Moderator
|
Witam.
Wlasnie konczy mi sie 2-letnia umowa na internet z netii 1Mbit (uff, at last!). Co tu duzo mowic - z jego jakosci i dzialania nigdy nie bylem zadowolony, ale na szczescie jednoczesnie mialem (i nadal mam) osiedlowke [2Mbit], ktora moze do sciagania nie jest idealna, jednak do grania po necie jest naprawde niezla (w Q3 pingi 8-16).
Jednakze teraz jestem w kropce, bo ludzie z netii naklaniaja mnie do podpisania umowy na kolejne 2 lata (sic!) i oferuja mi 4Mbit za 50 zl. Niby fajnie, ale na ich 1Mbicie pingi mialem w granicach 20-50, co w porownaniu z “osiedlowkowym” 8-16 jest roznica dosc zauwazalna.
Wiem, ze wieksza przepustowosc nie oznacza wcale mniejszych pingow, ale jak to wyglada w netii? Ma ktos moze ten internet i sie moze conieco wypowiedziec na jego temat? Jak sprawy stoja z pingami/streamem/torrentami i sciaganiem z www?
Odrzuca mnie strasznie te 2 lata, z osiedlowki w kazdej chwili moge zrezygnowac, a i pogram w komfortowych warunkach jednakze z drugiej strony kusza mnie te 4Mbity.
Dzieki za any info.
__
|
Moderator
|
go up.
__
|
VIP
|
Na Twoim miejscu wziąłbym osiedlowy. W dzisiejszych czasach Internet tak brnie do przodu, że w przeciągu tych dwóch lat, na okres których możesz podpisać umowę z Netią, zmieni się z pewnością bardzo dużo i z czasem zaczniesz żałować tej decyzji. Na tę decyzję powinno zaważyć również to, czy dużo ściągasz z torrentów lub z www, czy też nie. Netia na pewno zaoferuje Ci lepszy transfer, ale jeśli więcej grasz i ping jest dla Ciebie ważniejszy to bierz oczywiście osiedlówkę. No i do tego dochodzi jeszcze brak umowy - wielki plus, sam coś wiem o tym. Odkąd mam neta, czyli jakieś 5 lat, ciągle korzystałem z usług mojego blokowego dostawcy. Płacę 35 złotych na miesiąc, ale wolę dopłacić kilkanaście złotych i mieć porządnego neta. Z początku o graniu nie było mowy. Pingi od 400-3000(!)ms. Później sprawa wyglądała już w porządku. Do wp.pl miałem ping 20, 21, ale teraz najmniejszy ping do wp.pl waha się w granicach 50ms, co jest naprawdę uciążliwe w graniu. W CoD2 na polskich mam około 70, na niemieckich, holenderskich około 90. Do tego dochodzą warpy. Umowy na szczęście żadnej nie podpisywałem, więc w każdym momencie mogę zaprzestać współpracy.
W związku z moim słabym łączem, sam obecnie rozglądam się za nowym providerem. W moim bloku trwa właśnie montaż nowego okablowania kablówki. Już wkrótce uruchomią światłowody, po których będzie śmigał także Internet. Firma, o której mówię to UPC, więc raczej doceniana pod względem swoich usług internetowych. No właśnie, raczej. Na pewno ktoś z Was ma neta od UPC i mógłby coś na jego temat powiedzieć. Jak wyglądają pingi i czy ogólnie szybko pobiera się dane przez ich łącza? Zastanawiam się nad 1 lub 2mb/s. Zależy to od tego, jak będzie wyglądał cennik. Doszedłem do wniosku, że zakładanie sobie łącza 6mb/s od zwykłego usługodawcy jest bez sensu. Jedynie co ściągam to od czasu do czasu jakieś niewielkie pliki, a niekiedy większe o wadze 200-700mb. Co do tych światłowodów to może ktoś się orientuje czy zostaną one na pewno wykorzystane zarówno do usługi Internet, jak i telewizja? Zastanawiam się właśnie nad UPC, bo to chyba dobra firma i do tego dochodzi to nowe okablowanie. Proszę o odpowiedź, jeśli ktoś zna się na tym.
__
|
Użytkownik
|
czemu nie napisales wszystkiego po angielsku?
__
|
Moderator
|
troll.
__
|
Użytkownik
|
W sumie wam nie zazdroszcze mam umowe podpisana z hem niedlugo mi sie konczy. Grajac w CSs mam pingi 4-5! na serwerach se, a na de i nl 15-25, a mam tylko jeden mega.
__ Pamietasz? jak swoją blizną chwaliłes sie dziewczynie
wrogom na głowach rozbijałes butelki ludzie z osiedla cię szanowali dla swoich kumpli byłes wielk...i!!!
|
Użytkownik
|
@mateck
Ja mam UPC od 6 lat, nigdy się na nich nie zawiodłem. Pingi są dobre Polska 10-30. nl,de 30-60. Nie ma żadnego blokowania łącza podczas ściągania czy coś jak masz 2mb to będziesz miał te 200-250kbp. Dobra obsługa przez telefon/mail. Mam u nich telefon internet i TV. No i tanio
__
|
VIP
|
Pamiętaj że podpisujesz umowę nie na stałe 4mbit, tylko max 4mbit. To stosunkowo istotna różnica
Jeśli się okaże że infrastruktura sieciowa w Twojej okolicy jest do bani, to 4mbit będziesz miał jedynie na papierze. Poszukaj w najbliższej okolicy znajomych którzy mają internet od TP (Neostrada), albo jakieś BSA (Netia, Tele2, Era, Orange - po kablu od tepsy naturalnie) w prędkości 2-16mbit - jeśli im będzie chodzić spoko, Tobie _prawdopodobnie_ też powinno hulać.
__ www.hstv.pl
|