Co wybrać? Laptop? PC?

Dostosuj

• 1
  • 2
Autor Wiadomość
Użytkownik
Linkin

2006-08-05 21:09:51

A wiec.. mam takie oto pytanko. Niedlugo bede kupywał drugiego, własne (a nie wspólny, rodzinny) komputer. Potrzebny mi w przyszlosci na studia i tak dalej i mam problem. Na co sie nastawic? Na laptopa czy zwykły stacjonarny komputer? Oczywiscie nie mam 20 tysiecy do wydania wiec kasa tez sie liczy. Komputer miałby sluzyc nie tylko do pracy, ale i w czasie wolnym do gier (nie jakichs super najnowszych, np. q3, wSw).

1. Czy ktos gra na laptopach i czy daja one rade w grach?
2. Jakiego laptopa, jezeli juz wybrac? (liczy sie tez cena! jak najnizsza, zdaje sobie sprawe ze laptopy sa sporo drozsze, no ale bez przesadyzmów ;])
3. Co bedzie lepsze dla mnie? PC? Laptop?

Z góry thx za normalne odpowiedzi (normalne, czyt. na temat). Precz nabijacze postów! :)

__

Użytkownik
shimzee

2006-08-05 21:41:04

Mój kuzyn stuidiuje 150 km. od domu (2 h jazdy) i kupił laptopa właśnie. Nie wiem jak z graniem bo on pyka tylkow fife. Jeżeli zamierzasz studiować blisko domu to jak najbardziej, według mnie pc.

__

Użytkownik
unit10

2006-08-05 21:54:19

Laptop:
+
-mobilność
-bierzesz go na wakacje,do kibla wszędzie gdzie chcesz
-mniej oczy bolą jak ślęczysz przed kompem kilkanaście godzin(chyba że masz lcd)
-wygoda
-
-cena
-mniejsza wydajność od pieca

To zależy jak daleko od domu chcesz studiować i jaką sume chcesz na to przeznaczyć :]

nabijacze postów >all ;asd

__

Użytkownik
Linkin

2006-08-05 22:11:11

no mysle ze na studia to do Wawki, czyli jakies 120km.. no laptop to tak licze ze 1k zł wiecej i i tak nie bedzie tak wydajny jak PeCet, ale przynajmniej da sie pograc.

Ta mobilność jest bardzo przydatna i wlasnie dlatego sie zastanawiam.

A nie orientuje sie ktos jak to jest z poborem pradu?

__

VIP
Grmx

2006-08-05 23:29:54

zalezy jak bardzo jestes wybredny... owszem ekrany LCD nie są rewelacyjne acz kolwiek da rade na nich grac po przyzwyczajeniu.

__

VIP
priAm

2006-08-05 23:41:02

wiesz, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, jeśli chcesz grać, kup sobie tower, jesli uczyc sie tylko - laptoka, albo znajdz zloty srodek, ktorego nei ma ? :)

__

VIP
pogo

2006-08-05 23:54:04

kup sobie pceta za 2k i palmtopa za 1k ;D i po sprawie ;]

__

VIP
MerT

2006-08-06 00:13:26

Ja w kazdym razie jak bede kupowal nowego kompa, to tylko laptopa. Jak Ty sam juz sie zdecydujesz na laptopa, to nie stawiaj prosze coli obok niego :P

__

Użytkownik
amenva

2006-08-06 00:28:49

kup sobie [url=http://www.tanienotebooki.pl/notebook_852.html]tego[/url] laptopa : P

__

PRO
igor

2006-08-06 01:07:44

1. Ja gram na laptopie i nie narzekam - GeForce7800 GT daję radę.

__

VIP
pogo

2006-08-06 09:47:41

a cena? mysle ze nie daje rady ;]]]

__

Użytkownik
lordminos

2006-08-06 09:51:22

1 dobra rada. Do laptopa za 1k zainstaluj Ubuntu bo bedziesz mial duzo lepsza wydajnosc w Q3/WSW niz na Windowsie. Ewentualnie Win 2000pro SP4.

__

Użytkownik
e2

2006-08-06 09:59:43

Odnośnie #11 - wsw nie pójdzie na laptopie za 1k, zresztą nie wiem, gdzie takie można dostać.

Co do tematu - zdecydowane laptop, ja gram w q3 u siebie bez żadnych problemów, a mam sprzęt dla normalnego użytkownika, a nie jak igor ze swoim 7800.

Acer TM 2423 NWXMi - daje radę do tego jak ktoś nie chce mieć kompa do gier, a do pracy.

__

VIP
vader

2006-08-06 11:16:31

Moze cos wiecej na ten temat? :D

__

Użytkownik
matiz444

2006-08-06 11:30:45

gdybym mial mozliwosc wybralbym laptopa.

__

Użytkownik
e2

2006-08-06 11:37:05

Proste - Ubuntuto dystrybucja linuxa newbiefriendly, łatwa w obsłudze i instalacji - każdy sobie z nią poradzi. Wiadomo powszechnie, że linux > Windows jeśli chodzi o zużycie ramu/procesora. Co za tym idzie - gry i programy chodzą szybciej.

__

VIP
sevenflow

2006-08-06 11:52:02

Laptopy poniżej 3000zł netto to szajs a nie komputer i tak na to należy patrzeć. Za takie pieniądze masz bardzo mocnego kompa stacjonarnego, więc nie dysponując 3,5k nie patrz na laptopy wogóle.

W tych tańszych kiepski procek, kiepski i mało ramu to nie tylko problem z grami - jeżeli myślisz o informatyce i będziesz chciał zbudować jakąś większą aplikację będziesz czekał i czekał - nie o to chodzi.
Tania karta graficzna grzebie takiego laptopa w nowych grach i sprawa jest jasna.

Najlepszy współczynnik jakości użytych komponentów do ceny mają notebooki acera, ale ta ich jakość jest dyskusyjna mimo wszystko - sporo takich sprzedałem i wiem o tym niestety :/

__

PRO
girith

2006-08-06 12:02:49

sam mialem podobny dylemat rok temu. zdecydowalem sie na przesiadke z kompa stacjonarnego (dosc mocnego) na laptopa aristo, za ktorego zaplacilem niemalo, bo 5k.
na poczatku bylem rozczarowany jego wydajnoscia, ale po kilku dniach doszedlem do wniosku, ze juz wiecej nie zainwestuje w stacjonarnego pcta. mobilnosc laptopa, jego rozmiar itd to naprawde ogromny atut. jestem w stanie na laptopie odpalic bez problemu csa, fife, q3 czy wc3, wiec wiecej mi nie potrzeba. jesli mam ochote pograc w q4 czy sourcea to gram w nie podczas weekendowych wizyt w domu na stacjonarnym :)

jesli masz wydawac na laptopa mniej niz 3k, to sobie daruj i zainwestuj w cos stacjonarnego, bo nie bedzie to sprzet dostosowany do twoich potrzeb. jak sam napisales - to nie ma byc tylko maszyna do pisania, ale multimedialne centrum rozrywki; )

osobiscie polecam ci laptopy aristo (mialem do czynienia z kilkoma, obecnie mam aristo smart 400), toshibe badz della. kazda marke "testowalem" na kilku egzemplarzach i bylem zawsze mile zaskoczony. jedyna wada aristo jest to, ze przy wysokich temperaturach w tanszych modelacch peka plastik obudowy...

anyway - masz 4-5 tysiecy do wydania - kup laptopa. nie masz tyle - kup stacjonarny i zapomnij o graniu w q3 w kibelku ;D

__

Użytkownik
e2

2006-08-06 12:28:17

dlaczego? ja gram w q3 na laptopie za 2400zł, niedługo dokupuję RAM i to tylko dla potrzeb photoshop'a. Nawet NFS: U2 udało mi się uruchomić i działa :D

__

VIP
Pajda

2006-08-06 13:48:29

Normalnego, Desktopa (Laptop to tez PC w koncu:P).

Kupilem sobie tez na studia laptopa toshiby i w miare szybko przestalo mi sie chciec go ze soba nosic :P UT, Q1/2/3, ET itd. na nim odpalalem, ale granie jakies konkretniejsze to meczarnia i jak mialem problemy ze swoim desktopem i bylem zmuszony grac na laptopie przez dluzszy czas normalne mecze UT to byl po prostu koszmar. Fajna tez mialem mine jak system zaczal sie sypac i chcialem zrobic reinstalke tylko po to by sie zorientowac, ze producent dal nie plytke z systemem ale obraz calego dysku :P Ale to juz inna historia.

Tak czy siak laptop bardzo szybko skonczyl podlaczony tvoutem do 29" i sluzy jako odtwarzacz divx/dvd/demoplayer ut :P
No jeszcze na poczatku go wozilem na wyjazdy do domu aby miec na czym sluchac muzy, obejrzec jakis film, czy pograc w Grandie 2. Szybko jednak mi sie znudzilo takie go wozenie, a po jakims czasie i tak ojciec wymienil starego kompa tak, ze sens wozenia swojego byl minimalny.

Jakbym mial jakies 10-20k calkiem zbedne to bym pewnie kupil i teraz laptopa, koniecznie jakiegos supercienkiego/lekkiego i superdlugo trzymajacego zasilanie. Chociaz i tak wiem, ze predzej czy pozniej by skonczyl jako mediaplayer i maszyna do pisania :P

__

Użytkownik
ziel1na

2006-08-06 13:48:39

ja na moim lapku spokojnie sobie pykam w q3,fife2k6 i szczerze do stacjonarki nawet nie siadam - zbyt wygodny jest lapek zeby sie przy biurku meczyc ;D
do takich gierek wystarcza celeron i grafa x200 - np. taki asus koszt takiego lapka ~3000zl (acera znajdziesz nawet taniej)
jesli chcesz pograc sobie we wszystko to szykuj jakies 5k zl.
jak nie to za 2,5k zl masz wypasionego piecyka (na AM2,1gb i z 7600gs na pokladzie)

__

Użytkownik
ziel1na

2006-08-06 13:51:19

Vobis sprzedaje laptopy z Windows Media Center :D wsam raz dla Ciebie widze ;]

__

VIP
postal1

2006-08-06 14:20:15

[url=http://www.alienware.co.uk/product_detail_pages/Aurora_mALX/aurora-m_overview.aspx?SysCode=PC-EU-LT-AUR-M-ALX&SubCode=SKU-DEFAULT]ten[/url] chyba lepsiejszy

[hide=click]http://image.alienware.com/images/prod_info_img/cases/comparison_cases//aurora_malx_big.jpg.img?seg=Unspecified[/hide]

__

Użytkownik
lordminos

2006-08-06 14:31:55

A na co mu AM2 jak to strata kasy ? Za pare miechow AM3 i pamiątki z AM2 nie beda kompatybilne z AM3. Za taka kase to bym bral s939 :)

__

Użytkownik
lordminos

2006-08-06 14:33:31

Mozna tez pobawic sie distro, ktore teraz jest bazowane na Ubuntu czyli MEPIS :)

__

Użytkownik
HugoN

2006-08-06 14:34:20

Nie wiem jak to jest za bardzo z laptopami ale chyba tak samo jak z LCD więc musze zaprotestować przeciwko stwierdzeniu że na nim mniej oczy bolą. To jest tylko i wyłącznie kwestia indywidualna i przyzwyczajenia bo niektórzy twierdzą że mniej ich oczy bolą na LCD a inni w tym ja tego jakoś nie mogą zauważyć ani odczuć wręcz przeciwnie po 2-3h czytania jakiegokolwiek forum na LCD nie tylko oczy ale cała głowa mnie zaczyna boleć. Natomiast na CRT przy odświerzaniu 85+ Hz nic takiego nie mam mogę czytać i grać po 6h i mnie nic nie boli a i lepiej się gra na nim. I nie wierz w to, że LCD jest zdrowszy i mniej niszczy Twój wzrok bo nikt nigdy tego nie badał i nie ma żadnych na to dowodów, wręcz przeciwnie, jedyne co zaopserwowano to to, że na LCD żadziej się mruga średnia jest coś około 6-7 razy na minute a to nie za dobrze wpływa na wzrok (nie żeby od razu były jakieś komplikacje czy osłabienie wzroku nie wiem czy wogóle coś takiego kiedykolwiek u kogoś wystąpi ale jednak żadsze mruganie i mniejsze nawilżanie soczewki czy tam innej części gałki ocznej jest niekorzystne).

__

VIP
SweepeR

2006-08-06 15:02:10

Dwa lata temu kupilem (tzn ojciec kupil, ale nie uzywal :D) laptopa Fujitsu-Siemens za 5k. Co prawda moim zdaniem duuuzo przeplacil, ale...

W Q3 gralo sie bez najmniejszych problemow. PK sie nie odpalal. WC3 odpalal sie, ale modele jednostek na mapie sie nie wyswietlaly ;D (tzn migaly sobie od czasu do czasu). Poza tym niby wszystko spoko, duzo innych rzeczy mozna bylo bez problemu robic. Ale zaczely wychodzic coraz to nowsze i fajniejsze gierki (WoW, Q4), ktorych nawet chcialoby sie sprobowac, a nie bylo jak.

I dupa. Kupilem pozniej PC-ta (byla fajna okazja - za 1000zl z monitorem) i teraz tylko niego uzywam.

Laptopa zaczal uzywac brat, ale zaraz potem padl dysk i bateria. Nowa bateria wydatek rzedu 500-600zl. Dysk w ramach gwarancji wlasnie sie poszedl naprawiac.

Generalnie polecam Ci jednak PC-ta. Zawieziesz go sobie do akademika, czy gdzie bedziesz mieszkal, postawisz i starczy. Wydasz mniej kasy, bedziesz mogl go sobie rozbudowac, a jak na weekend do domu przyjedziesz do sobie na kompie rodzinnym posiedzisz.

Do czego moglby Ci sie laptop przydac? Nie wiem co zamierzasz studiowac, ale ja na poczatku tez myslalem, ze super zajebiscie bedzie mi potrzebny. Skonczylo sie na tym, ze dwa czy trzy razy przez caly rok jedynie tak naprawde go uzylem do nauki - zeby zrobic jakies biedne prezentacje. A do tego to sobie mozesz laptopa pozyczyc od kogos (zawsze sie ktos znajdzie), albo w przyszlosci uskladac sobie troche kasy i kupic sobie takiego slabego malutkiego laptopa z marna grafa i ramem, ale tylko wlasnie po to, zeby robic jakies prezentacje albo siedziec w necie na wakacjach albo cokolwiek innego.

__

Użytkownik
unit10

2006-08-06 15:05:24

ale herezje opowiadasz

__

Użytkownik
lordminos

2006-08-06 15:14:47

Ponieważ ?

__

Użytkownik
amenva

2006-08-06 15:28:47

czy ja wiem... tamten ma wiekszy dysk i chyba ramu tez: P

__

Użytkownik
amenva

2006-08-06 15:29:06

czy ja wiem... tamten ma wiekszy dysk i chyba wiecej ramu tez: P

__

Użytkownik
unit10

2006-08-06 15:34:05

[url=http://www.idg.pl/news/95733.html]klik[/url]

Okazuje się, że niektóre płyty główne wyposażone w nowe gniazdo, AM3, współpracować będą z pamięciami DDR2 a inne - z DDR3.
Najprawdopodobniej "Greyhound" pojawi się na rynku za około rok. Użytkownik znajdzie w nim cztery rdzenie, współdzielony cache L2, kontroler pamięci DDR2/DDR3.

[url=http://pclab.pl/news20869.html]klik[/url]

jak głoszą plotki, Socket AM3 będzie podstawką 940-pinową, kompatybilną z AM2.
Zależnie od zastosowanego procesora, na płycie będzie można instalować moduły pamięci DDR2 lub DDR3

Jeszcze do tego zobacz kiedy będzie premiera DDR3, i Amd już wyjaśniło że nie będzie wymuszało używania DDR3 i tego co się z tym wiąże czyli szybszej ich premiery.

__

Użytkownik
t2

2006-08-06 19:16:37

Tak jak napisal SweepeR - kwestia kierunku studiow. Jestem na informatyce i gdyby nie laptop pewnie mialbym w tym roku ponownie stresy zwiazane z rekrutacja na studia ;P (nie mialem netu w mieszkaniu, korzystalem z WLAN-u na uczelni), ale jesli studiujesz cos co nie wymaga codziennego dostepu do netu/siedzenia przy kompie/mobilnosci PC-ta to desktop w zupelnosci wystarczy. Do tego jest tanszy, szybszy i wygodniejszy.

__

Użytkownik
twoonesix

2006-08-06 20:29:12

na laptopie nie da sie grac, niestety. kupuj PC, jeśli nie zależy ci aż tak strasznie na mobilności, nie popełnij mojego błędu ;)

nie zgadzam sie z t2, ze laptop jest dla ludzi, od ktorych wymaga sie "codziennego dostepu do netu". nie rozumiem zwiazku pomiedzy codziennym dostepem do netu a laptopem - tylko w jego szczegolnej sytuacji, ze nie mial netu w mieszkaniu (a mogl sobie przeciez kupic, tego tez nie kumam).

generalnie zgadzam sie ze sweeperem, PC-t rzadzi w przypadkach wszystkich oprocz takich skrajnych, wymagajacych non-stop mobilnosci.

__

Użytkownik
twoonesix

2006-08-06 20:32:10

£3,000.95
Incl. VAT, excl. Del.

sobie ulozylem maksymalnego laptopa tamtego :DD

i fajnego pcta tez
£5,080.70

:DDDD

ogolnie na alienware maja fajne kompy, kumpel otarl sie o wygrana kompa w alienware.evermotion challenge, zreszta ktorego bylem wspolorganizatorem ;p

__

PRO
girith

2006-08-06 22:36:06

nie wiem, co ma do tego kierunek studiow - sam studiuje ekonomie oraz stosunki miedzynarodowe - ale ok, niech bedzie ;D
dla mnie zaleta laptopa jest przede wszystkim mobilnosc - po calym dniu siedzenia za biurkiem na uczelni, w domu czy tez w pracy moge sobie skoczyc na rynek we wroclawiu i posmigac na wifi.

na weekend czy wakacje zbieram lapa do domu i siedze - znow na wifi - na balkonie czy w ogrodzie :D

anyway - zastanow sie powaznie, do czego ci ten komp bedzie potrzebny i ile mozesz na niego przeznaczyc pieniedzy. z racji tego jak pracuje i ze laptopa musze miec na uczelnii przynajmniej raz w tygodniu, nie wyobrazam sobie dzialania na desktopie. poza tym kwestia wygody i mojego lenistwa - potrzebuje wiecej miejsca na biurku na papiery - skladam lapa i klade do na podlodze ;)

__

VIP
virus~T

2006-08-07 11:42:10

[url=http://www.allegro.pl/item116058619__nowy_fujitsu_siemens_amilo_m1437_ati_x700_gw_vat.html]KLIK[/url]

Procesor: 1.89GHZ
RAM: 1024 MB
Grafa: Ati Radeon X700 128MB
Dysk: 80GB
Matryca TFT LCD - nie ma czegos takiego jak kat z boku calkiem jak w CRT, jedynie gora dol ma rozjasnienia, ale to jak sie mocno wychylisz :D

__

Użytkownik
PiWo5z

2006-08-07 15:01:41

wiekszosc z was ma lepsze laptopy jak ja kompa :x i to duzo ponizej 3k

__

VIP
Pajda

2006-08-07 16:09:33

A myslalem, zeby sobie nie wymienic plyty na matx i nie zlozyc takiego desktopa media center, ale z takimi budami jednak roznie jeszcze jest u nas.

__

Użytkownik
ziel1na

2006-08-07 17:46:33

no szczerze mowiac to male jest zainteresowanie MC ;/ u mnie stoi na sklepie od dawna i nikt nawet nie patrzy na niego ;/ grafa slaba, a ze do takiej obudowy musi byc dosc mala grafa to ciezko zmodernizowac.. aczkolkwiek to moze byc przyszlosc ;]

__

• 1
  • 2

Warning: getimagesize(http://image.alienware.com/images/prod_info_img/cases/comparison_cases//aurora_malx_big.jpg.img?seg=Unspecified) [function.getimagesize]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 409 Conflict in /home/esports/library/bbcode/parser.php on line 166
Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

6773 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie