Globalne ocieplenie czy globalna sciema?

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
mAxio

2008-10-17 23:24:09

Jednakże ropa zostanie, mimo że w miejscach o których nie wiemy że tam jest. Reasumując napisałem racje :)

Czy na 100% wierzysz że meteor spadł? Ja nie, aczkolwiek uważam że zmiana klimatu jest samoczynna - była, jest i raczej będzie.

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 23:28:30

Nie da się obalić tego opisu. Problem polega na tym, że podałeś opis lodowca ale KONTYNENTALNEGO. Ten w odróżnieniu od oceanicznego faktycznie powstaje powyżej granicy wiecznego śniegu.

Natomiast lodowiec oceaniczny niekoniecznie powstaje tylko na podstawie lądowej, jak to ma miejsce na Grenlandii. Góry lodowe nie mają "ziemnych" podstaw, a potrafią mierzyć od jednego końca do drugiego ponad 15km. W tej tzw. przyszłej powodzi chodzi głównie właśnie o owe góry lodowe, a nie lodowce kontynentalne =]

Obalone? :D

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 23:33:18

Ja również napisałem rację =)

Nigdzie nie napisałem, że wierzę w meteor ale istnieją logiczne podstawy do takiego twierdzenia. M.in. jest to krater o wiadomej szerokości na półwyspie Jukatan, którego nie wykopali Aztekowie prymitywnymi łyżeczkami. Ponadto na całej kuli ziemskiej stwierdzono obecność warstwy pierwiastka, który powszechnie występuje właśnie w kosmosie w meteorytach. W takim przypadku połączenie obu FAKTÓW daje logiczną myśl, że po zderzeniu i wybuchu na taką skalę mogły powstać opary chmur i pyłu, które na dobre 3-4 latka zakryły Ziemi Słońce.

=]

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
mAxio

2008-10-17 23:45:23

Skoro obaj napisaliśmy rację, to zamykam wątek :P

Doszliśmy już do pewnego konsensusu, obaj uważamy że zabiło je zmiana klimatu, jednakże tak chyba uważa każdy. Lecz idąc twoim tropem myślenia dojdziesz do wszystkich teorii spiskowych opisywanych przez qwe [sorry ale nie we wszystkie wierze, choć w większość tak]. Przede wszystkim musimy sobie zadać pytanie czy tylko ten jeden meteor spadł na ziemię? Odpowiedź nasuwa się sama - nie. Nawet osławiona Tunguska lub jakiekolwiek inne z setek tysięcy palą się w naszej atmosferze. Niektóre nie spalą się dość i spadają jako przysłowiowy pył lub co większe sztuki. Miejsc po uderzeniach meteorów jest dużo od wspomnianego przez ciebie Jukatanu [Chicxulub], czy też Krater Barringera. Również wiem, co dzieje się po uderzeniu ciała niebieskiego w powierzchnię ziemi. Uważam jednakże równie dobrze mogły zginąć przez zmianę klimatu z naturalnego powodu, ponieważ nie wiemy na 100% czy akurat 65mln lat temu uderzył tam meteor :)

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 23:47:37

Sam zrobiles najwieksza glupote piszac na tym temacie.
Nie mam ochoty zadnego tematu dla Ciebie rozwijac, choc to co bym powiedzial bylo by bardzo sensowne, wymagalo by od sluchacza jedynie szczypty sceptycyzmu do tego co wmowili nam przez lata o Czarnobylu w mediach. Ty nawet takiej szczypty nie masz, wiec stwierdzam iz nie ma sensu rozwijac tego tematu bo "Ty i tak masz swoje zdanie".

No wlasnie, przeciez JUZ masz swoje zdanie na ten temat, wiec po co sie rozpisywac ;D

Tak apropo to swojego czasu bardzo interesowalem sie sprawa czarnobyla, ogladalem wszystkie programy na ten temat w telewizji, wycinalem artykuly z gazet, wpinalem do segregatorow itp itd.
Zreszta nie tylko ja, mam paru znajomych-zapalencow, ktorzy rowniez to robili.

Wiec jesli chodzi o sprawy czarnobyla to znam cala historie na wylot (oficjalna) i uwierz mi, ze zawsze zadawalem sobie pytanie: "jak ktos mogl do tego dopuscic, przeciez to praktycznie niemozliwe by zlamac AZ tyle procedur, wrecz nielogiczne".
Coz nawet nie negowalem wtedy tej wersji bo nie mialem powodu. Jednak jak teraz przyjrze sie glebiej jaki skutek mial Czarnobyl na dzieje ludzkosci, porownuje to do obecnych czasow to coraz bardziej smiem watpic, ze media powiedzialy nam wszystko na ten temat.

pozdro&pocwicz

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 23:47:45

Ale akurat to kiedy ten meteor uderzył można stwierdzić naukowo, czyż nie?

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
mAxio

2008-10-17 23:51:00

Można, jednak tutaj pogubiliśmy się trochę w temacie a trzymamy się teorii spiskowej o globalnym ociepleniu. Dlatego należy sobie zadać pytanie. Czy nie uważasz że specjalnie podadzą tą datę kiedy wyginęły dinozaury żeby była logiczna całość? Wiem, fantazjuję trochę jak qwe, ale wybacz. Kilka piw, mało jedzenia i snu jak na lekarstwo :)

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 23:52:04

Ok ! [+] :d

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
mAxio

2008-10-17 23:53:02

Również plusik, za miłą wymianę zdań :)

__

VIP
maXym

2008-10-17 23:53:23

racja, stare :)

w kazdym razie na te materialy o ropie czekam, bo jestem ciekaw, mam nadzieje ze znajdziesz czas

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 23:54:25

No nie do konca...

Zrob sobie mape satelitarna i zaznacz na niej miejsca kraterow po meteorytach, ktore rzekomo spadly na ziemie przed tysiacami lat. Zaznacz duze kratery duzym kolem, mniejsze mniejszym itd. Staraj sie to robic dokladnie.
Praca cholernie czasochlonna i zmudna ale powiem Ci, ze WARTO.
Sam przecieralem oczy ze zdumienia juz w polowie drogi, a jak bylem na ukonczeniu (nigdy nie zrobilem tego do konca) to sie zapytalem.
Co tu KUR*A sie dzieje??? :O

Jesli ktos kiedys mi powie, ze w ziemie nie uderzylo tyle meteorytow ile powszechnie wiadomo to bylbym sklonny mu wierzyc.

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 23:57:25

Ale ja nie napisałem, że był tylko jeden tak wielki meteor lub nie było ich bardzo dużo. Poruszyłem tylko kwestię tego jednego konkretnego meteorytu.

Jeśli źle zrozumiałem to mnie qwe popraw z łaski swojej =)

__
Sygnatura SPAM !

VIP
V!ct!M

2008-10-17 23:58:47

nice, otworzylem wczesniej temat i byly 4 komentarze, zostawilem zakladke, odswiezam teraz i juz 49 :A

__

Użytkownik
kermitzor

2008-10-17 23:59:53

what do u mean?

__

Użytkownik
qwe

2008-10-18 00:02:39

Ja nie mowie, ze cos zle napisales :)
To "nie do konca" na poczatku znalazlo sie przypadkowo :PPP

__

Użytkownik
mAxio

2008-10-18 00:04:10

Tzw. chłyt matertingowy :)

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 00:04:42

Aha :D

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
qwe

2008-10-18 00:12:37

Woda tworzy menisk wklesly a nie wypukly jesli wode wlejemy np do probowki, tak jak na tym zdjeciu http://www.fizyka.net.pl/ciekawe_pytania/ciekawe_pytania55/pytanie278rb.gif
(bedzie to najlepiej widoczne). Wypukly moze stworzyc np rtec, gdy sily spojnosci sa wieksze od sily przylegania do naczynia.

A wiec jesli rozpatrujemy kwestie szklanki napelnionej woda i sila spojnosci jest wystarczajaco mocna by woda sie nie rozlala mimo iz jest nad poziomem szklanki to czy nie mozemy mowic o menisku wypuklym??

Oczywiscie, ze mozemy! Kolejny gimnazjalista, ktory zamiast myslec nad tym co czyta uczy sie regulek na pamiec. I pozniej mamy takich "geniuszy".

Mam lekture dla Ciebie [url=http://www.fizyka.net.pl/index.html?menu_file=ciekawostki%2Fm_ciekawostki.html&former_url=http%3A%2F%2Fwww.fizyka.net.pl%2Fciekawostki%2Fciekawostki_wn5.html]Menisk[/url]
Masz i poczytaj sobie :)

FAIL !!!

__

Użytkownik
qwe

2008-10-18 00:15:42

Macie po plusie od Wujka :P

__

Użytkownik
Forem

2008-10-18 00:19:54

A ja chciałbym przeczytać Twoją wersję i te połamane procedury, czarnobyl mnie akurat interesuje.

__

VIP
Eragorn

2008-10-18 00:43:19

Nie no obejrzyj kilka filmów na discovery o Czarnobylu to zrozumiesz o czym on mówi ale ciekawy jestem jego wersji ;]

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 00:46:33

Wybacz Sliterin ale nawet Discovery coraz częściej podaje takie bzdury, że aż żal tego słuchać. Nie są to pomyłki literowe czy coś ale wierutne bzdury. Automatycznie czyni to z Discovery średniej jakości archiwum materiałów dowodowych.

Najlepiej jest dociekać prawdy samemu. Tylko wtedy masz zupełną pewność, że wiesz wszystko co można wydobyć i że nikt Cię nie okłamał!

;D

__
Sygnatura SPAM !

VIP
Van Helsing

2008-10-18 00:47:20

w ostatnich latach lodowcow przybylo, dziura ozonowa jest wielka, od 30 lat czyli od tylu od ilu ja badamy (umiemy badać) a moze ona byla zawsze?

rzeczy o ktorych nie mamy pojecia jest wiele i tak na prawde niektorych nie chcce wiedziec

qwe, poruszyles temat ktorym sie zajmuje postanowilem poczeka na jakies skutki powazniejsze tego globalnego ocieplenia, bo nie oszukujmy sie juz nie wiem kiedy klamia a kiedy nie wiec, uwierze jezeli cos zobacze, niestety to tez moze byc mylace ale zawsze cos

__
Miejsce na Twoją reklamę!

PLECELS
PleeC

2008-10-18 00:48:40

ludzie lubia sensacje i spiski, jedni wymyslaja globalne ocieplenie, zeby inni zrobili z tego spisek

nie lubie tego RL, chore to jakies :<

__

VIP
Eragorn

2008-10-18 00:49:52

hmmm to jeżeli masz tą mapkę to zarzuć bo jak mówisz, że to taka żmudna robota podjąłeś się tej pracy to możesz pozwolić nam pójść na łatwizne :D

__

VIP
Eragorn

2008-10-18 00:52:08

W tym momencie chodziło mi o procedury spokojnie :D

Aczkolwiek za zwrócenie uwagi masz plusiczka bo miałem napisać w poprzednim, że o procedury chodzi ale widocznie mi uciekło z myśli ;]

__

VIP
Eragorn

2008-10-18 00:56:50

Wymyślają sobie ocieplenie aby zbić na tym kasę a nie aby ktoś próbował obalić. A co do tematów Qwego to trzeba wgłębić się poczytać podociekać na pewno stracony to czas nie będzie :D

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 01:01:01

Danke schon !

Łapaj też :P

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
Forem

2008-10-18 01:18:55

Właśnie sporo o tym wiem, byłem w elektrowni atomowej, znam procedury i dość wnikliwie przestudiowałem Czarnobyl, dlatego jestem ciekaw jego wersji.

__

Użytkownik
Tymek

2008-10-18 01:19:01

Nie możemy, woda zawsze tworzy menisk wklęsły, bo siły spójności są mniejsze od sił przylegania i to się nie zmienia, poza przypadkiem opisanym w linku, kiedy bierze się pod uwagę siły przylegania pomiędzy cząsteczkami wody, a tłuszczu. To co widzisz po wlaniu wody do szklanki to nie jest menisk wypukły, spytaj kogoś kto ma jakieś rozeznanie w temacie chemii/fizyki, bo tam występuje to pojęcie, a dowiesz się, że nie masz racji.

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 01:21:51

Gdzie byłeś w tej elektrowni?

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
Tymek

2008-10-18 01:22:41

No to czekamy na twoją historię. Taki jesteś chętny do pisania na miliard różnych tematów, a dla siebie chyba tego nie piszesz. Poprosiło cię już 2 użytkowników, więc czekamy na rewelacje :-).

__

Użytkownik
Forem

2008-10-18 01:26:27

W Dukovanach w Czechach. Na terenie elektrowni znajduje się makieta reaktora w skali 1:1, można fajnie wszystko zobaczyć i dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy.

__

Użytkownik
qwe

2008-10-18 01:29:36

Hahah nie musze sie nikogo pytac bo sam mam fizyke na studiach i jestem na wydziale Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej na Politechnice Lodzkiej ;)

I napisze Ci, ze to Ty nie masz racji.
Meniskiem mozemy w zasadzie nazywac zjawisko takie jak Pan Janusz nam przedstawil.
Nazwy takie czesto rowniez podaje sie dla wygody, nikt w codziennym zyciu nie mowi sacharoza tylko po prostu cukier ;)))

Eh, masz http://pl.wikipedia.org/wiki/Histereza_kapilarna, meniski ktore poznales tam w gimnazjum nie sa jedynymi, ktore istnieja :D

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 01:31:01

Hmm. Daleko to od granicy? Dużo chcą za wejście? Takie wycieczki to są jednak genialne wymysły...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
qwe

2008-10-18 01:32:02

Wiesz, ze dla Ciebie tego nie napisze :o.
Jesli juz to wysle to odpowiednim osobom na priva, bo Ty "JUZ" masz swoje zdanie na ten temat, wiec chyba nic sie nie stanie jak nie walne tego publicznie??

__

Użytkownik
Forem

2008-10-18 01:35:32

A nie pamiętam jak to daleko, sprawdź na mapie. Ale kilka godzin autokarem, za 2 dni pobytu w pobliskim hotelu i wycieczkę z oprowadzeniem, filmem o elektrowni, wykładem o historii elektrowni atomowych, awariach nie tylko tych w Czarnobylu, typach reaktorów, paliwach, reakcjach jądrowych itd itp, dałem coś około 270-300zł chyba. A no i można sobie pluton w gablotce zobaczyć. ;D

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 01:36:44

Fajna perspektywa :D
Prywatnie byłeś ?

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
Forem

2008-10-18 01:39:19

Wycieczka klasowa w ramach lekcji fizyki. Miałem z fizy w liceum fakultet, zdawałem na maturze itd. Fizyka jest ciekawa ;p

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-18 01:45:39

Owszem. Ale tylko w aspektach, które ja uważam za ciekawe. Cały program szkolny natomiast jest ch*j warty :D

__
Sygnatura SPAM !

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

164 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie