Ile to jest Para Par

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
winthek

2008-11-05 22:19:31

2 megabajty

__

VIP
marikkkk

2008-11-05 22:58:42

Twoj ojciec ma syna, twoja matka ma corke, nie jest to twoj brat ani twoja siostra. Kto to jest?

__

VIP
postal1

2008-11-05 23:01:11

http://420.thrashbarg.net/captain_obvious_rock_gift.jpg

__

VIP
postal1

2008-11-05 23:01:39

pewnie ja ale nie wiem co w momencie kiedy mam wiecej osobowosci

__

VIP
marikkkk

2008-11-05 23:03:53

ODPOWIEDZ: Ten ktos nie jest spokrewniony ani z Ojcem ani z mATKA !

__

VIP
spec_u

2008-11-05 23:37:25

2(2n) jak ktoś już napisał :)

__
ema

VIP
marikkkk

2008-11-05 23:41:39

? WTF ?:D

__

VIP
spec_u

2008-11-06 00:16:50

odpowiedz na pytanie w temacie ;asdff

__
ema

Użytkownik
Sajrus

2008-11-06 02:34:04

tęga rozkmina panowie :d

__

VIP
marikkkk

2008-11-06 07:59:29

No to to ja wiem ale do mojego nie bardzo pasuje :D

__

Użytkownik
obur

2008-11-06 08:54:32

Jeszcze dokładniej : 2(2n) gdzie n >= 2 :) (tylko czekac az ktos jeszcze dowód napisze ... :))

__

Użytkownik
diabSTER

2008-11-06 08:55:04

do takiego wzoru nie można odnieść pary spodni lub nożyczek. Para par to niechybna konfrontacja wyjątków i zależności języka polskiego z podstawową matematyką (2+2).
Jeżeli chodzi o parę butów to macie rysunek pomocniczy: ^^

http://img370.imageshack.us/my.php?image=asdfffea5.jpg

__

Były Redaktor
so0fka

2008-11-06 14:14:33

Może tak:

Para Par = JEDNA Para DWÓCH Par (przy czym: JEDNA wynika z liczby pojedynczej słowa "Para", a DWA wynika z definicji słowa "Para" - para = dwa) = 1 x 2 x 2 (1 - jedna para, 2 - dwóch, 2 - par) = 4 :)

__

VIP
marikkkk

2008-11-06 14:18:15

Nie ma odpowiedzi na ta zagadke ! Para zawsze bedzie miec w sobie pare !
srs nikt na to nie wpadl o_O? :D !

__

Użytkownik
obur

2008-11-06 16:03:05

Ja juz moze sie poddam i niech kazdy uwaza co chce.

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-06 18:51:27

Znam lepszą:

[hide=Zagwozdka]
Jakiego koloru jest żółty samochodzik?
[/hide]

__

Użytkownik
Sgt.Oskar

2008-11-06 21:49:21

255, 255, 0

__

VIP
marikkkk

2008-11-06 21:59:34

#FFFF00 !

__

Użytkownik
Yakcyll

2008-11-06 22:10:37

Półtorej kury w półtora dnia składa półtora jaja, ile jaj złoży jedna kura w jeden dzień?

__

VIP
kot

2008-11-06 22:16:01

Jedno.

__

Użytkownik
ArQo

2008-11-06 23:06:31

para par to jest to jest (2x), nie da sie rozwiazac ;] X jest nieokreslony, i dazy do +nieskonczonosci, nie ma granicy, nie istnieje rozwiazanie itp itd wg mnie.

__

Użytkownik
esportfun

2008-11-06 23:33:23

dokladnie ;)

__

Użytkownik
Yakcyll

2008-11-07 10:02:01

Dwie trzecie.

__

VIP
kot

2008-11-07 11:22:57

A nie, bo "Półtorej kury w półtora dnia składa półtora jaja" to to samo, co "Jedna kura w półtora dnia składa półtora jaja". Obawiam sie, ze pol kury nie potrafi zniesc zadnego jaja ;D

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-07 11:55:09

Widzę, że jesteście w stanie rozwiązać najtrudniejsze zagadki dotyczące ludzkiej egzystencji. Nie sprawią więc chyba problemów poniższe pytania, które nie pozwalają mi zasnąć. Muszę znać na nie odpowiedzi, by odnaleźć sens życia!

[hide=Teraz was zagnę]1. Dlaczego piloci kamikaze zakładali hełmy?
2. Dlaczego sterylizowana jest igła przy wykonaniu kary śmierci przez zastrzyk?
3. Dlaczego nie produkuje się samolotów z tego samego materiału, co czarne skrzynki do samolotów?
4. Dlaczego nie produkuje się karmy dla kotów o smaku myszy?
5. Jaki jest synonim słowa "synonim"?
6. Dlaczego baleriny zawsze poruszają się na czubkach palców? Nie prościej byłoby zatrudnić wyższe tancerki?
7. Dlaczego w lodówce jest światło, a w zamrażalniku nie?
8. Dlaczego sok cytrynowy jest robiony z koncentratu, a płyn do mycia naczyń z prawdziwej cytryny?
9. Dlaczego, żeby skończyć pracę w Windowsach trzeba nacisnąć na "Start"?
10. Dlaczego człowiek, który inwestuje wasze pieniądze, nazywa się niszczyciel (broker)?
11. Dlaczego nie ma takich tytułów w gazetach "Wróżka wygrała w totka"?
12. Dlaczego kobiety nie mogą umalować oczu z zamkniętymi ustami?
13. Dlaczego Noe nie zabił tych 2 komarów?
14. Kaczor Donald zawsze chodzi bez dolnej części garderoby, dlaczego więc, jeżeli wychodzi spod prysznica, to jest zakryty ręcznikiem?
15. Mam zamiar kupić sobie nowy bumerang. W jaki sposób mam się pozbyć starego?
16. Skoro do teflonu się nic nie przykleja, to jak przyklejono teflon do patelni?
17. Skąd niewidomi wiedzą, że już skończyli się myć?
18. Skoro Superman jest taki mądry, to dlaczego zakłada majtki na spodnie?
19. Jakiego koloru jest kameleon, gdy się przegląda w lustrze?
[/hide]

__

Użytkownik
g3su

2008-11-07 12:22:59

1. zeby nie pierdo**al glowa o kokpit w czasie startu i nie stracil przytomnosci

2. bo taka jest procedura

3. bo nieoderwalyby sie od ziemi. i wtedy mialbys zajebiscie duze autobusy zamiast latajacych samolotow

4. probowales mysz i karme dla kota? ;d koty na myszy poluja co nie znaczy ze lubia ich smak ;d

5. wyraz bliskoznaczny

6. bo nie poruszaja sie na palcach zeby byly wysokie tylko dlatego ze taki jest balet ;d

7. bo swiatlo nie jest tam potrzebne

8. no nie zartuj ;d

9. nie trzeba ale jest to jedna z mozliwosci ;d a w tym przypadku start oznacza "start do zakonczenia dzialania" ;d

10. bezsensu, to jest tlumaczenie doslowne

11. bo moze sie nie przyznaja? ;d albo takie wrozki to sciema?

12. bo mysla ze z otwartymi to wyglada profesjonalnie i bedzie dokladniej ;d

13. bo mial uratowac wszystkie zwierzeta

14. bo jest mokry i nie chce nachlapac ;d

15. polamac i wyrzucic stary na kibel

16. za duzo reklam ;d

17. oni sa niewidomi a nie uposledzeni umyslowo ;s

18. bo superman nie jest madry tylko silny

19. naturalnego ;d

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
g3su

2008-11-07 12:35:09

1. podajesz wzor i piszesz troche dalej, ze tego zadania nie da sie rozwiazac. no extra. pjONtka ;d

2. wzor jest nieprawidlowy. rozumiem, ze X oznacza liczbe par. masz 3 pary piw. podstaw do twojego wzoru i zobacz co wyjdzie

3. granica jest, tyle ze niewlasciwa. ale rozumiem co chciales powiedziec

4. zle interpretujesz pojecie granicy i zle interpretujesz wynik obliczenia jakiego zrobiles. to, ze dla twojego wzoru granica w +nieskonczonosci to granica niewlasciwa +nieskonczonosc, nie oznacza ze to zadanie nie ma rozwiazania ;s

5. pozytywny akcent dla ciebie jest taki, ze craven w 100% zgadza sie z tym co napisales ;d tak wiec brawa dla was obu ;D widac uczyliscie sie z tego samego podrecznika matmy :D

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
Yakcyll

2008-11-07 12:55:39

;]

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-07 13:02:23

Właśnie uratowałeś świat! Wszystkie ziemniaki są Ci wdzięczne!

__

Użytkownik
g3su

2008-11-07 18:23:20

c

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
g3su

2008-11-07 18:24:29

nie robilem tego dla ziemniakow! zrobilem to wylacznie dla ciebie. chcialem zebys odnalazl sens zycia!

:DDD

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-07 23:45:53

Te pytania nie zostały ułożone przeze mnie, ale postanowiłem je przytoczyć tutaj - w miejscu rozstrzygania arcyważnych kwestii - gdyż są fundamentalną sprawą ludzkiej egzystencji.

Wspólnie coraz bardziej zbliżamy się do odpowiedzi na największe pytanie, które zadaje sobie człowiek: jaką kieckę założyć wieczorem?

__

VIP
Sh1eldeR

2008-11-08 02:29:14

A ile to milion milionów? Albo tysiąc tysięcy? Czy tak postawione pytanie też wydaje Ci się rewelacyjne? ;-) A tuzin tuzinów? Nie używa się takich sformułowań dla tak małych liczb, ale niby czemu zapis tuzin tuzinów mielibyśmy traktować inaczej niż milion milionów, który jest chyba jasny dla wszystkich? A skoro tuzin tuzinów traktujemy tak jak milion milionów, to parę par też powinniśmy traktować tak samo. Więc para par to 4 i tyle, nic specjalnego.

Wyobrażasz sobie tą parę jako jakąś specjalną zmienną? To ją zdefiniuj, wtedy pogadamy i wtedy pewnie zobaczysz, że Twój pomysł na definicję będzie bez sensu, tj. twoje zdanie nie będzie poprawnym wywołaniem tej definicji. Jeśli powiesz, że para czegoś to dwójka czegoś, a następnie zapytasz, ile to jest para par, to ja się spytam: ok, ale para par czego? W końcu zdefiniowałeś "parę _czegoś_ (X-ów), jako dwa razy to _coś_ (2*X)". Możesz napisać para ludzi, para butów, ale jeśli chcesz napisać para par, i to drugie "par" to też funkcja z Twojej definicji, to musisz powiedzieć, czego tyczy się to "par". Wymaga tego Twoja definicja. Para par butów -- to jest poprawne wyrażenie wg tej definicji. Para par -- nie jest poprawne.

Jeśli powiesz, że para to po prostu 2 i już, bez tego _czegoś_, to para par, czyli para*para, to to samo co 2*2 (bo zdefiniowałeś, że para to 2 i już).

Rozwiązaniem byłoby zdefiniowanie pary _czegoś_ tak, by _czegoś_ miało wartość domyślną 1. Wtedy można napisać para par. To drugie wywołanie, "par", nie ma podanego argumentu _czegoś_, więc przyjmuje, że jest to "1". Więc taka para to 2. Para par to 2 *2, czyli znowu 4. I tyle.

Nie ma tu tajemnicy, ani paradoksu -- pytanie jest bez sensu składniowo. Równie dobrze mogę zadać pytanie niepoprawne leksykalnie, czyli np: asdljasld sfldjflk lksdfjdsklfj? Albo też niepoprawne składniowo: zielony ręka noga mózg piwo par? Nie czuję się wyjątkowo fajnie tylko z tego powodu, że mogę napisać coś bez sensu. Mimo to, "duzo dymu, i znajoma przynoszaca na tacy" to z pewnością była miła perspektywa.

Proszę się rozejść, nie ma na co patrzeć, nic się tu nie dzieje! ;-)

__

VIP
JamJestZuras

2008-11-08 14:08:57

Tu chodzi o 70 wyczerpujących odpowiedzi na pytanie, ktore jest bez sensu.

:)

__
gdzietenwosk.pl

VIP
Sh1eldeR

2008-11-08 14:25:19

Czasem udowodnienie, że coś jest bezsensowne, jest całkiem dobrym ćwiczeniem. Bywa, że nie jest to takie łatwe, nawet jeśli intuicyjnie czujemy, że coś jest nie tak.

Nieraz takie bezsensowne spostrzeżenia bywają całkiem śmieszne. W programie Brainiac (kanał Discovery) zdarzały się tego typu "zagadki". Jedna z moich ulubionych: "czy łysi myją głowę żelem do ciała, czy szamponem?" ;-D

__

Użytkownik
ArQo

2008-11-08 23:26:21

No podstawiam pod wzor i wychodzi mi ze 3 pary piw to 6 piw, wiec dobrze, a w zadaniu mam, ze mam pare par, wiec mam 2*iles tam nieokreslonych par czyli x, prawda ?

__

VIP
Van Helsing

2008-11-09 00:47:12

"A ile to milion milionów? Albo tysiąc tysięcy?"

dalej nie czytałem bo nie mam siły ale zrozumiałbym to tak:

może być 100 milionów więc to się = 100000000 więc milion milionów równa się 100000000000

to samo tysiąc tysięcy 100 tysięcy = 100000 więc tysiac (1000) tysięcy 1000000

__
Miejsce na Twoją reklamę!

VIP
Sh1eldeR

2008-11-09 01:01:56

To źle byś to zrozumiał -- widocznie nie znasz powszechnie uznawanych standardów (nie znaczy to, że nie istnieją, lub nie są powszechnie uznawane -- jesteś po prostu wyjątkiem).

Zobacz np. tutaj:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Milion

albo tutaj:

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=milion (Słownik Języka Polskiego to już jest wiarygodne źródło, może i dałoby się je wręcz nazwać normatywnym)

Jest tam m.in. napisane, że milion to tysiąc tysięcy. Gdy mówimy "tysiąc tysięcy" lub "milion milionów", ZAWSZE mamy na myśli odpowiednio milion i biliard, ew. chyba że zaznaczymy inaczej, dodając jakiś mnożnik, np. "tuzinów".

Mówiąc jednak tysiąc tysięcy tuzinów, wciąż mamy tych tuzinów milion. A że tuzin też odnosi się do liczby, w tym wypadku 12, to w sumie jakichś tam elementów daje to 12 milionów.

Samo "tysiąc tysięcy" nadal jednak daje milion (w tym przykładzie tuzinów). Totalnym bezsensem wydaje mi się zakładanie, że może być inaczej. Jak widać, niektórzy jednak mają na ten temat inne zdanie (i mają do tego prawo, co nie znaczy, że ułatwi im to życie ;-)).

__

Użytkownik
AbES69

2008-11-09 09:14:14

te obrazki sa zajebiste [+]

__

Użytkownik
sch

2008-11-09 13:32:18

nie chce mi się wszystkich czytać , ale 6 jest bardzo łatwe i rzuciło mi się w oczy :P

za tego samego względu jak siatkarze większość meczu stoją na palcach i z tego samego iz biegnacz poruszasz sie w rzeczywistosci na palcach a nie na calych stopach :Q

szybszy start , wyzszy wyskok - a nie chodzi o żadna wysokość baletnic :Q

__
Jakby ktos szukal - kilka Allsopow Raindropow do opchniecia

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1463 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie