Dlaczego w Polsce lepiej pracować "na czarno"?

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
qwe

2009-04-10 20:22:11

http://www.eioba.pl/a99812/dlaczego_w_polsce_lepiej_pracowac_na_czarno

Ciekwe i daje do myslenia.
Szczerze powiedziawszy nie wiedzialem, ze po 2 latach stawka ZUS wzrasta do 850zl.

Teraz tym bardziej nie chce mi sie jakiejkolwiek dzialanosci podejmowac, nie z powodu, ze mi sie nie chce, tylko dlatego, ze musze zaplacic tak wysoki haracz :(

Ktos zna sposoby na unikniecie tego dziadostwa? Slyszalem, ze mozna cos kombinowac z firma w Anglii.

I pytanie- czy Polak moze zalozyc firme w Irlandii przez internet?

__

Użytkownik
LaM

2009-04-10 20:29:06

Jakie ty masz problemy ... jest ci zle jest chujowy kraj to wyjezdzaj ... nie!! lepiej tu zostac bo jestem PATROIDIOTA

__

Zbanowany
phoenixpll

2009-04-10 20:39:45

+1 for lam

__

Użytkownik
qwe

2009-04-10 20:49:01

Ta, juz sie k***a pakuje, biore 500zl w reke i wyjezdzam do Irlandii!

Z takimi tekstami to wiesz...

Problem mam- znajomych, rodzine, dom itd.
Jesli takie rzeczy piszesz to chyba jestes bezdomnym.

aha i przynamniej wole to zmienic niz siedziec na dupie i pieprzyc bzdury “jak ci sie nie podoba to wyjedz”, tak to kazdy potrafi mowic.

__

Użytkownik
LaM

2009-04-10 20:51:38

-.- Amerykanie sa porozrzucani po stanach i jakos zyja spotykaja sie rodzinnie utrzymuja kontakty ... jaki to problem odwiedzac rodzine w swiecie ktory jest globalna wioska ?

I niejestem bezdomny mam kochajaca rodzine

Tak btw po chuj ty chcesz to zmieniac jak i tak swiat dazy do totalnej globalizacjii... wiec i tak to sie zmieni samo z siebie i niebedziesz mial na to wplywu. Dodatkowo powodzenia zmieniaj sobie HF jak cos tu zmienisz to wroce.

BTW : pogadamy za pare lat jak ci mina idealistyczne pierdoly i wreszcie zaczniesz myslec na trzezwo.

__

Użytkownik
Sld

2009-04-10 21:44:11

A mnie to zadziwia jak Wy potraficie wszystko porównywać z zagranicznymi krajami ;x.

__

Użytkownik
Alpha`

2009-04-10 22:03:43

Najgorsze jest to, ze Polacy nie wiedza o innych krajach. Tylko ta Wielka Brytania ... naprawdę jest jeszcze kilka krajów gdzie można dobrze zarobić, no i nie ma tylu polaków.

__

Użytkownik
po1nt.x

2009-04-10 22:04:13

polska = gowno, anglia = gowno, usa = gowno, swiat = gowno, wracam na marsa, pozdro.

__

Użytkownik
qwe

2009-04-10 22:05:33

@LaM
-.-

Amerykanina stac by sobie odwiedzal rodzine, paliwo jest w cenie wody, wiec co za problem?
Gdyby w polsce litr paliwa kosztowal 1zl to bym tez na wiele mogl sobie pozwolic.

jaki to problem odwiedzac rodzine w swiecie ktory jest globalna wioska ?
Tak, tak. Jedz do USA odwiedzic rodzine to zobaczysz problem.

Tak btw po chuj ty chcesz to zmieniac jak i tak swiat dazy do totalnej globalizacjii.
Chce by dzisiaj nie placilo sie haraczu??

wiec i tak to sie zmieni samo z siebie i niebedziesz mial na to wplywu.
Tak!!! Co za mysl!! Wszystko robi sie samo z siebie !!
Gratuluje. Pora wziasc ksiazki od polskiego i poczytac chociazby o epokach literackich i ich wplywu na spoleczenstwo.

Dodatkowo powodzenia zmieniaj sobie HF jak cos tu zmienisz to wroce.
:DDDDDDDDD

Zmienilem:
z Z takimi tekstami to sobie mozesz... na Z takimi tekstami to wiesz... , z 1000zl na 500zl i dodalem ostatnie zdanie. No rzeczywiscie szok !!! Szkoda, ze to nic nie zmienia.

A i fajny z Ciebie czlowiek:
dales mi bana na gg, bo “mam swoja wizje historii”, tymczasem jak widac to Ty masz “swoja wizje historii”. Masz mnostwo dowodow, chociazby europejskich, masz ksiazki z Pozytywizmu z Mlodej Polski. Jest wiele publikacji historycznych z tamtego okresu.
Fajnie- roznimy sie tym, ze jak ktos mi poleca doksztalcic sie w temacie polecajac ksiazki to ja go nie banuje tylko biore to jaka dobra (przyjacielska?) rade.

BTW : pogadamy za pare lat jak ci mina idealistyczne pierdoly i wreszcie zaczniesz myslec na trzezwo.
Wiesz, ja jestem wytrwaly, wiec spoko, zobaczymy za pare lat. Na pewno nie polegne tak szybko jak Ty.
A co masz na mysli mowiac “myslec na trzezwo” ??
Tzn mam wlaczyc telewizje i przyklaskiwac tym idiotom, placic ZUS z usmiechem na twarzy i moze jeszcze dac sobie wyciac nerke?

__

Użytkownik
LaM

2009-04-10 22:12:09

Dalem ci bana bo z toba sie nieda rozmawiac normalnie ... na kazda teze przeciwna twoim przekonaniom odpowiadasz HAHAHAHAHAHA
HAHAHHAHA HAHAHAHAH po czym pierdolisz jakies farmazony. Tbh powiedzialbym ze troche zwariowales i zatraciles sie we wsyzstkich tych swoich teoriach i wierzeniach. Zawsze widzisz tylko jedna strone medalu zapominajac o drugiej. Pozatym doksztalcilem sie trosze o latach 1900 roku i stwierdzam ze niemasz racji twierdzac ze w tamtych latach ludziom zylo sie lepiej niz teraz.

I standardowo na jakies moje teksty zacznyasz sadzic tematami z dupy jakimis wycieciami z nerek i innymi farmazonami

W przeciwienstwie do ciebie ja wierze ze ten system do czegos zmierza ... i rozwija ludzkosc ty wierzysz ze cofamy sie od czasow wojen swiatowych. Widzisz jedynie negatywne cechy systemu nie zauwazasz pozytywnych zjawisk ... niezauwazasz tego ze jak ktos chce to moze zyc na poziomie co mnie interesuja rzesze idiotow ktore w zyciu niepotrafia nic osiagnac ?

Mimo tego ze w tym kraju sa takie patologie ... nienarzekam jestem zadowolony z zycia i perspektyw jakie mi daje ten kraj ,jakie mi daje europa ... ty oczywiscie widzisz tylko syf problemy bledy i patologie ... moze tak popatrz czasami na dobre strony systemu.

Tak btw od poczatkow ludzkosci na ziemi byla elita i plebs ... taka nasza natura ... jedynie co to moze zmieniac to eksterminacja 95% ludzkosci i zaczecie od nowa. Tez bym chcial zeby bylo cudownie i spoleczenstwo skladalo sie w glownej mierze z naukowcow a nie jakis pedalow ekonomistow i innych darmozjadow ... ale w zwiazku z tym ze jestem nieznaczocym plebanem wole wykorzystac swoje zycie inaczej niz walczyc z wiatrakami jak ty. Siedzisz na tym forum i marnujesz swoj potencjal i zapal na rozmowach z nastoletnimi nalogowcami ktorzy nie dojrzeli jeszcze do bycia prawdziwymi odpowiedzialnymi ludzmi ktorzy jedyne co w glowie to maja picie zabawe i pogranie w gierki. Wyjdz na jakis szerszy plan zaloz stowarzyszenie z checia ci pomoge w kwestiach technicznych.

BTW: Waznym czynnikiem przez ktory cie zbanowalem bylo to ze niemam czasu na codziennie 3 h dyskusje w ktorych sie klocimy jak idioci oboje mamy swoje racje i niepotrafimy sie dogadac ;]

__

Użytkownik
qwe

2009-04-10 22:31:43

Dalem ci bana bo z toba sie nieda rozmawiac normalni
LOL :D
A z Toba sie da? Cokolwiek co powiem- źle.

.. na kazda teze przeciwna twoim przekonaniom odpowiadasz HAHAHAHAHAHA
Lol2
Jest to dokladnie takie samo zachowanie ktory Ty prezetowales caly czas. Gdy pare razy zareagowalem tak jak Ty (hahaha) to poleciala blokada.
Hipokryta!

HAHAHHAHA HAHAHAHAH po czym pierdolisz jakies farmazony.
Ta wlasnie widze.
Pisze Ci o tym jak wygladala taka Ameryla we wczesnych latach XXw a TY, WLASNIE TY piszesz hahaha i zaczynasz pie****c farmazony?
Nie jest tak?
Moze opisz swoje teorie tutaj jawnie na esports? Jest tu pare osob, ktore znaja sie na historii a takze na jezyku polskim.
Czlowieku, jestem TOTALNYM hipokryta. Kazdy zarzut w moja strone moge spokojnie odbic do Ciebie.

Nie widzisz swoich bledow, widzisz tylko bledy innych. Tak, z takimi osobami jak Ty widocznie NIE DA sie rozmawiac.
Zachowujesz sie jak 1on1.

Tbh powiedzialbym ze troche zwariowales i zagraciles sie we wsyzstkich tych swoich teoriach i wierzeniach.
Jakich MOICH teoriach i jakich MOICH wierzeniach?? Sorry, ale wiekszosc ostatnich rozmow nie opieraly sie o rzadne wierzenia a o suche fakty.

Ja pisze, ze kiedys byl wolny rynek, ty pieprzysz bzdury pokroju “komunizm powstal bo ludzie sie buntowali”.
Sorry, kto jak kto ale pieprzeniem to moge nawac to co Ty piszesz.

Zawsze widzisz tylko jedna strone medalu zapominajac o drugiej.
Zal? No podaj przyklad, gdzie widze ta jedna strone medalu, bo mam wrazenie, ze rzucasz puste slowka.

Pozatym doksztalcilem sie trosze o latach 1900 roku i stwierdzam ze niemasz racji twierdzac ze w tamtych latach ludzia zylo sie lepiej niz teraz.
:oo Czyli jednak nie rozumiesz co sie do Ciebie pisze.

Czlowieku. PO pierwsze NIE PISALEM, ze ludziom w 1900 roku zylo sie lepiej niz teraz w ogole.
Mowilem o konkretnych krajach, takich jak USA i po drugie pisalem XIX wiek. Skoro Ty nawet wieku nie umiesz odroznic to sorry.

Acha, z ciekawosci. Moglbys podac mi te materialy o latach 1900?? Jakies tytuly ksiazek czy moze opierales sie o google.pl ??
Sorry, ale przeczytanie nawet jednej ksiazki o tamtych czasach nie da Ci obrazu tamtych czasow.

Edit
wierzysz ze cofamy sie od czasow wojen swiatowych.
Nie, nigdzie tak nie pisalem (i kto tu pisze farmazony?). Pisalem, ze narazie stoimy w miejscu co pozniej sprecyzowalem iz o wiele wiecej bysmy osiagneli gdyby nie bylo tych ograniczen.
Chyba sam widzisz, jak debilny jest system, jak wiele genialnych pomyslow w tym swiecie po prostu NIE PRZEJDZIE, bo koncerny chronione przez RZAD nie dadza sobie wyrwac z rak zyly zlota.

Widzisz jedynie negatywne cechy systemu nie zauwazasz pozytywnych zjawisk
Po pierwsze pisz jasniej. Jakiego systemu? Komunistycznego?
Postep moze i jakis jest, ale mi chodzi o to, ze moglby byc znacznie wiekszy.

niezauwazasz tego ze jak ktos chce to moze zyc na poziomie
Kto chce? Stary, wyjdz z domu i porozmawiaj z ludzmi.

http://www.eioba.pl/a99812/dlaczego_w_polsce_lepiej_pracowac_na_czarno TU MASZ
Link w temacie jak ktos chcial zyc na poziomie. Zapewne gosc jest idiota.
Szkoda, ze pelno takich “idiotow” znam, ktorzy do tej pory z dlugow nie moga wyjsc bo “zachcialo” im sie otwierac firme.
Czlowieku...

Tak btw od poczatkow ludzkosci na ziemi byla elita i plebs
A skad to wiesz? Istnieja jakies dowody?
No chyba, ze wladcow nazywasz elita, wtedy ok.

Od paruset lat (a moze dluzej?) elita dziala z ukrycia.

A co do naszej natury.
Sorry ale jesli cos jest w ZDECYDOWANEJ mniejszosci to nie moze byc naturalne.

jedynie co to moze zmieniac to eksterminacja 95% ludzkosci i zaczecie od nowa.
Sa inne sposoby.
Ale:
po co najpierw niszczyc ludzi systemem, a pozniej ekstrminowac 95% populacji tlumaczac sie, ze poszlo nie tak i trzeba zaczac od nowa?

To tak jakby przed meczem w pilke trener lezal na lawce i dowozil zawodnikom piwo i lezaki a po przegranym meczu wywalic cala druzyne “bo poszlo nie tak i trzeba zaczac od nowa”

Jaki tu sens?

__

Użytkownik
LaM

2009-04-10 22:34:34

A zauwazyles QWE ze ty tez nigdy niepodajesz nic konretnego ? Zawsze tworzysz jakies bajki poparte bajkami.

To skad ty masz obraz tamtych czasow ? Z opowiesci jakiegos historyka ? A skad ja mam miec pewnosc ze ten czlowiek wie o czym mowi i mowi prawde ? 50/50 taka jest historia niczego na 100% nie udowodnisz. Mozemy tak sie klocic ... problemem jest tylko to ze ty nastawiasz sie na rozwoj duchowy a ja na rozwoj techniczny ludzkosci.

__

Użytkownik
qwe

2009-04-10 22:39:00

Tak, jasne.
Z Twoich bajek moge wymienic przyczyny powstania komunizmu.

nigdy niepodajesz nic konretnego ?

H I P O K R Y T A
Robisz dokladnie to samo, a powyzsze zdanie tylko potwierdza regule.

__

Użytkownik
LaM

2009-04-10 22:41:23

Mam ci tutaj wklejac zrodla historyczne albo jakies ksiazki ? A dlaczego ksiazka ma mowic prawde ? Dlaczego moje wlasne zdanie na temat powstania kominizmu ma byc gorsze od teorii jakiegos historyka ? Powiedz mi dlaczego powstal komunizm ? Akcja Wolnomularzy ? Illuminatich ?

__

Użytkownik
qwe

2009-04-10 23:19:20

gadu

I nie “jakiegos historyka” bo trzeba czytac wiele a pozniej SAMEMU sobie wszystko w glowie poukladac.
Nad tym co sie przeczyta trzeba myslec. Jak juz przeczytasz te xx ksiazek to musisz spedzic drugie tyle czasu na to by wszystko przemyslec, poukladac. Czlowiek ma rozum po to by go uzywac, jesli cos sklada sie w logiczna calosc to najczesciej nalezy isc tym tropem (choc czasami taka logiczna calosc moze prowadzic w slepy zaulek, jak np wiekszosc teorii spiskowych).

Mrocznego jajka.

__

Użytkownik
Pite

2009-04-10 23:26:43

Qwe. Ciągle mówisz o zmienianiu rzeczywistości, walce o lepszy byt teraz.
Wiesz zapewne, że zmiany w państwie zachodzą bardzo powoli. Nie da się stworzyć idealny system demokratyczny na przestrzeni kilkunastu lat. Ale ty pragniesz rewolucji wywołanej forumowymi wypocinami.

Kreujesz się na Winkelrieda. Jednak nie podejmujesz działania, tylko siedzisz przed komputerem i piszesz o swoich ideałach. Kto wie - może kiedyś się spełnią. Ale pewnie nie za twoją zasługą, bo zamiast pchać się do polityki wolisz narzekać.

Zachowujesz się jak nastolatek w okresie buntu. Wszystko musi być po twojej myśli. Żądasz nie dając niczego w zamian. Na każde zdanie różne od twojego robisz afront. A gdy ktoś Cię trafnie skomentuje od razu obwiniasz wszystkich dookoła o hipokryzję i herezję.

Tworzenie idealnego państwa(które i tak nigdy nie powstanie) jest sztuką kompromisu. W Tobie jej jednak brakuje.

Daruj sobie odpowiedź. Wiem, że nie zrozumiesz mojej wypowiedzi. Mam nadzieję, że jednak za jakiś czas dorośniesz.

Pozdrawiam.

__

Użytkownik
unit10

2009-04-11 00:51:07

Chcesz na ten temat rozmawiac z osobami w tym wieku? 99% osob tutaj nie zaplacilo w zyciu podatku/zusu/etc. i zyje na garnuszku rodzicow. Totalnie sie to mija z celem qwe. Bankier.pl, Money.pl etc tam mozesz prowadzic sensowana polemike :)

__

Użytkownik
qwe

2009-04-11 01:06:59

Nie da się stworzyć idealny system demokratyczny na przestrzeni kilkunastu lat

Czlowieku, juz z pierwszego zdania widze, ze nie masz absolutnie zadnego pojecia o czym piszesz.
Wg Twojego (idiotycznego moim zdaniem) toku myslenia musimy nastawiac sie na dlugotrwala, wyniszczajaca taktyke.
Sorry, ale na taka taktyke moze pozwolic sobie panstwo, bo ono bedzie najmniej poszkodowane.

(edit: jaka demokracja tak w ogole?? Przeciez to co mamy obecnie nawet demokracji nie przypomina! W USA ma juz mocne zalazki imperializmu Naprawde zal mi cie za to co piszesz, radze siegnac po ksiazki inne niz podrecznik z WOSu do gimnazjum czy LO)

Nie mam zamiaru marnowac xx lat mojego zycia czekajac na przemiany, ktore i tak nigdy nie wejda w zycie.
Czy Ty do jasnej cholery choc troche obserwujesz scene polityczna, nie tylko polska ale i swiatowa, czy po prostu urwales sie z choinki (ew wyszedles na chwile z serwera Call of Duty) i napisales to co napisales?

Mozesz czekac i 100 lat. Twoj los g***o mnie interesuje. Ja walcze o swoj dobrobyt i ludzi ktorzy go chca.
Ty mozesz tu siedziec i wpierdalac suchary. Narazie jednak jestes na garnuszku u mamusi, obiadki w szkole pewnie tez codziennie jadasz...

Dlatego trzeba zlikwidowac demokracje :)
Wiekszosc ludzi to przyglupy, w demokracji 49% ludzi moze byc niewolnikami reszty (51%) itp itd.

Stary, jesli chce sie zmienic kraj to na pewno nie za pomoca demokracji bo ludzie poleca za kielbasa wyborcza.
Od 20 lat tak jest.

I na koniec- skad te informacje, ze nie da sie stworzyc dobrego systemu w panstwie demokratycznym w ciagu kilku lat?
Znowu z ksiazek od WOSu ?? Jakies przyklady? A moze system demokratyczny sie po prostu nie sprawdza?
Demokracja to jeden z najglupszych systemow jaki istnial, ale Ty tego nie zrozumiesz. Tobie podaje sie tylko zalety demokracji (pamietam lekcje WOS ze szkoly i ten system nauczania) a o Monarchii uczy tylko z okresu jej upadku. Brawo- moze w szkole masz 5tki z recytacji ale wiedze znikoma.

Jednak nie podejmujesz działania, tylko siedzisz przed komputerem i piszesz o swoich ideałach

JAAAAAASNE ! :DDDD
Stary, prosze Cie, nie pisz juz nic wiecej. Dla Twojej wiedzy, nie siedza z zalozonymi rekoma przed komputerem i nie ograniczam sie do pisania.
Co wiecej- dzialam i przynamniej mam osoby ktore mi w tym pomagaja.

bo zamiast pchać się do polityki wolisz narzekać.
Pchnac do polityki? Obecnie by byc w polityce i zburzyc ten system (czyli cos znaczyc) musisz byc idealna osoba.
Wszedze inwigilacja, zbieranie danych, logow o obywatelach itp.

Gdy wladzuchnie zagrozisz to sru- wyciagna cos nie ciekawego na temat i do widzenia. Ja niestety nie daje zdzierac z siebie w tym oszukanczym systemie, czyli wg panstwa jestem przestepca. Fajnie, nie?

Byc moze nie zrozumiesz tego- bo jestes za mlody i glupi, nie masz pojecia jak ten system dziala by utrzymac sie przy wladzy.

Żądasz nie dając niczego w zamian. Na każde zdanie różne od twojego robisz afront.
Zadam nie dajac niczego w zamian?? Mozesz to sprecyzowac??
A pieprzenie bzdur w stylu, ze nie zgadzam sie z kazdym zdaniem innym od mojego juz walkowalem wiele razy.

NIE MA CZEGOS TAKIEGO. Jesli masz sensowne kontrargumenty to je PRZEDSTAW. Problem w tym, ze nikt narazie ich nie przedstawil, wiec prosze Cie, nie pisz takich bzdur :(

A gdy ktoś Cię trafnie skomentuje od razu obwiniasz wszystkich dookoła o hipokryzję i herezję.
Hahaha- tyle moge powiedziec.
Widocznie odnioslem to do mojej konwersacji z LaMem. Stary, nie znasz naszych rozmow na gg wiec siedz cicho ok?
Ja i LaM doskonale wiemy jak przebiegala dyskusja miedzy nami wiec sobie daruj jakiekolwiek domysly, bo od razu powiem Ci, ze sa trefne.

I jakich wszystkich dookola? Stary naucz sie pisac, albo przynajmniej nie popelniach podstawowych bledow logicznych. Japierdziu, reforma edukacji zbiera swe zniwa.

Tworzenie idealnego państwa(które i tak nigdy nie powstanie) jest sztuką kompromisu. W Tobie jej jednak brakuje.
Kompromisu czego?? Znowu nie sprecyzowales? Czlowieku, ja cale zycie ide na kompromisie, wiec po raz kolejny- przestan pisac bzdury i nieuzasadnione domysly.
Kompromisem nie musi byc placenie PRZYMUSOWEJ skladki ZUS, kompromisem nie musza byc horrendalnie wysokie podatki, kompromisem nie musza byc pogmatwane do granic mozliwosci przepisy.

Zastanow sie co piszesz :o

Daruj sobie odpowiedź. Wiem, że nie zrozumiesz mojej wypowiedzi. Mam nadzieję, że jednak za jakiś czas dorośniesz.

Oczywiscie, ze rozumiem Twoja wypowiedz, oczywiscie wypowiedz powyzej nie musi o tym swiadczyc.
Dlaczego??
Dlatego, bo rzucasz stek bezpodstawnych zarzutow w moja strone, wypociny 15 latka byly by lepiej zaargumentowane i udokumentowane niz to co Ty piszesz.

Stary wlasnie skonczyles gimnazjum, nie potrafisz W OGOLE zaargumentowac swojej wypowiedzi i takie rzeczy piszesz?? :o

Dorosnij? Sorry, ale to Ty dorosnij, bo dorosly czlowiek nie snuje domyslow w oparciu o nic, ktore oczywiscie okazuja sie pozniej bardzo trefne.

Nie podoba mi sie przymus placenia ZUSu TO MOJA DECYZJA. Takim pie****em, ze trzeba isc na kompromis, bla bla bla
to sobie mozesz do rowiesnikow w gimnazjum mowic.
Jesli tak bardzo zalezy Ci na tym ZUSie to moze zostac, ale nie przymusowy.

Wiele osob na pewno lepiej zainwestuje swoje pieniadze.

Kolejny idiota z uksztaltowanymi stereotypami wprost z medialnej paplaniny.
Ja wole byc rewolucjonista niz pierdzielem jak Ty. Wole dzialac i dzialam w powiacie Pajeczanskim, juz zakupilem kamere i sprzet do nagywania reportazy.

A Ty co zrobiles?? pieprznales glupiego posta na forum.
Idz zaplac lepiej za mnie ZUS.

Pier***em i przyjazna polityka nic nie zmienisz. Przykladow masz wiele jak chociazby Pomaranczowa Rewolucja.
Widac sa jednak przyglupy, ktore nie zrozumia, ze oni tak beda dostosowywac swoja polityke by trzymac nas w garsci.

__

Użytkownik
unit10

2009-04-11 01:08:44

Zalozyc firme offshore w innym kraju jest banalnie proste ale wymaga troche wysilku i podrozy. Poczytaj na ten temat,ostatnio w financial times byl maly poradnik wiec powinien gdzie byc na necie.

Firme mozesz zalozyc w Irlandii bez klopotu. Jedyne co bedziesz placil to ubezpieczenie(cos kolo 180E na rok) plus bodajze potem 5% na ubezpieczenie w MOMENCIE KIEDY TWOJA FIRMA BEDZIE PRZYNOSIC ZYSKI.

Bardzo dobrym wyjsciem w UK jest skorzystanie z uslug bussiness link i podobnych, a wyglada to tak:
-przedstawiasz firmie swoj biznes plan
-jesli zostanie zaakceptowany, ubiegasz sie u nich o pozyczke w wysokosci od 5k do 25 tysiecy £ (niektore z firm nawet do 100k) na start w biznesie,
-JESLI, twoja firma, JESLI, zacznie sie zwracac(zysk) w przeciagu pierwszych 5 lat pozyczka jest likwidowana(placi panstwo)
-jesli nie masz zysku w przeciagu 5 lat co byloby cholernie trudna rzecza, zaczynasz splacac jakas tam czesc pozyczonej kwoty(na 99% nie bedzie to calosc a raczej mniej niz 30%) bez procentu.

-zalozenie firmy w UK zajmuje...10 minut na telefonie i zgloszenie dzialanosci(employed---->self employed, partnership czy public limited company.)

3/4 kebabow, sklepikow i malych przedsiebiorstw zostalo otwarte ta droga w uk w ostatnich 10 latach.
Masz prawo otworzyc firme w obojetnie jakim kraju w EU i zrobic odzial w PL.

A w UK jesli Ty przebywasz poza granicami kraju wiecej niz 90dni to podatek zostanie scedowany na kraj w ktorym jestes czyli w tym wypadku..polske. Czyli otwierasz biuro i siedzisz tam ponad 90 dni i placisz podatki w UK.

To jest tylko z mojego doswiadczenia po wiecej-->google :)

__

Użytkownik
qwe

2009-04-11 01:15:53

@adam

heheh, wiem.
Widze co sie dzieje.

Jakis ambitny 17 latek snuje domysly, ze ja nic w tym kierunku nie robie :D

Jestem koordynatorem zbierania podpisow dla UPE w powiecie Pajeczanskim do PE.
Ostatnio zakupilem kamerke dzieki ktorej bede krecil reportaze w okolicy.

W daszych planach organizowac spotkania z konserwatywnymi liberalami w LO, a takze stworzyc przeciwwage dla unijnej propagandy tzn pozwolic na wypowiedzi eurosceptykow w kwestiach polityki WE i jej dazeniach.

Pite Ty to narazie martw sie jak zdac do nastepnej klasy.

I zobaczymy jak bedziesz gadal kiedy przyjdzie placic podatki, ZUSy i uzerac sie z US w przypadku zalozenia wlasnej firmy.

Wiem, ze kretynow jest tu pelno, szkoda, ze najwiecej glosu zabieraja ludzie, ktorzy ledwo co gimnazjum skonczyli, a w przyszlosci pewnie beda jechac na zasilku.

Aha, juz wiem czemu ten Pite taki “wymadrzaly”.
Przeciez w Gimnazjum i LO jest taki przedmiot jak WOS :D
Przeczytal pare regulek, dostal 5 za recytacje i czuje sie tak dowartosciowany, ze sadzi iz napisal cos madrego.
Jak juz pisalem:

Reforma edukacji zbiera swoje zniwa!

edit:

co do drugiego postu
THX

Jak widac czlowiek pokroju Pite nigdy za granica nie byl, nie wie, ze moze byc lepiej (byc moze wie, ale nie potrafi sobie tego wyobrazic bo nigdy nie odczul). Polska to skrajna nedza i trzeba ten system jak najszybciej zlikwidowac a nie siedziec i wierzyc w paplanie typu “kilkunastoletni proces zmian w systemi demokratycznym"

__

Były Redaktor
so0fka

2009-04-11 01:46:33

Nie czytałem całej dyskusji bo mam to w dupie, ale wiem, że z qwe się dyskutować nie da i jeżeli porywasz się na polemikę z nim, to tak jakbyś się porywał z motyką na słońce. Nie dość, że go nie przekonasz, to zostaniesz zasypany linkami do youtube’a, wyzwiskami i kilometrowymi postami.

Z drugiej strony LaM Twoje racje do mnie nie trafiają, mam totalnie odmienne zdanie, a teksty typu PATROIDIOTA szczerze mnie ranią.

Suma summarum obaj nie macie racji, eot.

__

Użytkownik
unit10

2009-04-11 01:46:44

@qwe

Roznica jest taka ze w cywilizowanych krajach urzednicy pomagaja Ci zalozyc firme i ja prowadzic a w PL jest taka biurokracja ze trzeba isc na osobne kursy zeby wiedziec gdzie latac po NIP, Regon, po co do Zusu, Inspekcji Pracy itp. Wyzwaniem w PL jest biurokracja a nie prowadzenie samej firmy. Potem dopiero zaczyna sie kombinowanie, popozycje dla pracownika zeby ptzyjal umowe o dzielo, o to zeby sam zalozyl dzialanosc gospodarcza i placil za siebie ZUS. Chory kraj, tyle.

__

Użytkownik
reurion

2009-04-11 08:54:05

pamietam że w jakimś kraju afrykańskim można zalożyć firme przez neta do tego konto w banku na Liechtenstein i cale polskie procedury są ominięte :)

__

Użytkownik
Pite

2009-04-11 10:03:20

2 odpowiedzi na forum i 1 na PW!
Czuję się zaszczycony.

Że tak odpowiem cytatem:
“Zapisz w mózgu, że nie nas jechać jeśli jechać po kimś
bo serdecznie nas pierdolą czyjeś szczeniackie wyskoki”.

Z Korwinem Mikke byś się dogadał.

__

Użytkownik
unit10

2009-04-11 10:35:41

@reru.

xDDDDDDDDDDDDDDD pomysl najpierw..

Zajmi sie lepiej tymi kablami :)

__

Użytkownik
sleepo

2009-04-11 13:20:39

qwe skończ z tym zusem bo i tak gówno zdziałasz i gówno to daje , chcesz wywowłać bunt w sród uzytkowników esport.pl gdzie srenia >18 l.

O tym ze ZUS kradnie to każdy wie i nic nowego nie wymysliłeś. A kolego chcesz pracuj sobie na czarno. I pozdrawiam ciebie za 40 lat jak przyjdzie wiek emerytalny i nie bedziesz miał emeryturki. Albo jak ci ręce upier*doli to pierwszy bedziesz leciał do ZUSu o rente.
Miałem takiego zioma co krzyczal HWDP HWDP a jak mu telefon ukradli to pierwszy leciał na policje. Wyluzuj sie bo drugi marks z ciebie nie bedzie.

__

Użytkownik
qwe

2009-04-11 13:28:14

@Soofka

Suma summarum obaj nie macie racji, eot.

Czlowieku, skad Ty do jasnej cholery mozesz wiedziec jak wyglada relacja miedzy nami?? Mylisz, ze te wypowiedzi sa dla kogokolwiek zrozumiale poza mna i LaM’em ??

Gratuluje glupoty.

@adam
Dokladnie! W naszym kraju przeszkadzaja ludziom bycia przedsiebiorczym. Robia z nas klase robotnicza dla Niemcow.
Gdy wejdziemy do UE to niemcy beda miec swoich chinczykow.

@Pite

Mam sie smiac czy plakac?

Odpowiedziales chociaz na jedno pytanie? Kolene puste slowa?

Ja Ci powiem inaczej:
Przestań pie****ć i gadaj do rzeczy a jak nie to spadaj na lekcje WOSu w gimnazjum

A Twoim cytatem to sobie co najzywej tylek mozna podetrzec, bo narazie to Ty wyskoczyles z argumentacja iscie z du**y.
Jak masz pieprzyc takie farmoazony to lepiej sie nie odzywaj.
Ludzie, pokemonia ogarnela esp.

edit:

@sleepo

Nie, moimi intencjami nie jest wywolanie buntu wsrod uzytkownikow esports, tylko dac troche do myslenia.
Moze kiedys bedzie okazja by to obalic?

Ja narazie zakladam firme w UK :D

__

Użytkownik
Zippi9

2009-04-11 13:34:13

właśnie przeczytałem to co tam się naprodukowałeś qwe i mam sporo zastrzeżeń do tego. Nie chce mi się pisać kilometrowych postów na forum, mam ciekawsze zajęcia (pomimo tego że właśnie siedzę na dupie w robocie). Przytoczę więc tylko 1 przykład:
“Nie podoba mi sie przymus placenia ZUSu TO MOJA DECYZJA. Takim pie****em, ze trzeba isc na kompromis, bla bla bla
to sobie mozesz do rowiesnikow w gimnazjum mowic.
Jesli tak bardzo zalezy Ci na tym ZUSie to moze zostac, ale nie przymusowy.

Wiele osob na pewno lepiej zainwestuje swoje pieniadze. “

I po raz kolejny widzisz tylko jedną stronę medalu. Fakt system emerytalny w Polsce jest fatalny, to samo zakładanie małego biznesu w Polsce bez dużego kapitału, ale jak by było tak że nie ma ZUSu, bądź podobnej instytucji to byśmy się cofnęli do ery walki na maczugi. Ty wiesz co za głupoty wypisujesz? Przecież góra 3-5% ludności na całym świecie umiała by to korzystnie inwestować, reszta do giełdy itd. się nie nadaje. To tak jak z umową o pracę, nie odprowadzasz, żadnych składek, emerytury nie dostaniesz, więc musisz odkładać na lokatę itd. Ale są tacy ludzie co by tego nie robili iby żyli z miesiąca na miesiąc w dostatku, zamiast odkładać te 20% z pensji. Wiele osób by straciło swój cały majątek, jak by np. zlikwidowali ZUS i by oddali im w 1 racie to co wypracowali przez te lata. Państwo ma chronić obywateli przed czymś takim. A co do demokracji, to jest do dupy, jednak lepszego ustroju dotąd nie było.

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-11 16:00:09

@z1ppi popieram ^^.

Trochę mało info macie. Nie ma ani jednej wzmianki o kontrakcie menadżerskim, czy o kosztach uzysku, które można odliczyć i mieć więcej w kieszeni.
Wiele ludzi godzi się na zatrudnienie w postaci najniższa krajowa, a reszta na podstawie umowy o dzieło/zlecenie. Co z tego, że potem nie wezmą kredytu w banku, bo za niskie dochody z jednego źródła, ale to można obejść, bo system rozliczeń międzybankowych i tym samym większość procedur bankowych stoi na bardzo, ale to bardzo niskim poziomie zaawansowania (przykład: “dochód z jednego źródła wyższy, niż" - zakładam drugie konto w innym banku, na którym kumuluje gotówkę i potem przelewam sobie kasę co miesiąc - co, gdzie, skąd nie sprawdzą, bo jest ochrona danych osobowych, a więc nie musisz pokazywać papierków - pokazuje jedynie sumy).
Można także założyć działalność gospodarcza/firmę, prowadzić działalność w świetle prawa raz na rok (1 miesiąc i potem przez resztę czasu firma będzie zawieszona) wystawiając jedną fakturę firmie dla której się pracuje raz na rok, którą ta firma będzie spłacać w dwunastu równych ratach co miesiąc - prawie jak pensja. Wszystko zależy od tego, czy księgowej/księgowemu w firmie będzie się to chciało rozliczyć, albo czy to w ogóle umie zrobić, bo niestety większość tego nie potrafi (!), bo działają na podstawie szablonów w programach księgowych, których często w całości nie znają.
Do tego przy takiej działalności można sobie wrzucić w koszta mieszkanie/komórkę/samochód, którą także można opłacić z góry raz na rok.
Możliwości jest wiele, naprawdę wiele... trzeba je tylko znaleźć i umieć je wykorzystać. Ważne, aby nie przegiąć i być zachłannym. Niestety większość ludzi tego nie potrafi i wykazują stratę, choć takowej nie ponieśli i w przypadku kontroli problem murowany :).

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
qwe

2009-04-11 16:08:49

@zippy

ale jak by było tak że nie ma ZUSu, bądź podobnej instytucji to byśmy się cofnęli do ery walki na maczugi. Ty wiesz co za głupoty wypisujesz?

Nie, to Ty bzudry wypiujesz i juz wyjasniam dlaczego (i wcale nie widze jednej strony medalu- to Ty nie widzisz alternatywy i czystej logiki)

Obecnie panstwo nauczylo obywatela by sie ubezpieczal, zabezpieczal na przyszlosc i najlepiej trzymal pieniadze pod poduszka.
Powiedz mi drogi “myslicielu”: czy ktorykolwiek biznesmen mysli powaznie o emeryturze? Nie, dlatego, ze na emeryture zapracowal sobie juz dawno temu.
Jesli chcesz cos osiagnac to ryzykujesz, od pucybuta do milionera, zarobione pieniadze inwestujesz, przez 5 lat wpie***sz suchary a dopiero pozniej spijasz smietanke.

Mowisz jak typowy szarak, ktory dziala i gada tak jak go szkola nauczyla.

Po 1- dawniej, nie wiem czy wiesz, takie cos jak emerytura nie istnialo :o
Rodzin wychowywal dziecko w nadzieji, ze te mu sie na starosc odplaci, wszystko sie dobrze sprawdzalo a relacje rodzinne byly duzo lepsze niz dzisiaj.
Dzisiaj rodziny sie rozbija a ich czlonkow kloci miedzy soba, dzieki (specjalnie) zbudowanemu prawu.

ZUS jest ABSOLUTNIE NIE POTRZEBNY!!!
Pieniadze na ZUS powinno brac sie z prywatyzacji (a jest co prywatyzowac) na drodze przetargu (otwartego).

Co do za instytucja, ktora trzyma pieniadze, wcale ich nie mnozy, i sra resztami przezartymi przez inflacje?
Nie wiem czy wiesz, ale co roku rzad musi doplacac do ZUSu, sam ZUS zaciaga coraz wieksze pozyczki.

ZUS upadnie i to jest P E W N E. Sami pracownicy to jawnie przyznaja. ZUS ma plan dzialainia do 2011 roku, dalej sam nie wie co bedzie.

Podaj mi chociaz jeden argument w czym ZUS jest lepszy od takich sytuacji:

- z zarobionych pieniedzy odkladam co miesiac 300zl do banku, w przypadku mojej smierci rodzina dziedziczy majatek. Zysk z procentow jest wiekszy niz wypracowal dla mnie ZUZ

- zarabiam pieniadze, ale zamiast co miesiac odkladac 300zl inwestuje je. Moje pieniadze, mam prawo. Gdy mam do tego glowe, to kazde 300zl moge przemnozyc przez 2 w skali roki. Korzysci sa nieporownywalnie wyzsze.
Kulczyk w dupie ma ZUSy i inne badziewia.

Poczytaj sobie jak zarabia Misztal w swojej mlodosci. TAK SIE ROBI INTERESY !!! A nie chowa pod poduszke.

I nie pieprz mi takich bzdur, bo mam znajomych, ktorych wlasnie oplaty ZUS wykonczyly (2 osobowe firmy).
Przypadkow, jak widac z wypowiedzi na internecie, jest znacznie wiecej.

http://tendernet.pl/images/news/ROS_ZUS_Kielce_10_33814l.jpg

http://www.zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_agdynia2_t2.jpg

tak! ZUS musi istniec. Tylko po co jakims emerytom marmur w poczekalni???

Sorry, ale ja lepiej zainwestuje swoje pieniadze.

ZROZUM- ZUS musi oplacic tysiace urzednikow, siedziby firmy itp itd.

To pozera OGROMNE pieniadze!

I na koniec

Mnostwo ludzi twierdzi, ze lepiej zaopiekowalo by sie swoimi pieniedzmu niz ZUS. Chyba oni lepiej wiedza co dla nich dobre niz ZUS i zippy ktory twierdzi, ze ZUS musi byc.

Nie, ZUS nie musi istniec. W latach znakomitego rozwoju, rewolucji przemyslowej zaden odpowiednik ZUSu nie istnial chyba w zadnym kraju swiata.

Jesli twierdzisz, ze likwidacja ZUSu to powrot do epoki kamienia lupanego, to ja moge Ci powiedziec, zebys sie troche doksztalcil.

Przecież góra 3-5% ludności na całym świecie umiała by to korzystnie inwestować, reszta do giełdy itd. się nie nadaje.

Co za BREDNIE!!!
Skad te dane?? Z du**y?? takich glupot jak Ty wypisujesz ze swieca szukac.

Jesli z ludzi robi sie cioty, od poczatku szkoly wpaja sie, ze trzeba sie zabezpieczac i ubezpieczac to ludzie NIE SA sklonni do ryzyka.
Wola pieniadze zatrzymac niz zainwestowac w obawie o utrate srodkow pienieznych.

Sorry, ale wprowadz odwrotny system w szkole a ludzie beda inwestowac madrze. Taniej kupic, drozej sprzedac.
Czy trzeba cos wiecej????

Taniej i wygodniej zachecic ludzi, niz robic odwrotnie a pozniej budowac kolosa zzerajacego ogromne ilosci gotowki.

Powiedz te brednie bylym przedsiebiorcom, ktorzy zrezygnowali z prowadzenia dzialalnosci.
Ja nie jestem instytuacja charytatywna, Kowalski chce miec emeryture to niech zapracuje.

Obecnie bardziej oplaca sie wziasc zasilek.

To tak jak z umową o pracę, nie odprowadzasz, żadnych składek, emerytury nie dostaniesz, więc musisz odkładać na lokatę itd.

Jak ku***a lokate ?? o_0
Pieniadze zaczne oszczedzac, kiedy ZACZNE JE ZARABIAC!!!

Jak mam do jasnej cholery oszczedzac w wieku 20 lat na emeryture skoro nie mam co do garnka wlozyc??
Moze nie dozyje??

Sam chyba wiem kiedy sie za to zabrac.

Sorry, ale nikt nie jest tak glupi by cale zycie kupowac iphone’y a na starosc zdychac pod plotem.
Czlowieku, 30 latek to nie 15 latek, niech to dobrze do Ciebie.

A ponadto w przypadku mojej smieci, pieniadze zostaja.

Sorry, ale jesli zgine to ZUS zabiera wszystko na co zapracowalem.
Zgine w wieku 50 lat to pol miliona zl idzie sie j****c.
Rozumiesz??

Moj syn moglby za to postawic sobie fajny domek.

Dziekuje, jesli masz cos madrego do powiedzenia to napisz.

Wiele osób by straciło swój cały majątek, jak by np. zlikwidowali ZUS i by oddali im w 1 racie to co wypracowali przez te lata.

JUZ WCZESNIEJ PISALEM!

ZUS upadnie na pewno, i jesli teraz nie zacznie sie tego pomalu lidwidowac, by zrobic miekkie ladowanie, to za 5 lat to pi***e ale tak, ze NIKT nie otrzyma swojej emerytury.

A co z pieniedzmi z prywatuzacji?? Na co one ida?? Na Herkulesy dla polskiego wojska?? Na nielegalna i wbrew konstytucji wojne w Iraku?

Sorry, ale nawet najglupsze osoby jakie znam w wieku 40 lat nie zyja z dnia na dzien, za wyjatkiem zuli- ale oni nie moga podjac legalnej pracy bo nie maja miejsca zamieszkania.

Państwo ma chronić obywateli przed czymś takim.

Podaj mi historyczne zapisy ludzi masowo umierajacych na starosc z glodu, ktorzy zyli przez xx lat z dnia na dzien.

A nie lepiej bylo by, gdyby zamiast chronic obywateli naucz ich jak sobie radzic?? No pomysl troche.

A co do demokracji, to jest do dupy, jednak lepszego ustroju dotąd nie było.

:DDDD
Pewnie, ze byly, tylko w szkole uczyli Cie o innych ustrojach w czasach upadku i zalamania.

Tak jak z feudalizmem. Byl genialny w swojej prostocie i skutecznosci- w szkolach na historii uczy sie feudalizmu z najgorszych, ciemnych czasow.
Wez ksiazki od historii i poczytaj (tylko czasem nie te szkolne!), dowiesz sie, ze demokracja to jeden z najgorszych ustrojow jaki panowal.
Zreszta demokracja to tylko marny urywek historii czlowieka, jeden wielki blad.

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-11 16:22:02

@qwe Ty mi lepiej odpowiedz w temacie o Balcerowiczu, bo widać, że Ci się argumenty skończyły, a te co już są - niestety nie potrafisz ich odpowiednio wybronić.
Mam Ci napisać rozprawkę o ZUSie, która zgniecie większość “twoich” argumentów, które są wyssane z palca?
Zanim podejmiesz temat do dyskusji wystarczyło by dogłębnie sprawdzić i zweryfikować posiadane informacje, a nie piszesz kolejnego posta na zasadzie kopiuj/wklej z jakiejś innej strony (?), na której udzielają się pseudo-pismaki, które piszą arta na jakiś “popularny” temat tylko po to by go napisać i zarobić kasę. Nie sprawdzą i nie zweryfikują posiadanych już informacji, bo przecież po co sobie dodawać pracy?

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
qwe

2009-04-11 16:25:03

@qwe Ty mi lepiej odpowiedz w temacie o Balcerowiczu,

Nie, to nie mi sie argumenty skonczyly, tylko Ty nie umiesz czytac.

Przeczytaj lepiej kto o tym Balcerowiczu napisal a nie slepo rzucasz oskarzeniami.

Mam Ci napisać rozprawkę o ZUSie, która zgniecie większość twoich i tak wyssanych argumentów z palca?
Tak napisz mi.

Jednak nie wyobronisz jednego: idiotycznej idei trwania samego ZUSu.

Ja wole nie placic (i miliony osob rowniez), i daruj sobie jakiekolwiek zarzuty. Ja mam to w dupie. Wole inwestowac i uczyc inwestowania innych.
Jak chcesz to oddawaj pieniadze ZUSu, mozesz nawet zostac ich niewolnikiem.

nie piszesz kolejnego posta na zasadzie kopiuj/wklej z jakiejś innej stron
Wskaz mi te kopiuj/wklej.
Nigdzie poza linkiem w temacie takiego zabiegu nie przeprowadzilem.

Czekam na rozprawke (szczerze).
A czasu na sprawdzanie nie mam.

Idiotyczna jest sama idea ZUSu. W Irlandii takiego ZUSu jak w Polsce nie ma i ludzie jakos zyja- nawet lepiej.
No ale ja czekam

Co z tego, że potem nie wezmą kredytu w banku, bo za niskie dochody z jednego źródła

A po co mi kredyt w Banku ?? :oooooooooooo
By potem splacac odsetki? Sorry, ale gdy chcesz w pospiechu sie wzbogacisz to wyladujesz predzej na smietnisku.

Pieniadze trzeba poznac dokladnie, zanim zacznie sie nimi obracac bo mozna kupic 1000 niepotrzebnych rzeczy.

Od zera do milionera mozna zajsc, ZUS mi wcale w tym nie jest potrzebny.

A moze ja chce miec piekne zycie do wieku 50 lat, nie oszczedzac a pozneij popelnic samobojstwo??
Zabronisz mi?

Możliwości jest wiele, naprawdę wiele... trzeba je tylko znaleźć i umieć je wykorzystać. Ważne, aby nie przegiąć i być zachłannym. Niestety większość ludzi tego nie potrafi i wykazują stratę, choć takowej nie ponieśli i w przypadku kontroli problem murowany :).

A nie lepie to wszystko uproscic??
Co to ma byc?? System dla kombinatorow??

Ja chce tylko uczciwie zarzadzac moimi pieniedzmi. Jak chcesz sobie kombinowac to kup sobie kombinerki.

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-11 16:32:41

@qwe przeczytaj ostatniego mojego posta w tym temacie i mi na niego odpowiedz proszę, bo do dnia dzisiejszego ten post jest ostatnim postem w tym temacie ;).

Co do ZUSu to jest jasne, że można lepiej zainwestować swoje pieniądze, ale nie w takiej ilości i nie na taką skalę.

Chcesz, żeby ZUS inwestował lepiej? Choćby w papiery wartościowe? No dobra, ale zobacz co się dzieje na giełdzie, kiedy jest realizowany bardzo duży wolumin sprzedaży lub kupna. Kurs akcji potrafi się zwiększyć niekiedy o nawet 200-300% i to do tego w przypadku bardzo dużych i stabilnych spółek.

Ludzie nie myślą o przyszłości, żyją dniem codziennym. Patrz statystyki osób, które zapisały się dobrowolnie do funduszu emerytalnego, do których nie dotarł pierwszy lepszy przedstawiciel jakiegokolwiek funduszu emerytalnego. Jest to tylko nikły procent, reszta czeka na losowanie i ta liczba zwiększa się z roku na rok.

Kto w wieku 20-30 lat myśli o odłożeniu pieniędzy na przyszłość czy choćby na tzw. czarną godzinę?

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
qwe

2009-04-11 16:36:49

@PawelS

Moj dziadek iswestuje w waluty.
Skonczyl szkole podstawowa (takie czasy byly).

Interesu nigdy wlasnego nie mial, ale troche sie mnie popytal i jakos na tym zarabia.

Zarobek znacznie wyzszy niz wyplaty z ZUSu. A gdy ktos powie, ze moze stracic- coz, nie ma ryzyka nie ma zabawy.

Gielda jest o tyle niebezpieczna, ze jest podatna na spekulacje (waluty rowniez).
Wole kupic komputer za 3000zl i zostac grafikiem- samoukiem.

A jak ludzie koncza idiotyczne kierunki typu - kaszuboznastwo, no to co sie dziwic, ze takim kretynow pozniej ZUS tylko na reke idzie?

__

Użytkownik
Zippi9

2009-04-11 16:39:18

qwe przyjedź kiedyś do Warszawy i porozmawiamy, bo nie mam zamiaru pisać tutaj na kilkaset słów, palce tylko będą boleć, a i tak Ty będziesz wiedział swoje.

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-11 16:43:03

@qwe

Moj dziadek iswestuje w waluty.
Skonczyl szkole podstawowa (takie czasy byly).

Interesu nigdy wlasnego nie mial, ale troche sie mnie popytal i jakos na tym zarabia.

No i widzisz... sprawdza się to, co napisałem wcześniej. Ktoś się zainteresował, zdobył trochę wiedzy i dlatego ma się teraz dobrze, ale ile... ile jest takich ludzi, którzy wezmą sprawę w swoje ręce? Ile jest takich ludzi, którzy po przejęciu kontroli na tym podejmą właściwe decyzje, dzięki którym nie stracą tego majątku?

Przypominam tutaj o tym, że zawsze jest ktoś, kto musi stracić, żeby ktoś innym mógł zarobić.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
qwe

2009-04-11 16:43:14

Zippy.

OK.

Ale co tu do gadania? Czlowiek lepiej sie zaopiekuje swoimi pieniedzmi. A skoro jest inaczej to niez panstwo zagarnie lepiej caly majatek obywatela- kupuje mu to co potrzebne, przydziela mu pieniadze na jedzenie, rozrywke itp.

Bedzie bezpiecznie. Polowa pensji przepadnie- biurokratyczna machina, ale nikt z glodu nie umrze.
Bedziemy stac w miejscu, w skrajnej nedzy ale kazdy bedzie mial po rowno.

Chcesz ryzyka- wolna wola. Ja przymusu nie chce.

No i powiedz mi jeszcze co z tymi pieniedzmi prywatyzaji?

Dzisiejszy emeryt czuje sie oszukany. Spytaj sie pierwszych lepszych.
Sorry, ale ja do takiego systemu sie nie podlacze, bo po co? By sie rozczarowac? Stracic?

Jak bedziemy wychowywac ludzi na cioty to ludzie ciotami beda.

@PawlS

Ktoś się zainteresował, zdobył trochę wiedzy i dlatego ma się teraz dobrze, ale ile... ile jest takich ludzi, którzy wezmą sprawę w swoje ręce?

Moj wujek pedzi bimber na potege (ma ok 70 lat). Zysk niezly.
Sasiad mojego dziadka sprzedaje chrzan (wszystko miedzy soba, by nie placic podatkow).
Sasiad z drugiej strony budowal wiatrak innemu, by zaoszczedzic na pradzie.

Pech chcial, ze panstwo, ktore popiera “wolna energie” napisalo takie prawo, ktore zakazuje jego pozyskiwania na wlasna reke- trzeba najpierw sprzedac elektrowni nadwyzki za grosze a pozniej ew kupic po wyzszej cenie.
Kraj dla przedsiebiorcow, nie ma co!

Wszystko trzeba na czarno, na lewo, w ukryciu przed wladza.

Ludzie kombinuja i radza sobie jak moga. Daj im wolna reke a na pewno sie czyms zajma i nie bedziesz musial sie martwic o ich los.

__

Użytkownik
Zippi9

2009-04-11 16:48:11

Ty jeszcze chyba wiele o życiu nie wiesz (ja zresztą też) jeśli łudzisz się, że każdy Polak będzie odkładał kasę na przyszłość, nie mówię o żulach, tylko o rodzinach wielodzietnych, którym nie starcza do 1szego, i zamiast odłożyć kasę na przyszłość to wolą włożyć coś do gara. A w przyszłości na starość takich ludzi będzie trzeba wspierać jakimiś zasiłkami, leczyć bo będą skrajnie wyczerpani itd. Jest o czym rozmawiać, bo ty tylko myślisz o tych co są świadomi tego, że muszą mieć po 70tce jakieś pieniądze.

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-11 16:51:10

@qwe

Ale co tu do gadania? Czlowiek lepiej sie zaopiekuje swoimi pieniedzmi. A skoro jest inaczej to niez panstwo zagarnie lepiej caly majatek obywatela- kupuje mu to co potrzebne, przydziela mu pieniadze na jedzenie, rozrywke itp.

Bedzie bezpiecznie. Polowa pensji przepadnie- biurokratyczna machina, ale nikt z glodu nie umrze.
Bedziemy stac w miejscu, w skrajnej nedzy ale kazdy bedzie mial po rowno.

Chcesz ryzyka- wolna wola. Ja przymusu nie chce.

No i powiedz mi jeszcze co z tymi pieniedzmi prywatyzaji?

Dzisiejszy emeryt czuje sie oszukany. Spytaj sie pierwszych lepszych.
Sorry, ale ja do takiego systemu sie nie podlacze, bo po co? By sie rozczarowac? Stracic?

Jak bedziemy wychowywac ludzi na cioty to ludzie ciotami beda.

Skąd Ja to znam? Było już coś takiego w naszej historii. Nazywało się to Komunizmem. Taki system działa jeszcze w kilku krajach. Tam tym ludziom jest dobrze, bo nie wiedzą, że może być im lepiej. Oczywiście zdarzają się jednostki uświadomione, które wypaczają ten system pokazując jak jest naprawdę, ale jest to nikły procent, który prędzej czy później zrezygnuje z tego i wyjedzie z kraju, albo zostanie spacyfikowany przez większość. Myślisz, że zmieniając system i ustrój będzie im lepiej? Raczej nie, bo teraz będą musieli myśleć nad podejmowaniem decyzji, a przecież wcześniej nie musieli tego robić, bo ktoś inny za nich te decyzje podejmował. I mimo tego, że wcześniej czy później byli tego świadomi to są zbyt leniwi i zbyt słabi, że to zmienić.

Moj wujek pedzi bimber na potege (ma ok 70 lat). Zysk niezly.
Sasiad mojego dziadka sprzedaje chrzan (wszystko miedzy soba, by nie placic podatkow).
Sasiad z drugiej strony budowal wiatrak innemu, by zaoszczedzic na pradzie.

Tylko znowu ograniczasz się do tego co widzisz tylko w okół siebie. Przejrzyj na oczy, pozwiedzaj trochę, wyjdź za firewall i zobacz co jest poza twoją okolicą.

Pech chcial, ze panstwo, ktore popiera “wolna energie” napisalo takie prawo, ktore zakazuje jego pozyskiwania na wlasna reke- trzeba najpierw sprzedac elektrowni nadwyzki za grosze a pozniej ew kupic po wyzszej cenie.
Kraj dla przedsiebiorcow, nie ma co!

Mylisz się. Nie musi jej wcale kupować, bo przecież można produkować energię na własne potrzeby. Druga sprawa to taka, że prąd kosztuje grosze - masa kasy to opłaty za przesył. Jeżeli twój wujek chce dostarczać prąd to niech zbuduje swoją własną linię przesyłową i nie będzie problemu - prawo na to zezwala - możesz wybrać dostawcę prądu.
Historia się lubi powtarzać, zobacz na Telekomunikację Polską. Dlaczego ktoś ma oddać całą swoją infrastrukturę konkurencji za grosze, którą budował przez długie lata? Proste, że się będzie buntował.

Wszystko trzeba na czarno, na lewo, w ukryciu przed wladza.

Nie trzeba... trzeba tylko pomyśleć co i jak zrobić, gdzie są największe koszta i jak to można zmienić.
Dlaczego szewc sprzedając nowe buty sprzedaje je jako usługa, a nie produkt? Bo płaci niższy podatek przy usłudze, niż przy sprzedaży gotowego już produktu. Legalnie? Legalnie.
Chcesz innego przykładu? Spójrz na restauracje. Masa restauracji sprzedaje napój w zestawie jako dodatek za 1 złotówkę, bo za to jest zdecydowanie większy podatek, niż za kanapkę.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
Pite

2009-04-11 16:59:07

W jednej wypowiedzi Qwe jest za prawicą, w drugiej za lewicą.
Jeszcze te pieprzenie o Polsce jako kraju trzeciego świata.

A tak w ogóle to trolla nie powinno się karmić.

__

• 1
  • 2

Warning: getimagesize(http://tendernet.pl/images/news/ROS_ZUS_Kielce_10_33814l.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 409 Conflict in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166

Warning: getimagesize(http://www.zlikwidujzus.com/images/photoalbum/album_3/zus_agdynia2_t2.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

130 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie