Vista - czy jest szpiegiem?

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
e2

2007-06-05 10:48:58

Kiedyś słyszałem plotkę o tym, że Vista ma jakieś narzędzie, które szpieguje nasz komputer i wysyła wiadomości do MS. Czy jest to prawda i czy dalej tak jest? Czy może to usunęli?

__

VIP
zoom

2007-06-05 11:16:00

Bo w viscie jest maly szpieg ktory jest duzo bardziej potezniejszy od sasiadek plotkarek :-D i ten szpieg wysyla nawet info o tym co jesz i jak czesto sie myjesz :-)

__
Play more promode.

Użytkownik
e2

2007-06-05 11:19:27

kurde zoomer ;p ja się pytam serio bo nie wiem czy to instalować ;d

__

Użytkownik
mbronka

2007-06-05 11:29:54

najpierw sobie mUsk zainstaluj ;A

__

VIP
zoom

2007-06-05 11:53:40

Sredni pomysl instalowanie visty... jesli nie grasz w gry i chcesz zmakeup'owana wersje xp to zainstaluj. Ja pod koniec czerwca mam w planach zakupienie laptopa na ktorym de facto jest juz vista i mam pytanie... czy moge zrezygnowac z systemu operacyjnego i wtedy koszt komputera spadnie ?

__
Play more promode.

Użytkownik
e2

2007-06-05 11:55:12

Nie. Musiałbyś wybrać wersję bez OS albo z linuksem.

Ja tą Vistę biorę do testów. Tak jak mam w planach sprawdzenie Server 2008 tak i Vistę. Pobawić się trochę i wywalić, ale licencja pozostanie ;p

ehhh miało być do zuma

castor - cytując twój dowcip "od*&$#ol się" :D

__

VIP
zoom

2007-06-05 11:59:04

Co do laptopa to moze ktos z was powie mi czy oplaca sie kupic cos takiego... i prosze bez komentarzy typu dorzuc jeszcze 500zl i kup sobie ciagnik albo lopate do tego... chce wlasnie ten komputer w tej cenie i pytanie jest czy warto... :-D

http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/2534/

__
Play more promode.

Szef
rr

2007-06-05 12:03:41

zalezy od producenta, zwykle sie da kupic ten sam model z linuksem
warto tez rozwazyc czy nie lepiej kupic xp z mozliwoscia upg do visty
vista na ten oment ma wiwcej wad niz zalet

__

Użytkownik
e2

2007-06-05 12:09:48

Ja uważam, że nie. Sorry, ale nie wziąłbym procesora AMD do laptopa (zresztą do stacjonarki też nie).

Nie zmienia to faktu, że nikt nie odpowiedział mi na pytanie!!!

__

VIP
spec_u

2007-06-05 13:05:09

weż 2, bo mi się też podoba ;- )))

__
ema

Użytkownik
demisen

2007-06-05 13:16:50

Teraz jest tak, że od jakiegoś miesiąca producenci nie moga juz sprzedawac laptopow z XP, tylko z Viśta: C
Viśta to odgrzany i przypalony kotlet jakim jest XP. DX10 bedzie pod XP bo juz jest, tylko narazie czesc softu na nim dziala.

__

Użytkownik
demisen

2007-06-05 13:18:11

AMD > INTEL - amd bierze mniej prądu [ bateria starczy na dłuzej ] + wydziela mniej ciepła.

__

Szef
rr

2007-06-05 13:29:47

mozna, tylko maja uklady z msoftem i im sie to oplaca
dell chyba ostatnio oglaszal ze wraca do xp bo ludzie chca
pomyslec mozna tez nad uzywanym lapciem bo sa one wiecej warte niz uzywane pcty,

__

Użytkownik
e2

2007-06-05 13:36:42

ale w benchmarkach jest słabszy, a jak amd wydziela mniej ciepła to ja nie wiem co ty masz za amd ;D bo ja wiem, że to c2d są chłodniejsze

__

VIP
Grmx

2007-06-05 13:36:46

w applach masz mac'a

__

Użytkownik
e2

2007-06-05 13:43:53

a tak w ogóle - ODPOWIE MI KTOŚ CO Z TĄ VISTĄ? wywalę wszystkie posty o tych cholenrych laptopach lkurde ;PPPPPPPP

__

VIP
vader

2007-06-05 13:48:20

Chlopie, wez dorzuc jeszcze 500 zl i sobie kup gumiaki do niego :o

__

VIP
samolot

2007-06-05 13:50:36

funnyboy intela, kupil tydzien temu core2 i mysli ze jest bogiem

jak weszly amd 64 i gniotly p4 to gdzie byles?

zreszta na rynku tanich procesorow dalej dominuja AMD, a takich komponentow sie najwiecej sprzedaje

__

VIP
samolot

2007-06-05 13:50:36

funnyboy intela, kupil tydzien temu core2 i mysli ze jest bogiem

jak weszly amd 64 i gniotly p4 to gdzie byles?

zreszta na rynku tanich procesorow dalej dominuja AMD, a takich komponentow sie najwiecej sprzedaje

__

Użytkownik
e2

2007-06-05 14:43:06

Kupiłem prawie 3 miesiące. Co mi po tym co gniotło co i kiedy? Spróbuj wykręcić którykolwiek z procesorów AMD na takie częstotliwości jak te intelowskich. Jestem fanboyem intela bo robi najlepsze procesory, sorry no bonus. Sam mam E4300 kręcony na 2,7GHz i w stresie temperatura nie przekracza mi 37 stopni Celsjusza - zrób to na AMD.

__

VIP
Van Helsing

2007-06-05 15:02:55

vista sux, przy 3gb ramu zjadała mi 800mega :O 27%, jak maiłem 1gb to non-stop 400 coś ramu leciało dla systemu ;/ (43-50%)

__
Miejsce na Twoją reklamę!

VIP
zoom

2007-06-05 15:34:06

Najlepiej jak sobie zainstalujesz i sam przetestujesz i wtedy bedziesz wiedzial.
Co do tematu laptopa bo moze jest jakis lepszy w tym przedziale cenowym z tym procesorem intela, ja w stacjonarnym mam 3000+amd64 i jakos nie narzekam wiec mysle ze ten procek z laptopa nie jest chyba taki zly, skoro laptop ma sluzyc do internetu, worda i czasami do q3 :-D. Bardziej mnie martwi ta karta graficzna... moze ktos z was wie co to jest za karta ?

__
Play more promode.

VIP
samolot

2007-06-05 16:17:45

no e4300 500zl + porządna plyta tez 400-500zl

porownaj ceny amd i plyt glownych

nie twierdze ze core2duo nie jest lepsze, ale amd robi tez dobre procesory w przystepnych cenach

gorszy proc + lepsza grafika > core2 + slaba grafika

__

VIP
samolot

2007-06-05 16:17:45

no e4300 500zl + porządna plyta tez 400-500zl

porownaj ceny amd i plyt glownych

nie twierdze ze core2duo nie jest lepsze, ale amd robi tez dobre procesory w przystepnych cenach

gorszy proc + lepsza grafika > core2 + slaba grafika

__

Użytkownik
3333

2007-06-05 16:31:46

07 zglos sie! Tu Vista :ASDSASADASASDASDASDASDASDASDASD

poczytaj sobie w internecie o tym : DDDDDDDD

nie no tak serio to jest to prawda :) Vista sprawdza zawartosc twojego dysku i przesyla wiadomosci do nich :P jednak go*** ci zrobia za te filmi z psami bo to jest nielegalne :)

__

Użytkownik
tobster

2007-06-05 17:36:28

AMD macha wolniej, ale większą łopatą niż Intel i nie potrzebuje wysokich częstotliwości :)

__

Użytkownik
e2

2007-06-05 17:55:57

fakt, mi zżera 52% ramu, ale o dziwo chodzi przyjemnie - myślałem, że będzie gorzej :P

__

Użytkownik
e2

2007-06-05 17:57:33

ta ;p w sumie kij :) pobawię się trochę i wywalę :D

__

VIP
Van Helsing

2007-06-05 18:12:36

jak włączyłem world in conflict na viscie to tak mi cieło że szok, dlatego wrocilem do xp. jak cos zrobią z tym sestemem to go zainsaluje

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
Kaleem?

2007-06-05 18:41:03

Z tego co mi wiadomo to w Viscie inaczej dziala explorer niz w xp . roznica polega na tym ze w xp kiedy kliknales np. na przycisk, to musialo sie odswiezyc cale okno a w viscie odswieza sie tylko jeden element (podobnie jak MacOS) Wiadomo ze vista zrzera wiecej ramu, ale to kwestia czasu jak ludzie przesiada sie na viste. To samo bylo jak wchodzil xp. Byli twardziele co mowili ze nie zejda z 98 bo xp to syf. i co? minal rok czy dwa i wszyscy w domach mieli juz xp. podobna sytuacja byla z sp2. tez niektorzy twierdzili ze z sp2 nie da sie pracowac bo stery, bo to, bo tamto. W niedalekim czasie standardem bedzie w kompie 4GB ramu i vista bedzie smigac az milo. producenci dostosuja sterowniki a xp bedzie tylko dogorywal w urzedach miasta i skarbowce obslugujac exela, worda i i drukujac dokumenty. tak jak to jest teraz z 98

__

Użytkownik
e2

2007-06-06 07:31:27

Wrażenia po kilku godzinach zabawy z Viatą:[list][*]Jest ładna ;D[*]Zżera masę ramu[*]komputer sam się włącza (pewnie przez Windows Defender)[*]zainstalowanie mojego asusa 8800 to była katorga jak na linuksie[*]parę innych drobny błędów systemu[*]oczywiście są plusy :D system o dziwo chodzi szybko i sprawnie i każdy szybko się w nim odnajdzie[*]przejdę do gier: [*]Test Drive Unlimited: potwornie zwolnił (wina oczywiście leży po stronie zżeranego ramu - 600mb z 1gb)[*]Lost Planet w wersji DX10 - na max detalach, na których grałem na XP w wersji DX9 mogłem pograć choć zdarzały się zwolnienia w grze (1gb ramu to niewiele :D) odpaliłem go jednak w minimalnych i wygląda ładnie - DX10 pokazuje już powoli swoje możliwości :)[/list]Na razie tyle. Ciekawi mnie kombinacja XP/Vista - gdy mam uruchomiony XP mój podział dysku na partycję jest taki jaki chciałem, Vistę zainstalowałem na partycji H z czego jak włączam system to mam go jako C, a dyski C z XP jest D w Viście. Ciekawe, ale działa bez zarzutu :) Wypowiem się może jeszcze później bo dzisiaj/jutro/piątek powinno dojść kolejne 1gb ramu w kompie więc może to wszystko dostanie mocnego kopa :)

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-06-06 14:14:57

Jesli interesuje cie to zeby komputer dlugo trzymal na baterii, to platforma Centrino Duo powinna cie zainteresowac, minusem jest jednak zintegrowana karta graficzna (chociaz q3 pociagnie). Ta karta co jest w tym laptopie co podales, powinna byc ok, ale skoro wspoldzieli pamiec, to moze miec podobna wydajnosc co 950'tka intela (nie wiem, nie porownywalem).

__
więcej sprzętu niż talentu

Użytkownik
dave

2007-06-06 15:15:02

zoom nie porownuj prockow desktopowych do mobilnych. Jesli chcesz lapka z osobna k. graficzna to bierzesz z prockiem amd, jesli grafa cie wali i ci wystarczy zintegrowany intel to bierz procka centrino a docenisz zalety mobilnosci. Niestety laptopy ktore sie afiszuja z logo centrino musza miec cala plyte na ukladach intela a tym samym miec zintegrowana grafike. Nie wiem jak na dzien dzisiejszy sie sprawuje ta 950, sluchy mnie dochodzily ze dobrze.

__

VIP
zoom

2007-06-07 00:58:47

Dave ale zawsze jest mozliwosc dokupienia ramu, mam w planach dokupienie do 2gb. I wlasnie tutaj mam pytanie jesli ta karta czerpie z ramu... to moge np ustawic jej 512ram a na system zostawic pozostale zasoby pamieci ?

__
Play more promode.

VIP
Sh1eldeR

2007-06-07 02:40:18

Hihihi, widze ze niezle legendy powstaja! :D Tak, Vista zbiera info o plikach na twoim dysku, w szczegolnosci mp3, filmach, napisach (!!!), a najwiecej infa zbiera o twoich pr0nach - wszystko to sle potem do MS-u, a oni - oczywiscie odplatnie - przekazuja to MILICJI. Potem zamykaja ciebie i polowe najblizszego akademika do aresztu.

Nie no, co ty. To sa jawne kpiny. Takie firmy jak MS zobowiazuja sie przestrzegac rygorystycznej polityki prywatnowsci. Pewnych informacji firmy prywatne ani teoretycznie ani praktycznie po prostu nie moga zbierac - rzad im tego zabrania. W tym wypadku rzad (a raczej jego agencje) USA. Szpiegowanie obywateli to cos, na co sie nie pozwala wielkim korporacjom...

Vista, podobnie jak inne systemy operacyjne, faktycznie potrafi zbierac dane o tobie i twoim komputerze (np. przegladarka internetowa, zainstalowane update'y itp.) i przekazywac je do macierzystej firmy. Robi tak jednak *tylko* za twoja wyrazna zgoda. I tak w zdecydowanej wiekszosci przypadkow chodzi wlasnie o wspomniane informacje techniczne, ktore ni cholery nie moga cie zidentyfikowac jako osoby prywatnej. To po to, zeby MS mial lepsze pojecie o swoich klientach i by mogl tworzyc produkty odpowiadajace ich wymaganiom. Po to sa te dane. Chcesz miec lepszy soft w przyszlosci - udostepnij te (przynajmniej nie-prywatne) dane. Nie chcesz, nie zgadzaj sie na to. I tyle.

Jesli jestes zainteresowany, zachecam do przejrzenia polityki prywatnosci Microsoftu. Jest wiele roznych dokumentow do roznych okolicznosci, tutaj podam link do "Windows Vista Privacy Statement":

http://www.microsoft.com/windowsvista/privacy/vistartm_full.mspx

Radze tez zachowac wszystkim spokoj i nie wierzyc w tego typu rewelacje dopoki nie zostana potwierdzone przez jakies powazne zrodla. Jesli Vista faktycznie szpiegowalaby swoich uzytkownikow za ich plecami (a jak najbardziej jest mozliwe napisanie takiego oprogramowania - tyle ze to nielegalne i niezgodne z przepisami wewnetrznymi MS), to by byla afera jak z tasmami Oleksego, tylko ze na o wiele wieksza skale ;). Poki co nie ma powodow do niepokoju.

__

Użytkownik
e2

2007-06-07 10:21:29

No i w końcu sensowna ( i jak zwykle wyczerpująca ;)) odpowiedź. Widzisz, słyszałem masę plotek na ten temat, a mówią, że w każdej jest trochę prawdy. Wielkie dzięki i mam nadzieję, że nie kłamiesz ;)

__

Użytkownik
SL4VE

2007-06-07 13:40:49

Np. laptopy Asusa są zawsze w dwóch wersjach. Z literką "H" na końcu - wersja z systemem i bez tej literki - wersja bez systemu. Mój bez systemu był tańszy tylko o 100zł, więc wziąłem z XP.

__

Użytkownik
SL4VE

2007-06-07 13:43:28

Do HP z tego co słyszałem zazwyczaj dorzucasz za markę.

No i zgadzam się, że nie brałbym procka AMD do laptopa.

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-06-07 14:44:46

Nie za marke, tylko za wyk#%#%# support i obsługe klienta.

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-06-07 14:50:28

Wydaje mi się, że to całe współdzielenie opiera sie na dynamicznym przydziale w zależności od wymagań danej aplikacji, ale nie powinno przekraczać właśnie tych 512. Natomiast czy da się w jakiś sztywny sposób to zrobić, to nie wiem, ale może jest taka opcja w sterownikach. Pogilaj, pogooglaj i może coś znajdziesz. Polecam jeszcze prześledzenie w necie-forach opinii na temat danego modelu przed zakupem. Ja o swoim slyszalem tylko pochlebne opinie (chociaz szukalem po fakcie), ale jak sie kupuje niejako bestseller, to można liczyc ze kupuje sie cos pozadnego. //HP nx7400 eye508es.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2913 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie