Deathadder czy MX518?

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
qwe

2007-05-02 00:36:06

powiem Ci, ze jak wezmiesz DA to NA PEWNO sie nie zawiedziesz, lezy w lapie lepiej niz I.E.3 przyjmeny w dotyku material, precyzja, wyglad...
ja Ci powiem, ze gosc z cooling.pl (i nie tylko on) uwaza, ze jest to najlepsza myszka jaka wyszla.
gra nia niej np cooller, a nie czesto zdarza sie by jakis znakomity player przesiadal sie na nowa (w dwojakim tego slowa znaczeniu) myche

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2007-05-02 10:47:49

ja też się tym nie kierowałem przy zakupie myszki, ale potem to utwierdziło mnie w przekonaniu, że ten gryzoń jest na prawdę dobry ;] ogólnie sam polecam cena/jakość:)

__

VIP
V!ct!M

2007-05-02 12:30:31

Tzn. wiesz, akurat w przypadku jakiejś nowej myszki, może być to jakiś argument (że jakaś stara wyga przesiadła się z ulubionej myszki na nową, nawet jeśli to kwestia sponsoringu).

No ale to, że mnóstwo ludzi gra np. starych IE 3.0 / MX310 i Allsopach Raindropach, bo to po po prostu kwestia przyzwyczajenia :) Załóżmy, że taki "wymiatacz" używa tego samego sprzętu od kilku lat, nie interesując się nowymi technologiami. No bo po co ma to robić, skoro i tak "rządzi"? :p

__

VIP
V!ct!M

2007-05-02 12:31:00

Tzn. wiesz, akurat w przypadku jakiejś nowej myszki, może być to jakiś argument (że jakaś stara wyga przesiadła się z ulubionej myszki na nową, nawet jeśli to kwestia sponsoringu).

No ale to, że mnóstwo ludzi gra np. starych IE 3.0 / MX310 i Allsopach Raindropach, bo to po po prostu kwestia przyzwyczajenia :) Załóżmy, że taki "wymiatacz" używa tego samego sprzętu od kilku lat, nie interesując się nowymi technologiami. No bo po co ma to robić, skoro i tak "rządzi"? :p

__

Użytkownik
Kaczor

2007-05-02 15:25:58

Co kto lubi, wybór myszki powinien być w 100% kwestią indywidualną. Testy / osoby które używają danego produktu mogą nas jedynie utwierdzic w przekonaniu, co jest dla nas najlepsze.

__

VIP
Sh1eldeR

2007-05-02 15:56:00

Ja moge tylko calkowicie odradzic zakup Razera. Sam kiedys wydalem kupe kasy (ok. 100$) na Boomslanga 2000, bo byla to niby najlepsza myszka. Mimo ze wiele rozwiazan bylo w niej fantastycznych i robila naprawde swietne wrazenie pod wieloma wzgledami, miala jedna wade, ktora to wszystko przekreslila: nie dzialala jak nalezy. Bardzo czesto sie blokowala, nie moglem na niej wykonywac skomplikowanych ruchow. Ani za wolnych, ani za szybkich. Dzialo sie to praktycznie od samego poczatku.

Boomslang to mysz kulkowa, a od jego czasow minelo juz chyba z 5 lat, ale firma Razer calkowicie utracila moje zaufanie i prawie na pewno juz go nie odzyska. Jedna wpadka? Zasluguja na druga szanse?

Dostali ja. I trzecia tez. Boomslangi niedlugo potem zakupili moj brat i moj kumpel. Nie byly kupowane w tym samym momencie i nie byly z jakiejs jednej, trefnej serii. Mimo to one tez nie dzialaly, w bardzo podobny sposob co moja.

Totalna zenada. Nie wiem jakie jest prawdopodobienstwo trafienia na trzy w oczywisty sposob zepsute myszy pod rzad, jesli normalnie wyroby tej firmy sa wysokiej jakosci i sa wlasciwie kontrolowane. Byc moze mialem fatalnego pecha, ale w ogole mnie to nie obchodzi. 3 proby i brak *jakichkolwiek* odchylen od calkowitego nie-dzialania to dla mnie dosyc.

Przez chwile zastanawialem sie nad jakims optykiem Razera, kilka lat po zakupie Boomslanga. Po 5 minutach poszukiwan i czytaniu forow jednak znowu przeczytalem informacje, ze niektore egzemplarze tej myszy (to byl Viper lub Diamondback... nie pamietam) tez sa spieprzone i maja jakies problemy z optyka.

Jesli ktos uwaza, ze Boomslangi byly swietnie, a Razer ma dobry sprzet, to w mam jeszcze swojego Boomslanga na polce - jest praktycznie nieuzywany; gralem na nim z miesiac (podczas ktorego wygralem jeden lokalny turniej, lol) i przerzucilem sie na MS Intellimouse z 400 dpi ;), z ktorym przez 2 lata nie mialem zadnych problemow. Moglbym sie zastanowic nad sprzedaza tego Boomslanga :D, chociaz ze wzgledow estetycznych i sentymentalnych jeszcze tego nie zrobilem.

Aktualnie uzywam mx518 i jestem z niej bardzo zadowolony. Jest niezawodna i wytrzymuje moje ruchy bez problemow - a musze powiedziec, ze mimo wysokiego sensa łapą macham bardzo szybko (np. A4Tech X7 za mna nie nadazal i w kazdym meczu pare razy sie gubil, podczas gdy inni ludzie normalnie grali na tym samym ezgemplarzu i nie mieli zadnych problemow). MX518 ma jedne z najlepszych statystyk jesli chodzi o niezawodnosc i predkosc ruchu - przebija nawet nowsze myszy Logitecha.

Zycze ci wiecej szczescia przy wyborze myszy niz ja mialem przy Boomslangu ;).

__

Użytkownik
qwe

2007-05-02 18:13:36

imba.GreaTeye NAPRAWDĘ !!

__

Użytkownik
qwe

2007-05-02 18:22:14

"Ja moge tylko calkowicie odradzic zakup Razera"
no tutaj troche zaszalales...
odradzasz zdecdydowanie zakup produktow Razera na podstawie Boomslanga,

tak zgadzam sie, ze myszki Razera zazwyczaj standardowo na nabugowane, kumpel ma copperheada i na poczatku bez wgrania firmware mial mocna akceleracje wsteczna.
ja tez mialem na poczatku problemy ze swoim razerem.
jednak powiem-
WSZYSTKIE wady poczatkowe da sie usunac.
zamiescilem link do artykulu na ORGu
tam jest przyklad rozwiazania problemow z DA.
jednak, gdy usuniemy wszystkie problemy to myszka NIE MA sobie rownych...

oczywiscie wiele osob nie mialo z ta myszka zadnych problemow ale szansa, ze trafisz na "gorsza" wersje wynosi 50%...

mx518 to rzeczywiscie jedna z najbardziej niezawodnych myszek jakie znam, ale grajac raz na DeathAdder nigdy juz nie powrocisz na 518-stke.
trust me ;)

__

VIP
V!ct!M

2007-05-02 18:52:32

Cóż, ja w sumie nie mam Internetu od bardzo dawna (mniej niż 3 lata), a w gry online zacząłem grać jeszcze później. Oczywiście kiedy kupiłem Diamondbacka różnica była ogromna w stosunku do używanych od 10 lat tanich myszek. Jeśli miałem z nią jakieś problemy, to tylko jakieś drobne. Nawet kiedy po Q2 przyszła bardziej wymagająca gra w postaci WarSow, to z powodzeniem używałem tej myszy. Niestety, do czasu... Wtedy bardzo zawiodłem się na Razerze. Czasami mysz "gubiła sygnał" (czyt. przestawała świecić). Przejechałem kilkaset kilometrów z Lublina do Gliwic razem z komputerem, podłączem mysz i co się okazuje? NIE DZIAŁA. Problemem był kabel - niestety, nie dało się go w żaden sposób przymocować (próbowałem taśmą ale bardzo ograniczała ruchy). Jednym słowem mysz do piachu (to akurat w tym modelu dosyć znany problem - z tego co pamiętam er0n i b4rt mieli kiedyś ze swoimi to samo). Co robić - kilka osób chciało mi pożyczyć inne myszy (m.in. MX310), ale i tak miałem zamiar reklamować tą mysz, więc brat pojechał do Media Markt i kupił nowe wydanie DB (z pudełkiem jak CH). OK, można grać, i tak turniej jeszcze się nie rozpoczął. Co się okazuje? Że trafił mi się felerny egzemplarz, który cechuje się wadą, która doprowadza mnie do największych nerwów w przypadku myszek - ruchem kursora (wychwytywaniem ruchów przez sensor) przy podnoszeniu myszy do góry. Niestety, w ciągu kilku minut nie mogłem całkowicie zmienić sposobu swojej gry, bo po prostu biegłem i mimowolnie przekręcałem się w którąś stronę. I wyszło na to, że na każdy mecz musiałem pożyczać od kogoś myszkę ;) Dobrze chociaż, że w drodze powrotnej ją ładnie zapakowałem i zwróciłem do Media Marktu jako nieużywaną:D

Potem za sprawą wielu przychylnych opinii zdecydowałem się na Copperheada. Mysz również sprawowała się znakomicie przez pół roku, co się stało później, to już pisałem w innym wątku na forum.

Mimo tego zdecydowałem się zamówić DeathAddera (miałem już brać IE 3.0, ale akurat szczęśliwie wpadło mi więcej funduszy). Czemu? Czytałem skrajnie różne opinie o tej myszy. Od słów określających ją jako "najlepszą mysz w historii", po płacze nad ślizgaczami, "ogumieniem" i oprogramowaniem. Czytałem jednak równie dużo recenzji innych modeli. I co z tego, że Neo używa IE 3.0, skoro zadowolony użytkownik DeathAddera mówi mi, że wyrób Microsoftu sprawował się jak mysz z bazaru i po tygodniu ją sprzedał?

Cóż, mam nadzieję, że się nie zawiodę :) Ale czas pokaże... Reasumując napiszę tak - można zarzucić myszkom Razera awaryjność, lecz na pewno nie można im zarzucić złego działania, kiedy nie są uszkodzone, bo sprawują się naprawdę dobrze. Coś jak BMW :D

__

VIP
Sh1eldeR

2007-05-02 18:52:58

Po pierwsze, IMO problemy z produktami to powinny byc problemy firmy. Nie mam zamiaru kombinowac i naprawiac bledow fabryki. Nie chce mi sie - i nie uwazam ze powinienem to robic, czy ze jakikolwiek inny klient powinien - lazic po forach, wysylac myszy do serwisu, pytac kumpli jak to naprawic. To naprawde nie moja sprawa, ze cos wychodzi z fabryki nie w pelni sprawne i ze trzeba to poprawic. Wgrac stery itp. - jak najbardziej, choc i bez sterownikow myszka moim zdaniem powinna chodzic. Ale kombinowac z latkami, zmiana biosu urzadzenia (czy cholera wie czego)...

...nie uwazam, ze to ja sie powinienem o to troszczyc i nie podoba mi sie stosunek (i poziom) firmy, ktora mialaby mnie do tego zmusic. Zrobili w bambuko mnie, mojego brata i mojego kumpla - w sumie wiec 3x. Nie mam zamiaru dawac im 4tej szansy bo NICZYM sobie na nia nie zasluzyli. Nie mam podstaw zeby twierdzic, ze inne ich myszy chodza jak nalezy. Tym bardziej, ze o innych tez slyszalem rozne "ciekawe historie".

Po drugie zas - nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze po naprawie myszy Razera "nie maja sobie rownych" i ekstremalnie mocno watpie, zeby mozna bylo obiektywnie tak o nich powiedziec. NIE wygrywaja we wszystkich (czy nawet wiekszosci) oficjalnych rankingow i testow, NIE maja przytlaczajacej przewagi na rynku, NIE maja najlepszych na rynku parametrow.

Nie potrafie powiedziec, czy - jakims cudem - nie sa przypadkiem jednak najlepsze. Potrafie uwierzyc, ze sa *jednymi z najlepszych*, ze Razer to jedna z powiedzmy trzech wiodacych firm (choc smiechu warte jest dla mnie to stwierdzenie, jesli spojrze tylko na moje doswiadczenia z ich myszkami). Z cala pewnoscia moge jednak stwierdzic, ze NIE sa zdecydowanie i jednoznacznie najlepsze. Nie maja w niczym takiej przewagi nad konkurencja, by takie stwierdzenie bylo uzasadnione.

Popraw mnie jesli sie myle :P.

__

VIP
V!ct!M

2007-05-02 22:35:24

Ja tym bardziej nie widzę żadnej przewagi Logitecha nad konkurentami...

__

Użytkownik
qwe

2007-05-03 00:23:40

a wiec juz Cie poprawiam drogi Sh1eldeRku http://images20.fotosik.pl/288/967c45261289987fm.gif

napisalem "jednak, gdy usuniemy wszystkie problemy to myszka NIE MA sobie rownych..."

nie pisalem odnosnie produktow Razera lecz tej konkretnej myszki ;))

po 2 zgadzam sie z Toba, ze to skandal poprawiac myszke po producencie, takie cos NIE MA PRAWA MIEC RZECZY, po prostu jak widzisz jakas wade TO NIECH TA MYSZKE ZABIERAJA NA ICH KOSZT!!! albo oddaja pieniadze

po 3 Razer DA dziala tak samo znakomicie bez i ze sterownikami
a jedynce co okazalo sie musialem zrobic by myszka dzialala to wgrac nowy firmware i w q3 wpisac komende in_mouse -1 i teraz wszystko smiga

odnoscnie Twojego wymyslonego splotu słow "nie maja sobie rownych"
to rowniez zdecydowanie tak nie uwazam, tj mowisz 3x Boomslang (choc moj qmpel kiedys mial i dzialala bez ZADNYCH problemow, tak sobie ja wspominal ostatnio), copperhead mojego qmpla no i Deathaddery mowia same za siebie.

choc slyszalem, ze wielu pr0 uzywa copperheadow bo sa niejako bardzo niezawodne...

pozdrawiam

__

Użytkownik
qwe

2007-05-03 00:34:08

"Problemem był kabel - niestety, nie dało się go w żaden sposób przymocować (próbowałem taśmą ale bardzo ograniczała ruchy). Jednym słowem mysz do piachu"

victim powiem Ci, ze takie cos i w copperheadach sie dzieje ://
qmpel mial, starl mu sie kabel, dostal nowa na gwarancji i kabel rowniez mu sie starl. ale na pocieszenie powiem Ci, ze mojemu qmplowi ktory mial mx'a rowniez to sie stalo (teraz ta mysz lezy u mnie na biurku, wystarczy zrobic cos z baklem i mam dzialajacego mx'a http://images20.fotosik.pl/288/967c45261289987fm.gif ).

ogolnie wydaje mi sie, ze ma tu swoje znaczenie rowniez zle utrzymywanie kabla tzn jego brak :)
ja kabel od swojego DA owinalem wokoło mikrofonu komputerowego na stojaku i powiem Ci jedno- to bylo genialne posuniecie, kabel w ogole sie nie placze, nie lata po biurku itp. , jak przyjedzie qmpel to zrobie fotke i tu wstawie

IMO zakup DA to wg. mnie najlepszy zakup
myszka jest baaardzo wygodna i wyglada naprawde dobrze.
jak dobrze?? na zdjeciach w internecie podobala mi sie, jak przyjechala i rozpakowalem ja to stwierdzilem, ze w realu wyglada 10x lepiej niz na fotce

pozdrawiam

__

VIP
V!ct!M

2007-05-03 00:36:20

No ja już tylko czekam na przesyłkę ;] mieli wczoraj (we środę) wysłać UPSem, więc mam nadzieję, że dojdzie na piątek, bo potem wyjeżdżam i nawet nie będę miał jak przetestować :)

__

VIP
Sh1eldeR

2007-05-03 00:43:22

W takim razie prosze jeszcze o podanie zrodel gdzie moge znalezc jakies niezalezne i w miare rzetelne testy, w ktorych DeathAdder zdobyl tak wyrazna przewage nad konkurentami, ze "nie ma sobie rownych" :q.

__

VIP
Sh1eldeR

2007-05-03 00:48:03

Ja tez. Jesli chodzi o parametry i opinie uzytkownikow, to Razery i Logitechy zdaja sie byc porownywalne.

Razer w moim przypadku zawalil totalnie sprawe i dlatego musialby sie starac o wiele bardziej niz Logitech, zebym to wlasnie ta firme wybral.

Mi zalezy na myszy, ktora jest przede wszystkim niezawodna. Nigdy nie oczekuje jakichs bajerow, szmerow, czy tego, zeby mysz za mnie celowala. Ona ma po prostu a) dzialac b) byc wygodna i c) nadążyć za mna. Co do wygody (c), Razer jest porownywalny z Logitechem i ciezko obiektywnie stwierdzic, ktore myszy sa pod tym wzgledem lepsze. Co do nadążania to w testach, na ktore patrzylem, stara dobra (i dosc tania) mx518 byla zdaje sie lepsza od produktow Razera (testy na ESReality.com by Sujoy) - mowie tu o tzw. "malfunction speed". Co do niezawodnosci, nie ma co porownywac. Nie mialem problemow z Logitechami oprocz tych, ktore sam spowodowalem - np. zalalem raz mysz Sprite'em i mi sie troche spieprzyla, ale to byla moja wina. Boomslang po wyjeciu z pudelka od razu byl rabniety.

Dlatego dla mnie wybor jest oczywisty.

__

Użytkownik
qwe

2007-05-03 01:13:15

gdzie zamawiales ??

__

Użytkownik
qwe

2007-05-03 01:14:47

ne esreality.com
jutro podam Ci linka bo zaraz ide spac a musze o 5.20 wstac :)

__

VIP
V!ct!M

2007-05-03 01:16:38

Extreme PC

__

Użytkownik
qwe

2007-05-03 01:40:29

qrde tanio...
a ile przesylka ??
za na cooling.pl kupilem za 229 ://
moj pojebany brat tam mi radzil kupic a tam drogo jest :/

__

VIP
V!ct!M

2007-05-03 03:04:10

Ja kupiłem za 215, bo dopiero potem sprawdziłem na ich stronce :D Ale zawsze kolejny komentarz na allegro się przyda ;]

Wysyłka 17, bo UPS (jak już pisałem wyjeżdżam chyba w sobotę i chciałem mieć na piątek), czyli łącznie 232 do zapłaty.

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2007-05-03 10:46:03

naprawdę :) wiem wiem :)

__

Użytkownik
qwe

2007-05-03 12:13:19

uczta sie polskiego bo juz jutro matura

__

Użytkownik
qwe

2007-05-03 12:13:29

uczta sie polskiego bo juz jutro matura http://images20.fotosik.pl/288/967c45261289987fm.gif

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2007-05-03 12:20:38

mnie nie dotyczy ;]

__

Użytkownik
cow.sndstrm

2007-05-03 15:29:54

DEATHADDER ! > ALL :D

__

Użytkownik
Kaczor

2007-05-03 19:24:19

kulka > DEATHADDER !

:D

__

Użytkownik
qwe

2007-05-03 20:30:08

chyba dopochwowa...

__

Użytkownik
Kaczor

2007-05-04 10:35:29

nie, chodziło mi o analną ;]

__

VIP
V!ct!M

2007-05-04 13:51:39

DeathAdder doszedł...

O wrażeniach estetycznych nie będę dużo pisał, bo mysz wygląda świetnie. Ergonomia - ręka na myszy układa mi się wręcz idealnie. Przez kilka pierwszych minut użytkowania bardzo sie zawiodłem... Jednak po zmianie sterowników (z 1.03 na 1.05b) mogę powiedzieć jedno - zarówno DB jak i CH mogą się schować przy tej myszy.

Niestety, jest też jedno ale - ślizgacze :/ Może niektórym one odpowiadają (cOw :DDD), ale nie mi. Obecnie mam na całej myszy naklejonych 12(!) ślizgaczy Everglide z poprzednich myszek, ale wiadomo, że to nie to samo co dopasowane (mimo iż ślizgacze nieużywane)... Nadal jak np. przesuwam mysz w dół to czuję i słyszę szuranie. Dlatego zamówiłem najtańszy zestawi mICEskatez. Cóż, zobaczymy w poniedziałek ;)

__

Użytkownik
cow.sndstrm

2007-05-04 14:01:06

bo jak sie uzywa deski z szafy jak podkladki to nie marudz ze sie nie slizgaja ;D

__

Użytkownik
qwe

2007-05-04 15:08:01

victim nie potrzebnie to zamawiales ://
tztreba bylo do MMV napisac zeby dali Ci nowa myche z dobrymi slizgaczami a jak nie to niech Ci dorzuca sklizgacze miceskatez do tego...

__

Użytkownik
qwe

2007-05-04 15:09:36

cow ja mam ten sam problem ://
slizgacze sa za niskie i spod myszku szura mi o podkladke i teraz moj qck heavy jest caly mocno starty ://
dzisiaj pisze do MMV o wymiane myszki i podkladki

__

VIP
V!ct!M

2007-05-04 15:10:31

Zobaczymy czy Ci przyjmą reklamacje :)

Jeśli mam czekać znów 3 tygodnie to już wole wydać 15 złotych...

__

VIP
V!ct!M

2007-05-04 15:10:38

Zobaczymy czy Ci uznają reklamacje :)

Jeśli mam czekać znów 3 tygodnie to już wole wydać 15 złotych...

__

Użytkownik
Kaczor

2007-05-04 15:24:23

to jest wlasnie razer, niedbalosc o szczegoly w niektorych produktach ;)

__

VIP
V!ct!M

2007-05-04 15:34:03

Słyszałeś w ogóle żeby komuś wymienili mysz z tego powodu?

__

VIP
V!ct!M

2007-05-04 16:09:24

Ta, może pieca kaflowego:F Muszę znaleźć lekcje używania forum i zrobić część trzecią - funkcja "odpowiedz" :D

__

Użytkownik
fur1

2007-05-04 16:18:43

Razera mozna kupic tylko w jednym wypadku :E JAK SIE JEST MANKUTEM!

__

Użytkownik
qwe

2007-05-04 17:42:39

zalatwiaja to w 24 godziny
maja podpisana umowe z kurierem...

__

Warning: getimagesize(http://images20.fotosik.pl/288/967c45261289987fm.gif) [function.getimagesize]: failed to open stream: Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP? in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166

Warning: getimagesize(http://images20.fotosik.pl/288/967c45261289987fm.gif) [function.getimagesize]: failed to open stream: Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP? in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

5449 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie