Fenomen Lineage 2

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
chopin

2007-12-22 19:36:13

Nie mogę zrozumieć na czym polega fenomen tej gry. Miliony użytkowników na całym świecie to chyba fenomen. Dla mnie L2 to potwór, który na początku tworzy iluzję ogromu możliwości, wciąga w trzewia lineagowych społeczności i nie chce wypuścić.

Ja też byłem jednym z graczy cudownego dziecka Ncsoftu, do czasu. Pewnego razu grom z jasnego nieba uderzył kolegę obok mnie kiedy akurat grałem w L2 i to dało mi do myślenia. Uznałem, że to zły omen i skasowałem grę z dysku razem z klientem, razem ze screenami, ze wszystkim, aby już nigdy nie wrócić do tej czystej marnacji czasu. Możecie mówić, że inne gry to też marnowanie czasu, ok. Według mnie gra się dla rozrywki, w esporcie do rozrywki doczepione są nagrody i granie w takie gry ma sens. L2 nie dostarcza rozrywki, dostarcza żądzy, i chęci zaspokojenia ich grając jeszcze więcej i więcej.

Zaczyna się od stworzenia postaci. Tak jak w innych RPG/MMORPG. Tworzenie postaci sprowadza się tu do wybrania płci (mamy dwie możliwości, ubogo no ale cóż ;] ), rasy, fryzu, koloru włosków i facjaty. Oczywiści trzeba wymyślić jakieś klimatyczne imię np. LordPatryk. Niestety opcji nie ma zbyt wiele, ale w mmorpg można przymknąć na to oko. Wybór rasy w sumie ma bardziej wizualne znaczenie niż praktyczne, ponieważ w dalszej części gry ludzki mag nie różni się praktycznie niczym od maga ciemnego elfa. Obaj mają czary direct damage które tylko inaczej wyglądają, nieco inaczej. Choć np. vortex czar dostępny na wysokim lvlu u wszystkich magów wygląda tak samo. Inne klasy jak łuczniki, tanki, healerzy, buferzy też prawie niczym się nie różnią.

Statystyk nie wybieramy żadnych, determinuje je wybór rasy i klasy (mag lub wojownik). W trakcie gry też statystyki same o siebie dbają i nie musimy się o nie martwić. Dzięki temu na serwerze biega 3.5 tysiąca takich samych postaci. Zaiste jest to coś dla koneserów lubiących stworzyć coś swojego, wyjątkowego.

Zaczynamy grę. Na początku nie mamy nic oprócz prostej broni. W tym momencie nie ma odwrotu, z chwilą zabicia pierwszego moba gra wstrzykuje nam zastrzyk żądzy. Expienie postaci polega na mordowaniu potworów na mniej więcej naszym lvlu. Nie ma co tu dużo opisywać. Klikasz moba, i z paska skili jedziesz atak1,2,3,1,2,3 HP potion atak1,2,3. Czasami trzeba uciekać, dla odmiany.

Questy można sobie podarować, opierają się one na schemacie idz w miejsce X i zabij Y mobów, poczym wróć. Dno. Do zrobienia 3 takich długich i bezdennie nudnych questów jesteśmy zmuszani, żeby awansować na kolejne klasy naszej postaci. Czasami, żeby ubić jakiegoś bossa trzeba zrobić quest, resztę śmiało można sobie darować i skupić się na niekończącym się grindzie, niby 80 lvl to max co może z nas być, ale grindować zawsze możemy dalej, bo o to chodzi w tej grze.

Z czasem nabijamy lvl, wstępujemy do klanu, zdobywamy za jego pomocą itemy A grade w porywach S grade (czyt. uber itemy) i... i... zabijamy dalej moby zdobywamy więcej itemów, dla odmiany można zdobyć jeszcze więcej itemów. Prawdziwi maniacy mają jeszcze więcej postaci, leveli i itemów.

Nie dość, że gra już nami manipuluje i chcemy ciągnąć ten bezsens to jeszcze wciągają nas społeczności wytworzone na serwerze ich polityki, wojny i sojusze. Człowiek jest istotą społeczną więc dąży do akceptacji i zrozumienia, chce być kimś w społeczeństwie, więc gra jeszcze więcej, żeby to osiągnąć. Wielu nie zdaje sobie sprawy, że mają przesrane. Machina lineage ich wciągnęła na dobre (to atut akurat każdego mmorpg).

Skoro 3.5k ludzi (może być 6k zależy od serwera) ciągle chce więcej to w końcu ktoś umiera bo jeden chciał a drugi mu nie dał. System pvp nie różni się od pvm zbyt szczególnie. Zaznaczasz przeciwnika i walisz do końca potek/many F1 F2 F3. Sprzętu jest tak niewiele, że wszyscy biegają tak samo ubrani. Dodatkowo sprzęt w L2 ma znikome bonusy magiczne, rękawiczka z diablo ma więcej atrybutów niż cały set zbroi z mieczem i tarczą razem wzięte w lineage. Z tego powodu można zapomnieć o stworzeniu własnego unikalnego charakteru. Biegając w innej zbroi niż to twórcy przewidzieli czyni z ciebie pokraka którego pojedzie każdy odpowiednio ubrany. Zazwyczaj każda klasa ma max 2 (słownie dwa!) sety zbroi w każdym grade (d,c,b,a,s) w których może chodzić i nie będzie pokraczna, bardzo ubogo. Nie można zestawiać części zbroi, bo czeka nas kalectwo i rape ze strony tych którzy grają prawidłowo. Koniec końców pvp to starcia klonów, ci którzy mają mniej potek, lub gorsze itemy są przegranymi zanim dostaną się w zasięg strzału.

W wywiadzie z panem Eweliną który się pojawił niedawno, przytoczono opowiastkę jak klan pana eweliny bronił zamku sam przeciw 5 klanom i wygrywali przez godzinę (o ile mnie pamięć nie myli). Otóż te 5 klanów albo nie miało sprzętu, albo byli upośledzeni umysłowo, innej możliwości nie ma. Pvp w tej grze to jedna z wielu iluzji, od tworzenia postaci do ogromu świata którego połowa nie ma podstaw bytu, jest żeby być, żeby gracze mogli mówić mamy wielki świat, ale 2/3 mapy nie widziałem bo tam z mobów nie lecą dobre itemy.

Gra dla rozrywki, czy to jest rozrywka? Grałem długo w lineage 2 i sam nie wiem do końca dla czego. Zastanawiam się dlaczego miliony ludzi marnują życie ciorając nieraz po 12h w L2. Czy to chęć spełnienia swych żądz w fikcyjnych społecznościach gdzie mogą być kimś, nie wkładając w to trudu ani rozumu? Jak myślicie?

__

Użytkownik
DaTrixo

2007-12-22 20:42:19

wszystkie gry tego gatunku nie maja glebszego sensu, a jedyny zysk, ze jak juz sie straci ten czas, to pozniej mozna sprzedac postac za pieniazka co i tak nie rekompensuje wyrwanego kawalka zycia w najmniejszym stopniu :)

__

Użytkownik
dezCartezz

2007-12-22 20:50:31

haha "w wywiadzie z panem ewelina" jak to brzmi ;DD

__

Użytkownik
m3ribo

2007-12-22 20:54:34

za dlugie

__

Użytkownik
chopin

2007-12-22 21:06:56

Za długie to jest Ogniem i Mieczem :o

__

VIP
Van Helsing

2007-12-22 21:09:24

chopin : D przeżyłeś : D ja nie wiem jakoś nie moge zmusic sie do tej gry : P

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
stalQ

2007-12-22 21:18:42

Ilu abonentow ma w tej chwili L2.Ofc chodzi mi tylko o tych z serwerow oficjalnych.

__

Użytkownik
Naruzeus

2007-12-22 21:36:52

Ja przestałem grać w L2 z powodu monotonii, która zawitała w tej grze po niespełna 2 tygodniach xD Już po tygodniu grałem tylko dla kumpli, których spotkałem w grze, ale szybko się rozkruszyliśmy no i teraz zero kontaktu. Zgadzam się z Tobą w 100% zwykła iluzja świata rzeczywistego, najbardziej podoba mi się kontrast rękawiczki z Diablo i setu z L2, genialne porównanie :P Swoją drogą, to czekam na mmorpg tak dobrze zrobione, jak wiedźmin, a może się okazać, że coś takiego zostanie wydane. Jest tylko kilka warunków: dokończenie negocjacji ze sponsorami, ułożenie dobrego planu i włożenie w to kawału czasu i chęci, porównywalnego z tym, jaki włożono w produkcję samego Wiedźmina.

__

Użytkownik
raFF

2007-12-22 22:13:40

"...klasy jak łuczniki..."

chyba łucznicy

wogole text o niczym... mozna przypasowac do kazdego rpg'a :/
ktos nie wierzy? zamien L2 na np. D2 lub inny tytul i przeczytaj raz jeszcze :]

__

Użytkownik
chopin

2007-12-22 23:44:44

W dupie byłeś, gówno widziałeś.

Niewiarygodne, że są tacy ignoranci jak ty. Zamień sobie na Wiedźmin, zamień na Fallout, zamień na Baldurs Gate, możesz zamienić nawet na World of Warcraft. Nic nie jest takie samo. Dla dobra innych użytkowników wyjdz z internetu i nie wracaj.

__

Użytkownik
dezCartezz

2007-12-23 00:16:32

wszystko zalezy od czlowieka i jego psychiki, jak jest ciota podatna na uzaleznienia ze slaba psychika to bedzie gral ile wlezie, bo co ma innego do roboty? na pole nie wyjdzie bo kolegow nie ma itp.

__

Użytkownik
matiz444

2007-12-23 01:40:29

jaki fenomen.

__

VIP
ZnowuJa

2007-12-23 02:10:54

Tekst o niczym (jak to juz ktos powiedzial) to samo mozesz napisac o wow, RO , eve online czy nadchodzacym Warhammerze. To ze w l2 nie znalazles nic dla siebie, no coz, twoja strata. Nie kazdy musi to lubic. Jedni wola farmic quest inni farmic moby, a i tak nie kazdy bedzie potrafil grac...

__

Użytkownik
ScorPion`

2007-12-23 11:45:18

ciekawa opinia, ktora popieram ;> jedyna MMORPG gra, ktora mi sie podobala to UO, gierka miala klimat, byla rozbudowana, a pozostale wszystkie : MU online, L2, EVE , KO opiera sie wylacznie na klikaniu w moby :o

duzo zalezy od psychiki czlowieka, jesli ktos jest podatny na uzaleznienia to sie wciagnie bardzo latwo

__

VIP
jarzaq

2007-12-23 13:20:54

"przeciw 5 klanom i wygrywali przez godzinę (o ile mnie pamięć nie myli)."

-Zgadza się, na serwerze Bits'n'Bytes, Ewelina był liderem InfernalCorpse, ja należałem do sprzymierzonego BladeWorX.

"ponieważ w dalszej części gry ludzki mag nie różni się praktycznie niczym od maga ciemnego elfa. Obaj mają czary direct damage które tylko inaczej wyglądają, nieco inaczej. Choć np. vortex czar dostępny na wysokim lvlu u wszystkich magów wygląda tak samo. Inne klasy jak łuczniki, tanki, healerzy, buferzy też prawie niczym się nie różnią.

-I ta wypowiedź dyskwalifikuje Cię w dyskusji, ponieważ zdradza jak naprawdę mało wiesz o L2.

__

Użytkownik
gÓpek

2007-12-23 13:30:59

agreed... uo ftw!

__

Użytkownik
Azatoth

2007-12-23 13:34:02

"Dodatkowo sprzęt w L2 ma znikome bonusy magiczne, rękawiczka z diablo ma więcej atrybutów niż cały set zbroi z mieczem i tarczą razem wzięte w lineage."

Podoba mi się to stwierdzenie :)
Dobrze napisany tekst.. ukazuje całą nudną grę jaką jest L2.

__

Użytkownik
dRaZe

2007-12-23 13:56:46

L2 nie dostarcza rozrywki(...)
Mow za siebie.

Co prawda gra nie jest bosko rozbudowana w kosmos ale jest w niej cos co przyciaga graczy. Kazdy gra w to co lubi! L2 rzadzi :D

__

Użytkownik
chopin

2007-12-23 14:28:29

Tak tak, o wszytkim można napisać wszystko. Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to daruj sobie i nie dostarczaj dowodu tego w słowach.

__

Użytkownik
chopin

2007-12-23 14:36:24

Archmage i Mystic Muse np. różnią się małą różnicą w rzucaniu czarów. A czary od prominenca aqua swirl po vortexy mogły by być równie dobrze jednym czarem dd. Jeden ma surrender to water drugi surrender to fire. Dlaczego mam sądzić, że to nie te same postacie tylko w innych ciuszkach i nazwach? Różnice między postaciami są marginalne.

__

Użytkownik
chopin

2007-12-23 14:39:30

Mówie za siebie :P Jakiej rozrywki dostarcza L2? Co jest rozrywkowe w graniu w L2 wg Ciebie? Ja grałem w l2 długo i nie wiem.

__

Użytkownik
raFF

2007-12-23 15:00:29

ogarnij sie...

i ty masz 21 lat ?
chyba Ci sie literki przestawily... w 12 uwierze

ps. w dup** to chyba ty byles i nadal jestes
a co sadze o tym texcie to moja sprawa i moja opinia i nie masz prawa tego oceniac ani tym bardziej mnie obrazac

__

Użytkownik
raFF

2007-12-23 15:04:57

chopin ty masz jakis kompleks ?
jak ja napisalem ze text mi sie nie podoba i jest o niczym to zaczales mnie obrazac i wyzywac w komencie a jak redaktor napisal to samo #12 "text o niczym" to juz jakis lagodniejszy sie zrobiles...

nie moja wina ze nie umiesz pisac na temat :(

__

VIP
Van Helsing

2007-12-23 15:11:18

Czy łagodny? Myślę, że chopin umie pisać lepiej na temat niż Ty, czy ja, czy niektórzy redzi esp i innych tego typu serwisów ale to moja opinia. Jednak wiesz, gdy ktoś skrytykuje to najpierw Cię szlag trafi, a później znajdzie się kseroboy który powtórzy i to już robi się śmieszne i...żałosne.

Natomiast sama krytyka od pierwszej osoby po czasie daje do myślenia.

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
chopin

2007-12-23 15:15:40

Twój komentarz był idiotyczny, trudno było ostro nie zareagować. Wina leży po twojej stronie, jak masz pisać głupoty to oczekuj, że ktoś sprowadzi cię na ziemię.

__

Użytkownik
dRaZe

2007-12-23 15:28:00

pvp w kazdej formie :)

__

VIP
ZnowuJa

2007-12-23 15:28:16

Co w l2 przyciaga? Po pierwsze jest to grafika, ktora zdecydowanie inna od reszty sprawia, ze gra staje sie ciekawsza. (osobiscie grafika w wowie wyglada dla mnie jak by cukierek 5 letniemu dziecku zabrali i zmiksowali z rozowym)
Co do roznicy miedzy sps'em i sorcem... chyba malo grales w l2...
Co do vortexow to roznia sie one efektami i sposobem ich zastosowania.

Cos tam bylo o potkach i wciskaniu f1/f2/f3 itd...
Znajdz mi na dobrym serwerze/officialu poty many to raz...
Stanie jak debil i walenie na pale f1/f2/f3 nic ci nie da, musisz umiec grac postacia, ktorej uzywasz. (to samo jest w wowie i 50 innych mmo) Musisz umiec kitowac, znac zastosowanie poszczegolonych skilli, wiedizec jaki maja zasieg bo inaczej sie przejedziesz.

Musisz umiec zgrac sie z party, bo jesli gracie pierwszy raz to ci gwarantuje, ze byle jaka postac rozwali sama cale wasze party.
Roznica bufferow? Kazdy jest potrzebny do czegos innego. Zreszta ponownie, jesli buffer nie wie komu jakie buffy dawac to np. mag wyladuje z buffami dla woja.(wiec nawet buffer musi cos wiedziec o grze).

Itemy i PVP
co do itemow to przyznam ci racje, sa one dosyc ubogie, ale dzieki temu gra staje sie o tyle ciekawsza, ze kazdy ma mniej wiecej rowne szanse i nie wysztko tutaj zalezy od farta, jak w mmo gdzie przez przypadek dropnie ci cos dobrego, ale musisz tutaj wlozyc troche wysilku, aby otrzymac to co ci jest potrzebne.
Co do pvp zupelnie sie z toba nie zgodze. To nie jest problem pokonac kogos w end game'owym sprzecie majac low grade, wszystko zalezy od tego tzw. "skilla".

__

Użytkownik
chopin

2007-12-23 15:35:44

Po tym jak przybiega sagi w full draco i cie ściąga na 4 krytyki to zaczynasz się zastanawiać gdzie w tym sens kiedy ty w a grade robisz mu 4 razy mniej dmg :[

__

VIP
[fhn]AL|EN

2007-12-23 15:40:06

a ciebie jeszcze nie zbanowali za avatar ?

__
Ta strona umarła...

Użytkownik
chopin

2007-12-23 15:46:01

Grafika rzeczywiście najbardziej mi się podabała ze wszystkich obecnych mmorpg.

IMO różnice są zbyt małe między postaciami/klasami. Większość i to znaczna skili działa tak samo tylko ma inną nazwę.

Mówiłem o potkach cp/hp. Potki z maną to już niezły lol.

Kitować umie nawet dziecko, odbiegasz strzelasz odbiegasz strzelasz, żadna to filozofia.

Granie w party jest najprzyjemniejsze, ale po czasie było tak że WC dawał nam bufy co 20 minut BD tańczył co 2, a 6 łuków stoi na snipe i robi sieke w four sepulchers i tak 2 godziny na non stopie, wieje nudą w końcu.

IMO nie ma szans żeby niższy grade rozwalił wyższy 1v1, jeśli obaj mają choć troche rozumu.

__

VIP
blacktyger

2007-12-23 16:02:33

Fenomen? 3 literki przed RPG. Każde MMO wciąga, nie ważne czy Tibia, RO, MU, WOW czy L2. L2 ma najwięcej abonentów bo Korea na punkcie tej gry jest poje*ana (serwery NA w porównaniu do ichnich do privy). Stąd te 17mln z czego pewnie ~14 to wschód.

Co do samej gry nie wypowiadam się, każdy znajdzie tam coś dla siebie i każdy kiedyś skończy w nią grać. Ja skończyłem i bardzo sie z tego cieszę (jak chyba wszyscy, którzy tak postąpią). To jest MARNOWANIE życie i tyle. Rozrywka to iluzja na pierwszych lvlach, potem to wyścig szczurów i uzależnienie. Nie ważne jakim jesteś spokojnym i opanowanym człowiekiem - ta gra może wyprowadzić z równowagi każdego. Jak nie sama rozgrywka to DC, lagi i zjeba*y silnik. Większość ludzi odchodzących od L2 to kłębki nerwów.

__

Użytkownik
dRaZe

2007-12-23 16:33:27

Najgorsze co moze byc: sagi na full bufie,aq,baium,draco+focus. Bywaly czasy, ze padalem od jednego hita :D Jedyne co pozostaje to farmic, choc na to jest juz czasem za pozno :D

__

Użytkownik
dRaZe

2007-12-23 16:38:53

wyczuwam pytanie retoryczne :~O

__

VIP
exin

2007-12-23 17:02:45

Jeśli ktoś nie pisze tak jak tobie pasuje, to nie powód żeby dyskwalifikować jego wypowiedź. :S
A prawda jest taka, że każda gra MMO jest stworzona do tego aby gracz spędzał przy niej jak najwięcej czasu...

__
Visca el Barça!

Użytkownik
chopin

2007-12-23 17:06:18

No to wstaw Wiedźmin zamiast lineage 2 w tekście i zobacz czy pasuje jak to raFF powiedział. Są pewne granice.

__

VIP
exin

2007-12-23 17:11:52

A brałeś kiedykolwiek udział w siege'ach i innych masowych pvp? Tam nie tylko ubiór stanowi o sile... Dobra taktyka > all.

__
Visca el Barça!

VIP
exin

2007-12-23 17:14:19

Kłębki nerwów... Pewnie dlatego, że rozwalili jakąś broń na OE albo dostali srogi wpie**** na PVP :D.

__
Visca el Barça!

VIP
exin

2007-12-23 17:14:59

Nie wiedziałem, że Wiedźmin to MMO :o.

__
Visca el Barça!

Użytkownik
raFF

2007-12-23 18:20:15

Ja nie twierdze ze pisze lepiej... poprostu moja opinia jest taka ze ten tezt jest tak naprawde o niczym, bo kazdy kto gral w jakiegos rpg'a wie to samo... no sorry, ale mam prawo do wlasnego zdania, komus sie to podoba komus nie...

ale to nadal nie wyjasnia ze wyrazenie mojej opinii dalo mu odrazu powod do pojazdu po mnie :O
napisalem to co uwazam i tyle... tyle ludzi pisalo w komentach, ze spoko text, ze fajny, a ja napisalem ze akurat mi sie nie podoba... i od razu wyzwiska :f

A MisPanda ma tak samo do swojego zdania... nie podoba mu sie, napisal...

PS. Autor mogl pomyslec zanim mnie zwyzywal.

Cos czuje, ze niedlugo za wyrazanie swojej opinii beda leciec bany na esp :o
Przepraszam wszystkich za to ze mam wlasne zdanie i wyrazam swoja opinie :(
Wesolych Swiat

__

Użytkownik
raFF

2007-12-23 18:24:23

Jak narazie to ty zachowujesz sie idiotycznie.
Sorry ale takie jest moje zdanie, ten text MI SIE NIE PODOBA !!
Ale to jest tylko moje zdanie, innym sie moze podobac, ale nie wszystkim.
I wogole Twoje smieszne zachowanie i wyzywanie mnie za nic, tylko dlatego ze napisalem to co mysle sprowadza Cie do poziomu ZEROWEGO.
Naucz sie przyjmowac slowa krytyki.

__

• 1
  • 2
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

5854 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie