Globalne ocieplenie czy globalna sciema?

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
maXym

2008-10-18 22:10:39

dobra, napisze do pawelsa zeby to zobaczyl

ogolnie problem moze tez wystepowac dlatego, ze usuwasz wiadomosci, ktore wczesniej wyslales, a nie zostaly jeszcze odebrane (oczekuja u odbiorcy na odczytanie). jak dwa razy tak usuniesz to wyskakuje bug...

__

VIP
mavv

2008-10-19 02:11:23

głupoty gadasz... po pierwsze to gdzie tu widziales jakas zmianke o wiatrach? a po drugie chce ci powiedziec ze czesc wody idzie do atmosfery (ta ktora sie ociepla z lodowcow) i spadaja ponownie na lad w ten sposob zalewajac go.. a po drugie JEST JUZ UDOWODNIONE ze ta czesc ameryki, (polecam zdjecie ameryka noca) ma budynki na przymorzu... one zostana zalane przy globalnym ociepleniu.. poprponuje tez poczytac troche o panu januszu a pozniej obejrzec ten material jeszcze raz.

Gwarantuje ci ze globalne ocieplenie moze nam zaszkodzic i to w znaczym stopniu.. bardzo znacznym.

(c)luqe

__

Użytkownik
bialas888

2008-10-19 14:56:05

żarówki OSRAM n1 :)

__
© All rights reserved.

Użytkownik
qwe

2008-10-19 15:17:32

a po drugie chce ci powiedziec ze czesc wody idzie do atmosfery (ta ktora sie ociepla z lodowcow) i spadaja ponownie na lad w ten sposob zalewajac go..

No sorry, ale w jesli srednia temperatura podwyzszy sie to i srednia ilosc wody ktora bedzie znajdowala sie w stanie lotnym w atmosferze rowniez sie podwyzszy. Tak! WYPARUJE ROZNIEZ WIECEJ WODY DO ATMOSFERY
Taki ekperyment mozesz nawet sam zrobic !! Zamknij pojemnik z woda i lodem a nastepnie podnies jego temperature o 1-2 stopnie. WODY UBEDZIE !!!!!
ZWIEKSZY SIE WILGOTNOSC POWIETRZA!
Taka teorie wykladaja np. w szkole lotniczej w katowicach do ktorej chodzi moj brat.
Ponadto jest to jeden z argumentow branych pod uwage przez naukowcow podpisujacych sie pod paktem oregonskim.

a po drugie JEST JUZ UDOWODNIONE ze ta czesc ameryki, (polecam zdjecie ameryka noca) ma budynki na przymorzu...
No i co z tego?? Paredziesiat lat temu poziom wod ameryki polnocnej tez byl wyzszy niz obecnie i nikt nie zwalal winy na globalne ocieplenie... prosze cie...

poprponuje tez poczytac troche o panu januszu
prosze cie...
Sluchaj, nie kaz mi czytac o osobie o ktorej wiem wiecej niz mozesz sobie wyobrazic.
Co mam o nim poczytac?? Ty sobie lepiej poczytaj i to DUZO, bo klamstw na temat JKM jest wiele, szczegolnie w prasie (ala afera z niepelnosprawnymi).
Ja mam przynajmniej swoja opinie o danym czlowieku a nie tak jak Ty wyrabiam sobie poglady czytajac nierzetelne czasopisma. a pozniej obejrzec ten material jeszcze raz.
A juz nie wspomne o tym, ze wole JKM niz Kaczora, Tuska, Olejnika, Bartowskiego czy inna zaklamana morde. Jesli Ty wolisz takich ludzi to gratuluje... Tylko nie narzekaj pozniej, ze wszystko sie w kraju pier**li i rozkradaja nas niemcy.

Gwarantuje ci ze globalne ocieplenie moze nam zaszkodzic i to w znaczym stopniu.. bardzo znacznym.

Gwarantujesz mi?? Wierz wole wierzyc matce naturze, bo od milionow lat nasz system znajduje sie w rownowadze. A JEDEN wybuch wulkanu Krakatau wypuscil do atmosfery wiecej co2 niz cala ludzkosc razem wzieta. A wybuchow bylo wiele...

a pozniej obejrzec ten material jeszcze raz.
Nie. To ja radze Tobie przeczytaj moj temat JESZCZE RAZ.

Nie twierdze, ze globalne ocieplenie nie nastapi, bo juz nastapilo i skutki sa widoczne golym okiem. Twierdze, natomiast, ze GLOBALNE OCIEPLENIE NIE JEST SPOWODOWANE DZIALANOSCIA CZLOWIEKA z tego wynika, ze NIE POTRZEBUJEMY PODATKU CO2, ktory podniesie ceny energii nawet o 90% !!!
Globalne ocieplenie to tak naprawde ocieplenie calego ukladu slonecznego!

Spytaj sie KAZDEGO atronoma czy zaobserowano podwyzszenie sie temperatury w calym ukladzie slonecznym. To jest naturalny cykl.

Widac nie zrozumiales sensu tego tematu. Polecam Panu dokladniejsze zwracanie uwagi na TEZY stawiane przeze mnie bo pozniej wychodza takie nieporozumienia.

Wiec kto tu gada glupoty Panie (c)luqe ?? :))
pozdrawiam

I cos na zakonczenie:
Jezeli bedziecie dalej wierzyc, ze czlowiek ma tak ogromny wplyw na klimat ziemi to niedlugo bedziemy pic takie ekologiczne piwo z konopi, moczu i chmielu. Browary "Al Gore" [hide=PIWO]http://republika.pl/blog_yg_3231665/3480429/sz/lightbeer_gore2.jpg[/hide]
Kim jest Al Gore chyba nie musze mowic...

__

Użytkownik
mefistox2

2008-10-19 16:03:01

o JKM mam opinię neutralną , ale mówi głupoty w tym filmiku (eksperymencie) , wiadomo że temperatura ma się podnieść ŚREDNIO o 5 stopni C , a on podaje przykład że skoro o 5 stopni to na Antarktydzie będzie -45 zamiast -50 . Średnio to znaczy że na równiku może podnieść się o 0,5 stopnia a na Antarktydzie o 15 stopni , a to już jest duża różnica. Po za tym podniesienie się wód oceanów nie wiąże się z topnieniem lodowców w wodzie ( pod taflą , co już słusznie zauważyłeś w 1 poście) tylko ze stapianiem lodowców i lądolodów nad powierzchnią wody. I jeszcze jedno , skoro jest udowodnione ( zbadane ) , że w ostatnich latach bardzo szybko następuje wzrost poziomu wód w oceanach to chyba przyczyna tego nie jest to że ktoś tam nasikał(?)

__

Użytkownik
qwe

2008-10-19 16:32:27

Ludzie! A co sie teraz dzieje na swiecie?? Temperatura podniosla sie srednio o 1-2 stopnie i jakos nie zanotowano by roznica srednich tempetarur na rowniku i biegunach sie wiekszyla :OOOOO
To jest absolutnie niemozliwe, bo rownie dobrze temperatura na biegunie mogla by sie podniesc o 0.5 stopnia a na rowniku 15 stopni czyli padaly by rekordowe temperatury od czasu istnienia czlowieka. A jak wiadomo na rowniku zawsze bylo zycie i jakos nikt nie doswiadczyl temperatury +70 stopni C.
Powtarzam jeszcze raz: ZIEMIA od zawsze byla w rownowadze, wiatry kontynentalne itp ISTNIEJA, powietrze przeplywa, temperatura dazy do UJEDNOLICENIA a to, ze na Grenlandii jest lod to wynik ruchu procesyjnego ziemi.
Temperatura na biegunie moglaby byc znacznie wyzsza niz teraz niemal tyklko poprzez zmiane kata nachylenia osi biegunowej ziemi w strone slonca.

__

Użytkownik
mefistox2

2008-10-19 16:58:14

Temperatura podniosla sie srednio o 1-2 stopnie

Gdzie, w Radomiu czy na Wawelu? Domyślam sie że chodzi Ci o Ziemię , więc z tego jasno wynika że różnica średnich temperatur na biegunie i równiku zmniejszyła się , o czym napisałem w pierwszym poście. Temp. równika = 30 ( przykładowo) wzrost o 0,5 stopnia. Biegun -50 , wzrost o 5 stopni. Czyli:
różnica przed ociepleniem => -50+30=20 ( zawsze dodatnie)
różnica po ciepleniu => -45+30,5=14,5

20>14,5
Proste?

A dlaczego bardziej średnia temp. podskoczy na biegunie niż równiku? Ponieważ zawsze będzie większy skok temperatury gdy ogrzewamy coś o dużo niższej temperaturze. Przykład: ogrzewaj ciało A(temp. -20) i ciało B(temp. +20) wiatrem o temperaturze 30 stopni prze minute. Które ciało zanotuje większy wzrost temperatury?

__

Użytkownik
qwe

2008-10-19 18:00:38

No dobrze ja rozumiem doskonale to rozumiem :D

Ale...

Podales mi przyklad.
A dlaczego bardziej średnia temp. podskoczy na biegunie niż równiku? Ponieważ zawsze będzie większy skok temperatury gdy ogrzewamy coś o dużo niższej temperaturze. Przykład: ogrzewaj ciało A(temp. -20) i ciało B(temp. +20) wiatrem o temperaturze 30 stopni prze minute. Które ciało zanotuje większy wzrost temperatury

Ten eksperyment znam. Gdy bylem mneijszy sam cos takiego przeprowadzilem kierujac sie instrukcja ze Swiata Nauki z tym, ze w moim eksperymencie uzylem wody.
No i wlasnie w wyzej wymienionym pismie naukowcy przyznawali, ze w zasadzie bardzo malo wiemy o tym zjawisku i moze byc masa czynnikow, ktore beda wplywac na rozne wyniki tego doswiadczenia, wiec nalezy to brac jako ciekawostke bo i tak w prawdziwym zyciu taka zaleznosc rzadzi sie innymi prawami.
Jesli ogrzejemy cialo A i B wiatem o temperaturze 10 stopni to roznica nagrzewania sie obydwu cial bedzie rozna od tego eksperymentu przeprowadzonego dla temp wiatru 30 stopni. A wiatry na biegunach sa bardzo zimne, wiec ta roznica bedzie jeszcze mniejsza.
Jesli bierzemy takie rzeczy pod uwage to starajmy sie robic to dokladnie, biorac pod uwage inne zaleznosci. Ale tak czy siak to nie ma znaczenia.

Srednia temp podniosla sie na calym swiecie, w polsce mozesz zaobserwowac pseudozime (przejscie z poznej jesieni w wiosne, gdzie miejscami moze popadac snieg), znacznie wyzsza temperature zima niz np 10 lat temu. To samo dzieje sie w calej europie. A na biegunach?? Na biegunach temperatura wzrasta nieznacznie a to dlatego, ze bieguny sa namniej podatne na zmiane klimatu zaraz po ameryce poludniowej. I z tego co mozemy dotychczas zaobserwowac to srednia temp. na biegunie nie podskoczyla tak znaczaco jak srednia temp np w polsce, o rowniku juz nie wspominajac :)

I jezeli nawet temp sie podwyzszy to rowniez x% wody zamieni sie w pare a lod zmiejszy swa objetosc.

Ja nie zaprzeczam globalnemu ociepleniu. Ja twierdze, ze nie bedzie ono tak niebezpieczne dla ludzkosci i podatkiem na co2 na pewno temu nie zapobiedniemy.
Juz od dawna wiedziano o takich cyklach slonecznych i nagle teraz o tym zapomniano i wszystko zwala sie na czlowieka. I dobija sie go podatkami, a co!

Zreszta, poradza sobie najbardziej przystosowani. Jesli nagle swiat nawiedzika by kleska glodowa to tez bylby placz, bo 99% ludzi nie umie wychodowac nawet marchewki i bez hipermarketow by sobie nie poradzili. Ci co chca z globalnym ociepleniem poradza sobie lepiej niz zrobilo by to dla nich panstwo.

__

Użytkownik
mefistox2

2008-10-19 19:00:12

Ja nie zaprzeczam globalnemu ociepleniu. Ja twierdze, ze nie bedzie ono tak niebezpieczne dla ludzkosci i podatkiem na co2 na pewno temu nie zapobiedniemy.
Juz od dawna wiedziano o takich cyklach slonecznych i nagle teraz o tym zapomniano i wszystko zwala sie na czlowieka. I dobija sie go podatkami, a co!

Z tym się zgodze , chciałem tylko pokazać że wody oceanów podnoszą się przez globalne ocieplenie , co wg mnie nie jest wywołane przez człowieka tylko normalny cykl cieplej/zimniej. Mniej więcej się dogadaliśmy :P [+]

__

Użytkownik
qwe

2008-10-19 20:59:22

Po plusie!! A jak! [+] ;)

__

Użytkownik
Tymek

2008-10-21 16:08:48

Dzięki ;-)

__

Warning: getimagesize(http://republika.pl/blog_yg_3231665/3480429/sz/lightbeer_gore2.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP? in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2469 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie