php+sql+ja=katastrofa

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
fragmat1c

2005-07-23 00:37:37

czy tylko ja jestem takim debilem jeśli chodzi o sprawy php/sql czy nawet html? Nie mam pojecia jak w moim przypadku wszystkie rzeczy związane z powyzszymi sie komplikuja. Wydawac by sie moglo, ze cos takiego jak wgrywanie wczesniejszego backupu bazy danych forum phpbb jest rzecza banalna, a jednak ...

w skrocie to wyglada tak: bylo forum, poszlo sie walic, zostal backup bazy danych, jest nowy serwer, forum wgrane i zainstalowane, ale bazy nie umie dodac. Urzywam linka w administratorze i nic, nie wgrywa. Wyskakuje bialy ekran z linkiem do strony glownej www.phpbb.com. Forum pozostaje bez zmian.

pytanie za 100 punktow: czemu tak sie dzieje?

(teraz jest lycos, byl lycos, forum jest zwykle, bez bajerow, bylo tez zwykle, backup byl robiony na zwyklym, nie mam starego pliku config.php, ma to jakies znaczenie?)

__

VIP
fragmat1c

2005-07-23 01:00:35

aha, jeszcze jedno, w niedalekiej przyszlosci bede potrzebowal serwer z obsluga php i sql. Jesli chodzi o miejsce to bardziej mi zalezy na wielkosci bazy. Jesli ktos z was ma jakiegos znajomego, albo sam bedzie chcial przyrobic to podawajcie tutaj namiary.

__

Użytkownik
Lukin

2005-07-23 10:31:09

Powodów może być mnóstwo. Może nie rozpoznaje prefixów przed tabelami? Jeśli np. w poprzednim wcieleniu forum miałeś phpbb_ to upewnij się, że nowe forum też ma phpbb_.
Może to też być wina różnicy między wersjami forum. Np. jeśli wcześniej używałeś 2.0.11, a teraz zainstalowałeś 2.0.17. Zainstaluj starą wersję forum, przywróć bazę i wtedy zaktualizuj phpBB do najnowszej wersji.
Albo spróbuj wrzucić bazę np. przez phpMyAdmina, a potem ręcznie zmień usstawienia w config.php.
Na Twoim miejscu darowałbym sobie phpBB i zainstalował np. [url=http://www.simplemachines.org/]Simple Machines Forum[/url]. Na ich stronie jest konwerter z phpBB2, który działa bardzo dobrze, a samo forum ma o wiele więcej opcji i mniej obciąża serwer.

__

Użytkownik
Lukin

2005-07-23 10:35:15

Wszystko zależy od tego ile jesteś gotów za to zapłacić. Za jakieś 10PLN miesięcznie masz 500MB na całą stronę (jak to sobie podzielisz między www, bazę i pocztę to już Twoja sprawa) u większości polskich hostów.

__

VIP
fragmat1c

2005-07-23 11:54:24

ok, problem rozwiazany. Widocznie lycos wymaga jakis potwierdzen przy usuwaniu tabel z danej bazy. Backup jaki robi phpbb nie ma zadnych dodatkowych parametrow przy funkcjach typu DROP TABLE IF EXISTS phpbb_auth_access; wiec serwer to wgrywal, ale nie zastepowal starych wpisow, przez to wszystko wygladalo na ok, ale jednak nie bylo ok. Recznie edytowalem backup i dadalem recznie w phpmyadmin i teraz dziala. Dzieki za pomoc! ;DDD

__

Użytkownik
[-SLP-]RiV

2005-07-23 12:09:58

urzywasz ? :D

__

VIP
fragmat1c

2005-07-23 13:00:38

zakmnij sie ;DDD

__

Użytkownik
Tymek

2005-07-23 13:56:28

e tam phpbb rox, ewentualnie ipb

__

Użytkownik
Lukin

2005-07-23 14:13:02

Ja też tak twierdziłem, ale po tym jak w tym tygodniu łatałem phpBB dwa razy (2.0.16, a zaraz potem 2.0.17) odechciało mi się :P Wkurzające jest to, że taka sytuacja ma miejsce nie poraz pierwszy - od wersji 2.0.12 bodajże forum trzeba update'ować co najmniej raz na miesiąc.
Simple Machines moim zdaniem może śmiało konkurować z Invision Power Board, a jedyna rzecz, w której ustępuje phpBB to brak obsługi baz innych niż MySQL (ale za to jest szybsze i nadrabia obecnością bardzo wielu przydatnych funkcji).

__

Użytkownik
freak

2005-07-23 14:20:54

urzywam?:D

__

VIP
fragmat1c

2005-07-23 14:28:00

koniec, problem sie rozwiazal. aha, i zamknij sie! ;DD

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3463 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie