Kino wojenne

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
slitzer

2008-06-03 19:56:45

Szukam dwóch tytułów. Opisy szczątkowe, ale jak ktoś oglądał film to pewnie się kapnie.
a) Film bardzo stary, czarno biały. Prawdopodobnie amerykański. To co pamiętam to jakiś odział stacjonuje w lesie w zimie. Grupka żołnierzy zostaje wysłanych na rozpoznanie okazuje się, że spotykają wroga, klepią się bla bla bla i na koniec muszą przetrwać noc i zawieję w śniegu [kolo robi sobie "iglo" pod ciężarówką.

b)Dwóch kolegów zaciąga się do woja bo chce zostać pilotami. Jeden z nich ma dziochę przy pewnej misji niby ginie. Kolega odbija dzioche będąc pewnym, że kolega nie żyje, ten jednak powraca [ PS. Nie chodzi o Pearl Harbor z 2001r. ]

Co możecie polecić z kina wojennego ? Oglądałem już Kompanię braci, Snajper 1/2/3, Jeniec, Parszywa 12, 4 Pancernych, Polowanie na czerw, Wróg u bram, Cienka czerwona linia, Ciemnoniebieski świat. Szeregowca, Helikopter w ogniu. Bardzo lubię stare filmy (czarno białe i gdzie aktorzy bardzo sztucznie grają :D ) i klasyki typu Złoto dla zuchwałych.

__

VIP
samolot

2008-06-03 20:01:45

Stalingrad, O jeden most za daleko (książka lepsza), działa z nawarony, tylko dla orłów

jak coś sobie przypomnę to jeszcze dopiszę :D

das boot jeszcze

__

Użytkownik
Rychoo

2008-06-03 20:03:37

Pełny magazynek i Czas Apokalipsy, a i 9kompanię zasięgnij :D
Ad.2 nie widze nic innego co by pasowało, tylko Perl Harbor
Ad.1 Coś o ciężkiej wodzie ?

__

VIP
samolot

2008-06-03 20:08:45

jeszcze może twierdza szyfrów, filmu (serialu?) nie oglądałem, ale książka była dobra

sieć, ostatni bastion ss, też spoko (druga część)

są to powieści, a nie opracowania historyczne, ale bardzo dobrze się to czyta :)

__

Użytkownik
h1

2008-06-03 20:17:59

Karny Batalion - Shtrafbat [2004]

produkcja: Rosja
gatunek: Wojenny, Dramat
data premiery: 2004.09.20 (Świat)

reżyseria: Nikołaj Dostal
scenariusz: Eduard Wołodarski
zdjęcia: Alieksiej Radionow
muzyka: Alieksiej Szelygin

11-odcinkowa epicka opowieść o losach karnego batalionu piechoty Armii Czerwonej podczas II wojny światowej. Składał się z więźniów politycznych, byłych jeńców, którym udało się uciec z niemieckiej niewoli i zwykłych kryminalistów. Karne bataliony wysyłano na wszystkie odcinki frontu. Powierzano im najtrudniejsze, często samobójcze, misje. Śmierć otaczała ich ze wszystkich stron. Z przodu raziły w nich karabiny maszynowe wroga, z tyłu na wycofujących się czekały kulomioty NKWD.

__

Użytkownik
Rychoo

2008-06-03 20:19:44

Możliwe, że chodzi o film: Bitwa o ciężką wodę.... film jest o Norks Hydro... śnieg jest, zima też, ale czarno-białości ni ma....

__

Użytkownik
LaM

2008-06-03 20:31:02

- Wielka ucieczka
- Most na Rzece Kwai
- Tora Tora Tora
- The Longest Day
- Crimson Tide

EDit : Durne formatowanie tekstu ....

- Indigenes aka Days of Glory
- Kapitan Correlli ;d

__

VIP
V!ct!M

2008-06-03 20:58:02

Ja w sumie wiekszosc znanych filmow widzialem (poza niektorymi, na ktore ciezko trafic) i szkoda, bo chetnie bym jakis obejrzal :DNie wiem czy interesuje Cie tylko "czysta walka"/bitwy (co mozna wnioskowac z podanych filmow) czy tez ogolnie wojenne (szczegolnie o II ws) zagadnienia. Jesli to drugie, to moge polecic:
- Lista Schindlera (jeden z najlepszych filmow ogolnie jakie widzialem, duzo sie nie dzieje, ale film podoba mi sie jako calosc, rewelacyjna muzyka, swietne zdjecia, doborowa obsada no i generalnie trzeba zobaczyc
- Pianista
- Wyspa na ulicy Ptasiej
- Życie jest piękne
- Pociąg życia
- Upadek
- Fabryka oficerów (z tego co pamietam, to srednio mi sie podobal)
- Auschwitz: naziści i "ostateczne rozwiązanie" - jest to 6-odcinkowy cykl dokumentalny, ktory mial premiere wraz z wydaniem ksiazki o tym samym tytule (w 60 rocznice wyzwolenia z tego co pamietam); pomyslodawca obydwu jest dziennikarz BBC; ja najpierw czytalem ksiazke, film dopiero po 3 latach zobaczylem i w sumie nic nowego sie nie dowiedzialem (w ksiazce bylo sporo ciekawostek), ale generalnie jest to bardzo dobra produkcja i mimo iz kilka rzeczy mi sie nie podobalo, to film moge polecic z czystym sumieniem (aktualne i archiwalne zdjecia/rekonstrukcje/wypowiedzi osob, ktore to widzialy na wlasne oczy)

To 1 czesc, pozniej wypisze te czysto wojenne ^_^

__

Użytkownik
Rychoo

2008-06-03 21:07:15

Most na Rzece Kwai jest genialny! :D

__

Użytkownik
kUBASAAA

2008-06-03 21:10:40

"Kryptonim gwiazda"
Film mistrzowski normalnie, oglądałem go chyba 25835897 razy i moge go oglądać jeszcze pare razy.
Polecam.

__

VIP
samolot

2008-06-03 21:13:44

z takich powiązanych z wojną to polecam Fałszerzy, film dostał w tym roku Oskara za najlepszy nieanglojęzyczny film

__

Użytkownik
Tymek

2008-06-03 21:14:55

Wielka ucieczka to jest po prostu arcydzieło i absolutne MUST SEE, więc radzę autorowi od tego rozpocząć ;-).

Ja od siebie dorzucę jeszcze troszkę z innej beczki, bo większość klasyki została już wymieniona. Całkiem niedawno obejrzałem w telewizji całkiem ciekawy film o którym wcześniej nic nie słyszałem. Złoto pustyn (Three Kings) z 1999. Nie jest to jakiś wybitny film, ale oglądało się bardzo przyjemnie i polecam sprawdzić, a przynajmniej przeczytać coś na jego temat ;-).

__

Użytkownik
LaM

2008-06-03 21:20:54

No to jak nietypowe filmy o iraku wymieniamy to i "Jarhead" jest bardzo nietypowo swietny . Ostatnio tez "Bitwa o Irak" sie pojawila.

__

Użytkownik
LaM

2008-06-03 21:24:38

Do tematyki wietnamu mozna jeszce dodac "Rescue Dawn"

"We Were Soldiers" - Bylismy zolnierzami akurat jest przejaskrawiony patriotyzmem i cukierkowosciom wojny ale da sie ogladac chociazby ze wzgledu na piekna muze i efekty specjalne

__

Użytkownik
dezCartezz

2008-06-03 21:25:55

Ostatni Samuraj !! :D

__

Użytkownik
Kombatant

2008-06-03 21:27:16

A) Nie mam pojecia co to jest za film.

B) Sadze, ze chodzi o ta Czeska produkcje.

"Ciemnoniebieski świat"

Dramat wojenny
Czas 114 min.

Czechosłowacja, rok 1938. Kraj zostaje włączony do III Rzeszy. Kontrolę nad armią przejmują Niemcy. Część nie pogodzonych z losem czeskich żołnierzy ucieka do Anglii, by dalej prowadzić walkę z okupantem. Wśród nich są dwaj przyjaciele, znakomici piloci Franta i Karel. W Anglii siadają za sterami słynnych myśliwców Spitfire i już wkrótce mają okazję wsławić się w powietrznej walce. W międzyczasie Karel zakochuje się w pięknej Angielce. Niestety dziewczyna wybiera starszego Frantę. Między przyjaciółmi dochodzi do konfliktu. Tymczasem zbliża się decydująca bitwa, w której pilot bez wsparcia lojalnego przyjaciela, nie ma szans.

__
Pamietasz? jak swoją blizną chwaliłes sie dziewczynie wrogom na głowach rozbijałes butelki ludzie z osiedla cię szanowali dla swoich kumpli byłes wielk...i!!!

Użytkownik
Bezołowiowy

2008-06-03 21:32:29

najlepszy film wojenny jaki ogladalem, to "Szyfry Wojny" z Nicolasem Cage'em. goraco polecam. bardzo mi sie podobal rowniez "Pluton", ktory opowiada o wojnie w wietnamie. ze starszych podobaly mi sie "Tora! Tora! Tora!" i "Most na rzece Kwai".

__

Użytkownik
Slavny

2008-06-03 21:33:34

łowca jeleni

__

Użytkownik
Rychoo

2008-06-03 21:36:36

Gdyby nie Cage to wszystko byłoby bardzo okej. Polecam mocniej niż gorąco Czasy Apokalipsy... te słowa "Uwielbiam zapach napalmu o poranku" prze! :D

__

VIP
V!ct!M

2008-06-03 21:38:22

chyba raczej Cage jest jedynym plusem tego filmu

__

Użytkownik
Tymek

2008-06-03 21:43:23

Dokładnie, Jarhead bardzo przyjemny film, nawet się trochę pośmiałem :D.

__

Użytkownik
Tymek

2008-06-03 21:44:58

Czas Apokalipsy, to tak gwoli ścisłości :-).

__

VIP
V!ct!M

2008-06-03 21:45:55

Ja w sumie wiekszosc znanych filmow widzialem (poza niektorymi, na ktore ciezko trafic) i szkoda, bo chetnie bym jakis obejrzal :DNie wiem czy interesuje Cie tylko "czysta walka"/bitwy (co mozna wnioskowac z podanych filmow) czy tez ogolnie wojenne (szczegolnie o II ws) zagadnienia. Jesli to drugie, to moge polecic:

- Lista Schindlera (jeden z najlepszych filmow ogolnie jakie widzialem, duzo sie nie dzieje, ale film podoba mi sie jako calosc, rewelacyjna muzyka, swietne zdjecia, doborowa obsada no i generalnie trzeba zobaczyc
- Pianista
- Wyspa na ulicy Ptasiej
- Życie jest piękne
- Pociąg życia
- Upadek
- Hitler: narodziny zła
- Speer i On
- Wojna Harta
- Jakub Kłamca
- Fabryka oficerów (z tego co pamietam, to srednio mi sie podobal)
- Auschwitz: naziści i "ostateczne rozwiązanie" - jest to 6-odcinkowy cykl dokumentalny, ktory mial premiere wraz z wydaniem ksiazki o tym samym tytule (w 60 rocznice wyzwolenia z tego co pamietam); pomyslodawca obydwu jest dziennikarz BBC; ja najpierw czytalem ksiazke, film dopiero po 3 latach zobaczylem i w sumie nic nowego sie nie dowiedzialem (w ksiazce bylo sporo ciekawostek), ale generalnie jest to bardzo dobra produkcja i mimo iz kilka rzeczy mi sie nie podobalo, to film moge polecic z czystym sumieniem (aktualne i archiwalne zdjecia/rekonstrukcje/wypowiedzi osob, ktore to widzialy na wlasne oczy)

Z takich "bardziej wojennych" filmow:
- Stalingrad
- Czas Apokalipsy
- Działa Nawarony i Tylko dla Orlow (czytalem tylko ksiazki, ale podbno adaptacje filmowe sa dobre)
- 9 Kompania
- Parszywa Dwunastka (jeszcze jest sensacyjny film Skarb Hitlera, rozgrywa sie kilka lat po wojnie, widzialem tylko fragment to smieszny byl :p)
- Battle for Haditha (Irak)
- Byliśmy żołnierzami/Szyfry wojny - mozna obejrzec i to tyle w temacie... obydwa filmy do bolu naciagane i "przesadzone" (rezyserem Szyfrow jest John Woo i to chyba mowi samo za siebie...)
- O jeden most za daleko
- Patton
- Patriota
W sumie wiekszosc dobrych wymieniles juz w swoim poscie :) Jak mi cos przyjdzie do glowy to dodam :P

__

VIP
V!ct!M

2008-06-03 21:49:43

generalnie to polecam ogladac wszystko jak leci, bo to ze dany film zbiera ogolnie malo pochlebne recenzje nie znaczy, ze Tobie sie nie spodoba

i tak samo w druga strone, sa ludzie, dla ktorych 'We were soldiers' to najlepszy film... no ale coz, o gustach sie nie dyskutuje. jest tez sporo bardzo malo znanych i niedocenianych filmow.

__

Użytkownik
Bezołowiowy

2008-06-03 21:57:37

co ty mi tu pier*olisz? Cage swietnie zagral w tym filmie. mam wrazenie, ze go w ogole nie ogladales.

btw. powstala taka zaleznosc, ze im Nicolas Cage ma dluzsze wlosy, tym gorszy jest film, w ktorym gra. to zaden zart, naprawde cos takiego zostalo rozkminione.

w "Szyfrach Wojny" Cage mial krotkie wlosy, wiec flim musial byc dobry!

__

Użytkownik
slitzer

2008-06-03 22:13:00

Dodam, że a) leciało na TCM :D Był jeszcze jakiś stary film wojenny o słoniu, przemycali go na łodzi podwodnej czy coś w tym stylu.

__

Użytkownik
Rychoo

2008-06-03 22:38:04

Po prostu to jest moje zdanie. Nie lubie Caga to wszystko. Co do Czasu Apokalipsy to mój błąd.

__

Użytkownik
Bezołowiowy

2008-06-03 22:57:23

jak gra dobrze, to gra dobrze i mu tego nie zabierzesz. nie rozumiem wiec czegos takiego jak "nie lubie Caga".

__

VIP
JamJestZuras

2008-06-03 22:59:07

Czemu nikt nie wymienil

Full Metal Jacket.

__
gdzietenwosk.pl

Użytkownik
dezCartezz

2008-06-03 23:20:56

jak moze grac dobrze jak jest gownianym aktorem? :D gra w takich typowych amerykanskich superprodukcjach dla mas, nic ambitniejszego niestety.. swoj "kunszt aktorski" swietnie pokazal w filmie "kult" :DDD do takich aktorow jak nicholson, pacino, de niro sie nie umywa :D nawet do pitta i nortona mu daleko :(

aczkolwiek jezeli lubisz takie efekciarskie filmy no to jest w sam raz :)

__

Użytkownik
garo

2008-06-03 23:31:17

"Stalingrad"
"Wróg u bram"
"Szeregowiec Ryan"
"Kompania braci"

[url=http://www.filmweb.pl/szukaj/film?type=&countryIds=&genreIds=26&startYear=1960&endYear=2008]Spis[/url]

__

Użytkownik
LaM

2008-06-03 23:33:19

Jak nie jak tak :"O

"Pełny magazynek" by Rychoo ;]

__

Użytkownik
xzan

2008-06-03 23:33:34

2 koment - "pełny magazynek" ;- D

__

Użytkownik
fantz

2008-06-03 23:41:58

jak dla mnie to "DELTA FORCE : HELIKOPTER W OGNIU [BLACK HAWK DOWN] " zmiata :) zwłaszcza ze jest utrzymany w klimacie cod4 :D

btw nie sugerujcie sie nazwa, to nie jest film z tej durnej serii delta force gdzie super elo fajny paroosobowy oddzial wysakujac ze smiglowca niszczy 100x liczniejesczego przeciwnika w 10 sekund :)

__

VIP
JamJestZuras

2008-06-03 23:44:58

do dupy tlumaczenie tytulu ;p

__
gdzietenwosk.pl

VIP
JamJestZuras

2008-06-03 23:46:50

Dobrze to gra Deep

__
gdzietenwosk.pl

Użytkownik
ezekiel

2008-06-04 01:07:22

z takich ktorych do tej pory chyba nikt nie wymienil:

good morning vietnam,
the thin red line
letters from ivo jima
Flags of Our Fathers
Where Eagles Dare

__

Użytkownik
ezekiel

2008-06-04 01:11:33

obejzalem juz jakis czas temu ale na pewno do niego wroce, dobre kino.

__

Użytkownik
LaM

2008-06-04 01:14:46

Jak ktos lubi bardzo propagandowe kino to wiadomo "Pearl Harbor" i z drugiej strony "Yamato" badz "Kamikaze Boski Wiatr" - jakas nowa produkcja

__

Moderator
mefikh

2008-06-04 01:30:39

Zbiera ktos moze oprocz mnie te kolekcje filmow wojennych, gdzie na poczatku byl Helikopter w ogniu? Troche to drogie (28 zl), ale dla milosnika kina wojnnego, jakim jestem od zawsze, chyba warto. Zreszta, fajnie miec taka kolekcje DVD w dobrym wydaniu (do kazdej plytki dolaczona jest ksiazeczka) na wlasnosc .

Niektore filmy bym pominal (ale i tak nie pomine :P), jednak niektore to prawdziwe perelki :) O jeden most za daleko, Patton, Pluton, Cienka czerwona linia, Dziala i Komandosi z Navarony, Lawrence z Arabii, Ike, Chwala, Most na rzece Kwai. Jednym slowem - miodzio.

Niestety kolekcja nie jest idealna - brakuje mi tu np. Tylko dla orlow, Szeregowca Ryana, Bitwy o Midway, Wroga u bram, Parszywej dwunastki, Zlota dla zuchwalych i paru innych, ktorych teraz nie pamietam ;]

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2228 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie