Użytkownik
|
TEMAT MA MIEC CHARAKTER INFORMACYJNY, ot po prostu wrzucilem pare linkow z ktorymi byc moze warto sie zapoznac. Dla zainteresowanych!
Na poczatku zaznaczam, ze nie zycze sobie w tym temacie, glupawych, wysmiewczych komentarzy.
Bo po czym poznac glupiego??
Po smiechu jego! Przewaznie smieje sie z rzeczy, ktorych nie rozumie. Taka forma samoobrony przed niezrozumiala dla niego trescia.
Nie jestes zainteresowany? Nie komentuj, idz np pogadaj z chlopakami o wrazeniach z HLC.
Nie jest to temat, ktory paru osobom obiecywalem, za zaloze.
Narazie nie mam ani checi ani czasu.
Na poczatek moze cos o manipulacjach statystykami:
Ze strony PO
[url=http://pl.youtube.com/watch?v=IxMiSGXho08] PO sonda przeciw Traktatowi Lizbonskiemu[/url]
Nastepnie na blogu JKM mozemy przeczytac nastepujace wpisy w ktorych mowa o manipulacjach statystykami:
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID346938332,index.html
http://korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID347198905,index.html
Dorzuce jeszcze swoje 3 grosze.
Otoz przed 20 pazdziernika ukazala sie na Onecie sonda pt “Kogo najbardziej brakuje Ci w obecnym parlamencie?"
2ga osoba pod wzgledem liczby glosow byl JKM i co sie stalo??
Sonde zaraz po moim sprawdzeniu wynikow sciagnieto.
Mozna bylo ja odnalezc tylko po wpisywaniu slow kluczowym google.
Ale co wiecej, nawet jak weszlismy na ta sonde poprzez google to mozna bylo ujrzec, ze jeden z panow ma slupek, reprezentujacy graficznie liczbe glosow oddanych na ktoregos z kandydatow, zapelniony do konca, a obok zdumiewajaca liczba -103% !!!.
Sprytne, pewnie wiekszosc osob uzna, ze “cos” w systemie im sie popsulo i wyniki nie sa reprezentatywne. Pewnie jakies chochliki czy cus.
Teraz podaje link do fragmentu swietnego wykladu prof. dr hab. Piotra Jaroszyńskiego.
http://pl.youtube.com/watch?v=t_L4g9iIMqo
Naprawde warto wysluchac do konca (mysle, ze i tak 20-30% osob zrozumie o co mu w ogole chodzi, ale ja to pokazuje wlasnie dla tych 20-30%).
Jakich doradcow mamy (przyklad na amerykanach) w mediach, prosze o przeczytanie opisu filmu http://pl.youtube.com/watch?v=DpHZ-c3kw98
I na koniec maly pokaz jak politycy zaczynaja mowic, gdy brak im argumentow (posel PO)
http://pl.youtube.com/watch?v=IxMiSGXho08
Jesli wiedzie cos ciekawego na te tematy od znajomych/prfesorow/nauczycieli to prosil bym o podzielenie sie tymi informacjami
EDIT
Temat ten z zalozenia nie ma miec ZADNYCH tresci manipulacyjnych, nie posluguje sie zadnymi schematami przy budowie tematow itp co sugeruja niektorzy uzytkownicy. Daje Wam tylko garstke materialow, ktore sami mozecie dalej zaglebiac. Nikt nie broni Wam tutaj zamieszczac materialow, ktore pokazuja to wszystko z innej strony. Juz widze pierwsze czeppialstwo ze prof Jaroszynski wyklada u Rydzyka itp. Co z tego? Posluchajcie tego wykladu nawet nie patrzac kto go wyglasza. Pomyslcie nad tresciami i wytworzcie SWOJA opinie na ten temat, nie posilkujac sie “google+ kim jest Jaroszynski” itp.
Najwazniejsza jest TRESC, dopiero potem patrzymy kto ta tresc wyglosil.
Sami podajcie swoja sensowna opinie poparta sensownymi (czyli nie np “nie bo nie” argumentami + ew. jakimis materialami. Chetnie sie z nimi zapoznam (i nie tylko ja).
__
|
Użytkownik
|
ahh^^ wiedziałem, że to topic od qwe ;]
__ Hala Madrid !
|
Użytkownik
|
jak tylko zobaczyłem tytuł to byłem pewien że to qwe :d
__
|
VIP
|
ja tez
__ Visca el Barça!
|
Użytkownik
|
moze potraktujesz to jako offtopic ale czy JKM to dla Ciebie jakis autorytet ?
__
|
VIP
|
Cholera, chciałem napisać taki sam koment...
__
|
ex-Redaktor
|
dopoki jestem w pracy, nie moge zaglebic sie w te linki od ciebie, ale na pierwszy rzut oka widze pewien schemat.
na poczatek dales link do sondy na stronie PO, ze jest niby manipulacja. calosc tez zamykasz linkiem, ktory rzekomo osmiesza jakiegos posla - on takze jest z PO.
tymczasem jako osoby, ktore maja patent na prawde i wiedza, o czym mowia, podajesz Korwina-mikke i prof. joroszynskiego. pierwszy z nich prezentuje skrajnie nieracjonalny narodowosciowy styl uprawiania polityki, ktorej stanowczo blizej do demagogii i postawy antysystemowej, niz badania rzeczywistosci. prof. jaroszynski natomiast profesorem jest i wiedze posiada, jednak jego portfolio nie wyglada tak okazale. specem od manipulacji, wplywania na odbior, ksztaltowania wizerunku on na pewno nie jest. w razie jakbys nie wiedzial - jest on wykladowca szkoly O. Rydzyka i do takich pogladow jemu jest najblizej... mozna byc profesorem jak mazowiecki i mozna byc profesorem jak zybertowicz - ludzie sa rozni
jak juz mowilem, nie mam mozliwosci obejrzenia tych filmikow, ale na pewno to zrobie. dobrze widziec, ze ktos na forum szuka czegos innego niz info o grach. niemniej, uwazaj zeby mowiac o manipulacji nie manipulowac, albo tez nie zostac zmanipulowanym aby rozmawiac o manipulacji
__
|
VIP
|
ostatni link chyba pomyliles
Najlepszy wywiad dzisaj byl z Krecina (ten koles z pzpn) redaktor mowi ze jakis piosenkarz (Staszczyk czy cos, nie pamietam) ze "jak go slucha to mu sie zygac chce" i Krecina zamiast odpowiedziec jakos sensownie to odpowiedzial jak dziecko z podstawowki "A jak ja patrze na koncerty ---- to tez mi sie zygac chce" ;dd i jak taki koles chce w ogole czyms kierowac, phi...
__
|
Użytkownik
|
uwazaj zeby mowiac o manipulacji nie manipulowac, albo tez nie zostac zmanipulowanym aby rozmawiac o manipulacji
!
__
|
Użytkownik
|
Ostatni link jest zły.
__
|
VIP
|
true, true
__ www.hstv.pl
|
VIP
|
Traktat lizboński i tak wprowadza i niestety nie mamy na ten fakt wiekszego wplywu.
Co do ankiet i statystyk o najlepsza sa te blyskawiczne sondy onetu, tak blyskawiczne ze nie zdazylem jeszce w nich glosowac, a juz byly wyniki.
__
|
Użytkownik
|
Najlepszy byl Palikot u Doroty Gawryluk wczoraj Te jego mowy:
"Dlaczego ludzie krzycza Jebac PZPN?! Niech mi pan powie! Nikt w tym kraju was nie chce!"
"Moge umrzec za to zeby tu bylo dobrze!"
Cos w tym stylu
Oczywiscie widownia klaskała
__
|
Użytkownik
|
nie
__
|
Użytkownik
|
A i sluszna uwaga. Jednak Ty to tak odbierasz.
Ja pokazuje TYLKO materialy z DRUGIEJ STRONY.
To jawna, kazdy zna i moze sobie zobaczyc w TV/prasie.
Styl JKM moze na pewno NIE JEST skrajnie nieracjonalny. Jest bardzo racjonalny i oczywisty. Pokazuje prosto i rzeczowo co w naszym panstwie jest nie tak.
Nie owija w bawelne przez 10min jak to robia w TV, gdzie i tak na koniec widz nie wie o co tak naprawde chodzilo.
Nie jest tak?
Czy skrajnosc jest zla jakikolwiek miala by ona cel???
IMO jest mowie, ze rzad juz prawie wszystko spier**** to moge byc to skrajne ale czy to nie prawda?? Dlaczego opierasz sie na jakichs sugestiach innych, dlaczego to co mowi JKM porownujesz z dzialaniami innych partii.
JKM to JKM, Palikot to Palikot, Tusk to Tusk itd.
Wole by ktos juz byl taka skrajna osoba (choc dla mnie skrajnosc NIE ISTNIEJE) niz miala by istniec jedna masa pod roznymi nazwami takimi jak PO, PiS, LiD.
. prof. jaroszynski natomiast profesorem jest i wiedze posiada, jednak jego portfolio nie wyglada tak okazale
ALE CO Z TEGO??!! Co za roznica czy bedzie mowil to nauczyciel historii, prof czy papiez?? Liczy sie glownie TRESC!!! TRESC tego co mowi!
Idac Twoim tokiem myslenia to nie oplaca sie sluchac NIKOGO, bo ten jest profesor ale nie nadzwyczajny, tamten jest doktorem ale jakos na swiecie nie jest znany itp.
Ludzie litosci prosze...
ps Moze to sie wydawac dziwne ale ten post nie byl napisany pod wplywem zadnych emocji. Bo ilez mozna sie denerwowac i mowic ludziom te same proste rzeczy )
pozdr, peace i takie tam
__
|
Użytkownik
|
Ostatnio zabralem sie do przeczytania w calosci tego traktatu i powiem Ci, ze juz na samym poczatku stopien skomplikowania sugeruje, ze nie moze on byc konstytucyjny co jest bardzo mylne.
__
|
VIP
|
Palikot tez jest dobry ; dd
__
|
VIP
|
"mozna byc profesorem jak mazowiecki i mozna byc profesorem jak zybertowicz - ludzie sa rozni "
świetnie powiedziane, choć mazowiecki nie jest bohaterem mojej bajki to i tak mi sie podoba
__
|
Redaktor Naczelny
|
i ja
__
|
VIP
|
Jestes pewny ze link do
"PO sonda przeciw Traktatowi Lizbonskiemu"
i
"I na koniec maly pokaz jak politycy zaczynaja mowic, gdy brak im argumentow (posel PO)
http://pl.youtube.com/watch?v=IxMiSGXho08"
Ma byc ten sam link? bo cos mi nie pasuje jak to czytam: p
__
|
VIP
|
mozna byc profesorem jak mazowiecki i mozna byc profesorem jak zybertowicz - ludzie sa rozni
swietnie powiedziane, mazowiecki to nie bohater mojej bajki ale i tak plaszczka dostajesz u mnie plusa
__
|
Redaktor Naczelny
|
tutaj ten jeden jedyny raz zgodze sie z qwe, sam piszesz ze nie obejrzales tego wykładu, wiec dopóki tego nie zrobisz nie dopisuj kawałków o "niezbyt okazałym portfolio" jaroszynskiego
publikuje w naszym dzienniku wiec ma "gorsze portfolio" niż ten który publikuje w wyborczej? jakie przyjmujesz kryterium porównania?
najpierw posłuchaj co ma do powiedzenia potem go krytykuj, bo z nastawieniem "psychol od rydzyka musi być imbecylem, ide szukać prawdy objawionej w felietonie pacewicza i michnika" nie poprowadzi się rzeczowej rozmowy na żaden temat...
dziekuje
__
|
Redaktor Naczelny
|
co gorsza mozna byc profesorem jak senyszyn
__
|
VIP
|
btw profesor zwyczajny > profesor nadzwyczajny
__
|
VIP
|
najlepszsy "profesor" to Jerzy Robert Nowak!
zawsze mozna sie posmiac z tego co mowi, szczegolnie ze mu prawie zawsze cisnienie skacze
__
|
Użytkownik
|
wiem ))
Zwyczajnego nadaje chyba ktos z rzadu, premier albo prezydent a moze ktos inny wysoko postawiony.
__
|
Użytkownik
|
:((
A kto ja mianowal na profesora?? Wlasnie o takich kadrach nadajacych tytuly wspomina Jaroszynski. Tytul teraz moze nawet taki Lepper dostac.
__
|
Użytkownik
|
Oczywiscie
Ale on ma jeszcze doktorat i habilitacje.
Mniejsza z tym wazne jest co kto mowi a nie jaki ma tytul.
__
|
Użytkownik
|
ooooo
ten jeden jedyny raz !!
:*
__
|
Użytkownik
|
Styl JKM moze na pewno NIE JEST skrajnie nieracjonalny. Jest bardzo racjonalny i oczywisty
Wiesz, że JKM powiedział kiedyś, że tramwaje są główną przyczyną korków w dużych miastach?
__
|
Użytkownik
|
popatrz na Łódz...
Glowna moze nie sa, ale czesto je powoduja, nawet BARDZO czesto.
Na szczescie kiedys to bylo kiedys i teraz jest juz odczuwalnie lepiej.
Ponadto podaj mi argumentacje JKM. Bo napisac, ze JKM costam powiedzial i walnac usmieszka to nawet i ja moge. Jesli napisze, ze JKM jest przeciwny ruchowi feministek to kazdy usmiechnie sie na swoj chlopski rozum, jednak jak dodam do tego jego argumentacje to pozniej czlowiek 2x zastanowi sie zanim cos napisze.
__
|
Użytkownik
|
argument JKM o odejmowaniu glosow jest smieszny. wiele osob wie, ze jest cos takiego jak glosowanie z neostrady czyli restart routera, kolejny glos i powtarzamy proces... jest jednak prosta metoda na wykrycie tego, jezeli w ciagu minuty przyszlo kilkanascie glosow z podobnych adresow ip to mozna sie domyslic, ze wyslala je jedna osoba uzywajac tej metody. osoby, ktore czytaja bloga JKM moga o tym nie wiedziec i juz JKM ma kolejny powod do walki z systemem.
a jezeli ktos nie opini na ten temat to stwierdzenie, ze wyrobil ja sobie po przeczytaniu i obejzeniu zalaczonych przez Ciebie filmow swiadczy tylko jak plytka osoba jest. potrzebna by byla dyskusja pomiedzy osobami zainteresowanymi ktore prezentuja Za i Przeciw. Ty podales tylko przeciw. nie mowie, ze to zle bo widac, widac ze jest to Twoje zdanie na ten temat, ale pisanie "wyrob sobie opnie" jest lekka manipulacja.
sorry za edit ale za wczesnie dalem wyslij i jeszcze cos przyszlo mi do glowy
__
|
Użytkownik
|
Oczywiscie!! Administratorzy tlumaczyli sie pozniej, ze usuwali glosy oddane z tego samego IP.
Jednak zobacz zaokraglaja procenty w zaleznosci od osoby. Niby takie szczegoliki a jednak KOMUS zalezy by bylo tak a nie inaczej.
Ponadto powiem Ci, ze glosy oddane TYLKO na JKM byly usuwane. Wiec argumentacja znowu nabiera aktualnosci. Uwierz mi na slowo, ze glosy na tzw. lewakow nie sa odejmowane, albo sam sprawdz przy nastepnej ankiecie. Nie mam zamiaru nikogo oszukiwac czy oklamywac.
__
|
Użytkownik
|
mialem napisac to samo, ale trafilem na twoj post ;] [+]
__
|
VIP
|
btw
http://www.chinaornament.com/en/index.asp
__
|
VIP
|
generalnie masz racje, ale ....mi np szkoda czasu na zapoznawanie z teoriami kolegów jerzego nowaka.... a na pacewicza, semke, wołka czy zeby bylo po równo wildstaina jeszcze znajde czas
naprawde uwazasz ze jest sens dyskutować z takimi ludźmi (od rydzyka)?
__
|
Użytkownik
|
Jesli maja cos ciekawego do powiedzenia to czemu nie?
__
|
Użytkownik
|
co to?? nie dziala
__
|
Użytkownik
|
dokladnie
__
|
Użytkownik
|
mam takie pytanko, czy ty zajmujesz sie czyms poza wykrywaniem manipulacji/spiskow/zmow/ukladow itp itd?
no offence
__
|