Globalne ocieplenie czy globalna sciema?

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
Eragorn

2008-10-18 01:57:37

Jakby nie wzory i literki to ja fizyka kocham jak i każdy przedmiot na logiczne myślenie :>

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 02:00:28

; DDD

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
qwe

2008-10-18 02:05:02

Dokladnie. To samo jest z chemia. Zamiast wiecej przykladow z zycia, wiecej wiedzy, ktora moze sie przydac w zyciu to robi sie jakies durne obliczenia mas molowych i innych pierdol, ktore nie sa absolutnie nikomu potrzebne.

Mogli by np omawiac sklad slodzikow w tym aspartamu :D
Zainteresowalo by to wiecej osob i uratowalo od raka niejednego ;)

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 02:14:12

Oczywiście, że tak. Zarówno Ty jak i Sliterin macie rację, że przykłady i lekcje prowadzone na podstawie wszystkich interesujących rzecz byłyby zdecydowanie lepiej przyjęte przez uczniów. Ale problem nie polega tylko na tym jak uczyć. Główny problem to kto uczy. Niezależnie od tego czy będzie to robił na worach czy na realistycznych przykładach, jeżeli nie potrafi zainteresować dzieciaków to nie ma po prostu ch*ja we wsi żeby ktoś się zajął takim przedmiotem. Ja osobiście mam coś takiego właśnie z fizyka...

Jeśli chodzi o chemię to się nie zgodzę do końca. Fakt faktem komuś kto rozwój swojej chemii kończy na LO nie są potrzebne zaawansowane wzory cyz obliczenia ale np. ja będę szedł na weterynarię i takie np. obliczenia mas molowych są zupełną podstawą.

Wszystko zależy od priorytetów jakimi się w życiu kierujesz. Jeden woli to drugi tamto i tego się trzyma również przy nauce. =)

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
Forem

2008-10-18 02:14:38

Woda zawsze tworzy menisk wklęsły - owszem, gdy jest w naczyniu i jej powierzchnia styka się ze ściankami. Teoretycznie mając idealnie prostą szklankę po nalaniu idealnie takiej objętości wody jaką może zmieścić w sobie szklanka woda powinna łączyć się z krawędzią pod kontem 90 stopni. W eksperymencie powyżej w szklance specjalnie został wywołany menisk wypukły poprzez delikatne 'przelanie' jej pojemności. Zastanów się, czy to możliwe by tafla wody przy krawędzi szklanki się unosiła ku górze (tak jak w przypadku menisku wklęsłego) skoro krawędź ta znajduje się pod poziomem jej powierzchni. Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić ;)

__

VIP
Eragorn

2008-10-18 02:20:46

Tak naprawdę to oddzielny tok nauczenia dla poszczególnych grup dzieci na poszczególnych przedmiotach tak powinno być nauczyciel dzieci i niestety komputery i 0 podręczników.

A co do mojej chemii to mam według mnie no nie do końca umiejącego wytłumaczyć nauczyciela aczkolwiek moje ostatnie lekcje są ciekawe - Alkohole :DDD

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 02:27:03

Tak ale generalnie wiesz o co mi chodzi. Nauczyciel z racji bytu powinien być najpierw pedagogiem, umieć zainteresować bachory, a dopiero później zajmować się nauką konkretnego przedmiotu. Aktualnie natomiast nauczyciele (nie mówię, że wszyscy aczkolwiek większość) nie spełnia ani jednego ani drugiego kryterium.

Drugim aspektem durnego systemu szkolnictwa jest wymyślanie programu nauczania przez równie durnych ludzi z MEN'u, którzy w życiu na oczy nie widzieli co się w szkołach dzieje.

Efekty widać.... nasze społeczeństwo debil*ieje z roku na rok....

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
qwe

2008-10-18 02:27:57

No tak, ale jesli ktos chce isc na chemie to sie zapisuje do klasy Chemicznej :))

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 02:30:39

Tak, niby masz rację. Jednak w praktyce nie bardzo się to sprawdza. Od takiego czegoś są Licea Profilowane lub też klasy o określonym profilu w Liceum Ogólnokształcącym. Ja akurat jestem w klasie menadżerskiej z rozszerzoną matematyką (na którą notabene sram) i geografia, a będę zdawał chemię i biologię rozszerzoną. Dlaczego? Bo na moim roczniku nie było klasy biol-chem! Tak jest właśnie w większości szkół...

__
Sygnatura SPAM !

VIP
Eragorn

2008-10-18 02:33:07

Na matematyke srać oj nieładnie ja tu w Kangurku wyniku uzyskuje a ten mi tu sra ojoj biada Ci... :DDD

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 02:36:50

Powiem Ci, że ja przeciwko matematyce jako takiej nic nie mam bo nigdy nie maiłem z nią problemów, wręcz przeciwnie. Bardzo dobrze mi szła. Natomiast w liceum dostałem nową babkę, zaraz po studiach. T R A G E D I A !
Kobieta nie potrafiła samodzielnie przykładu rozwiązać, pytała się nas, przepisywała z kartek wcześniej przygotowanych, nie miała bladego pojęcia o sensownym wytłumaczeniu poszczególnych działań oraz twierdziła, że wystarczy nam teoria żeby dobrze zdać maturę. Wybacz ale po czymś takim zupełnie odwidziała mi się matematyka, a ponieważ, jej nie zdaję mogę sobie pozwolić na sranie na nią :D

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
ezekiel

2008-10-18 06:54:08

energia geotermalna byla jest i bedzie, smiem twierdzic, mozna o niej powiedziec, ze jest nieskonczona.

a co do globalnego ocieplenia to nie mow, ze w ciagu 10 lat nie zanotowales podniesienia temperatury, krotszych i cieplejszych zim ? gdyby czlowiek nie mial w tym swojego udzialu to naprawde bylbym zdziwiony.

__

Użytkownik
qwe

2008-10-18 12:26:44

Zacytuje JKM
"jeden wybuch wulkanu Krakatau wyrzucił do atmosfery parę razy więcej „gazów cieplarnianych” niż ludzkość od początku swego istnienia".

:)))
Proste rzeczy sa czesto najtrudniej dostrzegalne.

__

Użytkownik
Garrow

2008-10-18 13:26:32

Polska pobiera od Rosji Tylko 40% gazu ziemnego, Rosja nie jest jedynem exporterem gazu do polski. Więc o to że całą pensje bedziesz bulił na gaz sie nie martw :)

__

Użytkownik
ezekiel

2008-10-18 13:28:16

moze latwiej jest doprowadzic do rownowagi swiat po naglym wydarzeniu takim jak ta erupcja, niz po dlugortwalym i tak naprawde niekonczoncym sie procesie jakim jest rozrost i rozwoj przemyslu, zwlaszcza w ostatnich kilkudziesieciu latach.

ja nie mowie, ze nie jest tak jak Wy twierdzicie, poprostu dopuszczam mozliwosc ingerencji czlowieka w ten proces i przyszpieszenia go.

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 13:29:09

Dobrze Garrow, zapewne masz rację ale czy te pobierane 40% nie równa się cenowo pozostałym 60% pobieranym od innych krajów? Należeliśmy do bloku wschodniego, a ruscy dalej nie mogą nam darować, że ich w ch*ja zrobiliśmy i zrobią wszystko żeby nas zniszczyć. M.in. kategorycznie podnosząc ceny gazu i omijając Polskę rurociągami...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
Garrow

2008-10-18 13:36:51

http://pl.youtube.com/watch?v=PBYxhoZkBFA&feature=related

Qwe co sądzisz o tym? :P

__

Użytkownik
Forem

2008-10-18 13:59:32

A co tu jest do sądzenia? To zwykła matematyka. Nie od dziś wiadomo, że 0,9(9) to 1, gość tym filmem generalnie ameryki nie odkrył. :S Można to udowodnić na wiele sposobów np. dzieleniem dziesiętnym: 1:3=0,3(3) -> 0,3(3)x3=0,9(9) -> 0,9(9)=1 lub
1:9=0,1(1) -> 0,1(1)x9=0,9(9) -> 0,9(9)=1 ot cała filozofia ;o

__

Użytkownik
Garrow

2008-10-18 14:06:01

No wlasnie, to jest 100% prawda, wszak nie wiedziałem o tym i zdziwiło mnie to :)

__

Użytkownik
Garrow

2008-10-18 14:25:16

Pozatym czemu czegos takiego nie uczą np w gimnazjum?

__

Użytkownik
Forem

2008-10-18 14:28:01

Dzielenia i ułamków nieskończonych uczą chyba w podstawówce już ;D

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 14:31:28

Czepiasz się :P

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
Forem

2008-10-18 14:33:17

Żartobliwie stwierdzam fakt, że po za dzieleniem i ułamkami dziesiętnymi nieskończonymi niczego więcej nie trzeba by samemu sobie to udowodnić. ;D

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 14:34:57

Ja również pisałem z ironią :]

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
qwe

2008-10-18 14:49:53

To rownianie jest z zalozenia falszywe.
To nie jest zaden dowod, na to, ze 1=0.999, poniewaz operujesz tu i wykonujesz operacje na niewiadomych ktore podstawiles w miejsce jednoznacznych liczb. Takie rownania to trick matematyczny, ktory kazdy profesor od matematyki wie, ze jest falszywy.

Zreszta takie "dowody" znalem juz w 1 LO. Ze np 1=2 itp.

__

Użytkownik
varfare

2008-10-18 15:14:39

Szkoda, że ja nie wpadłem na pomysł z globalnym ociepleniem, ile bym miał kasyyyyy...

__

Użytkownik
vacq

2008-10-18 15:47:30

a gdybyś wpadł na to, to wykorzystałbyś to? Wiedząc, że ucierpią na tym miliony ludzi?

__

VIP
Eragorn

2008-10-18 16:45:53

To już jest jego osobista moralność powie, że nie ale pieniądze lasują (nie lansują dzięki Andrzejek za poprawe kiedyś xD) mózg.

__

VIP
kot

2008-10-18 16:57:20

I Ty niby studiujesz fizyke? Blagam, powiedz, ze zartowales...

To nie jest zaden trik i wniosek nie jest falszywy. 1 jest rowne 0.(9).

__

Użytkownik
qwe

2008-10-18 17:05:41

Studiuje informatyke :O

0.(9) rowna sie 1, nie obejrzalem filmu bo ogladalem mecz avka w q3 na ESWC i w krotkiej przerwie odpisalem na posta.

Myslalem, ze chodzi o przyblizenie skonczone w ostatecznosci, ze 0.9 = 1. 0.(9) nie jest przyblizeniem 1 tylko rowna sie dokladnie 1, mozna udowodnic np za pomoca nieskonczonego ciagu geometrycznego. Takie cos robilismy w 1 LO na kolku z maty :0

__

Użytkownik
qwe

2008-10-18 17:32:12

Tu nikt sobie tego nie wysyslil na poczekaniu.
Ta sciema byla przygotowywana od wieeeeeeeeelu lat.

__

VIP
maXym

2008-10-18 18:01:25

qwe to jak masz cos o tej ropie ciekawego?

__

VIP
maXym

2008-10-18 18:12:44

nie udało

:D

__

Użytkownik
Boogie Man

2008-10-18 18:44:02

lod ZMNIEJSZA swa objetosc, gdy topnieje!

woda Po osiągnięciu 4 C zaczyna znowu ZWIĘKSZAĆ swoją objętość. I nie mów że nie bo ci zaraz rzucę w twarz książką od fizyki.

__

Użytkownik
varfare

2008-10-18 19:14:07

A to jeszcze zależy ile bym na tym zyskał. Jeśli suma była by wystarczająca żeby namieszać w rządzie Polski (na dobre) to zdecydowanie tak.

__

Użytkownik
qwe

2008-10-18 20:04:36

LOL WIEM !!!
I co z tego?? Przeciez ten lod nigdy nie stopi sie i nie osiagnie temperatury wiekszej niz 4 stopnie LOL.
Pomysl zanim cos napiszesz.
Ta woda powyzej 4 stopni osiaga duzo mniejsza objetosc niz lod fizyku :OOO

[hide=zaleznosc]http://bobo.fuw.edu.pl/~rjb/Termodynamika/woda_2.gif[/hide]

O ile wzrosnie temperatura podczas globalnego ocieplenia??
o +30 stopni???

Tak myslalem, 15 lat.
Zreszta w wieku 14 lat juz z tego co widze wiecej od Ciebie z fizyki wiedzialem.
Po tym poscie Twoja Pani od fizyki nie byla by z Ciebie zadowolona :(

Nie rzucaj ta ksiazka tylko lepiej wez i ja w koncu przeczytaj bo na samej okladce sie nie konczy:ooo

Edit
Dam Ci przyklad.
Wez sloik nalej do niego wody do 90% calkowitej pojemnosci sloika, zakmnij i zagotuj.
Sloik bedzie caly. Teraz nalej wody do drugiego sloika mozesz nawet do 80% calkowitej pojemnosci sloika. Wloz go do zamrazarki na 30-36 godzin.

Pytanie: Czy drugi sloik bedzie w calosci czy moze rozwali sie pod wplywem lodu ktory bedzie rozpieral od wewnatrz sciany sloika?

__

Użytkownik
boro71

2008-10-18 21:32:35

rozwali

__
.

Użytkownik
qwe

2008-10-18 21:38:24

Nie podpowiadaj! :P

__

VIP
maXym

2008-10-18 21:51:22

piszesz mi imsg, a ja Ci wspominalem we wczesniejszych tematach, ze masz na skrzynce bug 1323423 nieodebranych wiadomosci, przez ktory nie mozna do Ciebie wyslac imsg.

wyslij maila do pawelsa - [email protected] - i popros o reset skrzynki, bo masz problem z nieodebranymi wiadomosciami (bug), wtedy bedzie mozna do Ciebie pisac imsg na esp.

__

Użytkownik
qwe

2008-10-18 22:09:29

Po 1 pisalem z tym problemem, zresetowal
Mam Odebranych wiadomości: (104/185)

Wiec nie mam pojecia co sie dzieje

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2319 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie