Eurowybory - symulator poglądów politycznych

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
qwe

2009-06-03 11:40:25

http://www.wykop.pl/link/191989/ukradl-pis-owcowi-komorke-i-zegarek-w-radiu-krakow

Partie powinny sie utrzymywac same, ew podatnicy mieliby mozliwosc oddania 1% podatku na dana partie.
Wtedy NAPRAWDE by sie okazalo jakie kto ma poparcie. I skonczyly by sie te durne walki o pokazanie sie jak najwiekszej liczbie osob.

Reklama partii powinna polegac na tym, ze przedstawia sie PROGRAM wyborczy, swoje cele i cele zrealizowane, a nie pokazywanie Kaczynskiego zachecajacego do glosowania na PO.
To jest po prostu ZALOSNE.
I ktos tu wczesniej (bodajze Fronki) “zablysnal” i stwierdzil, ze partie tylko sprzedaja swoj produkt a my go kupujemy.
Przepraszam bardzo, ale masz przyklady z zycia, ze reklama jest dzwignia handlu, a wiec ludzie kupia to, co sie najlepiej reklamuje, a najlepiej reklamuje sie to co ma najwiecej pieniedzy (w przypadku partii politycznych sa to pieniadze kradzione).

W demokracji wystarczy przekonac glupi lud, by tylko kupil ich produkt. Dla nich nie wazne co jest w srodku, wazne jakie jest opakowanie.
A po wyborach zawartosci nikt nie spozywa, tylko patrzy ile pieniedzy na ten “produkt” stracil.

I naprawde zal mi osob, ktore twierdza, ze “tak wyglada polityka”. No wlasnie, jak sie cale zycie macza w szambie to trudno sobie wyobrazic jak to jest byc w wannie.

__

VIP
KonradM

2009-06-03 22:02:18

qwe: Twój pomysł w chwili obecnej był by katalizatorem korupcji wśród polityków.

I tak naprawdę krytykowanie demokracji przy nie jednoczesnym nie podawaniu żadnych sensownych i REALNYCH alternatyw (przypominam o społeczności międzynarodowej i uwarunkowaniach społecznych) jest najlepszą drogą do podpisania się pod mało ambitną grupą pt. “Anarchiści”.

__
www.hstv.pl

Użytkownik
qwe

2009-06-03 22:21:04

Katalizatorem? Nonsens.
Moglbys 1% podatku oddac na ulubiona partie, partia obciela by 10 wydatki, zatrudnila 10x mniej osob.
Nie wiem czy wiesz, ale podczas zbierania podpisow do rejestracji do eurowyborow, wystarczylo, zeby sami
poslowie PO sie podpisali by zebrac wystarczajaca liczbe podpisow niezbedna do rejestracji partii (ok 10 tys).

Nawet u mnie w miescie 5k jest biuro poselskie PO i PiSu. Kto to sfinansowal? Kto tego chcial?

jednoczesnym nie podawaniu żadnych sensownych i REALNYCH alternatyw (przypominam o społeczności międzynarodowej i uwarunkowaniach społecznych)

System XIXw USA byl bardzo dobry i znakomicie sie sprawdzal, w kogo interesie lezalo by go zmienic?? Nie rozumiem.

__

VIP
KonradM

2009-06-03 22:23:45

Aktywność polityczna w Polsce jest tak mała, że zyski partii by drastycznie spadły, a te w ramach samoobrony próbowały by dorobić sobie na boku - właśnie po to, aby móc utrzymać biura wyborcze nawet w małych miejscowościach. Nie to społeczeństwo, numer z 1% nie przejdzie.

__
www.hstv.pl

Użytkownik
qwe

2009-06-04 11:09:55

Dlatego trzeba im tego zabronic a zabronic powinni ludzie- koniec z niejasnymi przetargami, kierunkowanymi zezwoleniami na budowe dawane przez UM itp.
Trzeba UPROSCIC prawo! Przeciez socjalisci doskonale wiedza, ze im bardziej skomplikowane prawo, tym wiecej mozliwosci kretactwa i szerzenia korupcji, nieprawdaz? Jak bylo z ZSRR? Dokladnie takim sposobem ja budowano.

A co do demokracji,

Demokracja prowadzi do dyktatury.

- Platon

http://www.tvn24.pl/12691,1603486,0,1,20-lat-temu-czolgi-rozjechaly-chinska-demokracje,wiadomosc.html
W chinach juz dydktature udalo im sie wprowadzic, takie same protesty beda w europie za 20-30 lat.

__

Użytkownik
Sprzatacz

2009-06-04 17:28:34

Nom, udało im się to wczoraj po 50 latach starań, pacnij się może w czoło i poucz historii a nie zgrywasz tu Nostradamusa.

__

VIP
fronki

2009-06-04 21:32:55

nie bede zakładal nowego tematu, wrzuce to tutaj - ten film doskonale obrazuje roznice pomiedzy mna a qwe - on go ogladajac rozpacza i lamentuje, ja jestem dumny

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6688487,KE_pokazala_nowy_spot_o_Polsce.html

polecam

__

Użytkownik
napzord

2009-06-05 09:30:07

Fajny filmik. Tylko trzeba nie wiedzieć co sie wtedy stało żeby być z tego dumnym. Dostane Nasz Dziennik to wkleje artykuł :D Komuniści przekwalikowali sie na pseudodemokratów. Tak to jest ta wolność.(?) W Polsce wiele się zmieniło ale na samej górze nie za bardzo.

__
http://thebiggestsecretpict.online.fr/nwo/nato_swastika.gif

VIP
fronki

2009-06-05 09:48:44

nie, dzieki

__

Użytkownik
Arte

2009-06-05 12:02:13

@Qwe
niestety z toba i z Platonem się nie zgodze, po części.

Demakracja w I połowie XXw. się nieprzyjeła jak wszyscy wiemy, ale spowodowane to było skrzywieniem społeczeństwa, społeczeństwo nie umiało być demokratyczne, więc zaczęły pojawiać się postacie charyzmatyczne ktore zaczynały przejmować legalnie władzę autorytarną (legalnie!)
wtedy kazdemu taki stan rzeczy odpowiadał, mówiono ludziom co chcą usłyszeć.

gadanie “demokracja jest zła” jest juz przestarzałe... wszyscy to wiemy, ale pokaż mi lepszy system...
demokracja ma to do siebie że trzeba ją cały czas rozwijać uczyć się jej. dzieki temu znajdziemy złoty środek. Wiadome ze władza autorytarna jest dobra, ale dobra tylko na początku, bo napędza cały kraj, potem jak to zawsze bywa, ludziom zbytnia władza odbija do głowy i nie jest juz tak pięknie jak kiedys.

twoje rozwody na temat “trzeba zabrać im pieniądze” tez sa znane, ale kto to zrobi...

Fronki dobry film.. mimo ze nie żyłem w tamtych czasach to jestem hitorykiem i mniej więcej mam pojęcie jak było i jak jest teraz...
Duzo się zmieniło na górze, tylko mentalność sie nie zmienia

__

Użytkownik
qwe

2009-06-05 16:34:53

@Fronki

Dumny? Z jakiego powodu? Ze dajemy sie oszukiwac UE? Ze nie mozna NORMALNIE rozpoczac dzialalnosci gospodarczej w rzekomo wolnym kraju?
Ze mamy jeszcze wiecej zakazow, nakazow, restrykcji, glupich przepisow itd niz za czasow komuny?

Swietnie, ze wybrano polske jako miejsce obalenia komunizmu, ale zarowno wtedy jak i dzisiaj przedsiebiorczy czlowiek jest po porstu zabijany.
Nie wiem z czego sie tutaj cieszyc, naprawde. Student europeistyki zapewne tego nie doswiadczy, bo bedzie pobieral czesc lupu zebranego z calego narodu, wiec coz.

A najlepsze jest to, ze jestes dumny z wyrwania sie z komunizmu, ale jednoczesnie popierasz komunizm w innej formie.

Czyli przyklad glupka:
nie tolerujsz zdania - “wpie***y Ci i zabierzemy Ci pieniadze” powiedzianego przez bande groznie wygladajacych zbior, ale jednoczesnie z radoscia
przyjmujesz te same slowa wypowiedziane z usmiechem na twarzy przez zlodzieji w garniturach.
Naprawde nie wiem kto tu jest glupszy, uzyteczni idioci ktorzy zasiadaja w UE, czy tacy “patrioci” jak Ty.

ps.
naprawde jest mozna byc dumnym z tego spotu o polsce, Kwaśniewski, Michnik, Kuroń, Miller...

__

Użytkownik
Arte

2009-06-05 21:46:13

@Qwe slusznie mówisz ze jest wiecej zakazów itd... ale zrozum... na tym opiera się państwo prawa... nie mozna robic co sie żywnie podoba, musza byc jakies zakazy, nakazy.. nawet te durne biuroktratyczne przepisy, nie mowie ze wszystkie bo czesc sam bym wolal zlikwidować. padlo tu juz takie zdanie ze im bardziej zagmatwane prawo tym łatwiej o przekrety... ale tez na tych przekrętach sie prawo buduje, naprawia i poprawia ustawy itd...
demokracja ma to do siebie ze mozna sie na niej uczyć, na błędach... niektore kraje bedą to wykorzystywać i beda caly czas sie rozwijać, niektore, w ktorych dominuje niedouczony proletariat niestety się nie nauczy i bedzie narzekać ciągle ze to jest złe, ze lepiej bylo jak byla komuna/dyktat/autorytaryzm. dokładnie tak samo było po pierwszej wojnie światowej.

wydaje mi się ze tu wlasnie leży problem.. w ludzkiej mentalności i spwatopogladzie... a nie w tym ze “demokracja jest zła i koniec” uwierz mi... nie chcialbyś zeby byla nadal komuna.. nawet jesli masz jakies 30-40 lat... to, na podstawie mojej wiedzy, nie była prawdziwa komuna, oblicze komunizmu to zafałszowanie, propaganda, bieda... jesli narzekasz teraz na to ze nie mozna otworzyc wlasnej działalności to moze sprobowalbys otworzyc ją przed 89?

ze spotu mozna byc dumnym... ukręciliśmy głowę rakowi ktory mogł się roznieść jeszcze bardziej

__

Użytkownik
qwe

2009-06-05 23:10:40

Pytanie do Fronkiego

Czy Unia Europejska ktora rzekomo chroni rodziny nie powinna zajac sie takimi kwestiami jak ta poruszona tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=w5Zy1DJU0Rs

czy moze wazniejsze jest karanie naszego kraju za brak odpowiednich postepo w walce z nietolerancja i dyskryminacja plci??

Dlaczego Komisja Europejska nie zajmuje sie naprawde waznymi sprawami tylko pierdolami??

edit

PO vs UPR
http://www.youtube.com/watch?v=oLdsXPFTHoA&feature=related

edi2
http://www.youtube.com/watch?v=ayYhwkgjcZo&NR=1

__

Użytkownik
Sprzatacz

2009-06-06 11:50:35

I co? Możesz sobie pogadać i ponarzekać jak to jest źle. A skoro jest tak źle to dlaczego jest tak dobrze?
Aha i Kuroniem to ty sobie gęby nie wycieraj.

__

Użytkownik
qwe

2009-06-06 18:34:04

@xionc

Dobrze? Zalezy dla kogo. Jedz na slask i spytaj sie ludzi jak im tam dobrze.
Wez juz wiecej nie pisz na tym forum bo wiedze o tym jak jest poza Wroclawiem to masz ZEROWA!

Wiele osob nie ma nawet co do gara wlozyc. Problemy Polakow to glownie pieniadze na utrzymanie i jedzenie, wiec nie pieprz mi, ze jest dobrze.

__

Użytkownik
Sprzatacz

2009-06-06 19:26:45

Co ty mi tu opowiadasz za pierdoły, wszędzie na całym globie są biedni i bogaci. Tak było, jest i będzie. A może by tak do roboty sie niektórzy wzieli a nie czekali aż im ktoś da? Mi się polepszyło ale nie siedze na dupie i nie czekam aż mi ktoś da tylko pracuje. Tobie też polecam sie zabrać do roboty a nie tylko pomstować na UE i cały świat jak to jest źle tylko bierz sie za siebie. I tak kończą sie rogatki Wrocławia i jest pustynia i ludzie mieszkają w lepiankach, te domy to niby skąd sie biorą? Te samochody, motory, jachty ktoś kupuje cnie? Już nie wspominam o ogromnych inwestycjach w infrastrukture, myślisz że gdyby nie fundusze unijne to powstałyby orliki, te wszytkie remonty dróg? Ludzie mają coraz więcej pieniędzy to więcej kupują i tak sie to kręci, zbyt skomplikowane? Ale to jak gadanie ze ścianą, nic do ciebie nie dociera, wszędzie widzisz spiski i jesteś ekspertem od wszystkiego a w ogóle to staczamy sie na dno dzięki europejskiemu socjalizmowi bo tak mówi paru oszołomów którzy objawiają prawde na yt i niszowych portalikach które mają znikomą odwiedzalnośc tak jak ich partyjka która w porywach ma 2% i skalała sie koalicją z naziolami. BRAWO.
Btw czepiasz sie tej europeistyki a sam coś studiujesz czy tylko pierdolisz bo nie dałeś rady i cie wywalili?

__

Użytkownik
Arte

2009-06-07 11:20:42

@Qwe... jak wczesniejsze twoje posty mialy jeszcze jakis poziom dyskusji to wyjechanie z tym ze ludzie nie maja co do gara wlozyc cie pograzyl... takie problemy sa na calym swiecie... normalka.. mowisz o slasku? o górnym slasku gdzie jest najmniejsze bezrobocie w calym kraju? jest im zle? skoro uważasz ze jak byl socjalizm w polsce to było dobrze to moze wrocisz sie o 50 lat wstecz ze swoim socjalizmem... widze ze typowe komunistyczne zapedy masz... to jest dobrze... no nie wydaje mi sie...

__

Użytkownik
Arte

2009-06-07 11:25:56

Xonix wydaje mi sie ze to jest zbyt skomplikowane dla niego, bo jest przyzwyczajony do tego ze państwo jest “opiekuncze” nie ma prywatnej wlasnosci bo to złodziej jak ma swoje, unia napewno nam kase daje bo cos chce od naszego biednego kraju w zamian oddajmy się pod rząd ukochanej partii odajmy wszystko państwu itd...

QWE... gratuluje poglądów, ale szerzenie komunizmu jest zakazane w polsce... ahh to niedobre prawo...

__

Użytkownik
qwe

2009-06-07 14:35:28

@xionc

Co ty mi tu opowiadasz za pierdoły, wszędzie na całym globie są biedni i bogaci.

Primo, nie rozumiesz co sie do ciebie pisze (i ty jestes na studiach?).
Ja tylko podwazylem teze, ze nie jest tak dobrze jak ci sie wydaje.

Dwa, 100 lat temu ludzie nie umierali z glodu na taka skale.

Tak było, jest i będzie.

Moze kiedys sie to zmieni, ale widac ty wolisz bawic sie w proroka niz cokolwiek samemu zmienic.

A może by tak do roboty sie niektórzy wzieli a nie czekali aż im ktoś da?

Dziwne, ale gdy nie bylo socjalizmu to do roboty garnal sie kazdy, chociazby z tego powodu by nie zdechnac z glodu.
Dzisiaj bezdomny nie moze podjac w polsce pracy bo wg kodeksu pracy pracownik musi byc gdzies zamedlowany. No i posiadac konto bankowe.
Wiec w tej kwestii jest coraz gorzej.

A co do samej pracy. Wiele osob woli wziasc zasilek niz isc do pracy. Socjalizm tak wypral ludziom mozgi, ze ludzie staraja sie szukac pracy tylko w wyuczonym zawodzie, kiedys juz to pisalem. Polonista woli dojezdzac 100km do pracy by pracowac w wyuczonym zawodzie zarabiac 1500zl z czego 400zl miesiecznie idzie na dojazd, niz przekwalifikowac sie na np spawacza i zarabiac 1400zl 100 metrow od domu.

Ponadto sam fakt istnienia istytucji pod nazwa urzad pracy dobija jeszcze jakiekolwiek checi uczciwego obywatela, gdy juz sie tam zarejestrujesz a znajdziesz prace na wlasna reke czekaka cie wyjasnienia i kara. Paranoja.

Tobie też polecam sie zabrać do roboty a nie tylko pomstować na UE i cały świat jak to jest źle tylko bierz sie za siebie.

Pracuje juz dluzej od ciebie, jest mi znakomicie ale o swoje (i nie tylko) bede walczyc caly czas.
To, ze mam znakomita prace nie znaczy, ze nie mam prawa narzekac, bo tak sie sklada, ze jest na co.

I tak kończą sie rogatki Wrocławia i jest pustynia i ludzie mieszkają w lepiankach, te domy to niby skąd sie biorą?

I znowu nie rozumiesz. Podalem Wroclaw jako przyklad miasta wybijajacego sie sposrod reszty.

A co do domow, wiesz, kiedys ludzie bez problemu stawiali 2-3 domy, dzisiaj wszystko zostalo tak pokomplikowane, ceny poszly tak w gore, ze trzeba zadluzac sie na cale zycie by takowe cos postawic.

Weszlismy do unii i gdzie te obnizki cen??
Czy jest w ogole jakikolwiek produkt ktory stanial po naszym wejsciu do UE ?

Te samochody, motory, jachty ktoś kupuje cnie?

Wiekszosc aut jest sprowadzana, jakbys nie zauwazyl, bo ludzi zwyczajnie NIE STAC na nowe. Ale PO juz o to zadbalo i chce wprowadzic oplaty ekologiczne na stare auta.
Jachtow w polsce jest niewiele, 100 lat temu tez ludzi byloby na nie stac, tylko nie bylo takich technologii.

Nie myl postepu technologicznego z zamoznoscia obywatela.

Już nie wspominam o ogromnych inwestycjach w infrastrukture, myślisz że gdyby nie fundusze unijne to powstałyby orliki, te wszytkie remonty dróg?

A gdyby nie bylo unii to co, bysmy stali w miejscu albo cofali sie w rozwoju? Wez przestan pieprzyc.
Co do orlikow, nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ale one sa budowane po kosztach dziesieciokrotnie wyzszych niz powinny kosztowac.

Dlatego tak wiele gmin odmowilo budowy orlikow. Ponadto one sa budowane wg jednego, sztywnego schematu.
Jesli juz jest stadion w jakiejs gminie to zamiast go zmodernizowac buduje sie orlika od samego poczatku.

No i jak myslisz skad te pieniadze na te orliki sie biora?? Z kosmosu?? Z twojej kieszeni. Gdyby pieniadze byly dobrze dysponowane to takie orliki mialbys juz 10 lat temu po kosztach dziesieciokrotnie nizszych.

Tak wiec jest na co narzekac.

Ludzie mają coraz więcej pieniędzy to więcej kupują i tak sie to kręci, zbyt skomplikowane

Widocznie dla ciebie tak. Ludzie maja pieniedzy tyle samo, moze nawet mniej, bo wartosc pieniadza spada nieporownywalnie szybciej do wzrostow zarobkow. Natomiast TECHNOLOGIA idzie naprzod i za taki magnetowid, ktory kiedys kosztowal 2000zl mozna teraz kupic za 100zl.
A wiec to PROCESY TECHNOLOGICZNE pozwolily zatrzymac wiecej pieniedzy w portelach obywateli. Takie to skomplikowane??

Zywnosc podrozala o 300% w ciagu 15 lat, zarobki osob zatrudnionych w firmach panstwowych podwyzszyly sie niewiele, ponadto inflacja zezarla lwia czesc tych podwyzek. Jak wiesz osob zatrudnionych w firmach panstwowych, jako ze jestesmy krajem z bylego bloku komunistycznego, jest jeszcze bardzo duzo.

Gdyby obywatele byli botasi to widzialbym jakies inwestycje, bo miara zamoznosci obywateli jest liczba przeprowadzanych przez nich inwestycji.
Tymczasem monopol na inwestycje trzyma narazie panstwo.

Ale to jak gadanie ze ścianą, nic do ciebie nie dociera,

Z toba jest jeszcze gorzej, bo to gadanie jak z malpa. Sciana nic nie odpowie, malpa odpowie cos glupiego i nieprzemyslanego.

wszędzie widzisz spiski i jesteś ekspertem od wszystkiego

Spiskow nie widze wszedzie, bo tylko wymysl twojej chorej wyobrazni, ktora od dawna powinna isc na emeryture.
A ekspertem od wszystkiego nie jestem.
To ty jestes takim glabem ograniczonym tylko do jednego tematu.

a w ogóle to staczamy sie na dno dzięki europejskiemu socjalizmowi bo tak mówi paru oszołomów którzy objawiają prawde na yt

Nie, bo tak juz pokazala historia kretynie, ktora powstala znacznie wczesniej niz YT.
Zbyt skomplikowane?

[qupte]i niszowych portalikach które mają znikomą odwiedzalnośc tak jak ich partyjka która w porywach ma 2% i skalała sie koalicją z naziolami. BRAWO. [/quote]
Brawo! Ta niszowa partyjka ma w porywach 5% dlatego, ze od dawna jest blokowane w mediach.
Jakbys kretynie nie zauwazyl to media moga zniszczyc kazda partie i kazda wyciagnac na piedestal.
Tak jak podczas wyborow pare lat temu ekipa TVP sfilmowala w siedzibie UPR kosz na smieci i tyle tez pokazala w TV.

Jednak ty jestes za glupi by tak proste rzeczy pojac. Naprawde zal mi ciebie, szkoda tylko, ze tacy kretyni jak ty moga isc teraz na studia.

Btw czepiasz sie tej europeistyki a sam coś studiujesz czy tylko pierdolisz bo nie dałeś rady i cie wywalili?

Studiowalem infe, ale nie studiuje dlatego, ze sam przerwalem, mimo dobrych wynikow, gdyz prowadze swoj wlasny biznes.
A co do uczelni to wybieram sie na UJ na wydzial historii, bo chce poglebic swoje zainteresowania.

A ty co studiujesz? Kaszuboznastwo? Cholernie wymagajacy kierunek.

__

Były Redaktor
so0fka

2009-06-07 14:42:55

Oto słowa Arte:

mimo ze nie żyłem w tamtych czasach to jestem hitorykiem

W marnym stylu unikasz dyskusji z kimś, kto ma od Ciebie wyższy poziom wiedzy i wiesz, że zdeklasowałby się rozsądnymi argumentami i faktami, qwe. Zwłaszcza, że ma odmienne poglądy od Ciebie i on też uważa Cię za kryptokomucha. Naprawdę schodzisz na dno. Jeśli boisz się podjąć rękawicę to mu to powiedz, a nie udajesz, że jego tu w ogóle nie ma, że nie widzisz jego postów.

__

Użytkownik
qwe

2009-06-07 14:59:08

@Soofka
“Oto słowa Arte:

mimo ze nie żyłem w tamtych czasach to jestem hitorykiem”

A ja jestem papiezem, a Ty idiota. Sam sobie zaprzeczasz.

Nie unikam z nimik dyskusji, po prostu nie czytalem tego co napisal arte, mimo, iz wiem, ze niektore posty kierunkowal do mnie.

wiesz, że zdeklasowałby się rozsądnymi argumentami i faktami

Czlowieku, Ty po prostu juz nic wiecej nie pisz, blagam Cie :(

właszcza, że ma odmienne poglądy od Ciebie i on też uważa Cię za kryptokomucha.

Tak? A gdzie niby uwaza mnie za kryptokomucha? I z jakiego niby powodu? Ty najpierw zobacz znaczenie tego slowa.

Naprawdę schodzisz na dno.

Ty juz dawno je osiagnales. To bylo chyba w temacie z przemiana energii elektrycznej na cieplo ; )

Jeśli boisz się podjąć rękawicę to mu to powiedz, a nie udajesz, że jego tu w ogóle nie ma, że nie widzisz jego postów.

Nie, nie boje i zaraz przeczytam jego wszystkie posty od poczatku i odpowiem.

edit:
specjalnie dla ciebie soofka odpowiedzialem mu (nie czytaj bo i tak nie zrozumiesz).
Naprawde, niszczycielska moc argumentow i faktow, z czego najwiekszym bylo chyba stwierdzenie, ze jest historykiem, ktore to stwierdzenie (niekoniecznie prawdziwe) spowodowalo zmoczenie twoich majtek.

__

Użytkownik
qwe

2009-06-07 15:17:55

@arte

mimo ze nie żyłem w tamtych czasach to jestem hitorykiem i mniej więcej mam pojęcie jak było i jak jest teraz...

W wieku 17 lat??
Przeczytales ksiazke od historii i za takowego sie uwazasz??

Wiadome ze władza autorytarna jest dobra, ale dobra tylko na początku, bo napędza cały kraj, potem jak to zawsze bywa, ludziom zbytnia władza odbija do głowy i nie jest juz tak pięknie jak kiedys.

Co za bzdury :OOOO
Komu zbytnia wladza w czasach monarchow uderzyla do glowy?? Czlowieku, Ty sie lepiej zastanow co piszesz...
Pala z histy, siadaj.

Wiec dlaczego mamy ulepszac akurat demokracje a nie ulepszac system wladzy autorytarnej?

Znakomitym rozwiazaniem bylo w USA kolegium elektorow- by glosowali madrzejsci, zamiast ciemnego ludu.
Jednak nie to jest najwazniejsze.
Najwazniejsze bysmy mieli konstytucje taka jak miala poczatkowo USA (niepopsuta pozniejszymi poprawkami), ktora jasno i klarownie daje nam podstawowe prawa.
Tymaczasem w polsce i UE, moje prawa sa dla mnie niejasne. Niby wolnosc slowa jest, ale jej nie ma. Niby wolnosc osobista i mojej rodziny istnieje, ale nie moge niezgodzic sie z systemem.

Demokracja moze i bylaby dobra, ale sam widzisz do czego obecnie doprowadzila, wystarczy wlaczyc telewizje by zobaczyc ten wyscig wyborczy.
Walkowalem to juz tyle razy- zmanipulowany glupi lud jest gorszy od wszystkiego innego i prowadzi do totalitaryzmu.
Jestes historykiem, lecz tutaj liczy sie historia najnowsza, 100 lat temu nie bylo telewizji. Doskonale zdajesz sobie sprawe z jej potegi.

twoje rozwody na temat “trzeba zabrać im pieniądze” tez sa znane, ale kto to zrobi...

My?? Jesli nie my to kto??

skoro uważasz ze jak byl socjalizm w polsce to było dobrze to moze wrocisz sie o 50 lat wstecz ze swoim socjalizmem.

Zaraz, zaraz. Chyba ktos tu czegos nie rozumie.
Kiedy ja napisalem, ze gdy byl socjalizm bylo dobrze, i ze w ogole 50 lat temu bylo dobrze??

Ja tylko napisalem, ze socjalizm sie rozwinal i stworzyl tylko nowe problemy o ktorych w jej poczatkach nikt nigdy nie slyszal. Te problemy tylko sie nawarstwiaja.
Wiec twierdzenie, ze mam komunistyczne zapedy jest niemala pomylka, bo akurat jest wrecz przeciwnie.

Xonix wydaje mi sie ze to jest zbyt skomplikowane dla niego, bo jest przyzwyczajony do tego ze państwo jest “opiekuncze” nie ma prywatnej wlasnosci bo to złodziej jak ma swoje,

No, tak, ale poziom twoich wypowiedzi tez wysokich lotow nie jest.
Otoz drogi kolego, ja jestem wlasnie w wielkim szoku widzac jak bardzo opiekuncze panstwo mamy.
Nigdy nie bylem do tego przywyczajony i nigdy z tej opieki nie korzystalem, wiec naprawde nie wiem o czym trabisz.

unia napewno nam kase daje bo cos chce od naszego biednego kraju w zamian oddajmy się pod rząd ukochanej partii odajmy wszystko państwu itd...

Czyli co, nie ma wolnosci osobistej? No bo to co mowisz do tego sie sprowadza.
Unia przekupila rolnikow za nasze wlasne pieniadze i rolnicy zaglosowali za unia, czego wielu z nich obecnie zaluje.
Jestes naprawde niedorzeczny. Wiec wychodzi na to, ze oddajemy wladze wilkowi w owczej skorze. No i jeszcze te medialne klamstwa. Kiedys by to nie przeszlo a teraz?

Cos powatpiewam w to, ze jestes historykiem (chyba, ze historykiem-pasjata).

ps
arte
gratuluje glupoty i braku umiejestnosci wyciagania wnioskow, cos marny z ciebie historyk.
A szerzyc komunizm i glupote mozesz co najwyzej ty, bo ja jestem zupelnie przeciwnych pogladow.
Szkoda, ze nie jest to karalne, ah to glupie prawo :(

ps2
no, 17 lat. Niezly historyk z ciebie. Wygrales klasowy konkurs historyczny w gimnazjum??

I Ty sie uwazasz za historyka : D
Najpierw naucz sie czytac ze zrozumieniem i dopiero odpowiadaj na moje posty.

ps3
Tak dla twojej wiedzy “historyku”, gloszenie pogladow faszystowskich jest karalne natomiast komunistycznych nie.
Zdziwiony? Bo ja nie, skoro komunisci dalej rzadza.

qwa, kolejny kretyn na forum

__

Użytkownik
Arte

2009-06-07 17:31:54

"“W wieku 17 lat??
Przeczytales ksiazke od historii i za takowego sie uwazasz??""

Przeczytalem multum książek, a nazywam siebie historykiem poniewaz jestem zafascynowany ta dziedzina nauki i posiadam znaczącą więdze jakiej ty nie posiadasz...

“Co za bzdury :OOOO
Komu zbytnia wladza w czasach monarchow uderzyla do glowy?? Czlowieku, Ty sie lepiej zastanow co piszesz...
Pala z histy, siadaj."

Hitler, Stalin, Sanacja w Polsce, Mussolini i moge tak dalej wymieniać. W czasach monarchów? proponuje przeglądnąć sobie drzewo genealogiczne Romanowów, Rurykowiczów. taka postać jak Mazarin coś ci mówi albo Olivier Cromwell, Richelieu.. takich nazwisk jest więcej.. ale poczytaj sobie o kazdej z tych postaci... zobaczysz ze rządy autorytetu, jednostki lub grupy osów prowadzą tak czy inaczej do złego.. mimo ze zaczyna się pięknie... i gospodarka rosie itd...

“Znakomitym rozwiazaniem bylo w USA kolegium elektorow- by glosowali madrzejsci, zamiast ciemnego ludu.
Jednak nie to jest najwazniejsze.
Najwazniejsze bysmy mieli konstytucje taka jak miala poczatkowo USA (niepopsuta pozniejszymi poprawkami), ktora jasno i klarownie daje nam podstawowe prawa.
Tymaczasem w polsce i UE, moje prawa sa dla mnie niejasne."

panprofesor z historri chcial mnie posadzic z pałą? gdyby nie poprawki do kostysuci USA to nie miał byś tak duzo tych praw... pan profesor zapomnial o Karcie Praw? wolnośc religii słowa, pozniejsze poprawki to poprawka o wolnej konkurencji handlowej.. hmm ale fakt była idealna... Co do elektorów... ten ciemny lud wybiera elektorów kolego....

“Niby wolnosc slowa jest, ale jej nie ma. Niby wolnosc osobista i mojej rodziny istnieje, ale nie moge niezgodzic sie z systemem.
Demokracja moze i bylaby dobra, ale sam widzisz do czego obecnie doprowadzila, wystarczy wlaczyc telewizje by zobaczyc ten wyscig wyborczy.
Walkowalem to juz tyle razy- zmanipulowany glupi lud jest gorszy od wszystkiego innego i prowadzi do totalitaryzmu."

1. wyłącz telewizor.
2. kto ci odbiera wolność słowa?
3.hmm zmanipulowany lud dąży do totalitaryzmu? ciekawi by brzmiało " władza TOTALNA skupiona w rękach głupiego LUDU!" ;|

“My?? Jesli nie my to kto??"

droga wolna.. kolejny La Fayette z ciebie bedzie zapewne...

“Zaraz, zaraz. Chyba ktos tu czegos nie rozumie.
Kiedy ja napisalem, ze gdy byl socjalizm bylo dobrze, i ze w ogole 50 lat temu bylo dobrze??
Za tylko napisalem, ze socjalizm sie rozwinal i stworzyl tylko nowe problemy o ktorych w jej poczatkach nikt nigdy nie slyszal. Te problemy tylko sie nawarstwiaja.
Wiec twierdzenie, ze mam komunistyczne zapedy jest niemala pomylka, bo akurat jest wrecz przeciwnie."

wywnioskowałem z kontekstu, ze sie brzydzisz obalenia komunizmu, tym ze nie ma co do garnka wlozyc tym ze nie ma pracy tym ze władza jest zła typowe socjalistyczne hasła.. ok wybacz z komunizmem się rozpędziłem zanaddto ale rozbawiło mnie stwierdzenie “ludzie nie maja co do gara włozyć"

Xonix wydaje mi sie ze to jest zbyt skomplikowane dla niego, bo jest przyzwyczajony do tego ze państwo jest “opiekuncze” nie ma prywatnej wlasnosci bo to złodziej jak ma swoje,

“No, tak, ale poziom twoich wypowiedzi tez wysokich lotow nie jest.
Otoz drogi kolego, ja jestem wlasnie w wielkim szoku widzac jak bardzo opiekuncze panstwo mamy.
Nigdy nie bylem do tego przywyczajony i nigdy z tej opieki nie korzystalem, wiec naprawde nie wiem o czym trabisz."

to zdecyduj się.. raz chcesz zeby państwo dało kase, zaczeło się przejmować, a raz emanujesz liberalizmem...

“Czyli co, nie ma wolnosci osobistej? No bo to co mowisz do tego sie sprowadza.
Unia przekupila rolnikow za nasze wlasne pieniadze i rolnicy zaglosowali za unia, czego wielu z nich obecnie zaluje.
Jestes naprawde niedorzeczny. Wiec wychodzi na to, ze oddajemy wladze wilkowi w owczej skorze. No i jeszcze te medialne klamstwa. Kiedys by to nie przeszlo a teraz?"

z tą Unią to z mojej strony była ironia... przekupiła rolników, rolnicy się buntują bo nadal są ciemne buraki z nich... niech spojrzą na zachów jak wyglada gospodarstwo rolne.. a nie poletko 10m2 i on chce dostawać miliony z unii...
fakt Medialne kłamstwa kiedys były by na miejscu...

“Cos powatpiewam w to, ze jestes historykiem (chyba, ze historykiem-pasjata)."
chyba pasjonatą się odmienia.. ale fakt interesuje się historią i z tego powodu się tak nazwałem, magistra nie mam...

ps
arte
gratuluje glupoty i braku umiejestnosci wyciagania wnioskow, cos marny z ciebie historyk.
A szerzyc komunizm i glupote mozesz co najwyzej ty, bo ja jestem zupelnie przeciwnych pogladow.
Szkoda, ze nie jest to karalne, ah to glupie prawo :(

ps2
no, 17 lat. Niezly historyk z ciebie. Wygrales klasowy konkurs historyczny w gimnazjum??

I Ty sie uwazasz za historyka : D
Najpierw naucz sie czytac ze zrozumieniem i dopiero odpowiadaj na moje posty.

ps3
Tak dla twojej wiedzy “historyku”, gloszenie pogladow faszystowskich jest karalne natomiast komunistycznych nie.
Zdziwiony? Bo ja nie, skoro komunisci dalej rzadza.

qwa, kolejny kretyn na forum

tak cytując twoje PS....
1.nie wybuchaj.. nie musisz mnie wyzywać.
2.Rozdział I art. 13 Kontytucji Rzeczy Pospolitej przeczytaj sobie na głos...
3. o dziwo nie wygrałem w gimnazjum konkursu historycznego...
4. czytanie ze zrozumieniem... patrz punkt 2. ....
5.fakt komunisci nadal rządzą w korei i chinach... ale my zyjemy w polce nieprawdaż?
6.“qwa, kolejny kretyn na forum” ci palec zszedł troszke na dół chyba przy tym “qwA"

__

Użytkownik
qwe

2009-06-07 18:50:27

@arte

Przeczytalem multum książek, a nazywam siebie historykiem poniewaz jestem zafascynowany ta dziedzina nauki i posiadam znaczącą więdze jakiej ty nie posiadasz...

No niestety ale ja rowniez przeczytalem multum ksiazek a, ze historia interesuje sie od okolo 9 lat (czyli od czasu gdy jeszcze nie umiales dodawac) smiem twierdzic, ze troche wiecej przeczytalem ich od ciebie. No i niestety wiedze w tym zakresie widac wieksza posiadam ja, wnioskuje to po tym co piszesz i po fakcie, ze ja na kierunek historyczny mam zamiar sie wybrac i to nie do byle jakiej uczelni.

Skad pochodzi twoja wiedza na temat historii?
Pochwal sie, prawdopodobnie przeczytales serie ksiazek o Historii wydanej przez niemiecka gazete wyborcza i chcesz zablysnac.

taka postać jak Mazarin coś ci mówi albo Olivier Cromwell, Richelieu.. takich nazwisk jest więcej.. ale poczytaj sobie o kazdej z tych postaci...

Widze, ze probujesz zgrywac madrzejszego niz jestes w rzeczywistosci. Rzucasz pustymi nazwiskami, ktore niewiele maja zwiazku z tematem.
Jules Mazarin nie byl monarcha, byl kardynalem i bodajze ministem Francji, jego dzialania niewiele maja wspolnego z meritum sprawy.

Oliver Cromwell, kolejna postac ktora nie ma nic wspolnego z tematem. Reprezentant hrabstwa Huntingdon, ktory nie odegral zadnego wiekszego znaczenia, no moze faktu iz byl tyranem na swojej ziemi.

ALE CO TO MA WSPOLNEGO Z MONARCHIA???
Czy ty w ogole wiesz kto to monarcha, bo chyba nie bardzo.

zobaczysz ze rządy autorytetu, jednostki lub grupy osów prowadzą tak czy inaczej do złego

Tak, widze to po naszych monarchach. Prosze Cie, przestan pie***c bo uczepiles sie jakiejs grupki malo znaczacych osob i probujesz tutaj mi wmowic, ze jednostki prowadza do zlego.

Dla twojej wiadomosci- osoby ktore nie wymieniles nie mialy by szans zostac monarchami, bo monarcha kazdy zostac nie mogl.
Ale idzmy w druga strone. Hitler doszedl do wladzy w sposob demokratyczny. Bushowie i Clintonowie rowniez. Jakie byly tego skutki widac po dzis dzien, a wojny ktore wszczeli rowniez trwaja po dzis dzien.

gdyby nie poprawki do kostysuci USA to nie miał byś tak duzo tych praw... pan profesor zapomnial o Karcie Praw? wolnośc religii słowa, pozniejsze poprawki to poprawka o wolnej konkurencji handlowej.. hmm ale fakt była idealna... Co do elektorów... ten ciemny lud wybiera elektorów kolego....

Przeciez nie mowie o wszystkich poprawkach bystrzacho, XIX, XXI, XXVI (wazna) itd

Co do elektorow, lol, wiem, ze wybiera ich ciemny lud, jednak lepiej jesli mniejsze grono bedzie wybierac prezydenta, poniewaz MUSZA BYC TO OSOBY KTORE SIE NA POLITYCE ZNAJA !!! 90% ciemnego spoleczenstwa nie zna sie na polityce i zaglosuje na tego, kto sie lepiej wypromuje.

No niestety, ale proces wyborczy przez ostatnie 100 lat zostal w USA tak mocno zamazany, ze niewiele rozni sie od demokracji ktora mamy np w polsce. Tak czy siak, skutek ten sam- uzyteczni idioci zostaja prezydentami.

1. wyłącz telewizor.

Po co?

Widzac do czego prowadza takie sytuacje jak to mialo miejsce z Kataryna stwierdzam, ze wolnosci slowa nie ma, a osoby mowiace niewygodne rzeczy sa upadlane i niszczone niebezposrednio.

Ponadto dlaczego podczas przygotowan do obchodow 20 rocznicy wolnych wyborow dzieci ktore wystepowaly w krakowie byly mocno selekcjonowane, przesluchiwano je, ich rodziny, pytano o preferencje wyborcze itp.
To nie jedyny przypadek.
Myslalem, ze mamy wolnosc pogladow, wolnosc mysli.
I co, teraz nalezaloby wprowadzic prawo nakazujace wsadzac do wiezienia osoby, ktore posuwaja sie do dyskriminacji na tle pogladow i politycznych preferencji.

3.hmm zmanipulowany lud dąży do totalitaryzmu? ciekawi by brzmiało " władza TOTALNA skupiona w rękach głupiego LUDU!" ;|

Widze, ze jestes zbyt glupi by to zrozumiec, ale ci wytlumacze.

Jesli jest grupa osob, ktora umie rzucac kielbase wyborcza, manipulowac ludem to moze ta wladze utrzymac BARDZO dlugo, bo lud bardzo dlugo bedzie dawal sie oszukiwac.
Przykladem jest terroryzm, zmanipulowany lud daje sobie odebrac prawa jednoczesnie chce zwiekszenia panstwowego interwenzjonizmu i ingerencji nawet w zycie prywatne. Im wiecej praw LUD daje panstwu, tym wiecej wladzy maja osoby rzadzace tym panstwem, kumasz??

A moze Luther King. Oczywiscie zartuje, bo piszac my, mialem na mysli, my wszyscy- razem.
Widocznie takim ulomnym osobom jak ty potrzebni sa przywodcy ktorzy kopna cie w dupe by zmusic do dzialania.

wywnioskowałem z kontekstu, ze sie brzydzisz obalenia komunizmu, tym ze nie ma co do garnka wlozyc tym ze nie ma pracy tym ze władza jest zła typowe socjalistyczne hasła.. ok wybacz z komunizmem się rozpędziłem zanaddto ale rozbawiło mnie stwierdzenie “ludzie nie maja co do gara włozyć"

No to “gratuluje” toku rozumowania :( I naprawde nie ma sie z ciego cieszyc.
Po pierwsze, GDZIE napisalem, ze brzydze sie obalenia komunizmy???
Niech dotrze do twojej glowy raz na zawsze- brzydze sie warunkow i otoczki w jakiej do tego obalenia doszlo, oraz przez kogo to zostalo dokonane
No TA roznice chyba zauwazysz.

A do garka nie ma co wlozyc naprawde wiele osob w polsce, nie wiem w jakim ty kraju zyjesz i do jakiego obszaru sie ograniczasz.
Nie twierdze przeciez, ze wszyscy nie maja co do garka wlozyc, ale jesli 30% osob w polsce zyje ponizej minimum socjalnego to cos chyba jest nie tak.
Zycie ponad polowy polakow to praca, dom, telewizor.

Ile czasu maja na wycieczki po polsce, po swiecie. Czy maja pieniadze by taka wycieczke zafundowac sobie chociaz raz na miesiac???
Rzniesz glupa albo glupkiem jestes, ciezko juz mi to stwierdzic.

to zdecyduj się.. raz chcesz zeby państwo dało kase, zaczeło się przejmować, a raz emanujesz liberalizmem...

Ty masz chyba jakies problemy ze wzrokiem bo jeszcze NIGDY nie chcialem by panstwo jakakolwiek kase dawalo.
Prosze o cytat. I bede powtarzal to prosbe doputy, dopoki go nie dasz albo nie pukniesz sie w czolo i stwierdzisz jaki z ciebie dobry bajkopisarz.

Od dawna twierdze, ze przejmowac powinni sie ludzie swoim wlasnym losem a nie czekac na laske panstwa, a panstwo powinno im umoliwic wziecia zycia we wlasne rece a nie robic z siebie rodzicow, ktorzy utrzymuja 30 letniego syna.

przekupiła rolników, rolnicy się buntują bo nadal są ciemne buraki z nich

Burak to jest moze z ciebie. Tak sie sklada, ze mialem okazje bardzo dobrze przypatrzec sie gospodarstwom rolnym na zachodzie.

Sorry, ale ich produkty sa nawozone, pryskane, modyfikowane genetycznie itp itd.
W polsce mielismy produkty z gospodarstw BARDZO dobrej jakosci, dopoki nie wkroczyl interwencjonizm panstwowy i UE.

Ponadto polska jako kraj z bylego bloku komunistycznego, zniszczonego przez liczne wojny i okupacje nie jest tak rozwiniety jak kraje zachodznie, czego jakims dziwnym trafem nie dostrzegasz.

Polskie mleko bylo ZNAKOMITEJ jakosci, czego nie da sie powiedziec o mleku z zachodu. Teraz powoli znizamy sie do ich poziomu.
Ziemniaka tez mielismy dobrego i zachod mogl sie od nas tylko uczyc.

a nie poletko 10m2 i on chce dostawać miliony z unii...

Po pierwsze, polski rolnik dostaje 10x mniejsze dotacje niz jego zachodni odpowiednik, mimo, ze dostosowal sie do tych samych standardow.
Po drugie, gdyby nie bylo dotacji to nikt by nie plakal. Uprawiano by to na co jest lokalny popyt a nie tego co chce unia.
No i ceny bylyby nizsze...

“Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa."

no i ?? Ja proponuje czytanie ze zrozumieniem.
Poglady jednostki a programy pewnych organizacji to dwa rozne swiaty.

Rowniez polecam tam zajrzec.

5.fakt komunisci nadal rządzą w korei i chinach... ale my zyjemy w polce nieprawdaż?

No niestety, komunisci ktorzy kiedys tu rzadzili przegrupowali sie dzieki obradom okraglego stolu w 89', ktore byly stawiane na ich warunkach.
W koncu to oni mieli za soba wojsko, media, prawo, policje itp itd.
I oddali wladze Walesie i jego ekipie by ci “przejedli, wypchali i skompromitowali sie ta wladza”.
Jaaaaaaasne. Chyba nawet wiejski glupek w takie rzeczy nie uwierzy.

edit

INFO: Holenderska książka dla dzieci, w której dwaj książęta zakochują się w sobie i na koniec całują, wywołała na Litwie skandal i stała się impulsem do wprowadzenia nowych przepisów prawnych.

Zakaz “publicznego rozpowszechniania zachęcających do homoseksualizmu informacji dla nieletnich” jest właśnie przygotowywany. W ten sposób książka ta i jej podobne nie będą dopuszczane do sprzedaży. W litewskim parlamencie we wtorek za rządowym projektem ustawy głosowało 65 posłów, przeciw tylko dwóch. W zaplanowanym na przyszły tydzień następnym czytaniu za wprowadzeniem zakazu musi głosować 71 ze 141 posłów, aby ustawa mogła wejść w życie.

Książka holenderskiej autorki Lindy de Haan pt. “Król i król”, wydana w ramach programu UE “Leonardo da Vinci” i mająca na celu “szerzenie tolerancji”, czytana była dzieciom m.in w przedszkolach na Litwie. Wywołało to falę protestów stowarzyszeń rodziców. W Niemczech książka polecana jest dla dzieci w wieku 4-5 lat.

Litewskie stowarzyszenia gejów i lesbijek, a także część prasy jest oburzona zamiarem wprowadzenia tego zakazu. Rząd broni swojej inicjatywy ochroną nieletnich - w tym samym projekcie znajdują się również nowe ograniczenia w stosowaniu hipnozy i pokazywaniu rannych i martwych osób w telewizji.

Opracował: Tomasz Lewandowski
zrodlo [[tutaj byl link]]
diepresse.com

ah ta UE, szczyci sie szerzeniem pedalstwa, nierobstwa, zebractwa
by wszystkim zylo sie lepiej... czesto kosztem tej (znacznie) wiekszej polowy

__

VIP
fronki

2009-06-07 18:50:41

arte, nie warto.. serio. szkoda Twojego czasu :)

psy szczekaja, karawana jedzie dalej - zwlaszcza w takie dni jak dzis to doskonale widac

__

Użytkownik
qwe

2009-06-07 18:56:50

fronki na ciebie tez szkoda czasu, przekonalem sie juz o tym dawno, ale odpisac zawsze odpisze.

Juz tyle razy udowodniles, ze placzesz sie w swoich wywodach (twoje wywody o demokracji doprowadzily mnie do lez).
Eh, marzy mi sie kiedys konfrontacja slowna, najlepiej przy udziale swiadkow, by udodownic jakie bzdury wygadujesz.
marzenia... : D

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-06-07 20:01:30

Chciałbym wszystkim przypomnieć, że w okresie ciszy wyborczej tj. w okresie 24 godzin poprzedzających dzień wyborów i aż do chwili zakończenia głosowania zabronione jest prowadzenie agitacji wyborczej na rzecz kandydatów i list kandydatów w jakiejkolwiek formie. Publikacja na forum jakichkolwiek komentarzy mających charakter agitacji wyborczej może zostać uznana za naruszenie przepisów ordynacji wyborczej oraz stanowi czyn zagrożony karą grzywny w wysokości do 1 000 000 zł.

Podstawa prawna: Art. 73, 151 i 154 Ordynacji wyborczej do Parlamentu Europejskiego z dnia 23 stycznia 2004 r. Dz. U. 2004 Nr 25 poz. 219.

Wszelkie komentarze o treści głosuj na tego czy tamtego zostały zmoderowane. Cisza wyborcza trwa do dzisiaj do godziny 22 i bardzo proszę tego przestrzegać, dziękuję bardzo za uwagę.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
Arte

2009-06-07 20:25:14

Fronki- odpowiem zeby udowodnić w jakim kolega jest błędzie, i zeby przygasić jego, i tak słabo swiecącą, gwiazdę

@arte

“No niestety ale ja rowniez przeczytalem multum ksiazek a, ze historia interesuje sie od okolo 9 lat (czyli od czasu gdy jeszcze nie umiales dodawac) smiem twierdzic, ze troche wiecej przeczytalem ich od ciebie. No i niestety wiedze w tym zakresie widac wieksza posiadam ja, wnioskuje to po tym co piszesz i po fakcie, ze ja na kierunek historyczny mam zamiar sie wybrac i to nie do byle jakiej uczelni."

Pomówimy o kierunkach jak już się na nich będzie...

“Skad pochodzi twoja wiedza na temat historii?
Pochwal sie, prawdopodobnie przeczytales serie ksiazek o Historii wydanej przez niemiecka gazete wyborcza i chcesz zablysnac."

z autoryzowanych książek...i nie mam na myśli tutaj książek Ambosego ktory opisuje historie. co do tematu to polecam książki Friszke...

“Jules Mazarin nie byl monarcha, byl kardynalem i bodajze ministem Francji, jego dzialania niewiele maja wspolnego z meritum sprawy."
och.. jakże nie mają? a czy fakt ze był postacią autorytarną? że praktycznie rządził zamiast nieletniego Ludwika? ze miał aspiracje do bycia kims więcej, a wcale to państwu nie pomogło? pokazuje ci przykład autorytaryzmu, nie rob z siebie idioty ze nie wiesz o co chodzi.. bo rzekomo z ciebie jest większy historyk ode mnie...

“Oliver Cromwell, kolejna postac ktora nie ma nic wspolnego z tematem. Reprezentant hrabstwa Huntingdon, ktory nie odegral zadnego wiekszego znaczenia, no moze faktu iz byl tyranem na swojej ziemi."

jak to nie ma znaczenia? kolejna postać autorytarna... idealnie widać jak to jest.. najpierw wszystko ok Cromwell wybawcą Anglii a potem ogłasza się dyktatorem i jazdaaaa.. robić pod siebie tylko... typowy przykład autorytaryzmu.. znów nie wiedziałeś o tym?? czy zgrywasz debila?

“ALE CO TO MA WSPOLNEGO Z MONARCHIA???
Czy ty w ogole wiesz kto to monarcha, bo chyba nie bardzo."

Kolego... my dyskutowaliśmy o autorytaryzmie a jak wiesz panie H. ze autorytaryzm to nie tylko system monarchiczny...

“Tak, widze to po naszych monarchach. Prosze Cie, przestan pie***c bo uczepiles sie jakiejs grupki malo znaczacych osob i probujesz tutaj mi wmowic, ze jednostki prowadza do zlego."

jestes kiepski z tej histy widze skoro uważasz ze Richelieu i Cromwell to mało znaczace postaci...

“Dla twojej wiadomosci- osoby ktore nie wymieniles nie mialy by szans zostac monarchami, bo monarcha kazdy zostac nie mogl.
Ale idzmy w druga strone. Hitler doszedl do wladzy w sposob demokratyczny. Bushowie i Clintonowie rowniez. Jakie byly tego skutki widac po dzis dzien, a wojny ktore wszczeli rowniez trwaja po dzis dzien."

no gratulije tylko ze Clinton rządził demokratycznym państwem a nie jak Hitler autorytarnym... pokazuje ci idioto ze autorytaryzm nie jest taki kolorowy jak tobie sie wydaje..

“Przeciez nie mowie o wszystkich poprawkach bystrzacho, XIX, XXI, XXVI (wazna) itd

“Co do elektorow, lol, wiem, ze wybiera ich ciemny lud, jednak lepiej jesli mniejsze grono bedzie wybierac prezydenta, poniewaz MUSZA BYC TO OSOBY KTORE SIE NA POLITYCE ZNAJA !!! 90% ciemnego spoleczenstwa nie zna sie na polityce i zaglosuje na tego, kto sie lepiej wypromuje."

zmieniasz fakty, prosze cie... nie pier**ol jak ci posłowie w sejmie tylko mow na początku konkrety.. a nie twoje niedociągniecia..

1. wyłącz telewizor.

Po co?

- bo cie ogłupia. ogladasz za duzo telewizji i ci demokracja zaśmieca umysł....
i czytaj ze zrozumieniem.. albo raczej.. pisz....

“Ponadto dlaczego podczas przygotowan do obchodow 20 rocznicy wolnych wyborow dzieci ktore wystepowaly w krakowie byly mocno selekcjonowane, przesluchiwano je, ich rodziny, pytano o preferencje wyborcze itp.
To nie jedyny przypadek.
Myslalem, ze mamy wolnosc pogladow, wolnosc mysli.
I co, teraz nalezaloby wprowadzic prawo nakazujace wsadzac do wiezienia osoby, ktore posuwaja sie do dyskriminacji na tle pogladow i politycznych preferencji."

no jesli jego preferencje wykraczają poza przyjęte normy i nie są grożne... to czemu ich nie dyskryminować?
a czy w domu masz wolność słowa? powiesz do matku " ty głupia k***wo obiad mi dawaj” ? a jak ci da w pysk za takie cos to polecisz z nią do sądu? niestety.. demokracja ma ta do siebie ze twoja wolność konczy się tam gdzie naruszasz czyjąś wolność.. powienienes to wiedziec...

Widze, ze jestes zbyt glupi by to zrozumiec, ale ci wytlumacze.

“Jesli jest grupa osob, ktora umie rzucac kielbase wyborcza, manipulowac ludem to moze ta wladze utrzymac BARDZO dlugo, bo lud bardzo dlugo bedzie dawal sie oszukiwac.
Przykladem jest terroryzm, zmanipulowany lud daje sobie odebrac prawa jednoczesnie chce zwiekszenia panstwowego interwenzjonizmu i ingerencji nawet w zycie prywatne. Im wiecej praw LUD daje panstwu, tym wiecej wladzy maja osoby rzadzace tym panstwem, kumasz??"

“A moze Luther King. Oczywiscie zartuje, bo piszac my, mialem na mysli, my wszyscy- razem.
Widocznie takim ulomnym osobom jak ty potrzebni sa przywodcy ktorzy kopna cie w dupe by zmusic do dzialania."

działać bede za kilkanaście-dziesiąt lat jak bede mieć okazje.. a jak nie.. to po co.. jesli mi zle z tym nie jest...

No to “gratuluje” toku rozumowania :( I naprawde nie ma sie z ciego cieszyc.
Po pierwsze, GDZIE napisalem, ze brzydze sie obalenia komunizmy???
Niech dotrze do twojej glowy raz na zawsze- brzydze sie warunkow i otoczki w jakiej do tego obalenia doszlo, oraz przez kogo to zostalo dokonane
No TA roznice chyba zauwazysz.

A do garka nie ma co wlozyc naprawde wiele osob w polsce, nie wiem w jakim ty kraju zyjesz i do jakiego obszaru sie ograniczasz.
Nie twierdze przeciez, ze wszyscy nie maja co do garka wlozyc, ale jesli 30% osob w polsce zyje ponizej minimum socjalnego to cos chyba jest nie tak.
Zycie ponad polowy polakow to praca, dom, telewizor.

zgodze się jest nie tak... sa smierdzocymi leniami i do roboty nie chce się im iść!...

Ty masz chyba jakies problemy ze wzrokiem bo jeszcze NIGDY nie chcialem by panstwo jakakolwiek kase dawalo.
Prosze o cytat. I bede powtarzal to prosbe doputy, dopoki go nie dasz albo nie pukniesz sie w czolo i stwierdzisz jaki z ciebie dobry bajkopisarz.

z ciebie jest znakomity aktor...

Burak to jest moze z ciebie. Tak sie sklada, ze mialem okazje bardzo dobrze przypatrzec sie gospodarstwom rolnym na zachodzie.

Sorry, ale ich produkty sa nawozone, pryskane, modyfikowane genetycznie itp itd.
W polsce mielismy produkty z gospodarstw BARDZO dobrej jakosci, dopoki nie wkroczyl interwencjonizm panstwowy i UE.

no widzisz? ten zasrany kapitalizm.. echh.. jak to dobrze było jak była komuna!

“Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych organizacji odwołujących się w swoich programach do totalitarnych metod i praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową, stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo przewiduje utajnienie struktur lub członkostwa."

no i ?? Ja proponuje czytanie ze zrozumieniem.
Poglady jednostki a programy pewnych organizacji to dwa rozne swiaty.

niestety ale publiczne wyrażanie takich poglądów jest karane...

Rowniez polecam tam zajrzec.

tak podsumowując ... sprecyzuj swoje poglądy policzyczne.. bo raz jestes skrajny konserwata raz socjalista a raz liberał.... a takie cos nie prezjdzie niestety chyba ze chory jakis jestes...

__

Użytkownik
qwe

2009-06-07 23:09:17

@arte

Fronki- odpowiem zeby udowodnić w jakim kolega jest błędzie, i zeby przygasić jego, i tak słabo swiecącą, gwiazdę

Narazie to ty jestes w bledzie i na dodatek nie umiesz czytac ze zrozumieniem, ale ok, zobaczymy to tym razem wymyslisz.

a czy fakt ze był postacią autorytarną? że praktycznie rządził zamiast nieletniego Ludwika?

Heh, specjalnie napisalem, ze monarcha zostaje sie w inny sposob i fakt, ze mial troszke wiecej wladzy przez krotki okres czasu nie ma tu nic do rzeczy!
Dajesz mi 2-3 takie przyklady i stwierdzasz na ich podstawie, ze wladza autorytarna jest zla.
To w takim razie ja podam twory demokracji- Hitler i J.W Bush. Demokracja jest zla i prowadzi do tyranii i wojen.
Juz naprawde nie wiem jak do ciebie pisac bys zrozumial :(

ze miał aspiracje do bycia kims więcej, a wcale to państwu nie pomogło?

Miec aspiracje a byc kims to zupelnie 2 inne bajki. Chciec monarcha moglo wielu, tylko, ze niewielu sie do tego nadawalo w tym Mazarin
i m.in DLATEGO monarcha nie byl. Skoro tak bardzo lubisz historie to powinienes wiedziec jak wygladal system wybierania monarchy (nie dziedziczona).

pokazuje ci przykład autorytaryzmu, nie rob z siebie idioty ze nie wiesz o co chodzi..

Ty juz idiote z siebie zrobiles.
Wymien mi wszystkich zlych monarchow, ja ci wymienie tych dobrych. Latwo przewidziec ktorych bedzie wiecej.
Takimi pojedynczymi wyskokami mozesz sobie gdybac. NASA tez robi do d**y rakiety kosmiczne bo jedna z nich wybuchla...

jak to nie ma znaczenia? kolejna postać autorytarna

Naprawde przecieram oczy ze zdumienia jak glupi jestes. Czlowieku, wladze autorytarna to moze miec nawet wladca ziemski ktory postanowil przejac wladze nad 3 wioskami. Jesli bedzie zly to bedzie to oznaczac iz wladza autorytarna jest zla??

Widze, ze potrafisz wymienic tylko te zle przyklady, zapominajac, ze tych drugich bylo 10x wiecej.
No ale coz, jesli ty chcesz tylko udowodnic z gory ustalona, nieprawdziwa, teze to teraz bedziesz pieprzyl o jakichs wybrykach.

Z historii europy powinienes wiedziec, ze dobry monarcha nie dostaje swira od nadmiaru wladzy.

Zreszta Oliver Cromwell to doskonaly przyklad, ze zla wladza autorytarna szybko upada. TAK czy NIE ?
A zla wladza wybrana demokratycznie?? Oj, niepredko. Chcesz przyklady czy jednak wiesz co sie na swiecie dzialo przez ostatnie 100 lat?

Znow nie wiedziales o tym czy zgrywasz debila?? Mysle, ze jednak debilem jestes bo tak prostych wnioskow nie potrafisz wyciagnac.

. my dyskutowaliśmy o autorytaryzmie a jak wiesz panie H. ze autorytaryzm to nie tylko system monarchiczny...

Nie, dyskutowalismy o systemie monarchicznym to ty zaczales dyskusje o autorytaryzmie.

jestes kiepski z tej histy widze skoro uważasz ze Richelieu i Cromwell to mało znaczace postaci...

Wiedz mi, ze lepszy od ciebie. A malo znaczace postacie jesli chodzi o realna wladze w panstwie (choc przez krotki okres czasu mogl calkiem sporo), co wczesniej zaznaczylem, ale widze, ze ty lubisz popisywac sie brakiem umiejestnosci czytania ze zrozumieniem.

no gratulije tylko ze Clinton rządził demokratycznym państwem

Tak, Bush tez rzadzil demokratycznym, tyle ze wiekszosc amerykanow byla przeciwna wojnie, wiekszosc amerykanow byla przeciwna patrioct act itd.
Demokracja? Jaaasne.

No naprawde gratuluje.
Moze wiecej przykladow, tym razem “demokracji” z naszych regionow czyli UE?
Moge wymieniac w nieskonczonosc.

Pokazuje Ci palancie, ze demokracja nie jest taka kolorowa jak ci sie wydaje.

zmieniasz fakty, prosze cie... nie pier**ol jak ci posłowie w sejmie tylko mow na początku konkrety.. a nie twoje niedociągniecia..

Mowie konktety, tylko Ty kurw* czytac nie umiesz. Zamiast chodzic na wagary uczeszczaj na lekcje polskiego, bo sie z toba gadac nie da.

1. wyłącz telewizor.

Po co?

- bo cie ogłupia. ogladasz za duzo telewizji i ci demokracja zaśmieca umysł....
i czytaj ze zrozumieniem.. albo raczej.. pisz....

Sorry, przeczytalem WŁĄCZ telewizor, wiec dlatego zapytalem po co.
Telewizji nie ogladam jelopie, wiec sobie daruj, bo widze, ze narazie ciebie oglupia.
Zasmieca umysl? czym?? Demokracja ??
Czlowieku, to co mowisz kupy sie nie trzyma, japierdziu.

no jesli jego preferencje wykraczają poza przyjęte normy i nie są grożne... to czemu ich nie dyskryminować?

Albo czarne albo biale, albo tak albo nie. Ty probujesz mowic o czyms po srodku.
Preferencje wykraczaja poza przyjete normy? WTF ?? Czyli trzeba byc tylko za PO z tego co rozmumiem. Reszte sobie doczytaj.

a czy w domu masz wolność słowa? powiesz do matku " ty głupia k***wo obiad mi dawaj” ? a jak ci da w pysk za takie cos to polecisz z nią do sądu? niestety.. demokracja ma ta do siebie ze twoja wolność konczy się tam gdzie naruszasz czyjąś wolność.. powienienes to wiedziec...

Strzeliles sobie sam w kolano. Moze w teorii tak jest ale w praktyce jest inaczej.
Wolnosc mojej piesci konczy sie tam, gdzie zaczyna sie czubek twego nosa. Przykro mi ale pie***sz bzdury.

Demokracja nie daje ci wolnosci, bo daje ci wolnosc DO co stoi w sprzecznosci z wolnoscia rozumiana.
Nie moze byc wolnosc DO czegos. Moze byc wolnosc OD. Mozna byc wolnym od nalogow, zlych nawykow.

Tak wiec np “karta praw podstawowych” ktora daje UE to jest totalna farsa i zaprzeczenie wolnosci.

Nie wiem czy twoj tepy umysl to w ogole ogarnie, jesli chcesz to wytlumacze na przykladach.

działać bede za kilkanaście-dziesiąt lat jak bede mieć okazje.. a jak nie.. to po co.. jesli mi zle z tym nie jest...

Niewolnikowi tez zle nie jest poki go nie bija. Nie lepiej wywalczyc troche wiecej wolnosci niz godzic sie na ich warunki i laske?

no widzisz? ten zasrany kapitalizm.. echh.. jak to dobrze było jak była komuna!

To jest tylko skutek pseudokapitalizmu bez wolnego rynku.
No i interwencjonizm panstwowy sie klania.

niestety ale publiczne wyrażanie takich poglądów jest karane...

Nie wiem, nie jestem specem. W telewizji nie raz takie poglady padly i nikogo za to nie wsadzili do pudla. Trzeba by sie prawnika spytac.

tak podsumowując ... sprecyzuj swoje poglądy policzyczne.. bo raz jestes skrajny konserwata raz socjalista a raz liberał.... a takie cos nie prezjdzie niestety chyba ze chory jakis jestes...

Socjalista? Gdzie i kiedy? A czy konserwatysta nie moze byc liberalem (a na sile to i nawet lekkim socjalista)?? No sorry, ale ktos tu czegos nie rozumie.

peace

ps polecam http://www.kapitalizm.org/?action=show_article&art_id=3309

__

VIP
V!ct!M

2009-06-07 23:18:47

No i po wyborach.

Jak sie ciesze, ze spaduchroniarzowi dano w Lublinie czerwona kartke :))) Widac dobry PR to nie wszystko.

http://www.tvn24.pl/0,10455,0,1,raport.html tutaj dobry sondaz, mozna wyniki w poszczegolnych kategoriach ogladac

__

VIP
j3sh

2009-06-08 06:28:11

myslalem ze upr wypadnie lepiej, a tu taka klapa

__

Użytkownik
Arte

2009-06-08 12:16:42

QWE
skończ...
poczytaj sobie co to jest reżim polityczny a co to jest forma wladzy...

PO wygralo tak jak myslalem w sumie jak ja to mowie... lepiej wybrać mniejsze zlo :) czyli mniej prawicowa partie niz słabą lewice i naprawde słabe centrum... :)

__

Użytkownik
qwe

2009-06-08 14:00:34

@arte
tak, masz racje, skoncz.

A co do wynikow wyborow. PO to nie jest mniejsze zlo. To jest samo zlo.

__

Użytkownik
Arte

2009-06-08 14:19:54

ah zapomnialem...

proletariusze wszystkich krajów-łączcie sie!!

__

Użytkownik
Kombatant

2009-06-08 15:22:40

Wyniki u nas byly do przewidzenia. UPR = jaki lider taki wynik.

Warte odnotowania jest zaskakujaco wysokie poparcie dla “Piratpartiet”(partia piratow) w Szwecji.
Partia powstala z mysla o rozszerzeniu praw uzytkownikow internetu, reforma prawa i bezpieczenstwie.
Wynik 7.1% calkiem niezly.

elo, bez odbioru.

__
Pamietasz? jak swoją blizną chwaliłes sie dziewczynie wrogom na głowach rozbijałes butelki ludzie z osiedla cię szanowali dla swoich kumpli byłes wielk...i!!!

Użytkownik
coldfear

2009-06-08 17:49:03

Nie rozumiem czemu wdajecie się z nim w dyskusje. Co temat, ta osoba stara się pokazać swój światopogląd w superlatywach, dając ludziom do zrozumienia, że ich pojmowanie rzeczywistości jest błędne i zacofane. Co ciekawe, sam nie stara się zrozumieć innych, zgrywa nieomylnego.
Kim jest w rzeczywistości? Smutnym, małym człowieczkiem, który nie mógł odnaleźć swojej drogi życia. Teraz jego autorytetem jest pan, który nie potrafi odróżnić menisku wklęsłego od wypukłego- co jeszcze bardziej ciekawe, używa swojej wątpliwej wiedzy do lansowania swoich pomylonych poglądów.
Chyba lepiej byłoby, gdybyś popełnił samobójstwo.
Jednego idioty mniej, jedno miejsce pracy więcej.
no off.

p.s.
czekam na post, w którym dowiem się, że nie mam racji !

__

Użytkownik
Arte

2009-06-08 18:41:52

nie masz racji!!! :D:D

__

Użytkownik
chester020

2009-06-08 20:35:43

coldfear nie masz racji :D bo [tutaj wkleja 10linkow oraz pisze paradokument z zycia “u nas na wsi”, bo w miescie czai sie ZUOOO! xD]

__

Użytkownik
Arte

2009-06-08 20:51:28

oczwiście dodatkowo mówiąc że chce się obalić państwo centralne, ale mowi się o autokratyzmie, oraz chce się wolności, ale chce się zabraniać robić niektórych rzeczy ludziom ogólnie.... musisz jeszcze dodat ze jestes za skrajnym liberalizmem, popierając socjaldemokratów, a w głowie czai się ideologia faszyzmu...ot taki kociołek polityczny :)

QWE-pierwsza hybryda Engelsa, Marksa, Burke’go, Smith’a i Stuarta Mill’a w jednym!!!

__

Użytkownik
qwe

2009-06-08 21:02:35

@coldfear

Kim jest w rzeczywistości? Smutnym, małym człowieczkiem, który nie mógł odnaleźć swojej drogi życia.

buhuahaah, synek, ja w przeciwienstwie do Ciebie juz jestem ustawiony i swoja droge zycia odnalazlem.

Teraz jego autorytetem jest pan, który nie potrafi odróżnić menisku wklęsłego od wypukłego- co jeszcze bardziej ciekawe, używa swojej wątpliwej wiedzy do lansowania swoich pomylonych poglądów.

Chodzi Ci o JKM ?? No niestety ale kompromitacja na calej linii bo tam byl menisk wypykly : (((
Lepiej idz czasem na lekcje fizyki zamiast chodzic na wagary do kafejki internetowej.

Jednego idioty mniej, jedno miejsce pracy więcej.

Idiota to Ty masz na imie. A co do miejsca pracy, gdyby mnie nie bylo to pare osob stracilo by prace (narazie dorywcza ale w przyszlosci kto wie).

p.s.
czekam na post, w którym dowiem się, że nie mam racji !

Jak mozesz miec racje skoro piep***z takie bzdury??

@arte

oczwiście dodatkowo mówiąc że chce się obalić państwo centralne,

czlowieku, przestan probowac myslec, bo widze, ze ci to w ogole nie wychodzi.
Naprawde ambitny 5cio klasista by bardziej trafne wnioski wyciagnal.

oraz chce się wolności, ale chce się zabraniać robić niektórych rzeczy ludziom ogólnie....

Oj, widzisz jakim pustakiem jestes, nigdzie nawet nie wspomnialem, ze chce cokolwiek ludziom zakazywac.
Jesli tak bylo to prosze o cytat a nie puste pieprzenie.

Ty za to domagales sie legalizacji zoofili.

musisz jeszcze dodat ze jestes za skrajnym liberalizmem, popierając socjaldemokratów,

Popieram socjaldemokratow?? Gdzie i kiedy??

Czlowieku, jestes po prostu intelektualnym zerem, przykro mi.

a w głowie czai się ideologia faszyzmu...

Trzeba zaczac od tego, ze ty nawet nie wiesz jaka jest ideologia faszyzmu, bo gdybys wiedzial to bys takich bzdur nie pisal.
dno.

QWE-pierwsza hybryda Engelsa, Marksa, Burke’go, Smith’a i Stuarta Mill’a w jednym!!!

Szkoda slow na ciebie synku. Najpierw zapoznaj sie z pogladami tych osob, a pozniej naucz sie rozumienia tego co czytasz, bo moje poglady sa akurat o 180 stopni odwrotne : ]

Rownie dobrze moge powiedziec, ze jestes hybryda Hitlera i Stalina. Bo tak!

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1498 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie