Padnięty dysk

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
freak

2007-09-18 18:37:01

Z góry jestem wdzięczny wszelką pomoc i dotrwanie do końca lektury...

Twardy mi padł. Rok bez formata zrobił swoje. Złośliwe wirusy restartowały mi kompa po uruchomieniu 2, 3 programów parę minut po wejściu do windowsa. Postanowiłem przeinstalować XP'ka na inny dysk. Nic z tego. Mimo wolnego miejsca nie dało się nic zrobić, PC zaczął się restartować nawet w trakcie instalacji. Więc kupiłem nowy dysk i wszystko jest cacy. Lecz na starym mam zdjęcia, które chciałbym odzyskać. Niestety nowy win na nowym dysku zupełnie go nie widzi. U kumpla widział. Niestety w trakcie badania jego zawartości celem przekopiowania istotnych dla mnie plików zaczał się niespodziewanie formatować. Zanim wyłączyłem doszedł do 3%. Co z tym fantem zrobić? Mp3 mogę ściągnąć ponownie, teksty napisać od nowa, gry powgrywać także, żaden problem. Ale zdjęć cholernie szkoda, w końcu nie zrobię już takich samych. Da się coś z tym jeszcze zrobić?

Druga sprawa z nowym dyskiem. Jakie programy polecacie do partycji dysków? 320gb C:\ mnie trochę niepokoi :p

__

Użytkownik
Forem

2007-09-18 18:40:02

Do partycji dysków proponuje zrobić format i poustalać wielkość partycji, a nie robić tego programem, bo Twój nowy dysk skończy tak samo jak stary.

__

Użytkownik
enj0y

2007-09-18 19:01:12

formatowanie nie usuwa danych z dysku - staja sie tylko niewidoczne dla systemu, i jesli ich nie nadpisales to mozna bez problemu przywrocic jakims programem do tego przenaczonym

__

VIP
Van Helsing

2007-09-18 19:19:46

tak, tak działa formatowanie szybkie, że tylko zamazuje ich pobyt i są niewidoczne dla systemu. formatowanie działa troszkę inaczej, ale również można odzyskać wszystko, zwłaszcza że to tylko 3%.

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
tobster

2007-09-18 19:19:53

Jak dla mnie to dysk ma padniętą elektronikę, możesz skorzystać z pomocy firmy Ontrack, ale to są kosmiczne sumy lub złapałeś wirusa, który doprowadza do formatowania dysku. Puść formata z płytki/fdiska i potem odzyskaj dane.

__

Użytkownik
tobster

2007-09-18 19:20:56

Formatowanie czyści znaczniki danych. Pliki na dysku są cały czas, ale nie ma znaczników więc OS pokazuje wolne miejsce.

__

VIP
Van Helsing

2007-09-18 19:27:19

Tak, ale robi to lepiej niż szybkie formatowanie. I z tego co wiem można odzyskać do 8-9 plastrów w głąb dysku, ale trzeba informatyków i płacić. Lekkie sformatowanie (3%) można -chyba- odzyskać programami (niekoniecznie), ale większą utratę danych ciężko odzyskać zwykłymi programami..

__

Użytkownik
tobster

2007-09-18 19:31:21

Jak nie nadpiszesz plików to spokojnie odzyskasz to co chcesz. Ja z sformatowanego dysku odzyskałem zdjęcia, dokumenty etc.

__

Użytkownik
enj0y

2007-09-18 21:19:33

"lekkie sformatowanie (3%)" ?

z tego co mi wiadomo to nie ma znaczenia w jakim procencie dysk jest sformatowany - jesli nie nadpisales wolnego miejsca po skasowanych plikach to jest masa (nawet darmowych) programow, ktore bez problemu wszystko odzyskaja

__

VIP
Van Helsing

2007-09-18 21:26:00

ja się aż tak nie znam, wiem tyle co mówili mi informatycy, i nie każdy program odzyska wszystko

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-09-18 23:25:30

"informatycy" najczesciej wala scieme na odczepnego, jesli wyczuja ze delikwent nie kmini o czym do niego mowia :p

__
więcej sprzętu niż talentu

Użytkownik
yeltzyn

2007-09-18 23:29:21

z softu do odzyskiwania polecam O&O UnErase
z softu do partycji polecam Acronis Disk Director (dosteplny w pakiecie Disk Suite)
* mozna w nim tworzyc, usuwac partycje; zmieniac rozmiar (nawet juz utworzonych partycji) bez straty danych.

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-09-18 23:30:46

a format to niby co jest, nieprogram?

__

VIP
Van Helsing

2007-09-19 00:26:32

nie wiem jak jest z tym informatykiem bo ciekawe rzeczy mówił ale po 3 zajęciach powiedział mi żebym nie przychodził bo wiem wszystko : P a że infe miałem 8:30 to nie przychodziłem : P

__

VIP
rostek

2007-09-19 01:58:56

ja do odzyskiwania polecam GetDataBack
do partycji polecam PQ Magic

na necie znajdziesz wszystko co trzeba do poprawnego dzialania tego :)

zreszta mam podobny problem, bo mi padly 2 dyski, sciagnij sobie HDTUNE, i zrob error scan, jak wykryje czerwone bloki, to znaczy ze dysk mozesz spylic gdzies na gieldzie albo na allegro, bo jest fizycznie uszkodzony :)

__

Użytkownik
Forem

2007-09-19 18:22:31

Czepiasz się słów, chodziło mi o to, że lepiej zrobić to moim zdaniem w tradycyjny sposób, a nie programami pracującymi pod windowsem. eot

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-09-19 20:44:51

W tradycyjny sposob czyli podczas instalacji systemu operacyjnego (czyt w srodowisku pseudo-dosowym dla windows lub linuxowym)? Po to so owe programy okienkowe, ktore sa bardziej rozbudowane, latwiejsze w uzyciu i maja wiecej mozliwosci.

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-09-19 20:48:58

Nie wiem czy wspomniane przez ciebie "czerwone bloki" to uszkodzone sektory. Slyszales moze o programie HDDRegenerator? Wykrywa i usuwa (nie zamazuje) bad sectory na dysku. Dziala na poziomie fizycznym i naprawde naprawia dyski (oczywiscie wspomniane wczesniej bady). Napisany przez jakiegos Rosjanina :) //dziala sam z niego korzystalem

__

Użytkownik
freak

2007-09-19 21:07:12

Dobra dzięki za rady. Wywalę go na śmietnik :dd

żarcik :p

__

VIP
rostek

2007-09-20 03:35:45

moze nie tyle co naprawia, co prawdopodobnie je wylacza, tez sproboje :)

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-09-20 13:53:04

Nie wylacza, tylko wlasnie naprawia [url=http://store3.esellerate.net/store/ProductInfo.aspx?StoreIDC=STR793615240&SkuIDC=SKU9923428806&pc=]hddregenerator[/url]

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1092 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie