Format kompa

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
KonradM

2009-02-22 16:16:14

Cześć.

W życiu każdej osoby korzystającej z kompa przychodzi taki moment, gdy komp zaczyna zamulać do tego stopnia, że czas najwyższy z niego wszystko wywalić i zainstalować na nowo.

No, i tutaj mam pytanko. Co instalujecie na starcie na czysto po instalacji windowsa i sterowników? Mam na myśli antywirusy, firewalle, inne "środki bezpieczeństwa”, pakiety dokumentów, narzędzia do komunikacji, konserwacji systemu, backupowania, obsługi plików różnego rodzaju, czy kodeków.

Zapraszam do dyskusji ;)

__
www.hstv.pl

Użytkownik
eXblanco =]

2009-02-22 16:21:35

Rozumiem, że chodzi ci o konkretne programy?

__
Hala Madrid !

VIP
KonradM

2009-02-22 16:23:44

Tak, dokładne przykłady.

__
www.hstv.pl

Użytkownik
fantz

2009-02-22 16:30:25

podstawa :)

-kaspersky antivirus,
-comodo firewall pro,
-firefox,
-quicktime alternative,
-allplayer,
-k-lite codecs,
-adobe reader + activex + flash player,
-winrar,
-java,
-.net framework,
-office 2000,
-NERO 7.

a to dodatkowe moje :d

gg, xfire, utorrent, sharepod, superantispyware, ventrilomix 1.1, jdownloader

__

VIP
Mateck

2009-02-22 17:11:14

mirc, tlen, winamp, office, irfanview, ventrilomix, xfire, ram idle, cod (:D), nero, nokia pc suite, seismovision, winrar, subeditplayer i sterowniki

firefox + adblock, fireftp, extended statusbar

tak pokrotce to podstawa.

__

VIP
reaktiv

2009-02-22 17:31:11

Zawsze przed formatem robie sobie odpowiedni zbior najnowszych i niezbednych programow na pendrivie.

Po instalacji windowsa(oczywiscie z odlaczonym netem) i sterownikow z miejsca instaluje:
- Service Pack - jesli nie mam wgranego w windowsa
- NOD32
- Outpost Firewall PRO
- SpyBot Search&Destroy
- Ad Aware
- HiJack( w razie jakbym mial jakies procesy dziwne, to zeby sprawdzic)
- Microsoft FrameWork 3.0

Nastepnie juz tylko i wylacznie potrzebne mi do uzytku programy:

- GG
- FireFox
- mIRC
- HLSW
- DC++
- Winamp
- WinRAR
- Gry itp

Jak juz mam wszystko zainstalowane, to wchodze w Panel Sterownia - Dodaj Usun Programy - Okresl dostep do programow i ich ustawienia domyslne - Niestandardowa - I tam odznaczam dostep do IE, zeby nikt nie mogl uruchomic mi tego badziewia i przypadkiem wirusy posciagac.

__

Użytkownik
EssePL

2009-02-22 17:46:12

instaluj linuxa i wsio ;d

__

Użytkownik
Castiel

2009-02-22 18:38:35

Jak dla mnie to z formatem jest za dużo roboty i za długo to trwa... Jak system zaczyna zamulać to wkładam płyte z Acronisem, potem restart, 5 min i stoi nowy system ze wszystkimi sterownikami i potrzebnymi mi programami...

__

Zbanowany
DIE

2009-02-22 19:26:45

Omg tylko po co :D

1.Instalujemy np. Ashampoo WinOptimizer 4 czyścimy rejestr :)
2.Przeprowadzamy defragmentację dysku twardego .
3.Skanujemy np .Ad-Aware usuwamy spyware.
4.Można jeszcze wejść do narzędzi konfiguracji systemu i powyłączać niepotrzebne usługi ;)

To prawie wszystko :P i znowu śmiga jak po formacie .

__

Użytkownik
fantz

2009-02-22 19:34:22

format + reinstal sys + sterowniki = 2 do 3 godzin :d

a to napewno daje wiekszego boosta niz jakiekolwiek czysczenie kompa :d

__

Użytkownik
Castiel

2009-02-22 19:42:26

fantz - dokładnie to samo zrobisz acronisem ale w 5-10 min.

__

Użytkownik
fantz

2009-02-22 22:30:30

format dysku w 5-10min ?

to nie jest w takim razie TO SAMO

__

Zbanowany
DIE

2009-02-22 22:40:32

tak jak napisał fantz ;)

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-02-22 23:03:54

Acronis ~= Ghost.

Format to najgłupsza rzecz jaką można tylko zrobić. Jakbym miał robić format każdego kompa, który wolno działa u mnie w firmie i potem instalować wszystko od nowa, to nie wiem czy by udało mi się je wszystkie sformatować do końca mojego życia, nawet jeżeli siedział bym przy tym 24/7/365, a zgodnie z tym co tutaj piszecie wychodzi na to, że musiałbym zaczynać robić to od początku już przy zaledwie 10% wykonanej pracy :). To gorzej, niż syzyfowa praca, która i tak, jak się okazuje, prędzej czy później nie przynosi żadnych efektów, prócz straconego czasu oczywiście.

To, że komputer wolno chodzi bierze się tylko i wyłącznie z tego, że dane na dysku twardym są pofragmentowane (porozrzucane fizycznie w różnych miejscach), a co za tym idzie, komputer musi mieć znacznie więcej czasu, aby je wyszukać i odczytać z dysku, a w przypadku NTFS-a zapisać jeszcze datę odczytu (!) i otwarcia (!), bo przecież w XP nie da się wyłączyć tej funkcji :D.

Co do formatowanie w 5-10 minut jest to możliwe i robi się to po przez wyczyszczenie tablicy z partycjami i jej ponownie stworzenie (tzw. szybkie formatowanie), dane fizycznie nadal istnieją na dysku, ale nowo postawiony system o nich nie wie, bo nie ma o nich informacji, które są składowane w m.in. tablicy partycji.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
fantz

2009-02-22 23:08:43

nie wydaje mi sie zeby konrad mial zamiar formatowac wiecej niz jednego kompa ;d

__

Użytkownik
mefistox2

2009-02-22 23:14:17

ja również używam acronisa , fanta tylko po co tracić 3 godziny na coś co można zrobić w kilkanaście minut? :D

__

VIP / Fotograf
PawelS

2009-02-22 23:17:37

@fantz: Wiem, że jest to mało prawdopodobne. Ma to tylko zobrazować jak zgubne jest formatowanie przy odpowiednio większej ilości komputerów.

__
Senior Pablo Escobar

Zbanowany
DIE

2009-02-23 00:01:58

wystarczy dobrze wyczyścić :P PIS CLOSE TOPIC :D

__

Użytkownik
Castiel

2009-02-23 00:02:45

fantz przez format dysku rozumiesz format całego dysku twardego czy tylko partycji z systemem? Jeśli chodzi o format tylko partycji systemowej i postawienie od nowa na tym systemu, instalacja sterowników, a potem instalacja i konfiguracja softu to acronis zrobi to wszystko w pare minut. Wystarczy zrobić format raz a porządnie i potem aż do wymiany podzespołów w kompie, dzięki acronisowi masz święty spokój...

__

Użytkownik
toxiknoizz

2009-02-23 01:55:30

framework, k-lite/cccp, kaspersky/avg, net, opera, ashampoo, gg, speedx, picasa, winamp, cs, vt, mirc, wormsy, Ps cs2, ccleaner, spybot s&d, asulogics registry defrag, odkurzacz, daemon

__

Użytkownik
niceaalbosmierc

2009-02-23 07:52:37

Najwazniejszy po istalacji windowsa jest service pack 2... tam bowiem (albo juz w service pack 1) jest instalowany firewall i wiele latek zabezpieczajacych ten system. Dopiero po Service pack 3 mozna podlaczyc internet. Reszta to zbieranie znaczkow. Dodam ze w service pack 2 zawiera sie SP1 a bez SP2 nie mozna zainstalowac SP3

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

130 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie