KUPOWANIE PRZEZ INTERNET - CO I JAK?

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
LoOcas

2006-08-24 22:35:32

Właśnie zamierzam kupić przez neta podkładkę pod myszkę. Problem jednak w tym, że nigdy nie dokonywałem w ten sposób zakupu. Myślę, że nie jeden z Was ma to już za sobą. Chciałbym Was prosić abyście powiedzieli mi jak przeprowadza się taki zakup (m.in. w jaki sposób przekazuje się sprzedawcy pieniądze). Jak możecie to polećcie też sprawdzone stronki z których taki zakup jest pewny. Gwarantowane [+]. Wszystkim z góry wielki dzięki.

__

VIP
priAm

2006-08-24 22:40:39

przesyłka za pobraniem, płacisz przy odbiorze

www.4max.pl
www.h4g.pl
www.mmv.pl
www.e-gaming.pl

__

PRO
Lucas

2006-08-24 22:44:12

Po pierwsze sprawdz sklep.

Czy podaje swoje dane - pelne. Czyli czy spolka, zas jak osoba fizyczna to oprocz nazwy "Super skleP" - imien i nazwisko np. Jan Nowak.

Secundo - patrz, czy w regulaminie jest napisane ze masz prawo zwrotu towaru w ciagu 10 dni. Jak nie ma - to oszusty.

__

Użytkownik
unit10

2006-08-24 22:59:34

Jako że niedawno kupowałem kompa to coś o tym wiem. Proste to jest jak budowa cepa, przychodzi pan z Ups,Dhl,gls czy innej firm i daje nam paczuszke z towarem kóory zakupiliśmy. Masz prawo ją otworzyć przy dostawcy i sparwdzić zwartość, jeśli się nie zgadza to piszecie protokół(co się żadko zdarza). On daje paczke, Ty jemu kasiorke i podpisujesz(czasem na kartce czasem na monitoku takim przenośnym,tablecie), dajesz ew. numer dowodu osobistego i na tym tranzakcja się kończy. Najczęsciej przyjeżdżają między 9-17, więc w tych godzinach możesz się ich spodziewać.

Sklepy...hm..esc.pl, proline.pl, apollo.pl i wiele innych które sprzedają sprzęt dla graczy.

__

VIP
lab

2006-08-24 23:31:48

wszystkie informacjie dotyczace wysylki i zaplaty powinny byc opisane na stronie danego sklepu

__

Użytkownik
LoOcas

2006-08-24 23:33:48

Dzięki wszystkim :*

__

VIP
FervenT

2006-08-24 23:37:12

Najprostszy sposób: www.allegro.pl. Zanim kupisz spójrz na strone "o mnie", przeanalizuj komentarze. Czesto wystawia nawet fakture + gwarancja.

__
^_*

VIP
V!ct!M

2006-08-24 23:50:03

Albo wpłacasz pieniądze na konto sprzedawcy(sklepu), albo płacisz za przesyłkę przy odbiorze. Wszystkie firmy oferuja wysyłkę Pocztą Polską, a niektóre dodatkowo firmami kurierskimi(DHL, Siódemka etc.); nie ma to zbyt dużego znaczenia, bo nieraz paczki wysyłane PP dostaję równie szybko jak firmami kurierskimi(chociaż teoretycznie kurier musi dostarczyć paczkę szybciej).
Najlepiej oczywiście wybrać ofertę jakieś "sprawdzonego" i cieszącego się dobrą opinią sklepu. Ja do tej pory robiłem zakupy w następujących sklepach:
www.progamer.pl(od około pół roku nie funkcjonuje ten sklep);
sklep.benchmark.pl;
www.h4g.pl;
www.abcgracza.pl.
W sumie ze wszystykich byłem zadowolony i nie mam im nic do zarzucenia. :P

__

Użytkownik
twoonesix

2006-08-25 00:43:43

http://www.abcgracza.pl/ - ogolnie znakiem jakosci wsrod sklepow ze sprzetem komputerowym jest szefo, zawsze kupowalem gdzies gdzie on sie krecil i nigdy nie bylem zawiedziony ;)

www.komputronik.pl jesli chodzi o sprzet ogolnie. renomowany, rewelacyjny IMO sklep.

ps. staraj sie nie pisac topicow capsem na przyszlosc ;)
ps2. kupuj everglide titan ;)

__

VIP
V!ct!M

2006-08-25 00:56:40

A najlepiej Monster. :)))

__

Użytkownik
unit10

2006-08-25 08:49:51

W Komputroniku są najwyższe ceny ze wszystkich sklepów internetowych.

__

Użytkownik
diGi

2006-08-25 09:11:26

Jak sprzet komputerowy to tylko [url=http://www.znak.pl]znak.pl[/url]
A do tego polecam zapoznac sie z [url=http://www.skapiec.pl]skapiec.pl[/url].

__

Użytkownik
Bieniek

2006-08-25 10:42:21

ja polecam www.imperium.net.pl , kupilem tam razera diamondbacka o 30 zl mniej aczkolwiek nie wiem jak teraz z cenami tam ;]

__

Użytkownik
*Jaras

2006-08-25 11:21:40

Nie masz prawa otworzyc paczki, poki za nia nie zaplacisz. Przynajmniej w DHL'u. Wiem, bo mialem ostatnio ostre starcie z kurierem. Wytlumaczyl mi to tak.

Ktos na jaja zamawia za pobraniem weze do klimatyzacji, wielka paczka, malo wazy ale zajmuje duzo miejsca. Firma *Nazwa* pakuje weze, idzie do DHL'a, placi za wysylke. Firma jedzie z tym do nas, powinnismy zaplacic i w tej kwocie jest tez jakas tam suma, ktora wraca do tego, ktory na poczatku przesylke oplacil. Chyba, ze DHL ma umowy z firmami ale w to sie nei zaglebiamy. No i kurier mowi dalej : wieze te paczke, zajela mu w aucie w cholere miejsca, cisnie na drugi koniec polski, a klient nie placac otwiera paczke i mowi "ale te weze sa ciulowe".

Nie masz prawa otworzyc przesylki nie placac za nia, masz prawo ja zakupic, otworzyc i wykorzystac dokumenty zwrotne, jesli Ci sie nie podoba, ale to trzeba miec ugadane z firma.

__

Użytkownik
unit10

2006-08-25 12:01:42

Czyż właśnie nie to napisałem Jarasu? Płacisz, sprawdzasz, jeśli się nie zgadza to piszecie protokół i masz prawo zwrócić towar. Poza tym jest 10 dni rękojmii że można zwrócić towar bez podania przyczyny i kasa ma być oddana.

__

Użytkownik
*Jaras

2006-08-25 14:04:40

Fakt, nie doczytalem zakupilismy i chcialem poprostu dopowiedziec, zeby nie bylo jaj :)

__

Użytkownik
twoonesix

2006-08-25 18:23:18

jestem w stanie przeplacic ale byc pewnym co do jakosci ;)

__

VIP
Logitech`noone

2006-08-26 22:04:45

Polecam www.abcgracza.pl kupilem tam QpaD'a i bylo ok.

Co do samego procederu zakupu masz zawsze do wyboru 2 opcje, albo przelew, albo za pobraniem, przewaznie to drugie jest drozsze, ze wzgledu za ponoszone przez sklep ryzyko..

__

VIP
samolot

2006-08-26 23:18:23

ja mojego qck tez u szefa kupowałem ;)

__

PRO
igor

2006-08-27 00:25:44

albo karta :o

__

Użytkownik
Smaug

2006-08-27 01:43:31

www.sirius.pl zdecydowanie

__

Użytkownik
shimzee

2006-08-27 10:19:49

Ja podkładkę kupiłem w www.cooling.pl. Masz tam dział gamerzone. Wysyłają pocztą lub kurierem. Ja brałem kurierem za pobraniem i nawet zadzwonił, żeby się spytać czy ktoś będzie czy zostawić powiadomienie o przesyłce. Dodatkowo dali nawet ffirmowy długopis :). PAczka była super zapakowana. Nie polecam e-gaming.pl, wysłali mi mychę priorytetem i nie doszła. Zadzwoniełem, ok wyślą drugi raz i? Niedoszła. ZAdzwoniłem trzeci raz i powiedziałem że nie biorę myszki a on na to że nie ma sprawy. Tylko po co tracić tyle nerwów i czasu?

__

VIP
vader

2006-08-27 11:05:20

Praktycznie malo jest teraz sklepow, w ktorych mozesz sie naciąc na oszustwo. Mozesz brac z wszystkich podanych i bedzie ok.

Najlepiej placic za pobraniem lub kartą. Swoja droga jesli szukasz dobrej firmy kurierskiej, polecam DHL.

__

Użytkownik
e2

2006-08-27 13:14:58

A ja nie polecam DHL'a. Czekałem na przesyłkę 8 dni - z czego 6 paczka była w Gdańsku. Telefony, maile nic nie pomagało. Odradzam tą firmę jak cholera. Ja polecam GLS, z którym nigdy nie miałem problemu.

__

Użytkownik
shimzee

2006-08-27 13:25:21

Z DHL nie miałem problemów ale również jak najbardziej polecam GLS

__

Użytkownik
shimzee

2006-08-27 13:27:03

Cena tego drugiego jest wyższa po poczta bierze kase za pobranie.

__

VIP
minineo

2006-08-29 14:13:52

korzystałem z usług DHL'a, GLS'u, Pocztex'u oraz UPS.

Jedynie tylko na firme UPS sie wkurwiłem ale to bardziej na kuriera bo niedość, że jak mi przywoził paczki to była 23:00 albo nawet po 00:00 (i on dzwoni do mnie w nocy jak ja już w łóżku leże, że paczke przywiózł) to jeszcze raz był u mnie jakoś ~19:30-20:00 i akurat słuchałem muzyki na słuchawkach i nie słyszałem dzwonka to mi zaczął sapać, że "ja tu zawsze musze długo czekać" itd. chciałem mu powiedzieć "w twoim zasranym interesie jest czekać bo to twoja praca, a pozatym jak się przyjeżdża o 23 to mam prawo już spać" no ale nie chciałem mu jechać ;-]

Z tego co wiem to w DHL'u jest najmniejszy problem z odzyskaniem pieniędzy jak paczka zaginie.

A co do sklepu to abcgracza.pl - szefo odwala kawał roboty, na pewno się nie zawiedziesz :) czasem ma duże ceny na niektóry artykuły ale to się wytnie ;)

__

Użytkownik
Gendzer

2006-08-29 20:13:37

Ja bralem około 5 rzeczy na raz z e-gmaing.pl. Za pierwszym razem paczka nie doszła dlatego, że ktoś z kochanej Poczty Polskiej ukradł całą zawartość :/ Sami mi to mówili. Lecz gdy tylko zadzwoniłem do kogoś z e-gaming.pl od razu wysłali następną paczkę z odpowiednią zniżką na każdy sprzet z osobna ktory zamowilem.

__

Użytkownik
shimzee

2006-08-29 20:19:50

Mi nie dał żadnej zniżki ;/ Do tego jeszcze ta druga również nie doszła. Powiedziałrm mu, że nie biorę jak dojdzie, a on mówi że spoko i rozumie moją decyzję. Nie mówię że sklep jest zły, fajnie że gościu zadzwonił etc. Jednak mówił również że to nie pierwszy przypadek, dlatego według mnie warto odwiedzić inne sklepy.

__

Użytkownik
szefo

2006-08-30 10:54:27

Co wynika tylko i wylacznie z tego ze konkurencja nie ma czym walczyc, wiec walczy cena, obnizajac ja do poziomu w ktorym za myszke zarabiaja 5 zl a za podkladke 3. Mozna i tak tylko kto na koncu bedzie na tym najwiecej zarabial? Gracz ;))

A swoja droga jest cos takiego jak sugerowana cena detaliczna i cena hurtowa. Jesli cena hurtowa wynosi 100 zl a cena detaliczna 120, a ktos obniza cene do 105 byle sprzedal on a nie konkurencja.. to prowadzi tylko do wkurwienia dystrybutora, ktory pozniej dostaje wiadomosci w stylu "to juz nie schodzi, tamten sklep wprowadzil taka a taka cene i wasz produkt jest juz nieoplacalny" - wtedy taki dystrybutor musi obnizyc cene za jaka sprzedaje i pozbawic sie czesci zarobku. Kogo wtedy wini? (pyt. retoryczne)

Wiec nie dziwcie sie jesli widzicie cene o wiele nizsza w innych sklepikach, czesto rowna cenie hurtowej, bo sprzedawca totalnie nie wie jak sie pozbyc towaru wiec obniza go do poziomu ceny hurtowej. Nic nie zarobi ale przynajmniej kasa mu sie za magazyn zwroci. Tylko ile tak pociagnie? Gracze przyzwyczaja sie do nowej ceny, a akcje typu obnizanie jak nie schodzi, podwyzszanie jak nam idzie sa pedalskie ;) vide cstrike.pl - pozdrawiam :D

__

VIP
minineo

2006-08-30 11:24:05

ale mi nie musisz tego tłumaczyć :) każdy walczy o klienta i zaniża ceny, czasem nawet sprzedając po cenie zakupu ;o sam mam notebooki które na allegro spadły tak w cenie, że niedługo będe je chyba musiał oddać za darmo albo poniżej ceny zakupy :x na szczęście nie wszyscy ludzie kupują na allegro i wolą obejrzeć przez zakupem i zapłacić więcej wiedząc, że firma nie zwinie się za 3 dni ;] tak jak czasem bywa na allegro :)

i nie chodziło mi tu o najazd na ciebie, że masz za duże ceny ale jak u ciebie kupowałem to za każdym razem miałem towar na drugi dzień już w domu więc tu jest ogromny + :)

__

Użytkownik
shimzee

2006-08-30 21:56:29

I co z tymi [+]?? Tylko 3 pierwsze odpowiedzi dostały w tym moderator i administrator ;asd

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3622 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie