Giełda, co i jak?

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
priAm

2006-08-23 19:26:58

Za niedługo, tydzień, miesiąc, dwa miesiące rozpoczynam gre na giełdzie. Mam przeznaczone na to 2 tysiące póki co. Chciałbym się dowiedzieć od osób grających, na czym to polega dokładniej, czyli innymi słowy chciałbym, abyście zgłębili dla mnie tajniki gry na giełdzie ;)

Oczywiście przed startem zdobęde przynajmniej minimalną wiedze, ale już teraz chciałbym się dowiedzieć od was i usłyszeć wasze opinie na ten temat.

__

Użytkownik
kamesein

2006-08-23 19:40:49

Zanim sie ockniesz to zastawisz dom, samochód i rodzine. To jest jak hazard.

__

Użytkownik
garo

2006-08-23 20:09:11

[url=http://www.maklerek.pl/jak_zaczac_grac_na_gieldzie_.html]Poczytaj sobie[/url]

__

Użytkownik
SLS_Kapitano

2006-08-23 20:16:17

"jak hazard" haha, większość wydarzeń, wahań kursów na giełdzie jest do przewidzenia, tylko trzeba się na tym znać, być w temacie, wiem o tym bo jestem na giełdzie od roku(mam 18 lat :D), nie uważam się za fachowca,ale tak jest, na początek polecam
http://www.gpw.com.pl/gpw.asp?cel=edukacja&sky=1&i=index&nagnaz=Edukacja
http://bossa.pl/edukacja/
a przede wszystkim to zacznij od tego, ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć i co zrobisz gdy stracisz połowę tego

__

Użytkownik
PiWo5z

2006-08-23 20:55:06

loooooooooool
my z kumplem zaczynamy wlasnie sie uczyc : D(on od wczoraj ja od dzisiaj)
na poczatek polecam gre http://gielda.onet.pl/ masz jak w realu tyle ze za wirtualna kase :)

__

Użytkownik
nuras_en

2006-08-23 21:10:10

Jezeli można to jak Ci idze? WYgrywasz sporo? :>

__

Użytkownik
SLS_Kapitano

2006-08-23 21:23:41

na początku trochę straciłem, bo myślałem, że wszystko wiem, później było lepiej, ogólnie jestem około 130% na plusie, ale to wszystko dzięki wzrostom od stycznia do maja, teraz mam pieniądze w trzech spółkach w każdej średnio 20% na plusie od momentu zakupu w czerwcu, oczywiście nie gram jakimiś ogromnymi sumami :) zaczynałem od 1800zł :D

__

Użytkownik
unit10

2006-08-23 21:29:31

Przygotuj się na totalną nerwice. Mój znajomy jest maklerem i wyglada to następująco.
Chlopak uczył się do 27 roku życia po to by być maklerem. Teraz ma 28 lat, wstaje o 8-10 rano siada do kompa i 12 godzin dzień w dzień kupuje, sprzedaje, sprawdza kursy akcjii itp. Jak sam mi powedział makler mający 35-37 lat jest już totalnie wypalony i ma dosyć takiego życia i to rzuca. Najlepiej się zastanów nad swoim wyborem, chyba że jesteś geniusszem-samoukiem który tajniki giełdy opanuje w rok.

pozdro gracz WGPW..

__

VIP
priAm

2006-08-23 22:00:39

tak, to właśnie ja ; ))

__

VIP
priAm

2006-08-23 22:01:50

tak jak pisałem, do obrotu mam 2 tysiace złotych, jeśli strace połowę to ciort ;] chodzi o to, że ojciec gra na giełdzie i daje mi na oddzielnym koncie dwa patyki, jeśli będzie strata to nic się nie dzieje, natomiast jeśli zyskam to idzie to do mojej kieszeni ;))

__

VIP
MerT

2006-08-23 22:22:50

http://img181.imageshack.us/img181/4077/arrowcf1.gif [url=http://netwars.pl/forumview.php?t=53406]Tu masz książeczki do ściągania[/url]

__

Użytkownik
unit10

2006-08-23 22:27:49

No to powodzenia i wielkich pieniędzy życze ; ).

__

Użytkownik
zupcia6

2006-08-24 00:30:09

Oj przesadzasz.
Poza tym niby dlaczego bycie maklerem jest stresujące?? Wykonujesz tylko zlecenia innych i możesz nigdy w życiu nie otworzyc własnej pozycji.
Co jest złego we wstawaniu o 8 rano i spędzaniu całego dnia na notowaniach? praca jak każda inna a jeśli kogoś to dodatkowo interesuje to jest to swego rodzaju rozrywka, albo bardzo przyjemna praca. Twoj kumpel chyba po prostu nie był do tego stworzony

__

Użytkownik
zupcia6

2006-08-24 00:37:22

To ja powiem, że nie ważne ile przeczytasz na temat grania, to Twój styl gry i tak będzie zależał bardzo od Ciebie i Twojego charakteru.
Poza tym z tak małym kapitałem (bez obrazy) musisz się nastawić albo na inwestowanie długoterminowe albo na znaczne wahania kursów. chyba, że nie liczysz na wysoką rentowność i wysokie zyski ze swoich inwestycji.
Ja już chwilę temu stwierdzilam, że rynek kasowy to nie moja działka i przeszłam na pochodne, można co prawda stracić wszystko w ciagu jednego dnia, ale gra jest warta świeczki ^^
powodzenia życze w każdym razie i trzymam kciuki!!

__

Użytkownik
unit10

2006-08-24 00:40:33

Poza tym niby dlaczego bycie maklerem jest stresujące??

Spróbuj żyć pod taką presją. Mając do obrotu kilkaset tysięcy pln i inwestować je. Mając w świadomości to że może byc krach na giełdzie jaki niedawno notabene miał miejsce i starcić wszystko.

On jest do tego stworzony a opinia że makler się wypala w wieku 35 lat jest obiegowa i większość ludzi grających na giełdzie non stop tak mówi.

Jeśli tak mówisz to spróbuj patrzeć w te cygerki 10-12 godzin codziennie przez tydzień, miesiąc, rok. Jeśli nie dostrzeżesz że nic złego się z tobą nie dzieje to wtedy pogadamy.

Nie wiem czy to jest taka rozrywka, jest jeśli masz 2tyś zł ale nie jak masz 5mln i musisz z tego w ciągu roku zainwestować i być np. 30% do przodu, wtedy to się nazywa presja.

__

VIP
postal1

2006-08-24 09:01:10

przemycasz kokoine z kolumbii w skarpetkach ? :)

__

Użytkownik
zupcia6

2006-08-24 10:38:02

Ale jak już pisałam najczęściej inwestuje (makler g. )nie własne pieniądze, więc nawet w przypadku załamania tylko patrzy jak inni tracą i może im co najwyżej wspolczuć.

To możemy pogadać bo od ponad dwóch miesięcy tak właśnie mam, patrzę cały dzień w te cyferki i nie zauważyłam, żeby dzialo się ze mną coś złego. Uwielbiam adrenalinę z tym związaną, wielu ludzi lubi ryzyko i lubi żyć pod presją.

I dla mnie jest to rozrywka, gra jak każda inna, a dodatkowo bardzo dochodowa. Zapewne zmienię zdanie, gdy wszytsko przegram. Poza tym można nauczyć sie panować nad emocjami i nad stresem :D :D

__

Użytkownik
unit10

2006-08-24 17:01:42

Przypuśćmy że masz do zainwestowania 5 całych baniek, masz mieć z tego jakąs marże( z tego co wierm to kilkanaście procent) powiedzmy 20% jeśli pracujesz dla do mu maklerskiego. A niech się zdarzy że je stracisz...nie zarobisz, ludzie którzy Ci powierzyli pieniądze stracą 5 całych baniek a ty powiesz no...przeprasza, mówi się trudno? No sry, ale z tego co wiem to tak nie jest. Masz pewne zoobowiązania i koniec. Chyba że jesteś trochę nie poważna i masz w 4 literach pieniądze ludzi. Gorzej jak kiedyś one będą Twoje i stracisz wszystko...Co do strasu, ciekawe jak go odreagowujesz? ; )

__

VIP
priAm

2006-08-24 17:04:06

może jest jakimś szejkiem i ma nieograniczone fundusze ; )) ?

__

Użytkownik
unit10

2006-08-24 17:07:00

Taaa właśnie pisze z Marriota ze swojego apartamentu na 10000 piętrze który się mieści w Dubaju i ma skarpetki ze złota ; )

__

VIP
priAm

2006-08-24 17:07:52

i podciera się dolarami ; )

__

Użytkownik
zupcia6

2006-08-24 20:45:48

Uważam, że zarobic 20% to nie jest wielkie wyzwanie dla osoby się tym zajmującej. Istnieje taka gama instrumentów finansowwych, w tym instrumentów bezpiecznych i z gwarantowanym zyskiem(np. instrumenty strukturyzowane), iż można tak zdywersyfikować portfel, aby nastawic się na wiele opcji rozwoju sytacji. Od osoby inwestującej poważne sume wymaga sie przede wszystkim więcej niż 20%. W aktywa ryzykowne takie jak akcje inwestuje się małą część sumy, jeszce mniejszą w pochodne, ale nadzorując cały czas sytuację nie można stracić duzych sum. Inwestowanie nie kończy się na akcjach.Od nikogo nie wymaga się, aby zarobil przykladowo 60% inwestując tylko w opcje czy akcje bo byloby to bez sensu. Oczywioście zdarza się, że ktos straci bardzo dużo czyichś pieniędzy, ale ich się do dziś wspomina (taki najbardziej znany był z Londynu bodajże) i są to bardziej skandale. A jak nie idzie komuś tak jak ma byc to nawet nie zdąży powiedzieć sory bo się go wywala. Nikt nie ma jak to napisałeś w 4 literach pieniędzy innych ludzi, bo powienien się wtedy obawiać o właśne życie, gdyby je stracił.

A jak ja odreagowuje stres? tak jak dziś w nocy :p

pzdr!

__

Warning: getimagesize(http://img181.imageshack.us/img181/4077/arrowcf1.gif) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

3311 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie