Prezentacja Power Point; muzyka

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
priAm

2008-01-28 21:59:21

Musze na za dwa tygodnie zrobić rewelacyjną prezentację multimedialną dotyczącą dopingu. Jest mi to potrzebne na zajęcia z biologii. Tak, siak czy owak z Power Pointem mam tyle wspólnego co Polska z organizacją EURO 2012 - wiem tylko co musze zrobić, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Aby było jeszcze ciekawiej, musze zrobić to iście rewelacyjnie, ażeby takie np. Włochy nie odebrały mi możliwości zabłysnięcia. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś rady, porady, tutoriale czy inne porady jak zrobić zajebistą prezentację.

Wielkie dzięki!

----

zabrałem się za tę prezentacje - faktycznie, PowerPoint nie jest specjalnie skomplikowany. Obecnie potrzebuje jakiś miły, nienarzucający się podkład muzyczny pod prezentacje. Może to być jakiś motyw przewodni filmu, tylko prosze - nie Batman ;) Dzięki za pomoc!

__

Użytkownik
diGi

2008-01-28 23:42:57

Hmm nie wiem, może [url=http://imisp.mchtr.pw.edu.pl/pracownia/samouczek/powerpoint/index.htm]TO[/url] Ci pomoże. Power Point jest banalny, więc poświęć po prostu parę godzin na ogarnięcie wszystkich opcji i będzie dobrze.

__

VIP
V!ct!M

2008-01-28 23:49:13

ta, imo najlepiej sie samemu nauczyc, to nie photoshop gdzie jest kilkadziesiat, trudnych do ogarniecia przez poczatkujacego, opcji

chyba ze nie masz za bardzo czasu, to wtedy jakies tutoriale ;)

pamietaj zeby nie wstawiac za duzo tekstu :p

__

VIP
JamJestZuras

2008-01-29 00:27:19

Nie wiem czy ktos w ogole tworzy tutoriale do tak intuicyjnego programu Kuba. Pewnie nawet go nie wlaczyles, zanim zalozyes ten temat :*

__
gdzietenwosk.pl

VIP
Sh1eldeR

2008-01-29 01:38:52

Pare porad nie odnoszacych sie do PowerPointa (bo jest prosty w obsludze), ale do tworzenia prezentacji:

-Czytelnosc. Jesli chcesz dac jakis wzorek/obrazek w tle, to musi byc bardzo wyblakly. W zadnym miejscu nie powinien miec takiej wartosci jak tekst.

W ogole to zwykle najlepiej sie sprawdza jasne tlo + ciemny tekst. Jak to sie mowi, "czarno na bialym".

-Pogrub slowa (frazy) kluczowe. Warto sie nad tym zastanowic, bo zwieksza to skanowalnosc. Ale jesli tekstu bedzie bardzo malo, to nie potrzeba niczego pogrubiac.

-Unikaj blokow tekstu. W prezentacji ma nie byc pelnych zdan, czy calych paragrafow. Moga one wystapic w wyjatkowych okolicznosciach, np. gdy podajesz definicje czegos.

-Uzywaj list wypunktowanych/numerowanych, gdy ich uzycie jest zasadne. Czyli gdy wymieniasz pare rzeczy. Najczesciej lepiej to zrobic w liscie, niz w zdaniu, po przecinku.

-Biala przestrzen tez jest wazna. Zostaw troszke miejsca z bokow slajdu, niech tekst "ma czym oddychac". Nie wpychaj pustych przestrzeni pomiedzy powiazane ze soba rzeczy, tj. nie oddzielaj za bardzo od siebie kolejnych punktow.

-20 roznych przejsc nie jest fajnych. Poczatkujacym dosc czesto wydaje sie, ze jesli pomiedzy kazdym slajdem bedzie "efektowne" przejscie, to prezentacja bedzie wygladala profesjonalnie. I maja racje -- wydaje im sie...

-Plan prezentacji na jednym z pierwszych slajdow to dobra rzecz.

-Podsumowanie na ostatnim ("Dziekuje za uwage" +ew. "Pytania?") tez.

Czesc tego wbijano mi do glowy na studiach, czesc dotyczy ogolnie pojetej funkcjonalnosci/uzywalnosci, a do napisania czesci z tych punktow zainspirowaly mnie prezentacje przygotowywane przez poczatkujacych uzytkownikow :D.

Powodzenia!

__

Użytkownik
Nera

2008-01-29 08:18:35

Świetny poradnik ;d ja bym jeszcze dodał że jeżeli chodzi o przejścia - należy używac tylko tych 'delikatnych' typu "zanikanie", "żaluzja", "ścieranie"... Bo jak ktoś np da większy tekst który będzie nalatywał od góry/dołu/boku/wyskakiwał skądś słowo po słowie to argh...

__

Użytkownik
yeltzyn

2008-01-29 09:38:37

Dokladnie, 'zanikanie' > * a jak widze w prezentacji 'desant' albo 'strzal z karabinu' to od razu skutkuje to bolem oczu.

__
więcej sprzętu niż talentu

VIP
priAm

2008-01-29 12:08:20

wydawało mi się, że ten program ma w sobie jednak coś trudnego czy efektownego, czego nie można stworzyć po pierwszym korzystaniu :)

__

Użytkownik
vh

2008-01-29 12:13:26

http://rtfm.killfile.pl/ - na początek.

Nie uruchomiłeś progsa i zadajesz pytania, źle z Tobą, oj źle!

__

VIP
priAm

2008-01-29 12:20:45

#7; korzystałem kiedyś z tego programu :)

__

Użytkownik
vh

2008-01-29 12:26:39

chyba, żeby odtworzyć, a nie wyprodukować :P, takie wrażenie odniosłem czytając Twoje posty. Być może pomoże Ci stworzenie jakiegoś fajnego tła, bo jak wiemy w tej prezentacji nie chodzi o to, żeby coś przekazywała, tylko, żeby ładnie wyglądała.
Pamiętaj o możliwości umieszczania filmików (to się nieco kłóci z #4, ale... JAK TY SIĘ ZNASZ NA KOMPUTRZE! :]).

__

VIP
priAm

2008-02-04 22:16:05

up!

__

VIP
Hakan

2008-02-04 22:19:11

Wg mnie - nie, nie trzeba - to Ciebie maja sluchac, nie muzyczki...

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

VIP / Fotograf
PawelS

2008-02-04 22:20:18

Last.FM > Szukaj/Słuchaj po tagu > np.: Ambient, Chillout, Ethereal.

__
Senior Pablo Escobar

Użytkownik
Nera

2008-02-04 22:23:19

ja bym generalnie muzyki nie dawal, ale jezeli juz cos chcesz...

prodigy - [url=http://pl.youtube.com/watch?v=sgu5pnQomkU]3 kilos[/url]

taki lajtowy kawalek :) dobre na tlo imo

__

VIP
priAm

2008-02-04 22:49:13

jak to mają słuchać mnie? mają czytać to, co jest zawarte w prezentacji :)

__

VIP / Fotograf
PawelS

2008-02-04 23:32:26

No to masz trochę dziwne podejście, rzadko kto czyta to co jest na prezentacji.
Prezentacja powinna Ci służyć do przypomnienia tego o czym masz mówić ;).

__
Senior Pablo Escobar

VIP
priAm

2008-02-04 23:44:53

rzuciłeś troche swiatla na te sprawe ;D

__

VIP
Sh1eldeR

2008-02-05 12:19:30

Stary, jesli to ma byc normalna prezentacja, to powinna ona wygladac tak, ze to Ty wszystko mowisz (prezentujesz temat), a slajdy pomagaja Ci to robic, a publicznosci to zrozumiec.

Sa przypadki, ze ktos wymaga od Ciebie przygotowania prezentacji, ktora ma zamiar sobie odtworzyc w zaciszu wlasnego domu :D, ale sa one bardzo rzadkie...

__

Użytkownik
N4kai

2008-02-05 12:38:07

Zgadza się.
Sam dałem "3 kilos" jako dźwięk do prezentacji na biologię i sprawdziło się :]

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3694 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie