Matura - polski

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
Rzeźnik

2008-11-19 22:12:17

uff, jeszcze rok, ale już widzę tą fizykę, matmę i ang - wszystko rozszerzone (no może ang się wyrwie podstawowy, jak nie będzie znaczenia)

__

Użytkownik
rox.

2008-11-19 22:17:26

kur*a! :(

__
:S

VIP
V!ct!M

2008-11-19 22:26:14

ale jakies konkretne przyklady "pracy nie na temat"?:p

__

VIP
V!ct!M

2008-11-19 22:31:42

AAA chyba za nic w swiecie bym weterynarii nie chcial studiowac :D

no ale kazdy ma inne zainteresowania, wiadomo ;)

ja jakbym juz mial mozliwosc dobrego napisania biol i chem, to bym celowal w medycyne :p

__

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 22:38:33

Nie dla mnie ;P

Tam trzeba też fizykę zdawać, więc automatycznie medycyna odpada :D Na uwadze mam jeszcze rehabilitację ; )

Mój Skarb idzie na medycynę xD ;*

__
Sygnatura SPAM !

VIP
V!ct!M

2008-11-19 22:42:45

zalezy gdzie

u mnie na UM od tego roku wystarcza dwa przedmioty i z tego co ktos mi mowil, na innych tez (biologia + chemia lub fizyka do wyboru). btw. wymaganie fizyki na medycynie jest imo troche bezsensowne (ogolnie to mam wrazenie, ze dostac sie na medycyne 20 czy 30 lat temu bylo nieporownywanie latwiej)

a co ona z zamilowania (tzn. od dawna miala takie plany), czy "nagle" jej przyszlo do glowy?

__

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 22:47:41

Od początku liceum postanowiła iść na medycynę ; )

Z tego co wiem to w Warszawie na WUM trzeba mieć rozszerzoną biologię i chemię + podstawową fizykę. Na weterynarię rozszerzone biologie i chemię ; ) Ja tam zresztą wolę towarzystwo zwierząt niż ludzi... w wielu przypadkach zwykła krowa jest inteligentniejsza od człowieka...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 22:50:19

Aktualnie matura robiona jest pod de*ili i nic na to nie poradzisz. W końcu musimy się zrównać poziomem inteligencji z państwami UE, więc hodujemy idi*tów.

Stara matura była dużo lepsza... trudniejsza ale lepsza...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
mefistox2

2008-11-19 22:52:42

"Ja tam zresztą wolę towarzystwo zwierząt niż ludzi..."

Dlatego przebywasz na esports? :P

__

Użytkownik
kermitzor

2008-11-19 22:56:47

no nie wiem czy byla tak do konca trudniejsza niz nowa

__

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 23:00:43

Co innego miałem na myśli mówiąc "towarzystwo". Widzisz świat pełen jest ludzi typu brixu... ich się wystrzegam... poza tym wolę patrzeć na tygrysy i lamparty niż użerać się z takimi de*ilami...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 23:02:25

Mi się jednak wydaje, że tak. Wystarczy spojrzeć na poziomy podstawowych matur. Byle menda z ulicy, która nie potrafi drobnych podliczyć na wino marki wino by je zdała. Konkretniejszym przykładem może być matura z angielskiego. Zarówno ustna jak i pisemna. One są tak banalnie proste, że aż śmieszne....

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
rox.

2008-11-19 23:09:53

a mnie w szkole straszą ... no ta, pouczyć się jednak trzeba :). Chciałem zdawać geografie i mate na podstawie, a tak to muszę gegre na rozsz. :Q

__
:S

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 23:12:43

Czym Cie niby straszą? Angielskim? Daj spokój... podstawę to z palcem... Moja siostra zdawała geografię rozszerzoną i dostała chyba 85%. Tyle, że Ona uczyła się od 2 klasy systematycznie. Co ja mówię... Ona zapie**ałała...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
Nighter

2008-11-19 23:13:26

ja sie tak tylko zastanawiam chłopaki, jak wiele musieliscie spalic albo wypić żeby zdecydować sie na podst. angielski zamiast rozszerzonego. na większości uczelni punktacja wyglada tak:
- podst: 0,1
- rozszerz: 0,2

znaczy to tyle, że jeżeli zaliczymy podst. angielski na 90% to mamy 9 punkcików, a jeżeli zaliczymy roszerzony angielski na 50% to mamy 10 punkcików.

__

Użytkownik
kermitzor

2008-11-19 23:24:38

z angielskim masz calkowita racje, ja jestem raczej kiepski z angola dodatkowo nie ruszylem nic w LO(teraz trzeba zapierdal*c ze sie nie chcialo jezyka uczyc) i bez problemu dosc ladnie podstawe zdalem. Co innego przy maturze wlasnie z chemii biologii czy historii, bez systematycznosci, raczej ciezko niezle napisac nowa mature.

__

Użytkownik
kermitzor

2008-11-19 23:27:20

przy czym biole mialem* liczona 0,7, wiec ten angol wlasciwie roznicy mi w rekrutacji nie robil.

__

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 23:28:35

No ja właśnie o tym mówię. Poza tym odnośnie podstaw z przedmiotów nie byłbym taki znowu pewien. One są w niektórych przypadkach tak banalne, że aż człowiekowi się żal robi jak na to patrzy...

Przykładowe pytanie z matury rozszerzonej z biologii:

Podaj dwie cechy wspólne dla mitochondriów, plastydów i jądra komórkowego.

Każdy, kto chociaż trochę uczył się biologii na poziomie podstawowym na takie pytanie odpowie...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
kermitzor

2008-11-19 23:33:08

znowu moj blad, konkretniej niedopowiedzenie: mialem na mysli matury rozszerzone z tych przedmiotow. Ehh juz troche pozno i mozg przestaje dzialac tak jak powinien :PP

__

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 23:35:56

No tak. Przy rozszerzonych jest już pewien poziom. niemniej jednak ucząc się systematycznie nie powinno być większego problemu, żeby dostać te 80% z matury.

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 23:37:07

Angielski rozszerzony zdaję tylko i wyłącznie dla własnej satysfakcji. Nie potrzebuję go na studia.

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
kermitzor

2008-11-19 23:37:51

no coz, mi nie wyszlo. Dobra ale to temat na inna rozmowe. Stara i nowa matura sa dla mnie inne, ale nie powiem ktora jest/byla trudniejsza. Jeszcze raz GL dla przyszlorocznych maturzystow ;)

__

Użytkownik
andrzejq

2008-11-19 23:38:53

Nie dzięki ; )

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
malydok

2008-11-20 01:14:56

a pan sie na PWr wybiera? bo tutaj mamy takie przeliczniki :> gl

generalnie: matura z polskiego (podstawowa) to bzdura i powinno sie ja olac na calej rozciaglosci. dlaczego? bo po co marnowac cenny czas i nerwy. ja do czesci pisemnej podszedlem z biegu, nie czytalem zadnych strzeszczen lektur, epok itd i zdalem na 67%. tam wystarczy tylko umiec logicznie myslec (a czasem nawet mniej). co do czesci ustnej to wole nawet nie wspominac, totalna masakra, piszesz prace dzien wczesniej przychodzisz pierdzielisz glupoty i masz maksa bo pani w komisji miala dobry humor. sam dostalem 8/20 punktow, mowilem "nie na temat" i o dziwo zdalem, zaprzeczajac temu co mowil ktos wczesniej

__

ex-Redaktor
exilek

2008-11-20 01:54:07

wstyd przyznać xDDDDDD ale nie ma zielonego pojęcia o co chodzi w tym pytaniu XD

i btw co to plastydy? O_o

__

Były Redaktor
so0fka

2008-11-20 07:20:15

Ale wszyscy pie*dolicie z tą maturą. Tak gadacie, jakby faktycznie była łatwa, ale żeby zdać jakiś trudniejszy przedmiot na rozszerzeniu (matma, geografia) to trzeba przygotowywać się od przedszkola :O. A prawda jest taka, że nawet na te 90% z KAŻDEGO przedmiotu na rozszerzeniu może się człowiek nauczyć nawet zaczynając dwa miesiące przed samą maturą. Wystarczy trochę pracy i systematyczności, a nie wszyscy pie*dolą że "ja/mój znajomy/rodzina uczył(a) się 8 lat i zdała na 40%", a tak naprawdę to ta osoba poświęcała na to 15 minut dziennie. Ja nie żartuję - 3 godziny dziennie przez 2 miesiące i materiał opanowany na blachę, albo trzeba być debilem. Jeśli ktoś nie ma predyspozycji do jakiegoś przedmiotu to niech go nie zdaje. Na ten przykład ktoś może faktycznie totalnie ni w ząb nie kumać nic z matmy i nawet po pół roku codziennego siedzenia przy niej sobie z nią nie radzi. Wniosek: niech idzie na uniwerek.

__

Użytkownik
andrzejq

2008-11-20 07:40:42

; )

Napiszę jak wrócę ze szkoły ; P

__
Sygnatura SPAM !

VIP
priAm

2008-11-20 07:54:06

przecież Ty masz 17 lat

__

VIP
Mateck

2008-11-20 12:36:32

W związku, że poszedłem do technikum na kierunek logistyka to w przyszłości chcę iść na uczelnie właśnie związana z logistyką/transportem. Uczy się możę ktoś z Was na tym profilu? Z czego najlepiej zdawać maturę i na jakich poziomach?

__

Użytkownik
malydok

2008-11-20 12:44:32

nie no kolega ma racje mowiac, ze trzeba sie przygotowywac do rozszerzen. najlepiej sie zapisac na korki z danego przedmiotu (choc to troche kosztuje czasem) no i rozwiazywac zadania maturalne, 2 razy w tygodniu styknie, jak nie mniej. tyle ze jest to nauka rozlozona w czasie, a jesli ktos z brakami mialby sie na taka mature nauczyc w 2 miesiace to pewnie musialby sie katowac tymi 3 godzinami dziennie. ja zdawalem matme rozszerzona i zaczalem chodzic na korki juz w 2 klasie liceum raz w tygodniu po 1,5h a w domu kompletnie nic nie robilem w tym kierunku. jakies zadania w domu zaczalem robic z miesiac przed matura (rowniez sie nie przemeczajac, czyli gora 1h). wynik pozytywny bo 90%, matura byla latwa a do tego jak zwykle zawyzaja punkty, wiec warto pisac cokolwiek sie wie, tak jest z kazdym przedmiotem ;)

__

Użytkownik
malydok

2008-11-20 12:45:44

proponuje znalezc interesujaca cie uczelnie (chyba uni?). reszte bedziesz mial napisana na ich stronie

aha no i nie zdawaj tego co ci nie bedzie potrzebne na studia, szkoda zdrowia :)

__

VIP
Mateck

2008-11-20 13:00:56

w miarę możliwości chciałbym studiować gdzieś na Śląsku.

Najlepiej iść do którejś z poleconych uczelni.

__

Użytkownik
malydok

2008-11-20 13:05:59

to mysle, ze jesli tutaj nie dostaniesz odpowiedzi to powinienes poszukac na wlasna reke roznych rankingow uczelni, popytac na ich forach itp

__

VIP
Mateck

2008-11-20 13:09:48

Na pewno tak zrobię, ale mam na to jeszcze czas :) Maturę zdaję za trzy lata.

__

Były Redaktor
so0fka

2008-11-20 13:21:35

właściwie to niecałe (urodziny mam w grudniu), ale i tak maturę zdaję w tym roku :)

__

VIP
maXym

2008-11-20 14:33:26

Jak na slasku to -> http://www.kandydaci.ae.katowice.pl/?contentid=401

Pasek niebieski wydzial zarzadania, kierunek zarzadzanie (logistyka tylko na I semestrze) lub zarzadzanie logistyka (ogolnie zarzadzanie w spedycji i logistyce). Wiecej info na stronie znajdziesz, mnie nie pytaj bo ja tam sie nie ucze, ale jak kiedys przegladalem strone to to zauwazylem.

Co zdawac masz tu -> http://www.kandydaci.ae.katowice.pl/?contentid=5815

innych uczelni o takim profilu nie znam.

__

Użytkownik
mefistox2

2008-11-20 15:21:13

właśnie chciałbym iść na PWr , jeszcze zastanawiam się nad AGH i PŚ ;) , polskim i się nie przejmuje , a z matematyki mam darmowe korepetycje w szkole ( tzn. jest jakiś program-babka przyjeżdża z Politechniki Częstochowskiej i omawia cały materiał , który obowiązuje na maturze) , z fizyki jeszcze się zbytnio nie przykładałem, ale oceniając własne siły , myśle że to co teraz robie wystarczy żeby dobrze zdać :) - oczywiście i tak planuje zacząć robić zadania maturalne samemu ( bo w szkole co 2 tyg. dostajemy kilkanaście zadań typu maturalnego)

a jak podoba Ci się na PWr? warto?

__

Użytkownik
malydok

2008-11-20 20:06:44

eee hmm, jestem na pierwszym roku, ale czy mi sie podoba? budynki sa fajne :p troche biega kujonkow, troche nerdow, troche innych dziwnych ludzi ale generalnie szkola jak szkola. duzo zalezy od tego na jakim wydziale chcesz studiowac, bo na jednym sie uczą, a na drugim 24/7 imprezy

__

Użytkownik
Borewicz123

2008-11-20 20:19:59

Wszystkie polibudy teraz oferuja logistyke/transport i na nie ktorych mat i geo do logistyki jest liczona tak samo.
Ja o tym kierunku myslalem jak byly 2 uczelnie z tym kierunkiem teraz to jak kazda polibuda i kazda policealan i technikum to ma to pierd***.

__

Użytkownik
117

2008-11-20 20:21:02

dobrze prawi! Polac mu

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2319 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie