Matura 2009 - WoS

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
nekris

2009-05-06 11:28:03

Jak tam wam poszło chłopaki z podstawą?

__

Użytkownik
Borewicz123

2009-05-06 11:30:32

czekalem tylko kiedy zalozycie temat :P:P
Ciekawe czy jakis czlek jutro zalozy np z niemieckim :P:P

__

Użytkownik
nekris

2009-05-06 11:33:54

Ja zalożę z ustnym, bo mam! XDDDD

__

Użytkownik
tobster

2009-05-06 11:34:56

Poziom egzaminów maturalnych i gimnazjalnych schodzi na psy. Za dwa lata będą rebusy, kalambury, znajdź różnice na obrazkach lub labirynt.

__

VIP
V!ct!M

2009-05-06 11:47:13

Trudniejsza niz rok temu i tegoroczna probna.

__

VIP
samolot

2009-05-06 12:40:44

nie wiem, moim zdaniem wos rozsz nie byl zly, zwlaszcza temat pracy pisemnej bardzo przyjemny

__

Użytkownik
nekris

2009-05-06 13:00:22

vicek dokładnie, trudniejszy niż rok temu :C i próbna, trochę się przeliczyłem ;x, ale będzie git =D

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-06 13:54:50

bardzo przyjemna ta maturka na rozszerzeniu :). Szczególnie bardzo zdziwiłem się wypracowaniem, bo przez wszystkie lata byłeś prowadzony za rączkę co konkretnie masz wypisać i za co punkty przyznają, a tutaj takie miłe zaskoczenie. Wolałem jednak nie ryzykować i wziąłem ten 1 temat, który był trochę bardziej rozpisany niż drugi bodajże 5,czy 6 słów. Czytanie ze zrozumieniem strasznie łatwe, test też nie trudny...

__

Użytkownik
dezCartezz

2009-05-06 13:55:05

a co? drugi raz piszecie? :)

__

VIP
samolot

2009-05-06 14:03:30

no tematy bajka, na ktorejs probnej mialem przedstawic geneze praw czlowieka, od starozytnosci, przez sredniowiecze, renesans i a na czacach nowożytnych kończąc :D

ja jeszcze obrałem miejsce na końcu sali i było przyjemnie :D

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-06 14:04:29

@annihiluz
Nie, ale od kiedy nowa matura jest to forma wypracowania była taka jak właśnie napisałem. “Scharakteryzuj współczesne społeczeństwo obywatelskie, uwzględniając po dwa
pozytywne i negatywne aspekty jego funkcjonowania. Wymień i omów po dwa czynniki
społeczno-ekonomiczne, polityczne i historyczne utrudniające tworzenie społeczeństwa
obywatelskiego w Polsce. Zaproponuj sposoby przezwyciężania negatywnych aspektów
jego funkcjonowania (po dwa w odniesieniu do każdego z czynników). W swojej
wypowiedzi wykorzystaj dwa materiały źródłowe zamieszczone w arkuszu.
Temat z 2008 roku, w tym oku dali nam zupełnie wolną rękę, z czego bardzo się cieszę.

__

VIP
V!ct!M

2009-05-06 15:35:12

No faktycznie rozszerzona byla przyjemna :d ja chcialem miec kolo 97, a skonczy sie pewnie w granicach 90 :(

O ile kilka bledow faktycznie glupio zrobilem (zamiast de Gaulle to Miterrand), to niektorych rzeczy w ogole nie bylo u mnie w podreczniku/repetytorium. Ale mam nadzieje, ze za artykul dostane troche punktow :)

Generalnie jestem niezadowolony, spoedzialem sie duzo pytan o UE, instytucje miedzynarodowe, a tu takie niewiadomo co :) Niektore pytania jak zwykle banalne, ale niektore “ciezkie"

__

Użytkownik
qwe

2009-05-07 21:51:15

http://korwin-mikke.blog.onet.pl/Biedni-uczniowie-PS-Co-robic-w,2,ID376479400,n - tak apropo matury z WOSu

http://republika.pl/blog_yg_3231665/3480429/tr/upr-centrowa.jpg

Gdybym to ja pisal ta mature to po prostu przekreslilbym ten wykres i narysowal wlasny.

PO ku***a liberalne, to jest chyba jakas kpina. UPR partia prawicowa, a to dobre.

__

Były Redaktor
so0fka

2009-05-08 11:26:14

Widzę, że ani ty qwe, ani twój szanowny idol pan Korwin-Mikke nie umiecie czytać ze zrozumieniem. O ile ciebie o ten wysiłek nie podejrzewam, to pan Janusz z pewnością przejrzał ten arkusz maturalny z WOS-u. Jasno na nim było napisane, że wykres ten to efekt badań CBOS-u, “w którym poproszono respondentów o usytuowanie ugrupowań i partii politycznych w Polsce na skalach konserwatyzmu i liberalizmu (od – 2 do 2)". Wobec tego wykres ten nie jest żadnym wymysłem twórców egzaminu, w żaden sposób nie jest bezpodstawny, bowiem przedstawia opinię społeczeństwa na temat tych partii. Pewnie i tak mylną i nieco subiektywną, ale na pewno mniej niż twoje osobiste przekonania.

Edit: Przykro mi, że znowu palnąłeś gafę :-(.

__

Użytkownik
qwe

2009-05-08 11:33:13

Oj soofka, nie dosc, ze glupis jak but to jeszcze Ty nie umiesz czytac ze zrozumieniem co udowodniles juz niejednokrotnie na lamach esports. I tym razem nie bylo inaczej.

GDZIE JA DO JASNEJ CHOLERY NAPISALEM ZAKRETYNIALY IDIOTO, ZE wykres ten jest żadnym wymysłem twórców egzaminu albo cos podobnego?? Gdzie chociaz zasugerowalem, ze ten wykres byl tworzony przez jakich ludzi z CKE etc. ?????

GDZIE??!!! Zacytuj.
Nie zacytujesz bo NIE UMIESZ CZYTAC i piszesz takie glupoty jakie piszesz.

Widzę, że ani ty qwe, ani twój szanowny idol pan Korwin-Mikke nie umiecie czytać ze zrozumieniem. [...] , że wykres ten to efekt badań CBOS-u

Ale, jak to w d***kracji wśród naukowców, odpowiedzi (nieważne, jakie...) zostały zanotowane, punkty naniesione, policzona mediana, odchylenie standardowe, wariancja, skośność rozkładu itd. itp. - i wyszło, że UPR jest, jak widać, partią centrową – tak pomiędzy PSL, a Krajową Partią Emerytów i Rencistów!!!

Jak widac (co pogrubilem czcionka) KAZDY zrozumial o co chodzi. I co to dowodzi?? TY NIE UMIESZ CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM !!!!

Soofka, jesli pisales w tym roku mature z polskiego, to ja Ci gwarantuje, ze nie zdales. Lopata w dlon i rowy kopac.

PRZYKRO MI, ze znowu (po raz piecdziesiaty??) palnales gafe

Edit:
i jeszcze Ci cos wyjasnie, bo tego na pewno nie ogarniasz- takie FALSZYWE wykresy sa opiniotworcze.
Co z tego, ze pare osob wie iz to nieprawda? 90% motlochu piszacych mature (i nie tylko) z WOSu utwierdzi sie w mylnym przekonaniu, ze PO to partia liberalna, chociaz nie maja pojecia co to znaczy, bo skoro glupi lud tak mowi to tak musi byc!

Edit2:
jeszcze jakies pytania czy jak zwykle po uswiadomieniu swojej durnoty schowasz glowe w piasek?

__

VIP
V!ct!M

2009-05-08 11:48:33

:D

Tak odnosnie UPR to ciekawe czy numer listy wyborczej bedzie mial jakis wplyw na ilosc glosow :-)

__

Redaktor Naczelny
rml

2009-05-08 11:55:22

qwe dałeś d w tym momencie

po 1 to sa poglądy społeczeństwa a nie jedyna słuszna linia Korwina czy Twoja, pisząc “Gdybym to ja pisal ta mature to po prostu przekreslilbym ten wykres i narysowal wlasny” nie wystawiasz sobie najlepszego świadectwa

po 2 “PO ku***a liberalne, to jest chyba jakas kpina. UPR partia prawicowa, a to dobre." - to jest sondaż, jak widać PO i UPR są tak postrzegane przez ludzi, w zależności od ich celów może to świadczyć źle lub dobrze o ich pijarowcach ale od CKE sie odczep

po 3 ogranicz wyzywanie i obrażanie innych ludzi

__

Użytkownik
Stewzy

2009-05-08 11:59:16

JEBAC WAS LICEALISCI BEZROBOTNI ;)))))))))))

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-08 12:07:17

qwe tyle tych książek przeczytałeś i g*wno wiesz...

__

Użytkownik
qwe

2009-05-08 12:26:16

@rml

qwe dałeś d w tym momencie

Juz nie wiem czy sie smiac, czy plakac. WY naprawde nie rozumiecie CO sie do Was pisze.

Jakos nie slyszalem nigdy od zadnej osoby by wypowiadala sie, ze UPR to partia centrowa, no ale to szczegol.
Jak slusznie zauwazyl JKM:
“odpowiedzi (nieważne, jakie...) zostały zanotowane, punkty naniesione, policzona mediana, odchylenie standardowe, wariancja, skośność rozkładu itd. itp. - i wyszło, że UPR jest, jak widać, partią centrową"

Soofka zarzucal mnie i JKM, ze nie umiemy czytac ze zrozumieniem, jednak jak wykazalem to SOOFKA nie umie czytac, ze zrozumieniem w ogole.
Wyraznie pogrubilem fragment, gdzie JKM pisze o odpowiedziach to znaczy, ze byla przeprowadzana ankieta a nie ZADNE WYMYSLANIE.
Soofka jak zwykle nie potrafil tego ogarnac i napisal co napisal.

Ja tylko to udowodnilem.

Teraz nagle zaczyna sie najazd, ze dalem du** i nie wiadomo czego jeszcze.
No ludzie, wezcie sie ogarnijcie!

to jest sondaż, jak widać PO i UPR są tak postrzegane przez ludzi

Sondaz na jakich osobach? W jednych sondazach UPR jest skrajnie prawicowa partia, w innych centrowa.
Co to za sondaze i na kim robione??

ale od CKE sie odczep

A to niby czemu?? Wlasnie do nich czepiam sie najbardziej i to juz od paru lat.

po 3 ogranicz wyzywanie i obrażanie innych ludzi

Staram sie, wierz mi, ale jak widze takie wypowiedzi jak soofki to naprawde rece mi opadaja :(

@zippy

qwe tyle tych książek przeczytałeś i g*wno wiesz...

A Ty jestes pedalem...

Rownie nieuzasadniona wypowiedz ;0
Czlowieku, idz poplywaj w szambie z kolegami.

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-08 19:58:40

@qwe
“Sondaz na jakich osobach? W jednych sondazach UPR jest skrajnie prawicowa partia, w innych centrowa.
Co to za sondaze i na kim robione?? “

Sondaż przeprowadzony przez CBOS. I tak jak to zwykle sondaże są prowadzone prawdopodobnie w większych miastach, na grupie przypadkowo spotkanych przechodniów. To ma być opinia społeczeństwa a nie osób, którzy się na tym znają. Napisałeś, że w innych sondażach było inaczej, trudno widocznie tak słabo poinformowane jest nasze społeczeństwo, a swoje mądrości opierają na wiadomościach, i szmatławcach. Więc w tym wypadku nie mam pojęcia o co Ci chodzi w odniesieniu do CKE.

__

Użytkownik
Zacky

2009-05-08 20:09:13

Witam sympatyka UPR

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-08 20:12:44

siema

__

Były Redaktor
so0fka

2009-05-08 23:10:22

"Juz nie wiem czy sie smiac, czy plakac. WY naprawde nie rozumiecie CO sie do Was pisze."

No to opcje są dwie. Albo my wszyscy jesteśmy debilami i nie rozumiemy co sie do nas pisze, poza tobą, bo tylko ty wszystko rozumiesz, a twoje wypowiedzi nie pozostawiają żadnych wątpliwości i pozbawione są błędów - ALBO jest zupełnie odwrotnie :-(.

Edit: Punche qwe coraz lepsze :D “Czlowieku, idz poplywaj w szambie z kolegami." Dołóż do tego rymy i jedź na WBW!

__

Warning: getimagesize(http://republika.pl/blog_yg_3231665/3480429/tr/upr-centrowa.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP? in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

5293 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie