Studia, studium, inforamtyka...

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
cr4zy

2008-10-21 13:25:39

Witam

Piszę w imieniu mojego kolegi, który nie dawno wrócił z pracy z zagranicy. Wklejam tu jego wypowiedź.

"Witajcie drodzy użytkownicy e-sport. Zaraz po maturze wyjechałem na rok do pracy za granicę, teraz po powrocie chciałem kontynuować edukację. Niestety nie mogę zdecydować się na jakiś konkretny kierunek. Dlatego chciałem się poradzić tych bardziej obeznanych. Wiadomo że każdy chciałby robić to co lubi. Ja zawsze lubiłem kombinować na komputerze, jakieś proste grafiki, stronki w HTML, ale nigdy tego bardziej nie rozwinąłem bo zabierałem się też za inne różne zajęcia. Dlatego teraz zastanawiam się nad jakimś studium, najlepiej 2-letnim coś w stronę informatyki, może zarządzanie siecią, lub jakaś grafika komputerowa. Chciałem poznać opinie ludzi którzy może studiują te kierunki. Jak jest? trudno? łatwo? Czy można się z tego utrzymać? Jak ciężko później znaleźć prace? Niestety nie jestem super uczniem, nauka przychodzi mi dość ciężko chociaż nie jestem leniem, dlatego szukam kierunku w miarę łatwego do skończenia i żeby można było później znaleźć jakaś pracę, nie mówię tu zaraz o jakiś kokosach ;) Za każdą konkretną odpowiedź z góry dzięki. Czekam na potwierdzenie rejestracji swojego konta, więc jakby co będę odpisywał z 'salvatore7' "

__

VIP
blacktyger

2008-10-21 13:31:22

Przyłączam się w sumie do pytania, choć na razie sprzedawanie rtv idzie mi nie najgorzej :D.

__

Użytkownik
tobster

2008-10-21 13:45:57

Informatyka nawet na kierunku multimedia to .. matematyka + fizyka w tym programowanie :X o pracę łatwo, zawsze potrzebny jest jakiś webdesigner, koder PHP/Java itp. jak wiadomo internet jest obecnie motorem napędowym.

IMO zainteresuj się DTP, grafiką itp. dochodowe zajęcie, zleceń jest cała masa, praca jest lekka i przyjemna.

__

VIP
spec_u

2008-10-21 13:47:12

wybierz studia chociaż licencjat 3 lata albo inżynierke 3,5 roku, rok/półtora dłużej a nie ma porównania do policelek w których wiadomo, że nie robi sie NIC a istnieja tlyko dlatego, że jeszcze jest pobór :)

no i technik vs. inżynier to jak podstawówka/LO ;- )))

__
ema

ex-Redaktor
exilek

2008-10-21 14:09:52

dokładnie, tak jak spec_u mówi. Idź na studia. W tym roku już raczej nie dasz rady, więc możesz pójść do jakiejś rocznej policelnej, w której powtórzysz to i tamto, może coś się nauczysz a potem uderzaj na studia. Bo posiadanie tytułu technika nic ci nie da, natomiast tytuł inżyniera otworzy przed tobą wrota do kariery, no i ładnie przed nazwiskiem wygląda :D

__

Użytkownik
TOMe

2008-10-21 14:25:32

dokładnie zrób tak jak pisali koledzy wyżej :) sam jestem na studiach informatycznych grafika - programowanie - matma+fiza i powiem ze jest ciężko :D ale warto :D

__

Użytkownik
yeltzyn

2008-10-21 14:28:05

5 lat na mgr to strata czasu, lepiej zrobic inzyniera (wiem z wlasnego doswiadczenia). Przede wszystkim po dostaniu sie na uczelnie znajdz sobie prace, o ile to mozliwe w zawodzie (nawet za psie pieniadze i 1/16 etatu, czy zlecenie). Bedziesz cwiczyl swoj warsztat. Jesli bedziesz mial problemy z pogodzeniem pracy i studiow, zawsze z zarobionych pieniedzy bedziesz mial na warnuki ;p. Na wakacje wyjazdy na work&travel czy campus, popracujesz pozwiedzasz i obkupisz sie w sprzet.

Mitem jest, ze na studiach nauczysz sie czegos co ci sie przyda. Dzieki studiowaniu dowiesz sie jak sie uczyc i poznasz troche dokladniej to co cie interesuje. Na roznych uczelniach kierunki informatyki roznia sie od siebie, ale zawsze zaczynasz od tego samego: matma fiza (pierwszy kolos z analizy to tak, jakbys pisal 2gi raz mature). Jesli masz jakies niedociagniecia w tych dziedzinach, doksztalc sie.

__
więcej sprzętu niż talentu

Użytkownik
TroPtyN

2008-10-21 14:36:11

Mam za sobą dwuletnią szkołę policealną, przebytą na kierunku "technik informatyk". Nie żałuję uczęszczania do niej, było mi tam wspaniale, ale pod względem nauki wyglądała niezbyt korzystnie.

Na niektórych lekcjach praca wyglądała w następujący sposób: przy jednym stanowisku kilku uczniów ogląda "Shreka", w kącie sali kilku ciupie w pokera, pozostali przeglądają zasoby Internetu, a sam nauczyciel siedzi przy biurku i robi coś na swoim laptopie. Taki opis wygląda wprawdzie okropnie (banda leni kupsko robiąca), ale nie było aż tak źle. Może tylko dlatego, iż wszyscy, którzy poszli do tej szkoły, od dawna dość dużo umieli. Niewiele się nauczyliśmy, a jak już, to raczej samodzielnie (trzeba jednak zauważyć, iż osoby o mniejszych zdolnościach w fachu informatycznym mogą paradoksalnie uznać takie studium za coś niełatwego).

Było luźno, można było się wykazać swoją wiedzą, dlatego bardzo mile wspominam tamte miesiące. Jeśli ktoś chce się czegoś więcej nauczyć, niech lepiej omija policealne szkoły (choć wszystko może jeszcze zależeć od samej kadry nauczycielskiej). Jak wyżej koledzy wspomnieli, najlepiej pójść na studia. Tylko może być dość ciężko. Sam wolę praktykę niż teorię, której na studiach jest pełno. Boleśnie się o tym przekonałem kończąc bardzo szybko swoją przygodę z informatyką na uczelni.

Życzę jak najlepszego wyboru! :D

__

Użytkownik
g3su

2008-10-21 14:36:58

to co mowi yeltzyn, nic dodac nic ujac. w ogole gdybym mial jeszcze raz wybierac to poszedlbym teraz na zaoczna informe

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
cr4zy

2008-10-21 14:51:17

No dobra Panowie, bo Pań tu żadnych nie widzę ;) Czy każdy kierunek związany z informatyką = matematyka + fizyka. Nigdy nie byłem mocny z tych przedmiotów, a myślę że do takich chyba trzeba mieć ścisły umysł...

salvatore7

__

Użytkownik
cr4zy

2008-10-21 14:53:46

TroPtyN tak z ciekawości co teraz studiujesz ? skoro na informatyce nie poszło...

__

Użytkownik
g3su

2008-10-21 14:59:18

nie. np u mnie w miescie jest takie studium informatyczne 2 letnie i tam nie ma ani troche matmy i ani troche fizy. i sa do wyboru jakies kierunki: tworzenie stron, grafika komputerowa i cos jeszcze chyba. ale jak dokladnie to wyglada, jaki poziom, co po tym sie ma itd to nie wiem

__
luuuzzzz bluuuzzz

VIP
spec_u

2008-10-21 15:07:12

ja bym to tak powiedział nie ma przedmiotów nie do zdania, są tylko ****** wykładowcy ;asdff

zawsze zostają korepetycje itd., matma jest zawsze ale nie jest jej wcale tak b.dużo (zależy od uczelni), fizyka jest na inż. zawsze min. 1 semestr

Btw dla pocieszenie dodam, że tez sie obawiałem maty i fizyki ale jak sie okazało... są jeszcze gorsze przedmioty ;asafdafaf

__
ema

ex-Redaktor
exilek

2008-10-21 15:28:18

informatyka = matematyka, więc ciężko żeby jej nie było :)

__

Użytkownik
BezimiennyJoe

2008-10-21 15:40:15

Nie uprościł bym tak tego, grafikiem możesz zostać i nie wiedzieć ile jest 2+2, teoretycznie.

__

Użytkownik
tobster

2008-10-21 16:07:06

Jestem na grafie i mam w ppipe matmy i programowania :X

__

Użytkownik
emitar

2008-10-21 16:33:51

studiuje informatyke (4 rok) i pierwsze 2 lata to tak jak pisalo wyzej duzo matmy fizyki itp. nie wiem czy dobrze pamietam, ale w 1 roku mialem chyba z 2 przedmioty na komputerach reszta to byla 'matematyka'

__

Użytkownik
bdnn

2008-10-21 16:57:36

Jestem na 1szym roku na pg i slabo sie widze z matmy(szczegolnie) i z fizy chociaz z tej pierwszej mialem 64% z matury roz. z czego sie ciesze =]

btw dyrektor intela na rozpoczeciu "pochwalil sie", ze jego studia trwaly 7 lat :DDD

__

VIP
j3sh

2008-10-21 19:31:38

Ja jestem w drugiej klasie technikum informatycznego, ale nie mam zamiaru na tym kończyć :) Mamy już np. programowanie, pisanie skryptów na linuxie, zarządzanie sieciami. W trzeciej klasie wybieramy specjalizację :P

__

Użytkownik
sch

2008-10-21 19:40:40

jesli przyszlosciowy z ciebie chlopak to tylko inż.

te policealne zak etc. to tylko dla sciemy - mam tam znajomego to niektorzy dodawac podobno nie umieja :-DDD , a na angielskim ucza good morning

__
Jakby ktos szukal - kilka Allsopow Raindropow do opchniecia

VIP
spec_u

2008-10-21 20:06:35

ja nie krytykuje techników tylko policealki xd

Btw sam jak bym mógł 2 raz wybierać i byłoby u mnie technikum informtyczne to bym poszedł, dobre podstawy na studia :)

__
ema

VIP
j3sh

2008-10-21 21:28:28

Ja nic nie mam do twojej wypowiedzi tylko tak dodałem odnośnie technikum :P

__

VIP
spec_u

2008-10-21 21:46:46

po + ? :)

Btw każda okazja jest dobra xd

__
ema

Użytkownik
adi

2008-10-21 21:47:03

Studiuje na WSTI, grafikę i DTP puki co przyjemnie, wykładowcy ok no i podstawy pogramowania po 3 latach koncze Inż wiec elo jest

__

VIP
j3sh

2008-10-21 21:55:51

OK :)

__

Użytkownik
BezimiennyJoe

2008-10-21 23:42:48

właśnie :)
zostać grafikiem czy skończyć studia, jest pewna różnica w mojej wypowiedzi, ale to i tak rozważania czysto teoretyczne :)

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-10-22 00:15:21

Poszedłem na filozofię i, póki co, jest mi bardzo dobrze. Do końca się teraz przekonałem, że tematyka myślowo-społecznościowa o wiele bardziej mnie rajcuje. Informatyka to była w moim przypadku ślepa uliczka, coś nie do końca kompatybilnego ze mną.

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-10-22 00:17:04

Na studiach tak. Ale w policealnych szkołach niekoniecznie. Ja miałem same techniczne przedmioty, żadnej matematyki.

__

VIP
KonradM

2008-10-22 01:06:04

czterech :)

__
www.hstv.pl

VIP
Pajda

2008-10-22 13:06:00

Na niektorych prywatnych fizyki nie ma, ale matematyka i programowanie zawsze sa. O tym drugim wspominam, bo bardzo wiele osob z programowaniem nie daje rady, szczegolnie jezeli nie pracuja systematycznie, nie dopytuja sie wykladowcow sami poza zajeciami i nie maja doswiadczenia w temacie.

__

Użytkownik
adi

2008-10-22 13:25:13

jeden pies :D

__

Użytkownik
t2

2008-10-22 13:48:31

Grafika komputerowa i informatyka to dwie różne dziedziny.

Edit: grafika w ujęciu Photoshopa, DTP i tym podobnych.

__

Użytkownik
BezimiennyJoe

2008-10-22 14:42:14

Miałem na myśli to, że na kierunku grafiki występuje zarówno matematyka jak i informatyka :)

__

Użytkownik
obur

2008-10-22 15:51:25

1wszy rok jest ogólny, więc praktycznie na każdej uczelni inf. uraczysz takie przedmioty jak : matematyka, fizyka, elektronika, algorytmika, podstawy programowania + kilka przedmiotow z sieci i grafy(corel, auto cad...plus jakies pierdoly merytoryczne). Na 2gim roku wybierasz specjalizacje, więc jesli idziesz na grafe to żegnasz się z programowaniem (chociaz nie zawsze), matma zostaje do konca(ew. do 4 semestru) :)

__

VIP
KonradM

2008-10-22 16:10:34

A raczej powinno być 4+ ;)

Mój kumpel ma już pięcioletnie ;)

__
www.hstv.pl

Użytkownik
adi

2008-10-22 16:16:54

planuje wszystko w terminie ;p zdać

__

Użytkownik
b4lagaN

2008-10-24 22:21:48

A ja zatrudniając pracownika mocno bym się zastanawiał czy warto inwestować w kogoś kto skończył studia zaoczne, siedzę kilka lat w temacie i widziałem to i owo oraz wiem po jakich uczelniach wychodzą jacy ludzie i jak mam gościa, który nie skończył twardych studiów na uniwerku albo polibudzie, to spodziewam się problemów :), więc zastanówcie się zanim zainwestujecie swój czas w jakąś gównianą szkółkę, bo gra toczy się o sporą stawkę - waszą przyszłość. Nie zgodzę się też z twierdzeniem, że "Mitem jest, ze na studiach nauczysz sie czegos co ci sie przyda.". To zależy gdzie i co studiujesz, mnie tam się sporo rzeczy do tej pory przydaje, poza tym studia informatyczne mają nauczyć Cię myśleć i programować, natomiast nauczenie się konkretnej technologii to kwestia praktyki, szkolenia itd.
Jeśli jednak ktoś wie tylko tyle, że lubi sobie coś tam przy kompie pogrzebać, to informatyki nie polecam, chyba, że grafika, o ile ma smykałkę i talent, ale to inna bajka i tu się nie wypowiadam, bo nie jestem kompetentny.

__

Użytkownik
g3su

2008-10-24 22:31:57

no jasne nie ukrywam ze tak nie jest. jednak sam znam wiele osob, ktore nie byly na dziennich studiach informatyki, a ich wiedza i umiejetnosci sa po prostu niesamowite i duzo wieksze od osob, ktore konczyly takie studia. sam studiowalem dziennie na polibudzie i czuje ze wiele czasu po prostu bylo zmarnowane. uwazam, ze umiejetnosci danego czlowieka obronia go najlepiej. nie szkola czy papierek. rzeczywistosc szybko weryfikuje takie rzeczy

__
luuuzzzz bluuuzzz

Użytkownik
Qub!c

2008-10-25 11:16:56

informa, eletele czy auto-robotyka ?

__

VIP
Sh1eldeR

2008-10-25 23:40:47

Zdaje się, że pracuję w interesującej Cię branży -- zajmuję się tworzeniem stron www (choć profesjonalnie akurat nie zajmuję się projektowaniem, tylko kodowaniem i paroma innymi rzeczami).

Ciągle widzę/słyszę pytania dotyczące mojej branży i prośby o rady w dziedzinie edukacji szkolnej i samodzielnej. Plus jak to się ma do wymagań pracodawców. Plus jak wygląda szukanie pracy, sama praca i jak się zarabia.

Temat rzeka, ale jeśli byś był zainteresowany to mogę napisać giga komentarz (przy okazji go będę wklejał tym, co mnie się o to pytają). Jeśli jednak nie interesuje Cię ta branża, to nie będę marnował tych 40 minut na napisanie paru kb nieprzydatnego nikomu tekstu ;-). To jak?

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2319 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie