Studia, kierunki, opinie

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
Pajda

2007-01-11 23:36:28

Obecnie dziennikarstwo :P
A w podstawowce zobaczylem reklame PJWSTK w gazecie i zdecydowalem, ze tam pojde. No i w sumie poszedlem :P

__

VIP
rostek

2007-01-12 00:24:35

studia studiami, ale jedno jest pewne, ze przed sesja bedzie tak:
[url=http://rutra701.wrzuta.pl/audio/jpwpQ8ixBc/]http://rutra701.wrzuta.pl/audio/jpwpQ8ixBc/[/url]

i

[url=http://sesja.patrz.pl/]http://sesja.patrz.pl/[/url]

__

VIP
priAm

2007-01-12 01:46:35

Cytat z forum innego:
"Po ch*j być inżynierem, skoro nie ma przemysłu." ; D

__

Użytkownik
LaM

2007-01-12 03:06:14

1. Politechnika Warszawska
2. Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie
3. Politechnika Wrocławska
4. Politechnika Śląska w Gliwicach
5. Politechnika Gdańska
6. Politechnika Poznańska
7. Politechnika Krakowska
8. Politechnika Łódzka
9. Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie
10. Akademia Marynarki Wojennej w Gdyni

Źródło: ranking "Rzeczpospolitej" i "Perspektyw" 2005.

__

PRO
Lucas

2007-01-12 06:19:48

Akademia Marynarki Wojennej?

A co to?

Jak juz to Akademia Morska, a nazwe dawno zmienili. Tyle warte sa rankingi.

__

VIP
Krypton

2007-01-12 10:57:38

Ten to sie zawsze przyczepi :D

__

Użytkownik
t2

2007-01-12 18:25:31

E, wcale nie jest tak strasznie ;).

__

Użytkownik
t2

2007-01-12 18:26:48

Programowania naucza Cie na studiach, nie musisz tego umiec juz w liceum.

__

VIP
Van Helsing

2007-01-12 18:34:34

Miałem c++ w pierwszej liceum - odpuściłem początek a potem nie mogłem nadążyć (nie chciało mi się w sumie) i 1 semestr w 2 liceum (wtedy na nauke 1 klasy bylo już za poźno i jakimś cudem przetrwałem) w sumie to nie jest trudne ale nie nauczyłem się ; /

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
t2

2007-01-12 18:36:06

[url=http://www.amw.gdynia.pl/]Akademia Marynarki Wojennej w Gdyni[/url]
[url=http://www.wsm.gdynia.pl/]Akademia Morska (Wyzsza Szkola Morska) w Gdyni[/url]

__

Użytkownik
t2

2007-01-12 18:55:15

Ja jestem na drugim roku informatyki na PG i dopiero tu sie uczylem programowac, zreszta wbrew pozorom sporo bylo takich osob, u mnie w grupie pewnie z polowa. Na pierwszym semestrze zaczeli z C++ od poczatku i nie bylo jakiegos morderczego tempa.

__

Użytkownik
obni

2007-01-12 19:05:22

Jestem na 2 roku automatyki i robotyki :) Kierunek bardzo ciekawy. Po studiach prace znajde praktycznie w kazdej gałezi przemysłu :P

__

Użytkownik
obni

2007-01-12 19:08:01

tak lepiej iść na zarzadzanie i zostać prezesem :P

__

VIP
Van Helsing

2007-01-12 19:16:40

hmm do ja miałem mordercze tempo w liceum i pomyslałem że jak tak ma być to po studiach pomyslę o tym..

__
Miejsce na Twoją reklamę!

VIP
Pajda

2007-01-12 19:41:42

No dokladnie, ja teraz mam francuski, a wczesniej juz przerabialem rosyjski (podstawowka) i niemiecki (liceum).

__

VIP
Pajda

2007-01-12 19:56:03

U mnie na PJWSTK wiekszosc grupy nie miala wczesniej kontaktu z programowaniem i jakos sobie radzili, chociaz w wiekszosci byli bardzo mocni z matmy/scislych. Tyle ze pierwszym jezykiem byla Java (i bardzo dobrze moim zdaniem bo jest swietna by sie uczyc). Chociaz z tego co wiem inny wykladowca zamiast zaczynac prosto od algorytmow wprowadzil sobie na kilka pierwszych zajec Rexxa jako poczatek i wspolczulem jego studentom :P
Za to gorzej sie robi na drugim semestrze bo Java przechodzi na warsztaty programistyczne, programowanie na c++, a w systemach operacyjnych sa skrypty ze wstawkami c i na kazdy z tych przedmiotow 2-3 programy w tygodniu trzeba napisac co daje 6-9 programow na tydzien i jest zabojczym tempem :P

__

PRO
Lucas

2007-01-12 20:27:16

Zwracam honor.

Zapisywac sie - bo MON to pierwsze chce zlikwidowac :)

__

VIP
Grmx

2007-01-12 21:01:14

o kurwa... ale na zalosnych forach przebywasz :/

__

VIP
3Months?ping500

2007-01-13 12:24:42

jezeli chodzi o przyszlosc to nanotechnologia

__

VIP
vader

2007-01-13 12:32:22

Dokladnie - rzez.

__

VIP
vader

2007-01-13 12:38:10

Moja rada - idz na to, co naprawde lubisz robic. Wydaje sie to banalne, ale przemysl to. Maly procent ludzi pracuje w specjalizacji, jaka skonczyli na studiach. Tak na prawde (oczywiscie w zaleznosci od tego, co chcesz robic) papierek o ukonczeniu przydaje sie pare lat po studiach, jesli chcesz dostac pierwsza, dobra prace, ktora pozwoli Ci zgromadzic jakis kapital do dalszej dzialalnosci :)

Ja jestem na automatyce i robotyce na AGH (niby najlepszy wydzial w kraju) i powiem, ze nie podoba mi sie tam praktycznie w ogole. AGH na tym wydziale to jest archaiczna uczelnia, sredniowieczne metody nauczania zalosna kadra i ogolnie oczywiscie ciezko. Chcac miec srednia powyzej 4.0 musial bym zasuwac jak maly samochodzik, a trzeba przeciez jeszcze studiowac.

Jak chcesz isc na techniczne a naprawde nie interesujesz sie matma, fizyka itp. (tak jak jest to w moim przypadku), nie rob tego, bedziesz sie strasznie meczyl i caly czas myslal o zmianie.

__

VIP
priAm

2007-01-13 13:19:21

vdr, a znasz jakieś interesujące kierunki? Wiem, że to nie jest takie proste wybrać coś dla kogoś innego, ale podejrzewam, że Ty byłeś w takiej sytuacji jak ja, że nie wiedziałeś co tak naprawde chcesz robić i wybrałeś najlepszy wydział w kraju...a teraz na co byś poszedł?

__

VIP
vader

2007-01-13 13:32:10

Wiesz co, wtedy wydawalo mi sie ze wiem. Myslalem ze ten kierunek, na ktorym jestesm bedzie ciekawszy i ze wyglada to nieco inaczej. Owszem, nie jest zly. Rysunki techniczne, zabawa w uczenie sie czesci maszyn, technologie wytwarzania itp. sa fajne, moglbym sie tego uczyc. Ssą glownie matma i fizyka :D

Ale liczy sie tez cala 'otoczka' ... nie pasuje mi ten kierunek. Na wydziale, poza paroma wyjatkami, sa tacy sami smieszni, zapuszczeni bladzi, zarosnieci informatycy z wytrzeszczem nie potrafiacy zamienic 3 normlanych zdan. No i sam wyglad ... moj wydzial to stary, niezadbany budynek, niespecjalnie wygladajace zaplecze techniczne (mimo, ze teoretycznie najlepsze w kraju :D). Mi sie nie usmiecha siedziec otoczony lozyskami, kablami i monitorami grzebiac w jakis wnetrznasciach maszyn.

Teraz bym poszedl na zarzadzanie i inzynierie produkcji - czyli mniej wiecej to na czym jestem, ale od strony bardziej 'ekonomicznej i biznesowej'. I wlasnie tam sie pewnie przeniose.

__

VIP
vader

2007-01-13 13:36:41

Jak chcesz przyszlosciowy kierunek techniczny, to idz na budownictwo. Prawdopodobnie jesli cofnal bym sie o rok, tam bym wlasnie poszedl :>

I nie pchaj sie w ekonomie, jesli chcesz tego typu rzeczy to tylko na super-prestizowych uczelniach, takich jak SGH, akademie ekonomiczne itp. bo inaczej, zasilisz tylko szerego poslkich ekonomistow sredniego rzedu, ktorych jest tysiace :)

__

VIP
priAm

2007-01-13 13:41:46

możesz coś więcej vdr rozciągnąć o zarządzaniu i inżynierii produkcji?

__

VIP
priAm

2007-01-13 13:55:15

Na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji (Wydział Górnictwa i Geoinżynierii, studia stacjonarne, inżynierskie) , dla kandydatów z nową maturą wskaźnik ten jest określony na podstawie wzoru:

matura z matematyki lub fizyki lub chemii lub informatyki lub biologii lub geografii + liczba punktów uzyskana na maturze pisemnej z języka obcego nowożytnego - wymagania nie są jakieś wygórowane, np. nie trzeba zdawać fizyki, matmy i chemii na raz :P

__

VIP
vader

2007-01-13 14:08:24

A patrzyles kumarku w ogole na wymagania na innych uczelniach? Domyslam sie, ze od zeszlego roku sie niewiele zmienilo, a w zeszlym roku na 95% uczelni nie trzeba bylo zdawac matmy, fizyki i chemii na raz, bo wystarczyl jeden z nich :)

Ogolnie zarzadzanie i inzynieria produkcji, to praca na stanowisku menedzerskim od strony ekonomicznej + od strony nieco technicznej (glownie technologie produkcji, materialoznawstwo itp.). Przynajmniej tak to wyglada w moim pojeciu :)

__

VIP
priAm

2007-01-13 14:13:54

no to ciekawie, a czy Twoje wiadomości pozwalają Ci stwierdzic, czy jest tam duzo mat-fizowych przedmiotow? Poza tym, juz zupelnie teoretycznie, bo do matury dalego, na taki jak ten kierunek 700-800 pkt starcza?

__

VIP
Pajda

2007-01-13 14:14:41

Matura z informatyki nie jest zla, sam zdawalem bo akurat wprowadzili na moj rocznik. Informe w liceum mialem tylko przez pierwszy rok i wiadomo olewa sie zasadniczo lekcje, ale wystarczylo na dwa dni przysiasc i pouczyc sie samemu m.in. pascala i juz.

__

VIP
priAm

2007-01-13 14:17:54

ale mowisz aby zdac, czy zdac bardzo dobrze? :)

__

VIP
Nas1R

2007-01-13 15:11:42

byłem za ZiPie(zarządzanie i inżynieria produkcji, bądz Zapić i Poruchać, czy Zabawa i Przyjemności) do stycznia i zrezygnowałem. Kierunek jest prosty w porównaniu np. do budownictwa gdzie jest hardcore. Dostać sie na ZIP- niema problemu- nie zdawałem fizy, cienko miałem zdaną mature z matmy i sie dostałem :) do Zielonej Góry :) Ale kierunek mi niepasował, rysowanie jakiś rysunków złożeniowych, zadania z matmy, przej**ana chemia i mechanka gdzie niemasz pojęcia o co chodzi, albo wykłady z wprowadzenia do techniki (co powinno nazywać sie wpowadzenie do snu raczej) tez niewiesz o co loto, a potem masz to zaliczyć :) W gruncie rzeczy to jedyny przedmiot jaki mnie tam interesował to makroekonomia :) Miałem all zaliczone narazie, ale po co studiować coś, co cie totalnie nie keci. W wiekszosci to matma i fiza tam jest przydatna. Z zarządzania możesz tam tylko liznąć lekko wiedze, a bedziesz obryty z inżynierii produkcji jako takiej. Dlatego mi to niepasowało.

Ogólnie po tym kierunku przebierasz w ofertach w kraju i zagranicą, a zdac go nie jest trudno. Tylko musi cię rajcować obliczanie jakichś pierdoł na mechanice, czy lubić rysować rysunki, gdzie niektóre to 12 h bitego rysowania, wymiarowania, jakieś tolerancje kształtu i położenia itp. Jak nie lubisz matmy ani fizyki, czy tymbardziej chemii to nie polecam tego kierunku. Ale jak potrafisz to znieść i wytrzymac dla dobrego papierka- to jak najbardziej, trafny kierunek.

Natomiast budownictwo to przesrany kierunek. Ciagłe wkuwanie, roziązywanie, i znowu wkuwanie. A już o rysowaniu nie wspomne, bo to co tam sie dzieje to masakra. Jak już to 3 x NIE dla budownictwa :) Kierunek dobry w perspektywie pracy, ale ciężki strasznie.

Mam nadzieje że pomogłem :)

peace

__

VIP
priAm

2007-01-13 15:16:25

biorąc pod uwagę, że tak samo jest na agh, bo interesuje mnie głównie kraków, to dałeś mi dużo tę wiadomością ; ) nie lubie fizy czy chemii, ale potafie to znieść i jakby się przyłożyć w elo mieć 4, a co dostania się, pewnie na agh jest trudniej..

__

Użytkownik
t2

2007-01-13 15:17:30

Ja mialem zabojcze tempo na drugim semestrze - algorytmy implementowane w ANSI C, co chwile nowe zadanka, rozwiazania oceniane przez serwer ([url=www.spoj.pl]spoj.pl[/url] - do dzisiaj budze sie w nocy z krzykiem). Bylo z tym troche nerwow, bo rozwiazanie konretnego zadania bylo z kazdym kolejnym dniem nizej punktowane, a dla podgrzania atmosfery mozna bylo sobie zawsze sprawdzic biezacy ranking - czyli kto, co i na ile punktow napisal. Teraz wpajaja nam glownie Asemblera (i przy okazji tego przedmiotu odnosze dziwne wrazenie, ze doszli do wniosku, ze jest za duzo osob na roku...), do tego sa 2 przedmioty zwiazane z C, ale tu juz bardziej chodzi o algorytmy, nie nauke jezyka.

__

Użytkownik
gÓpek

2007-01-13 15:20:26

Widzisz ja tez nie znosze rysunku technicznego ani niczego tkiego. Nie mam o tym pojecia ale jednak jestem na budownictwie;-) Tak sie sklada ze w ta srode mam kolosa semestralnego z geometrii wykreslnej i juz teraz wiem ze uwale bo wole zaliczyc pozostale piec w tym tygodniu zeby pozniej miec wiecej czasu na przygotowanie sie ;-) Da rade przezyc od warunkiem ze na cwiczeniach kiwasz glowa do prowadzacego dajac mu do zrozumienia ze wiesz o czym on pier***** ;- D

__

VIP
Shiro_4

2007-01-13 15:21:14

"Mi sie nie usmiecha siedziec otoczony lozyskami, kablami i monitorami grzebiac w jakis wnetrznasciach maszyn."

Lol stary, a myslales, ze na air to krecic hula hop i skakac przez kozla ucza :D ? No normalnie nie moge, mi sie wydaje, ze sama nazwa kierunku wskazuje na to co bedziesz robil :D!

__

VIP
3Months?ping500

2007-01-13 15:31:39

eh, na którym wy jestescie roku? bo ja na 3 na polibudzie sl wydzial mechaniczny technologiczny i matma jest tylko 3 semestry a fizyka 2 i da sie to zaliczyc wiec nie przesadzajcie.

__

VIP
vader

2007-01-13 15:39:23

Jakich 700-800 pkt :> ?

Przeliczniki zmieniaja sie co roku, ale jesli mowisz o limicie 1000 pkt (zeszloroczny przelicznik AGH), to majac 700-800 dostajesz sie tam bez zadnego problemu! :)

To co pisal cmx moze jest i prawdziwe, ale na "ZiPie" na AGH nie ma chemii. Na pierwszym roku rowniez nie ma fizyki + rysunkow, wiec nie ma sie czym tak stresowac. Swoja droga rysunki nie sa takie zle jak je opisuje - jesli masz wyobraznie przestrzenna to sobie bez problemu poradzisz. Jesli nie, to jednak wybierz cos innego :)

__

VIP
vader

2007-01-13 15:41:03

Haha no idac na studia, myslalem ze sie moze do tego jakos przekonam. Teraz stwierdzam, ze nie. Gdize studiujesz AiR?

__

Użytkownik
gÓpek

2007-01-13 15:42:55

Fizyka na maturze jest jak najbardziej do zdania! Nie rozumiem tego strachu przed nia. Wydaje mi sie ze wynika to z tego ze przez te trzy lata gimnazjum i kolejne trzy liceum wszyscy nauczyciele wymagaja jedynie WKUCIA wzorow i jakiejs teorii zamiast pomoc uczniom zrozumiec podstawowe zjawiska fizyczne. A wracajac do tematu matury z fizy to mi sie udalo je zdac na "oszalamiajace" 54% na podstawie przy wkladzie pracy godzina tygodniowo przez 3 miesiace przed matura;-) przemilcze wynik z roszerzonej bo nei ma sie czym chwalic;-P Na studiach jest juz znacznie lepiej a laboratoria fizyczne sa naprawde ciekawe;-) DOdatkowo nalezy pamietac ze fizyka w polaczeniu z matma otwiera wam drzwi na prawie kazde techniczne studia w kraju;-)

__

VIP
Shiro_4

2007-01-13 19:39:53

na pwr :P

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2997 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie