Stowarzyszenia Esportowe?
Autor | Wiadomość |
---|---|
VIP
|
2006-06-08 22:35:18
no i zonk __
|
VIP
|
2006-06-09 03:20:33
Sponsorzy zbiorowo niech sobie daja wiecej na zwiazek albo fundusz.
__
|
VIP
|
2006-06-09 03:22:46
Surprise - wiekszosc powaznych multiklanow od dawna nawet jesli nie ma statusu stowarzyszenia to jest podpieta pod jakas firme co pozwala na zawieranie umow i powazne rozmowy. __
|
VIP
|
2006-06-09 03:25:33
Tia 15 osob i one czy komitet zalozycielski musza byc pelnoletnie, nie tylko jedna zakladajaca osoba. Co do pozwolen rodzicow nie wiem, ale to raczej nie problem.
__
|
Użytkownik
|
2006-06-09 06:49:17
czepiasz sie, ciekawe czemu? zwal jak zwal lepiej jest dzialac w grupie niz samemu __
|
Użytkownik
|
2006-06-09 06:50:23
ciekawe o ktorej wiekszosci mowisz? moglbys wymienic ta wiekszosc (uwielbiam te uogolnianie) bo jakos slyszalemn narzekania sponsorow ze wlasnie tego niema :] __
|
Użytkownik
|
2006-06-09 10:02:23
aj i tu się zaczynają schody :] __
|
Użytkownik
|
2006-06-09 12:59:51
Temat był już poruszany na łamach esports.pl wielokrotnie.
__
|
Użytkownik
|
2006-06-09 13:14:30
Dokladnie, co swiadczy tylko o tym ze nie tylko jest aktualny a wrecz potrzebny, przynajmniej tak uwazam. No i przez rok czasu wielu ludzi mogło dojrzec do takich przedsięwzięć... Mimo wszystko i tak widze słabe zainteresowanie jednoczeniem sie w wieksze grupy, a szkoda bo kto wie czy nawet nie znalazłyby się jakieś europejskie fundusze :/ których jest pełno na różne inicjatywy. __
|
VIP
|
2006-06-09 13:27:09
Podejrzewam Pentagram, Wilda (stowarzyszenie), FF (na zyczenie sponsora w kazdej chwili moga).
__
|
VIP
|
2006-06-09 13:37:39
Nie jak zwal tak zwal. Kazda z tych organizacji zaklada sie inaczej i ma spelniac inne cele. Zwiazek jako ze reprezentuje interesy calej sceny, moglby nawiazywac kontakty i pozyskiwac fundusze na jej organizacje czyli np. imprezy, servery, wsparcie roznych inicjatyw itd. Natomiast druzyny indywidualnie pod szyldami stowarzyszen pozyskuja sponsora dla siebie i tylko siebie bo na tym im zalezy i potrzebuja osobowosci prawnej pod katem wlasnej dzialalnosci. W ogole ze tak ujme w pale mi sie nie miesci jak dzialalo by wspolne stowarzyszenie kilku druzyn pod katem sponsorow. Ciekaw jestem czy jaka kolwiek lepsza druzyna z realnymi szansami na sponsora by do czegos takiego przystapila. Racje bytu mialo by tylko stowarzyszenie lub fundusz, ktorych celem byla by promocja mniej znanych druzyn bedacych ich czlonkami (lub tez nie jesli miala by byc ponad czasowa i pewna neutralna), oraz ewentualne dofinansowywanie ze zebranych funduszy wybitnych jednostek (np. umozliwienie wyjazdu Scoobiemu na Quakecon w Q2, bo wszyscy mozemy zalowac ze sie tam nie pojawil). Chociaz i tak obawiam sie, ze jesli by nie znalazla sie silna niezalezna osobowosc prowadzaca to by byl w naszych warunkach burdel i wszystko by sie posypalo w koncu. __
|
Użytkownik
|
2006-06-09 14:25:26
Nie podchodz do tego jakbys to mial jutro zakładac i czepiasz sie szczegolow, nie wiem dlaczego wogole, tylko potraktuj to jako luzna forme wymiany zdan na temat jak to zrobic - to ze tobie sie w glowie nie miesci jak moze kilka multiklanow razem byc pod jednym stowarzyszeniem to nie znaczy ze to nie mozliwe, przeciez chodzi o papierek ktory trzeba wystawic komus a pieniadze przechodza z reki sponsora do reki druzyny... rozlicza sie kazy procentowo z tego co dostal, poco utrudniasz i komplikujesz niepotrzebnie straszac jakie to jest trudne i jakie to ciezkie do wykonania w warunkach naszych - skup sie na tym czym bedzie polski esport jezeli nie zaczna sie tworzyc rozne taki grupy
__
|
VIP
|
2006-06-09 19:14:47
Ja bym chetnie zapytal potencjalnych sponsorow, czemu w momencie gdy dostana porzadne fachowe pismo w wiekszosci przypadkow nie odpowiadaja na nie.
__
|
Użytkownik
|
2006-06-09 21:16:00
dlaczego warto zeby klan instniał jako stowarzyszenie, powiedziano.
__
|
Użytkownik
|
2006-06-09 23:11:56
za duzo politykujesz... wydaje mi sie ze te srodowisko ludzi nie ma nic wspolnego z wszechobecna korupcja i spokojnie moze sie dogadac i stworzyc fundamenty pod przyszly profesjonalny zwiazek sportow elektronicznych.
__
|
VIP
|
2006-06-09 23:43:18
To nie politykowanie, takie sa realia. Kazdy ci probuje wbic noz w plecy, a gdy jestes dobry i fer to spodziewaj sie nadchodzacych kopow
__
|
Użytkownik
|
2006-06-10 00:09:25
ty chyba zbyt doslownie odbierasz wszystko co sie pisze mowie o idei na przykladzie chociazby stowarzyszenia/firmy itd... no ale jak sam powiedziales FF.ATI najwidoczniej nie jest zainteresowane rozwojem calego esportu tylko rozwojem na wlasna reke...
__
|
VIP
|
2006-06-10 13:18:09
Fear Factory ATI jest jak najbardziej zainteresowane rozwojem calego esportu i chetnie popiera dobre inicjatywy, ale w zwiazku z nasza znajomoscia rynku i doswiadczeniem, przedstawiona przez Ciebie koncepcja byla by bledem zarowno z punktu widzenia indywidualnego, jak i ogolu esportu. Nie mozemy poprzec czegos w co nie wierzymy, szczegolnie ze moglo by to przyniesc szkody. __
|
Użytkownik
|
2006-06-10 14:58:34
Zobaczyłem że temat wywołał niemałe poruszenie dlatego postanowiłem że co nieco sprostuję bo padały tu czasem nie do końca trafne informacje.
__
|
Użytkownik
|
2006-06-10 18:08:22
co ty gadasz przecierz ja mowie zeby rozwijac sie i stowarzyszac razem w wieksze grupy, a ty czepiasz sie regulki jednej i jakos tak dziwnie zniechecasz innych... nie podaje konkretnego rozwiazania pod dyskusje tylko ogolnie caly temat i dopisuje sobie mozliwosci rozne! wyluzuj czlowieku
__
|
Użytkownik
|
2006-06-10 18:11:04
Sam pomysł stowarzyszeń gamingowych - całkiem fajna rzecz. Zniknąłby problem zwrotu kosztów przez sponsorów za wyjazdy, turnieje itp.
__
|
VIP
|
2006-06-10 19:45:58
Ja mowie o konkretach bo jesli chce sie cos osiagnac to nie wystarczy rzucac ogolnych idei.
__
|
Użytkownik
|
2006-06-10 20:06:08
no jestes najmodrzejszy, wlasnie z powodu takich glupkow jak ja esport stoji w miejscu gdyby bylo wiecej takich jak Ty rozwijal by sie w predkosci conajmniej warp1. __
|
VIP / Fotograf
|
2006-06-11 15:37:05
Problem w tym, że stowarzyszenie musi prowadzić pełną księgowość, a takie usługi kosztują i to w dużej mierze jest najpoważniejszą przeszkodą. Oczywiście można zrobić to samemu, ale nie każdy się zna na księgowości. __
|
Użytkownik
|
2006-06-11 16:06:52
Czy ja wiem czy to aż taki duży problem? Jeśli już sponsor łoży na team, to najczęściej ma w swojej firmie z reguły kilka księgowych. Można się umówić że władze stowarzyszenia będą zbierać po prostu wszelkie faktury i rachunki i będą to przekazywać księgowym sponsora. Z pewnością nie będzie dla nich problemem prowadzenie uproszczonej księgowości w ramach sponsoringu ;] __
|
VIP / Fotograf
|
2006-06-11 16:16:29
Firma gdyby chciała to i mogła by podpisać umowę o dzieło czy też na zlecenie, albo po prostu umowę o pracę, ale w przypadku jej złamania można ścigać taką osobę tylko z powódzctwa cywilnego. Zresztą przy tego typu umowach, trzeba wywiązywać się z pewnych przymusowych kosztów (podatki, ZUS przy umowie o pracę, etc.), a i do tego dochodzą takie kwestie jak urlop i inne tego typu rzeczy .
__
|
PRO
|
2006-06-11 16:37:19
Kuba sprawdzałeś w ogóle wcześniej na czym polega stowrzyszenie? 12 osób kłocących się po 2 miesiącach o to kto będzie prezesem to wcale nie jest ciekawa perspektywa.
__
|
VIP
|
2006-06-11 18:43:15
W sumie to tak __
|
VIP
|
2006-06-11 18:58:32
Od czerwca 2003 stowarzyszenia powinny byc zwolnione z oplat i tylko w momencie gdy stowarzyszenie chce prowadzic dzialalnosc gospodarcza sa koszty zwiazane z wpisem do rejestru przedsiebiorcow (1500zl lacznie z ogloszeniem w monitorze).
__
|
Użytkownik
|
2006-06-11 20:10:02
ej no ale cos zacos, ludzie kochani no nie da nikt nikomu czegos bez minimalnego wysilku, jezeli juz teraz ktos zaklada ze beda klutnie, to swiadczy faktycznie o jednym braku dojrzalosci polskiego esportu w stosunku do poziomu jaki jest na swiecie. Takze jakiekolwiek narzekanie ze u nas nie ma sponsorow nie ma sensu bo nie mozemy liczyc na te same pieniadze lub chociaz ich czesc nie dajac nic od siebie
__
|
Użytkownik
|
2006-06-11 20:12:30
poprzez stowarzyszenie rozumiem jakakolwiek PRAWNĄ forme wspolpracy ludzi, boze skonczcie sie czepiac konkretnej nazwy tu chodzi o model/sposob na wyciagniecie pieniedzy od sponsorow.. boze kochany przeciwnicy jakich kolwiek inicjatyw zawsze znajda cos, zaraz beda sie czepiac bledow ortograficznych
__
|
PRO
|
2006-06-11 23:59:35
Ale do kogo ty z tymi żalami uderzasz kuba, popatrzyłeś w ogóle? Dlaczego mi to mówisz?
__
|
VIP
|
2006-06-12 00:30:54
Proponuje zalozyc mafie gamingowa. Z gory mowie, ze w razie czego staję na jej czele (Ojciec chrzestny). Bedziemy zbierac haracze od niektorych firm, luzno zwiazanych z gamingiem (chociazby sklepy ze sprzetem dla graczy czy firmy sponsorujace imprezy). Pozniej polaczymy to z prostytucja i narkotykami - zysk gwarantowany . Koszt dzialan jest stosunkowo spory - skoro ma to byc mafia, wymagane jest bezprecedensowo parenascie garniturów BOSSa, spluwy, pałki, kastety itp. Oprocz tego limmo z duzym bagaznikiem na ewentualne zwłoki )
__
|
Użytkownik
|
2006-06-12 00:56:57
sxl mocno wyolbrzymiłeś czas założenia stowarzyszenia. Przeprowadzenie zebrania założycielskiego, podpisanie protokołów, list obecności itp. dokumentów można nawet na upartego przeprowadzić w jeden dzień; ale ok, nawet policzmy że tydzień. Rozpatywanie wniosku o rejestrację trwa w KRS miesiąc. Czyli przy dobrej organizacji rejestracja to najwyżej kwestia 1-2 miesięcy.
__
|
VIP
|
2006-06-12 03:23:45
W praktyce moze zwykle i miesiac, przy czym afaik maks sad czas ma nawet trzy. W dodatku trzeba czekac potem jeszcze trzy tygodnie gdyby ktos chcial sie odwolac. __
|
Użytkownik
|
2006-06-12 10:11:37
nie zale ale kompletnie nie rozumiem podejscia anty stowarzyszania sie, co to za problem nawet jkaby to bylo 6 miesiecy? oczywiscie mzoe byc tak ze klan nie bedzie mial 12 stalych czlonkow, dlatego zastanawialem sie nad polaczeniem sil w kilka klanow - tutaj chodzi jak slusznie zauwazyl marlboro o sam fakt gdzie sponsorzy beda mogli przelewac pieniadze i bedzie to instytucja prawna... i tyle bez zadnych filozofii zebran, kombinowania itd itp
__
|
Użytkownik
|
2006-06-12 10:14:19
no i co te nawet 3 miesiace w praktyce sa taka graniaca ktorej nie mozna przekraczac nie da sie przekraczac i wogole zniechecaja i uniemozliwiaja rozwoj gamingu :]?
__
|
Użytkownik
|
2006-06-12 11:39:11
Rzeczywiście, są trzy miesiące, trochę się ciachnąłem. Tyle że w ustawie jest zapisane że sąd ma obowiązek załatwić sprawę niezwłocznie,czyli po prostu bez zbędnej zwłoki.
__
|
VIP
|
2006-06-12 13:19:49
A ja gratuluje wyciagania wnioskow z powietrza podczas gdy ktos czegos nie powiedzial. Tak sie sklada, ze uczestnicze w przygotowaniu pewnego stowarzyszenia, oraz jestem jednym z pierwszych propagatorow powolania zwiazku.
__
|
Użytkownik
|
2006-06-12 15:20:58
sluchaj ty stwarzasz problemy i marudzisz ciagle :] wiec oco ci chodzi nagle obracasz kota ogonem lol - jezeli tak bardzorrpzeszkadzaja ci te 3 miesiace to olej to i idz porzucaj sobie w darts i nie czytaj tego tematu lol
__
|