Globalne ocieplenie czy globalna sciema?

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
qwe

2008-10-17 21:09:24

Ten temat musialem postawic, gdyz material, ktory dzisiaj znalazlem po prostu mnie zwalil z nog.

Czy rzeczywiscie globalne ocieplenie spowoduje stopnienie lodowcow i zalanie lądów??
A moze KTOS wpadl na pomysl, że moze to przyniesc ogromne dochody i puscil taka plotke by wywolac “panike” wsrod ludzi?

Panie i Panowie, przedstawiam Wam material, ktory jest tak oczywisty, ze sam niemal zlapalem sie za glowe po jego obejrzeniu i powiedzialem “to jest przeciez takie oczywiste! dlaczego o tym nie pomyslalem?!"

Eksperyment
http://pl.youtube.com/watch?v=oOlcQUoWzek&fmt=18

[hide=Dla tych co obejrzeli]Doswiadczenie z 6 klasy szkoly podstawowej (ciekaw jestem czy jeszcze ucza tego w szkolach :D ). Woda po zamarznieciu ZWIEKSZA swoja objetosc i dziala to rowniez w druga strone- lod ZMNIEJSZA swa objetosc, gdy topnieje! Taki banal a malo osob o tym w ogole pomyslala, gdy wciskano jej w mediach bzdury o globalnej powodzi.[/hide]

Prosze Panstwa, jezeli dzieja sie takie rzeczy, na szczycie UE, w mediach poruszana i tworzona jest teoria, ktora dzieciak z podstawowki moze obalic w 5 minut to smiem twierdzic, ze ktos chce z nas zrobic debili. Musi byc to jakas grupa spiskujaca, gdyz inaczej uslyszelibysmy na szczycie UE slowa jakiegos prezydenta/premiera, ze to wszystko to jedna wielka naiwna sciema, zeby zedrzec z nas pieniadze!

Chcieliscie namacalnego przykladu?? Macie :))))
Eksperyment moze zrobic kazdy kto w domu ma lodowke, ew maszynke do lodu i 5 min wolnego czasu :)

pozdrawiam

EDIT

Znalazlem taki fajny wpis z blogu JKM.
Prosze sie zapoznac z trescia tego wpisu, jest szalenie racjonalny, miejscami dowcipny i pozwala samemu wyciagac wnioski.
I prosze Was, nie piszcie czegos w stylu “JKM to debil bo napisal, ze te dziecko...". Zajmijmy sie globalnym ociepleniem ok??

http://korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID346548222,index.html

__

Redaktor Naczelny
rml

2008-10-17 21:49:02

:D

__

Użytkownik
buzzek

2008-10-17 21:53:45

problem w tym, że lodowce na Ziemi znajdują się nad powierzchnią wody, natomiast w tym "eksperymencie" Pan Janusz używa zanurzonych lodów, które zabierają pewną objętość. Gdyby w szklance nie było kawałków lodu, można by tam wlać więcej wody.

To doświadczenie miałoby sens, gdyby Pan Janusz topił lód nad szklanką całkowicie wypełnioną wodą. Tyle, że wtedy by się wylało.

"Jostedal to największy lodowiec w północnej Europie, ma 487 km kw. powierzchni.
(...) Jostedal leży na wysokości od 1600 do 2000 metrów n.p.m".

Obaliłem? :]

__

VIP
spec_u

2008-10-17 21:57:44

a ekstremalne zjawiska pogodowe i wymieranie niektorych gatunków organizmów żywych, w skutek globalnego ocieplenia też jest "śmiemą" ?

A moze KTOS wpadl na pomysl, że moze to przyniesc ogromne dochody i puscil taka plotke by wywolac "panike" wsrod ludzi?

...odłącz internet ;asdff

__
ema

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 21:58:00

Niekoniecznie. 3/4 lodowca znajduje się pod powierzchnią wody co równo znaczy się z tym, że owszem poziom wody wzrośnie ale nieznacznie.

qwe fakt faktem jest to banał ale czego te downy z góry nie zrobią żeby zyskać w mediach...

Ponad to globalne ocieplenie nie oznacza tylko i wyłącznie roztopienia się lodowców. Jest to tylko część spisku pt. "globalne ocieplenie".

Anyway [+] ; DDD

__
Sygnatura SPAM !

VIP
spec_u

2008-10-17 21:59:57

stary to ściema ! tak jak 2 wojna światowa ! widziałęś biegun ? nie wiec nie ma dowodu, zę wogole istnieje ! :D

__
ema

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:00:53

Zrob to samo z kostka lodu wystajaca PONAD powierzchnie wody.
Przypominam pan Janusz w poczatkowej fazie mial menisk WYPUKLY a efekt koncowy kazdy z nas widzial. Wiec jesli byly by tam dodatkowe 2-3 kostki lodu (czyli rownie duzo NAD powierzchnia wody jak i POD powierzchnia to i tak woda nie wylalaby sie :)
W najgorszym wypadku wrocilibysmy do stanu wyjsciowego tzn menisku wypyklego :).

Nie zapominaj, ze lodowce sa tez POD woda, oraz cisnieniem jakie lod nad poziomem wody dziala na lod POD poziomem wody. Co z tego, ze lod z gory stopnieje?? Zwiekszy sie wtedy objetosc lodu wypartego przez wode.

TO SA PODSTAWY FIZYKI!!

Nieobaliles :)

__

Użytkownik
Borewicz123

2008-10-17 22:01:14

Brawo ale ty qwe potrafisz smaczki wynalezc i za to plus Artykul fajny i doswiadczenie tez sobie teraz przypomnialem

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:03:23

A Pan nie wie, ze np lodowe ksiezyce Jowisza rowniez topnieja pod wplywem OKRESOWEJ NADAKTYWNOSCI SLONCA, ktora ma wplyw na caly uklad sloneczny???

Masz racje, odlacz internet i poczytaj ksiazki! hahaah

[-] za znikoma wiedze

__

Użytkownik
varfare

2008-10-17 22:04:58

Akurat nie jest to skutek globalnego ocieplenia. O zmianach klimatu wiedzieli nawet starożytni Egipcjanie (klimat zmienia się co jakiś czas samoistnie, spowodowane jest to nachylaniem się Ziemi względem Słońca i promieniowaniem Słońca). Z pewnością nie tylko oni. Kilka krajów świata robi próby broni nuklearnej a Tobie wmawiają, że jak psikniesz se dezodorantem lub przejedziesz 100km samochodem to wyginą całe lasy :O Dodatkowo, zauważ że gatunki które giną w większości jest to skutkiem nadmiernego hałasu, niszczenia ich naturalnego środowiska lub zanieczyszczenia powietrza, która niekoniecznie wynika z zawartości CO2. Co do ekstremalnych anomalii pogodowych. Bardziej skłonny jestem uwierzyć, że jest to wynik magicznego urządzenia zwanego HAARP (chyba dobrze napisałem) niż globalnego ocieplenia spowodowanego ekspansją społeczeństwa (patrz wyżej).

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:05:11

Wez sie lecz czlowieku, obojetnie na co tylko nie na mozg, bo jego juz nie masz.
Spadaj stad trollu. Nawet status VIP'a nie ukryje glupoty ktora reprezentujesz.
LMAO

__

Użytkownik
RagnaRock

2008-10-17 22:05:22

omggggg, myślałem że to jakiś ciekawy tekst czy coś, a tutaj znowu qwe : [[[[[[[[[[

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 22:05:38

spec_u to tylko propozycja spiskowa założona po to żeby się KONSTRUKTYWNIE wypowiadać...

...odłącz internet ;asdff

Ten komentarz nie jest ani konstruktywny ani miły bo qwe nie zrobił nic złego...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
Borewicz123

2008-10-17 22:10:31

Aha Jezeli ktos was studiuje/interesuje się Gelogia to napewno zrozumiei co ta banda kretynów gada.

Dla wyjasnienia, przez cale istnienie i kasztltowanie sie planety Ziemi w poszczegolnych Erach zachdzily pewne zmiany czy to orogenezy czy to zmiany w plytach wypietrzanie sie itp Tak rownież było z klimatem ma swoje fazy ktore sie powtarzaja czy zachodza nowe, Jednym slowem mozna miec swoje zdanie ale uczeni wiedzą swoje tak jak z tym ze ropa powstala ze szczatkow organizmów zwierzeczcyh. Był taki mądry może i badania ale jest rownież pełno tez które mowią o powstaniu ropy z Substancji pochodnych z Jadra itp nie kontynuuje dalej bo jeszcze mi daleko do posiadania namistki wiedzy o naszej kochanej planecie.
tyle odmnie

__

Użytkownik
buzzek

2008-10-17 22:12:58

Patrz cytat. nawet jeśli 3/4 znajduje się pod wodą, to tak 1/4 i tak równa się 1600-2000 m. a 487 km kw. to nie w kij dmuchał :P

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:13:20

Spoko, Ty za to jestes ciakwy i cool.
Idz polaz po galerii handlowej i poogladaj sobie elektronike w sklepach, to jest pewnie Twoja ulubiona rozrywka.
Zreszta nikt Cie do czytania nie zmusza. Myslalem, ze bedzie jakis normalny komentarz a tu znowu "RagnaRock " :(((

__

Użytkownik
buzzek

2008-10-17 22:15:49

lodowiec wystaje tak mniej więcej dwa kilometry w górę, zdarzają się większe, ten o którym zacytowałem tekst znajduję się w północnej części Norwegii. I są one dosyć spore. Poziom wody się podniesie, mniej lub bardziej. Kraje północne mogą się obsrać ;)

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:18:02

Polecam zapoznanie sie z tzw PAKTEM OREGONSKIM, gdzie juz co najmniej 25 000 naukowcow z calego swiata, twierdzi, ze globalne ocieplenie nie jest wywolane dzialalnoscia ludzi.

Ponadto zwroccie uwage jak ogromne ilosci ciepla w porownaniu z tym co my produkujemy wytwarzaja proby jadrowe, latajace nad naszymi glowami samoloty wojskowe itp.

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 22:18:20

Ale weź również poprawkę na to, że podawana przez media przyszła "powódź" obejmuje 4/4 owego lodowca i w związku z tym powinniśmy już zacząć budować ku*wa Arkę...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:21:13

Wiesz, lodowce na Grenlandii ciagna sie pare km pod poziom oceanu, czyli na wieksza dlugosc niz wysokosc najwyzszych gor lodowych :)
Z tego wynika, ze po stopieniu lodu ktory znajduje sie nad oceanem poziom wody moze sie nawet obnizyc :)))

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 22:30:26

No to jak w końcu?

Piszesz

"... z całego świata twierdzi, że globalne ocieplenie nie jest wywołane działalnością ludzi."

a pod spodem

"Ponadto zwróćcie uwagę jak ogromne ilości ciepła w porównaniu z tym co my produkujemy wytwarzają próby jądrowe, latające nad naszymi głowami samoloty wojskowe itp."

Twoim zdaniem samoloty/próby atomowe to nie działalność człowieka?

Ponad to, 27,8 % całych emitowanych ilości ciepła produkują elektrownie cieplne na węgiel kamienny. Państwa dążą do zwiększenia produkcji energii, a jak wiadomo najefektowniejsze są właśnie elektrownie jądrowe. Na dzień dzisiejszy mają one niestety dużo więcej wad niż zalet...

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
buzzek

2008-10-17 22:31:39

może marne źródło, ale nie mogłem niczego godniejszego znaleźć, ale:

"Przeciętna grubość lodu wynosi 1500 metrów . Pod tą grubą warstwą lodu znajduje się skaliste podłoże Grenlandii"

Gdzie zatem masz tutaj lodowiec pod wodą? ;] Lodowce tworzą się tylko na skalnych podłożach, a te podłoża muszą być nad poziomem morza.

__

VIP
spec_u

2008-10-17 22:33:01

ale ty jesteś inteligentny :*

__
ema

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:34:57

A jak Twoim zdaniem badane sa okresy ocieplen i mrozow w dziejach ziemi???
Wlasnie z probek lodu odwierconych "kretami" na duzych glebokosciach :)

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:37:02

" ogromne ilosci ciepla w porownaniu z tym co my produkujemy "

Czytaj dokladniej :)))
Chodzi mi o to, ze predzej rzad powinien zajac sie dzialalnoscia jaka on prowadzi a nie wpradzac podatek na oddychanie w skali globalnej.

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:38:11

Po co ten post na samym poczatku??
Usun go i cala drabinka zniknie i kazdy zapomni o tej sytuacji.

;*

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 22:40:39

Dobrze przeczytałem qwe ;] ale ja odniosłem się do ogólnej działalności człowieka, a nie podzielonej na Nas i rząd ;D

__
Sygnatura SPAM !

VIP
spec_u

2008-10-17 22:42:02

okej zią ;]

__
ema

Użytkownik
qwe

2008-10-17 22:46:19

A myslisz, ze dlaczego Kwasniewski i kolejni prezydenci blokowali budowe reaktora atomowego?? Dlaczego tam straszono nas czarnobylem, ktorego wybuch bym swiadomym dzialaniem (co mozna wywnioskowac nawet po tych marnych programach na Discovery)??
Zobacz jak maly budzet przeznaczany jest na ulepszenie tego typu elektrowni a ile kasy pompowane jest w roznego rodzaju CERNy i projekty elektrowni opartych o fuzje termojadrowa.

Wierz mi, ze Ci ludzie od dawna wiedzieli, ze bedzie globalne ocieplenie i celowo blokowali rozwoj tak waznych technologii, ktorych wporadzenie wyjasnilo by kwestie co jest przyczyna globalnego ocieplenia raz na zawsze.

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 22:52:53

Bardzo prawdopodobne. Nie potwierdzam i nie kwestionuję bo dowodów na to nie mam. Z tego co pamiętam to ludność się nie zgodziła na budowę reaktora bo się bali Czarnobyla....

Ja zdaję sobie sprawę, że jest to niesamowicie ryzykowne ale w dzisiejszych czasach trzeba patrzeć realnie. Gospodarka niedługo pier*olnie, a my będziemy bulić całą pensję w podatki żeby się ruskim z gazu wypłacić. Moim zdaniem taki reaktor zdecydowanie obniżyłby koszty jakie ponosimy w związku z energia.

Jak na razie nasze działanie opiera się na lizaniu du*y każdemu poczynając od USA, a kończąc na Rosji. Prawda jest taka, że jakbyśmy wzięli przykład z np. Szwajcarii i zrobili z siebie takiego państwo, które trzeba prosić,a nie odwrotnie...

A Ty qwe znowu łapaj plusejszyn :D [+]

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
tobster

2008-10-17 22:59:48

Jak napełnisz szklankę w 100% wodą i zaczniesz topić kostkę lodu nad to nie będzie powodzi, dlatego, że będzie działała siła i powierzchnia wody będzie wypukła. Tak więc trzeba ok 2 kostek pewnie :)

__

VIP
maXym

2008-10-17 23:03:47

Ok, o ropie naftowej też miałeś wrzucić materiały, że się nie kończy. Jak coś to czekam, bo jestem ciekaw.

co do ocieplenia... [url=http://www.joemonster.org/filmy/7418/Jak_bedzie_wygladal_swiat_jesli_nie_zapobiegniemy_globalnemu_ociepleniu]Global Warming - bring it on?[/url]

__

Użytkownik
qwe

2008-10-17 23:09:44

O ropie naftowej mialem wrzucic inne materialy, narazie nie mialem czasu, tzn dzisiaj mialem czas ale bylo ESWC masters w q3 i dopingowalem matroxowi i avkowi :)

A co do filmu to stare ;)

__

Użytkownik
vacq

2008-10-17 23:13:44

qwe, prośba
wiem, że to trudne, ale ignoruj takie posty, bo sie znowu śmietnik zrobi, a temat ciekawy (i oczywisty ;) ) i szkoda go zasyfić

__

Użytkownik
mAxio

2008-10-17 23:17:33

Plusik. Dobrze że wreszcie tutaj poruszone. Sam jestem na etapie walczenia ze znajomymi którzy wierzą w wielką bzdurną teorie "globalne ocieplenie". Cóż jak w innym już wątku wspomniałeś o mediach i przesłaniach, każdy wierzy :)

Klimat ziemi zmieniał się i będzie się zmieniał. Dinozaurów nie zabił meteor ale właśnie owa zmiana klimatu na zimniejszy, którego one nie wytrzymały. Tak samo wystarczy poczytać, historyczne zapiski [heh, zboczenie ze studiów :P], o rożnych częściach globu. Tam klimat był jeszcze cieplejszy niż teraz! Ponoć zmiana klimatu idzie w parze z zamianą biegunów. No ale to wątki na dłuższą dyskusje.

Co do ropy. Cóż, nie ma nic nieskończonego. Tak samo jak słońce ma swoje paliwo do przetwarzania tego w energię, tak samo ziemia ma swoje skończone zasoby. Na pewno jednak ropa tak szybko się nie skończy jak alarmują inni :)

__

Użytkownik
Tymek

2008-10-17 23:19:53

Jak możesz pisać komuś o podstawach fizyki, jeśli nie wiesz, że woda tworzy menisk wklęsły, a nie wypukły. Fail :-)

__

Użytkownik
andrzejq

2008-10-17 23:21:03

Ropa się skończy tak szybko jak alarmują, ponieważ podają oni źródła, o których aktualnie wiedzą. Z tych źródeł ropa wyczerpie się już niedługo, co nie oznacza, że nie ma innych źródeł.

Poza tym, po zderzeniu meteorytu klimat nie zmienił się na zimniejszy tylko, światło zostało odcięte przez chmury i pyły. Zanim klimat się oziębił wszystko wyzdychało doszczętnie....

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
buzzek

2008-10-17 23:21:45

na czysty chłopski rozum:
lodowiec = lód. Jakim cudem więc lód może się znajdować pod wodą i nie topnieć? Jeśli jest tam temperatura poniżej zera - nie powinno być wody, jeśli powyżej - nie ma lodu.

Poza tym:

Lodowiec to nagromadzona na powierzchni duża masa lodu, poruszająca się w jednym lub kilku kierunkach pod wpływem własnego ciężaru. Powstaje powyżej granicy wiecznego śniegu, czyli wysokości nad poziomem morza, powyżej której w ciągu roku więcej śniegu przybywa niż topnieje. Granica ta znajduje się najwyżej w szerokościach zwrotnikowych – ok. 6000 m n.p.m., w strefie równikowej ze względu na dużą ilość opadów na wysokości ok. 5000 m n.p.m., w średnich szerokościach geograficznych na wysokości ok. 2500 m n.p.m., a na obszarach podbiegunowych schodzi do poziomu morza. Jeśli powyżej granicy wiecznego śniegu nie ma płaskich powierzchni, śnieg zsuwa się po stromych stokach pod wpływem własnego ciężaru i lodowiec nie powstanie.

Zwróć uwagę na:
na obszarach podbiegunowych schodzi do poziomu morza.

DO poziomu, nie POD poziom.

Obaliłem! ^^

Chyba, że powiesz, że to definicja stworzona przez spiskowców z portalu wiedzy Onet.pl ;)

Już bez przesady, nie wszędzie ten spisek :]

__

Użytkownik
vacq

2008-10-17 23:22:18

qwe:
Musi byc to jakas grupa spiskujaca, gdyz inaczej uslyszelibysmy na szczycie UE slowa jakiegos prezydenta/premiera, ze to wszystko to jedna wielka naiwna sciema, zeby zedrzec z nas pieniadze!

są wysoko postawione persony, które mówią o tym otwarcie:
http://www.polskieradio.pl/trojka/salon/?id=70713

Mam jeszcze jednego ciekawego linka w pracy. W poniedzialek wkleje, bo nie chce mi sie szukac teraz.

__

Użytkownik
Tymek

2008-10-17 23:23:42

"ktorego wybuch bym swiadomym dzialaniem"

Rozwiń jeśli możesz, bo moim zdaniem właśnie palnąłeś największą głupotę, ale mogę się mylić... Chętnie usłyszę, kto i dlaczego zdecydował się zatruć taki obszar środowiska na kilkadziesiąt lat.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

670 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie