Creative Sound Blaster Audigy SE -opinie

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
e2

2007-05-28 09:45:52

Czy ma ktoś tę kartę i może się wypowiedzieć o dźwięku jaki płynie z tej karty (w porównaniu do zintegrowanej :D)? W sumie EAX 3.0 powinien dać odczuwalną różnicę w grach, większa możliwość konfiguracji. Chodzi o efekty surroundu i takie tam podobne. Z góry dzięki za pomoc. I nie, nie stać mnie na X-Fi (w tym roku) bo mam ważniejsze wydatki.

__

VIP
V!ct!M

2007-05-28 10:50:23

Jesli masz zamiar kupowac cos lepszego potem, to chyba moze byc :) W koncu widac na przykladzie allegro, ze jest bardzo popularna ;p

Wiadomo, lepiej np. Audigy 2 ZS, ale troche nieoplacalne by to bylo, jesli mialbys zamiar potem wymieniac na cos lepszego.

__

Użytkownik
e2

2007-05-28 11:25:14

no na początku przyszłego roku planuję wymienić na X-Fi (chyba, że wejdzie coś lepszego). Chodzi o to, że ta karta zintegrowana jest jakaś taka... bezpłciowa. Niby coś słychać, ale dźwięk jest jakiś "płaski". Mam nadzieję, że ten audigy to zmieni :P

__

VIP
V!ct!M

2007-05-28 11:40:55

No jak zamienilem kiedys zintegrowanego SoundStroma na Audiy 2 Value, to roznica byla ogromna. Tyle ze SoundStorm to jedna z lepszych zintegorwanych kart :P (ASUS A7N8X-DELUXE). Wiec jesli masz, ze tak powiem jakies gowno, to podejrzewam, ze na takim popularnym Audigy bedzie slychac duza roznice :) (chociazby tak jak napisales w grach - EAX... w X-Fi jest juz EAX 5, ale co z tego, skoro nie ma gier?:D)

A zreszta, najlepiej poczytac fora i tyle (:

__

Użytkownik
vacq

2007-05-28 14:08:54

Imo, jeśli masz coś lepszego kupować dopiero za rok, to zdecydowanie kup teraz Audigy SE zamiast jechać na zintegrowanym szajsie.

Ja jak wymieniłem to pierwsze co się rzuca na uszy (w porównaniu do AC'97 :/ ) to odstęp sygnał/szum i w ogóle poziom szumów własnych. Nawet nie ma co porównywać, Audigy bije AC'97 na dwie głowy.
Po drugie dynamika, po trzecie samo brzmienie karty 100x lepsze.
Szczerze mówiąc, jeśli chodzi o efekty to ta karta nie oferuje w zasadzie nic szczególnego, rewelacji nie ma. Niby jakaś tam emulacja surroundu jest, ale... bawiłem się tym 5 min może, później juz nie włączałem.

Za te pieniadze nie ma sie nad czym zastanawiać.

__

Użytkownik
e2

2007-05-28 14:12:37

No. Ja mam tam jakiegoś realteka czy coś w tym stylu - ale to jest badziew... no to po pracy udam się do sklepu po zakupy :) Dzięki Wam.

__

Użytkownik
olix

2007-05-28 17:07:16

X-Fi XtremeMusic na Allegro masz za 300zł...

__

VIP
rostek

2007-05-28 17:57:04

X-Fi nie polecam nikomu bo to w sumie syf + dobry marketing + wysoka cena. Co do Audigy SE, rowniez nie polecam, gdyz jest bardzo przecietna w stosunku do reszty produktow. Jest to karta budzetowa i mozna spodziewac sie po niej dokladnie tego samego - jakies jakosciowe minimum + podstawowe opcje, nic wiecej. Najlepszym wyborem jest Audigy 2 ZS, na ktore zbieram kase =] Niedawno zakupilem SE, dla znajomej i aktualnie je testuje - ogolnie rzecz biorac, to kazda karta dzwiekowa jest lepsza od zintegrowanej, a w tym przypadku roznica jest zdecydowanie slyszalna. SE jest dla osob, ktore maja jakis sobie tam tani zestaw glosnikow 5.1 czy tam inne i chca sobie to podpiac do kompa i sie cieszyc, jezeli nalezysz do tej grupy, to sie nie zawiedziesz na tej karcie. Natomiast, jezeli chcesz bawic sie muzyka, miec mozliwosc podlaczenia jakiegos bardziej zaawansowanego sprzetu i chcesz to zrobic tanio i dodatkowo uzyskac lepsza jakosc dzwieku niz SE, to kupuj Audigy 2 ZS, ktora obecnie jest chyba najlepszya karta w stosunku cena/jakosc =]

zresta wpisz w google "Audigy SE +forum" i poczytaj sobie =]

__

Użytkownik
e2

2007-05-28 18:21:33

No będę się bawił muzyką - pogłośnię i ją potem ściszę :D taka będzie zabawa :D

__

VIP
rostek

2007-05-28 18:46:47

do Twoich potrzeb starczy :P

__

Użytkownik
garo

2007-05-28 19:39:03

Ja mam zwykłego SB Live 5.1 i jestem zadowolony :)

__

Użytkownik
e2

2007-05-28 20:07:12

Mogę Wam powiedzieć, że ten Audigy + HD-437 dają niesamowity efekt w grach. Nie ma nawet porównania do zintegrowanego shitu :P Poza tym bardzo czysty dźwięk w winampie (po ponad 30 minutowym konfigurowaniu sterownika i equalizera) :) Karta daje radę ;)

__

VIP
Pajda

2007-05-28 23:07:52

Mylisz sie, akurat znajomy audiofil przyjrzal sie xfi i stwierdzil, ze jest pozytywnie zaskoczony i to pierwsza dobra karta creativa :P

__

VIP
El_Matador_SSJ

2007-05-28 23:15:29

btw. na nowych sterach ta karta obsługuje EAX 4 i jak na moje potrzeby Audigy SE całkowcie wystarcza. Może jestem głuchy, ale na xfi jedyna roznice jaka zauwazylem to lepsza jakosc slabo nagranych mp3 i tyle.

__

Użytkownik
e2

2007-05-28 23:19:35

Mam najnowsze stery :P

__

VIP
rostek

2007-05-28 23:24:36

tutaj bazuje glownie na komentarzach innych ludzi, ponoc jeden z modeli jest calkiem w pyte, ale reszta to to samo co SE, tylko nie pamietam ktory

__

VIP
El_Matador_SSJ

2007-05-28 23:49:55

To czemu w pierwszym poscie piszesz, ze karta ma obsluge tylko EAX 3.0? ;)

__

VIP
Pajda

2007-05-29 12:13:47

Elite Pro bo ma nieco lepsze przetworniki niz reszta. Nie zmienia to faktu, ze XtremeMusic i Fatality tez sa ok, bo chodzi tu tez o inne elementy karty i ich uklad na plytce. Wszystkie te 3 karty sa lepsze od dowolnej innej karty Creativa, z czego wlasnie Elite Pro wypada najlepiej. Natomiast nowa seria X-Fi, ta z obcietym pcb i nieszczesnym XtremeAudio, nieco odstaje. Szczegolnie, ze XtremeAudio to ktores Audigy bylo, nie pamietam dokladnie, ale pewnie SE wlasnie (i tym samym jako jedyna karta z rodziny nie ma obslugi 128 dzwiekow, game mode itd.).

__

VIP
V!ct!M

2007-05-29 17:07:14

Ja ze swojej, kupionej okazyjnie (za ~400 zl X-Fi Fatal1ty z panelem) jestem b. zadowolony :P

__

VIP
Pajda

2007-05-29 19:38:50

Ja z XtremeMusic tez, aczkolwiek gdybym mial wtedy placic (500zl) to bym pewnie tego nie zrobil :P Teraz jednak ceny tych kart sa takie, ze mozna spokojnie brac.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

397 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie