jaki telewizor?

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
voldo

2009-04-13 01:11:04

jestem właśnie na kupnie telewizorka LCD i nie wiem co wybrać i na co patrzeć......

czy warto dopłacić kilka stów na pełny HD, czy taki z częstotliwością 100hz

generalnie chcialbym coś kupić do 2000zl, chyba, że faktycznie warto będzie czekać dozbierać i coś tak do 3000zl kupić

aha zapomnialem napisac ze interesuje mnie najlepiej 32” ew. 37"

__

Użytkownik
reurion

2009-04-13 07:46:16

imo sony bravia :) bardzo dobry wybor cena/jakosc jeśli na prawde oglądasz na full hd to kupuj ja mam jeden hd ready a drugi full i jedynie na bluerayu widze roznice

__

Użytkownik
diGi

2009-04-13 10:07:26

Tak trochę się podepnę pod temat...

Z czego wynika taka cholernie duża różnica w cenach kabli HDMI na Alledrogo? (Ceny wahają się od 30 do 350 zł O_o)

__

Użytkownik
un|T|ra

2009-04-13 10:48:26

LG 37' <imo > >> prze okrutny kozaK. Mam ten tv już od dawna i jestem zadowolony, dźwięk ftw.

edit #1: widzę że jesteś z krk to polecam ten sklep w krk.

__

Użytkownik
raFF

2009-04-13 10:49:49

digi
firma/jakosc ??
jakis czas temu bylem z kumplem w MM bo kupowal hdmi do ps3 i ceny wachay sie od 30 do 200 zl
sami sie zastanawialismy z czego ta roznica... ale nic nie wymyslilismy ;p

__

Użytkownik
un|T|ra

2009-04-13 10:56:43

z tymi kablami to chodzi głównie o materiał z którego są zrobione, przy krótkich kablach nie ma właściwie różnicy w obrazie pomiędzy kablem za 30 a 300, jeżeli chodzi o kable dłuższe niż 3-5 metrów to wypadało by kupić coś lepszego.

__

Użytkownik
qwe

2009-04-13 12:47:44

TADAM!!

http://www.ceneo.pl/1438220 40 cali 3000zl

http://allegro.pl/item602305191_telewizor_samsung_le32a656_le_32_a656_wawa_bstok.html 32 cale 2000zl

Te telewizory sa IDEALNE, sprawdzone i polecane. Sam kiedys mialem zamiar kupic, siedzialem duzo na forach i ogolnie w czolowce byly te telewizory.

Oczywiscie sa nowsze serie jak A756a czyli 7 series. Obecnie najnowsze sa z serii 9 series, maja podswietlanie LED i sa bardzo cienkie.

Bierz tego, na pewno bedziesz zadowolony.

__

Użytkownik
El-Mo

2009-04-13 13:08:54

ja posiadam Panasonic TH-42PY8P (fullHD i 100hz - dałem 3100zł) i też jestem zadowolony, jedyny minus większy pobór mocy od lcd

__

Użytkownik
voldo

2009-04-13 14:58:31

sony bravia sa drogie bardzo dobre telewizory ale cholernie drogie.....wiem bo moj ojciec ma bravie i moja ciotka kupiła własnie 32” za 4000

co do samsunga to myślałem o tym : KLIK

LG: KLIK

z mojej strony to ufam sony i samsungowi, slyszałem dobre opinie o shaprach, a jak się ma LG?

jeszcze shapr, ktory nie ma full HD ale ma 100hz : KLIK

__

VIP
V!ct!M

2009-04-13 15:04:33

Czemu nie plazma z serii PV8?

__

Użytkownik
voldo

2009-04-13 15:12:18

szczerze to nie wiem jak sie tam mają plazmy....z LCD mam kontakt o dłuższego czasu, a o plazmach nie wiem nic....

__

VIP
reaktiv

2009-04-13 15:18:54

Uhm, nie jestem znawca TV, ale czy przypadkiem 32 cale i full hd to jak piesc do nosa? Nie wiem, gdzies chyba czytalem ze full hd to widac dopiero na 42'+ i ogolnie maniacy TV by cie wysmiali za 32' do Full HD. No ale to takie moje dziwne spostrzezenie.

__

VIP
blacktyger

2009-04-13 16:27:42

Masakra.. polecanie LG :D. To jak Manta wśród myszek.

Po pierwsze - Sharp. Droższe niż Panasonic, ale też lepsze. Po drugie - nie Sony Bravia. Wydają dużo na reklamy to i TV muszą dużo kosztować. Po trzecie jeśli masz zamiar korzystać jeszcze ze zwykłej anteny analogowej, a w miejscu czarnego mieć czarne - kupuj plazmę. W tym wypadku Panasonic wypada najlepiej.

Jeśli myślisz już tylko o sygnale cyfrowym (n, polsat, canal +), podpięciu Blu-ray czy PS3 - Sharp. Aquosy 32” nie powinny przekraczać 3k a wierz mi (widzę codziennie 200 modeli TV koło siebie na sygnale z Blu-Raya), że jest zajebi*ta różnica.

Samsungi? Może ładne, obraz zależy od modeli, te lepsze odpowiednią też się cenią. Dotykowe guziki, których w nocy nie da się znaleźć i obudowa która rysuje się od podmuchu wiatru troszkę mnie odstraszają.

Philipsy oprócz Ambilighta nie mają nic do zaoferowania, są też dosyć drogie.

32” i FHD nie ma się jak pięść do nosa i żaden maniak Cię nie wyśmieje. Wyśmieje Cię za to jak kupisz tv większy niż 37” siedząc 3 metry od niego. W tym wypadku tylko jakość sygnału ma znaczenie, wierz mi, że będzie różnica pomiędzy FHD, a HD READY. Oczywiście jeśli to co będziesz oglądał będzie na prawdę 1080p, a nie 1080i ;).

Jeszcze jedno - broń Boże żadnych 200Hz, a i na te 100 zastanów się jeśli będzie duża różnica w cenie. Tak samo nie patrz na żadne kontrasty i czasy reakcji. W tym wypadku trzeba po prostu zapłacić.

__

VIP
marikkkk

2009-04-13 16:29:57

Z tego co wiem Full HD nie rozni sie niczym od HD ready (oprocz ceny;]). I nie bierz sonow, Lgow, samsungow i innych.. najlepiej to sharpa.

@ up ja mam wlasnie sharpa 32” AQUOS LC-32D44E-BK z tego co mowili w saturnie to byl najlepszy wybor i nie taki drogi bo ok. 1500zl

__

VIP
blacktyger

2009-04-13 16:35:47

Czyżby kupiony w Tychach na otwarcie :D?

__

Użytkownik
voldo

2009-04-13 17:10:26

napewno fhd nie rozni sie od hd ready jesli się używa analogowego odbioru...ale jesli masz fhd i odbierasz przez hdmi cyfrowy obraz albo brd czy ps3 to jakość jest o niebo lepsza.....

nie chce wiekszego od 37 cali bo mi całą sciąne w pokoju zajmie ;p

pozatym tak jak z tym 100hz z tego co sie orjetuje to jest to widoczne przy cyfrowym odbiorze i działa w określonej rozdzielczości...i myśle ze ważne to jest....

co do tv od SONY to mialem kontakt juz chyba z 4 telewizorami od tych pierwszych bravi do tych juz z najnowszym silnikiem Bravia engine 3 i powiem ze jeśli tylko mialbym wiecej kasy kupiłbym sony....są to dla mnie najlepsze telewizory i tu akurat nie tylko płaci się za reklamy ale za i jakość telewizorów i ich wykonanie.....

samsunga mam monitor 22” i jestem z niego zadowolony a przed jegfo zakupem nie za bardzo ufałem samsungowi.....Aquosy od sharpa wydają się ciekawe

tak więc tu jest już tylko liczy się cena za 1500zl mozna kupic 32” w full hd....ale....mozna dołożyc pare stów i kupic 32” w full HD o lepszych parametrach.....jeszcze dołożyc i kupic 32” w full hd i 100hz.....albo jeszcze dołożyć i kupic gorszy ale wiekszy 37” ;] i tak juz jestesmy przy 3000.....

__

VIP
reaktiv

2009-04-13 18:08:09

"Czyżby kupiony w Tychach na otwarcie”

Eeee? To juz otworzyli u nas tego saturna?

Kurna, chyba trzeba z domu w koncu wyjsc LoL.

__

VIP
blacktyger

2009-04-13 18:42:39

No i nawet tam pracuje ^^

Otworzyli 2tyg temu btw :D.

To, że samsung ma fajne monitory o niczym nie świadczy. Ja mam monitor z LG, ale w życiu bym takiego nie polecił telewizora.

__

VIP
marikkkk

2009-04-13 19:10:06

w katowicach : )

__

VIP
JamJestZuras

2009-04-13 19:43:54

Eeeeee.

To jest temat rzeka.
LG to taka Manta?
Nie wiem, nie zgadzam sie z tym.
Mam lcd 42'' wlasnie LG w full hd i spisuje sie znakomicie, swieci bardzo dobrze, discovery hd wyglada genialnie, mialem pod nim i ps3 i x’a 360.
A mam jednoczesnie z czym porownywac w domu i wg. mnie ta marka niczym nie odstaje.
Co was tak boli w LG, to, ze nie pompuje tak grubej floty w reklamy jak wszystkie bravie i amplilight’y?
;d

Lubie LG, mam zaufanie do tej marki, mam juz wiekowy monitor LCD tez LG’a, jedne z pierwszych monitorow lcd, ma kilka lat i swieci jak swiecil.

Gadanie, Gadanie, Gadanie.
Nie lepiej przejsc sie do sklepow, poprosic o puszczenie jakiegos materialu demonstracyjnego?
Fakt faktem, golym okiem idzie zauwazyc, ze telewizor telewizorowi nierówny ale nie opieralbym sie na jakichs tabelkach i forach, po prostu przeszedlbym sie do sklepu i zobaczyl jak co swieci ;D

@blacktyger nie besztam za uniżenie LG bo rocknrolla mi sie bardzo podobalo ;D

__
gdzietenwosk.pl

VIP
blacktyger

2009-04-13 20:00:07

Hehe, nie no mówię sam mam monitor LG i generalnie dobra marka dla mnie. W domu mam 37” LCD z TESCO TECHNIKA kupiony 2 lata temu (FHD) i też świeci zaje*iście ;). Ale po wielu szkoleniach i tym co teraz dziennie widzę na swoje oczy wiem, że wypada blado. Może Toshiby i tanie modele Samsunga świecą gorzej. Ostatnio widziałem telewizor z Easy Toucha...

Temat rzeka to fakt, 70% klientów przychodzi do takich sklepów i mówi “Panie, Sony i tylko sony miałem 10 lat i działał tip top”. To płać 1k więcej za niemal to samo co mają najtańsze Sharpy czy właśnie LG. Generalnie telewizory teraz są DOBRE i w 80% sygnał jaki odbierają ma znaczenie. Niemniej są dobre i lepsze ;).

__

Użytkownik
voldo

2009-04-14 21:50:04

mam już kilku swoich faworytów i coś z tego myślę, że niedługo będzie mi wisieć na ścianie ;]

samsung #1
samsung #2

sharp #1

i w sumie chyba tyle no chyba ze jeszcze sharp 37” fhd i 100hz teraz kwestia pieniędzy ;]

__

VIP
vib

2009-04-14 22:19:56

praktycznie nie ma gier w fullhd, tylko sa w 720p - i na te generacje konsol raczej nie bedzie - przeciez tam sa karty graficzne, ktore dzis bysmy do komputera biurowego nie wsadzili

telewizje HD nie nadaja w fullhd tylko w 720p (z malymi wyjatkami w USA) - transpordery by nie wyrobily - zmienia satelity nad naszymi glowami, doczekamy sie telewizji 1080p - ale przez ten czas to zmienisz telewizor 4 razy

sa 2 powody wazne, dla ktorych kupowac fullhd - ogladanie filmow z plyt BR, ktore sa natywnie nagrywane w 1080p oraz uzywanie telewizora jako monitora do komputera do pracy

w kazdym badz raziei z hd ready i fill hd bedziesz tak samo zadowolony :)

ps. polecam jednak plazme - lcd jest dobre do wyswietlaczy w telefonach komorkowych :P

__

VIP
postal1

2009-04-14 23:13:47

1. nie lcd tylko plazma
2. zadne sony, lg, szajsung. tylko panasonic/sharp
3. nie sluchaj sie tych ktorzy ci polecaja bo maja albo ciocia ma
4. wejdz na forum gdzie siedza ludzie znajacy sie na sprzecie i poczytaj ich opinie

elektroda.pl

5. to najwazniejsze i odnosi sie do wiekszosci zakupow - reklama to nie wyznacznik jakosci. od groma ludzi mowi ze tylko sony bravia - waj? bo widzieli gazetke z MM i wrzutke do czasopisma.

pzdr

__

Użytkownik
qwe

2009-04-15 14:09:11

od groma ludzi mowi ze tylko sony bravia - waj? bo widzieli gazetke z MM i wrzutke do czasopisma.

Racja. Porownywalem ta Bravie z Samsungiem 9 series i zdecydowanie stawiam na Samsunga.

__

Użytkownik
voldo

2009-04-15 19:29:05

no nie wiem czepiacie się do tego sony bo co jest drogie?

mam w domu bravie już jedną, widziałem kilka oglądałem filmy, grałem na podłączonym kompie na x360 i jest super...pytanie na jak długo ktoś chce kupić telewizor.....co kupie lg za 2000zl 37” który będę musiał zawozić na gwarancje albo wywalać na kosz czy ktoś kupuje telewizor za 4000zl 32” i ma go na 10 lat

plazmy na pewno nie kupie....

dla mnie z tego co widziałem i słyszałem od znajomych i nie, że ktos tam przeczytał i mówi ze jest fajne.....tylko od kogoś kto ma taki telewizor i wyraża swoją opinie na jego temat....

i panasonic czy philips ma się nijak imho do sparpa samsungow tych lepszych i sony... poszczałem w sklepie ten sam materiał na nich, sam sprawdzałem ustawienia telewizora i najładniejszy obraz miał ten shapr co podlinkowałem wyżej

@qwe jak je porównałeś w tabelkach czy postawiłeś obok siebie i włączyłeś film z BD?

i uważam ze powyżej 3000zl juz każdy telewizor ma podobne parametry i tu już można wybierać według swojej ulubionej marki czy wyglądu.....

aa co do tych tam panasoniców czy LG czy innych takich pseudo super hi tech równie dobrze mogę kupić jakiś telewizor manty czy inny noname i zarobie na tym interesie 500zl czyli 1/3 wartości telewizora a za rok kupie nowego.....

a co do reklam tak odgrywają dużą rolę jeśli kogos nie obchodzą koszty tylko zobaczy cos nowego w reklamie z tekstem “najlepszy” “najnowszy” “6800 Hz” itp.....ja na takich reklamach to patrze tylko na cos typu PROMOCJA ;] albo wyprzedaż bez WAT hehe

__

VIP
zik

2009-04-16 00:09:07

co do Twojego pytania, to po pierwsze najpierw powiedz jakim sygnalem to puscisz, bo jesli masz zamiar podlaczyc to wylacznie analogowo to telewizor za 3000 bedzie odbieral tak samo jak ten za 1000zl, rozwodzicie sie tez na temat ktory telewizor, czy sony samsung czy lg, to tak naprawde wszystko jest robione na tej samej matrycy samsunga, ustawienia fabryczne sa jedynie pozmieniane, dalej sie rozni tylko wykonaniem i przyklejona marka. Roznica bedzie tylko przy markach sony/samsung/lg vs panas vs sharp. Ogolnie jesli chodzi o matryce i jakosc odbioru na nich przy najslabszym sygnale na sharpie bedziesz mial najlepszy wyglad, oczywiscie jesli trafisz na takiego sharpa ktora matryca byla skladana w japonii a nie w toruniu :E
jesli chodzi o parametry to tez nie ma sie co sugerowac bo i tak co firma to jest inna skala pomiaru kontrastu itp, sharp 20tys kontrastu np odbiera rownie dobrze co samsungi przy 40-50 tys.
Co do moich doswiadczen z pracy w sklepie z TV jest tak.
Samsungi wypadaja dobrze jesli chodzi o barwe kolorow przy mocnym sygnale, dizajn moze sie podobac, ale tez samsung z drugiej strony jest robiony najbardziej masowo, czesto zdazaly sie przypadki w samsungach poczawszy od 6 serii gdzie pod wplywem ciepla rozklejala sie i pekala obudowa, a pokilku miesiacach trzeszczaly glosniki.
LG maja bardzo dobre proporcje jesli chodzi o parametry i cene, sa dobrej jakosci, z prostym dizajnem, z tym ze bed dodatkowych bajerow typu tunery MPEG 4/2, pip itp, bardzo fajnie wypadaja przy dobrym sygnale a przy analogu nie odstaja az tak bardzo, do 3000 mozesz nawet se trzasnac dobra 42
Sharpy tak jak mowilem maja najlepsza jakosciowo matryce, do 3000 znajdziesz smialo ze wszystkimi dodatkami dla wygody uzytkownika, tunery, poprawe dzwieku itd, ogolnie ten ktory napisales wyzej w wersji 77 mozesz smialo brac, ogolnie telewizor jest na wypasie, ale skoro wydajesz juz do 3000zl imo powinienes sie zastanowic nad czyms wiekszym, chociaz tez musisz powiedziec, z jakiej mniej wiecej odleglosci bedziesz go ogladal i przy jakim sygnale.
jesli chodzi o sonego to sa telewizory ogolnie najbardziej przyszlosciowe jesli chodzi o dostosowanie do mpeg4, jako jedyne maja slot na karty poprawiajacej jakosc ktora w przyszlosci bedzie kosztowala do 100zl, gdzie przy innych markach bedziesz musial sie wybulic z 400zl za lepszy tuner do odbioru cyfrowego sygnalu jako ze w ciagu tam chyba 2 lat ma zniknac wogole analogowy sygnal i wszystko ma isc cyfrowo. Ogolnie wykonanie sonego jest najstabilniejsze, dzieki temu jest najzywotniejsze i porownujac do samsunga i lg jest najoszczedniejszy. Jezeli cos z sonego, to smialo mozesz sie polasic na jakas 40stke.
Panasa bym ogolnie odpuscil, chyba ze chcesz plazme, wtedy to tylko i wylacznie panas.
Tak wiec jesli chcesz skorzystac z mojej sugestii, to na pierwszym miejscu imo sa sony i sharpy, skoro masz do wyadania 3000 to model bez 100hz raczej odpada na starcie, chociaz to 100hz podbija bardzo mocno cene i przy wiekszych gabarytach moze nawet o 500zl podbic w gore. Sharp 37, sony 40, jesli chcesz cos wiekszego, za taka sama cene dostaniesz lg 42. Ale to juz zalezy od gabarytow jakie chcesz miec. Jesli wieszasz na sciane, to najlepiej imo wyglada sony i jego kwadratowy dizajn.

Ktos tam pytal tez o kwestie kabli hdmi, cena mowi o wykonaniu kabla, grubosci wszystkich zlacz, w tych drozszych kazde zlacze jest w oddzielnej izolacji co nie psuje sygnalu, oczywiscie zalezy z czego sa zrobione styki, te drozsze sa pozlacane zeby sygnal byl lepszy jako ze zloto to lepszy przewodnik. No i tez dlugosc wplywa na cene.

__

Użytkownik
voldo

2009-04-16 19:27:32

no wiesz co chcialbym tak 3000-możne 3500zl.....właśnie nie chce za dużego bo będę oglądał boja wiem max 3 metry wiec 42 to już mega za dużo 32 byłby idealny......puki co mam cyfrowa kabel od upc ale nie wiem czy po zakupie new tv wezmę cyfre+

może podrzucisz kilka linków z tego co uważasz za fajne do max 3500zl oglądania z max 3 metrów i odbiór z cyfry+

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-16 23:30:19

Ja bym także polecił Sharpa, starszy model WD1E, albo nieco nowszy D44E.
Jedyna wada tego rozwiązania jest taka, że Sharp to już nie to samo co kiedyś, czyli już nie Made in Japan, a już tylko Designed in Japan, a Made in China/Taiwan/Poland/Whatever ;D.

__
Senior Pablo Escobar

VIP
zik

2009-04-17 01:59:42

jesli chcesz 32 koniecznie ze 100hz to najlepiej cenowo i jakosciowo napewno wypadnie Sharp LC-32DH77E, szkoda ze nie ma tego modelu w wersji 37 cali(ja przynajmniej nie znalazlem). Ogolnie poradzilbym zebys wzial 37, ew bez 100hz ale z dobrymi parametrami.
Teraz na analogu jesli bedziesz jechal to po pierwsze tego odswiezania nawet nie zobaczysz, bo te wszystkie bajerki itp dopiero mozesz rozroznic przy podpieciu do sygnalu HD. Wiec na dobra sprawe po co Ci telewizor z ekstra bajerami z ktorych nie skorzystasz.
Pozniej kiedy wejdzie juz sygnal cyfrowy wszem i wobec, na 37 bedziesz mial duzo lepszy komfort ogladania jako ze przy cyfrowym sygnale mozesz z duzo blizszych odleglosci ogladac telewizory wiekszych gabarytow bo nie bedziesz musial patrzec na kontury pixeli w sygnale analogowym. Jesli masz miejsce to mozesz smialo walic 37 skoro chcesz ten zakup zrobic na lata, najwyzej sobie zoomem pokombinujesz tak zeby dla oka bylo lepiej.
Jak juz przezucisz sie na lepszy sygnal, to i tak bedziesz baaaardzo zadowolony z tego co zobaczysz mimo braku 100hz, jesli na reakcji matrycy zejdziesz do 4 to nie bedzie to az tak zauwazalne, no i zaoszczedzisz sobie troche zielonych. A pozatym modeli bez 100hz jest duuuuzo wiecej wiec i bedziesz mogl wybrac cos pod siebie pasownego. Tak wiec moja sugestia, kontrastowo dobry(od 40000), na jak najnizszym czasie matrycy (4-5), ew mpeg4/2/dvb-t. Jesli wybierasz w sharpach tam kontrast juz od 20000 jest kozak bo tam jest skala zanizona. Popatrz sobie, powklejaj linki, ocenimy te co ci sie spodobaja i sie cos wybierze :)

__

Użytkownik
voldo

2009-04-20 14:52:14

no juz sam nie wiem jedynie co mi do głowy przychodzi do ten sharp dh77 a z 37 cali na promocji jest w euro rtv samsung 37 cali b554 no w smie w tych dwóch wybieram

__

VIP
zik

2009-04-20 16:47:16

no w sumie samsunga tego nowego mozesz smialo brac, jest tez calkiem na wypasie i z dobra cena. Tylko jesli bierzesz w euro to TYLKO I WYLACZNIE zaloguj sie na stronie internetowej i zamow go sobie z odbiorem w najblizszym sklepie. Przyjedzie do Ciebie wtedy z glownego magazynu w idealnym stanie i nie zdazy nikt po nim chodzic ;P pracowalem tam i uwierz mi to jest najlepsza forma zakupu :P biorac ze sklepu nie masz pewnosci czy ten telewizor nie najezdzil sie po polsce miedzy sklepami i czegos mu brakuje, a tak tez bywalo. Doplacisz 20 zl dodatkowo za transport do sklepu. A jak juz bedziesz odbieral to odmow dodatkowej gwarancji ktora napewno beda wciskac [;

__

Użytkownik
^xF.Lag

2009-04-20 19:59:03

Tylko plazma:) pracuje w branży, ale sprzedaje IT przeczytałem milion stron w necie:)))) hdtv forum tutaj rządzi. Bardzo długo rozważałem zakup tv pierwszy faworyt sony w4500 bo 100Hz bo 5 lat gwary bo sony bo nie ma input laga do ps3 bo full HD. Ewentualnie rozważałem samsunga z serii 6 i wyżej głównie 6. Ziom z działu rtv mówi “ty baranie masz kablówkę i będziesz lcd brał do tego full hd trza być debilem”. No i wniknąłem strona hdtv plazma panasonic 42pv80, czerń ideał (kuro ma lepsiejszą ale 13K to troszkę za dużo). Jakość obrazu z SD świetna, w porównaniu do lcd z kablówki rzekłbym miodna. No ale nie mam full hd? , pytanie po co? Full tylko jak oglądam filmy z bluraya i na tym lista się kończy. Jako że go nie posiadam i nie zamierzam posiadać olałem sprawę. Mam w plazmie 100Hz, mam świetne HD po odpaleniu Nki obraz na plazmie w porównaniu do sony w4000 zdecydowanie lepszy. Kolorki, płynność wszystko. No i kontrast w tej debilnej skali dynamicznego kontrastu x:00000 ma 1000000:1 co raczej mało nie jest a statyczny 15000:1. Wejście kart sd 3 hdmi. Dlaczego nie model PY? ponieważ fullhd to + 150wat a z niego nie korzystam. Bardzo polecam ten model, na hdtv jest o nim 500 stron zachęcam do lektury. Jeśli lcd to sygnał na pewno satelita, wyższy sharp lub nowy samsung (seria 6b) . Bo ma dobrą czerń, 100Hz, gry, po pierdółki i z pena czyta większość filmów, testowaliśmy all co miałem łyknął na miękko. Pozdro

__

Użytkownik
qwe

2009-04-20 20:48:25

@^xF.Lag

1. Plazma ma lepsza czern od LCD - prawda
2. Plazmy/ LCD nie kupuje sie po to by ogladac filmy z kablowki -.-
Jak chcesz ogladac kablowke to kupujesz Kineskop 32 cale, w cenie 700zl.

3. Jesli posiadasz telewizje cyfrowa nie HD, to podpinasz ja pod amplituner ktory skaluje obraz do 720p. HK AVR 247 juz to potrafi.
Obraz niewiele traci na ostrosci jednak wyglada zdecydowanie lepiej na takich telewizorach.

Co do Samej czerni- Samsungu 9 series posiadaja niemal doskonala czern. Sama czern, jesli chodzi o LCD, zalezy w duzym stopniu od rodzaju powloki matrycy.

Zwykly monitor z powloka Glossy ma lepsza czern niz moj antyrefleksyjny samsung 275t.

I piszac tylko plazma wywolujesz lekki usmiech na mojej twarzy. Do filmow nigdy bym nie wybral zadnej plazmy.

__

VIP
vib

2009-04-21 07:12:00

kazdy jak widac ma inne doswiadczenia - ja odkad puscilem pierwszy film na plazmie, to juz wiecej nie ogladalm ich na lcd - imo teraz tylko zaluje, ze tyle fajnych tytulow kiedys “zwalilem” ogladajac je na matrycy lcd :)

no ale o gustach sie nie dyskutuje - autorowi topica radze po prostu wziasc pod pache laptopa i pojsc do jakiegos sklepu, kazac sobie wystawic plazmy np. panasonica i jakies wybrane tv lcd i puscic swoj wlasny, przyniesiony material video roznej jakosci, to samo z grami - i porownac wyswietlany obraz z roznych odleglosci, katow itp.

ps. a i jeszcze jeden “mit” - za plazma zre duzo pradu - tak, ma najczesciej maxymalne zapotrzebowanie na prad wieksze, specyfikacje nie klamia, z tym ze jest jedno niedomowienie - plazmy tym wiecej pradu ciagna czym wyswietlaja jasniejszy (do bialego) obraz - a w praktyce bardzo zadko mozna uswiadczyc filmy,gry gdzie non-stop pokazywane jest niebo i blekit oceanu - ja nie zauwazylem wzrostu rachunkow za prad odkad zaczalem ogladac filmy na plazmie; lcd ma niby mniejsze zapotrzebowanie, ale ciagnie go tyle samo bez wzgledu czy mamy jasne sceny czy ciemne

__

Użytkownik
qwe

2009-04-21 16:56:52

@vib

Zalezy jaka plazma i jaki LCD. Obecnie mozna kupic LCD z idealna czernia- po prostu pixele na ktorych ma byc wyswietlony czrany obraz sa wylaczane.
Samo wyswietlanie filmow- mnie sie np podobaja obraz z Samsungow 9 series, oczywiscie tylko obrazy full HD, nizsze rozdzielczosciosci wygladaja tragicznie.

__

Użytkownik
voldo

2009-04-27 16:13:23

series 9 to nie sa juz LEDY? i tak wtedy ledy sie wylaczają i wedy czern jest czarna....a LCD ma sie innaczej i plazma ma sie innaczej.....

teraz mam w drugim pokoju bravie jakas nie pamietm modelu 32cale 100hz hd ready no i na cyfrowym sygnale wszystko jest super nawet jak na hd ready discovery HD wyglada super....

ja jednak przekrocze swoj budzet i zakupie 37'' samsung B651 ;ppp co myslicie?

__

Użytkownik
qwe

2009-04-27 22:22:32

@VoLDo

Wiesz na czym polega podswietlanie LEDami ??

Sorry, ale podswietlanie LED nie oznacza, ze na kazdy pixel przypada jedna dioda led.

__

VIP
samolot

2009-04-27 22:30:25

w Polsce nie ma telewizji fullHD, wszystkie są hd ready ;p

__

Użytkownik
voldo

2009-04-28 06:12:22

ja nie mowie ze jeden pixel to jedna dioda ;p

ale :

“Chodzi o lokalne podświetlanie diodami LED, które pojawia się w telewizorach LCD (póki co w najwyższych modelach). Rozwiązanie to w przeciwieństwie do tradycyjnej metody zakłada zastąpienie stałego i jednolitego podświetlania całego panelu na rzecz diod LED świecących się tylko wtedy gdy jest taka potrzeba. Dzięki temu można osiągnąć dużo wyższy niż w standardowych LCD kontrast i lepszą czerń."

czyli diody nie świecą jak nie trzeba czyli jeśli jest czarny to nie świeca bo nie trzeba chyba by się zgadzało ;p

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1498 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie