Vista - czy jest szpiegiem?

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
diGi

2007-06-07 15:35:46

Kłamie!

__

Użytkownik
SL4VE

2007-06-07 16:34:26

Naprawdę mają taką dobrą obsługę czy to ironia? Swoją drogą dla mnie ważniejsze żebym nie musiał się przekonywać jaka jest obsługa klienta ;)

__

PRO
sxl

2007-06-07 17:09:31

Mam vistę, pracuję na niej z calym graficznym suite Adobe cs3 (ps, flash, drmwver, illustrator) + Visual Studio 2005 i sql server 2005 + gry i wszystko chodzi mi bardzo dobrze.
Vista zre wiecej ramu - wiec jak ktos ma np 1gb to moze odczuc spadek mocy w grze. Ale jezeli ma sie wiecej ramu to nie powinno byc duzej roznicy. A system przynajmniej nie wyglada jak betonowy klocek vel xp :)

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-06-07 18:21:06

To nie ironia.

__
więcej sprzętu niż talentu

Użytkownik
SL4VE

2007-06-07 19:43:02

Zapamiętam na przyszłość.

__

VIP
rostek

2007-06-07 20:52:03

nie betonowy klocek, tylko solidny i stabilny system :D

__

PRO
sxl

2007-06-07 21:27:19

Jasne. Stabilny po service packu 2 dopiero ;p

Stabilny windows to byl Win 2000. Nic innego dla mnie :)

__

Użytkownik
e2

2007-06-08 07:22:03

No to zobaczę po dzisiejszym dniu jak mi dojdzie drugie 1gb ramu. Może wtedy faktycznie dam radę w coś pograć czy popracować na nim dłużej bo ponad 600mb ramu to jednak przegięcie :(

__

Użytkownik
666-gad

2007-06-08 09:56:33

Ja na twoim miejscu dolozyl bym troszke kasy i kupil ten http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/2564/ :dddddddddddddd

__

Użytkownik
Kaczor

2007-06-08 11:44:12

Ja mam zamiar teraz sobie kupic pendrive 1gb, i wypróbować ReadyBoost. Podobno roznica jest odczuwalna, a dobry pendrak to wydatek z rzędu 60zl(1gb). Tak jak mowi pawel, 1gb to nadal za malo dla visty :)

__

Użytkownik
e2

2007-06-08 11:47:14

No odczułem to boleśnie uruchamiając TDU :D potwornie chodziło. Latając po forachz wyczytałem, że readyboost ma ciekawe efekty - czasem przyspieszy ładowanie, czasem je zwolni. Będę musiał też to wypróbować :D

__

Użytkownik
Kaczor

2007-06-08 13:55:36

wiesz moze, czy jest jakis mousefix pod viste? : >

__

Użytkownik
dave

2007-06-08 15:39:38

w moim lapie nie mam mozliwosci przyznawania z gory okreslonej ilosci pamieci karcie graf., dynamicznie karta sobie przydziela ile potrzebuje ale nie wiem jak to jest w nowych intelach ;> Moja niby moze max. 64mb a wiecej jak 16mb nie widzialem zeby brala.

__

Użytkownik
dave

2007-06-08 15:53:45

Po zainstalowaniu XP z service packiem 2 mam do sciagania 77 aktualizacji, bez SP2 powyzej 100 napewno, wg mnie nie swiadczy to o stabilnosci xpka :>

Nie ma to jak psioczyc na cos z czym sie nie mialo stycznosci przez dluzszy czas. Mnie w viscie np bardzo ciekawi wsparcie techniczne - masz jakis blad w systemie, cos nie mozesz zainstalowac itp. system sam cie informuje (ewentualnie recznie sprawdzasz) o rozwiazaniu twoich problemow po czym odsyla cie nie raz do stronke z driverami kompletnie nie majacych nic wspolnego z microsoftem.

Co lepsze, ile razy instalowalem kompa z vista bez dodatkowych driverow tylko z podlaczonym kablem sieciowym - o dziwo po instalce wszystkie urzadzenia dzialaly prawidlowo i byly zainstalowane. Przy okazji - instalacja Visty jest bardzo wygodna i trwa 2x krocej niz XP. Najwiekszy problem w Viscie jest z dzwiekiem na niektorych zintegrowanych kartach.

Co do sprawdzania zawartosci dyskow na twoim kompie - owszem Vista robi tzw indeksowanie danych ale tylko lokalnie i tylko po to abys mial szybszy dostep do programow ktore najczesciej uruchamiasz i przegladasz. To dlatego tez Vista pozera wiecej ramu - za to rehabilituje sie szybszym uruchamianiem programikow a jak ktos ma wolno to polecam podlaczenie penis driva i uruchomienie readyboosta.
Pozatym nie oszukujmy sie, ktos kto ma 512mb ramu jest troche do tylu z rozwojem a wiadomo ze technologia idzie w niesamowitym tempie do przodu.

Ps. Do konca roku MS sciaga Win XP z polek sklepowych.

__

Były Redaktor
raul

2007-06-08 16:18:48

widać jak mało znasz się na sprzęcie i jego wydajności :P

__

Użytkownik
e2

2007-06-08 16:47:46

oczywiście, bardzo słabo się znam - ale mam dostęp do różnego sprzętu do zabawy i mogę sobie je potestować - mam swoje zdanie, a ty nie musisz się z nim zgadzać

__

Użytkownik
e2

2007-06-08 16:48:12

Nic mi o tym nie wiadomo, nigdy tego nie używałem ;p

__

Użytkownik
Kaczor

2007-06-08 17:19:12

a ja bez tego zyc nie moge xD

__

Użytkownik
e2

2007-06-08 17:41:25

a po co? :D w każdym razie - jutro albo w sobotę będę reinstalował vistę więc się wypowiem co do readyboosta.

__

Były Redaktor
raul

2007-06-08 19:26:16

ale tu się nie ma co zgadzać, czy nie. po prostu takie są fakty. a jeżeli pod uwagę jeszcze weźmiemy cenę to już wogole :P

__

Użytkownik
Kaczor

2007-06-08 19:31:52

przecierz jutro jest sobota :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

swoja droga, juz sobie upatrzylem pendraka z zajebistymi transferami, pod redibust :) A-Data PD7, na allegro sa w przystepnej cenie, no i wieczysta gwar.

__

Użytkownik
yareq

2007-06-09 00:07:30

Stabilny windows to byl Win 2000. Nic innego dla mnie :)

Jasne. Stabilny po service packu 4 dopiero ;p

__

Użytkownik
e2

2007-06-09 12:32:57

tfu ;p tak to jest jak mi się walą dni ;p

ja mam ocz rally readyboost ready :) jutro będę mógł się wypowiedzieć o działaniu ;d

__

Użytkownik
Kaczor

2007-06-10 07:04:27

no to jak bedziesz wiedzial, to pisz :D

__

Użytkownik
e2

2007-06-10 13:49:18

zaraz się zabieram do sprawdzania :) mam już wszystko poinstalowane, więc zaraz siadam na Vistę i sprawdzam czy to naprawdę działa ;)

edit// dziala :) faktycznie wszystko działa trochę szybciej, niespecjalnie szybciej bo myślę, że około 15-20% szybciej ale jednak widoczna różnica:)

__

Użytkownik
Kaczor

2007-06-10 16:28:57

a jakiego masz kompa i co podlaczyles pod rdyboost? :)

__

Użytkownik
e2

2007-06-10 16:45:12

Pod readyboost podłączyłem [url=http://www.gral.pl/preview/OCZTechnology/PenDrive1024MBUSB2.0OCZRally2_77/]to[/url] przyznam szczerze, że speed transferu jest naprawdę niezły co udowadnia vista ;) wszak ma pokazywanie z jaką prędkością lecą dane

a komp:
procesor: Intel Core2Duo E4300 @ 3,0GHz + Arctic Cooling Freezer 7 PRO
pamięć: OCZ Platinum 800MHz 2GB (4x512MB) RAM
grafika: Asus GeForce 8800GTS 320MB @ 600/1900MHz
dźwięk: Creative Sound Blaster Audigy SE
pł. główna: ASUS P5B-E

niedługo idę gry sprawdzać ;p

__

Użytkownik
diGi

2007-06-10 22:24:24

Jeez, podkręciłeś 8800?! Po c*uj? :D

__

Użytkownik
Tymek

2007-06-10 22:35:29

Przeczytał, że się da to sobie podkręcił.

BTW. jaki jest sens wydawania 70 zł na pendive 1GB do ready boosta, skoro 1GB ramu kosztuje 100 zł?

__

Użytkownik
e2

2007-06-10 23:03:52

te twoje "po ch*j" daje kilka tysięcy 3d marków w edycji 2001 a w 2006 dobre kilkaset punktów więc coś to jednak dało. W aquamarku natomiast daje mi to ponad 8 tysięcy punktów, w grach też jest odczuwalna różnica, więc póki nie znasz się na jakiejś dziedzinie to się nie odzywaj bądź przejrzyj recenzje kart i zauważysz różnice.

@tymek - pendrive'a nie kupowałem dla readyboosta ale skoro go mam to postanowiłem to sprawdzić, akurat sam pendrive jest niezbędny w mojej pracy i muszę go mieć zamiast latać cały czas z dyskietkami, które jak wiadomo lubią się psuć... więc to jak go używam zależy od sytuacji. To ile kosztuje ram to wiem ;) dlatego mam już2gb, a nie 1.

Poza tematem - polecam tym co mają możliwość na przetestowaniu dema lost planet dx10 i sprawdzeniu różnic w szczegółach gry :) ja już je po raz 5 przechodzę i nie mogę oczu nacieszyć :D

__

Użytkownik
diGi

2007-06-10 23:22:01

Poza tym, że trochę Ci żyłka skoczyła (nie wiem zresztą czemu) to odpowiedz mi na jedno pytanie. Po co? Po to żeby potasować się przed monitorem po zobaczeniu wyniku lepszego o te kilkaset pkt w benchmarku? Bo nie wierzę w to, że przy takiej konfiguracji JAKAKOLWIEK gra Ci chociaż lekko 'haczy'.

Trochę dystansu. Pozdrawiam i peace.

__

Użytkownik
e2

2007-06-11 07:22:21

World in Conflict po zapuszczeniu w maksymalnych detalach i 5 nuke'ach na mapie + to co zwykle się tam dzieje - gra skacze. Racja, większość gier chodzi płynnie, ale są i takie które się przytną czasem.

Co do tych punktów - wierz mi, że czasami warto się pochwalić, ma to wpływ na to co mnie ostatnio pochłonęło prawie w całości. Wydajność komputera > *

A to, że mi żyłka skoczyła - gdybyś nie napisał "po ch*j" ja też inaczej bym odpowiedział. Jakby Ci szef w pracy powiedział "Proszę usiąść", a "Posadź ku*wa du*ę" to też byś się inaczej zachował ;)

__

VIP
mavv

2007-06-11 16:40:26

microsoft powiedzial ze pod koniec roku KAZDY notebook sprzedawany z XP bedzie sprzedawany z NIELEGALNYM oprogramowaniem, nie ma juz upg do visty z xp, byly do 15 marca objete promocja, do konca roku takze zostanie wylaczona specyfikacja oraz pomoc techniczna dla windowsa xp. JEStesmy z gory skazani na viste, chociazby z tego wzgledu ze gry beda robione pod viste, glownie chodzi o dx10 ktory njigdy nie wyjdzie pod xp.

__

VIP
mavv

2007-06-11 16:41:29

nie ma i nie bedzie, prosze o linka bo nie uwierze. :)

__

VIP
mavv

2007-06-11 16:43:13

daj mi znac:) a zalatwie ci fajny i tanio.. poprostu je sprzedaje :)

__

VIP
mavv

2007-06-11 17:02:52

maja dobra obsluge? chyba sobie kpisz:) dzownie do niech i mowie ze mam problem z modelem ich laptopa bo na stronie sa zamieszczone sterowniki pod xp do pewnego lapcia ale tylko do oblugi kamery , nie ma nic do chipsetu/ karty sieciowej / grafiki / i 6 innych rzeczy. Odpowiedz: "prosze zainstalowac sobie viste z recovery. Mowie ze mam org., xp i chce xp a na stronie nie ma sterownikow, przeczlaczla mnie na chat z jakims klockiem, odpowiedz: przykro mi prosze zaintalowac sobie z recovery viste. Wiec pisze do niego: to niech mi pan powie jaka tam siedzi karta LAN, bo realtech nie pasuje, broad tez, a on: "przykro mi ale jedyne co moge panu powiedziec to to ze chipset jest zintegrowany z plyta glowna.

profesjonalistami to oni sa ale w omijaniu odpowiedzi :)

__

Użytkownik
yeltzyn

2007-06-11 18:47:42

Nie rozmawiam z kobietami w serwisie ;p

Zalatwialem już różne rzeczy w HP (nie serwis) i nie było większych problemów, wiadomo że czasem można trafić na półdebila który będzię zbijał z tropu i wyjdzie na to, że lepiej samemu sobie poradzić.

Pozatym, że od pół roku staram się o Viste, to już inna sprawa (nieudolność ModusLinka który prowadził ten program).

__
więcej sprzętu niż talentu

Szef
rr

2007-06-11 19:23:48

pokaz gdzie?
bo nie moga zakazac sprzedazy systemow na podstawie starych umow ani zakazac sprzedazy systemow ktore juz sprzdali producentom i hurtownia

a dx10 dla xp juz wychodza nieoficjalne latki wiec czescia funkcjonalnosci bedzie sie mozna bawic

do tego kupic mozna upg do visty kotry jest tanszy niz nowa vista

__

VIP
mavv

2007-06-11 22:25:58

poniewaz w pewnym sensie ich przedstawicielem i dostaje takie informacje na maila? Nie ma upgr do Visty z xp, byla do marca. A co do sprawy ze nie bedize pomocy texchnicznej oraz notebookw z xp od nowego roku to sam zobaczysz.... jak dobrze poszyukasz to znajdziesz takowa informacje.

Co do dx 10 to przyznaje szczerze ze nie mam pojecia czy jest na xp, ponoc ma nie byc, ostatnio na szkoleniu ms mowili ze nie wyjdzie na 100% i tego sie trzymam.. przeciez to bylby pogrzeb dla visty. Prosze o linka do dx skoro jest.:)

Edit: no i pokaz mi gdzie mozna kupic upg do visty bo moze o czyms nie wiem, :)

__

Szef
rr

2007-06-11 23:05:55

wychodza narazie nieoficjalne paki dla xp w ktorych jest wiekszosc bibliotek dx 10
swoja droga to jest lekie skur.... zmuszac do kupna nowego systemu nie dlatego ze mozliwosci starego sie wyczerpaly ale dlatego ze blokuje sie jego rozwuj...

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1126 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie