Internet z kablowki przez USB - problem

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
Onion

2007-08-24 12:10:52

Jak w temacie. Mam neta z kablowki (ICP lub INEA jak kto woli). Jak wiadomo net jest przez smieszny modem motoroli. Do tej pory korzystałem z wyjścia i kabelka RJ45. Niestety w chwili obecnej RJ45 przypadlo mojemu wspolokatorowi, a ja musze sie laczyc przez USB.

I tu pojawil sie problem. Co jakis czas z nieznanego mi powodu zrywane jest połączenie z internetem. Wyjęcie kabla z gniazda USB i wlozenie go ponownie na jakis czas zalatwia sprawe - do czasu kolejnego zerwania polaczenia z netem. Wkurza mnie to niesamowicie przy sciaganiu plikow i graniu, nie mowiac o korzystaniu z IRCa lub komunikatorów:/

<b>Jakies pomysly odnosnie przyczyny i ewentualnych sposobow usuniecia tej niedogodnosci?</b>

P.S. W ostatecznosci mogę kupic router ale szkoda mi kasy.
P.S.2 Zarzadzanie energia na glownym koncentratorze USB juz wylaczylem.

__

VIP
Van Helsing

2007-08-24 12:17:29

a właśnie miałem napisać że polecam rute pentagram cerberus : D ja za 99 zł kupiłem na allegro

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
Zippi9

2007-08-24 13:27:38

Miałem to samo pod uUSB na modemie Webstar w Chello, pomogło podpięcie modemu pod sieciówkę...

__

Użytkownik
aRomat

2007-08-24 13:56:02

Mam neta z multimedi tez przez modem motoroli i pod usb te same cyrki miałem

__

Użytkownik
e2

2007-08-24 14:17:55

fajnie, bo ja miałem w mm przez usb i nic się nie działo

kup router :)

__

Użytkownik
Yakcyll

2007-08-24 15:11:53

Jak zarządzanie energią nic nie daje, to chyba tylko router... Ale internet jest pełen różnych tipsów&amp;tricksów, poszukaj ;)

__

VIP / Fotograf
PawelS

2007-08-24 21:51:34

Wątpie w to, aby modem Mororoli mógł pełnić rolę switch-a/router-a, czyli obsługiwać dwa połączenia naraz.

Podaj dokładny model modemu i powiedz czy instalowałeś jakieś sterowniki do niego ?

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
yareq

2007-08-25 01:20:19

Jesli modem Motoroli to pewnie ten sam co ja kiedys mialem, bo dawali takie same w Chello, Aster itp. Da sie za jego pomoca jak najbardziej podlaczyc na raz dwa komputery jeden przez usb i drugi przez RJ45.

Co do samego tematu:
Malo uzywalem polaczenia przez USB w moim modemie Motoroli ale dzialalo normalnie nawet jesli byly podlaczone dwa komputery (czyt. jesli nie bylo polaczenia to przez RJ45 tez go nie bylo - wiec nie zrywalo na samym USB).

Chociaz ten modem potrafil byc kaprysny, tbh nie chcialbym miec go drugi raz wlasnie przez problemy z polaczeniem ktore rozwiazywalo ponowne podlaczenie do komputera/ponowne podlaczenie do kablowki/restart modemu. Wiec moze problem nie lezy w USB tylko &quot;wyjatkowosci&quot; modemow Motoroli... Nie bylo tak z poczatku - po jakims roku czy pol sie tak zaczelo dziac, na szczescie potem wymienili te modemy na inne.

Nic nie napisales o sterownikach, a jakies tam do niego byly na plycie wiec polecalbym zainstalowac jesli nie pomoze to najnowsza wersje z internetu (nie pamietam juz czy ten modem mogl dzialac bez sterow). Potem polecam sprawdzic czy twojemu koledze tez na pewno nie zrywa.

Ew. sprobowac podlaczyc do innego portu USB, albo do innego komputera. Jemu nie zrywalo jak mial na USB?

__

VIP
Onion

2007-08-25 10:20:28

Sterowniki instalowalem z plyty. W necie nie ma nowszych sterownikow do tego modelu. Prawde mowiac to na stronie producenta wogole nie ma sterownikow do tego modelu.

Polaczenie zrywa na 3 roznych komputerach i to tak od roku. Wczesniej sie tym nie martwilem bo ja mialem rj45:D Posprawdzam jeszcze inne rozwiazania, a pozniej zostanie mi pewnie jeszcze telefon do providera zeby mi modem wymienil na jakis nowszy.

__

Użytkownik
yareq

2007-08-25 12:57:13

Jak zrywa na 3 komputerach to modem jest raczej walniety albo ten kabel USB.

Wiec imo albo telefon do providera, albo router, albo mozesz udostepnic polaczenie na kompie współlokatora ale wtedy bedzie musial byc wlaczony kiedy bedziesz korzystac z netu i musi miec dwie sieciowki.

__

VIP
dc

2007-08-26 09:46:32

mi pomogło po formacie.

__

VIP
Onion

2007-08-27 08:10:55

Wymienilem kabel na taki od drukarki i na razie dziala;&gt;

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

140 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie