Możliwie Tani i Szybki Serwer

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
cr4zy

2009-04-06 10:41:41

Witam

Szukam w miarę taniego i szybkiego serwera pod stronkę kolegi. Tematyka to auto handel więc na pewno będzie trochę zdjęć i właśnie o to chodzi żeby w miarę szybko się one wczytywały. Nie znam się na tym za bardzo, kolega też. Z kolesiem który robił stronkę niestety na razie nie ma kontaktu więc proszę was drodzy użytkownicy esports.pl o fachowe opinie żeby wybrać coś konkretnego

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-06 11:40:42

Musisz znać budżet i jakieś przykładowe założenia co do ilości odsłon/użytkowników na dzień.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
cr4zy

2009-04-06 11:46:22

50-150 zł na rok, co do odwiedzin to nie mam pojęcia

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-04-06 12:02:05

Za tyle nie znajdziesz dobrego hostingu. Jedyny obecny, który daje radę obecnie to AZ.pl, ale nie wiadomo co będzie za kilka tygodni, może miesięcy i czy się nie popsuje.
Więcej informacji znajdziesz na WebHostingTalk.pl, ale większość opinii należy traktować z dużym dystansem.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
cr4zy

2009-04-06 12:37:11

to może inaczej powiedz tak mniej więcej ile trzeba przeznaczyć na w miarę dobry serwer i jakieś namiary na niego ;]

__

Użytkownik
dziadu

2009-04-06 13:25:07

http://dreamhost.com/ <--- 6 dolcow miesiecznie bez limitów
osobiście mam w prosto.pl, działa szybko, ale są limity i obawiam się, że może nie wystarczyć.

__

Użytkownik
kryshak

2009-04-06 13:56:12

AZ to kpina, nadaje się jedynie do utrzymywania domen.
W takiej półce cenowej polecam netmark.pl. Mam tam około ~15 kont i nie narzekam.

__

Użytkownik
cr4zy

2009-04-06 14:24:13

a co myślicie o home.pl ?

kolega powiedział że przedział to do 250 zł na rok ;]

__

VIP
Sh1eldeR

2009-04-06 17:08:22

Za tyle szmalu to szału wielkiego mieć nie będziesz, ale też chyba go nie potrzebujesz. Z początku to wątpię, byś mimo wszystko potrzebował wielkiego transferu z uwagi na niewielką liczbę odwiedzających. A jak oni przyjdą i strona zacznie zarabiać, to budżet zawsze będzie można zwiększyć. Tak czy siak problemem może być uptime, czyli po prostu stronka może co jakiś czas padać. Tego się raczej uniknąć nie da, chyba żebyś skombinował jakiegoś dobrego VPS-a (Virtual Private Server), co w Twoim wypadku byłoby przestrzeleniem (to np. $500 rocznie).

Z tych, co tu padły, może i bym wybrał DreamHosta, tylko trzeba pamiętać, że to wciąż bardzo low-endowa opcja. Nie ograniczają transferów itp., ale lecą totalnie na hurt. To ogromna firma, z pomocą klienta bywa różnie, a mnóstwo użytkowników bez ograniczeń transferu = pady kont co jakiś czas. Za $15 miesięcznie zapewniają VPS-a, ale nie mam zielonego pojęcia jak to chodzi. Nie wiem też co z pingami, bo to firma zza oceanu.

Tak naprawdę to nikt nie wie, który z tanich hostingów jest super, choć mnóstwo osób pisze, że ten czy tamten “nigdy nie sprawiał im problemów” (to akurat jest niemożliwe -- po prostu musieli nie zauważyć downtime'ów). Hostingi idące na hurt i nie przywiązujące bardzo dużej wagi do sprzętu, gdy odnoszą sukces, często są przeciążane i zaczynają chodzić bardzo lipnie, o ile wcześniej tak nie chodziły.

Jedyne, czego jestem pewny, to to, że odradzam Ci Home’a. To jeden z gorszych hostingów. Polski gigant -- tani, ale nie mający niczego wspólnego z jakością. Z przymusu parę razy się na nich natknąłem i nigdy nie było to przyjemne doświadczenie :).

Pamiętaj też, że szybkość ładowania stron można trochę zwiększyć, jeśli stworzy się je za pomocą nowoczesnych technologii. Niesławnym przykładem na to jest esports.pl po redesignie. Co by o zmianie nie mówić, wydajność jest teraz znacznie (kilkakrotnie) większa. Szukając kogoś, kto zrobi Wam tę stronę, możesz zwrócić uwagę na zgodność z tzw. standardami sieciowymi -- jeśli nie będą mieli pojęcia, co to takiego, to jest spora szansa, że strona nie będzie napisana optymalnie.

__

Użytkownik
kryshak

2009-04-06 20:19:28

Na home.pl nawet nie patrz. Ta firma to typowa masówka, gdzie liczy się ilość klientów, a nie jakość oferowanych usług. Ich panel jest śmiesznie ubogi, a pomoc techniczna dosłownie TRAGICZNA. Czekasz 20 minut w kolejce aż Cię połączą z konsultantem, a ten okazuje się totalnym debilem, nie wie nawet na jakim systemie stoją serwery, a to było raz dla mnie ważne. Poza tym na home.pl nie zainstalujesz skryptów takich jak PHPAuctionXL, bo nie ma tam odpowiedniego Guardiana.

Mam spore doświadczenie z różnymi hostingami. W zasadzie mogę z czystym sumieniem polecić Ci dwa [na tej półce cenowej]:
netarteria.pl [świetna pomoc techniczna, w przeciągu 2 lat mieli tylko jedną poważniejszą awarię, za co przedłużali konta o 3 miesiące]
netmark.pl [dobry stosunek cena/jakość]

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

130 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie