800 zł dla... bezrobotnych !!!

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
spec_u

2006-10-18 15:02:06

Tak to nie żarty, Nasz “ukochany”, “genialny”, “przeinteligentny” “ekonomista” Lepper wymyślił: 800 zł dla bezrobotnych i to bezterminowo !!!

Nie wierzysz ? sprawdz: [url=http://wiadomosci.onet.pl/1419797,,,,,1255705,6356,itemspec.html]own3d[/url]

I małe pytanie tylko... Czy Polske na to stać - NIE ! Czy miliony osób zarabiającyhc do tej pory w przedziale 1 - 1000 zł pójdą teraz na bezrobocie ? - TAK !

Imo według mnie to bedzie gwóżdz do trumny... bezrobocie wzrosnie do min. 10 mln, w supermarketach itp. ( płąca 1 - 1000 ) ludzie zaczną sie masowo zwalniać = wzrosną ceny produktów, na czarno bedzie pracowac co 2 Polak i już nie wspominając o inflacji itd... ; -/ ???

Btw jednak mimo wszyskto wydaje mi sie, że to tylko chwyt przed zbliżającymi sie wyborami samorządowymi... a potem nagle sie okaże, że pieniędzy na ten cel ni ma tak jak to było z 3 mln mieszkań, autostradami, “tanim państwem” itd... ;- )))

__
ema

Użytkownik
e2

2006-10-18 15:10:21

pamiętaj parę spraw:
aby mieć prawo do zasiłku i zostać bezrobotnym trzeba zostać zwolnionym
oczywiście nie dyscyplinarnie
trzeba mieć ponad rok przepracowany

__

PRO
Lucas

2006-10-18 15:14:34

Ale to jest brutto czy netto?

__

Użytkownik
unit10

2006-10-18 15:37:00

Matka jak była w Stanach to mi opowiadała że tamjak mieszkasz w kartonie to Ci przysługuje min. socjalne...500$...

__

Użytkownik
twoonesix

2006-10-18 16:18:07

bo ich stac.

w polsce - bezrobotny powinien dostawac minimum totalne, poza szczegolnymi przypadkami (matka samotnie wychowujaca, jedyny zywiciel sporej rodziny etc.)

__

VIP
MerT

2006-10-18 16:34:53

po prostu zbankrutujemy...

__

Użytkownik
liman

2006-10-18 16:49:05

Nie zbankrutujemy, bo to nawet nie wejdzie w zycie, nie ma sensu nawet przejmowanie sie kolejnym idiotycznym pomyslem pseudopolityka bez jakiegokolwiek programu.

__

Użytkownik
Bh3liom

2006-10-18 16:56:54

Boze ja rozumiem ze mozna go nie lubic ale nie lubie jak ludzie sie podniecaja takimi idiotyzmami mimo jakiejs 95 procetowej pewnosci ze taka ustawa nie ma prawa wejsc w zycie. Dlaczego? Bo Lepper sam na szczescie nie rzadzi. Chociaz jak tak dalej pojdzie to kto wie. W polskim rzadzie juz chyba nic mnie nie zdziwi.

__

VIP
spec_u

2006-10-18 17:04:18

Btw po 1 to był jeden z warunków dla których Lepper wszedł do koalicji !

Btw a co z amnestią ? też wszyscy mówili, że nie możliwe i co ? ja bym tam nie był taki pewny... ; )

__
ema

Użytkownik
obni

2006-10-18 17:32:34

to pozamiatane :/ Małe firmy moga poplajtowac, bo przeciez nie zapłaca komus kto wpisuje do kompa jakies pierdołki wiecej niz te 800 zł
PiS miał sie zgodzić na wybory a nie taki cyrk :/ Jeszcze rok tych rządów to moze byc ciezko z gospodarką

__

VIP
fragmat1c

2006-10-18 17:57:19

czy wy naprawde nie macie nic innego do roboty niz przejmowanie sie ta kielbasa wyborcza?

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2006-10-18 18:08:57

znow sobie ku*wy chcą przygarnąć wielkie oddziały moherowych beretów

__

Użytkownik
Bh3liom

2006-10-18 18:44:48

Dlatego napisalem ze mnie juz nic w polskim rzadzie nie zdziwi. Jednak jesli chodzi o amnestie to nie wymagala jechania po portfelach ludziom wiec ciezko to porownac :)

__

Użytkownik
orlikoVsky

2006-10-18 20:57:14

bezrobotnych nie ma, są na wyspach

__

Użytkownik
chester020

2006-10-18 21:09:23

bezrobotni sa, ale z czasow PRL-u

__

VIP
postal1

2006-10-18 21:32:32

pierdolnij się człowieku...

__

VIP
grubyBubu

2006-10-18 21:38:15

Dobrze mówi : O Bezrobocie w większości przypadków wynika z lenistwa bo pracy jest duuuużo (tylko kwalifikacji brak) Tym bardziej jak prawie 2mln Polaków wyjechało do UK.

__

Użytkownik
Vymiott

2006-10-18 21:52:05

Jeśli chodzi o berety to polecam: http://www.youtube.com/watch?v=F66ohZF59cc
Filmik wymiata.

__

VIP
postal1

2006-10-18 22:12:27

bezrobocie w wiekszosci nie wynika z lenistwa... znasz chociaz jedna osobę, ktora nie pracuje bo mu wystarczy kasy z zasiłku? jest zadowolona?

ludzie ogarnijcie sie...

są w kraju rejony gdzie bezrobocie polega na nieatrakcyjności miejsca i ludzie nie mają gdzie pracować nawet jesli by chcieli poniewaz nie ma miejsc dla nich...
słabo mi sie robi jak ktos pisze ze WIĘKSZOŚĆ ludzi nie pracuje bo im się nie chce...

rząd nie jest od tego żeby walić ludzi batem po plecach na zasadzie - won do roboty bo jak nie to dostaniesz 300pln zasiłku! oni mają być od tego żeby POMÓC tym ludziom znaleźć pracę dzięki której będą w stanie opłacić rachunki i żyć.

to wlasnie przez takie myslenie jak twoje - pseudo ekonomistów - są takie atrakcje jakie są.

Jakbyś znał choć trochę mechanizmy rynkowe to byś wiedział, że bezrobocie jest spowodowane zbyt wysokimi podatkami nakładanymi przez rząd.

Więc proszę was, nie znacie tematu - nie wypowiadajcie się bo takie gadanie jak twoje i mfxa to to samo co "zarabiasz dzięki graniu na kompie? to pewnie siedzisz 24/7 przed kompem i nie masz znajomych a twoja panna ma nazwisko .jpg"

takie samo qwa pojecie o temacie i taki sam poziom tolerancji...

zyje ci sie dobrze? to dobrze. ale zachowaj te swoje mądrosci dla siebie.

__

VIP
grubyBubu

2006-10-18 22:39:00

Jak ktoś ma kwalifikacje to znajdzie dla siebie prace (nawet jak mieszka na zadupiu) + setki darmowych kursów które przygotowują do pracy (ZDZ itp). Ale ludziom się nie chce i już! Znam takich wielu że wolą korzystać z jakiś zasiłków, dodatków i innych pierdół niż sie uczciwie zatrudnić.
Co do mechanizmów rynkowych itd mówisz że bezrobocie jest spowodowane ble ble. Praca jest i nie wmówisz mi że jest inaczej wystarczy odrobina chęci i samozaparcia.

__

VIP
postal1

2006-10-18 22:50:49

[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Bezrobocie#Przyczyny_bezrobocia]klik[/url]
btw mieszkasz w sosnowcu, moze tam ludzie mają inną mentalność - w takim razie współczuje.

rozmowe dalej kwalikfikuje jako bezcelową ponieważ postawa ludzi, którzy wolą kopać leżącego niż ojebać winowajce jego jego przewrócenia się - oceniam niestety z góry.

eot

__

VIP
grubyBubu

2006-10-18 22:58:09

Stos argumentów :D
Poza tym racja jesteś za płytki na dyskusje :) A wniosek z Sosnowcem był potwierdzeniem :)
Jestem tam zameldowany i mieszkam tam pół roku bo studiuje w Katowicach :) Mentalność chyba nie ma tu nic do rzeczy.

p.s teraz sam szukałem jakiejś pracy bo jestem na ostatnim roku i mam mniej zajęć i uwaga zajęło mi to 2 dni :) (jestem po LO czyli nie mam nic, żadnych kwalifikacji)
Tak ciężko coś znaleźć, jak się chce.
EOT

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2006-10-18 23:22:28

hehe, ogladalem juz, dobry filmik ;]

__

VIP
postal1

2006-10-18 23:23:38

mentalnosc - chodzilo o podejscie do pracy jesli ma sie alternatywe nie pracowac i siedziec na dupie za grosze.

znalazles prace? gratulacje. co takiego robisz i za ile?

__

Użytkownik
twoonesix

2006-10-19 00:23:34

czytam i czytam i doszedlem do wniosku, ze jestes w gruncie rzeczy lewakiem :D masz nasrane na punkcie tolerancji o ochrony "biednych". nie zebym to uwazal za jakas obraze, ja nie z tych, ale uswiadom to sobie. musze sie upewnic ze jestes tego swiadom ;)

pomysl sobie o tym w ten sposob. te osoby mialyby prace, gdyby wczesniej sie ksztalcily. znasz jakichs dobrze wyksztalconych, swietnych w profesji bezrobotnych (poza szczegolnymi przypadkami kiedy ktos stracil mozliwosc pracy, przez kalectwo etc.)? spoleczenstwo musi zrozumiec, ze zeby zarabiac trzeba sie ksztalcic. jesli nie jest sie zdolnym, trzeba bardzo, bardzo duzo pracowac. to wcale tez nie zalezy duzo od rodziny. mam wielu kumpli z malo lub srednio zamoznych rodzin, mam kolegow zyjacych w domach, gdzie rozne rzeczy sie dzieja. z doswiadczenia wiem, ze to nie ma wiekszego znaczenia - determinacja ich jest tak olbrzymia, ze konsekwentnie daza do obranego celu. i jestem pewien, absolutnie pewien, ze nie beda bezrobotni, jesli pojdzie tak dalej.

__

Użytkownik
twoonesix

2006-10-19 00:24:52

nawet jak sprząta w hipermarkecie, to CO Z TEGO? JAKIE TO MA ZNACZENIE? MA PRACE.

__

Użytkownik
twoonesix

2006-10-19 00:28:30

nie bylbym taki tego pewien. podam ci kilka przykladow rzeczy, o ktorych nie snilo sie filozofom jeszcze z kilka lat temu:

1. Andrzej Lepper wicepremierem
2. Amnestia maturalna
3. Radio Maryja przejmuje stery
4. Premier jest bratem bliźniakiem prezydenta, zresztą obaj są kryminalistami (ukradli księżyc)

Dlatego tez ja juz wierze we wszystko... Tak na wszelki stłuczej.

__

Użytkownik
twoonesix

2006-10-19 00:31:41

To jest wyrezyserowane, "moge juz wlozyc?". Nie widzisz tego? :)

__

VIP
grubyBubu

2006-10-19 00:34:01

Sprzątać nie sprzątam :) Ale zarobie sobie na dość spore kieszonkowe. Tak jak mówiłem bez kwalifikacji (praca tego też nie wymaga zresztą + są miejsca) itd. Chęci.

__

VIP
postal1

2006-10-19 01:07:46

takie to ma znaczenie ze z powodu wysokości podatków nałożonych na pracodawcę taki sprzątający zarobi tyle że o życiu ponad rachunki i buty raz na dwa lata zapomnij.

o to mi caly czas chodzi, w sytuacji kiedy jest kryzys w panstwie nie powinienes ani ty, ani nikt inny kopać tych, którzy pracy nie maja i nie mogą znaleźć. Twoje rozwiązanie polega na tym aby zgnoić każdego bezrobotnego ponieważ twoj punkt widzenia obraca się wokół tego na czym opierasz swoje zdanie - młodych ludziach. Inaczej mówiąc twoje podejście kreuje wizerunek państwa groźnego, skłaniającego do szukania pracy za wszelką cenę pod groźbą niedostatku życiowego a nawet skrajnego ubóstwa. To jest chore. Właśnie przez takie postawy jak ta jest możliwe takie kierowanie ludźmi. Dojdzie jeszcze do tego, że na protest pielęgniarek lub kogolwiek innego, że ich płace mają się niewspółmiernie nisko do odpowiedzialności pracy - szeroko akceptowaną odpowiedzią będzie "zamknij morde i do roboty bo na jak ci sie nie podoba to won, na twoje miejsce czeka kupa innych". Do czegoś takiego właśnie dąży takie podejście do sprawy.

Spójrz na przykład ludzi w wieku powiedzmy 40lat. Co ma zrobić mężczyzna pracujący przez dajmy na to 20 lat w hucie, jego zaklad zostaje zamkniety? Przekwalifikuje się? W tym wieku tak - ale na co? Magazynier? Wiesz do jakiego wieku zatrudniają magazynierów? Po 30stce jestes zabytkiem. I w takim momencie idąc twoim tokiem myślenia należy typa zjebać, że 20lat temu nie kontynuował nauki bo teraz to procentuje tym ze nie moze znalezc pracy. Zyczę Ci z całego serca żeby twojej osobie przytrafiła się podobna sytuacja - ojciec i matka nagle zgłupieli i ich zawody ograniczają sie do niszowego rynku gdzie zatrudniani są praktycznie sami studenci na umowę zlecenie aby nie płacić zusu. W takim przypadku niech okaze się, że nie mogą znaleźć pracy a nie stać ich na stworzenie własnego biznesu. Nie mają zdolności kredytowej więc zostają kompletnie na lodzie. Niech pójdą po zasiłek do urzędu pracy i dostaną odpowiedź - "won do pracy nieroby, będziecie sprzątać kina za 650pln miesięcznie albo tutaj dostaniecie 300 przez rok i adios". Ciekaw jestem jaka wtedy będzie twoja reakcja. Nie mówie o tym, ze powinna byc na zasadzie : cholerny rzad, powinien placic po 1200 za nic zeby jakos dali rade. imo w takim momencie nasuwa sie stwierdzenie - dlaczego nie moge znalezc zatrudnienia? Dlaczego pracodawca mnie nie chce?

Jesli twoją odpowiedzią będzie dalej - trzeba bylo sie uczyc. To chyba sie nawróce i zaczne modlic zeby tacy "geniusze" nie trafili do rządu.

Wszystkimi moimi wypowiedziami nie staram sie ani troche chronic pojeba ktory chce dac 800pln dla bezrobotnych. Ale kiedy widze takie teksty jak twoje to sie zastanawiam kto jest bardziej pojebany - on czy ty ?

Rozumiem, ze masz swoje zdanie, ze jestes inteligentny i swoje dzieci bedziesz wychowywac na zasadzie - do szkoly, do pracy i jeszcze mi obiad zrobcie ale to nie znaczy ze wszyscy sa takimi katami. Dziwi cie to? Brzmi conajmniej oskarzycielsko i niesprawiedliwie? Ktos ci wrzuca przez internet ale co on moze o tobie wiedziec i najlepiej niech zamknie morde?
Juz ci mowie skad taki osąd o tobie.
Po pierwsze - do szkoly bo jak sie nie bedziesz uczyc to nie bedziesz miec za co zyc
po drugie - do pracy bo jak nie bedziesz pracowac to bedziesz nierobem czekajacym tylko na to az ktos ci da
po trzecie - zrobcie mi jeszcze obiad, dlatego bo sprawiasz wraznie czlowieka majacego wlasną teorię na świat, kompletnie nie pokrywającą sie z tym co sie tak na prawde dookola dzieje. Mowisz o przypadkach swoich kolegow ale o tym co moze spotkac kogos kogo juz nie znasz to nie wspominasz, nie ma.
Teorie budujesz tylko i wylacznie na wlasnych doswiadczeniach. Dobrze. Nikt nie wie wszystkiego. Ale ty swoje teorie przedstawiasz jako gotowe do wdrożenia i jak najbardziej realne i poprawne. To mnie przeraża.

Podejrzewam ze masz wyksztalcenie czysto techniczne. Takie sprawiasz wrazenie. Dla ciebie wszystko jest proste jak 2+2. Jesli posiadasz wystarczajaco doswiadczen zebranych wokol siebie to tak jest wszedzie i twoje rozwiazanie powinno skutkowac na takim samym obszarze. Nie widze u ciebie ani troche pojecia ani humanitarnego a tym bardziej ekonomicznego. To jest wlasnie glowny problem ludzi rzadzacych nami. To demagodzy nie znajacy sie kompletnie na ekonomii a poddawani lobbingowi podpisuja rozne bzdety ktore potem wywoluja katastrofy.

Nie zrozum mnie nie zle, nie zamierzam ani cie obrazac ani oczerniac. Po prostu z twoich wypowiedzi wynika ze masz pojecie o temacie na zasadzie - wiem bo widzialem u kogos. I na tym etapie wedlug mnie ani nie powinienes snuc swoich genialnych teorii ani nie dyskutowac podpierając sie faktami typu - ktos kogo znam bla bla. Sprawa ma sie kompletnie inaczej kiedy to dotyczy ciebie i twojej rodziny i tego nigdy nie zrozumiesz dopoki sam osobiscie nie dostaniesz po dupie od zycia.

Aby mniej takich liberałów jak ty bo skonczymy jako bogaty kraj ktory zaglodzil polowe swoich rodaków.

__

Użytkownik
liman

2006-10-19 16:35:45

http://wiadomosci.onet.pl/1420749,11,item.html uff

__

Użytkownik
twoonesix

2006-10-19 19:55:44

Moi rodzicie całe życie uczyli się, ciężko pracowali i dzięki temu są mi w stanie zapewnić wygodne życie. Są to zawody na które zapotrzebowanie się raczej zwiększa niż zmniejsza, więc daruj ;)

__

Użytkownik
DudE

2006-10-21 10:17:57

ee tam to tylko i wylacznie popuistyczna gadka ala endriuu, cala jego polityka to poprostu gadanie tego co ludzie chca slyszec ;x
#24 czyz kraj nie jest organizacja ktora z zalozenia ma chronic i opiekowac sie swoimi mieszkancami?? czy tylko ma chronic (jak teraz) interesy najbogatszych? to nie jest lewakowa gadka (w gruncie rzeczy nim jestem) tylko imo zdrowy rozsadek.
Wciaz przypieprzasz ze nauka nauka to znajdziesz big prac i fogle a darmozjady dostawac po dupie!! ahaha dziwna sprawa.. wrocilem niedawno z jukej i wiez z kim pracowalem w tesco?? a wiec:
nauczycielka matematyki.. starala sie jak mogla w czestochowie i okolicach dostac prace ale niestety MEN woli trzymac rupiecie niz zatrudniac mlodych, po prawie 2 latach bezowocnych poszukiwan olala pl
koles po prawie... byl tak zdesperowany po studiach, ze lazil po sadach itp. urzedach (chcial robic staz) z gotowymi papierami, zalatwione wszystko odnosnie tego, ze firma ktora go zatrudni nie bedzie za jego prace placila mu ani panstwu zlotowy, tylko przybic pieczatke i masz mlodego pracownika na stazu za darmo. i co mu pani powiedziala? "ee panie komu sie chce to wszystko podpisywac"....
Spotkalem maase doskonale wyksztalconych inteligentnych ludzi, ktorzy bardzo chcieli pracowac... ale nasz zafajdany kraj nie dal im szanse.... i co powiesz? moi koledzy vs Toi koledzy. Zycie nei jest tak latwe i proste jak Ci sie emfiks wydaje. Wyksztalcenie wcale nei musi sie rownac swietne perspektywy, a bycie na bezrobociu nei znaczy, ze jestes darmozjadem i leniem.
VIVA LA POSTAL1!

__

Użytkownik
Vymiott

2006-10-22 01:02:19

Ta babcia nie mówiła "mogę już włożyć" tylko "to ja już włożę" - wg. mnie nie wygląda na reżyserkę... no ale może...?

__

Użytkownik
twoonesix

2006-10-22 01:17:57

imo ewidentnie

__

Użytkownik
Raptil

2006-10-22 10:48:15

Tak nawiasem mówiąc (nie nawiązując do tematu bo to poprostu jakaś komedia).
Ok, praca jest tylko zastanów się człowieku na jakich zasadach ? Dopóki bakasz jak wół jest jesteś dobrym pracownikiem, 10h dziennie za 800zł, nawet nie możesz się upomnieć o nadgodziny bo Ci powiędzą, że na pana miejsce mamy już 5 innych, powiem szczerze, że ja odpadam, a wiem, że właśnie dużo ludzi ze średnim/wyższym tak pracuje by zarobić na rodzine.

secundo. Tak znam wiele osób z wyższym bez możliwości GODNEGO zarobku! I to jest smutne w tym wszystkim.

__

Użytkownik
shimazu

2006-10-23 13:17:55

hehe ja kuwa robie jak glupi osiol i mam 800 zl ;)

__

Użytkownik
mtheus

2006-10-24 23:16:26

to lecialo na zywca w tvn24 ...

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

2997 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie