Faszystowska Polska

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
Naruzeus

2008-06-08 22:38:40

Na przestrzeni wieków można było powiedzieć o Naszym narodzie wiele rzeczy. Znakomita większość z nich była nacechowana pozytywnie; Polacy byli szanowani za swe umiłowanie wolności, za swoją wiarę oraz nader eksponowaną miłość do ojczyzny Ileż to innych narodów patrzyło na nas z autentycznym szacunkiem za oddanie polskich żołnierzy, ich odwagę, niesamowite natchnienie w boju, a przede wszystkim, pomoc w obaleniu nieprzyjaciela? Wszak Polacy odcisnęli swe piętno niemalże na każdym kontynencie, byli przecież cenieni wszędzie tam, gdzie żyli. Niestety motto przerabianego przez wielu uczniów naszego liceum podręcznika, głoszące „Przeszłość to dziś” wydaje się w tym wypadku niezwykle nietrafne. Cóż takiego się zmieniło w nas Polakach, że cały czar polskiego Obywatela prysnął? Wydaje się, że wszystkie wzmiankowane powyżej cechy nadal dominują w naszym światopoglądzie, jednak nabierają na swej sile zacierając jakikolwiek granice pomiędzy zdrowym rozsądkiem, a pozbawionym jakiejkolwiek logiki, fanatyzmem.

Pewnie śladowa ilość z Was zastanawiała się, ile pieśni patriotycznych zawierają w sobie zbiory Biblioteki Narodowej w Warszawie. Jeszcze mniej rozważało zapewne ile te pieśni, prawiące o niemal wszystkich bohaterskich czynach naszych przodków, posiadają w sobie odniesień do Boga i delikatniejszych, bądź bardziej dosadnych wyrzutów wobec okupantów wszelkiej maści. Istna kwintesencja polskiego podejścia do życia, które po odejściu w zapomnienie ery wojen, utraconej wolności, po przeminięciu czasów walki o nią, straciło po prostu sens. Poczęło nam się najwyraźniej trochę nudzić, a nasz patriotyczny duch podryguje w tępej agonii czekając, na ponowne wyzwolenie; Cała rzesza Polaków pozostaje w pogotowiu, aby oddać dla ojczyzny wszystko. W tej całej układance brakuje jednak jednego, bardzo ważnego elementu, a mianowicie, rzeczywistego wroga. Otóż to! Brakuje nam wroga… A kto mógłby być lepszym wrogiem dla Polaka , niż ktoś inny od porządnego Obywatela znad Wisły?

Właśnie takie nastawienie wobec wszelkiej inności dominuje w naszym narodzie. Prawda jest straszna: Polak, który odzyskał wolność nie wie co z nią zrobić. Duch walki o swoje prawa, o suwerenność, wiarę, ziemię, o wszystko, drzemie w nas i jest tak łatwo podatny na manipulację, iż my sami, w toku czysto polskiego myślenia, jesteśmy w stanie wyprodukować setki zagrożeń dla imperatywów właściwych naszej społeczności. Oczywiście Polacy nie chcą się do tego typu zachowań przyznać, bo i jakim prawem ma nas ktokolwiek oceniać? Powiedzieć można wręcz więcej, Polak nazwany rasistą, homofobem, ksenofobem, fanatykiem religijnym, albo co gorsza, nazistą, to Polak zaatakowany. Oczywiście zaatakowany podobnie, jak i nasz naród na przestrzeni wieków: nieuczciwie, bezpodstawnie i strasznie.

Co gorsza, każde z powyższych określeń jest adekwatne do oceny zachowania przeciętnego Polaka. Prawdziwy Polak bowiem jest rasy białej, ma kruczoczarne włosy, orli nos Polskie wytyczne odpowiadające cechom semantycznym prawdziwego członka rasy panów czyżby odrodzenie sarmatyzmu? Chciałbym zauważyć, iż nie jest to bynajmniej mój wymysł, taki opis prawdziwego Polaka bowiem przedstawił jeden z naszych wieszczy. Najciekawsze jest jednak to, że osobie o innym kolorze skóry, przypisuje się w naszym kraju setki innych ciekawych cech charakterystycznych dla Nie-polaków. Oczywiście prym wiedzie tu wiara. Przecież nie ma nic bardziej charakterystycznego dla Polaka, jak parenetyczna wiara pozbawiona jakiegokolwiek krytycyzmu, poszanowania dla niewierzących i innowierców, jak zwykliśmy ich nazywać? Niekiedy wydaje się, że brakuje mieszkańcom IV Rzeczypospolitej organu wzorowanego na inkwizycji, który mógłby z powodzeniem przyjąć nazwę urzędu Bezpieczeństwa i Prawdziwości Wiary.

Ponadto istnieje szereg dowodów na to, że Polacy to religijni fetyszyści, a wręcz bałwochwalcy. Miłujemy się we wszelkiego rodzaju ozdóbkach o charakterze sakralnym, w sanktuariach różnej maści i całym spektrum kultów świętych, których wynajdujemy mnogość. Powoduje to, iż od tego, co w wierze jest najważniejsze odstępujemy na rzecz modlenia się do wszelakich obrazków, figurek, kapliczek. Ta fascynacja przedmiotami martwymi i wiarą po prostu niszczy szacunek wobec człowieka INNEGO, co jest oczywiście sprzeczne z wiarą, a to jest właśnie najgorsze w tym wszystkim. Oczywiście w tym miejscu honor nakazuje wspomnieć o prze świętym Radiu Maryja i różnego rodzaju pisemkach religijnych propagujących bezwzględną wiarę w kościół rozumianą na tak zwany chłopski rozum: kto nie jest z nami ten jest przeciw nam, choć trzeba wspomnieć, iż nie wszystkie pisma wyznają tę zasadę.. Co się z kolei tyczy homofobii? Setki jej przykładów obserwujemy na porządku dziennym, wystarczy się rozejrzeć. Wszystkich wręcz podejrzewa się o “gejostwo” pedalstwo na podstawie ogólnie akceptowanych stereotypów akcentujących zawsze kilka powtarzających się elementów w ubiorze i zachowaniu prawdziwego geja. Bądźmy szczerzy Polak, który dojrzał do określania ludzi innej orientacji seksualnej , mianem homoseksualistów jest okazem rzadkim, istnym białym krukiem w swej, niskiej, bo niskiej, ale klasie. Kuriozalnym precedensem jest także ciągła nienawiść do Niemców i Rosjan, skądinąd odrobinę uzasadniona, ale niepotrzebna. Rozumiem zachowanie z pewnym dystansem wobec naszych byłych wrogów, ale dystans nie oznacza tego samego, co chamstwo i całkowity brak elementarnych zasad kultury osobistej. Czyżby aż tak trudno było nam pogodzić się z faktem, że żyjemy obok siebie w pokoju, choć nasze narody robią wszystko by się skłócić? Co najciekawsze, obie strony w myśl oscylującą wokół słynnego aforyzmu “czas pokaże”, który jest równoznaczny z wołaniem o całkowitą bierność w podjęciu działań mających na celu polepszenia czegokolwiek. Oczywiście zdarzają się sporadyczne próby ocieplenia stosunków na linii Berlin - Warszawa - Moskwa, ale podejmowane są one przez jednostki,. Prawdziwą tragedią jest to, iż ich ilość jest równie duża, co prób zniszczenia sześćdziesięcioletniego “zawieszenia broni&". Kolejnym atrybutem Polaka jest uwielbienie wspaniałych haseł dotyczących wolności. Nasz naród się w tym miłuje, o czym wspominałem powyżej. Nie wierzycie? W takim razie przypomnijcie sobie niedawną aferę związaną z demonstracjami w Tybecie. Rzesze Polaków podchwyciło ten, jakże epicki motyw zbliżającej się olimpiady zapowiadając bojkot, wspieranie mieszkańców tego regionu świata i składając wiele innych, równie emfatycznych obietnic, bowiem kochamy pompatyczność! Uwielbiamy ten dreszczyk pojawiający się podczas podniecenia pełnymi treści hasłami, chociażby najbardziej modnym w ostatnim czasie, “Wolność dla Tybetu”;. Zastanawia tylko fakt; ilu z Was, te przyrzeczenia realizuje. Oczywiście nikt. A to dlaczego? Ponieważ Wasz duch poddany tępej agonii wykorzystał ten jeden raz rozsądek i został stłumiony przez rozum, albo raczej przez ogrom sprawy, której nie wygramy z kilku prostych przyczyn. Nikt dla Tybetu nie wyrzuci produkowanych w Chinach telefonów komórkowych i odtwarzaczy mp3 do kosza, nikt nie zrezygnuje z dobrej jakości obuwia i ubrań, tylko dlatego, że w Tybecie giną ludzie. A jest ku temu prosta przyczyna: oto widać w tym momencie najbardziej charakterystyczną dla naszego narodu cechę: niesłowność podjudzaną krótkowzrocznością i słomianym zapałem.

[url=http://pl.youtube.com/watch?v=K1g_B25-Ceo&NR=1] Faszystowska Polska[/url]

__

VIP
Shiro_4

2008-06-08 22:44:44

Z calym szacunkiem ale staralem sie bardzo i nie rozumiem co mial na celu ten przydlugawy tekst. Co do tybetu, jesli wyrzucilibysmy wszystko co jest produkowane w chinach to musielibysmy wrocic do epoki kamienia lupanego :P. Spojrz na podzespoly swojego komputera, ktorego uzywasz do szerenia jakiejs dziwnej propagandy.

__

Użytkownik
enj0y

2008-06-08 22:48:27

"Nikt dla Tybetu nie wyrzuci produkowanych w Chinach..."

jak ostatnio powiedzial jay leno - nie da sie zrezygnowac z chinskich produktow bo oni produkuja wszystko - nawet naklejki "free tibet" sa produkowane w chinach :asd
PS ja tam nic nikomu nie przyrzekalem
PS2 czesci rowerowe do piachu

__

Użytkownik
enj0y

2008-06-08 22:50:25

"nie rozumiem co mial na celu ten przydlugawy tekst" - no wlasnie tez sie nad tym zastanawialem ;s

__

VIP
spec_u

2008-06-08 22:58:54

"murzyni ingerują w polityke i dlatego jest taki bałagan w Polsce" own3d

Btw ile te dzieci mają lat ?

O co kaman z tym Tybetem bo wogole tego tekstu sie przeczytac w calosci nie da wez Ty to w kilku punktach stresc jak mozesz xd

co do tych "telefonów, mp3 i odziezy z Chin" to tez widze konkretny argument... :D

Cały Swiat jest zalezy od Chinskiej gospodarki z USA (zadłużonymi zresztą) na czele wiec tutaj chodzi o cos wiecej niz rezygnacje z taniej mp3'trojki ;asdff...

__
ema

VIP
Eragorn

2008-06-08 23:03:29

Myślę, że Naruzeus chce pokazać jak on umie się buntować. Kiedy wszyscy kibicują i obecnie na pewno mają kszte patriotyzmu, ktoś chce pokazać się tylko tym, że ma inne zdanie. Prosta sprawa już takich bez obrazy ale "błaznów" widziano wielu.

Dokładniej co do samego tekstu i dla przykładu fragmentu o stosunkach Rosyjsko-Niemiecko-Polskimi człowieku nie dziw się historia historią i stereotypy stereotypami. My o nich źle myślimy a nie pomyślałeś, że z ich strony wygląda to tak samo?

Co do Tybetu... Hmmm nie pomyślałeś, że wszędzie tak samo jest, że wiele krajów tak samo wyskoczyło a nic nie zrobiło. Tylko dlatego wypisujesz te głupoty tutaj bo akurat pasuje Ci do słowa, że jak trzeba wolności to tylko Polska. Mam nadzieję, że zrozumiesz troszkę swojej dosłownie mówiąc głupoty.

Co do religii. Ja sam nie wierze ale myślę, że wiara często Polakom pozwalała osiągać cele. Wypisywanie, że wiara Polski to głupota jest głupotą z twojej strony. Wiara jest potrzebna aby wierzyć, że najtrudniejsze chwile się przetrwa, że ktoś czuwa nad nami i pomoże nam prosta sprawa ;]

__

VIP
Eragorn

2008-06-08 23:04:19

Wiesz akurat co do tego tekstu, "przydługawy" jest synonimem "przygłupawy".

__

VIP
Mateck

2008-06-08 23:09:51

Kibicowanie kibicowaniem, ale czy [url=http://img168.imageshack.us/img168/7480/xfirelp1.png]takie[/url] hasła kieruje się do przeciwnika? Żenada

Najlepszy komentarz fls`dav: [hide=nieocenzurowane]"KURESTWO NIEMIECKIE! Przyjedzcie na ME 2012 to wam chuje wszystkie samochody pokradniemy! CHUJE!"[/hide]

Żenada x2 I niektórzy uważają się za kibiców... ja się do nich nie zaliczam, bo od razu spisywałem Polaków na straty. Przewidywałem wynik 2:0 dla Niemców i tak się stało.

Co do tekstu Naruzeusa to się nie wypowiadam, bo za bardzo nie rozumiem jego przesłania : )

__

Użytkownik
amenva

2008-06-08 23:10:31

popieprzylo sie w glowach z tym tybetem. 'WOLNY TYPET!!!' - krzycza mośki, tak jakby dopiero teraz trafil pod okupacje - gdzie wyscie byli przez prawie 60 lat? wczesniej bylo ok i nikt nie protestowal a teraz nie jest, bo olimpiada sie szykuje? zenada i debilizm

__

Użytkownik
garo

2008-06-08 23:14:32

To jedna sprawa. Poza tym wygląda to tak, jakby tylko w Tybecie tak było... Sprawdźcie co sie dzieje w Birmie czy Laosie to szczena opadnie. A wszędzie tylko Tybet i Tybet. Nie tylko tam się źle dzieje, a taki lament sie nagle zrobił...

__

Użytkownik
Kombatant

2008-06-08 23:17:29

Co do Niemiec i Rosji, ja ich nienawidze ich polityki wobec nas.

Rosja imperialistyczny kraj, do tego ciagle dyktuja ceny gazu jak im sie podoba.

Niemcy przybili z Rosja kontrakt na dostawy gazu. W przyszlosci bedziemy kupowac gaz od Niemcow, zobaczycie :)

A do tego te brzydkie Niemki z Angela Merkel na czele...

__
Pamietasz? jak swoją blizną chwaliłes sie dziewczynie wrogom na głowach rozbijałes butelki ludzie z osiedla cię szanowali dla swoich kumpli byłes wielk...i!!!

VIP
Eragorn

2008-06-08 23:18:16

Dla przykładu podam moją osobę. Na ogół nie kibicuje ale z chęcią obejrzę i chociaż nie widząc szansy w duchu wierze, że ta piłeczka wtoczy się do bramki.

Co do fls'dava to nie kibic a pseudo kibic prosta sprawa, ale podawać się będzie za kibica :]

Co do Naruzeusa namawia nas abyśmy obywatelstwa na niemieckie zamienili ^^

__

VIP
Mateck

2008-06-08 23:21:51

Co do pierwszego akapitu to ja podobnie. Cieszyłbym się bardzo, gdyby nasi wygrali. Przegrali - trudno. Mnie to lotto. Odnośnie drugiego akapitu - masz pełną rację. Jeżeli chodzi o ostatnią część Twojej wypowiedzi to tego bym nie zrobił. Niemniej możemy jedynie im pozazdrościć polityki jakiej prowadzą i standardu ich życia. Wiele ludzi ma się tam dobrze i przed nimi świetlana przyszłość.

__

Użytkownik
amenva

2008-06-08 23:22:18

cicho, bo znowu sie pseudo-demonstracje zaczna
o ile amerykanie zaczna demonstrowac pierwsi

__

VIP
Mateck

2008-06-08 23:24:00

Jeżeli chodzi o ten Tybet to leje na to. To problem Chińczyków. Zauważyłem, że Polacy za bardzo przejmują się problemami innych, a swoje pozostawiają na później. Być może tak tylko się mi wydaje.

__

VIP
Eragorn

2008-06-08 23:25:47

Tak jest od dawna. Napoleon, USA i mieszanie się w cudze sprawy od średniowiecza ;]

__

Użytkownik
adi

2008-06-08 23:26:10

JEBAC NIEMCOW JEBAĆ ! JEBAĆ NIEMCOW JEBAĆ tyle pamietam z meczu ide lulu bye D:

__

VIP
Eragorn

2008-06-08 23:28:15

"Niemniej możemy jedynie im pozazdrościć polityki jakiej prowadzą i standardu ich życia. Wiele ludzi ma się tam dobrze i przed nimi świetlana przyszłość."

Nie to miałem w przekazie akurat. Co do Niemców to mają naprawdę dobrze zorganizowany kraj a Polska ma problemy z politykami od dawna, ale nie ma co o tym się rozpisywać bo nie chce mi się siedzieć pół nocy i pisać smenty. Co do świetlanej przyszłości, każdy kto ma ambicję i możliwości ma świetlaną przyszłość wystarczy wyemigrować na zachód gdziekolwiek wręcz (wiem wiem nie patriotyczne, ale ja osobiście chciałbym kiedyś wyjechać ale wrócić po pewnym czasie jednak to ojczyzna).

__

Użytkownik
andrzejq

2008-06-08 23:29:51

Wiesz co jest żenada? Żenada są takie niemieckie śmieci jak ten cały "Bild", który z przeproszeniem jedzie na pełnej KUR*** po nas cały rok 365 dni w roku 24 h na dobę włączając święta i im wolno. Natomiast jak już polskie fakty czy super expressy (nie czytam tego chodzi o sam fakt) dadzą kontrowersyjny materiał to jest sajgon niesamowity i musimy te KUR** przepraszać. Dobry Szkop to martwy Szkop. Z nimi się nie da po dobroci bo nawet jeśli z jednym się dogadasz to drugi Cię wych**.

__
Sygnatura SPAM !

Użytkownik
adi

2008-06-08 23:33:08

YEBAĆ NIEMCOW YEBAĆ !YEAĆ NEMCÓW YEABĆ

__

Użytkownik
gÓpek

2008-06-08 23:37:06

Je**ć Tybet. Myslicie ze tej garstce beduinow cokolwiek sie zmieni jak bedzie rzadzic nimi jakas elita czy rzad chinski? nic a nic. krzyczcie ile chcecie ale dopoki sie nie zjednacza i nie beda mieli swojego zdania to zadna wasza demonstracja nic nie zmieni.

__

VIP
Mateck

2008-06-08 23:37:44

Uogólniasz całą niemiecką społeczność. Z resztą ja się tym nie przejmuje, że ktoś tam o nas gada. Niech sobie gada. Ja to mam w głębokim poważaniu.

__

VIP
Eragorn

2008-06-08 23:38:51

Oto właśnie chodzi, że jak oni jadą mamy to w dupie. A jak my oni robią najazd pani majut?

__

Użytkownik
Kombatant

2008-06-08 23:39:15

Nie wiadomo czy bedzie gaz na zimie, a my gadamy o Tybecie.

__
Pamietasz? jak swoją blizną chwaliłes sie dziewczynie wrogom na głowach rozbijałes butelki ludzie z osiedla cię szanowali dla swoich kumpli byłes wielk...i!!!

Użytkownik
Kombatant

2008-06-08 23:40:30

Stany mieszaja sie tylko i wylacznie gdy maja w tym swoj interes.

__

VIP
Eragorn

2008-06-08 23:48:01

Mówię o Polsce, że próbowali pomóc od dawna a nic za to nie dostają a myślą, że dostaną krocie

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

274 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie