Najlepsza przeglądarka?

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
Naruzeus

2007-12-14 17:59:57

Jaka jest najlepsze przeglądarka Waszym zdaniem? Oczywiście z zasady należy z listy najlepszych przeglądarek wyrzucić IE, ale jakie można wybrać alternatywne przeglądarki? Czy jest więcej przeglądarek wartych uwagi, różnych od Mozilli FireFox i Opery?

Sam używam FireFoxa i jestem zadowolony, ale chciałbym dowiedzieć się, czy ludzie interesujący się eSportem wolą Operę, czy też Płonącego Lisa, czy też inne dziecko współczesnej informatyki :]

__

VIP
V!ct!M

2007-12-14 18:01:56

FF

__

Użytkownik
stalQ

2007-12-14 18:02:10

opera rzadzi imo

__

Użytkownik
117

2007-12-14 18:07:08

opera ftW!

__

Użytkownik
Xsi

2007-12-14 18:09:45

opera jest spoko, ale niektore strony wyswietla blędnie, dlatego uzywam FF

__

Były Redaktor
raul

2007-12-14 18:12:48

Odpowiednio skonfigurowany FF + kilka wtyczek (zresztą na czysto też rządzi).

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-12-14 18:34:30

FF tylko do deviantart i googlowych rzeczy, reszta w Operze

[hide=rozkmin][url=http://imageshack.us]http://img215.imageshack.us/img215/2291/operatk3.png[/url]
[/hide]

__
więcej sprzętu niż talentu

VIP
Van Helsing

2007-12-14 19:00:54

mi się tam opera nie podoba i siedzę na ff, z resztą przeglądarkę tą uważam za najlepsza : )

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
Spider6

2007-12-14 19:06:45

FF power ! :D

__

VIP
maXym

2007-12-14 19:27:55

FF

__

Użytkownik
GogettO

2007-12-14 19:30:51

IE 5.0 :D

__

Użytkownik
rox.

2007-12-14 19:31:15

Opera :P

__
:S

Użytkownik
Bezołowiowy

2007-12-14 19:35:28

Opera.

__

VIP
Hakan

2007-12-14 19:35:52

Moja w pelni subiektywna i swiadoma opinia:

Opera > IE > FF

Opera posluguje sie stale, jesli jakas strona nie chce mi dzialac w Operze, to swiadczy to przede wszystkim o nieudolnosci piszacego taka strone. Zazwyczaj strone w tym momencie olewam lub - jesli musze - kozystam wlasnie z IE.
FF - mimo kilku prob, za kazdym razem odrzuca mnie coraz bardziej.

Opera oczywiscie nie jest bez wad, z tego tez wzgledu z zaciekawieniem oczekuje na Safari...

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

Użytkownik
yeltzyn

2007-12-14 19:47:43

Opere lubi sie nie za to jak wyglada, ale za to co potrafi i jak dziala.

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-12-14 19:52:29

z tego tez wzgledu z zaciekawieniem oczekuje na Safari... - Safari to jakas przegladarka pod jabłecznik, bedzie tez na windowsa?

__

VIP
Hakan

2007-12-14 20:19:12

http://www.apple.com/safari/

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

VIP
samolot

2007-12-14 20:23:52

ja chyba jeszcze we wakacje testowałem safari, ale zawieszalo sie srednio raz na 5 minut i wiekszosc stron nie działało ;p

mowa oczywiscie o wersji beta

__

VIP
forest

2007-12-14 20:29:55

To, ze niektore strony zle sie wyswietlaja, to wina tworcow stron, a nie Opery. Opera, jako jedyna przegladarka (nie licze Safari, bo na PC malo osob jej uzywa) jest w pelni zgodna z CSS2.

Tutaj dowod - test [url=http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html]Acid2[/url]
Wynik na Operze - [url=http://acid2opera.patrz.pl]click[/url]

__

VIP
forest

2007-12-14 20:32:14

Dla niektorych googlowych rzeczy wystarczy sie maskowac jako IE albo FF i hasa wesolo tez na Operze ;-).

__

VIP
forest

2007-12-14 20:33:15

Opera. Zdecydowanie.

__

Użytkownik
garo

2007-12-14 20:55:20

Flock

__

Użytkownik
Xsi

2007-12-14 21:34:56

ja wiem ze to wina tworcow, ale to nie zmienia faktu ze nie korzystam z niej bo mi to przeszkadza, wole firefoxa bo dla niego wszystkie strony zrobione sa poprawnie

__

VIP
exin

2007-12-14 22:15:29

http://img135.imageshack.us/img135/4585/ffgq5.png

__
Visca el Barça!

VIP
exin

2007-12-14 22:16:56

http://img135.imageshack.us/img135/4585/ffgq5.png

__
Visca el Barça!

VIP
j3sh

2007-12-14 22:21:41

FF. Czy wiecie, że w nowym IE będzie licznik osób, które aktualnie przeglądają zawartość twojego komputera? ; D

__

VIP
Hakan

2007-12-14 22:24:53

Nowym, tzn. ktorym? IE 8.0 ? Bo na razie nowe jest 7.0 i licznika nie ma :P

__

VIP
Van Helsing

2007-12-14 22:27:16

a myslisz ze je patrze na wyflad? jakbym mial leciec na wyglad to bym ie 7 mial. : )

dla mnie ff potrafi wszystko co jest mi potrzebne : ) dlatego dla mnie jest najlepszy : )

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
mRuk

2007-12-14 22:47:11

Opera>Firefox>IE

__

VIP
j3sh

2007-12-14 22:52:11

8.0 pewnie będzie już mieć ; )

__

VIP
Mateck

2007-12-14 22:58:25

imo firefox

__

Użytkownik
niceaalbosmierc

2007-12-14 23:19:00

coz... do nie dawna FF, obecnie Opera

__

Użytkownik
diGi

2007-12-15 00:12:14

Why?

__

VIP
Sh1eldeR

2007-12-15 00:17:29

Wiele osob jest totalnie podjaranych na Firefoksa, mimo ze tak naprawde nie jest to dla nich najlepsze rozwiazanie. To pewnie dzieki ruchowi "spread Firefox". Jako HTML/CSS developer ("tworca stron www") cieszy mnie to, poniewaz Firefox o wiele lepiej obsluguje standardy sieciowe (a wiec m.in. HTML i CSS) od Internet Explorera.

Mozilla jednak wyrywa sobie klaki z glowy widzac, jak ludzie mowia na Firefoxa FireFox (podczas gdy Firefox to jeden wyraz) lub "lisek" (podczas gdy Firefox oznacza... gatunek pandy widoczny na logo FF) oraz uzywaja skrotu "FF" zamiast oficjalnego "Fx" -- co sam zreszta robie :D.

Na tym uzytkownicy FF ;) jakos nie bardzo cierpia.

Cierpia troche jednak na zwalistosci tej przegladarki. Miala byc mala i okrojona wersja Mozilli i taka rzeczywiscie jest. Nie jest jednak ani szybka, ani rzeczywiscie mala. Firefox cierpi na powazne problemy dotyczace zuzycia pamieci (memory leaki). Na szczescie wlasnie to jest od jakiegos czasu na celowniku i przegladarka powinna coraz oszczedniej zuzywac zasoby systemowe w miare pojawiania sie nowych wersji.

Poki co szybkosc jest pewnym problemem. Na szybkich maszynach moze nie, ale na wolniejszych i starszych -- owszem. Niezbyt wygodny i bezpieczny IE (wersje < 7.0) jest zwykle wyraznie szybszy niz FF!

Mimo to Firefox stal sie bardzo modny i bardzo popularny. Kazdy wieloletni uzytkownik Internetu po prostu musi go miec, albo nie bedzie trendy. Hmm. Nie bede na to narzekal -- mi to sie podoba. A uzytkownicy... tez wychodza na tym wystarczajaco dobrze. FF byl o niebo lepszy od IE6.0 i wciaz jest IMO lepszy od IE7.0. Dla kogos, kto nigdy w zyciu nie widzial zakladek, czy manadzera pobierania plikow, FF to ogromny skok naprzod i wielka wygoda.

Nie najwieksza, jaka by mogla byc, ale nie to jest najwazniejsze. Ludziom zwykle wystarczy, ze cos jest "wystarczajaco dobre". I fajnie!

Wiele osob uzywalo na powaznie w zyciu tylko Firefoksa i wczesniej Internet Explorera. Uwazaja FF za najlepsza przegladarke na swiecie. Coz, rzeczywiscie FF jest dosc bezpieczny (chociaz miewal tez powazne luki), naprawde dobrze obsluguje standardy i ma dosc opcji dla zwyklego uzytkownika, ktory... nie widzial przegladarek majacych jeszcze wiecej opcji ;-).

Firefox na pewno spelnil bardzo wazna misje: pokazal swiatu na nowo, ze istnieje wiecej niz jedna przegladarka! I ze sa przegladarki lepsze i gorsze.

Jesli jednak nie uzywasz w swoim FF dodatkow, a juz masz za soba najtrudniejszy krok, czyli zainstalowanie alternatywnej przegladarki, polecam cos innego -- cos, co moze byc dla Ciebie lepsze niz FF.

Na przyklad Opera. Nie czytaj tego topicu z kolejnymi postami "IMO Opera", "IMO to" -- to Ci tak naprawde nic nie da. Umiesz zainstalowac przegladarke. Sciagnij Opere i sam sprawdz! Jaka przewage ma O nad FF? Na przyklad:
-jest szybsza. Opera jest cholernie szybka, ogolnie rzecz biorac to chyba najszybsza przegladarka
-ma wiecej opcji i jest bardziej kompletna i "customizowalna" zaraz po instalacji!
-przy tym jest... mniejsza niz FF, mimo ze tak nie wyglada na pierwszy rzut oka
-standardy obsluguje jeszcze lepiej niz FF
-ma od razu takie bajery, jak:
--pokazywanie miniaturki strony po najechaniu na zakladke,
--mozliwosc wlaczenia wysokiego kontrastu dla kazdej strony (strona robi sie czarno-biala i latwa do przeczytania),
--kosz, w ktorym laduja zamkniete zakladki,
--gesty myszy -- IMO swietny wynalazek. Trzymajac prawy klawisz myszy wykonaj ruch z gory na dol i strona sie przeladuje. W lewo = Wstecz. W prawo = Dalej. Nie trzeba siegac po klawe, czy jezdzic kursorem do guzikow -- gesty dzialaja w dowolnym miejscu na stronie

Jesli ktos zainstalowal FF i ew. adblocka i na tym jego zabawa sie skonczyla, to szczerze polecam wyprobowanie Opery.

Jesli ktos lubi cos jeszcze bardziej stylowego, polecam Safari dla Windows. Sporo osob pewnie nie slyszalo o tej przegladarce, ale tak naprawde nie wziela sie ona znikad, ani nie jest specjalnie egzotyczna. To 'browser-of-choice' dla Macintoshy. Siedzi na swietnym silniku webkit (powinien byc znany linuksiarzom), ktory pod wieloma wzgledami przewyzsza nawet Opere. W niektorych testach to Safari jest najszybsze. Zdecydowanie szybka i oryginalna przegladarka od Apple, rowniez majaca kilka fajnych funkcji (np. 'private browsing' -- wlaczasz to i ogladasz do woli pr0ny i nie ma po tym zadnego sladu w przegladarce :D). Apple dal jej oczywiscie specyficzny wyglad, ktory wielu osobom moze sie bardzo spodobac. Po prostu zainstalujcie Safari i sprawdzcie sami -- zobaczycie np. formularze i paski przewijania, jakich nigdy nie widzieliscie :-) (nie ma mowy o nudnych szarosciach). Albo wcisnijcie CTRL-F i zobaczcie podobne narzedzie szukajace jak w FF, tylko ze... milion razy ladniejsze i moze nawet nieco bardziej praktyczne.

To oczywiscie nie wyczerpuje tematu. Sa to wg mnie najlepsze przegladarki dla windowsiarzy.

Aha, sam najczesciej uzywam... Firefoksa. Raz, ze z sentymentu. Dwa (i to jest wazniejszy powod) mam w nim poinstalowanych kilka dodatkow, ktore sa mi na co dzien bardzo przydatne. Trzy, to naprawde dobra przegladarka, mimo ze przy Operze w niektorych aspektach wypada dosc blado (ale nie jestli chodzi o dodatki!).

Zdarza mi sie jednak wlaczyc np. Safari tylko po to, by moc obejrzec strone, ktora ma jakies problemy z transferem i ktorej FF nie byl w stanie wyswietlic.

Tak zwane 'browser wars' nie maja teraz zadnego znaczenia. Nie ma sensu kogos przekonywac, by zainstalowal to, czy tamto (mimo, ze mi akurat bardzo na reke jest, gdy ludzie instaluja cos chodzacego na Gecko, Webkicie czy enginie Opery -- pisanie w CSS wytrychow dla IE nie sprawia mi przyjemnosci!). Jesli juz ktos ma np. FF, to nie powinno byc dla niego problemem znalezienie w Sieci i zainstalowanie innej ze wspomnianych przegladarek. A jesli mu sie nie chce, to niech zostanie przy swoim wyborze -- i tak na pewno jego przegladarka daje rade :).

Trzeba jeszcze powiedziec, ze IE7 to olbrzymi krok naprzod i Microsoftowi naleza sie spoznione brawa za bardzo spoznione zwrocenie uwagi na braki Internet Explorera. Moim zdaniem IE7 jest juz calkiem funkcjonalne. A trudno to powiedziec o starszych wersjach :P

__

VIP
marikkkk

2007-12-15 00:20:04

Mam na kompie IE,Opere i FireFoxa ale... co jakas strona to cos nie dziala czy to w operze czy FF wiec uzywam na zmiane, czesciej jednak uzywam Opere bo ma taki fajny motyw na 1 stronie ze jednym kliknieciem w 1 z 9 okienek odrazu mi sie otwiera strona i to wyglada mniejwiecej tak po jej odpaleniu ctrl+1,2,3,4,5,6,7,8,9
i nie musze wpisywac nic:) bardzo przydatna rzecz. Wydaje mi sie ze FF jest bezpieczniejszy od Opery a Opera od IE ofc. :), a to tylko dlatego ze ok. 70% ludzi uzywa IE i sie pisze pod ta przegladarke najwiecej wirusow, jak wszyscy zaczna uzywac FF/Opere to wszyscy sie przerzuca na IE:D

__

Moderator
mefikh

2007-12-15 00:26:22

Uzywam FF i nie mam z nim na co dzien najmniejszych problemow.

Opery nie testowalem, nie mam po co :-)

__

Użytkownik
niceaalbosmierc

2007-12-15 01:33:12

inne przegladarki laguja mi system ;/

__

VIP
d00mer

2007-12-15 02:05:40

Zdecydowanie Opera. Kilka lat jechałem na lisku i sądziłem, że jest super fajny. Zainstalowałem Operę i już niczego innego nie używam. Bezapelacyjnie :)

__

Użytkownik
SpOoN_Frager

2007-12-15 02:36:28

Co najwyzej 3 lata :)

__

Użytkownik
Forem

2007-12-15 02:39:38

opera

__

• 1
  • 2

Warning: getimagesize(http://img215.imageshack.us/img215/2291/operatk3.png) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166

Warning: getimagesize(http://img135.imageshack.us/img135/4585/ffgq5.png) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166

Warning: getimagesize(http://img135.imageshack.us/img135/4585/ffgq5.png) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3220 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie