Studia, kierunki, opinie

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
priAm

2007-01-10 00:48:08

Hej. Jak sami zapewne wiecie czas w szkole średniej leci jak szalony i matura Romana wraz z pójściem na studia zbliża się coraz bardziej. Chciałbym się dowiedzieć od Was, co myślicie o takich kierunkach, jak reklama, public-relations i powiązanych? A może znacie jakieś inne, ciekawe kierunki (nie koniecznie 'powiązane'). Co prawda dopiero półrocze pierwszej klasy, ale warto byłoby się już nastawić na to, co chcę robić później i czego uczyć ; )

edit/
Macie może odnośniki do jakichś zapowiedzi na najbliższe 5-10 lat? Na co będzie zapotrzebowanie, jakie kierunki będą oblegane etc?

__

VIP
cwir3k`

2007-01-10 01:20:36

Pytanie: kto ci da po tym prace, skoro teraz kazdy na to chce isc (na szczescie odpuscilem sobie stosunki meidzynarodowe) ..

W Polsce potrzeba inzynierow, nawet po jakims nieciekawym budownictwie jestes rozchwytywany jak cieple buleczki i mozesz sobie przebierac w ofertach... troche zaluje, ze nie zlozylem papierow na polibude, chociaz na PK jest okropnie, nikt nie poleca tej uczelni, ale licze ze za pare lat bedzie boom na towaroznawcow i nie bede zalowac swojego wyboru ;-) Zreszta wiekszosc osob nie pracuje w swoim zawodzie i tak..

tak wiec idz na cos technicznego, potrafiac pisac po polsku i angielsku, a ponadto posiadajac scisla wiedze tez mozesz byc swietnym dziennikarzem, ba - nawet ekspertem ;-) wiem to z wlasnego doswiadczenia czy z dosw. mojego kumpla, ktory studiuje automatyke i pisze m.in. autoklubu :) a w takim autoswiecie nie ma NIKOGO po dziennikarstwie :D tak wiec studia humanistyczne to raczej strata czasu :) marketing, zarzadzanie? - przeczytasz 2-3 ksiazki i masz to opanowane, ale budowac mostow w ten sposob sie nie nauczysz :)

__

VIP
priAm

2007-01-10 01:30:10

no tak, human czy dziennikarstwo to jak mówisz strata czasu, ale z drugiej strony piszesz o studiach ścisłych. Tam na pewno jest pełno matematyki razem z fizyką. To, że nie przepadam za tym (choć nie mam z tym żadnych problemów), chyba stanowi problem, no nie? Poza tym co mogę robić po takim budownictwie czy np. po wydziale Inżynierii Lądowej i Środowiska?

__

VIP
cwir3k`

2007-01-10 01:37:28

nikt ci nie powie co robic, wszystko zalezy od Ciebie :) jak cie to zainteresuje to sobie poradzisz ;)

__

VIP
zik

2007-01-10 02:04:33

taki maly offtop: kto z was studiuje reklame czy cos podobnego ? plz imsg me :)

__

VIP
Pajda

2007-01-10 11:47:54

Oczywiscie nie trzeba konczyc dziennikarstwa by byc dziennikarzem, ale powiem Ci, ze to widac, ze na esp nie mamy nikogo po tym kierunku.

__

VIP
Pajda

2007-01-10 11:50:53

Przy wszelkich budownictwac itp. dla mnie jest jeden podstawowy problem, ktorym jest rysunek techniczny. Nigdy, ale to nigdy w podstawowce (praca technika) i liceum (fakultet) nie moglem zniesc rysunku technicznego, a mysl, ze mialbym przy takich i to bardziej skomplikowanych siedziec codziennie skutecznie odstrasza :P

__

Użytkownik
Xsi

2007-01-10 14:29:55

ja tak mialem z wypracowaniami z polaka :ASD

__

Użytkownik
e2

2007-01-10 14:40:02

ja też... i zobacz jak skończyłem :D

__

VIP
priAm

2007-01-10 14:52:53

wszak nikt nam za to nie płaci, prawda? :)

__

VIP
priAm

2007-01-10 14:57:49

a co myślicie o takich kierunkach jak:
- ekonomia (która podobno jest oblegana, dużo matmy, ale da rade przezyć)
- fotografia(?) na ASP
- bankowość(?)

W ogóle są wg Was jakieś ciekawe kierunki humanistyczne?

__

VIP
Grmx

2007-01-10 15:17:13

sorry ale:
1) nie
2) nie
3) nie
wszystko oklepane z 100000 iloscia studentow, gdzie co 1000 moze znalesc prace. Tak jak przedmowca, idz na politechnike, ... to jedyny sensowny wybór w tych czasach. Kazdy potrzebuje inzynierow(mgr.inz)... nie mowiac tylko o polsce ,ale o calej europie.
No i nie bedziesz mial wielkich problemow z dostaniem sie, bo kazdy sie teraz boi matmy i fizy na maturach...i to blad...ale za 2-3 lata ludzie sie obudza , iwtedy politechniki wrócą do łask :)

__

Użytkownik
Bs0d

2007-01-10 15:38:11

Osobiście popieram Grumxa. Jakoś nie mogę pojąć co takiego sprawia że tyle ludzi chce iść na uczelnie humanistyczne. Wiadomo, taka psychologia, filozofia czy marketing to całkiem fajna sprawa. Tylko że jako drugi kierunek lub wypełniacz czasu w przypadku jego nadmiaru. Studia to niby poszerzanie swoich horyzontów, ale w dzisiejszych czasach chyba ważniejsze są możliwości zatrudnienia po studiach niż samo studiowanie dla studiowania. Dlatego imho dwie główne gałęzie na które warto iść to albo coś z medycyną jak ktoś ma oczywiście predyspozycje albo właśnie kierunki inżynierskie na polibudach.

__

Użytkownik
Bs0d

2007-01-10 15:40:15

To że robisz coś za darmo nie znaczy że nie powinieneś tego robić profesjonalnie. Oczywiście to tylko teoria :P

__

VIP
priAm

2007-01-10 18:18:35

no tak, ale pieniądze bardzo motywują do działania, co nie zmienia faktu, że każdy tutaj stara się wykonywać powierzone mu zadanie jak najlepiej potrafi ; )

__

VIP
Pajda

2007-01-10 18:19:47

Fotografia mogla by byc nawet ciekawa, ale to zdecydowanie za droga zabawa, no chyba ze masz naprawde dobre zarobki :P

__

VIP
priAm

2007-01-10 18:22:49

no tak, ale jak sami mówicie, aby dostać się na coś związanego z inżynierią trzeba zdać maturę m.in. z fizyki, pomijając już to, że musi mi się podobać to, czego będę się uczył i jaką ew. pracę wykonywał. Tymczasem chce zdawać z polskiego, angielskiego, historii, matematyki i wosu, co raczej wskazuje na..human.

__

VIP
Pajda

2007-01-10 18:27:14

Wiekszosc ludzi studiuje zeby studiowac. Tzn. bo sie powinno, zeby byl papier i ewentualnie jeszcze kwestia wojska. Dlaczego humanistyczne? Bo wiekszosc osob woli siedziec w notatkach i kuc bezmyslnie bzdety, daty itp. niz probowac glowa rozwiazywac problemy i prowadzic obliczenia. Ja szczerze mowiac nie chce ani tego ani tego, chociaz tego drugiego unikam tylko dlatego, ze z wlasnego lenistwa mam ogromne braki z dawnych lat.

__

VIP
Pajda

2007-01-10 18:30:46

To idz na angielski dalej, albo inny jezyk.
Ja bym chetnie poszedl na japonski tylko strasznie ciezko sie dostac.

Jezeli masz mozliwosc rozwaz tez uczelnie prywatne. Czesto troche lepiej maja niektore rzeczy poukladane niz betony na panstwowych.

__

VIP
priAm

2007-01-10 18:43:35

w roku maturalnym zdaje CEA już, według założeń mojej umowy z Empikiem : ) ale co w tym kierunku? Filologia?

__

VIP
cwir3k`

2007-01-10 19:01:05

fizyka w liceum jest nudna, tylko rycie glupich zadan, wzorow itp. na studiach, przynajmniej u mnie laborki byly nawet ciekawe :)

__

Użytkownik
m3ribo

2007-01-10 19:09:37

ekonomia jest tak samo bezprzyszłościowa jak marketing i zarządzanie

__

Użytkownik
m3ribo

2007-01-10 19:15:13

Tylko czy matura z fizyki jest po prostu do zdania? Czy wystarczy wkuć te wzory i za pomocą logicznego myślenia uda się zdać przynajmniej podstawoą na te 30%?

Osobiście teraz jestem w Tecnikum Elektronicznym i na studia bym się wachał między informatyką a automatyką i robotyką. Ew. gdybym się jednak nie zdecydował na maturę z fizyki uderzałbym w studia menagerskie.

__

Użytkownik
Bs0d

2007-01-10 19:16:47

Na angielski?? I co potem? To już nie te czasy kiedy nikt nie umiał po angielsku mówić i masa tłumaczy była potrzebna. Teraz już chyba takiego zapotrzebowania nie ma a po angielskim czym się możesz pracodawcy pochwalić? Ze znasz jeden język obcy, i to angielski? :D Bez żartów proszę :P

__

VIP
Pajda

2007-01-10 19:33:06

Jak to co? Do prywatnej szkoly jezykowej i uczyc rodakow co z kraju chca uciekac :P
Przeciez od paru lat nauczycieli angielskiego importujemy czesto chociazby z ukrainy.

__

VIP
priAm

2007-01-10 19:33:41

menagerskie? powiedz cos wiecej ; >

__

VIP
Pajda

2007-01-10 19:37:16

W sumie racja, mam znajomego na PW na fizyce. Goraco mnie namawial, ze fajnie zeby tez pojsc i w sumie kusilo mnie nawet.

__

Użytkownik
unit10

2007-01-10 19:49:37

Z tego co czytałem i co mam teraz na kursie to człowiek w dzisiejszych czasach będzie musiał zmieniać zawód ok. czterech razy, po to aby dostosować się do norm panujących na rynku.

Chcesz być bogaty- prawo(zobacz Lucasa, pouczył się i teraz tylko odcina kupony do emerytury ;ASD).

Coś co było podane tutaj-japoński. W każdym razie żeby był to język egzotyczny. szwagier ostatnio musiał wynająć tłumacza chińskiego, okazało się że osób z certyfikatem na Śląsku jest...3 a w kraju ok 20. Gość bierze 450zł od godziny tłumaczenia(konferencje itp). Teraz sobie wyobraź że nie ma konkurencji..

Coś co mnie zawsze fascynowało to bankowość. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Giełda, choć idzie się jej samemu nauczyć jest pełna tajemnic.

__

Użytkownik
m3ribo

2007-01-10 20:13:12

pochodne od zarządzania i marketingu tak więc w sumie bezprzyszłości bo ludzi na takich kierunkach jest masa, wszystko zależy od kierunku w jakim te studia byś chciał póżniej kontynouwac od podstawowego zarządzania firma do jakichś sposobów produkcji,rozwoju rożnego rodzaju przedsiębiorstw czy zwykłej pomocy przy wypełnianiu dokumentów z prośbą o dotacje. Osobiście z całej tej masy "specjalizacji" przypadło mi to do gustu [url=http://www.wip.edu.pl/index.php?s=18]KLIK[/url]

__

Użytkownik
m3ribo

2007-01-10 20:17:33

dwie #24 są więc odpisuje tutaj : P

Do tych studiów menadżerskich z tego co się rozgladalem po google to są to w wiekszościu studia podyplomowe po marketingu, więc praktycznie bezprzyszłości, zbyt dużo osób to studiuje praktycznie każdy kto się nie dostał tam gdzie sobie planował. Jednak sa różnego rodzaju "specjalizacje" które mogą jakoś zainteresować ale tego jest masa. Mnie osobiście zainteresowało coś pochodnego do tego mianowicie coś takiego [url=http://www.wip.edu.pl/index.php?s=18]KLIK[/url]

Tylko jedyny problem to jest taki, że praktycznie wszędzie trzeba zdawać fizyke : /

__

VIP
priAm

2007-01-10 20:39:03

no ale języków powinienem się uczyć np. takiego japońskiego już od paru lat, a nie że na studiach rozpoczynam i myślę, że jestem fajny ;)

__

VIP
scR

2007-01-10 20:45:14

Lepiej sie zdecyduj jak najszybciej, bo pozniej bedzie za pozno. Ja tak mialem. Przespalem dwa lata praktycznie, mowiac sobie, ze jeszcze mam duzo czasu. I obudzilem sie w trzeciej klasie (profil humanistyczny), z mozliwoscia zdawania polskiego, wosu, historii i jakiegos jezyka (te przedmioty mam rozszerzone).

Decyzja zapadla juz 20 grudnia 2006 i teraz nic sie nie zmieni - wos, historia, ang rozszerzone. I nadal nie wiem gdzie ja z tym pojde :). Prawo/administracja? Cholera nie wiem.

__

VIP
priAm

2007-01-10 20:55:25

no właśnie jak pisałem wyżej, polski, historie, wos i angielski moge zdać rozszerzone bez problemu, matme obowiązkową na podstawie, ale co po tym? inżynier po humanie? :))

__

PRO
Lucas

2007-01-10 21:13:45

Prawo - to cienizna, nedza i bryndza =)

__

VIP
Van Helsing

2007-01-10 21:30:21

bankowość jest cool jak dla mnie =]

osobiście poszedłbym na informatyke, ale zlałem programowanie w szkole i się skończyło : /

może coś po bankowości się dokształcę w kierunku administracji komputerowej...

__
Miejsce na Twoją reklamę!

VIP
Pajda

2007-01-10 23:51:48

No chinski to mozliwe, ze wlasnie najlepszy wybor. Ekspansja chin jest nie do zatrzymania i zapotrzebowanie na swiecie bedzie tylko rosnac. Jak dolozyc do tego jeszcze dowolny drugi jezyk to by bylo naprawde niezle.

__

Użytkownik
unit10

2007-01-11 00:48:02

Mówisz jak zgorzkniały prawnik-milioner ;-DD

__

VIP
Grmx

2007-01-11 01:01:05

moze na ETI politechnika gdanska ?:DD tam trzeba byc naprawde mocarnym. matma i fiza i infa w malym paluszku :) ... i trzeba byc silnym psychcznie, takie wydzialy jak ETI masakruja psychike.
BTW. Na politechnice gdanskiej co rok, popelnia samobojstwo okolo 2-4 studentow...

__

VIP
Grmx

2007-01-11 01:02:20

a tak powaznie... to olejcie studia... zostancie profesjonalnymi graczami i raperami ;)

__

Użytkownik
malleus

2007-01-11 01:58:22

Ja tam pracuje i nie mam zatrzezen :)

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3311 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie