Dolina Rospudy / List do Kaczyńskiego

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
postal1

2007-02-22 15:07:00

czlowiek ma niewielki wplyw na zmiane klimatu

HHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAH

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 15:35:12

Sami nas do tego zmuszacie, nie uważasz? Niektórzy zachowują się karygodnie i dostępują tej kary. Jeżeli będzie trzeba będę upominał (co może później zagrozić banem) i w konsekwencji zamknę temat.

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
Chester

2007-02-22 15:37:34

ja widziałem, kiedyś mnie uprowadzili i robili na mnie badania

eee nie o tych zielonych chodzi? xDDD

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2007-02-22 15:59:55

infin_//off - probujesz mnie pouczać czy coś ? mogę iść w zakłada, że Twoi rodzice głosowali na PiS i na prezydenta - muszę przyznać, nieźli strzelce. Mogę dać rękę uciąć, że wszystkie wnioski, które tu podałeś dowiedziałeś się właśnie od swojej familii.

P.S. nie pisz do mnie imsg'ów bo nie jesteś osobą która może mi mówić co mam robić, poza tym jesteś w moim wieku i aż głupio mi się robi, że te moje pokolenie potrafi być tak głupie :(

P.S.2 Teraz zaczynam wierzyć dziennikarzom, że gry źle wpływają na umysł ludzki "człowieka", nawet ludzkie życie nie jest im ważne. Ajjjj

Peace, not green

__

Użytkownik
Tymek

2007-02-22 16:01:38

Tak, zdjęcia z lądowania na księżycu, które można zobaczyć w Internecie są zrobione w studiu na Zmieni, co oczywiście nie znaczy, że Amerykanie na księżycu nie lądowali...

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 16:03:26

"Teraz zaczynam wierzyć dziennikarzom, że gry źle wpływają na umysł ludzki "człowieka","

xD

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2007-02-22 16:05:32

tylko nie nukuj ;*

btw. infin na fotce ?

__

VIP
Grmx

2007-02-22 16:08:02

zalosna sprawa... te wszyskie krzykacze co gadaja ze to kawalek lasu, nic nie zaszkodzi... to chyba maja troszke urojone zycie. Jakos hitleryzm czy stalinizm nie rozpoczal sie od zwerbowania 10mln ludzi, zas od pewnej grupy osob. Wiec i w tej sytuacji wyciecie/zniszczenie czesci rospudy przyczyni sie do kolejnych glupich czynnosci niszczacych ekosystem. Co do drogi, to gdzies czytałem ze zostala utworzona alternatywa ktora wcale nie jest kosztowniejsza, wiec wszystko da sie pogodzic.

ehh esports.pl forum prawie jak onet.pl. komentarze typu "ZIELONI rozje*** ich" etc... tylko kretyn moze takie rzeczy gadac, bo inaczej sie tego wytlumaczyc nie da. Ja zadnym zielonym nie jestem, ale przyrode szanuje. Bo chce za 10lat móc pojechac do lasu i oddychac swiezym powietrze.

__

VIP
Sh1eldeR

2007-02-22 16:13:47

1) czlowiek ma niewielki wplyw na zmiane klimatu oraz

Nie zgadzam sie z tym. Mozesz wyjasnic, dlaczego tak myslisz? Podac jakies argumenty + zrodla? Wszystkie te informacje o przyczynianiu sie gazow cieplarnianych do powaznego ocieplenia klimatu wydaja mi sie rozsadne, szczegolnie jesli sie popatrzy np. na to co sie dzieje na Wenus :D. To, ze ilosc tych gazow w atmosferze zalezy w duzym stopniu od czlowieka tez jest IMHO logiczne. Zmniejszamy powierzchnie lasow - w Polsce, podejrzewam, zmniejszyla sie ona kilkukrotnie w porownaniu do np. okresu o 1000 lat wczesniejszego... a przynajmniej o paredziesiat procent. To powoduje, ze wiecej CO2 pozostaje w atmosferze. Spalajac paliwa kopalne, radykalnie zwiekszamy emisje tego gazu - zauwaz, ze za paredziesiat lat ma sie wyczerpac zapas tych paliw nagromadzony przez miliony lat (wyczerpalismy go glownie na przestrzeni ilu? 100? 200 lat?). Dodatkowo, od czasu gdy zaczelismy uzywac chocby samochodow i elektrowni, srednia temperatura na Ziemi rzeczywiscie rosnie, i to szybko (gdyby tak rosla z milion lat, to bysmy sie juz ugotowali).

To sa argumenty za tym, ze czlowiek (bardzo) istotnie przyczynia sie do ocieplenia, a wiec zmiany klimatu. Jesli cos wydaje sie nielogiczne lub nie wierzysz w przytoczone przeze mnie (bardzo szacunkowe) liczby, moge poszukac konkretnych zrodel.

Jakie sa argumenty za tym, ze czlowiek jednak ma - jak powiedziales - niewielki wplyw na zmiane klimatu?

__

VIP
Konri1991

2007-02-22 16:14:48

to wyłącz komputer i żarówke

__

Użytkownik
Tymek

2007-02-22 16:27:21

...ta, a na obwodnicę będą czekali 5 lat.

__

Użytkownik
Tymek

2007-02-22 16:40:36

Naoglądali się ludzie Inconvienent Truth i teraz się nam namnoży obrońców natury. W tym filmie została przedstawiona jedynie cząstka prawdy na tematy związane z globalnym ociepleniem itd. Oczywiście, że człowiek ma wpływ na klimat jaki panuję na świecie, ale nie tylko od nas to zależy. Ciekawe czemu nikt nie wspomniał o wzmożonej aktywności słońca przez ostatnie 50 lat i o tym, jak duży wpływ na temperatury na Ziemi mają np. wybuchy wulkanów? współczuję ludziom, którzy budując swoją opinię na ten temat opierają się tylko i wyłącznie na jednym filmie.

Mało tego... doktoratu z ochrony środowiska nie posiadam, ale wydaję mi się, że zmiany klimatu na Ziemi to normalna kolej rzeczy. Ktoś chce zaprzeczyć? I nie mówię tutaj tylko o tym, że w dziejach naszej planety mieliśmy epoki lodowcowe, jak i okresy, w których średnie temperatury były znacznie wyższe niż obecnie. Klimat się zmienia, nie tak dawano temu ludzie podróżowali zimą do Skandynawii po zamarzniętym Bałtyku, w innych latach w Polsce utrzymywał się klimat i średnie temperatury podobne do tych, które panują we Włoszech/Hiszpanii, produkowaliśmy wtedy dużo wina i takie tam ;D.

BTW, polecam artykuł [url=http://www.crichton-official.com/speeches/speeches_quote04.html]Aliens Cause Global Warming[/url] - nie sugerować się tytułem ;-). Chociaż dużo tu trudnych słów i z pewnością nie wszystko zrozumiecie, poznacie temat z bardziej obiektywnego punktu widzenia.

__

Użytkownik
Bezołowiowy

2007-02-22 17:01:21

wreszcie jest szansa na urozmaicenie polskich drog, a tu obroncy natury staraja sie wszystko spieprzyc. malo macie lasow? jak paokuba napisal, lepiej zatroszczyc sie o zycie ludzkie, a nie bronic paru zabek. a siedzcie sobie na tych drzewach. najwyzej zostaniecie zcieci razem z nimi.

__

Użytkownik
w1n

2007-02-22 17:02:41

[+] prawidłowo, zaczyna sie od siebie a nie od "naprawiania" innych

__

Użytkownik
icee

2007-02-22 17:35:56

Kretynśki komentarz.

__

Użytkownik
liman

2007-02-22 17:39:35

KOMENTARZ #51;

Moglbym wymienic numery tygodnikow publicystycznych (Newsweek, Wprost, Polityka), w ktorych na przestrzeni kilku miesiecy trafialem na artykuly obalajace mit "globalnego ocieplenia" spowodowanego emisja tlenku wegla, ale to nie mialoby sensu. Znacznie wazniejszy jest zdrowy rozsadek ktory mowi, ze nawet 6 miliardow+ ludzi nie jest w stanie na przestrzeni kilkudziesieciu lat doprowadzic do epoki lodowcowej.

__

Użytkownik
liman

2007-02-22 17:48:37

Jakos hitleryzm czy stalinizm nie rozpoczal sie od zwerbowania 10mln ludzi, zas od pewnej grupy osob.

Przypomina mi sie to dosc stare prawo, wedle ktorego im dluzej trwa dyskusje, tym wieksze sa szanse na przyrownanie jednej stron do nazistow. Jego autor powinien wziasc poprawki na lewicowcow, w ich przypadku te szanse rosna dwukrotnie szybciej (jako ze kazdy czlowiek, ktorego rozsadek zmusza do uznawania pogladow ekoterrorystow za nielogiczne badz nieuzasadnione jest przeciez faszysta).

__

Użytkownik
[PAO]_KUBA_[PL]

2007-02-22 17:49:34

masz racje zakładając że te 6miliardów ludzi to nie sa Polacy xDDD

__

VIP
Konri1991

2007-02-22 17:56:25

Jeśli już chcemy zmniejszyć zużycie prądu, sortować śmieci to weźmy się za to porządnie. Większości społeczeństwa nie przekona nawet najlepsza reklama w telewizji, a to ta większość społeczeństwa dopiero może coś zmienić.

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 17:57:17

wyjaśnij, dlaczego?

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 18:06:58

z tego co wiem to żyjemy miedzy jedną epoką lodowcową a kolejną, prędzej czy później zejdzie kolejna i tak się wszystko kręci ;] najpierw ciepło, a później nam przymrozi natura troszku : P

zeszliśmy na tematy naukowe to i ja coś dorzucę xD

co bedzie jesli Wam powiem, że jest globalne ocieplenie a lotu na świecie w ostatnich 10 latach przybyło?

co bedzie jezeli Wam powiem, że dziura ozonowa jest od około 30 lat? czyli dokładnie od momentu w ktorym nauczylismy się ja badac? moze byla zawsze... itd itd

koniec tych mądrosci : P

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2007-02-22 18:10:11

te z żabami to było ode mnie ! :]

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2007-02-22 18:12:08

nie widzisz jego avatara ?:]

__

VIP
grubyBubu

2007-02-22 18:13:49

500 lat odrazu. Wystarczy ze UE powie nie dla tej obwodnicy i nie bedzie jej wcale bo z $ nici.
Dlatego chyba lepiej poczekac...

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 18:30:54

; D

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 18:33:35

teraz zauwazylem edit, a nie wiem :P

__

Użytkownik
Tymek

2007-02-22 18:38:47

Nie wiem ile konkretnie, 5 lat tak palnąłem, bo to pierwsze co mi przyszło do głowy - dłużej w każdym razie. A co do UE to i tak się zgodzi...

__

Użytkownik
icee

2007-02-22 18:42:45

Rzucasz się dlatego, że uważasz że mam inne poglądy. Nie wiem skąd myśl, że jestem przeciwny budowie drogi przez dolinę rospudy. Ja tylko stwierdziłem, że jego post, może i w obronie dobrego stanowiska jest kretyński.

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2007-02-22 18:47:39

pokaż mi gdzie ja tak napisałem ? ja tylko mowie o Twoim avatarze ;)

__

Użytkownik
icee

2007-02-22 18:48:19

Ponieważ kompletnie nic nie wnosi. Jeśli chodziło o to, że grumx ma zacząć od siebie to pojawia się pytanie, jak niby ma to zrobić. Nie wiem jak można porównywać wycinkę unikalnego środowiska z segregacją śmieci. Zresztą, nie mam nawet pewności że grumx już tego nie robi.

Jeśli mam go rozumie dosłownie to jest to już kompletna żenada. Bez pewnych osiągnieć techniki po pprostu nie da się żyć. To nie jest tak, że albo nie dbasz o środowisko, a jak dbasz, to wypie*dalaj do lasu polować z dzidą. Trzeba znaleźć kompromis.

__

Użytkownik
icee

2007-02-22 18:50:46

Pokaż gdzie ja napisałem, że ty to napisałeś? Gdybym napisał coś, co by ci pasowało to byś nic nie napisał.

Co ma do tego mój avatar?

__

Użytkownik
suri

2007-02-22 18:54:36

za 5 lat koniec swiata i czym tu sie przejmowac? :D bedzie tak jak powiedzial kononowicz: "nie bedzie niczego" :D

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 18:55:06

"Bez pewnych osiągnieć techniki po pprostu nie da się żyć" ależ da się to że Ty nie potrafisz to nie znaczy że inni nie potrafią : )

__

Użytkownik
icee

2007-02-22 18:55:13

Śmiesznie jest walnąć mordkę nie wiedząc co napisać.

__

Użytkownik
icee

2007-02-22 18:58:55

Nie da się bez obniżenia standardu życia. Ja nie zrezygnowałbym np. z elektryczności, ponieważ wpływ na ochronę środowiska nie byłby równy kosztom, jakie ja musiałbym ponieść.

Nie popadajmy w skrajności.

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 19:03:33

To Ty tak uważasz a Twoje zdanie po mnie spływa : D

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 19:05:04

Ja tez nie, ale są tacy co rezygnują.

__

Użytkownik
icee

2007-02-22 19:08:39

Co nie oznacza, że każdemu kto próbuje chronić środowisko trzeba pisać "to wyłącz komputer i żarówke". Takie posty są ch*ja warte.

__

VIP
Van Helsing

2007-02-22 19:17:53

To ja zapytam tak, czy Twój komentarz #54 wnosi coś do dyskusji? Nie, więc chcąc nie chcąc zrobiłeś praktycznie to samo co conr4d tylko conrad polecił koledze zmienić siebie nie innych a Ty nie wniosłeś nic. : D

ofc nie mam nic do WłatcyMóch! żeby nie było.

__

Użytkownik
Rzeźnik

2007-02-22 19:18:14

coś mi się wydaje, że podbudowanie tam trasy za bardzo nie powiększy dziury ozonowej albo efektu cieplarnianego. D. ozonowa to głównie freony wykorzystywane do produkcji aerozoli. i takie tam gówienka, e cieplarniany to za głównie potężne zwiększenie się wydzielania metanu?? -> czytaj mamy powyżej 18 miliardów krów na świecie, które robią kupę i wydzielają metan (może to i śmieszne, ale prawdziwe..||..zaraz usłyszymy: zmniejsz efekt c. - pij mniej mleka xD) A poza tym ta trasa jest potrzebna mieszkańcom Augustowa, bo chyba to nie dorzeczne, że matki boją się puścić swoje 6,7,8 letnie dzieci, gdyż tiry szaleją po ulicach...ekolodzy prosimy o opanowanie i racjonalne myślenie !!? serdecznie dziękujemy btw. bardziej denerwuje mnie, że państwo zdradziło(tak! to była zdrada) swoich żołnierzy (szpiegów) i ich informatorów..brawo dla PiS`u coś im się udało..szkoda, że zdrada;/

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2997 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie