VIP
|
to i tak hatak robi napisy do lostow i wrzuca na org ;}
edit : zalezy po 5-6 godzinach od czego
bo mniej wiecej napisy wrzucane byly kolo 12-14
a serial do sciagniecia byl od 3-5 :}
__
|
VIP
|
szata graficzna to chyba najlepsze co ta strona ma do zaoferowania.
Nawet ostatnio ogladajac lost, zobaczylem ze autor napisow dodaje linijke "nie wyrazam zgody na publikacje tych napisow na napisy.info"
__
|
Użytkownik
|
ja nie raz pobieralem napisy z w/w strony gdyz nie znajdowalem ich na napisy.org...
ale roznie to bywa
__
|
Użytkownik
|
ehhh... zamykają wszystko, więc...,,Nie będzie niczego"
__
|
Użytkownik
|
moze duela w cos czarna gwiazdo esportu? :-d
__
|
Użytkownik
|
napisy24.pl:
"Przepraszamy, serwis napisy24.pl jest chwilowo niedostępny.
Schodzimy do podziemia."
OMG, WTF?!
__
|
Użytkownik
|
hehe dewiza Kononowicza wchodzi w zycie DDd
__
|
Użytkownik
|
http://www.thesimpsons.pl/simpsons/cat13.htm
trzeba miec konto
pozdrawiam
ps ile masz tych odcinkow the simpsons ??
i w jakiej sa jakosci (moze jakis screen?) i ile ~zajmuje jeden odcinek ?
__
|
Użytkownik
|
mam 18 odcinkow (wszystkie z ostatniego,18-go sezonu) i sa w zajebistej jakosci ;] jeden wazy ok. 180 mb.
edit: sorry, posiadam 19 odcinkow, ale do ostatniego, z wiadomych przyczyn, nie mam napisow...
__
|
VIP
|
Ale na stronie Hatak zawsze sa pozniej napisy oO. Wlasnie do 3x20 o ile pamietam ssalem o 9-10 napisy :p.
__
|
Użytkownik
|
ok myslalem ze masz wiecej sezonow tego zajefajnego serialu )
za chwile dostaniesz NUKA za przeklenstwo ale zdazylem przecztac
180Mb jak na odcinek to dosc przecietna jakosc...
__
|
Użytkownik
|
jakosc jest dobra, do kreskowki nie trzeba obrazu jak na blu-ray'u ;]
gdzies na wakacje przyjezdza do mnie z wizyta brat, ze wszystkimi sezonami na plytkach ;d
__
|
Użytkownik
|
hmm, gdzie mieszkasz ?? DDDDDDD
przegralbym sobie chetnie
__
|
Użytkownik
|
co za kraj , slabo mi , to poprostu trzeba isc na Wiejska i w czasie obrad sejmu zamknac na klodke i podpalic , dziwia sie ludzie ze mlodziez w dupie ma cala ta policje i straz miejska , robia co chca , zreszta dziwic sie , robia nalot z calym sprzetem na tlumaczy napisow jakby tam w szafie trzymali 3000 kg hery , zioło i nielegalne fajki , a na ulicy cfaniaki nie podejda bo jakby w psyk zarobili to z miejsca musialby dostac zwolnienie lekarskie na jakies 3 miesiace a potem jedyna robota do jakiej bylby zdolny to naklejanie etykiet na butelki w fabryce Arctic, czesto tam takich zatrudniaja bo maja pomoc finfansowa z UE , w ramach akcji "niepelnosprawni , sprawni w pracy"...
__
|
Użytkownik
|
ło w pisd00 - zrobiłem napisy do 1 filmu dla napisy.org - mam nadzieje ze mi tu jakies abw nie zrobi nalotu o poranku ;E
__
|
VIP
|
"Policjanci podkreślają, że sprawa jest rozwojowa." : D
A tak serio to wątpie, chociaż lepiej uważaj ;asdf
Btw jak coś to bedziemy Ci z esportu paczki przysyłać xDDD
__ ema
|
VIP
|
Jesli widzicie roznice pomiedzy kolesiami robiacymi napisy, a tzw. "prawdziwymi przestepcami", to uczciwie byloby zauwazyc wszystkie roznice, co nie? Wiadomo, ze robienie napisow do filmow nie zaszkodzi czyjemus zdrowiu tak jak chocby drobny handel twardymi narkotykami, ale jak sie te rzeczy maja do siebie jesli chodzi o straty pieniezne - tego juz tak latwo powiedziec sie nie da.
Co do tych roznic pomiedzy autorami napisow, a "prawdziwie groznymi przestepcami" - raczcie zauwazyc, ze tych drugich jest *nieco* ciezej namierzyc. Bo sie ukrywaja, bo sa w tym bardziej obeznani. Gdyby lapalo sie ich tak samo latwo (np. zadajac od providera adresow IP i powiazanych z nimi adresow faktycznych), to pewnie policja by sie faktycznie takimi sprawami zajela, zamiast tego. Niestety, nie jest tak latwo.
Lamanie praw autorskich to tez przestepstwo. Byc moze wielu z was zauwazy to dopiero, gdy ktos przywlaszczy sobie wasza prace tylko dlatego, ze latwo jest mu takie cos zrobic. Poswiec na cos rok zycia, pracuj w jakiejs firmie, szykuj raport itp., a potem, gdy przyjdzie czas premii dowiedz sie, ze ktos nawciskal szefowi, ze to jego raport i to do niego trafia premia. Jasne, ze to nie to samo, ale ta analogie kazdy powinien byc w stanie sobie przetransformowac.
Nie ma oczywiscie sensu gadanie, ze jak ktos przetlumaczy w locie linijke dialogu i powie koledze, co ktos tam w filmie powiedzial, to ze wtedy tez powinien poczuc sie jak przestepca. Chyba nikt naprawde nie mysli, ze tak jest? Nie znam sie za dobrze na prawach autorskich odnosnie wlasnosci intelektualnej, ale wiem, ze np. przy screenshotach granice pomiedzy tym, co mozna a tym, co nie mozna sa calkiem jasno okreslone. Mozna zamieszczac w necie screeny z oficjalnych plakatow i materialow prasowych, mozna zamieszczac zrzuty ekranu w celach niekomercyjnych, ale np. tylko w nizszej rozdzielczosci niz ma film. Wiadomo, ze w 100% sprawiedliwie sie tego usystematyzowac nie da, ale tworcy prawa wniesli troche wysilku w to, zeby to wszystko bylo mozliwie jasno okreslone.
A policja 24/7 tropi kolesi, co przemycaja po 3000kg koki. Jesli ktos pokaze im, jak takich lapac rownie latwo co tworcow nielegalnych napisow, to na pewno beda bardzo wdzieczni.
W tej sprawie trudno powiedziec, o co chodzi. Nie znam sie na prawie na tyle, zeby moc stwierdzic, czy goscie faktycznie popelniali przestepstwo, czy nie. Czemu w ogole policja zajela sie tym wlasnie teraz, skoro od dawna latwo bylo ich namierzyc? Nie wiemy - moze wlasnie konieczny byl jakis sukces w walce z piractwem. Od dawna jest ono bardzo duzym problemem w Europie Srodkowej i Wschodniej, byc moze UE naciska na nasz rzad i domaga sie wynikow...
Zatrzymanych oczywiscie mi szkoda. Nie wiem, czy tlumaczenia robili za kase - znam wielu takich, ktorzy (z)robili(by) to za darmo. Mnostwo osob oglada pirackie (tu: =sciagniete z p2p) filmy i seriale i zawsze sa oni bardzo wdzieczni tworcom napisow. Teraz widac, ze to tlumaczenie to nie tylko cos, co wymaga duzo czasu i troche umiejetnosci jezykowych, ale tez cos nie-do-konca-bezpiecznego.
Mam nadzieje - i mysle, ze tak bedzie - ze wszystko sie jakos po kosciach rozejdzie. Jesli goscie nie byli karani, to przeciez nie wsadza ich za takie cos do paki... Bedzie chwila szumu, a potem to na nowo przycichnie.
Mimo to nie nazywalbym tego ani "koncem swiata", ani czyms glupim, ani nie udawalbym, ze takie akcje sa dla mnie calkowicie niezrozumiale.
__
|
Użytkownik
|
przepadles jak dziadka trampki
__
|
Użytkownik
|
[url=http://di.com.pl/news/16531,Policja_zamyka_serwis_z_tlumaczeniami_filmow_%5BAKTUALIZACJA%5D.html]link[/url]
Tu jest obszerniejsze info. Jak zwykle policja ma swoja wersje.
paweł.s: link rozjeżdżał stronę
__
|
VIP
|
ludzie, sa jeszcze napisy.info - najwieksza konkurencja dla napisy.org, zajeli 1 miejsce wsrod serwisow z napisami do filmow.
__
|
VIP
|
tylko ze to jest zrobione przez serwis napisy.org. Tez tego uzywam.
__
|
Użytkownik
|
paczki? licze ze jak mnie zamkna to sobie porobicie tatuaze i przyjdziecie mnie uratowac ;D
__
|
VIP
|
Czytam teraz info na onet.pl no i wyszło, że sukces prawie jakby policja gang handlarzy narkotyków robiła...
Fragment: "Z badań firmy IPSOS przeprowadzonych na zlecenie dystrybutorów wynika, że połowa dostępnych kopii jest nielegalna, a straty z tego tytułu wynoszą 380 mln zł."
__ ema
|
Użytkownik
|
http://di24.pl/16535,1.html
""www.policja.pl nie działa - odwet za napisy.org!!!""
HOOAH!
__
|
VIP
|
OGIENN !!
Btw tylko, żeby te działania nie przyniosły odwrotnego efektu ;asdf
__ ema
|
Moderator
|
Prawo autorskie wyraznie mowi:
Art 2.1
"Opracowanie cudzego utworu, w szczegolnosci tlumaczenie, przerobka, adaptacja, jest
przedmiotem prawa autorskiego, bez uszczerbku dla prawa utworu pierwotnego"
Zatem reszte dopowiedzcie sobie sami.
__
|
Użytkownik
|
przyslij mi kase za plytki, oplac koszt przesylki i masz zalatwione ;d
__
|
Użytkownik
|
wielkie mecyje. posiedzisz 2 lata i do widzenia ;asd
__
|
Użytkownik
|
nie ma sprawy...
masz konto w banku ??
wolalbym zrobic przelew...
ale wszystko jak juz Twoj brat przywiezie ten serial )
masz tam co jeszcze ciekowego na dysku ? ;D
__
|
Użytkownik
|
niezly tekst )))
__
|
Użytkownik
|
[url=http://www.wp.pl/r/Sb258]TO JEST DOPIERO KONIEC SWIATA![/url]
trzeba bedzie sie przerzucic na belty...
__
|
Użytkownik
|
Nieee!!!!!111jeden
Co za natłok nieszczęść :(
__
|
Użytkownik
|
toz to swinstwo!
__
|
Użytkownik
|
proponuje przejsc na gg, bo niezly OT tu sie tworzy
__
|
Użytkownik
|
[*] ;(
__
|
Użytkownik
|
swieczka? ales podraznil teraz "zwolennikow" e-swieczek
__
|
VIP
|
ja uzywam tylko napiprojekt.pl do filmow pelnometrazowych natomiast do wszelakich seriali amerykanskich korzystam z http://hatak.pl/ . Najlepsi z najlepszych...
__
|
Redaktor Naczelny
|
haha srogo, ostatnio moda na hakowanie
__
|
VIP
|
Nie wydaje mi sie, zeby to mialo przyniesc jakis efekt... Jak to sobie wyobrazasz? Policja zlikwidowala napisy.org! Zh4x0rujmy im strone - mozemy zrobic to najprostszym atakiem DoS, bo stoi na ch****ym laczu - to moze sie przestrasza i zmienia zdanie! Moze uwolnia tamtych od zarzutow!
Mimo ze ten atak na policja.pl wielkich srodkow i umiejetnosci nie wymagal (co oczywiscie nie jest wina ani problemem atakujacych) smiem sadzic, ze jego autorzy mieli na tyle oleju w glowie, by nie myslec w opisany wyzej sposob :p.
Zastraszyc sie tak policji nie da i efektu zadnego sie zapewne nie spodziewano, raczej to byla zwykla zemsta i pokazanie, ze policja w Internecie tez nie jest bezkarna (lol)
Btw. nie wiem jak to jest, ale czy w takich sytuacjach nie powinni ludzi z napisy.org albo zwolnic, albo postawic im zarzuty? Czytalem rozne opinie prawnikow lub studentow prawa i slyszalem nawet, ze to w ogole nie jest przestepstwo, tylko co najwyzej moze byc to sprawa cywilna. Naprawde chcialbym, zeby policja wydala jakies powazniejsze oswiadczenie na ten temat, a nie lakoniczna notatke z podanymi przypadkowymi liczbami (ze niby straty rzedu 300+ mln zlotych etc. ). Wielcy przestepcy z autorow napisow na pewno nie sa, nie zycze im dlugiego przebywania w areszcie...
__
|
VIP
|
Gutek wydaje wojnę piractwu w polskim internecie
napisał: ZERO [ 2005-12-14 09:11:47 ] czytań: 473
źródło:wiadomosci.gazeta.pl
Dlaczego w polskich kinach można zobaczyć tak mało dobrych filmów? - Przez internetowe piractwo dystrybutorom nie opłaca się wprowadzać filmów do kin i wydawać ich na DVD - uważa Jakub Duszyński z Gutek Filmu. Firma zaczęła walkę z portalami udostępniającymi polskie napisy do filmów z całego świata
- Zapytałem znajomych, jakie tytuły powinniśmy wydać w przyszłym roku na DVD - opowiada Duszyński. - Moje plany zbyli śmiechem, bo znają te filmy od dawna - ściągnęli je z internetu.
Japońskie, indyjskie? Żaden problem - polskie listy dialogowe do tysięcy egzotycznych filmów też można znaleźć w internecie.
Strony www.napisy.org i www.napisy.info dostarczają listy do filmów z całego świata. Napisy tłumaczą amatorzy, bazując na ich angielskich wersjach. Za ich sprawą tysiące osób w Polsce może oglądać pirackie filmy na komputerze. Ostatnio w sklepach dostępne są także odtwarzacze DVD, które pozwalają połączyć ściągnięty oddzielnie film z listą dialogową, a całość obejrzeć na zwykłym telewizorze.
W piątek Gutek Film oznajmił administratorom stron z napisami, że naruszają prawa do tytułów wydanych przez firmę w Polsce, i zagroził sprawą sądową. Właściciele strony Napisy.info zablokowali cały serwis. Napisy.org również ogłosiły zamknięcie dostępu do list dialogowych, ale w poniedziałek zmieniły decyzję.
Na forach odwiedzanych przez osoby korzystające z napisów z internetu rozgorzała burzliwa dyskusja. "Nie będziecie ograniczali naszej wolności!" - pisali w setkach maili rozwścieczeni internauci. Ktoś włamał się na serwer Gutek Filmu.
W poniedziałek firma wydała oświadczenie i rozesłała je do filmowych portali w internecie, do których często zaglądają osoby korzystające z amatorskich list dialogowych. Duszyński tłumaczy, że pirackie napisy psują rynek filmowy w kraju: - W Polsce sprzedaje się po kilkaset sztuk filmu niszowego. Czy dlatego, że nikogo takie kino nie interesuje? Otóż nie. Dzieje się tak dlatego, że każdy film można ściągnąć z sieci jeszcze przed kinową premierą, z polskimi napisami. Dlatego do kinowych premier najczęściej nie dochodzi.
Duszyński nie chce walczyć z tymi, którzy ściągają filmy z internetu. Powstają coraz to nowe programy, za pomocą których internauci wymieniają się pirackimi kopiami. - Chcę chronić własność intelektualną, za którą zapłaciłem, podpisując licencję na dystrybucję danego filmu w Polsce. Lista dialogowa to część tego dzieła. Ten, kto rozpowszechnia inną listę dialogową, narusza prawa autorskie - tłumaczy "Gazecie". - Czas rozpocząć dyskusję nad tym, do jakiego stopnia internetowe piractwo ogranicza życie kulturalne w Polsce.
Pirackie filmy, muzykę i programy ściąga co drugi polski internauta, który ma w domu szybki dostęp do sieci - ocenia Mariusz Kaczmarek z Fundacji Ochrony Twórczości Audiowizualnej. Gospodarstw domowych z szerokopasmowym dostępem do internetu jest w Polsce milion.
- Rozpowszechnianie pirackich filmów w internecie to przestępstwo - mówi komisarz Zbigniew Urbański z Komendy Głównej Policji. - Za czerpanie z tego korzyści majątkowych grozi kara do pięciu lat więzienia.
Czy rozpowszechnianie samej listy dialogowej jest również przestępstwem? Kaczmarek i Urbański uważają, że stanowisko w tej sprawie powinien zająć sąd.
----------------------------------------------------------------------------
Wypowiedź Pana Jakuba Duszyńskiego z dnia 2007-05-17 (za gazeta.pl):"Jestem bardzo zaskoczony decyzją o zatrzymaniu internautów. Nie znam szczegółów tej sprawy, ale nawet walcząc z tego typu piractwem, nie wyobrażałem sobie nigdy, że będzie to rozwiązywane w taki sposób. Przestraszyłem się jako człowiek. To nie jest metoda, którą tę kwestię trzeba rozwiązywać. Trochę mnie zmroziło, że ktoś, kto kocha jakiś film i go przetłumaczy, może trafić do aresztu".
__
|