Lista sugestii i niezbędnych poprawek.

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
VIP
JamJestZuras

2008-11-25 15:36:56

I tak ich nie przekrzyczymy :( Wszystko jest porozrzucane, prosilbym o wypunktowanie bzdur i absurdow jakie znalezlismy bo ciagle doszukujemy sie nowych, do smarowania, ze to wszystko do dupy (zgadzam sie) zostawmy komentarze pod newsem. Jak ma byc dupa, to chociaz niech bedzie mozna w nia zapakowac bo poki co nawet i to nie da rady.

1) Przy zakladaniu nowego tematu na forum nie mozna wybrac kategorii
2) Wylogowywanie samoczynne
3) Brak edycji wlasnych komentarzy!!
3) Brak mozliwosci odpowiedzenia na odpowiedz
4) Brak numeracji postow
5) Bledy w linkach, raz esports.pl raz esport.pl
6) Brak liczby postow w Ostatnio na forum, to jest pomocne przy sledzeniu odpowiedzi
7) Jezeli juz tak wieje nowymi kodami, dodawanie komentarzy nie musi powodowac przeladowania calej strony
8) Wezcie sie za css troche, zabawa kolorami i czcionkami mogla by jakos pomoc
9) Najwiekszy blad, publikacja tego laya, jest do dupy, ale ratujmy tonaca lajbe ;d
10) VIPy, PRO i inne, a raczej ich brak

Smarowac ;)

__
gdzietenwosk.pl

Współpracownik
ułan

2008-11-25 17:52:41

2) Wylogowywanie samoczynne
3) Brak edycji wlasnych komentarzy!!
3) Brak mozliwosci odpowiedzenia na odpowiedz
4) Brak numeracji postow
5) Bledy w linkach, raz esports.pl raz esport.pl
6) Brak liczby postow w Ostatnio na forum, to jest pomocne przy sledzeniu odpowiedzi
10) VIPy, PRO i inne, a raczej ich brak

te powinny byc jutro zmienione

__

Użytkownik
xewan

2008-11-25 19:10:40

ZALETY:
1) Dziękuje za wyje****e ŁAPEK i powrót do + i - DZIĘKUJEMY !
2) Nagłówek z tą lekką przezroczystością robi wrażenie. Pro.
3) Stopka, partnerzy oraz rozkład po prawej stronie OK (brak rewelacji - wcześniej było MNIEJ czytelne, ale lepiej zorganizowane - FAKT!)
4) Na forum nie ma tej wielkiej reklamy - strona wygląda lepiej - ŹLE strona NIE wygląda przez to gorzej....

WADY:
0) ..... reklama na głównej stronie jest OBRZYDLIWA - lepiej wykorzystać to miejsce na prawym panelu. POWAŻNIE proszę płaszczkę o przemyślenie tej reklamy na górze. BARDZO ! WIEM, że to są pieniądze potrzebne na serwis ALE to co teraz jest to CHAŁA.
1) Inny lay w komentarzach inny na forum - ten w komentarzach ma braki i błędy - jest bez smaku i stylu - ten na forum wygląda jak jakaś adaptacja phpbb czy innego freefora. BŁĄD !
2) Za małe avatary (przy komentarzach). Za duże na forum ! I to nie jest narzekanie, że wszystko jest źle, ale na pierwszy rzut oka - na drugi i trzeci też - to wygląda jak by się wam strona rozkalibrowała.

Na razie tyle.

__

VIP
Preak

2008-11-25 19:24:22

klik

jak usunac komentarz?

klik

taaa, obrazki tez sie pierdola, no i gdzie sa plusy na forum?

edit : linki tez caly chuj dzialaja ;D

toz to sie nie nadaje do publikacji...wstyd..

__

Redaktor Naczelny
rml

2008-11-25 19:37:52

część rzeczy np. edycja komentarzy i wasze ukochane chmurki zmienione : D

__

Użytkownik
g3su

2008-11-25 19:41:05

a ja mialem takie cus. poczatkowo sie przestraszylem ze zbyt serio wzieliscie uwagi uzytkownikow odnosnie nowego laya ;d czek dys ałt:

http://img148.imageshack.us/img148/1074/zrzutekranu1hg3.png
http://img148.imageshack.us/img148/8593/zrzutekranu2oj5.png

__
luuuzzzz bluuuzzz

VIP
JamJestZuras

2008-11-25 20:04:42

nazwa strony eSports.pl :: Topic

wyciagnijcie nazwe tematu do tytulu strony!

__
gdzietenwosk.pl

VIP
mavv

2008-11-25 20:31:22

autowylogowywanie jest tak kurewsko wkurzajace ze masakra... JAK edytowac swoj komentarz albo go usunac???? gdzie sa plusy na forum?? czemu nik i login to jest to samo???? gdzie odpowiedz na odpowiedz?? brak 'ostatnio na forum”, kurewska reklama w glownym... za krotka relacja z newsa - az czytac sie nie chce... i najwazniejsze:

JAK WEJSC Z PODGLADU CZYJEGOS PROFILU DO ARTYKULU ALBO NEWSA????

wow// widze ze jest usun i edutuj :)

__

Użytkownik
risvesis

2008-11-25 20:51:52

Jedynie co mnie denerwuje to wylogowywanie. Chmurki zostały zmienione tak więc jest ok. Kwestia przyzwyczajenia. Najlepszy test wychodzi podczas prania. Nowa strona chodzi dużo żwawiej. Jest przejrzysto, schludnie i prosto.

__

Użytkownik
nOx

2008-11-25 23:37:08

Jak dla mnie lipa, ze nie ma obrazkow przy newsach. Tak zawsze mi latwo bylo odszukac newsa... 'Wiecej' tez lipa... jestem len i przyzwyczailiscie mnie do tego, ze nie musze na nic klikac, zeby przeczytac calego newsa + to co ogolnie pisza wszyscy. O tym jakie to forum jest ch*jowe to juz chyba nie musze wspominac.

__

Użytkownik
PiWo5z

2008-11-26 00:10:29

k**** zrobicie zeby komenty na forum byly takie same jak w newsach... a nie ze to wyglada na oddzielne...

__

VIP
Grmx

2008-11-26 01:53:10

tak na marginesie...
MAM WRAZENIE ZE FORUM esportsowe to

forum OWNED.pl

CO ZA ZAL :ASD:DSA:D:da;

;) ;) ;) ;) :D :D :P :P ;) :) :) :D :P :P ;) :P ;) :P :D ;) :) :)

__

Użytkownik
EssePL

2008-11-26 02:21:35

dłuższe wypowiedzi w tematach nie zawsze się zawijają i nie widać tego co jest dalej.
przyklad
(ubuntu 8.10, firefox 3.0.4)

__

VIP
Sh1eldeR

2008-11-26 02:33:52

*Bugi itp. -- no tak, użytkownicy zachodzą w głowę, jak można było tych bugów nie widzieć. Ale to normalne, że gdy nagle stronę zaczyna testować kilkaset, czy kilka tysięcy osób, to wychodzi mnóstwo rzeczy, których wcześniejsze testy nie wychwyciły.

*Nowy kod strony -- w porównaniu do starego to niebo a ziemia. Więcej: jest *dobry*! Ajaksa nie testowałem, w ogóle zbyt wielu rzeczy nie testowałem, ale wstępne oględziny są jak najbardziej pozytywne. Wreszcie jakiś nowoczesny i porządny kod!

IMHO moglibyście jeszcze zatrudnić developera, który to pisał, bo -- zapewne po skończeniu jego pracy -- wkradło się parę niepotrzebnych błędów. Tu niedomknięty tag, tam niedozwolony atrybut. Niech to naprawi, po co Wam te drobne (i w sumie głupie) błędy.

*Uproszczenia, tj. zmniejszenie liczby rzeczy -- to jest zawsze w cenie. Miejscami jednak wydaje mi się, że nie zostało to całkiem zoptymalizowane.

*Po co jeszcze jeden klik, aby dodać komentarz? Liczba kliknięć tak naprawdę nie ma ogromnego znaczenia i dodanie jednego nie jest wielką katastrofą, ale gdy się ogląda listę komentarzy, to naturalnym jest, by poniżej wsadzić pole do dodania własnego. Poniżej przecież nie ma już i tak żadnej ważnej zawartości, nie ma potrzeby eliminacji tego elementu. Z drugiej strony interakcja użytkowników z listą komentarzy na esports.pl zawsze opierała się na żarliwych dyskusjach. Dlatego ludzie psioczą o brak wątków. Wygląda to tak: ktoś czyta inne komentarze i nagle uznaje, że chce na któryś odpowiedzieć. Zobaczcie ile dyskusji było w poprzedniej witrynie. Ograniczenie zagnieżdżenia komentarzy i brak formularza dodającego zaraz przy ich liście zniechęca do prowadzenia *dyskusji*. IMO -- zły ruch.

*Przejrzystość -- zwykle można tutaj zignorować to, co ludzie mówią, że strona jest "mało przejrzysta". Bullshit, niech podadzą konkretne przykłady. Całość ma mniej elementów i więcej wolnej przestrzeni, co *zwiększa* przejrzystość.

*Branding -- wasz słaby, reklamodawców większy (gigantyczny w 1024x768 banner na samej górze; dobrze chociaż, że nad nim nie ma niczego wartościowego, dzięki czemu można go bezpiecznie ignorować). Concurro gdzieś się zapodział, w tle były z początku zupełnie nijakie i nie pasujące do rasowego serwisu chmury (chmury to bezpieczny motyw -- "bezpieczny" nie oznacza "dobry" dla serwisu esportowego!).

Screen z gry w tle jest już lepszy, choć np. na moim kompie i tak g**** tam widać :). Może walnąć tam Concurro? Taka fajna postać i ważny element brandingu, a wyście go olali... na pewno w pełni świadomie? A jeśli tak, czy to na pewno będzie dobrym posunięciem?

*BUG: news dnia "CTRL+F5 żeby załadować poprawnie" to link do... strony głównej?! Bez sensu...?
*BUG: dział Pomoc -- zupełnie nieskończony, najwyraźniej w stadium testowym, które nie powinno ujrzeć światła dziennego. Auć.

*Wyświetlanie tylko jednego newsa i aż trzech artykułów.

Tak na moje to to beznadziejna decyzja. Ile będziecie mieli dziennie nowych artykułów? A ile newsów? Widzę nowy tekst -- obojętnie czy to artykuł, czy news -- to podejmuję decyzję o jego przeczytaniu lub nie. Albo go czytam, albo zostawiam na później, albo pomijam. Czy jest na to jakiś inny algorytm? :) Nie ma potrzeby żebym widział 3 artykuły, czy 1 z nich żebym widział np. przez 2 tygodnie. Nie potrzebuję tego oglądać na stronie głównej, nie kosztem takiej ilości miejsca. Za to newsa widzę jednego... a przynajmniej jego fragment. W dodatku bez daty. No tak, po co komu sprawdzać datę w "newsach".

Anyway jak dla mnie to newsy były waszą główną treścią. Nie artykuły. Ilu macie redaktorów? Pewnie kilkudziesięciu.

Jak widzicie rozwój tego serwisu? Że zamiast średnio np. średnio 0.25 newsa dziennie redaktor będzie klepał 1 artykuł na 2 tygodnie? Jeśli w tym trybie pracowałoby np. 50 redaktorów, to dałoby to dziennie 12 newsów albo 3 artykuły. Naprawdę chcecie mieć codziennie jakiś nowy artykuł (nie wspominając o 3)?

Nie chcecie? Chcecie nadal bardziej polegać na newsach? To więcej miejsca dla newsów, a mniej dla artykułów!

Należę do tych osób, którym podobało się, że wszystkie newsy można było zobaczyć naraz. Często skanowałem je szybko wzrokiem i wybierałem to, co wydawało mi się interesujące. Teraz musiałbym kliknąć na każdy news 2x -- najpierw by zobaczyć skrót, potem całość. Jedno, czy dwa dodatkowe kliknięcia to nic. Ale przejrzenie wszystkich dzisiejszych newsów to już np. 20 kliknięć w porównaniu do... zera kliknięć wcześniej.

A w ogóle to daty i tak nie widzę nawet po pierwszym kliknięciu, co trochę śmierdzi.

*Plotki

To jak, macie na nie dobry pomysł i praktyczne zastosowanie? Tak? To z niego skorzystajcie. Nie? To je wywalcie. Nie powinniście używać żadnego teoretycznego tłumaczenia -- jeśli przez jakiś czas plotek praktycznie nie będzie, to znaczy, że trzeba je wywalić.

Póki co nie mam pojęcia czym one mają być. Czy tworzą je tylko redaktorzy? To czym się one różnią od newsów? Bo są niepotwierdzone...? To się zapytajcie źródła, np. niech kaboom zagada do Zika na GG "zik, czy to prawda, że rzuciłeś Quake’a i zacząłeś grać w WoW-a?". Zik powie "jasne", to wtedy mamy newsa. Zik nic nie powie, albo powie "nie, to nieprawda" -- nie mamy newsa. Po co tworzyć nieprawdziwą plotkę? Po co tworzyć plotkę tak mało istotną i mało wartościową, że redaktorowi, który ją by pisał, nie chciałoby się jej nawet potwierdzić? Śmierdzi mi to trochę brukowcami :).

*Sława się nie wyświetla! Dajcie mi sławy! Gdzie mój fejm? Itd., itp. Są znaczki [+] i [-] -- tylko po co, skoro sława i tak się nigdzie nie wyświetla? Normalnie można np. czytać tylko te posty, które mają dużo fejmu, a inne pominąć (naprawdę, nikt chyba nie ma czasu na czytanie wszystkich). Ale jeśli fejm nie jest wyświetlany, to po co w ogóle istnieje?

*"Gorące" -- co to za kategoria i czym się różni od innych? Gorące jak świeże bułeczki, w sensie że nowe? A może, że ma dużo fejmu? A może że ma dużo komentarzy? Nie wiem, więc dla mnie kategoria "Gorące" jest bezużyteczna (skoro nie wiem, czym jest...).

*Przyjaźniejsze URL-e -- krok naprzód i plus!

*Zawartość meta-taga "keywords" ma prawie 700 znaków... A "description" to "esports.pl - przyjmij wyzwanie!" -- heloł? Czy spojrzał na to ktokolwiek, kto zna się na SEO? Jeśli nie chcecie tego poprawić dla samej zasady, to pomyślcie o tym, czy nie wolelibyście być wyżej na SERP-ach np. dla frazy "gry komputerowe"...

*BUG: link w stopce "O stronie" donikąd nie prowadzi.

*BUG: Hide czasem chyba nie działa, np. tutaj: http://esports.pl/news/kolejne-czeskie-ligi-ale-na-osp/27788/strona/1/kom ("Kilka informacji o obu ligach").

*BUG: problemy ze escape’owaniem tekstu w komentarzach, lepiej to sprawdźcie, bo przy tylu postach będzie to odczuwalne. Nie chcecie generować dodatkowych, niepotrzebnych ukośników, czy zjadać wszystkich znaków mniejszości/większości...

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-26 12:58:12

Moje uwagi:

1. Pod komentarzami do niusów pojawiają się cyferki oznaczające kolejne strony z komentarzami. Coś takiego powinno być też na górze, tuż pod niusem. Przewijanie całej strony, by dostać się do tych przycisków z cyferkami, jest zbyt męczące.
2. Profil rozbudowany jak poprzednio.
3. Obsługa wszystkich lub prawie wszystkich encji! Głupio wygląda cudzysłów zastąpiony zbitką znaczków. Ponadto musi się dać spokojnie wstawiać do tekstu trójkątny nawias (ten dzióbek). :<
4. W profilu jakiegoś użytkownika teksty Tematy na forum, Kometarze, Artykuły, powinny prowadzić do tematów, komentarzy i artykułów danego użytkownika.
5. Tekst pod polem do wpisywania komentarzy jest trochę niedopracowany.
6. Powiadamianie o odpowiedziach do naszych komentarzy/postów.
7. Belki z nazwami sekcji (np. Ostatnie komentarze) powinny mieć jakieś tło wyróżniające je spośród reszty strony. To jedyna rzecz, której mi brakuje do perfekcyjnej przejrzystości.
8. Jeśli stopień popularności wyrażany w procentach ma się ostać, to zróbcie to, jak było poprzednio. Teraz klikanie plusów i minusów nie daje żadnego efektu (prócz zmiany liczby w Oddanych i Otrzymanych głosach). A propos minusów: czy nie lepiej by było z nich zrezygnować? Podejrzewam, iż teraz każdy będzie każdemu odejmował punkty, byle tamten nie miał więcej. Z samymi plusami byłoby całkiem podobnie (“Nie kliknę mu plusa bo nie chcę, żeby miał większą estymę od mojej!";), ale przynajmniej obyłoby się bez wyolbrzymionej złośliwości i zawiści. :)
9. Wyróżnienie VIP-ów, Adminów i innych istot tuż obok awatara, jak to było poprzednio (teraz najlepiej jakimś oczorypnym kolorkiem napisać np. Administrator i będzie syćko).
10. Małe marzenie: wyróżnianie przeczytanych i nieprzeczytanych komentarzy/postów - to tak zajebista rzecz by była!
11. Podczas odpowiadania na posta nie widać jego treści.
12. Chyba nadal występują problemy z bbCode.
13. Może jeszcze podgląd komentarza/posta przed wysłaniem?

Podpisuję się także pod uwagami wymienionymi przez kolegów wyżej. A teraz spokojnie panowie pracujcie nad poprawą usterek. O obrażonych się nie martwcie, i tak wrócą. :)

__

Użytkownik
mefistox2

2008-11-26 16:32:41

1) W profilu pole karta graficzna nie jest wyświetlana , mimo że w trakcie edycji jest.
2) Download nie działa
3) Dodajcie opcje Pamiętaj logowanie bo już nie macie użytkowników tylko samych gości

__

Użytkownik
shimazu

2008-11-26 18:33:44

raz przy newsie sa obrazki raz nie ma

__

VIP
virus~T

2008-11-26 18:39:29

Info jak rozjechać tekst by był nieczytelny --&gt; proszę bardzo:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUWXYZ

:) Dziękuję, postoję ;)

__

Użytkownik
_qrak_

2008-11-26 18:49:45

1. Koniecznie dodajcie obrazki do newsow
2. Zlikwidujcie guziczki &quot;wiecej&quot;

__

VIP
Sh1eldeR

2008-11-26 20:13:11

@virus~T:

To akurat plus i swiadczy o dobrym zakodowaniu od strony CSS (choc podobny efekt ucięcia mógł tez powstac przypadkowo). Wczesniej to bylo beznadziejne gdy ktos wkleil bardzo dlugi link lub napisal specjalnie lub przypadkowo wyraz, ktory nie mogl byc podzielony na 2 wiersze (np. dluga emotikona) -- wtedy cala strona sie rozjezdzala w poziomie, zeby dlugi tekst mogl sie zmiescic. Teraz dlugi tekst jest po prostu ucinany i bardzo dobrze.

Twoj testowy wyraz zostal uciety I BARDZO DOBRZE, to co napisales jest bez sensu, sluzy wylacznie testowi i dobrze, ze nie spowodowalo rozjazdu strony, tylko zostalo przyciete -- no sam pomysl. Zastanow sie tez nad praktycznym przykladem, gdzie takie ucinanie byloby minusem... Mozesz takie cos znalezc? Mi nic do glowy nie przychodzi. Dlugi link moze byc uciety, bo nic sie nie stanie (i tak bedzie klikalny i watpie by ktos chcial dokladnie przeczytac link dluzszy niz 1 linia). Dlugie emotikony tez wydaja sie zwykle fajne tylko tym, co je napisali -- lepiej, zeby zajmowaly co najwyzej 1 linie, a reszta zeby zostala ucieta. Dlugie wyrazy? Nie ma w polskim jezyku tak dlugich wyrazow, by nie miescily sie w 1 linii na esp.pl. Nazwy plikow? Podobnie, nie widze tu zadnych tak dlugich nazw.

Moze cos waznego pomijam, jesli masz cos takiego na mysli to mnie wyprowadz z bledu -- podaj konkretny przyklad wzietego z zycia tekstu, ktory nie moze sie zmiescic w 1 linii i nie moze zostac zawiniety (tj. nie zawiera spacji) oraz ktory ktos w praktyce naprawde chcialby przeczytac. I niech ten przyklad (czy klasa przykladow) przebija te wszystkie momenty, gdy dluzszy niz 1 linia &quot;wyraz&quot; jest niepotrzebny/powstal przypadkowo... Wtedy mogliby to poprawic, ale jesli takich sytuacji nie ma (ja ich nie widze), to powinno zostac tak jak jest, no nie?

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-26 20:53:04

Jeszcze jedną rzecz bym dodał (na szczęście to tylko parę chwil dłubania w arkuszu stylów): takie samo wyróżnienie wszystkich odnośników wskazanych kursorem (być może najbardziej nadałoby się pogrubienie + może podkreślenie?).

@virus: weź usuń ze swojego posta tego literowego kulfona, bo wszystkie wypowiedzi zaczynają mi bokiem wyłazić. ;DDD

__

VIP
Hakan

2008-11-26 21:00:43

Intryguje mnie nowe pole Opis w profilu. Przeprowadzam test.

Edit: Spodziewalem sie, ze Opis jest w rzeczywistosci podpisem, ktory bedzie można zobaczyc pod kreska w postach na forum. Dopiero teraz zuwazylem, ze jednak Opis pojawia sie w profilu. W zwiazku z tym mam pytanie: czy da rade przeniesc info z poprzednich profili, mialem taki ladny - drugi raz juz go nie napisze...

Edit2: Opis w zasadzie to miejsce na kilka zdan, ktore nie obsluguje zadnych znacznikow. Niestety niewiele ma wspolnego z tym co oferowal poprzedni profil.

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

VIP
JamJestZuras

2008-11-26 21:41:02

Nie ma Hide!!!!!!!11
Czemu nikt nie napisal, ze nie ma hide
;dddd

hide bylo bardzo czesto uzywane..

Brakuje mi mozliwosci odpowiedzenia na odpowiedz, na forum rowniez, komentarze sa ladne i czytelne (zeby dzialalo bbcode...) dlaczego nie zastosowac ich an forum, i powrocic do odpowiedzi na odpowiedz ; d

__
gdzietenwosk.pl

Szef
rr

2008-11-26 21:53:20

zrezygnowalismy z bbcode prawie wszedzie, ta zmiana zostanie utrzymana
drzewka (odpowiedz na odpowiedz) sa w produkcji, mialy byc dzisiaj, sa na piatek przesuniete

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-26 22:07:46

Dlaczegóż zrezygnowaliście z BBCode? :(

I w których częściach serwisu będzie jeszcze do zastosowania?

__

Użytkownik
Nighter

2008-11-26 22:16:30

Byłem w totalnym szoku jak zobaczyłem że eSp.pl wreszcie odważyło się na nowy lay, ale pierwsze co pomyślałem to: “gdzie do kur*y nędzy tutaj są newsy”? Dopiero przed chwilą odkryłem że trzeba klikać na boku to wtedy news przejedzie. Albo zróbcie to większe albo to wyje*cie i zastąpcie artykułami, a newsy dajcie czytelnie na dole.

Po drugie: CO TA TAPETA ROBI W TLE?! Przez nią nie moge sie kompletnie skupić na stronie tylko cały czas widze dwóch pajaców po bokach strony.

Po trzecie: byliście jedynym eSportowym serwisem który miał taki plus jak szerokość na całą strone.

Po czwarte: sorry, ale tą grafike to adray mógł zrobić, który siedzi w grafice od bodajże roku. Grafik NIE MA POJĘCIA o użyteczności. Ja wiem, że jest trend web 2.0, ale web 2.0 oznacza również kurw* użyteczność a nie “najeb*y przeźroczystych przycisków, troche ajaxa i wiara będzie happy”

Po piąte: brak takiej opcji jak “szybka odpowiedź". Idiotyzmem jest pisanie komentarza/wypowiedzi na forum na osobnej stronie, zdecydowanie kiedy qwe robi swoje wywody, bo w połowie wypowiedzi zapominam o czym pisał.

Po szóste: znowu wracam do laya. Sorry, ale to wygląda jak typowa strona klanowa. Nawalić mase tekstu w środek malutkich ramek i strony zamkniętej do 800px. GL&HF. Wcześniej można było sobie przewinąć strone w dół i miało się rozpoznanie które newsy nas ciekawią a które nie. Teraz to redaktorzy muszą być chyba wyroczniami żeby trafić z tytułami newsów tak, aby czytelnik miał ochote wszystkie chociaż przejrzeć i zdecydować które czytać.

Po siódme: http://esports.pl/artykuly << sorry, ale to wygląda jak typowa strona o hardwarze. Tekst, tekst, tekst i tekst. Zero zachęty żeby cokolwiek przeczytać. Szarość, burość. Stare esp.pl było szare, ale było estetyczne. Nie jesteście stroną o szachach tylko o sporcie elektronicznym. Powinniście wykazywać emocje, wole walki, yoohooo - patrzcie ktoś tam pokonał kogoś! Myślałem, że nowe eSp.pl będzie wyglądało jak fnatic albo chociaż sk-gaming. Oba mają nawalone tekstu, ale jest tam coś, co na tej stronie trzyma. A tutaj... Sorry. Widziałem projekty devonstudio i naprawde robiły wrażenie, ale to... TUTAJ NIE WIDAĆ INWENCJI własnej! To jest na zasadzie: no co jest dzisiaj w mooodzie? przyciski web2.0? no tak, to to dajmy. gradienty? no też sie troche przyda. aaaa jesio wielka oczojebn* tapeta w tle! no, to mają nowy projekt. Sorry, projekt jest warty 200zł i 4 godzin pracy. Rzecz jasna sam skosiłbym za niego z 8 stów bo wątpiłbym żeby redakcja eSp.pl miała pojęcie w cenach rynkowych grafików. Tak sie zarabia kase. Szkoda że nie znaleźliście kogoś zaprzyjaźnionego. Tylko proszę mi tutaj nie wyskakiwać “to sam zrób lepiej”. Zlecisz mi - zrobie :)

EDIT: CO ZA .... WPADŁ NA POMYSŁ ABY NICKAMI BYLY TERAZ LOGINY?! oO wpisywałem pierwsze co mi przyszło na myśl albo co widziałem na pudełku po płatkach! Wiekszosc ludzi tak robi :| GIGANTYCZNY MINUS.

Moja sugestia: POPRAWIĆ ZNACZNIE layout.

P.S. Nie mówie tych komentarzy ze złośliwości. Zawsze byłem za eSp.pl i wkuriwal* mnie ludzie którzy twierdzą że eSp.pl się stacza. Ale teraz... sorry chłopaki, nie wyszło :(

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-26 22:55:29

Jeszcze co nieco:

- kliknięcie odnośnika w sekcjach Ostatnie komentarze i Ostatnio na forum powinno kierować do ostatnio napisanej wypowiedzi.
- tytuł aktualnie przeglądanego wątku na forum powinien być także wyświetlony na belce naszej przeglądarki internetowej. Jest już tak z tytułami niusów.

__

VIP
Beldin

2008-11-27 00:28:00

bugow nawet nie chce mi sie wymieniac bo wiekszosc juz zostala opisana:/ kto wogole dopuscil ta strone do zycia. tu potrzeba tygodni beta testow w waskim gronie. dla przykladu dzis rano uzywajac IE7 przy dodawaniu komentarzy do newsow nie widzialem nawet przycisku &quot;dodaj&quot; - chyba nikt mi nie powie ze to nie wyplynelo przy testach?:

co do layoutu, to strasznie to wszystko malo intuicyjne. po co wogole robic strone na wzor tysiecy innych podobnych? moze lepiej bylo zrobic cos w z tematu gamingowego retro? to nie boli. jak bym zobaczyl laya na wzor starego XSReality (ktory btw jest do wziecia za darmo) to bym sie naprawde ucieszyl:) . prostota, prostota i jeszcze raz prostota.
idac za wypowiedzia przeczytana w jednym z komentarzy powiem: nie mowcie mi &quot;sam zrob lepiej&quot; bo zrobie! akurat moja firma ma spory dzial programistow i pokazalem im stronke. po krotkiej dyskusji mam pewnosc ze da sie to zrobic lepiej, zarowno pod wzgledem kodu, jak i layoutu. kewstja kasy, a nie wydaje mi sie ze cala ta zmiana byla tania.

reasumujac: nie jestem w stanie szybko i komfortowo przeczytac informacji na nowej stronie oraz nie pasuje mi oprawa zarowno graficzna jak i techniczna. zreszta, mozna bylo wtloczyc nowy engine w starego laya i dac wybor ludziom. moze to byl by naklad $$$ ale moim zdaniem warto...a moze nie:/ .coz, pewnie przywykne ale zmiana nie wyjdzie ani mi ani wam na dobre.

P.S. z uwagi na niemoznosc odpisywania na komentarze zapytam: gdzie niby jest ten wspanialy kod ktory czesc z was wychwala w komentarzach? co takiego sie zmienilo? moze jest dla redakcji, bo napewno nie dla logujacych sie userkow:P tylko pytanie czy ktos bedzie docenial prace tej redakcji, nie bedac w stanie na pierwszy rzut oka zobaczyc kto co i gdzie napisal.

__

VIP
Sh1eldeR

2008-11-27 02:52:27

@Beldin:

Jak to gdzie ten kod? Patrzyles w HTML w poprzedniej i tej wersji? Roznica jest ogromna. Ten nowy jest i lzejszy i znacznie bardziej semantyczny, a co wiecej, niemal pozbawiony bledow (wiekszosc z tych bledow, ktore sa, znajduje sie we wklejonym kodzie reklam, czy najwidoczniej przeklejonych tagach meta ze starej strony).

Nie wiem jak z kwestia kompatybilnosci z przegladarkami, bo tego nie sprawdzalem, ale kod obecnej wersji strony jest nowoczesny i pisany z dbaloscia o standardy (co sie w 100% nie udalo, niekoniecznie z winy developerow).

Hmm, moglbys zarzucic linkiem do jakiejs strony (w miare mozliwosci nowej) tych Twoich ziomkow? Jesli nie masz nic przeciwko, zerknalbym na kod i zobaczyl, czy Wy stosujecie “nowoczesne” standardy, czy moze po prostu nie zwracasz uwagi na cos, czego sam nie robisz... albo moze robicie to tak miazdzaco lepiej od tych, co pisali esp.pl, ze podlug tego nowy, lepszy kod esports.pl i tak smierdzi ;-). Nie twierdze, ze jest tak, czy tak, bo nie znam waszych prac -- stad moja prosba. Mozesz dac tutaj lub na prv, w tym drugim wypadku adres stronki zachowam dla siebie.

Edit:
Aha, te bugi co sa to raczej normalka w napietym harmonogramie. A strona przeciez i tak byla tworzona dluuugo. W sumie pewnie wolalbym korzystac ze starego kodu niz nowego z bugami, ale widze, ze to sa pierdoly, ktore zostana poprawione -- nie wierze, zebysmy za jakis czas nadal nie mogli byc automatycznie logowani, albo zeby nie poprawili kodowania cudzyslowow i innych znakow specjalnych niepotrzebnie do encji... Na bank to poprawia, po prostu musza -- to typowe bugi; zdarzaja sie przy tak duzym serwisie, ktorego nie stac na tak szeroko zakrojone testy i poprawki, jakie robi taka Wirtualna Polska... Widac jednak, ze kod zostal przepisany calkowicie na nowo i -- przynajmniej po stronie klienta, bo nie wiem co sie dzieje na serwerze -- jest DUZO lepiej, od razu przynajmniej o dwie klasy lepiej.

Trudno jest utrzymac w miare wysoki poziom robiac ogromny serwis przez dlugi czas, a w miedzyczasie robiac inne projekty (bo watpie, by esp.pl bylo stac na wynajecie na wylacznosc calej agencji na kilka miesiecy...? tu juz bysmy pewnie podeszli pod szesciocyfrowa sume, zaleznie od czasu i liczby wynajetych tak osob). Tutaj udalo sie wysoki poziom utrzymac i wierz mi, nie mowilbym tego, gdybym tak nie twierdzil, a wymagania mam zdziebko wysokie.

__

VIP
Nor

2008-11-27 08:12:56

Te awatary na forum za duze imo... pewno juz to ktos pisal, ale nie chce mi sie tego wszystkiego czytac :o Sorry ale teraz esp.pl wyglada jak polaczenie espmani (w slabym wydaniu) i jakiegos gownianego forum dla sFFetansych Krejz0lk0w ;/

__

Użytkownik
chopin

2008-11-27 08:47:14

Na myśl przychodzi mi tutaj komercjalizacja. Dokładnie sytuacja ma się jak z grami, dawniej gry były ciekawe i dopracowane, teraz gdy za gry zabrali się biznesmeni są kiepskie i zbugowane. IMO to właśnie dzieje sie z esports. To taki trend na rynku chyba.

__

Szef
rr

2008-11-27 11:03:27

Sh1eldeR
dzieki za uwagi
od strony admina a przede wszystkim od strony wydajnosci jest jeszcze wiekszy postep niz od strony klienta, na testach nam wyszlo ze mozemy na jednym serwerze dojechac do 10 milionow odslon dziennie

__

VIP
Beldin

2008-11-27 11:50:13

@Sh1eldeR

my raczej piszemy systemy CRM/ERP na zamowienie + interfejsy webowe pod te systemy, wiec nie mam nawet jak Ci pokazac. Wracajac do esports.pl, to dodam tylko ze jesli cos jest w fazie beta, to powinno sie to postawic &quot;z boku&quot; i dac do testow zamiast na sile przenosic caly serwis. bo jak czytam komentarze to 90% jest negatywnie nastawionych do nowego serwisu. chyba przyznasz ze cos w tym jest?

__

VIP
conish

2008-11-27 11:59:25

Sory rr, ale na jakich testach wyszlo Wam to 10kk odslon? Frontsite wazy okolo 2mb (tak, wiem ze jest cos takiego jak ceshowanie stron), z czego lwia czesc idzie z Waszego serwera. Macie taki bandwidth? Jesli tak to szacun.

Ja rozumiem, ze strona stara byla antyczna, ze nikt juz nic nie pisze na tabelach, ze ajax, css sraty dupaty... Szkoda tylko, ze gdzies w tych wszystkich carach zniknely podstawowe rzeczy, jak uklad strony, jasny i przejrzysty uklad informacji, zamiast czego sa krotochwilne efekty, jakie oferuja dzis przegladarki (zreszta polecam wylaczyc obsluge javascript na probe)

__
Cel - dostac sie na liste tentop noobs@esp

Użytkownik
shimazu

2008-11-27 14:32:17

niech no tych newsow bedzie wiecej :P co mnie arty to one sa na deser

__

Użytkownik
toxiknoizz

2008-11-28 15:41:54

nie wiem czy bylo czy nie:
- zrobcie zeby przy pisaniu komenta bylo widoczne zaznaczanie tesktu..
- zrobcie autologin i dlaczego jak wybiore swoj login to jeszcze musze kliknac w pole haslo zeby automatycznie mi je uzupelnilo? ;o
- plx zmiencie top i przyciski :|
o profilach, obrazkach przy newsach itd itp nie bede wspominal bo to juz na bank xxx razy bylo :D

__

Użytkownik
chojrak

2008-11-28 16:00:18

http://images32.fotosik.pl/408/4b47a0558057028a.jpg - takie coś mi się dziś przytrafiło :DD

mi w ogóle 'to' esports.pl się nie podoba:< jest tyle rzeczy do poprawienia, że nie mam siły wypisywać.

esports jest jak treyarch, wydają coś nowego i jest kupa błędów. chcemy stare esp!

wtf, czemu nie można ... :ASD poza tym czemu jak są emotki to są tylko zadowolone? gdzie są smutne?

__
dupa

Użytkownik
b3D

2008-11-28 16:07:03

mam dokladnie to samo co Chojrak plus przy pisaniu PM podwojne przyciski wyslij i usun

__
drugs.. rock'n'roll.. bad-ass vegas whores.. late-night booty calls.. shiny disco balls..

VIP
Mateck

2008-11-28 16:57:24

@chojrak:

Błędy są wyszukiwane i poprawiane. Potrzeba czasu, żeby ta strona przybrała planowany kształt. Uwierz mi, że ja też odnajduje mnóstwo błędów i jest ich tyle, że aż mi się czasami nie chce ich wypisywać, ale się zmuszam i podaje co jest do zmiany.

Naprawdę, takie gadanie &quot;ja chce stare esp&quot; jest bezsensu. Stara strona nie wróci. Nie po to shooters wydało sporo kasy, żeby teraz to wywalić. Ja już powoli dostrzegam plusy tej strony. Widzę, że ma potencjał, można ją rozbudowywać, co niestety było niemożliwe w przypadku starej strony.

__

Użytkownik
mefistox2

2008-11-28 17:18:06

http://img88.imageshack.us/my.php?image=eportspi6.jpg

do poprawienia

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1633 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie