sennheiser hd 555 vs akg k 530

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
krysteq7

2009-04-11 03:34:40

Witam, mam dylemat który z tych 2 wymienionych modeli wybrać. Moja karta to Creative X-fi xtreme gamer . Miałem okazję testować oba modele ale trwało to może z 10-15 min w Saturnie i wydawało mi się, że sennki grają lepiej , bardziej dynamicznie. Testowane byly na ipodzie. Chciałbym jednak zapytać posiadaczy tych słuchawek, które lepiej sprawia sie w grach <cs 1.6 > . Pozdrawiam.

__

Użytkownik
Castiel

2009-04-11 07:06:56

Do PC z cienką kartą dźwiękową brałbym HD 555. Są mniej wybredne jeśli chodzi o źródło. Do K 530 przydałby się już jakiś wzmacniacz słuchawkowy (koszt nie mniejszy niż same słuchawki) lub jaki DAC (od 700 można znaleźć jakieś przyzwoite używki). K 530 imo grają lepiej, ale w grach (COD 4, BF 2, w CS’a nie gram) nie ma zbytnio różnicy. Testowanie tych słuchawek na przenośnych odtwarzaczach raczej nie ma sensu, bo K 530 nie pokażą na nich nawet 20% tego na co je stać. Z HD 555 jest podobnie, z dobrym wyjściem stać je na dużo więcej. Do tego weź pod uwagę, że testowałeś nowe, niewygrzane słuchawki. O ile HD 555 wygrzewają się w miarę szybko, to w przypadku K 530, podobnie jak np ze słuchawkami ze stajni GRADO potrzeba przynajmniej 150-200h przebiegu, żeby słuchawki dobrze się wygrzały i grały tak jak trzeba. Typowe objawy niedotarcia (niewygrzania) to ostrość na górze, wycofanie średnicy, górka na wyższej średnicy, pewna szkicowość dźwięku, brak niskiego bądź wysokiego basu (w zależności od modelu), knebel na przestrzeni, zamglenie. Mnie na samym początku K 530 odrzuciło kującą góra, mimo że podłączałem je pod wzmacniacz technics’a i trochę lepszą kartę dźwiękową. Dopiero po 3 dniach wygrzewania jak dałem im drugą szansę zaczęły grać lepiej, a po 1,5 tygodnia grały jak całkiem inne słuchawki. HD 555 nie ma na początku takich sztywnych membran i szybko nabierają elastyczności i słuchawki rozkręcają się jak trzeba. Mimo tego że mi brzmienie AKG K 530 bardziej pasuje, bo lubię chłodne brzmienie, ale za to szczegółowe i z piękną barwą głosu polecam ci HD 555. Na pewno lepiej zgrają się z twoją kartą dźwiękową, do tego są to słuchawki bardzo uniwersalne jeśli chodzi o muzykę. Grają ciepło, w miarę szczegółowo i pasują do większości rodzai muzyki. Na początku mają trochę za dużo jak dla mnie WYSOKIEGO basu ale on się szybko wyrobi. Ale jakby nie było AKG i SENNHEISER to dwie całkiem inne szkoły brzmienia i grają całkiem inaczej i które wybierzesz zależy przede wszystkim od twoich preferencji i upodobań muzycznych. Obydwa modele są bardzo wygodne, jednak całkiem inaczej leżą na głowie, co zapewne zauważyłeś. Różnią się dość mocno budową, ale skoro miałeś jedne i drugie na uszach to o wygodzie i wykonaniu ci już nawet nie pisze. Jeśli to słuchawki gdzie głównym zastosowaniem będą gry, filmy, etc i głównym źródłem będzie PC to brałbym HD 555.

Tak z ciekawości ile kosztowały jedne i drugie w saturnie? Znaczy jaka różnica w cenach?

__

Użytkownik
krysteq7

2009-04-11 13:11:31

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Jeżeli chodzi o ceny to za sennki była kosmiczna, 550 zl. Zapytałem nawet czy to pomyłka , okazało się, że nie . AKG w kolorze białym kosztowały 350 zł czyli <o dziwo> w miarę przyzwoita cena. Chciałem jeszcze dodać, że mają bardzo duży wybór słuchawek , widziałem tam hd serii 600 , kilka dennonów, akg k 610 czy nawet k710 ;O . Hmmm, teraz to już zupełnie nie wiem, które wybrać :D Zupełnie zapomniałem o kwestii wygrzania. Dla mnie akg grały bardzo, nie wiem jak to określić , poprostu “zwykle” i strasznie cicho, nie czułem w cale tej przestrzeni . Wydawało mi się, że moje kossy ur-40 graja lepiej, jednak naczytałem się tyle opinii o tych słuchawkach. Z resztą w słuchawkach za 350 zł w tak starej grze jak cs i tak nie będzie żadnej różnicy. Ciekawi mnie tylko jak sobie poradzą z pozycjonowaniem dźwięku na górze i dole, kossy dość słabo sobie z tym radzą. Jednak mój wybór padnie chyba na akg , nie wiem dlaczego :D Może za wygląd , czarne są poprostu cudowne :) .

__

Użytkownik
Castiel

2009-04-11 13:51:16

Tylko musisz się liczyć z tym, że z tych K 530 dużo nie wyciśniesz na tej karcie dźwiękowej. AKG K 530 mają wyższą impedancje od HD 555 stąd właśnie grają ciszej, albo inaczej... potrzebują więcej mocy od HD 555 żeby zagrały na takiej samej głośności. Cenę za HD 555 mają jakąś kosmiczną, bo słuchawki można kupić już za lekko ponad 300 zł, z przesyłką kurierską spokojnie zmieszczą się w 350 zł. Cenowo stoją podobnie do AKG, z tym że najtańsze K 530 LTD na tą chwilę kosztują 345 zł, a Senki 315 zł (ceny wzięte z ceneo.pl).

Jak pisałem wcześniej K 530 potrafią zagrać naprawdę dobrze, ale potrzebują trochę lepszego wyjścia niż kiepska karta dźwiękowa Te słuchawki są strasznie wybredne jeśli chodzi o źródło. To samo tyczy się HD 555, dobrze napędzone też zagrają lepiej, ale na twojej karcie dźwiękowej na 100% lepiej poradzą sobie HD 555. Bez dobrego źródła nie ma sensu pchać się w K 530, gdy w tej samej cenie możesz wziąć słuchawki, które z twoją kartą zagrają po prostu lepiej. Zwłaszcza jeśli chcesz używać tych słuchawek głownie do gier, gdzie HD 555 imo sprawdzają się lepiej, ale różnica nie jest na tyle duża żeby skreślać te AKG.

Jeśli chcesz słuchawki do gier to na pewno lepiej wyjdziesz na HD 555, jeśli do muzyki to zależy czym chcesz je napędzać i ważne też jakiej muzyki słuchasz. Do muzyki z dużą ilością bass’u jak np rap, nie wiem jakieś techno etc. brałbym HD 555, bo w K 530 bass’u jest mało i jest to niestety odczuwalne.

Bardzo fajną opcją były jeszcze CAL! (zwłaszcza po wymianie kabla), ale ich cena poszła niestety mocno do góry i na tą chwilę nie wiem czy ich zakup jest opłacalny jeśli chodzi o stosunek cena/jakość. Przy swojej starszej cenie były to naprawdę godne polecenia słuchawki.

__

Użytkownik
tomciO2411

2009-04-11 13:54:43

Kosztuja tyle ponieważ jest kryzys i euro poszlo w gore sam miesiac temu chcialem kupic i tak samo w MM tez kolo 500zl kosztowaly i tez myslalem ze pomylka

__

Użytkownik
Sstien

2009-04-11 13:58:20

hd 280 pro > all :)

__
iman

Użytkownik
krysteq7

2009-04-11 17:36:04

żaden kryzys... na allegro masz nowe sennki hd 555 od 315-350 zł chyba. Fakt, że i tak drogo, no ale cóż :) . Hmmm czyli mówisz, że bez porządnego wzmacniacza lepiej sobie darować te akg. Wzmacniacz może mi kolega zrobić ale boję się o uszkodzenie słuchawek, a szkoda mi kasy na oryginalny . Czyli jednak hd 555 , dzieki za informacje. Pozdrawiam.

__

Użytkownik
krysteq7

2009-04-11 23:22:10

Castiel , miałem jeszcze zapytać co miałeś na myśli mówiąc “słaba karta dźwiękowa” ? . Chodziło Ci konkretnie o mój model karty , czy może ogólnie, że do tych słuchawek potrzebne jest dobre źródło jakim nie jest karta dźwiękowa? :D Jeszcze mam pytanie odnośnie tych wzmacniaczy. Czy mógłbyś, jeżeli oczywiście się znasz przedstawić mi jak to wyjdzie cenowo i dać kilka przykładów takowych wzmaków ? DzięX ;]

__

Użytkownik
Castiel

2009-04-12 08:33:47

"Castiel , miałem jeszcze zapytać co miałeś na myśli mówiąc “słaba karta dźwiękowa” ?. Chodziło Ci konkretnie o mój model karty , czy może ogólnie, że do tych słuchawek potrzebne jest dobre źródło jakim nie jest karta dźwiękowa?"

Właściwie to o jedno i drugie. Ja mam trochę lepszego Asus Xonar DX, który nie jest jednak hi-endową kartą i wiem jak grają na tym k 530 i jak hd 555, bo mam jedne i drugie. Na drugim PC mam właśnie Creative Soundblaster X - Fi Xtreme Gamer kupioną jakiś czas temu w tym sklepie W ogóle ostatni raz kupiłem kartę dźwiękową od firmy asus czy creative. Ten Xonar DX raczej nie jest warty swojej obecnej ceny (lekko ponad 300zł), bo dokładając trochę można myśleć już o przynajmniej 1-2 klasy lepszej dźwiękówce, a za trochę ponad 500-600 można wychwycić już całkiem fajne modele profesjonalnych firm... Ale tak czy inaczej od X-Fi Xtreme Gamer gra lepiej i tę czuć różnicę. Ja za jakiś czas pewnie sprzedam tego xonar’a, trochę dołożę i kupię jakiegoś E-MU.

Pisałeś wcześniej, że masz znajomego który mógłby ci złożyć wzmacniacz słuchawkowy i to właściwie jest najbardziej opłacalna opcja. Bo grają niekiedy lepiej niż firmówki, a złożenie ich samemu wychodzi taniej i można go rozbudowywać konkretnie pod swoje słuchawki. Z ciekawszych projektów to na pewno:

1. MxM - Strona projektu MxM, Forum o MxM. (Koszt ok 200-300zł, zależy od części.)

2. Moonlight - Forum projektu Moonlight. Tutaj jeszcze dodam że wzmacniacz podobno bardzo dobrze zgrywa się z HD 555 i HD 595 i jest w miarę tani, do tego wymyślony przez człowieka bardzo ogarniętego w temacie.

3. Holdegron - Strona projektu Ten za to pasuje do AKG, koszt trochę wyższy, ale za to można kupić go bezpośrednio na stronie i jest do wyboru kilka modeli.

Z tych 3 miałem okazje testować tylko MxM’a i niestety zbudowanego na tanich częściach, ale już taki MxM trochę poprawia brzmienie, a przede wszystkim dostarcza więcej mocy i słuchawki, której K 530 niestety potrzebują niemało.

Ja osobiście przymierzam się do zakupu DAC’a Beresford TC-7520, znaczy jestem w trakcie zbierania na niego funduszy, bo tani on niestety nie jest. Jest jeszcze kilka innych ciekawych modeli wartych uwagi, ale nie chce mi się bawić w sprowadzanie sprzętu z za granicy i potem ewentualne problemy z gwarancją jak coś padnie. A Beresford to raczej bezpieczna ale koniecznie gorsza opcja.

Można jeszcze kombinować z jakimiś CD’kami, wzmacniaczami stacjonarnymi (używki można wychwycić na allegro w dobrej cenie, jest tam tego pełno). W Polsce wzmacniacze słuchawkowe dopiero zaczynają się rozwijać i póki co jeszcze mało o tym słychać. Nie jest to póki co zbyt popularne, a szkoda.

Sorry za jakieś ewentualne literówki, albo dziwne zdania, ale dopiero wstałem i jeszcze nie do końca się rozbudziłem

__

VIP
Mateck

2009-04-12 12:44:13

CHOLERA JASNA, nauczycie się umieszczać tematy w odpowiednich kategoriach? zamykam i będę tak robił ze wszystkimi tematami w złej kategorii, do czasu aż nauczycie się odpowiednio umieszczać tematy.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

5990 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie