Prawdziwy Matrix...?

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
priAm

2008-01-15 11:35:38

oboje dobrze wiemy, że moja wersja jest dużo bardziej prawdopodobna

__

Były Redaktor
so0fka

2008-01-15 22:11:07

Brawo, gratuluję wiedzy, opartej na filmie "Imię róży" i powszechnych opiniach. W dzisiejszej kulturze są one oczywiście na porządku dziennym co jednak nie oznacza, że są prawdą. Wystarczy zajrzeć do pierwszego lepszego źródła - Wikipedia. Czego się stamtąd dowiemy? A chociażby tego, że Święta Inkwizycja powstała jako odpowiedź na zalewającą Europę falę samosądów i bezpodstawnych "kar" - palenia na stosie. W istocie choćby znane "próby", jak próba wody czy próba ognia, którym poddawano czarownice, były wymysłem sądów świeckich. Inkwizycja powstała jako odpowiedź na to zjawisko, aby dać człowiekowi prawo do "sprawiedliwego" osądu.

Oczywiście trudno nazwać Świętą Inkwizycję sprawiedliwą w świetle dzisiejszego prawa podobnie zresztą, jak trudno nazwać ówczesne armie zmodernizowanymi w porównaniu z dzisiejszymi, nieprawdaż? O ile została ona oparta o prawo rzymskie, o tyle stosowano tam prawo domniemanej niewinności - tyle, że na odwrót. Z góry zakładało się winę oskrażonego i to on musiał udowadniać o tym, że nie popełnił danego czynu.

Ale zaraz, czy to przypadkiem nie było 700 lat temu?

Wśród Inkwizytorów były odgórnie narzucone zasady przeprowadzania procesu i nie było tam mowy o zabijaniu czy torturowaniu tak długo, jak długo oskarżony nie przyznaje się do winy. To, że kilku Inkwizytorów nadinterpretowało te słowa i dokonywało znacznych nadużyć nie jest winą Kościoła. Ludzie tacy byli sukcesywnie karani za swoje postępki.

Prawda jest taka, że kobieta, oskarżona w XIII wieku o bycie czarownicą błagała o Świętą Inkwizycję miast sądu świeckiego.

__

Użytkownik
mau

2008-01-15 22:30:55

żadna teoria to wynika z ogólnej teorii względności :D

__

Były Redaktor
so0fka

2008-01-15 22:39:20

Oj, Naruzeusie, odnoszę wrażenie, że się unosisz i denerwujesz. Czyżbym cię obraził? Dlaczego bezpodstawnie atakujesz moją osobę?

Masz rację, podboje Ameryk datowane są na XVI wiek i myślę, że nie ważyłbyś się zasugerować, że nie zdaję sobie z tego sprawy. Pod koniec XV wieku zakończyło się średniowiecze, początek XVI to czas reformacji. I co, 50 lat i Europa stała się potęgą? Z pewnością od kiedy Kościół zaczął tracić na znaczeniu niemal natychmiast nasz kontynent zaczął się rozwijać i z ogromnego zacofania, w ciągu kilku dziesięcioleci, zaczął podbijać tereny za oceanem i cywilizować inne ludy.

Faktem jest, że w XVI wieku chrześcijaństwo zaczęło osłabiać swoją pozycję w życiu codziennym. Jednak gdyby nie to, co powstało przez kilkaset lat absolutnej dominacji tej religii w Europie, nie przepłynęlibyśmy wówczas świata dookoła, nie wprowadzalibyśmy ładu i porządku w barbarzyńskich kulturach, nie doszłoby do odkryć i rozwoju technologicznego. A sam fakt reformacji był tylko motorem napędowym dla Kościoła - wówczas wszak powstał choćby zakon jezuitów o którym wiesz chyba dostatecznie dużo, żebym nie musiał ci tego tłumaczyć.

A, już wiem jak było! Przyszedł pan na pole, powiedział: "dzień dobry, reprezentuję nowy prąd - renesans. Od dzisiaj Kościół już wami nie rządzi." Chłopi usłyszawszy te słowa odrzucili widły, zakupili okular, kartkę papieru, pióro i zaczęli rozmyślać jak tutaj rozwinąć naszą kulturę żebyśmy mogli wpie*dolić Majom.

Tak, masz rację, na tym polegało cywilizowanie Ameryk. Gdybyśmy ich w ten sposób nie ucywilizowali nadal by latali w spódniczkach z trzciny. Nie daliby się tak cywilizować, gdyby nie byli tak zacofani w stosunku do Europy, proste.

I co z tego, że kultura Europy średniowiecznej była teocentryczna? Ludzie nie mieli nic na przeciwko a jak im się przestało podobać, to zrobili reformację. Bo się Kościół zapędził. Przecież nie wszystkie jego działania były godne pochwały, ale nie da się umniejszyć jego zasług dla Europy. Uzależnił od siebie cały kontynent i to on go ucywilizował.

Owszem, podziały administracyjne istniały w starożytności. Nikt wszak nie mówi, że tak nie było. Teraz wyobraź sobie, że żyjesz w takim VIII wieku. Nie wiesz, że w ogóle istniało coś takiego, jak starożytny Rzym, nie wiesz, co to podział admistracyjny. Ch*j ci z tego przyjdzie, że takie coś istniało wcześniej. Aż tu nagle wpada ci banda zbrojnych rycerzy walczących w imię Boga i stawia ci Kościół, urząd jakiś-tam, ustanawia system feudalny i już masz system adminstracyjny. Przecież sam byś tego nie zrobił, nawet byś na to nie wpadł ścinając zboże i dojąc krowy.

Co do sztuki i myślicieli oni również się rozwijali, aczkolwiek w innym kierunku. Wszystko było tworzone dla Boga i to też należy docenić. A jak ludzie zaczęli rozkminiać w inną stronę, to pozmieniali porządek w Europie tak, jak im pasowało. Zawsze tak robią.

Kościół nie przypisuje sobie tego, że wymyślił wszystko, co istniało w czasach starożytności. On po prostu przybył na dzikie, pogańskie ziemie i wprowadził tam to, co wymyślili ludzie antyku. Gdyby nie to do dzisiaj byś orał pole nawet nie zdając sobie sprawy w jakim miejscu na ziemi jesteś i co to w ogóle ziemia. Poza tym, co na dole leży.

Piszesz, że żaden system religijny nie podporządkował sobie w takim stopniu władzy. W takim razie nie znasz chyba religii wschodu, dawnych religii Ameryk, nawet o innych odłamach chrześcijaństwa g*wno wiesz. Każda religia tak robi. A jak to się władzy nie podoba, to staje się suwerenna, na co przykładem jest anglikanizm.

Musisz pamiętać, że w średniowieczu religia chrześcijańska była zbiorem podstawowych wartości moralnych i nie do pomyślenia było ich łamanie. Tak, jak dzisiaj prawa konstytucyjne, prawa człowieka i tak dalej.

I nie, nie jestem człowiekiem ślepo wierzącym. Jeżeli czytałbyś moją poprzednią wypowiedź wiedziałbyś, że trudno mnie nawet wierzącym nazwać. Ja po prostu staję w obronie faktów historycznych i wychodzę naprzeciw popularnym wsród slabo wyedukowanej młodzieży i powtarzanym za kolegami poglądom.

Edit: Sprawę Świętej Inkwizycji wyjaśniłem w #83.

__

Użytkownik
Tymek

2008-01-15 22:48:11

Hmm w końcu obejrzałem i o ile pierwsza część to straszne bzdury i nie chcę mi się o tym pisać (chyba, że ktoś jest chętny do dyskusji na ten temat :D), a druga to już chyba nic nowego, o tyle trzecia zdecydowanie warta uwagi. Jestem bardzo ciekaw jak daleko to sięga... jak wygląda sytuacja w tej sferze w państwach europejskich?

__

Użytkownik
dezCartezz

2008-01-15 22:51:44

no wlasnie nie, bo chrzescijanie twierdza, ze wszechswiat stworzyl bog :P

__

Użytkownik
KRucK

2008-01-15 22:55:53

Niedługo moja stara zamieni sie w agenta Smitha...
Oglądam...

Takiego typu filmików jest od cholery...

Ogólnie coś jest nie tak..

W końcu niektórzy ludzie odpowiadają jedynie przed Bogiem i Historią....

__

Użytkownik
mau

2008-01-15 23:05:18

oni wszystko tak sobie tłumaczą, ale to nie zmienia faktu, że tworząc mógł użyć wielkiego wybuchu :)

__

Użytkownik
t2

2008-01-16 02:58:21

To wy jeszcze nie wiecie, że o polityce i religii się nie dyskutuje?

Obejrzałem pierwszą część, prawie do końca i trochę błędów bym tam wytknął. Przede wszystkim logicznych, bo o ile z faktami tam przedtawionymi średnio mogę dyskutować to jednak autorzy wnioskują na ich podstawie dość pokrętnie.

Resztę najprawdopodobniej obejrzę, ale mam obawy, że nie różni się od pierwszej pod względem ogólnej jakości logiki.

__

Użytkownik
enj0y

2008-01-16 14:12:47

bzdury? w swieta w teleekspresie mowili, ze boze narodzenie to dawne poganskie swieto saturna, i ze wszystko (jezus i jego zycie) opiera sie na astrologii...wiec moze nie taka kompletna bzdura

http://wiadomosci.onet.pl/1663447,12,item.html

__

VIP
maXym

2008-01-16 15:48:51

To jest niesamowite????? To chyba nie oglądałeś [url=http://video.google.com/videoplay?docid=1190579104946535904]"Święty Mikołaj - Taśmy Prawdy"[/url], czyli "Oto materiał, który może ponownie przewrócić Ci w głowie! Być może Mikołaj nie był tak święty jak wydawało Ci się do tej pory. Jeszcze prawdziwsza prawda o tej kontrowersyjnej postaci. Odtąd święta mogą nie być już takie same... "

;-)

__

Użytkownik
prOar1el

2008-01-16 17:02:54

nie macie większych problemów na głowie :D?

__

Użytkownik
matiz444

2008-01-16 21:22:19

no, właśnie ^^...

__

Były Redaktor
so0fka

2008-01-16 21:29:29

tak, a na pudelku pisali, że jennifer lopez to facet.

przytaczając jakieś źródła w tak delikatnej sprawie proponowałbym sięgnąć do fachowej literatury.

__

Użytkownik
enj0y

2008-01-16 21:42:45

proponuje zaczac od fachowej biblii

__

Użytkownik
qwe

2008-01-16 22:11:33

to wcale nie jest smieszne
pomysl o tym nim bedzie za pozno
w tym filmie dobrze mowia
jestes niewolnikiem ale nawet tego nie odczuwasz, placisz podatki, posiadasz dowod osobisty, policja moze Cie kontrolowac itp itd a Ty dalej myslisz, ze to normalne

__

Użytkownik
Naruzeus

2008-01-16 22:25:11

Faktem jest to, że 25 Grudnia obchodzili swe narodziny wszyscy Bogowie związani ze słońcem. Akurat data 25 grudnia została podkradziona w tym przypadku bezpośrednio jednemu z grona Spenta Jaza - Mitrze ( świętemu zaratusztrianizmu) , którego kult rozrastał się w starożytnym Rzymie. Zaratusztrianizm to kult dominujący w imperium Sasanidów, stamtąd też przybył do Rzymu

Wszystko to miało swój początek, gdy Imperium Rzymskie uczyniło ze swojej religii kolejną formalność urzędową, w której nie było porywającej tajemnicy misteralnych kultów wschodu. Po tym, jak Rzymianie uświadomili sobie, czego dokonali z religią zaczęto poszukiwać nowego kultu, który zjednoczyłby ludzi i dał im wszelkie możliwe udogodnienia, jakie oferuje opieka siły wyższej.

Do wyboru było sporo kultów, jednak wybór padł na kult Mitry, wysłannika Ahura Mazdy, który miał werbować dla swego pana wierzących. Według tej religii na końcu świata miała rozegrać się bitwa pomiędzy wyznawcami Ahura Mazdy i zwolennikami Angra Mainju, tak zwany czas sądu ostatecznego, kiedy to Ahura Mazda zstąpi osobiście na ziemię, oddzieli dobro od zła i ustanowi z powrotem doskonały porządek, jednak z zachowaniem czasu, ognia i cielesności. Nastanie wtedy trzecia epoka, epoka Królestwa Bożego na ziemi. Zwykła dychotomia Dobra i zła.

Można przypuszczać, iż św. Paweł podczas I Soboru w historii przekonał resztę żyjących Apostołów, w tym samego św. Piotra, iż należy przetłumaczyć Słowo Boże na logikę Rzymską. Można podejrzewać, iż wtedy nastąpiło spore przeniknięcie motywów z tych dwóch religii, zwłaszcza, że były względnie podobne, co mogło zachęcić Apostołów do wykorzystania tego, co już tkwi w psychice Rzymian. (sobór ten jest niezaprzeczalnym faktem!).

Wracając jednak do samego problemu związanego z datą narodzin bóstw solarnych, to był to specjalnie wystosowany zabieg w celu rozpoczęcia konkurencji na arenie religii, ponieważ jedynym świętem obchodzonym przez ówczesnych Chrześcijan była Wielkanoc.

Wówczas nikt nie podejrzewał, że chrześcijaństwo stanie się tak powszechnym kultem, zwłaszcza, iż za czasów konfliktów i przenikania się tych dwóch religii dominującą był jednak kult zaratusztrianizmu. Mam nadzieję, że nie popełniłem wielu błędów, oczekuję obiektywnego podejścia do sprawy.

__

VIP
maXym

2008-01-16 22:34:17

Pokazuje tylko, ile podobnej treści filmów jest w Internecie i co niektóre z nich obrazują i czy faktycznie zawsze trzeba brać je naprawdę serio.

Nie potrzebowalem ogladac tego filmu, by wiedziec co sie dzieje i co sie dzialo. A teraz to co ja niby mam robić? Nie kupować coca-coli, bo jej head siedzi na zebraniach bilderberga?

__

Użytkownik
qwe

2008-01-16 22:48:56

sluchaj,
"Autorzy filmu zachęcają do własnych dalszych studiów w temacie, oraz do sprawdzenia wszystkich przedstawionych w nim faktów,zamiast brania na wiarę tego co zostało w nim powiedziane"

wiec jesli nie potrafisz takiego czegos zinterpretowac to papa

DLATEGO napisali to BY NIE WIERZYC WSZYSTKIEMU CO SIE ZOBACZY

zaczalem sledzic to co dzieje sie na swiecie, na nowo czytac historie, laczyc i kojarzyc fakty, patrzec na to co dzieje sie w innych krajach itp itd
i z kilometra smierdzi to spiskiem

co mozesz zrobic?? wejdz na oficjalna strone filmu
15 marca - Z-DAY, ja tez cos takiego zorganizuje w szkole do ktorej uczeszczalem
nie bede patrzal z zalozonymi rekoma

najglupsze zdanie to ". A teraz to co ja niby mam robić? Nie kupować coca-coli, bo jej head siedzi na zebraniach bilderberga?"
nie lepiej siedz z zalozonymi rekoma i czekaj az polska stanie sie krajem policyjnym...
nie rozumiesz, ze ludzie sa glupi a Bilderbergowie doskonale wiedza, ze wiele osob bedzie mialo takie samo zdanie jak Ty?? oni to wykorzystuja, naiwnosc i brak wiary we wlasne sily.

EDIT:
http://wiadomosci.onet.pl/1674842,11,item.html
http://wiadomosci.onet.pl/1674645,11,item.html
to wszystko dzieje sie na naszych oczach

myslisz, ze w kogo skierowane sa tarcze antyrakietowe?? w Iran, ktory nie posiada ladunkow nuklearnych? a moze Moldawie?
przesledz ostanie 3 miesiace wydarzen rosyjko-brytyjskich i rosyjsko-amerykanskich
Rosja i Wenezuela to nieliczne kraje, ktore nie poddaly sie jeszcze w walce z "ludzmi za kurtyna"

__

Użytkownik
BezimiennyJoe

2008-01-17 00:16:16

Mając do wyboru komunistyczną, zacofaną cywilizacyjnie Rosje i rozwiniętych technologicznie, ogarniętych Bilderbergów mój wybór wydaje się być jasny. Nie mam zamiaru cofać się w ewolucji.

Nie oglądałem filmu (w całości) powyższe spostrzeżenie opieram na tym co napisałeś oraz na oczywistych faktach.

__

Użytkownik
qwe

2008-01-17 01:06:09

to obejrzyj do konca
tam jest wyjasnione, ze oni chca taki kraj jak Chiny
myslisz, ze dlaczego Chiny dostaly wiecej nagrod pokojowych niz jakikolwiek kraj na swiecie? myslisz, ze dlaczego mimo obozow tortur, praktycznie braku prawa dla ludnosci, pokazowych ekzekucjach, krwawych tlumien protestow itp itd. USA, ONZ i inne nie zareagowaly w tej sprawie?? bo jak to przyznal bilderberg, chiny sa idealnym poligonem doswiadczalnym dla nowego porzadku swiata.

zrozum, ze oni nie chca stworzyc Ci cywilizowanego raju, z niego beda korzystac ONI a TY bedziesz dla nich sluzyl, nie bedziesz mial prawa glosu, nie bedziesz mial zadnych praw bo kazdy bunt oznacza wylaczenie chipu RFID i nie bedziesz praktycznie istnial w tym swiecie.
Oni chca stworzyc ogromne miasta-obozy, gdzie ludzie beda pracowac i tylko pracowac nie korzystajac z zadnych innych dobrodziejstw zycia.
Chca wychodowac rase mutantow, ktorzy beda niczym zombie, zyc bez uczuc, bez sprzeciwu wykonywac rozkazy "elity"

nie rozumiesz, ze to ONI celowo wywolali wszystkie wojny na swiecie.
Nie dziwil Cie nigdy fakt, ze w historii ktorej Cie ucza w szkole jest tyle niedomowien i niejasnosci??
Nie dociera do Ciebie, ze w USA uchwalono takie wrecz "smiesznie glupie" uchwaly jak ta, ze Ty lub Twoj dom mozesz zostac przeszukany bez powodu, a Twoje mieszkanie bez Twojej obecnosci a wszystko w imie walki z terroryzmu? nie rozumiesz, ze w USA nagannie lamie sie konstytucje? nie rozumiesz, ze po cichu jest ona zmieniana w taki sposob by 99% spoleczenstwa nie rozumialo najwazniejszych kwestii tam zapisanych ?

ja tez nie chce zyc w takim panstwie jak Rosja (choc mozna tam zyc calkiem dobrze jesli ma sie szczescie)
Ale na BOGA czlowieku, ja chce zyc normalnie w spokoju
niektorzy juz zapomnieli co znaczy normalne zycie, wszedzie tylko wojny, bieda,
choroby, czlowiek powoli sie do tego przyzwyczaja i dla niego "normalne" zycie to znaczy zarabiac 2k miesiecznie i koczowac w swoim domku
tego wszystkiego moglo by nie byc
nie rozumiesz, ze istnieja od dawna projekty systemow walutowych, dzieki ktorym KAZDY czlowiek moze byc rownie bogaty i moze pozwolic sobie praktycznie na wszystko??
ten swiat juz Cie omamil, system monetarny, ktory obecnie istnieje to maszyna do robienia pieniedzy i zdobywania rzadow na swiecie.
To dlug publiczny, ktorego NIE DA sie splacic, bedzie narastal i narastal az w koncu WSZYSTKIE pieniadze trafia do "nich".
Bo to rod Rockefellerow i Rothschild rzadzi pieniadzem, a kto rzadzi pieniadzem rzadzi rowniez swiatem.

poczytaj sobie jak Tworzone sa pieniadze, nigdy pewnie nie przypuszczales, ze pojawianie sie pieniedzy odbywa sie w taki a nie inny sposob...

__

VIP
virus~T

2008-01-17 03:26:39

ekhm.... no ładnie mi zorał banie ten film, najgorsze jest to, że do bardzo śladowej ilości rzeczy bym się tam przyczepił - reszta zdaje się być niepodważalną prawdą, jestem w szoku.

__

VIP
virus~T

2008-01-17 03:32:23

A co jeśli Boga nie ma, a "historię kreują jedynie zwycięzcy" - Napoleon.

__

Użytkownik
chopin

2008-01-17 03:44:08

Czy oni pod koniec tego filmu nie sugerują żeby popełnić samobójstwo? Ciekawe poglądy.

__

VIP
postal1

2008-01-17 03:51:27

film ogladalem kilka miesiecy temu, polecilem paru ludziom. nie powiem, podobal mi sie. nie bede go komentowac bo to nie ma sensu - kazdy ma prawo do wlasnego zdania a tutaj dyskusji nie ma nad czym prowadzic bo wg mnie film jest adresowany do kazdego z osobna a nie na dla ogolu tak wiec...

nie wiem czy w tym tlumaczeniu to jest ale w moim bylo przetlumaczone takie zdanie ktore nie tylko mnie rozmieszylo ale bardzo zapadlo w pamiec.

- skoro bog stworzyl ziemie 12tys lat temu to skad kosci dinozaurow?
- bog zeslal je aby sprawdzic moja wiare
- ja mysle ze bog zeslal mi ciebie aby sprawdzic MOJA wiare.

__

Użytkownik
Naruzeus

2008-01-17 07:03:45

Było takie coś, mnie też to rozśmieszyło :P

__

Użytkownik
amenva

2008-01-17 18:46:01

Afryka tez, arabusy mocne byly
a Ameryka pd. znala sie lepiej na astronomii, maje i inne aztekaje - no i mieli wiecej zlota

__

VIP
Eragorn

2008-01-17 19:35:57

Tylko złoto dla nich nic nie znaczyło i ich religia była dobitnie mówiąc chora?

__

Użytkownik
Svepik

2008-01-17 20:24:24

ja proponuje obejrzec wam film pod tytulem atlantis allien visitation and genetic manipulation, nie ma tu zadnych opowiesci o ufo czy innych tego typu sprawach, film tez mi otworzyl troche oczy, zaczalem sie zastanawiac nad pewnymi sprawami i zdarzeniami w historii i doszedlem do wniosku ze to cala prawda. Fajnie jest miec otwarte oczy i wiedziec co naprawde sie dzieje i po co sie dzieje.

__

Użytkownik
amenva

2008-01-17 21:09:19

co nie zmienia faktu, ze byli bardziej zaawansowani od europejczykow w niektorych dziedzinach

__

Użytkownik
BezimiennyJoe

2008-01-17 21:19:06

Nie wierzę w to, że wąska grupa ludzi jest w stanie zdominować miliony. Człowiek to istota której nie da się zrozumieć ani tym bardziej opanować, dlatego wszystkie teorie spisku nie mają prawa bytu, bo wymagało by to zamiany człowieka na hmm "lepszy model"(??). Moim zdaniem aktualny porządek świata jest dobrze przystosowany do poziomu intelektualnego przeciętnego człowieka. Jest on tak stworzony, że nieprzeciętna jednostka jest w stanie wybić się ponad poziom, jednak zdecydowana większość jest nadal ograniczana przez powszechny idiotyzm. Mój wniosek to "Jak jesteś głupi to nie płacz, że Cię wykorzystują mądrzejsi od Ciebie, bo dobrze robią".

Smutne, ale zło tego świata to nie wina demonicznej grupy, rządnych władzy intelektualnych geniuszy, ale niezliczonej rzeszy ludzi nie_myślących i (delikatnie mówiąc) mało_inteligentnych.

Nie kieruję tych słów do określonej grupy osób, tyczy się to nie określonego bliżej ogółu.

__

VIP
Eragorn

2008-01-17 21:34:34

To racja ;]

__

VIP
maXym

2008-01-17 21:48:29

Chyba zle wcisnales odpowiedz, albo zle edytowales post, bo przeciez nie do mnie kierujesz te pytania?

Jesli tak, to powiedz mi, gdzie napisalem, ze jestem zwolennikiem tarczy? Gdzie napisalem, ze trzeba atakowac Iran, lub ze to na ten kraj sa te uber rakiety wycelowane?

Tarcza w Polsce bedzie, czy tego chcemy, czy nie. To co podsylasz w linkach, to zwykle podchodzy kretynow, ktorzy mysla ze cos wywalcza i cos na tym wszystkim zyskaja... coz taki rzad Polacy wybrali, moja to wina nie jest, ja na nich nie glosowalem. Zreszta poprzedni tez byl parobkiem usa, choc lepiej poruszal sie na salonach ue.

EDIT: Widze, ze obejrzales film o bilderbergu, zerknij teraz moze jak masz chwile [url=http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2005/09_september/27/bilderberg.shtml]tutaj[/url]. Zawsze najlepiej jest wysluchac dwie strony, a nie tylko jednej. Daje tylko po to, bo jak jestes zaintersowany tematem, nie mozesz tego pominac, a moze nie czytales.

__

Użytkownik
grubka

2008-01-17 22:55:20

masa psychologów socjologów i innego typu specjaliści nad tym pracowali, żebyś tak właśnie myślał :> oglądając taki film poddajesz sie jeszcze większej manipulacji niż tej której znikome części są w TV i z której oni niby cie wyciągają :)

__

Użytkownik
v3r

2008-01-17 23:29:34

To wszystko po to, aby sprzedawac papierosy w zabce i banany w warzywniaku o 10gr drozej, powaga HEHEHEH

__

Użytkownik
Naruzeus

2008-01-17 23:46:19

Jak Boga kocham czasami, zacznę się modlić o bana dla Ciebie!

__

Użytkownik
qwe

2008-01-18 00:29:27

"Nie wierzę w to, że wąska grupa ludzi jest w stanie zdominować miliony. Człowiek to istota której nie da się zrozumieć ani tym bardziej opanować, dlatego wszystkie teorie spisku nie mają prawa bytu, bo wymagało by to zamiany człowieka na hmm "lepszy model"(??)."

stary piszesz takie glupoty ze az zal
nie da sie zrozumiec czlowieka?? a myslisz, ze o co opierane sa kampanie reklamowe, dzialanie i zarzadzanie hipermarketow, rzady dyktatorskie itd itp
wlasnie o to, ze czlowiek jako grupa, spolecznosc podlega pewnym nieziennym prawom

wez lepiej poczytaj na ten temat bo piszesz cos o czym nie masz pojecia

"Smutne, ale zło tego świata to nie wina demonicznej grupy, rządnych władzy intelektualnych geniuszy, ale niezliczonej rzeszy ludzi nie_myślących i (delikatnie mówiąc) mało_inteligentnych."

czy Ty do jasnej ch*** nie rozmumiesz, ze 99% zla na swiecie wylowane jest intencja zlych ludzi, ktorzy maja wiecej do powiedzenia niz przecietny czlowiek??
nie rozumiesz idei demokracji absolutnej, gdzie NAPRAWDE rzadzi lud.

zrozum, ze osob myslacych jest wlasnie wiecej niz Tych niemyslacych, ale do jasnej cholery nie rozumiesz, ze teorie spiskowe zlych ludzi powtarzaly sie juz w historii wielokrotnie i dawaly dominacje i wladze nad ludem?

myslisz, ze komu zalezalo na prowadzeniu I i II wojny swiatowej oraz wojen wietnamskich? ludziom ktorzy tam walczyli?? czlowieku przejrzyj na oczy i zajrzyj do ksiazki

__

Użytkownik
qwe

2008-01-18 00:40:27

ku**** mac :|||
no widac, ze nie przeczytales wiele :(

nie rozumiesz, ze BBC nalezy do magnata medialnego Ted'a Turnera, ktory jest wlasnie w grupie bilderberg??
nie rozumiesz do jasnej cholery, ze to wszystko to manipulacja?
czemu zamiescili taki wywiad a nie zamiescili wypowiedzi bilderberga na temat tego, ze jezeli wszepia kazdemu czlowiekowi chipy RFID to jesli ktokolwiek bedzie podskakiwal to mu ten chip po prostu wylacza.
dlaczego nie zamiescil wypowiedzi dlaczego chce wykurzyc Chavez'a z Wenezueli w taki spob w jaki probowal w 2002 przeprowadzajac zamach stanu pod przykrywka "rzadu bogatych"

czy do jasnej ciasnej nie dociera do Ciebie, ze mnostwo osob juz wie o tym (dowody o tym latwo znalezc w internecie) iz Chiny sa wspierane przez rzad USA i grupe bilderberg.
a wystarczy tylko spojrzec na to co sie dzieje w Chinach

daj mi choc 1 SLOWNIE JEDEN powod dlaczego w przyszlosci zycie takie jak w komunistycznych Chinach ma byc dobre dla ludzi (bilderberg w jednej z wypowiedzi powiedzial pewnej osobie, ktora odstapila od tej grupy, gdy dowiedziala sie o ich zamiarach, ze Chiny sa idealnym poligonem doswiadczalnym, przed wprowadzeniem takiego stanu na caly swiat w przyszlosci)

czlowieku zacznij interesowac sie tym co sie dzieje na swiecie, bo niedlugo obudzisz sie z reka w nocniku i "spytasz co sie stalo?"

a co do samej tarczy to nie musi ona powstawac
wystarcza masowe protesty ludzi (dolina rospudy, choc tam "wyzsi" nie maczali palcow) i mozna taki projekt mocno opoznic lub w ogole zatrzymac na dluzszy okres czasu
nie wiem czy wiesz ale te tarcze antyrakietowe to tylko przykrywka, bo naprawde to maja byc potezne bazy strzezone m.in. wyrzutniami rakiet Tomahawk.
wiedziales o tym ?? chyba nie...

__

Użytkownik
qwe

2008-01-18 00:45:06

...
siedz dalej na du*ie i za 20 lat, gdy bedziesz mieszkal w policyjnym swiecie powiedz "a jednak to prawda"

__

Użytkownik
qwe

2008-01-18 00:46:35

dokladnie
[+] bro

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2811 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie