Matura - polski

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
mefistox2

2008-11-20 20:46:50

planuje iść na teleinformatyke/telekomunikacje ;] , w wyborze uczelni wiele też będzie zależeć od akademika/mieszkania jakie znajde ;) mieszkasz w akademiku?

__

Użytkownik
napzord

2008-11-20 21:17:39

Luuudzie po co myśleć na polskim klucz już za was pomyślał. Ja też mam maturę w tym roku i jakoś nie potrafię sie zebrać i zacząć coś robić. Wszystkim innym życzę powodzenia. A po (zdanej) maturze najprawdopodobniej pójde do szkoły podoficerskiej. Druga opcja to jakieś studia zaoczne. Szuka ktoś lokatora? :D

__
http://thebiggestsecretpict.online.fr/nwo/nato_swastika.gif

Użytkownik
malydok

2008-11-20 21:22:12

T16 na tekach/wittigowie :p nie jest najgorzej i 280zl/miesiac

__

Użytkownik
Nagly^

2008-11-21 13:59:29

Ja zdaje Geografia podstawowa, Biologia rozszerzona i nadal nie wiem na jakie studia iść:|

A temat matury ustnej to kreacja bohatera nad człowieka w filmie science fiction, książkach i literaturze. Coś takiego:>

__

VIP
grzEs

2008-11-21 18:27:39

Pozwolę sobię odpowiedzieć na zapytanie bez czytania poprzednich odpowiedzi (niestety nie mam za duzo czasu). Swoją drogą dawno mnie tutaj nie było.

Wydaje mi się, ze pomimo oczywistej kwestii, ze musisz podawać przykłady, to powinieneś przede wszystkim spora część swojej prezentacji poświecić zagadnieniom teoretycznym. Tego wydaje mi się nie możesz pominąć.

Na tym etapie nie wiele wiem (jak Ty sobie to wyobrażasz itp.), wiec pozwole sobie zwrócić Twoja uwagę na kilka kwestii:

1. Pragmalingwistyka filozoficzna - ruch w XX wiecznej filozofii, który koncentrował się na języku, jego użyciu, funkcjach społecznych, roli itp. Powinienes przejrzeć, ale to raczej "wyższa szkoła jazdy" :).

2. Semiotyka - nauka zajmująca się znakiem, językiem. Dziedzina badawcza ktora beda znaki, symbole, język itp. Skoro nauka o jezyku to wiadomo, ze jak poszperasz to znajdziesz cos dla siebie

3. Zbadaj dobrze hasło "retoryka", rozumianą jako sztukę przemawiania tudzież chyba bardziej przekonywania :). Z tego wyciagniesz duzo rzeczy pod swoją pracę, zajmij się tym.

4. Punkt związany z poprzednim - zbadaj Sofistów. Uwazaj na platonskie postrzeganie sofistów :)

Tak odrazu i z głowy to tyle na dzien dzisiejszy. Temat ciekawy i z pewnoscią mozna znalezc duzo materiałów, trzeba jedynie włożyć w to trochę pracy. Wykorzystaj moje podpowiedzi to możliwe, że zabłyśniesz przed komisją ;). I jeszcze jedno - wikipedia i internet to zło, pamiętaj :).

__

VIP
V!ct!M

2008-11-26 13:33:25

Pisaliscie dzis mature probna Operonu?:-) Jak wrazenia?

IMO byla bardzo prosta, fajnie jakby normalna matura byla na takim poziomie :D ale zobaczymy jak bedzie jutro i pojutrze to wygladalo :)

__

Użytkownik
117

2008-11-26 13:41:59

czyt. ze zrozumieniem bylo takie o :D, a wypracowanko bylo fajne jak sie lektury czytalo ^^

__

Użytkownik
mefistox2

2008-11-26 14:01:09

bardzo łatwe było ;) czytanie ze zrozumieniem to już w ogóle banał :P ale obawiam się że na prawdziwej maturze będzie trudniejsze

__

VIP
V!ct!M

2008-11-26 15:28:54

Hmm ja troche zaluje, ze niezbyt dokladnie to CZZ zrobilem. Po skonczeniu calosci (mimo iz wypracowanie na 4 strony) zostala mi prawie godzina czasu i mozna bylo duzo lepiej napisac :)

No ale to probna, nawet nie chcialo mi sie sprawdzac literowek, przecinkow etc.

__

Użytkownik
mefistox2

2008-11-26 16:07:16

mi też została godzina, ale od razu wyszedłem :] ,próbna to jest więc co mi zależy

__

Użytkownik
Borewicz123

2008-11-26 19:38:26

Podobno ta z operonu jest prosta i dlatego w wielu szkolach nauczyciele rezygnuja z napisania jej bo potem ludzie mysla ze sa wielcy i sie nie ucza ja pisze jutro i prosze mi nei pisac co bylo
Ma ktos cos na temat Wyspianskiego potrzebuje nawet honorarium jakies bedzie fajnie jakby byla praca gotowa ja bym sie nia pokierowal

__

VIP
V!ct!M

2008-11-26 19:57:45

Mozliwe, choc z tego co ktos mi mowil, to rok temu nie byla taka prosta. Zrezsta tegoroczne rozszerzenie tez podobno nie.

No i jeszcze zobaczymy jezyki i wybrane przedmioty, bo moze tam sie bardziej postarali :P Zawsze byla taka opinia o probnych maturach, ze bywaja trudne, zeby nastraszyc i zmobilizowac do nauki :D

Jednak w sumie takie rozwiazanie jest dobre moim zdaniem, bo jak sie pisze normalna mature to juz jest to 2-4 raz, zawsze jest jakas wieksza pewnosc siebie (choc wiadomo, ze stres calkiem inny).

__

Użytkownik
Bloodtooth

2008-11-26 20:04:44

nie sugerujcie się maturą z Operonu, która nie dość, że jest prosta to jeszcze w tamtym roku miała mnóstwo błędów ;-)

__

VIP
samolot

2008-11-26 22:20:52

a jaki poziom pisaliście?

ja na rozszerzonym myślę, że dałem radę z czytaniem ze zrozumieniem

a praca, wybrałem drugi temat - praca na pewno z sensem i wynikająca z treści, ale nie wiem jak trafie w model
cały ten system jest popieprzony ;p

__

VIP
V!ct!M

2008-11-26 22:30:26

jakie tematy na rozszerzonym byly?

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2469 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie