Pieniądze jako dług

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
Yakcyll

2008-11-01 16:49:45

Czyli jak działa światowy system ekonomiczny.

http://video.google.com/videoplay?docid=-1887591866262119830

Bardzo pouczające, polecam.

__

Użytkownik
diGi

2008-11-01 17:09:30

Qwe podawał to kiedyś w linkach.

__

Użytkownik
Yakcyll

2008-11-01 17:13:28

Wydawało mi się tak przed chwilą, aczkolwiek postanowiłem przypomnieć, primo żeby wywołać monotematyczną dyskusję, secundo bo mnie zaciekawiło i mam nadzieję, że trochę więcej ludzi się zainteresuje przynajmniej po to, żeby wiedzieć, co się dzieje.

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-11-01 18:56:06

Oglądałem parę miesięcy temu. Bardzo interesujący.

Ciekaw jestem, co powiedzieliby na to ludzie parający się ekonomią (nie od razu bankowcy, ale studenci, pracownicy jakichś firm itp.). :)

__

VIP
virus~T

2008-11-01 19:24:51

Mam kilku znajomych z ekonomii :D i o dziwo oni wierzą w ten system :)

__

Użytkownik
qwe

2008-11-01 19:40:49

Ja mam paru znajomych ekonomistow ktorzy pokonczyli SGH itp.

Stary nawet sobie nie wyobrazasz jak oni maja "wyprane mozgi" wyprane w tym sensie, jak powiedzial to virus- oni WIERZA w ten system, mysla, ze jest on najbardziej korzystny (choc jest niewapliwie nieuczciwy i kulawy)

Wiedza wiele na te tematy, ale popatrz.
Ludzie sa tak ksztalceni byc NIC nie podejrzewac.

Znaja ekonomie, ale nie sa uczeni wystarczajaco dobrze historii oraz dzialania innych systemow monetarnych (a jesli juz to wytykane sa tylko wady, jednostronnosc, cos jak propaganda UE).

Spojrz na ten film, ktory ilustruje jak rozne poglady moga miec dwaj ekonomisci
http://pl.youtube.com/watch?v=DpHZ-c3kw98

Nauka jest kulawa i teraz kazdy pajac moze zostac ekonomem :|
(w ogole ekonomisci w takiej liczbie jaka mamy teraz sa niepotrzebni, tylko zamet na rynku sieja).

Money as deby jest dobry. Polecam rowniez ksiazki Rona Paula, pracy zbiorowej na temat tego systemu monetarnego. Oraz jak on ewoluowal do obecnej formy (rowniez w zeitgeist mozna znalezc ciekawe rzeczy na ten temat dla laikow)

Szczerze, jesli chodzi o taki film ekonomisci powinni go przemilczec, bo widza, ze ku**a jest zle, placimy danine jako dlug publiczny a oni wola zbijac z tego kase, siedziec cicho i miec wszystko w du**e (nie wszyscy).

Jesli chcecie byc wolni to odrzuccie pieniadza i wyprowadzcie sie na wies.

__

VIP
Andrzej :)

2008-11-01 19:51:00

Pytaj ;)

Czy to prawda, że pieniądze nie mają pokrycia w złocie? Tak, od jakiegoś czasu. W czym zatem mają pokrycie? W zaufaniu, wszyscy sobie ufamy, że każdy z nas przyjmie kasę jako środek wymiany i na tym to polega. Można powiedzieć w uproszczeniu, że pieniądze biorą się znikąd, ale to daje zły nasuwający się wniosek -> że można ich sobie produkować bez żadnych wyrzeczeń/kosztów - tak nie jest.

__

VIP

2008-11-01 19:56:30

Ekonomistów (a w zasadzie pseudo specjalistów z tej dziedziny) kształcimy na potęgę, bo najtaniej można ich wykształcić - nie trzeba laboratoriów itp. które kosztują, no i oprócz matematyki (która jest czasem na śmiesznie niskim poziomie) nie ma innych trudnych przedmiotów ścisłych, które by ludzi odstraszały.

__

Użytkownik
qwe

2008-11-01 19:57:02

O standarcie zlota juz pisalem. Pokrycie w zaufaniu mozna o kant dup* rozbic. Nikomu nie mozna ufac, to jedna z zyciowych prawd.

Drukowanie pieniedzy?? Przyklad USA pokazal, ze mozna je drukowac do woli kosztem obywateli. A oczywiscie rzad ma obywateli w ....

__

VIP

2008-11-01 19:58:29

Oglądałem film jakiś czas temu już i mi się podobał. Pokazuje wiele rzeczy o których ludzie nie mają pojęcia. Na studiach ekonomicznych też tego uczą, ale nie zatrzymują się specjalnie na tym i nie pokazują tego tak dokładnie jak tu.

__

Użytkownik
qwe

2008-11-01 19:59:12

I sprawa tyczy sie nie tylko ekonomistow! :)
Popatrz jak nasze spoleczenstwo intelektualnie upadlo w ciagu ZALEDWIE jednego pokolenia !! (prawda wczesniej bylo mniej ludzi wyksztalconych, ze wzgledu na sytuacje, ale jak juz ktos mial wyksztalcenie to nie tylko na papierze)

__

VIP

2008-11-01 20:00:41

I teraz mają karę za to. Nie tylko oni, ale na szczęście oni większa niż np. my, chociaż my nie powinniśmy mieć żadnej patrząc w kategoriach takich że karę ponosi ten kto zawinił.

__

VIP

2008-11-01 20:03:30

Ja bym się nie pokusił na to, żeby powiedzieć że kiedyś ludzie byli mądrzejsi niż teraz.

__

Użytkownik
qwe

2008-11-01 20:09:04

Heh, zobaczysz za 50 lat. Ludzi beda patrzec na wnuki tak jak teraz patrza na nich ich dziadkowie.
Ludzie powoli przestaja myslec. Ja sie odgradzam od tego spoleczenstwa bo nie chce zdebilniec. Co za szczescie, ze urodzilem sie tu gdzie mieszkam !

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

950 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie