec jednak nieskoordynowane ruchy przy pstrykaniu fotek ;)

Zauwazylem jedno, jak robie zdjecie normalne, taki krajobraz czy wnetrze czegokolwiek to nie lapie ostrosci, jak przyblize to jest ekstra super.. nie kumam wlasnie co nie tak, gwarancji nie mam - allegro :/

__

VIP
Pajda

2007-08-11 16:34:10

AF to Auto Focus, czyli automatyczna ostrzosc. Gdy jest wlaczony wciskasz do polowy przycisk i na lcd pojawiaja sie zielone prostokaciki pokazujace w ktorych punktach aparat lapie ostrosc, jezeli nie tam gdzie powinien to puszczasz i jeszcze raz wciskasz. Jezeli jest wylaczony czyli aparat jest w trybie MF (Manual Focus) pojawia sie jeden bialy prostokat na srodku, ustawiasz punkt ostrzenia wedlug niego, oraz co najwazniejsze musisz okreslic odleglosc do tego punktu (pasek ze skala metryczna).

Druga sprawa jest czas naswietlania, czyli przeslona, migawka, shutter. Im jest on dluzszy tym wieksze prawdopodobienstwo, ze zdjecie wyjdzie poruszone, z tego powodu nie uzywa sie duzych czasow do robienia zdjec ruchomych obiektow (efekt "laserow" w nocy sie robi fotografujac swiatla jadacego samochodu na dlugim czasie) i raczej uzywa sie w tym celu statywu, zeby nie poruszyc. Problem jednak jest w swietle, jezeli mamy slabe swiatlo to aby zdjecie wyszlo trzeba je dluzej naswietlac, znaczy sie czas musi byc dluzszy. Bardzo krotkie czasy sprawdzaja sie tylko przy dobrym swietle, ale wtedy mozemy robic spokojnie zdjecia z reki nie martwiac sie o ostrosc. Stad kiedys przed zrobieniem zdjecia sie chodzilo ze swiatlomierzem (dzis automat wszystko robi), a jednym z wazniejszych parametrow obiektywu jest jego jasnosc, f.

Dlatego powinienes pobawic sie ustawieniami przeslony i probowac w sloneczny dzien robic zdjecia z bardzo krotkimi czasami, a w pochmurny z dlugimi, ale polozony na czyms statycznie (i uzywajac samowyzwalacza zeby nie bylo poruszenia przy nacisnieciu przycisku). Dzieki temu bedziesz wiedzial czy problem nie lezy po Twojej stronie, czyli niepewnych raczek.
Czesto tez problemem jest, ze w szary dzien ludzie nie uzywaja lampy myslac, ze ona jest tylko do robienia zdjec po ciemku, tymczasem sluzy ona wlasnie do doswietlania w wiekszsci warunkow by skrocic czas i zdjecie bylo ostre.

Inna sprawa jak aparat jest refubrished to bym sie nie zdziwil jakby mial cos walniete i wlasnie sprawial problemy z ostrzeniem. W ogole aparatu bez gwarancji nie rusze, sam jak kupowalem swoj pierwszy to odrazu musialem wymieniac bo blokowal sie mechanizm obiektywu, a z druga sztuka isc na serwis z powodu martwego piksela matrycy.

__

Użytkownik
adi

2007-08-11 16:38:28

Sony DSC-W30 mam i polecam:)

__

VIP
Pajda

2007-08-11 16:45:12

Canony do 500zl tez maja manuala :P
Chociaz inna sprawa za 700zl z uzywek mozna wyciagnac G3 i S1 IS, a za 800 nowego A570 IS. Sam celuje teraz w S3 IS, chociaz i o A710 IS myslalem.

__

VIP
Grmx

2007-08-11 20:14:33

mają mają, ale zdjecia i tak są dosyc kiepawe, nie mowiac o chwycie typu 10mpx :) ktory robi tylko ziarno i wtedy juz jest masakra :X... nie mówiąc o przepaleniach kolorów. Ja mam A570IS , i do pstrykania szybkiego i robienia makro jest git... ale i tak do robienia jakiś statycznych zdjęć[arch/przyroda] badz typu portrety z lampami zewnetrzynmi to uzywam starego zenita z dobrym obiektywem zeissa, ktory ma o wiele lepsze kolory no i te zdjęcie przy dobrym wywolaniu mają taki charakter.

__

VIP
Grmx

2007-08-11 20:19:18

zomgix...
w aparaty SONY lepiej nieinwestowac... jakos nie teges.

__

Użytkownik
matiz444

2007-08-11 22:15:06

kupiłem sony h9 i teraz mówię do siebie per debil.

__

Użytkownik
grubka

2007-08-11 22:50:27

wim przecie napisałem że malutkich kompaktów :>

__

VIP
cwir3k`

2007-08-12 10:08:35

Korzystalem z tego AF, mialem takie zielone prostokaciki ;-) w sumie chyba nie patrzylem nawet na co sie to ustawia (w koncu mam tam po 10 tych prostokatow)...

Wytlumacz mi jesli potrafisz o co chodzi z tymi migawkami ;) Bo kumam, ze tam mam w opcjach samowyzwalacz itp. Ale nie rozumie czym jest ta druga opcja w migawce (gdzie mam 3 kwadraty na sobie), tak samo nie rozumiem ISO (co za roznica czy bedzie 200 czy 400?) czy tez roznicy w opcjach Light Metering System...

W sumie nie mam instrukcji, na necie znalazlem chyba najciekawsza taka: [url=http://www.imaging-resource.com/PRODS/A520/A52A.HTM]click[/url], ale i tak nie bardzo kumam tych rzeczy z 'creative zone' czyli P, Av i Tv :/

__

Użytkownik
grubka

2007-08-12 12:29:08

3 prostokąciki na sobie to jest tryb robienia zdjęć :> włącz tą opcje i przytrzymaj spust dłużej niż na jedno zdjęcie to się przekonasz do czego to służy :)

ISO to jest czułość zdjęcia. jak używałeś kiedyś aparatu analogowego to te 100 czy 200 to było właśnie ISO :p im wyższe tym mniej światła potrzebuje aparat na zdjęcie czyli mniejsze czasy naświetlania, czyli większe prawdopodobieństwo zrobienia nieporuszonego zdjęcia (przeciętny człowiek zrobi nieporuszone z 1/60s a czasami nawet 1/50s) problem w tym, że im wyższe iso tym bardziej ziarniste zdjęcia

metering mode to jest system pomiaru światła jak masz canona to podejrzewam, że masz 3 opcje: 1. [(.)] - pomiar wielosegmentowy - najczęściej używany w wielkim skrócieustawia wszystko do wszystkiego :) 2. [()] - pomiar skupiony - do robienia zdjęć kontrastowych - normalny 1 plan jasne tło 3. [] - pomiar centralnie ważony uśredniony - nie jestem pewien, ale podejrzewam, że coś pomiedzy 1. a 2. :>

__

VIP
cwir3k`

2007-08-12 13:39:16

Fakt :) Dzieki za pomoc :]

__

VIP
Pajda

2007-08-12 14:03:55

Przy 400 bedziesz mial kolorowe ciapki bo wychodza szumy, czyli zaklucenia spowodowane duzym upchaniem elementow matrycy (diod).

Czasy naswietlania na pewno mozesz ustawic w trybie pelnego manuala M i na pewno tez w wybranych innych (szukaj czegos w stylu shutter time czy exposure time), tylko nie pamietam juz ktorych, sprawdz w instrukcji (wejdz na jakies forum fotografii czy canonow tam zwykle ludzie sie wymieniaja pdfami z prawdziwymi, w ogole jest gruba i zaczynac sie powinno od jej przeczytania). Automatycznie krotsze czasy beda tez na programie do zdjec sportowych, a dluzsze chyba w nocnych albo krajobrazowych. Nie sprawdze bo swojego A70 dopiero co sprzedalem.

Zakres czasow masz dla przykladu od 1/2000 sekundy do 8 sekund. Jak mowilem im krocej tym mniejsza szansa ze zdjecie bedzie poruszone, ale potrzeba lepszego swiatla. Przejrzalem exif fotek, ktore robilem w okolicach luku triumfalnego w naprawde sloneczny i upalny dzien, maks czego uzylem to 1/1250, a sporo robilem na 1/1000. To juz bardzo krotkie czasy, ktorych nie uzywa sie czesto, ale praktycznie nie ma mozliwosci by zdjecie bylo nieostre z powodu poruszenia.

__

VIP
cwir3k`

2007-08-12 14:28:05

poszukam tego :)

__

VIP
fokuzo

2007-08-12 19:02:17

Czas naświetlania to czas naświetlania, przysłona to przysłona :D.
Czasy odpowiadają za długość pobierania światła do szkła, matrycy jak kto woli to rozumieć.
Przysłona zaś to mechanika odpowiadająca za strumień światła wpadającego do obiektywu :).

__

VIP
fokuzo

2007-08-12 19:10:03

Do 800 złotych aparat typu mega zoom - 10.7 zoom optyczny - 12 cyfrowy - fuji finepix s5700.
Luster i hybryd nie ma co poruszać w tym temacie.

Za 500 złotych rozumiem aparat, do zdjęć albumowych ;)

Nikonek jakiś ewentualnie Canon =D.
Nie patrz tylko na iso , bo to tanie chwyty marketingowe nie mające pokrycia w rzeczywistości.
Przede wszystkim ważna jest jasność obiektywu - f na poziomie 2.1 2.8 góra.
Finepixy s5600 i 5700 dają 3,5 przysłonę, ale nadrabiają całą resztą manualnych funkcji i czasów przez co da się zrobić całkiem normalne zdjęcie.

__

VIP
fokuzo

2007-08-12 19:11:31

Zrób na takim czasie zdjęcie w domu bez użycia lampy ;). Na przysłonie 2.8 albo 3.1 ;D.

__

VIP
fokuzo

2007-08-12 19:14:04

Masz z bani AF i proponuję udać się z aparatem na serwis :).

__

VIP
fokuzo

2007-08-12 19:15:46

ISO to nic innego jak czułość dzięki czemu przy słabo oświetlonym pomieszczeniu na większych czułościach otrzymasz jaśniejszy obraz w przeciwieństwie do tego jaki byś mógł uchwycić przy 64,80 albo 100 iso.
W kompaktach niestety używalność tej czułości kończy się na 200 albo 400 bo matryce są zbyt małe aby pomieścić tak spory obraz pozbawiony szumów :).

__

VIP
Pajda

2007-08-13 01:18:29

No to przeciez mu pisalem, ze musza byc odpowiednie warunki, czyli dosc swiatla.

__

VIP
Pajda

2007-08-13 01:19:46

Ojciec probuje mnie od poczatku oduczyc, ale ciagle mowie przyslona :P

__

Użytkownik
EssePL

2007-08-13 17:30:07

ja polecam właśnie finepixa s5700
chociażby zdjęcia w tych: http://www.konwenty.gildia.pl/bialy_kruk/bialy_kruk_2007/bialy_kruk_galeria http://www.gry.gildia.pl/artykuly/certyfikaty_heyah_logitech_cybersport/galeria_hlc_certyfikaty/ galeriach były nim robione

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2270 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie