Maturka 2009 - polski

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
M4rko

2009-05-04 11:45:56

Jak wrażenia :D? Jaki temat wybraliście?

aha i co sądzicie na brak wiersza w wypracowaniu :D niezły myk.

Ja wybrałem Pana Tadeusza :)

czekam na opinie:)

arkusz podstawowy http://cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im/3/6568/m6568243.pdf

arkusz rozszerzony http://cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im/4/6568/m6568244.pdf

odpowiedzi podstawowa -http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,6568467,Jezyk_polski_poziom_podstawowy__odpowiedzi.html

__

VIP
V!ct!M

2009-05-04 11:47:51

Ja tez PT, poczatkowo mialem zamiar wybrac Chlopow, ale jednak na drugi temat duzo wiecej moglem napisac (zostala jedna linijka).

CR wedlug mnie trudniejszy niz zwykle (w sumie to ciezko stwierdzic, moze okazac sie, ze mam wszystko/wiekszosc dobrze, ale i na odwrot).

Co napisaliscie w tym pytaniu o mrokach podswiadomosci?

Nie ma lekko, tylko chwila odpoczynku i trzeba sie angielskiego nauczyc :(

__

Użytkownik
mefistomek

2009-05-04 11:51:13

Vicek to było to pytanie o środek stylistyczny?

Ja wybrałem Chłopów chociaż chwile się zastanawiałem co wybrać. Wg mnie oba tematy były łatwe :)

__

VIP
V!ct!M

2009-05-04 11:53:40

tak; ostatnie pytaine tez dosyc dziwne bylo, ja napisalem, ze 3 zdania to byly informacje, ale nie wiem czy to mozliwe, zeby bylo nierowno rozlozone (3 informacje 1 opinia) :(

__

Użytkownik
nekris

2009-05-04 11:58:04

Ja wybrałem tadka, a jeżeli chodzi vicek o tabelkę to zaznaczyłem o ile się nie mylę to w przedostatnim tylko opinia

__

Użytkownik
Borewicz123

2009-05-04 12:01:44

no przed ostatnie opinia a reszte dalem info
a o mrokach mam napewno zle walnalem cos na pale :P
przynajmniej ciekawie sie czytalo bo czasami jest tak ze czytasz a nie rozumiesz

__

Użytkownik
nekris

2009-05-04 12:07:33

No dokładnie, a ten tekst nawet był ciekawy...

__

Użytkownik
M4rko

2009-05-04 12:09:51

zgadza się info, info, opinia, info:D

__

Użytkownik
mefistomek

2009-05-04 12:13:32

ja napisałem że to metafora bo nic innego do głowy mi nie przyszło :p

a w tym też dałem info,info,opinia,info

__

Redaktor Naczelny
rml

2009-05-04 12:14:22

info, info, opinia, info, wszyscy tak mowia wiec pewnie tak jest

Ja tam wybrałem Chłopów bo było wiecej ciekawego do napisania, całe szczęście że odpuścili sobie wiersze :) Nie było źle, zabawa zacznie się w środę i czwartek :D

__

VIP
JamJestZuras

2009-05-04 12:15:59

Ahahahahahaha banal
Podobala mi sie
naprawde mi sie podobala
tekst o hipnozie naprawde ciekawy i zajebisty, czytalem bo chcialem, a nie bo musialem.

Wybralem tadka, wiadomo.
Zadowolony, bez schiz, nie uczac sie nic banan na twarzy bo zdane na bank i to dobrze ;D

__
gdzietenwosk.pl

Użytkownik
unreal1

2009-05-04 12:20:39

hahahahahahahahahahahaha lol
nie płacz jak będzie ~10%

xD

__

Użytkownik
m3ribo

2009-05-04 12:31:52

Łatwe- mysle ze wiecej pisac nie trzeba.

__

VIP
KonradM

2009-05-04 12:41:04

Maturę mam już trochę za sobą, ale żeby zawalić polski przy tegorocznych tematach, trzeba być naprawdę ograniczonym.

Studia dla wszystkich!

__
www.hstv.pl

Użytkownik
Forem

2009-05-04 12:49:09

Zgadzam się z przedmówcą.

__

Użytkownik
Kombatant

2009-05-04 12:54:39

albo ktos wybiera sie na studia, albo sie uczy, a to sa dwa rozne pojecia :D

__
Pamietasz? jak swoją blizną chwaliłes sie dziewczynie wrogom na głowach rozbijałes butelki ludzie z osiedla cię szanowali dla swoich kumpli byłes wielk...i!!!

Użytkownik
napzord

2009-05-04 12:57:15

co do temtu info opinia dałem
info info opinia opinia. Albo na odwrót wiem ze dałem parami. Co do tematu wybrałem Pana Tadeusza bo było o czym pisać. :D Co do tekstu o hipnozie to był ciekawy. Napiszcie jak odpowiadaliście na poszczególne pytania które utkwiły wam w głowie. Ciekaw jestem jak odpowiadaliście. A pewnie jutrow Wybiórczej odpowiedzi beda ;p

__
http://thebiggestsecretpict.online.fr/nwo/nato_swastika.gif

VIP
JamJestZuras

2009-05-04 12:57:44

unreal1
czy co tam masz w nicku

pisales w ogole mature czy zawodowka?
poddajac swoja prace obiektywnej ocenie (jezeli napisalo sie wszystko) bez problemu idzie wykalkulowac czy polski sie zdalo czy nie, kwestia procentow to juz komisja.

jak za glupi zeby to pojac, to przykro mi, nie pomoge ci.

no i to charakterystyczne 'xD', zadnej innej emoty sie nie spodziewalem.

__
gdzietenwosk.pl

VIP
V!ct!M

2009-05-04 13:01:10

Fajnie, ze ogolnie byla latwa matura, ale ja troche nie zaluje, ze nie bylo tematu, w ktorym mozna sie bylo “wykazac”. Zawsze te oklepane lektury, mogliby dac np. cos ze wspolczesnosci dla odmiany ;-)

__

Użytkownik
d3v14nc3

2009-05-04 13:05:59

Środek stylistyczny Metafora dałem 2 x info + 2 opinia bo jeden z podpunktów mówił, że jakiś tam frajer (imię nazwisko) jest hipnoterapeutą ale w tekście była podana tylko jego wypowiedź a nie to, że nim jest. Może coś przeoczyłem ale imo to jest czyjaś opinia, że jest hipnoterapeutą ;p

Wypracowanie - chłopi, zapomniałem o zaklasyfikowaniu do epoki a miałem nie zapomnieć reszta na luzie :<

Napisałem ponad 4 strony bo wyszedłem z założenia żeby napisać co się da a oni sobie wybiorą ^^

o 15 będzie klucz i się okaże ;]

__

VIP
JamJestZuras

2009-05-04 13:06:23

@vicek.

Wykazalbys sie.
Aloe nie w klucz.
Kazdy dobry tekst z polotem i w duzym stopniu wlasnym sposobem interpretacji bardzo czesto nie trafia w klucz.
Ciesze sie, ze byla latwa, bo ta matura to bzdura.
Trafianie w klucze, bezsens, zero inwencji tworczej i kreatywnosci.
Szara papka dla mas, teksty suche zdobywaja najwiecej punktow, powiedz sam, podoba Ci sie to?

Szymborska nie zdala opracowujac swoj wiersz!

Na egzaminie maturalnym z polskiego promowane są odpowiedzi z narzuconego klucza - ocenia “Dziennik”.

Klucz to schematyczny, ustandaryzowany sposób oceniania prac, który narzuca korzystanie z wykutych na pamięć gotowych sformułowań. O tym, jak zły jest to system, dowiódł eksperyment, do którego “Dziennik” zaprosił w poniedziałek dwóch humanistów: profesora filozofii Marcina Króla oraz pisarza Antoniego Liberę.

Napisali eseje na wybrany z tegorocznej matury temat. Ich prace oceniała według klucza polonistka Agnieszka Szafarska. Nie wiedziała, kto jest ich autorem. W rezultacie Antoni Libera ledwie zdał egzamin. Zdobył za mało punktów, by dostać się na polonistykę. Marcinowi Królowi poszło jeszcze gorzej: dostał dwójkę za porównanie Mickiewicza z Przerwą-Tetmajerem.
czytaj dalej

Maturalna porażka prof. Marcina Króla i kiepski wynik Antoniego Libery wystawiają systemowi matur jak najgorsze świadectwo. Wyniki testu są druzgocące - w maturach nie zdobywa się punktów za kreatywność, ale za trzymanie się szablonów - podkreśla “Dziennik”.

__
gdzietenwosk.pl

Użytkownik
Borewicz123

2009-05-04 13:35:21

no wlasnie to trafianie w klucz jakbys nie mogl po swojemu ehh Polska ;/

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-04 13:37:09

Trochę śmieszna ta matura w tym roku, no ale na j. polskim w ogóle mi nie zależy na studia, więc cieszę się, że taka łatwa :). Klucz jest niby po to, żeby prace były sprawiedliwiej oceniane itd. a tak naprawdę, ogranicza się tych wybitnych, nawet na rozszerzeniu. Tutaj tzeba naprawdę się wysilić, aby nie zdać dzisiejszej matury.

__

Użytkownik
napzord

2009-05-04 14:05:33

W zupełności zgadzam się z jarasu. Gdy widze ten klucz to nasuwa mi sie na myśl wypowiedz D. Rockefellera. “Nie chce mieć narodu myślicieli tylko naród robotników” Cytat nie do końca dokładny ale wydźwięk ten sam.

__
http://thebiggestsecretpict.online.fr/nwo/nato_swastika.gif

VIP
V!ct!M

2009-05-04 14:30:11

No niestety, rosna teraz pokolenia debili.

Dopiero teraz uswiadomilem sobie, jaka byla bezsensowna ta dzisiejsza matura (przynajmniej jesli chodzi o tematy wypracowan). Moze “streszczeniowcy” o Bylicy nie slyszeli (choc i mozna bylo napisac o nim wystarczajaco na podstawie fragmentu), ale za to drugi temat to naprawde blazenada... Troche sprytu i mozna by bylo napisac w miare dobrze bez jakiejkolwiek znajomosci lektury (a znajac chociazby informacje ze streszczenia “w pigulce” to juz w ogole).

Poza tym, jak juz wyzej ktos pisal, bardzo ciezko sie wykazac. Ba, oni nawet nie prosili, zeby odniesc sie do czegos innego... (aczkolwiek ja wspomnialem m.in. jak Telimena “ubrala” Rejenta we francuski stroj i porownalem bohaterki do innych postaci)

Juz ten smieszny klucz to pol biedy (jakbym sie czul pokrzywdzony, to bym poprosil o udostepnienie pracy), ale tu po prostu nie potrzeba zadnej wiedzy. Mogliby dac 3 tematy, wsrod ktorych bylby jakis ambitniejszy (np. Ferdydurke czy Inny świat), tak utwierdzaja ludzi w przekonaniu, ze uczyc sie nie ma po co (choc ja wychodze z zalozenia, ze warto uczyc sie dla samego siebie), po co w ogole omawiac “trudniejsze” (bardziej zlozone) utwory, i tak ich nie bedzie na maturze.

Ogolnie ta podstawowa matura z polskiego to taka glupota. Jesli na studia humanistyczne sie ktos wybiera, to tam gdzie jest wymagany jezyk polski pewnie sie nie dostanie z podstawowym. A na innych kierunkach albo w ogole sie nie liczy, albo ma przelicznik 0,1.

Tak czy inaczej ciesze sie, ze mam to juz za soba, latwe bylo i fajnie (dobrze, ze nie bylo poezji) :-)

__

Użytkownik
N00binator

2009-05-04 14:33:09

ten polski cos za latwy dzisiaj byl
a jutro roz. angielski..

:(

...

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-04 14:39:44

@ vicek-kicek
“Poza tym, jak juz wyzej ktos pisal, bardzo ciezko sie wykazac. Ba, oni nawet nie prosili, zeby odniesc sie do czegos innego... (aczkolwiek ja wspomnialem m.in. jak Telimena “ubrala” Rejenta we francuski stroj i porownalem bohaterki do innych postaci)“

Ja tutaj jednak wolałem się pohamować i jedynie wspomniałem, kogo wybrał Tadek w zakończeniu. Za takie coś mogą odjąć punkty, ponieważ nie było tego w poleceniu Jak przeczytałem polecenie to banan mnie się na twarzy pojawił. Czemu tam nie było odwołania do utworu? Jak w poprzednich latach było łatwo, to teraz by wielu gimnazjalistów to napisało na te 30%.

__

VIP
V!ct!M

2009-05-04 14:43:05

No tak, ja tez zwrocilem uwage, ze nie bylo o to prosby, ale napisalem cos w stylu “uwazam, ze odwolanie sie do innych wydarzen bedzie pomocne w charakterystyce obydwu bohaterek”, juz nie pamietam dokladnie :P

Roznie na to mozna patrzec, nieraz nieprzychylnie sie patrzy na wychodzenie poza polecenie, a innym razem uznaje sie to za walor...

Ciekawi mnie ile punktow bedzie za jezyk :) Zawsze dostawalem 12, ale to tez w duzym stopniu zalezy od opinii egzaminatora.

Btw. sa juz arkusze
http://zone-7.cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im/3/6568/m6568243.pdf
(dopiero teraz sie zorientowalem, ze jeden glupi blad w pierwszej czesci zrobilem, konkretnie to o srodkach stylistycznych i jezykowych, no ale to “tylko” 2 punkty, trzeba blo wymienic po 2, a ja wymienilem po jednym i 2 przyklady wykorzystania, ale moze przynajmniej punkcik bedzie)

__

Zbanowany
phoenixpll

2009-05-04 14:48:16

A dużo się uczyliście, tzn zapoznawanie z materiałami itp ?

__

Użytkownik
Kipcio

2009-05-04 14:50:11

emm, 1-2 dni? :D

__

Zbanowany
phoenixpll

2009-05-04 14:52:00

No to wporzo trudna matura :DDDDDDDDDD

kiedyś to już 3-4 miechy przed maturą uczyli się po nocach bylę żeby minimalnie zaliczyć hahahahaha

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-04 14:54:53

@Phoenix
Starą maturę trudno było zdać bez czytania lektur, teraz jest odwrotnie wystarczy trochę opracowań przeczytać czyli jakieś 2-3H i to wszystko... A do dzisiejszych tematów nawet i tego nie trzeba było znać. Co do czyt. ze zrozumieniem to uczysz się na bieżąco w szkole 3 lata o ile nauczyciel w miarę ogarnia.

__

VIP
V!ct!M

2009-05-04 14:56:51

Ja do CR w ogole sie w zaden sposob nie przygotowywalem, szkoda ze nie wyciagnalem wnioskow z probnych matur, bo tam robilem jak najszybciej pierwsza czesc, zebymiec czas na wypracowanie, a potem i tak mi 40-50 minut zostawalo (dzisiaj podobnie :D)

Ale nie ma co przezywac, co ma byc to bedzie :)

Zastanawiam sie tylko, jak bedzie np. przy zadaniu trzecim (gdzie trzeba bylo wymienic czynniki). Zawsze mowia, zeby nie cytowac, dlatego ja napisalem to w sposob opisowy (zamiast osobowosc hipnotyzera, to osobowosc osoby wprowadzajacej w hipnoze itp.)

__

Zbanowany
phoenixpll

2009-05-04 14:59:18

A jakie przedmioty warto zdawać ?

__

Użytkownik
N00binator

2009-05-04 15:09:34

dzisiaj rano przeczytalem tyle streszczen ze glowa boli

__

Użytkownik
Zippi9

2009-05-04 15:12:13

Już są odpowiedzi napisane prawdopodobnie przez jednego z pracowników gazeta.pl odpowiedzi

__

Użytkownik
M4rko

2009-05-04 15:13:40

zobacz wyżej:)

__

VIP
V!ct!M

2009-05-04 15:25:47

Patrzac po odpowiedziach przykladowych, to jest lepiej niz sam ocenialem :D

(aczkolwiek 2-3 odpowiedzi mialem inne, napisalem, ze historia o tych przestepcach jest wprowadzeniem do tematu i pokazuje moc hipnozy)

__

Użytkownik
M4rko

2009-05-04 15:26:42

vicek

to samo ja :D

__

Użytkownik
N00binator

2009-05-04 15:39:49

Jesli na poczatku jest jakas “historyjka”, to zawsze ma funkcje zaciekawienia, zachecenia odbiorcow. Przynajmniej tak bylo kiedy ja pisalem arkusze maturalne w ciagu roku.

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

407 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie