Co z tą muzyką?

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
majan

2008-02-18 23:17:32

Tak mnie dzisiaj jakoś wzięło na słuchanie polskiego hip hopu. Nie ma co ukrywać - moja przygoda z tym gatunkiem muzyki skończyła się na Suczkach, grupy Ascetoholix.

Często słyszałem kawałki Killaz Group i donGuralesko, ale to było na zasadzie że kumpel puszczał w fonie nutę. Ogólnie wiedziałem co się nagrywa, co się dzieje itd. Raz na jakiś czas puściłem sobie jakąś nutę na youtube.

I tak dzisiaj z ciekawości zacząłem sobie słuchać Molesty. Stare kawałki to coś pięknego, ten podkład, te słowa, aż chce się słuchać.
[url=http://pl.youtube.com/watch?v=zk42jrLO9zs]Molesta - Muzyka miasta[/url]
[url=http://pl.youtube.com/watch?v=ES5MKQCUFYI]Molesta - Kto jest kto[/url]
Nie ma co ukrywać, mimo że nie słucham na co dzień takiego gatunku muzyki to potrafiłbym się w tym zakochać (nie wiedziałem jak to napisać ;d)

I tak dla ciekawości pomyślałem sobie o Sokole, kiedyś w WWO tworzył, a ciekawe co teraz robi. Wpisuje w wyszukiwarce Sokół i pierwszy wynik - [url=http://pl.youtube.com/watch?v=q454cbpNgjI]Sokół i Pono - Uderz w puchara[/url], kliknąłem i się zaskoczyłem. Pierwsza moja myśl - “co to ku*wa jest?" Zacząłem później szukać następnych nut takich nowych to wszystkie to samo - skomercjalizowane g*wno, co się stało z tą muzyką która była kiedyś? Wróci jeszcze kiedyś?

Z resztą zauważyłem że z prawie każdym gatunkiem muzyki jest tak, ale chyba na HH najłatwiej to przedstawić.

Też zauważyliście to samo co ja? Bo mnie to przeraża bardziej niż Gargamel :/

__
Pozdrawiam!

Użytkownik
crused

2008-02-18 23:32:06

HH ma sie b. dobrze. Jest grupka wykonawcow, ktorych naprawde da sie sluchac mimo uplywajacych lat (glownie produkcje z asfaltu - fisz, lona i ostry). Jak sam powiedziales tak jest w kazdym gatunku, ze sa "skomercjalizowane gowna" i te hmm "prawdziwe" produkcje, poza tym hh ponoc przezywa kryzys i nieco te proporcje miedzy iloscia gowna a dobrego hh sie zachwialy. Co do molesty mam sentyment szczegolnie do "skandalu" to na owe czasy byla plyta :)

__

Użytkownik
TroPtyN

2008-02-18 23:55:39

Rap (nie hip-hop!) nie pasuje mi, delikatnie mówiąc. Oglądając kawałek "Muzyki miasta" pomyślałem tylko, że to jest żałosne. Ale drugi utwór na szczęście jest niezły.

Ale i tak w celu wyżycia się puściłem sobie [url=http://pl.youtube.com/watch?v=eIpysEyLfrk]coś takiego[/url].

__

VIP
V!ct!M

2008-02-19 00:03:16

nie da sie ukryc, ze skonczyla sie w Polsce 'moda' na hh :) juz nie te czasy gdy w radiu lecial na przemian rysiek p. (a) i wwo, wiec moze sa teraz zdesperowani :as

ja jak mam ochote cos posluchac w tym gatunku, to zwykle decyduje sie na starsze kawalki (K44, O.S.T.R., Kasta - wiem, tworza do dzis, ale ja wole te starsze utwory) lub ew. cos w innej konwencji (DKA)

szczerze mowiac to wole stare, dobre i czesto chore (:D) utwory N.A.S. niz to co teraz jest, na jedno kopyto

__

VIP
virus~T

2008-02-19 00:16:26

Jak nie chcesz w tekstach słyszeć co 2 słowa Kaa... to i Kaa tamto to polecam
Fisza, Łone i Abradab Cenie ich za genialne teksty.

Jedne z lepszych kawałków:
[url=http://damian1405.wrzuta.pl/audio/bkO66A4aBg/fisz_-_czerwona_sukienka]Fisz - Czerwona sukienka[/url]
[url=http://markass.wrzuta.pl/audio/A4ahhQ18TZ/lona_-_nie_sluchac_przed_2050]Łona - Nie słuchać przed 2050[/url]
[url=http://minioss.wrzuta.pl/audio/7yJR9EVuh0/lona_-_rozmowa_z_bogiem]Łona - Rozmowa z Bogiem[/url]
[url=http://fanka-hh.wrzuta.pl/audio/wxdiPqOp0G/fisz_emade_-_imitacje]Fisz Emade - Imitacje[/url]
[url=http://www.wrzuta.pl/audio/7H9YVnkjMy/fisz_jestescie_gotowi]Fisz Emade - Jesteście gotowi?[/url]

__

Użytkownik
N00binator

2008-02-19 02:19:26

Kawalek Kto jest kto Molesty cos mi przypomina :D

__

Użytkownik
xewan

2008-02-19 05:18:10

COD2 - Inferno movie ! ;'D

__

Użytkownik
orlikoVsky

2008-02-19 05:59:05

Płyta Sokoła to nie żadne skomercjalizowane gówno(nie bronie go bynajmniej).. chciał nagrac w stylu elektroniczny, producentów zebrał sobie z całej europy, no ale rewelacji z tego nie ma, a szkoda.. Ja czekam na Płyte Pono feat. Sokół - ma byc na klasycznych dla ZIP'ow bitach, zobaczymy

Chcesz coś fajnego sobie posłuchac? Polecam:
- Eldo - 27 - jak dla mnie mistrzostwo w każdym calu.
- Rahim/Straho - Instrumental - producencki krążek Rahima z paktofoniki, daje rade choc też na 'nowoczesnych' bitach no i śląski styl trzeba lubiec :)
- do tego Pezet, 2cztery7 i kto tam jeszcze ;)

__

Użytkownik
orlikoVsky

2008-02-19 06:02:03

haha a N.A.S. to na jedno kopyto nie było? Spawacze byli śmieszni, ale patrząc na to z perspektywy czasu to tylko śmieszni :)

__

Użytkownik
Pite

2008-02-19 08:00:18

Płytę Pono "Tak to widzę" bardzo lubię, ale jak usłyszałem "uderz w me jaja".... Jeszcze z błędem fleksyjnym w tytule ;X

IMHO od "27" lepsze jest "CKCUA" .

__

Użytkownik
Pite

2008-02-19 08:12:20

[url=http://pl.youtube.com/watch?v=xUTEd3OmIK0&feature=related]Prefuse 73 - The End of Bitters[/url]
Coś z za granicy, na rozluźnienie.

__

VIP
Hakan

2008-02-19 08:20:36

Hip Hop sie skonczyl na Kill 'Em All, reszta to komercha.

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

Użytkownik
Pite

2008-02-19 08:25:22

Hip hop nie może być komercją? Nawet, jak jest świetny?
edit: Złapałeś mnie ;C

__

VIP
Hakan

2008-02-19 08:30:40

Nie wiem, w dziedzinie hip hopu jestem totalnym ignorantem. A ten tekst zaczerpnalem z onetu lub innych podobnych for celem trollingu... :)

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

Użytkownik
majan

2008-02-19 09:09:46

http://pl.youtube.com/watch?v=GzOzy3qhtaM

:))

__
Pozdrawiam!

Użytkownik
boro71

2008-02-19 10:21:03

tpwc to gówno IMO
sciagnij
K44:
-63 minuty dookoła świata
-3:44
-Księga tajemnicza prolog (najlepsza płyta)
Pfk:
-kinematografia
-archiwum kinematografii
Waco : świeży materiał
molesta 5G FM> all
do tego wychowani na błędach i WWO stare
jeśli chodzi o taki bardziej "undergroundowy" HH to polecam JWP/delux ( PCP i Wróg publiczny #1) tyle ode mnie ;p Pozdro

__
.

Użytkownik
e2

2008-02-19 10:30:07

dorzuć do tego 2 pierwsze albumy wyp3 i się z tobą zgodzę ;p

__

Użytkownik
boro71

2008-02-19 10:36:50

no no :D

[url=http://pl.youtube.com/watch?v=ViXugr0XDrw]aż się łezka w oku kręci :([/url]

__
.

Użytkownik
boro71

2008-02-19 10:56:17

http://pl.youtube.com/watch?v=TE_1oGYsKUk&feature=related

__
.

VIP
V!ct!M

2008-02-19 12:34:52

zalezy co przez to rozumiesz. moze i tworzyli na jedno kopyto, ale na jedno kopyto w swoim stylu, a nie w stylu konkurencji i 10 innych grup, jak to jest w czasach obecnych. tzn. owszem wiekszosc ich utworow jest do siebie podobna, ale niekoniecznie podobna do utworow innych wykonawcow.

niektorzy potrafia zrobic cos ciekawego... stworzyc wlasny styl (K44 na pierwszej plycie), stworzyc ciekawe teksty (OSTR, DKA), czy zaimponowac jeszcze czym innym. ale niestety trzeba przyznac, mimo iz sporo utworow mi sie podoba, ze 90% tej muzyki jest o zyciu na osiedlu, problemach z policja (jak ja uwielbiam 10 letnich fanow Hemp Gru, ktorzy nawet nie wiedza co znaczy CHWDP i sie obnosza z tym sloganem) i cpaniu

zreszta ten tekst mowi sam za siebie:
"Będe brał cię. Gdzie? W aucie! Mnie? Cię! W aucie? Ehe"
tak, znajac ich tworczosc, zdaje sobie sprawe, ze jest to w pewnym sensie utwor zrobiony dla zartu. nie jest to przeciez ich oryginalny styl, tylko cos dla odmiany. ale niestety tak w rzeczywistosci wyglada duza czesc tego gatunku :P

__

Użytkownik
N4kai

2008-02-19 14:06:15

Hip hop żyje i ma się dobrze, co najwyżej trochę zmienił formę.

Pomijając wszechobecną, komercyjną, atakującą zewsząd komercyjną papkę mamy godnych uwagi artystów, z tym, że niekoniecznie tak często obecnych w mediach :/.
Wspomniani już wcześniej O.S.T.R, Łona, Fisz nagrywają naprawdę dobre, znajdujące uznanie płyty.

A jeżeli to nie wystarcza to osobiście polecałbym takie produkcję jak:
Kanał Audytywny "Płyta Skirtotymiczna", "Neurofotoreceptoreplotyka jako magia bytu"
L.U.C "Haelucenogenoeklektyzm" oraz
L.U.C , Rahim "Homoxymoronomatura"
Muzyka zdecydowanie dla ludzi poszukujących czegoś nowego, niełatwa w odbiorze, ale oferująca w pewnym sensie nową jakość. Zakręcone podkłady, zakręcone teksty + feauturing'i takich osobistości jak Leszek Możdżer, Smolik, Natalia Grosiak czy Igor Pudło ze Skalpela .

__

Użytkownik
ezekiel

2008-02-19 14:18:54

czego wy chcieliscie, kiedys to sie musialo skonczyc, byly lata rozkwitu, przesytu i teraz sa lata suche, co nie znaczy, ze nie ma nic wartego uwagi. z samego podziemia mozna wymienic:

smarki smark
zbkwiboy
smagalaz
respektz
vnm
zeto
skorup
tetris i cale wiesz o co chodzi
jimson
wanxx
mef

mainstremowcow nie wymieniam bo kazdy moze ich sobie posluchac w radiu czy poczytac o nich na hh.pl... jezeli uwazasz, ze nie ma juz w rapie nic ciekawego/nowego to najwyrazniej malo sluchasz. jezeli rozumiesz teksty po angielsku to polecam sprawdzic takie album z 2007 roku jak:

9th Wonder - Dream Merchant Vol. 2
Aesop Rock - none shall pass
arts_the_beatdoctor-transitions
blu_and_exile-below_the_heavens
Brawdcast-Endure-2007-RAGEMP3
Cunninlynguists - Dirty Acres 2007
Marco Polo - Port Authority (2007)
Mr.J.Medeiros_(Of_The_Procussions)-Of_Gods_And_Girls
The_Away_Team-Training_Day
Wildchild - Jack of all trades

to tylko kilka albumow z 2007 a jest ich duzo wiecej.

__

Użytkownik
ezekiel

2008-02-19 14:24:32

mogles tez dodac "meska muzyka" rodziny waglewskich, nie jest to plyta stricte hiphopowa ale slychac wklad emade i fisza. a co do wymienionych to zgodze sie(dodalbym jeszcze afront), ze spod skrzydel asfalt records wychodza ciekawe plyty jak chocby ostatnio metro - hands in motion.

__

Użytkownik
Pite

2008-02-19 15:39:01

Big Fysz jest świetny.

__

VIP
JamJestZuras

2008-02-19 15:55:34

Eee glupi, beznadziejny temat.

Polski hip hop w polsce ma sie swietnie.

Jakim prawem wyciagnales na forum publiczne takie wnioski?

Pierwsza moja myśl - "co to ku*wa jest?" Zacząłem później szukać następnych nut takich nowych to wszystkie to samo - skomercjalizowane g*wno, co się stało z tą muzyką która była kiedyś? Wróci jeszcze kiedyś?

Z resztą zauważyłem że z prawie każdym gatunkiem muzyki jest tak, ale chyba na HH najłatwiej to przedstawić.

Też zauważyliście to samo co ja? Bo mnie to przeraża bardziej niż Gargamel :/

A to sluchaczy wina, ze nie wiesz czego sluchac?

__
gdzietenwosk.pl

VIP
JamJestZuras

2008-02-19 15:56:20

Haha w sumie jak siegac po Jimsona to odrazu siegac po VNM'a i na odwrot :)

__
gdzietenwosk.pl

VIP
blacktyger

2008-02-19 16:05:46

Fisz łona? wtf.

TPWC jest 'nowoczesne' na elektro bitach i albo sie komuś podoba, albo nie. Nie nazywaj czyichś gustów gównem. Płyta na luzie, ile można gadać o ulicach i ziomach z podwórka? Temat jest niestety już wyczerpany i tyle.

HG klucz i WWO - WWO, to były ostatnie płyty (obie bodajże ~2001), których słuchałem jeszcze jako polskiego hh. Dla mnie teraz to już jest inna muzyka. Jest oczywiście parę młodszych kawałków, ale wtedy całe płyty można było słuchać non stop. Dlatego przerzuciłem się na murzynów : - asd.

__

Użytkownik
orlikoVsky

2008-02-19 16:08:32

Ad1. No tworzyli w swoim stylu, tylko wtedy to całkiem inne czasy dla hh były :) mnie chodziło o to że takich Spawaczy to jak ja sobie teraz włącze to maks jeden utwór wytrzymam ;)

Ad2. Z hh jest jak z każdym innym rodzajem muzyki, na pewnym poziomie popularności po prostu łatwiej wydac legalnie płyte, dlatego też trzeba szukac wśród nijakich wykonawów tych co potrafią zaprezentowac coś ponad standard.

Ad3. utwór 'w aucie' to niejako ukłon w stronę Franka Kimono, wiesz jeden dla śmiechu kawałek na płycie o niczym nie świadczy :)

__

Użytkownik
Pite

2008-02-19 16:15:32

HG? wtf?

__

Użytkownik
Tymek

2008-02-19 16:19:22

Póki co dla mnie hh kończy się i zaczyna na K44, PFK i OSTRYM... przed chwilą zdobyłem dyskografie Fenomenu... zobaczymy czy do mnie trafi :-).

__

Użytkownik
zuba

2008-02-19 16:19:59

poznanski nielegal ..

__

VIP
JamJestZuras

2008-02-19 16:43:09

Ale dobra rozpisze sie bo szkoda mi wczuc sie kogos, kto robi dobra muzyke, puszcza ja w siec za darmo i czyta takie komentarze, prosze piszcie 'we mnie to nie trafia' i takie tam, a nie ze hh umarl.

Żalina.

Hiphop jest kochany pod tym wzgledem, ze kazdy znajdzie tu cos dla siebie, mamy sobie oldskul, mamy sobie truskul, mamy sobie braggadacio, mamy sobie bansiarskie kawalki, mamy sobie totalna paranoje, wszystko.

Mozliwe scenariusze.

Nie razi cie temat baki i prostego zycia:

np.
RR Brygada - Poznaj Zasade
PWS - Projekt Wlasny Styl
Wiecej THC Klika - Przedsmak

Masz sobie autko, albo masz sobie rozsadne glosniki a nie piszczalki komputerowe, cieszy cie fonia rozegrana w najlepszym porzadku

np.
Kodex 1
Kodex 2
Kodex 3
Na bitach 600V historia polskiego hh vol.1
Na bitach 600V historia polskiego hh vol.2
Na bitach 600V historia polskiego hh vol.3
TPWC

Jak wyzej, masz porzadne glosniki a cieszy cie linia ciezkiego basu

np.
Silesia na slaskich bitach (!!!)
Rahim - Dynamol
Kodex 3 tutaj musi byc wymieniony jeszcze raz
Mor W.A. - Uliczne Esperanto
DGE & Dj Kostek
DGE & Matheo
Pezet - muzyka rozrywkowa
Tworczosc NURTent.
Tworczosc Dialektyki

Ambitny rap skonczyl sie z kalibrem? Paktofonika? Co za bzdury.

np.
L.U.C - Haelucenogenoklektyzm
L.U.C And Rah - Homoxymoronomatura
Ego!!!

Chcesz sto procent hardkoru? Nie przeszkadza ci to i masz dystans?

np.
Wszystkie plyty FIRMY
Prosto mixtape
JWP
THS Klika
Hemp gru
VNM

Chcesz usiasc z piwem i batem w fotelu i dzieku muzyce faktycznie pomoc sobie w zyciu, ok, zaden problem

np.
Pono - Hold
Pono - Tak to widze
Zip Sklad - Chleb powszedni
Meridialu
Eldo ma przeciez nowa plyte
Grammatik jak wyzej
WWO (wwo sie skonczylo w 2001r.? co za bzdury, Witam Was W Rzeczywistosci, 'Promienie' o warszawie i powiedzcie, ze sokol nie radzi ci dobrze)
Pezet wszystkie plyty
Molesta
Malolat Ajron

Placzesz za oldskulem?

np.
Fokus - Usta miasta kast
Pijani powietrzem

Odcinasz sie od halasow, krzykow i szarosci

np.
Fisz
OSTR
Plytki z metra

Chcesz paranoje w technice? łap sobie TEWU rap i tak mozna w nieskonczonosc, wypisywalem albumy, ktore mi przyszly do glowy a nawet nie chcialo mi sie specjalnie siedziec nad tym komentarzem, ale moze ktos skorzysta, wpisze [rs] przed nazwa i to sobie sciagnie.

Umarl? A co, chlopaki staneli w miejscu, gural nie wydaje el polako, hg nie pracuje nad plyta, molesta nie pozarla sie z wilkiem? No fakt, vnm konczy swoj barwny przedziwny wuajaż (tak mi sie kojarzy lol ;D) po podziemiu. Moda sie skonczyla i super, ciesze sie! :) Strasznie, nie wymienilem wyzej PIH'a i mnostwa swietnych wykonawcow, po prostu mi sie nie chcialo, ze nie wspomne o blendach, mixtape'ach, westernach ramony itp ;d

Niech komercyjność też ma wartość komercyjną

rotfl
no i aha, wiekszosc plyt ktore wypisalem nie jest starsza niz rok, poltora ;o

Przypomniala mi sie zajebista wypowiedz z 'Mowia bloki 2', gdzie ktos powiedzial, ze hh jest jak przyjaciel, nie pie**oli ci glupot, sam sobie dobierasz co chcesz miec w glosnikach, mozesz wczuc sie w sytuacje, w problem, ktory jest ogolnie rozrysowany no i lol, przepraszam, a kysz ;d

__
gdzietenwosk.pl

VIP
JamJestZuras

2008-02-19 16:48:10

A co nie tak z hg? Jak bys FAKTYCZNIE tyral i siedzial na dupie na starym taborecie w szarym blokowisku to dla rozluzeniania wiare w siebie znalazbys w muzyce klasycznej? :|

__
gdzietenwosk.pl

Użytkownik
Rychoo

2008-02-19 16:58:48

TeDe ;) jest miszczem ;asdf

__

Użytkownik
Bezołowiowy

2008-02-19 17:10:41

posluchaj sobie Gangstarra. oldschool max.

__

Zaufany użytkownik
rOx!

2008-02-19 17:11:51

dla mnie hh się skończył jak wyszedłem z gimnazjum

__

Użytkownik
boro71

2008-02-19 19:25:46

Nie ma sensu zakładać tematu o hh na esports bo zaraz zlecą sie jakieś trole słuchające nie wiadomo czego albo zakompleksione emo i zaczną bluzgać :

__
.

Użytkownik
majan

2008-02-19 19:31:25

jestem czysty

__
Pozdrawiam!

Użytkownik
garo

2008-02-19 19:35:57

Nom, na 40 postów w górę 70% z nich to wypowiedzi emo dzieciaków ;) :P

__

Użytkownik
Kaczor

2008-02-19 20:05:07

Behemoth > all

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3848 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie