Użytkownik
|
Dostalem dzisiaj od znajomego taki oto link:
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090324/LUBLIN/800011881
Nasi naukowcy wiedzą jak wytwarzać paliwa silnikowe ze spalin. Wicepremier obiecał, że sfinansuje badania nad tym patentem. Okazuje się, że pieniędzy jednak nie da. Naukowcy ogłaszają “plan B”.
Ciekawa dyskusja nt temat toczy sie na http://www.wykop.pl/ramka/160449/rzad-nie-oplaci-badan-nad-patentem-na-tanie-paliwa-z-co2
Chcialbym tutaj cos skomentowac.
Sprawą zainteresowało się Ministerstwo Gospodarki
Szef resortu wicepremier Waldemar Pawlak spotkał się w Lublinie z autorem pomysłu. Efekt? Jak pisaliśmy w lutym, wdrożeniem technologii miało się zająć gigantyczne konsorcjum powołane właśnie przez Ministerstwo Gospodarki. Resort i firmy, które weszłyby w jego skład, miały dać 100 mln zł na realizację projektu.
Otoz rzad tlumaczy sie, ze nie ma 100mln zl na genialny projekt, ktory pozwolil by sporo zaoszczedzic swoim obywatelom.
Tlumaczy sie kryzysem finansowym.
Dlaczego wiec rzad lekka reka wylozyl dodatkowe 100mln zl na Muzeum Historii Zydow Polskich (czyli centrum, ktore posluzy jako zrodlo antypolskiej propagandy i klamstw historycznych) ???
Informacje uzyskalem od pewnego profesora, ale jak widze http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95194,4902429.html ktos inny rowniez o tym slyszal.
Nagle okazalo sie, ze Muzeum bedzie kosztowac nie 100, lecz 200mln zl. WOW. Za takie pieniadze mozna by prawie postawic male miasteczko (przy normalnych, nie zawyzonych kosztach).
Ile z tych pieniedzy zostanie ukradzionych? Realne koszty budowy sa wielokrotnie nizsze.
A co najlepsze- NIKT i NIC przeciw temu nie protestuje!!! Przeciez ta zmiana kosztow to tak, jakby wlasciciel budowal dom, oszacowal koszta na 150tys zl, i nagle okazuje sie, ze potrzeba 300tys zl !!! Blad w granicy 10-20 tys zl rozumiem, wlascicielowi zachce sie skorzanej kanapy i 52 calowej plazmy. Ale kwota DWUKROTNIE WYZSZA ???!!
Glowne media i prasa na ten temat milcza. Szkoda.
(edit: o przepraszam, okazalo sie, ze na muzeum nie pojdzie dodatkowo 100 a PONAD 170 mln zl ! Niesamowite)
Kolejna sprawa.
Jak juz zapewne wiekszosc z Was widziala
http://wiadomosci.onet.pl/1939257,12,item.html
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=92557
Globalne ocieplenie nagle ucieklo! Al Gore juz trzesie portkami.
Widzicie panstwo co dzieje sie za oknem? Dzisiaj spadlo u mnie 5cm sniegu. A mamy juz prawie kwiecien.
Efekt walki z globalnym ociepleniem w Versoix nad jeziorem Genewskim:
Ciekawe czy podatek za co2 zostanie odwolany (w grudniu 2008 zostal zatwierdzony projekt o redukcji co2 w UE).
Jak ktos kiedys powiedzial: rzad naklada mnostwo drobnych podatkow “potrzebnych tylko na chwile”, ktorych potem nigdy nie likwiduje.
Juz widze glowy panstw bijace sie o prawa do emisji co2 <lol>
Aha, no i jesli wejdzie ta technologia “paliwa z co2” rzad w obawie przed globalnym oziebieniem nalozy na ZASYS co2 wysokie oplaty, zapewne w formie podatku posredniego, bo nikt nie powie bezposrednio w twarz Kowalskiemu, ze jest okradany.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_po%C5%9Bredni - swoja droga, ciekawa definicja.
Ostatnia sprawa.
http://www.pearceyreport.com/archives/2006/04/transcript_dr_d.php/ transkrypcja wypowiedzi Dr Pianka “który zasugerował wykorzystanie zmutowanego wirusa Ebola do unicestwienia 90 proc. ludzkości na Ziemi. "
calosc po polsku macie tutaj
http://suwerennosc.blogspot.com/2009/01/dr-pianka-90-proc-ludzkosci-powinno.html
Niestety nie mialem jeszcze czasu by sprawdzic autentycznosc tego newsa.
------------
Ankieta
Czy dopatrzyles sie tak jak Fronki przejawow antysemityzmu w moim temacie.
Tak/Nie
__
|
Użytkownik
|
fajne obrazki
__
|
Użytkownik
|
WOW, stary szacun dla Ciebie, bo to co zawsze wynajdujesz jest ciekawe i fajnie się czyta
Powiedz mi tylko co Ty robisz w życiu, że masz tyle czasu na śledzenie takich rzeczy
__
|
Użytkownik
|
kryshak siedzi w bunkrze z elektrycznym zamkiem systemem patriot w ogródku oraz czujnikami ruchu i pisze oczywscie miejsce pobytu qwe jest tajne aby “ludzie w czerni” do nie dopadli ponieważ on jako jedyny smiertelnik posiada wiedze na temat wspolpracy usa z ufo oraz smierci prezydenta kennedego oraz wie ze hitler i elvis zyją i gdzie imprezuja
__
|
Zaufany użytkownik
|
To Hitler nie żyje?? xD
Z tego całego chłamu z ciekawościi ( o zgrozo) przeczytałem art dotyczący poglądów dr Pianka.
Kolejny narwany ekolog ...
__
|
Użytkownik
|
Pewni naukowcy wiedzą też jak tanio i pozyskiwać gaz, Wystarczy spora populacja i jeszcze więcej grochówki :-D
Znowu nie wiem co z tymi Żydami? Aha znowu chcą zapanować nad światem.
__
|
Użytkownik
|
xionc de facto nie mam żadnych skrajnych pogladów ale Żydzi już rządzą światem w 70% imo ponieważ wlascieiel duzych banków to oni
__
|
VIP
|
no qwe to ma zdrowie, jednak sa to tematy ktorych nie chce sie drazyc
__
|
Użytkownik
|
@xionc
Znowu nie wiem co z tymi Żydami?
Proponuje nauczyc się czytać
__
|
VIP
|
"Pierwszy spis ludności z 1921 roku wykazał 2.831.168 Żydów mieszkających w Polsce (Bronsztejn, 1963), co stanowiło 10,5% ogółu mieszkańców kraju."
czyli to muzeum jest/bedzie bardziej Polskie niz Ci sie wydaje
pytanie do redaktora naczelnego, zadam jest wprost bo kiedy qwe pisal o holokauscie udawaleś ze tego nie widzisz
Czy redakcja esports zezwala na szerzenie antysemityzmu na forum? tak/nie
__
|
Użytkownik
|
ŻADNYCH JEDNO-OBRAZKOWYCH POSTOW
Edit: Ehh, to co? Mam napisać jedno zdanie + obrazek i już nie skasujecie?
__
|
Zbanowany
|
http://www.youtube.com/watch?v=2L8bRNs_bZE
__
|
ex-Redaktor
|
że globalne ocieplenie to mit mówiło się od dawana, teraz tylko się potwierdza co do reszty, to mało mnie ona interesuje.
__
|
Użytkownik
|
@Fronki
Czy redakcja pozwala na szerzenie głupoty na esp?
Fonki gdzie widzisz przejawy antysemityzmu w poscie qwe? Nie rozumiem w ogóle dlaczego na antysemityzm są najbardziej wrażliwi Ci których on nie dotyczy? Bardzo modna stała się tolerancja dla żydów, czarnych, gejów itp. tylko dlaczego bronią ich ludzie których to nie powinno interesować i co ważniejsze bronią kiedy tak naprawdę nikt ich nie dyskryminuje i nie obraża tylko rozmawia NORMALNIE? Dlaczego żydzi mają być lepsi od polaków i dostać takie muzeum? Bardzo wygodnie jest żyć kilkanaście lat ogłaszając się ofiarami wojny, nietolerancji i dyskryminacji? Ludzie tak strasznie boją się być posądzeni o dyskryminację, że doszukują się jej w normalnych sytuacjach. A żydzi? Oni doskonale wykorzystują ten trend i głoszą na każdym kroku, że to oni są największymi ofiarami 2 Wojny Światowej.
Dodam że poprzedni rok był najzimniejszy od początku tysiąclecia! Globalne ocieplenie? Kolejna bzdura w którą zaangażowała się banda nieuków takich jak greenpeace.
PS.
@Hosznoszczur
+ za film
__
|
Użytkownik
|
@Fronki
Fronki powiem Ci cos.
Gdy hronoszczur zamieszczal foto masowych grobow zydow z napisem “you must construct additional ovens” jakos nie protestowales.
Kwestia poruszana przeze mnie brzmi- czy rzad moze sie tlumaczyc kryzysem przy kwestii sfinansowania projektu “paliwa z co2”, gdy rekka reka wydaje tutaj dodatkowych 170mln zl na Muzeum Historii Zydow Polskich
Czy te muzeum jest teraz niezbedne?
Czy mozna je zbudowac za 5-10 lat? Czy nie mozna tego przelozyc, a teraz sfinansowac rzecz zdecydowanie potrzebniejsza, ktora kazdemu wyjdzie na dobre?
No i ta kwota- 270mln zl.
Czemu tak sie oburzasz?? Moze tez jakas kwote z tego ukradniesz??
Czemu za moje pieniadze a nie za pieniadze prywatnych inwestorow??
“Pierwszy spis ludności z 1921 roku wykazał 2.831.168 Żydów mieszkających w Polsce (Bronsztejn, 1963), co stanowiło 10,5% ogółu mieszkańców kraju."
Wg tego co piszesz, wg wpisu w 1921 roku ok 90% ogolu mieszkancow to byli Polacy (nie liczac migracji sowieckich).
Dlaczego nie zbudujemy Muzeum Historii Polakow??
Jakims cudem takiego sie nie dopatrzylem.
A zreszta, co mnie obchodzi, ze 100 lat temu zydzi stanowili 10% ogolu mieszkancow Polski??
W czasie rozbiorow polski, na tych terenach zylo wiecej obcokrajowcow niz Polakow.
I co z tego? Co to dowodzi? Moze mamy postawic muzeum Niemcowm, Sowietom itp??
Przeciez w 1921 roku sowietow na ziemiach polski bylo okolo pol miliona.
Zfinansujmy Muzeum Sowietow na Ziemiach Polskich!
W Anglii np Arabowie, Murzyni, Polacy, stanowiac wieksza czesc populacji GB.
Czy z tego powodu stawia sie im muzea??
pytanie do redaktora naczelnego, zadam jest wprost bo kiedy qwe pisal o holokauscie udawaleś ze tego nie widzisz
Czy redakcja esports zezwala na szerzenie antysemityzmu na forum? tak/nie
A moze jakis cytacik?
Jak nazwe cie czarnuchem to moze mnie posadzisz o rasizm??
Albo jestes zydem (glupim zydem, bo normalny zyd nie doszukuje sie antysemityzmu w kazdej wypowiedzi o zydach), albo jestes po prostu glupi piszac takie rzeczy.
Myslalem, ze jednak jestes troche madrzejszy, widac mylilem sie i to mocno.
Edit:
Ankieta
Czy dopatrzyles sie tak jak Fronki przejawow antysemityzmu w moim temacie.
Tak/Nie
Edit:
sumienie mnie ruszylo i pousuwalem tresci, ktore moglby Fronkiego urazic.
Fronki, tak dla Twojej wiedzy- Twoj post rowniez mnie obrazil, bo ja traktuje kazdego czlowieka tak samo, niezaleznie od rasy, wzrostu czy wyznania. Jednak widac bardzo osobliwie odebrales krytyke rzadu majacego DZIWNE priorytety wydatkow
__
|
Użytkownik
|
Czyli jak nic nadchodzi Globalne zlodowacenie.W górę serca! ha!
__
|
Użytkownik
|
Tak Fronki kazdy kto wypowie slowo zyd , zydzi to odrazu antysemita :E nienawidzacy calego narodu. Mord Europejski na zydach byl i przeminal czas o tym zapomniec ... Wkrotce zrobimy Holokaust Arabom i bedzie modne wyzywanie ludzi od AntyIslamistow... chore.
Tak BTW : Syjoniscy == Nazisci ja niewidze roznicy. Najlepszy argument syjonistow to ... nienawidzisz nas nienawidzisz calego narodu zydowskiego... bullshit. Jak nienawidze naszych popier**** politykow to nienawidze calego narodu Polskiego?
Jesli sie niemyle dodatkowo to Rasism wynika z roznic miedzy Rasami ludzkimi ... Wiec jezeli nienawidze Syjonistow z powodow Politycznych i Ekonomicznych to nie jestem Rasista. Rasism jest podstawa Antysemityzmu ... wiec nie jestem Antysemita. Jak jestes takim antyrasista. To poczytaj komentarze na roznych serwisach ... jak ludzie jada po bogu ducha winnych arabach i kazdy na to sra ... Tak samo miala to w dupie Europa 60 lat temu. Wszsycy pozbyli sie dlugow zrobili pokazowke .. powiesili paru walnietcyh nazistow w norymberdze a najlepsi naukowcy nazistowscy i tak trafili do krajow “ZWYCIESKICH”.
__
|
Użytkownik
|
buahaham Fronki
przeważnie jak czytam Twoje posty to ubaw jest niezły . Przeważnie, bo przyznam, że czasem napiszesz coś z sensem i nie zrobisz z siebie głupka w moich oczach
W swojej wypowiedzi qwe nie atakuje żydów. Chodzi o co innego więc po kiego text z szerzeniem antysemityzmu?
Powody dla których to napisałeś widzę dwa:
- Twoja głupota,
- masz jakieś żydowskie korzenie i poczułeś się dotknięty tym postem, imo niepotrzebnie. A jeśli tak, to tylko potwierdzasz to co qwe powiedział kiedyś w innym poście nt żydów, że nie można złego słowa o nich powiedzieć nawet jeśli mówi się prawdę.
--------
Zdaję sobie sprawę, że takie “przełomowe” odkrycie to poważna sprawa, nie da się tego tak hop siup załatwić, tym bardziej, że tak do końca nie wiadomo, co i ile da się z tego uzyskać. Ale mając do dyspozycji 270mln zł zastanowiłbym się w co inwestować: czy w niepotrzebne muzeum, które nic dobrego dla ludzkości nie przyniesie, czy w technologię, która w razie powodzenia może sporo zmienić na plus (pomijając koncerny naftowe, które albo tą technologię udupią, albo najpierw wykupią a później udupią - tak jak elektryczny samochód - polecam dokument “Who killed electric car”
@qwe
vote no
__
|
VIP
|
ale jaja
__
|
VIP
|
nawet jak bym byl czarnym zydem, wierzacym w Allaha to cos zmienia?
nie bede z wami dyskutowal, nauczcie sie rozmawiac a nie obrazac - moze wam sie to przydac w doroslym zyciu.
__
|
Użytkownik
|
A ty ciagle swoje .... Probojesz na sile nas przekonac ze jestesmy mega ksenofobami i rasistami ... a tak wogole nie jest.
Jezeli mam prawo oburzyc sie na to ze Durne polskie panstwo daje kase na budowanie Swiatyn Opatrznosci Boskiej i inne tego typu Glupoty .. to i mam prawo krytykowac decyzje o budowie Muzemu Historii Zydowskiej ... w szcegolnosci w okresie kryzysu gospodarczego ... jezeli wg ciebie ejst to przejaw nienawisci do jakiejs innej rasy badz wyznania to ... rece mi opadaja. AA wybacz tu sie przyznam ... Nienawidze Fanatykow Religijnych.
__
|
Użytkownik
|
Fronki to filosemita.
Odgadnij, antysemito, co to za kraj! (ironia wtf)
Ktory kraj na Bliskim Wschodzie, jako jedyny, posiada bron jadrowa?
Ktory kraj na Bliskim Wschodzie odmawia podpisania jakichkolwiek traktatow ograniczajacych mozliwosci uzycia broni jadrowej - a takze odmawia wpuszczenia inspekcji miedzynarodowych?
Ktory kraj na Bliskim Wschodzie *zajal silami zbrojnymi* terytorium innego kraju i olewa wszelkie rezolucje ONZ-u nakazujace mu zaprzestania okupacji?
Ktory kraj na Bliskim Wschodzie, lekcewazac wszelkie prawa miedzynarodowe, regularnie *narusza suwerenne terytoria* innych krajow przy pomocy artylerii, samolotow i wyrzutni rakietowych?
Ktory z najblizszych sojusznikow Stanow Zjednoczonych przez cale lata wysylal za granice *najemnych mordercow* do likwidowania swych przeciwnikow politycznych, czyli uprawial to, co zwie sie “eksportem terroryzmu”?
W ktorym panstwie na Bliskim Wschodzie wysoki ranga oficer wojskowy publicznie przyznal sie do tego, iz wykonywano egzekucje na bezbronnych jencach wojennych?
Ktore panstwo na Bliskim Wschodzie odmawia postawienia przed sadem zolnierzy wykonujacych, wbrew wszelkim prawom, egzekucje na jencach wojennych?
Ktory kraj zrobil z prawie 800 tysiecy ludzi uchodzcow, pozbawionych wlasnych domow, gospodarstw i warsztatow pracy?
Ktory kraj (dla ulatwienia: na Bliskim Wschodzie) odmawia wyplaty jakichkolwiek odszkodowan ludziom, ktorych domy, ziemia, konta bankowe i przedsiebiorstwa zostaly skonfiskowane?
W ktorym kraju na Bliskim Wschodzie zostal zabity miedzynarodowy dyplomata ONZ-owski wysokiej rangi?
W ktorym kraju czlowiek, jaki bezposrednio nakazal zabicie owego dyplomaty, zostal pozniej premierem?
Jaki bliskowschodni kraj wysadzil w powietrze amerykanska placowke dyplomatyczna w Egipcie?
Jaki kraj z Bliskiego Wschodu zaatakowal okret USS Liberty na wodach miedzynarodowych, zabijajac 35 i raniac 177 amerykanskich marynarzy?
Jaki bliskowschodni kraj wynajal szpiega, Jonathana Pollarda, ktory ukradl tajne dokumenty z USA a potem czesc z nich przekazal Sowietom?
Ktory kraj najpierw z oburzeniem odrzucal posadzenia o zwiazki z afera szpiegowska Pollarda, potem urzadzil glosowanie aby uczynic go wlasnym obywatelem - oraz nieustannie, nachalnie wywieral naciski na rzad amerykanski, aby zwolnil Pollarda od odbywania jakiejkolwiek kary?
Ktory kraj ma USA najpotezniejsze lobby - wedlug ostatnich doniesien magazynu “Fortune”?
Ktory kraj na Bliskim Wschodzie totalnie olal 69 (szescdziesiat dziewiec) rezolucji ONZ - oraz w 29 przypadkach byl chroniony przez prawo weta USA?
Teraz pytania dodatkowe, dla szczegolnie inteligentnych, tzn. nie dla mamzerow):
Ktory kraj nie zezwala na wpuszczenie sil zbrojnych ONZ do Palestyny celem ochrony miejscowej ludnosci przed agresja wojsk izraelskich? (Odp: USA)
Ktory kraj ma zamiar bombardowac Irak, gdyz nagle przypomnial sobie, iz “rezolucje Rady Bezpieczenstwa ONZ musza byc przetrzegane”? (Odp: USA)
Powyższy zestaw pytań został opublikowany na soc.culture.polish pod koniec roku 2002. Od tamtej pory przybyło sporo nowych faktów - m.in. lobby żydowskie w USA (tzw. “neokonserwatyści”, dawni trockiści) doprowadziło w końcu do bezzasadnego zaatakowania Iraku przez wojska amerykańskie, ku oburzeniu niemal całego cywilizowanego świata. Brudna wojna ciągnie się do dzisiaj (styczeń 2005) i niewiele wskazuje na to, aby miała się zakończyć.
Na domiar złego, prezydent III RP, Izaak Stolzman, posługujący się pseudoniem “Aleksander Kwaśniewski”, wciągnął w tę wojne, bez decyzji Sejmu - a więc bezprawnie - również Polaków, którzy dziś nierzadko wracają do domu w trumnach.
Reakcje Żydów z soc.culture.polish były łatwe do przewidzenia. Warto jednak przytoczyć jedną z nich, której autorem jest niejaki Wiesław Kochański ze Szwecji, syn żydowskiego UB-eka z czasów PRL, czyli tzw. “ofiara polskiego antysemityzmu”.
Otóż p. Kochański (Lieberman?) był łaskaw zacytować tabelkę ukazującą iluż to Żydów wypędzono z różnych krajów w 1948 roku.
Wyrzuceni Zydzi w 1948 roku po uprzednim okradzeniu
kraj wyrzuceni pozostalo redukcja w %
Morocco 265,000 5,700 97.8
Tunisia 110,000 1,500 98.6
Algeria 140,000 0 100.0
Egypt 75,000 100 99.9
Yemen 55,000 200 99.6
Iraq 135,000 100 99.9
Libya 38,000 0 100.0
Syria 30,000 100 99.9
Lebanon 5,000 0 100.0
Turkey (non-Arab) 75,000 18,900 74.8
Iran (non-Arab) 95,000 11,500 87.9
Total(non-Arab) 170,000 30,400 82.1
Grand total 1,023,000 38,100 96.3
Ucz sie czegos ty moje antysemickie scierwo zanim otworzysz gebe.
Otóż Chazar, Wiesław Kochański, zapomniał o małej szczególe: tych biednych Żydównie wypędzono z ich własnego kraju, ale z krajów, gdzie pasożytowali jako “mniejsżość narodowa”. Wypada tylko pożałować, iż Polski ani Rosji nie było na razie stać na taki krok.
Skądinąd tabelka świetnie ukazuje, jak to różne kraje, całkiem niezależnie od siebie, “uwzięły się" na spokojnych Żydów - których jedyną winą jest to, że zawsze chcą okradać prawowitych mieszkańców z owoców ich pracy oraz rządzić mediami, bankowością i polityką.
http://solowiecki.boom.ru/ktory_to_kraj.html < źródło
__ http://thebiggestsecretpict.online.fr/nwo/nato_swastika.gif
|
Użytkownik
|
/callvote Ankieta f2
__
|
Użytkownik
|
@Fronki
sumienie mnie ruszylo i pousuwalem tresci, ktore moglby Fronkiego urazic.
Fronki, tak dla Twojej wiedzy- Twoj post rowniez mnie obrazil, bo ja traktuje kazdego czlowieka tak samo, niezaleznie od rasy, wzrostu czy wyznania. Jednak widac bardzo osobliwie odebrales krytyke rzadu majacego DZIWNE priorytety wydatkow
Nie bede sie tutaj wdawal w dyskusje o zydach. Zyda przyjme z otwartymi rekoma, natomiast zlodzieja, czy bedzie on murzynem, zydem czy kimkolwiek- NIE!
__
|
Były Redaktor
|
"A co najlepsze- NIKT i NIC przeciw temu nie protestuje!!! Przeciez ta zmiana kosztow to tak, jakby wlasciciel budowal dom, oszacowal koszta na 150tys zl, i nagle okazuje sie, ze potrzeba 300tys zl !!! Blad w granicy 10-20 tys zl rozumiem, wlascicielowi zachce sie skorzanej kanapy i 52 calowej plazmy. Ale kwota DWUKROTNIE WYZSZA ???!!"
zdwukrotnione koszty budowy domu to akurat norma, nie wiem o czym ty pier*olisz
jak bede mial ochote to dopisze wiecej
__
|
Użytkownik
|
Takie juz jest glowniane prawo!!! Komunist, anarchist wepchniemy to glowno spowrotem
!!!!!! Fuuu @@LLL !!! NIE PRZEPRASZAM ZA JEBWABNE !!!!
elo 3 2 0 m l o d z i
G n i e w ni Ziaaa XD ; (
ps. Nie waz sie d#w#ko SaCC tego wypasonego komenta !!!
__ Pamietasz? jak swoją blizną chwaliłes sie dziewczynie
wrogom na głowach rozbijałes butelki ludzie z osiedla cię szanowali dla swoich kumpli byłes wielk...i!!!
|
Użytkownik
|
ja do żydów nic nie mam , ale żyd to żyd
__
|
Użytkownik
|
Soofka:
“zdwukrotnione koszty budowy domu to akurat norma, nie wiem o czym ty pier*olisz”
jak budujesz swwój dom, za swoje pieniądze, to możesz sobie nawet zdziesięciokrotnić koszty.
Inaczej jest w przypadku pieniędzy publicznych, tym bardziej, że w grę wchodzą gruuube miliony.
Skoro ktoś oszacował projekt i wykonanie na łączną kwotę 100baniek, to skąd nagle wzięło się 270? Przecież to jest prawie 3x tyle!!! Jedno słowo mi tutaj dobrze pasuje - wałek i/i kradzież.
Ale nie budowa Muzeum sama w sobie jest wątkiem głównym tego tematu.
__
|
Użytkownik
|
@Soofka
Soofka jak zwykle pi****. Tak napisz, wiecej, napisz nawet ksiazke na temat kosztu budowy domu, bo akurat kupa mnie to obchodzi.
Dales kolejny dowod na to, ze nie rozumiesz co czytasz (a ty chcialem JKM zrozumiec <lol>
Dalem wyrazne porownanie, ze zmiana kosztorysu muzeum z planowanych 100mln zl na 270mln zl to tak, jakby czlowiek planowal dom, powiedzmy na KOSZT FIRMY za 100 tys zl (zrobil dokaldny kosztorys, bo takich kwot sie z d***y nie bierze) i nagle stwierdzil, ze potrzebuje na ten cel 270 tys zl.
Nie wiem jak nie mozna nie odebrac tego jako porownanie, tylko tak jak ty odebrac to jako nie wiadomo co. Trzeba sie chyba soofka nazywac.
Dla porownania- kwota prawie 300mln zl to znacznie wiecej niz koszt lodzkiej Manufaktury.
Z tym, ze manufakture budowal prywatny inwestor a Muzeum Zydow Polskich sponsoruje panstwo.
A jak pieniadze nie moge to mozna szastac i cos przy okazji ukrasc.
zdwukrotnione koszty budowy domu to akurat norma,
Popatrz jaka glupote palnales i sam sobie zaprzeczyles cytujac mnie:
“Blad w granicy 10-20 tys zl rozumiem, wlascicielowi zachce sie skorzanej kanapy i 52 calowej plazmy. Ale kwota DWUKROTNIE WYZSZA ???!!"
Mowimy o wyposazeniu. Na wyposazeniu mozna zawsze zaoszczedzic. No chyba, ze Ty od razu bedziesz kupowal lodowke za 10k i podloge z litego drewna. W takim razie nigdy tego domu nie postawisz albo nigdy nie splacisz kredytu.
@Komatant
n.c.
__
|
VIP
|
sama rozmowa o Zydach, Cyklistach, Masonach i Ekoterrorystach zenujaca - choc i tak dobrze, ze jeszcze sie nie rozwinela w kierunku wyzszosci bialej rasy w grach FPS
ale wracajac do tematu ciekawszego, a na pewno zdrowo rozsadkowego: paliwa(energia ze spalin)
warto pogooglowac, bo eksperymenty w pozyskiwaniu paliw ze spalin (dwutlenku wegla) sa od lat prowadzone przez rozne panstwa(laboratoria), ale wychodzi na to(jesli dobrze zrozumialem jakies tam wypowiedzi), ze bilans energetyczny niestety sie nie zgadza - przetworzenie spalin pochlania wiecej energii niz uzyskuje sie z wytworzonego paliwa(czyli energii)
Czyzby Polakom udalo sie opracowac nowa technologie, ktora nie jest obarczona wada tego bilansu? Smiem watpic - pewnie teoretycznie sie wszystko zgadza, bo naukowcy w tym instytucie sami nie placa rachunow stoenowi za prad wykorzystywany w eksperymentach.
To tak jak z zimna fuzja - ona jest, teoretycznie wszystko sie zgadza, tylko minelo juz kilkanascie lat i naukowcy dalej poszukuja tego swietego gralla taniej energii
No chyba ze to spisek GazPromu i panstw OPEC - ale to temat na inna dyskuje
__
|
Użytkownik
|
VIB a wiesz że nie udowodniono do tej pory, że reakcja łańcuchowa która rzekomo zachodzi w słońcu w ogóle jest możliwa? A zbudowano za kilkanaście miliardów euro eksperymentalny reaktor który do kilku lat nie działa! I nikt nie zaprzestał eksperymentu. Tutaj mamy doskonałe dodatkowe źródło paliwa które nie podoba się tak jak inne takie pomysły koncernom energetycznym. Dlaczego nie można swobodnie korzystać z energii z paneli słonecznych tylko trzeba oddawać ją do elektrowni?
Jeszcze ciekawsze rzeczy wymyśliło kilku naukowców. Stworzyli generator który daje 4 razy więcej energii niż zużywa... nie możliwe? Otóż zasada zachowania energii w układzie zamkniętym to bujda, energia może brać się z niczego, co udowodnił fizyk z laboratoriów phillipsa.
A zimna fuzja to kolejna metoda uzyskiwania taniej energii która została uciszona, przez środowisko naukowców ignorantów tak jak wiele innych. Udowodniono, że zimna fuzja jest możliwa ale nikt nie kontynuuje badań.
__
|
Użytkownik
|
@Fronki
nie bądź taki świętojebliwy, żyd to też człowiek pamietaj o tym !
Jesteś Żydem ?
__
|
Użytkownik
|
Jaaa te 280mln mogliby przeznaczyć na autostrady . Albo wybudować jakiś Stadion, żyd czy Polak też by mógł sobie wtedy pójść na mecz. Generalnie mi to rybka, po co budują takie coś jak w 2012 ma być koniec świata ? heh
__
|
Użytkownik
|
@B1tman
“Otóż zasada zachowania energii w układzie zamkniętym to bujda, energia może brać się z niczego, co udowodnił fizyk z laboratoriów phillipsa."
Mógłbyś coś więcej napisać na ten temat? Jakieś linki etc.
__
|
Użytkownik
|
qwe jest jak smuggler :p
__
|
Użytkownik
|
@mefisto
Jedno ze zjawisk obalających zasadę zachowania energii nazywa się “efektem Casimira” więcej można przeczytać na stronie Wikipedii
W skrócie chodzi o wirtualne pary cząsteczek które same z siebie na krótki czas “pożyczają" energię z pustej przestrzeni załamując w mikro skali jej bilans energetyczny. Jednak w maro skali energia się nie zmienia ponieważ długość takich fluktuacji kwantowych (pojawiania się i znikania) jest tak mała, że nie bierze się ich pod uwagę w normalnych obliczeniach. Pary takich cząsteczek wywierają pewne ciśnienie na idealnie równolegle umieszczone obok siebie płyty przewodnika pozbawione ładunku elektrycznego. Cząsteczki pomiędzy płytami wywierają mniejsze ciśnienie niż cząsteczki na zewnątrz, powodując powstanie siły Fc przybliżającej płyty do siebie.
Jeśli chodzi o wirtualne pary cząsteczek to ciekawe jest to, że kiedy wszechświat będzie się rozszerzać rozciągając przestrzeń (samo rozszerzani się wszechświata też jest sprawą wątpliwą) to w miarę tej ekspansji z takich fluktuacji kwantowych będą się wyłaniać coraz większe twory. Możliwe jest nawet pojawianie się spontanicznie całych układów planetarnych i galaktyk! Bardzo możliwe, że nasz wszechświat także powstał z takiej fluktuacji.
__
|
Użytkownik
|
Radzę podchodzić z pewną dozą krytycyzmu do tego co pisze B1tman, bo podobnych rewelacji w sieci można znaleźć wiele. Te wszystkie teorie to najczęściej wymysły ludzi, którym po prostu brak wystarczającej wiedzy, co prowadzi do błędnego interpretowania faktów. Mnóstwo ciekawych artykułów przewija się przez internet i czasopisma pseudonaukowe, ale rzadko kiedy mają one coś wspólnego z rzeczywistością. I tak oto pojawiają się np. teorie o sfingowanym lądowaniu na księżycu, które na pierwszy rzut oka wyglądają logicznie, ale tak naprawdę wszystkie wątpliwości wynikają z braku wiedzy autorów.
Dopóki coś nie zostanie oficjalnie potwierdzone przez świat nauki, pozostaje tylko domysłem. Oczywiście znajdą się ludzie, którzy w co 2 przypadku będą dopatrywać się spisku, ale im już niestety nie da się pomóc :-).
__
|
Użytkownik
|
@Tymek
wow, tymek, tak Ty za to masz wystarczajaca wiedze by ich oceniac :x
Co do ladowania na ksiezycu-
tu udowadniasz swoja marna wiedze, wszystkie dowody z lotow na ksiezyc w latach 69-7x zostaly zaprzepaszczone.
Tlumaczono sie tym, ze zgubiono cos w rodzaju klucza algorytmu dzieki ktoremu mozna bylo odczytywac informacje zapisane w tamtejszych systemach.
Jest to informacja powszechnie znana, ogloszona przez NASA i ktora mozna znalezc na ich stronie. Pofatyguje sie kiedys i Ci ja znajde.
Jedyne co teraz pozostalo to marne zdjecia, niektore po rozjasnieniu w zwyklym photoshopie ukazuja tajemnicze cienie, pod zupelnie innym katem niz reszta. Zdjecia tez sa na stronach NASA.
Nie wiem, nie mam wystarczajacej wiedzy z fizyki by sie bawiac w obalanie ladowania na ksiezycu, jednak niektore rzeczy sa oczywiste i wiele zdjec jest na pewno zfalszowanych.
Nie mam zamiaru tu nic udowaniac, wiem tylko, ze wiele zdjec jest sfalszowanych.
Ty nie masz nawet podstawowej wiedzy by w takie dyskusje w ogole wchodzic.
To tak jak z WTC- niby podaja jakies teorie zawalenia WTC7 od pozaru, zalewaja stekiem wykresow, analiz, opinii itp a wystarczy na to popatrzec by przekonac sie, ze to klamstwo.
http://www.youtube.com/watch?v=mHqRw7lEK5A&feature=channel_page - pozar wierzowca w Chinach, nieporownywalnie wiekszy niz w WTC7 a budynek ani drgnal.
Edit
Dopóki coś nie zostanie oficjalnie potwierdzone przez świat nauki, pozostaje tylko domysłem.
Bitman wlasnie opiera sie o Swiat Nauki.
A zreszta sam piszesz o pseudonaukowych czasopismach a Swiat Nauki traktujesz jako wyrocznie ?? :ooooooo
Swiat Nauki to dopiero badziew.
I nie mysl nawet, ze tego nie czytalem. Mam wiekszosc numerow od 2000 roku.
__
|
Użytkownik
|
Jasne, że nie mam wystarczającej wiedzy żeby obalić lub potwierdzić taką teorię. Ty również. Wielu ludzi, którzy się za to biorą niestety także.
Ale już jakiś czas temu sam się zainteresowałem historią lądowania i opierając się na różnych informacjach doszedłem do własnych wniosków. Wszystkie wątpliwości dotyczące flagi, cieni, wszelkich odbić, śladów i wszystko co związane startem z księżyca da się prosto wyjaśnić. Czytałem trochę na ten temat, rozmawiałem z ludźmi, którzy posiadają wiedzę w zakresie fizyki i okazało się, że wszystko da się obalić. W pewnym momencie zorientowałem się, że nawet nie trzeba się rozwodzić nad tymi szczegółami. Wystarczy trzeźwo myśleć i wziąć pod uwagę kilka faktów: gdyby coś było nie tak, Rosjanie na pewno by to dostrzegli, bardzo uważnie się wszystkiemu przyglądali; skały księżycowe zbadane przez wiele niezależnych laboratoriów - były udostępniane wszystkim chętnym, nikt nie miał wątpliwości co do ich autentyczności, ich podrobienie byłoby droższe niż sama misja, jeśli w ogóle jest to wykonalne i wreszcie trzeba sobie uzmysłowić, że nie było żadnego powodu, aby fingować to lądowanie oraz byt dużo ludzi musiałoby dochować tajemnicy, co oczywiście w naszym świecie nie jest możliwe :-). Nie możemy też zapominać o lustrach pozostawionych na księżycu. Może zostaniesz naukowcem qwe i będziesz miał okazje być w jakimś obserwatorium, które dysponuje odpowiednim sprzętem. Strzelisz sobie laserem i pozbędziesz się wszelkich wątpliwości.
Małe nieporozumienie :-). Pisząc świat nauki nie miałem na myśli czasopisma, chodziło mi po prosto o szanowanych naukowców, wiarygodne badania itd.
__
|
Użytkownik
|
Apropo ladowania na ksiezycu http://www.youtube.com/watch?v=mefEKqzq8cg
__ blub
|