MMORPG wasze zdanie?

Dostosuj

Autor Wiadomość
VIP
blacktyger

2006-04-19 17:44:32

Akhorku mmo i fabula? Mylisz z rpg, w mmo nie ma fabuly, bo kilka questow na krzyz to wiesz ... Mozliwe, ze wow pod tym wzgledem jest bardziej rozbudowany, nie mniej imo nie mozna powiedziec o fabule w przypadku mmo. A to, ze siedzisz godzinami jest zwiazane z rywalizacja, z mysla, ze ktos teraz gra i nabija cyferki, a ja nie. I tyle.

__

Użytkownik
L3wY

2006-04-19 17:48:43

śmierć mmorpg!! RPG & cRGP rządzą!!
:D

__

Użytkownik
Akhor

2006-04-19 18:11:09

No może nie do końca fabuła, ale jakiś tam klimat i wątek bo questy są, mało rozwinięte typu kill X - take Y - bring Y, ale są. Imo z MMO grałem w GW i WoW'a i obydwie miały "fabułę", no wiesz o co mi chodzi, te takie "demo pełnowartościowej fabuły rodem z BG2 czy Morrowinda albo IWD".

__

Użytkownik
Mr.Dedek

2006-04-19 18:14:06

[-] :< GW to NIE MMORPG! Nauczcie sie do jasnej cholery! :P

__

Użytkownik
Akhor

2006-04-19 18:19:04

Oj, ale coś bardzo przypominajace MMORPG'a.

__

Użytkownik
Mr.Dedek

2006-04-19 18:36:39

"bardzo przypominajacego".. ;< Prawie jak MMORPG

__

VIP
Nor

2006-04-19 18:53:24

mowisz tak bo cie nie stac :P

__

Użytkownik
matiz444

2006-04-19 19:55:58

dokladnie, i same "poznawanie" swiata bylo swietne... milo wspominam westfall, dorotar itd. ; ]

__

Użytkownik
matiz444

2006-04-19 19:59:55

w WoW masz fobule + reszte... jest KILKA TYSIECY questow z tego co pamietam, w wielu sa powiazania z poprzednimi, bez niektorych czegos nie zrobisz, w niektorych chainach po 15 questow poznajesz jakas historie, odkrywasz kolejne talemnice, demaskujesz zdrajcow itd.

__

Użytkownik
Akhor

2006-04-19 20:09:17

Oj czepiasz sie.

__

VIP
Nor

2006-04-19 20:16:29

Ja bym chcial zobaczyc jeszcze cale BWL bo jak do tej pory widzialem tylko razergore :/ a jak tam u cieie z gildia MC/Onyxia itp?

__

VIP
Preak

2006-04-19 20:59:10

hmm, nie mam do tych gier cierpliowosci. Do RPG'ow, do MMORPG i innych gothicoDiabloTibioWoWo podobnych :D

__

VIP
bizzare

2006-04-19 21:18:05

Nie jestem w temacie, czym się różni RPG od cRGP ?

__

Użytkownik
L3wY

2006-04-19 21:50:32

prawdziwego RPG rozgrywa się na planszy, gdzie rzucasz kośćmi, masz różne karty. jedna rozgrywka zjada naprawdę dużo czasu :))
cRPG to coś w tym stytu, ale gra na kompie. dlatego masz crpg z elementami rpg czyli losowością w doświadczeniu, zmienną charakterystyką bohaterów itd. kości są zastąpione algortymem, plansza - grafiką, modelami itd. ogólnie to:

RPG - Gra fabularna
cRPG - Komputerowa gra fabularna

mam nadzieję, że nic nie pokręciłem.

__

Użytkownik
matiz444

2006-04-19 22:34:30

mam mniej wiecej to samo, ale nie bylem u ony i ragnarosa;/ teraz sie przeniolem na BL, robie postac i staram sie dostac do jakiejsc gildi, wczoraj poszedl formularz do tD ; ].

__

Użytkownik
Mr.Dedek

2006-04-19 22:39:23

Tak jak Ty :P

__

VIP
bizzare

2006-04-19 22:43:37

Aha ;)

__

VIP
Nor

2006-04-19 22:45:03

Onyxia jest fajna bo to latwe DKP i fajny loot w krotkim czasie :P A ragnaros tez jest fajny, jak go zabilismy po raz pierwszy to chyba pierwszy raz wydarlem sie przed komputerem :)

__

Użytkownik
maGeta

2006-04-19 23:35:13

Prawdziwe RPG rozgrywa się na kartkach przy użyciu kości i jest "mówiona".

__

Użytkownik
matiz444

2006-04-20 00:08:23

hehe, ja od wczoraj praktycznie na bl mam juz 15 lvl, nie jest zle;D

__

ex-Redaktor
Mav9l1ty

2006-04-20 00:14:58

Może skrótowo... dobra gra musi być łatwa dla początkującego i trudna dla zaawansowanego. Jak np. piłka nożna, koszykówka czy futbol. MMORPG właśnie takie są - bardzo proste, niewymagające na początku, ale kiedy osiąga się coraz wyższy poziom, gra staje się coraz bardziej wymagająca. FPP'ki / SC / WC3 / inne competitive games nie są aż takie łatwe dla totalnych nubów.

__

VIP
blacktyger

2006-04-20 09:27:23

np D&D :).

__

Użytkownik
maGeta

2006-04-20 10:37:53

Naprzykład : )
Grałem w to ostatni raz z 2 lata temu i już nie zmamierzam więcej, ale pamiętam że była ich masa.

__

Użytkownik
b3D

2006-04-20 12:00:33

niestety wiekszosc z was straszne kwasy tu wypisuje... gram zarowno w fpp jaki i w morpg...

1. w zasadzie granie czy to w wowa czy w cs'a nie daje nic oprocz przyjemnosci z gry (oczywiscie pod warunkiem, ze nie ma sie jakiegos spaczonego podejscia do grania)

2. niewazne czy grasz 8 godzin w wowa czy w cs'a to i tak bedzie "strata" czasu

3. jakie uzaleznienie? czy jak skleja ktos modele, gra w szachy albo wh40000 na stole z figurkami to jest uzalezniony? to hobby jak kazde inne, a kazde hobby pochlania czas

4. nie wydaje sie wam, ze gdyby typ o podobnym charakterze jak ten od Tibii gral dla niego wazna klanowke w cs'a, przyszla by matka i wyjela wtyczke to co by zrobil? prawdopodobnie to samo...

5. morpg nie wymaga skila? heh to najglupsze co mowia laicy zazwyczaj grajacy w fps...owszem sa gry ktore tego skila w zasadzie nie potzrebuja Lineage2 bo poprostu nie jest on tam potzrebny, ale jesli wezmiemy pvp juz chocby z wow'a gdzie skill (w tym przypadku zdolnosc do szybkiej reakcji/odpowiedzi na czary badz inne umiejetnosci postaci typu walki wrecz) jest wrecz sprawa kluczowa, tyle tylko ze nie polega on na szybkim przesunieciu celownika po ekranie, a na szybkich obliczeniach i timingu oraz czasami zgraniu z reszta druzyny. wspomniec tez trzeba o Guild Wars gdzie w zasadzie skill a nie sprzet decyduje o wygranej, bo jesli ktos nie wie jest to gra czysto pvp a jak moze walka z innymi graczami (ludzmi) istniec bez skila? nie wazne w jakiej postaci.

6. ktos napisal, ze placenie abonamentu za wow'a jest chore...coz chcesz grac to placisz, nie placisz nie grasz..zwykla zasada. przeciez nikt nikogo do tego nie zmusza

7.co do fabuly...watpie czy kiedykolwiek uda sie stworzyc sieciowa gre rpg a raczej morpg, ktora bedzie opierala sie w 100% na fabule tak jak gry rpg fabularne, wow pod tym wzgledem naprawde zrobil duzy krok naprzod i ciagle sie rozwija. wszelkie przejawy fabuly mamy widoczne w tzw chain questach, gdzie aby otzrymac nagrode musimy wykonac kilka questow zwiazanych ze soba lub nastepujach bezposrednio po sobie lub dzialac w grupie. przykladem takiej ogolno serverowej fabuly moze byc otwarcie Ahn'Qiraj, ktore rozpoczynalo sie od zbierania materialow przez questy trwajace chyba okolo tygodnia az do finalnej wojny i otwarcia nowego instanca. niestety tego typu eventy nie moga byc powtarzalne.

8. ogolnie pytanie zadane w tym temacie jest bez sensu i nic oprocz zwyklego flejma nie przyniesie...bo jak ktos tu juz powiedzial o gustach sie nie dyskutuje a to co jest lepsze dla jednego niekoniecznie bedzie dobre dla drugiego.

kazda "dobra" gra to pozeracz czasu i nie wazne z jakiego jest gatunku.

ps.

dla tych ktorzy nie wiedza jak wygladaja raidy na instancje w wowie dwa filmiki z raidu mojej gildi na Molten Core

1. [url=http://www.chudz.co.uk/downloads/Lucifron.wmv]Lucifron[/url] 22mb 03:24
2. [url=http://www.chudz.co.uk/downloads/Baron_Geddon.wmv]Baron Geddon[/url] 36.8mb 05:42

__
drugs.. rock'n'roll.. bad-ass vegas whores.. late-night booty calls.. shiny disco balls..

Użytkownik
Nighter

2006-04-20 12:23:04

Hm... Siedzę w temacie zarówno FPP jak i MMORPG z 4 lata, więc myślę, że mogę się wypowiedzieć. Przeczytałem większość tego tematu i tylko jedno - połowa z Was pisze niesamowite bzdury.

Po pierwsze najśmieszniejsze jest przekomarzanie się osób grających albo w FPP albo w MMO, że to niby ich system jest lepszy. Każdy gra w to co chce i nienormalnym jest twierdzić, że tamto jest złe bo nie moje.

Wielu z Was pisze, że gry FPP ćwiczą skill itp.: poświęciłem CoD(1 i UO) 2 lata, byłem w najlepszym polskim klanie w UO jak na tamte czasy i co? I znudziło mi się... W końcu grałem już tylko po to, żeby pogadać z kumplami na TSie. Przerwałem grę na jakiś rok, wyszło CoD2, mając nadzieję, że będę wymiatał jak w UO zacząłem grać - kłopot jest taki, że ten cały skill itp. się zatracił. Wiadomo, że jakieś tam nawyki zostały, ale to nie to samo. I to jest najgorsze, że eSport to normalny sport, musisz ciągle trenować, a niestety często życie nie pozwala na siedzenie ciągle przed kompem. A co z takim MMO? No zrobisz postać i ją masz. Czy byś do niej wrócił po roku czy po dwóch to ją masz i nie potrzebujesz skilla, jedynie przypomnieć sobie wszystkie bindy.

Najgorsze jest moim zdaniem to zatracanie się w tych grach. Ja osobiście spędziłem przy WoW'ie cale święta - nie z maniactwa, ale tylko i wyłącznie dlatego, że tak chciałem. I nie interesował mnie zdobyty lvl (chociaż cieszy), tylko sama gra dla przyjemności. Nie zatracam się w tym, mogę pograć 5 godzin w WoW'a, a potem 3 w CoD - tylko i wyłącznie dla zabicia czasu i dla rozrywki.

Wielu z Was pisze także, że takie MMO poznaje się po miesiącu, tygodniu. Dziwne, bo ja w WoW'a gram już trzeci miesiąc i nadal znam dopiero jakieś 10% calego systemu i świata. Jeżeli ktoś pracował nad grą 10lat to nie pozwoli, aby ludzie rozpracowali ją w miesiąc. Tymbardziej, że WoW nie jest monotoniczny, co chwilę wychodzą nowe patche zawierające całą masę nowości. Gra od swojego wyjścia dostała już ok. 20patch'y, więc świat ten - w przeciwieństwie do FPP - ciągle się zmienia.
Oczywistym jest, że fajnie to pograć z kumplami na LANparty w FPP, ale tak samo fajnie jest grać z kumplami zza granicy w MMO, a przy okazji szkolić sobie język.

Reasumując temat ten jest bez sensu, bo można o nim książki pisać, a to i tak nic nie da. To tak jakby czepiać się ludzi, że jedni wolą Porshe a drudzy Ferrari :/

swoją drogą, ktoś tu pisał o NWN - spędziłem nad tą grą dobre 2 lata a ANI RAZU nie zdobyłem maksymalnego lvlu. Dlaczego? Bo w tej grze można było mieć lvl 2 i bawić się niesamowicie. Tam chodziło o typowe RPG, o przygody prowadzone przez realnych ludzi, o wykorzystywanie systemu przez GM'ów. Nigdy nie zapomnę tych nocy i chwil tam spędzonych. Co więcej -ostatnio nawet zainstalowałem ją na powrót i... postać dalej jest. Nie to co skill w FPP, nie pograsz rok i bum, musisz od nowa być niabem.

__

Użytkownik
matiz444

2006-04-20 16:49:38

Ten kto robil filmik ma zaje..ste UI, Szczegolnie UnitFrame mi sie podoba, nie wiesz moze co to jest ?

__

Użytkownik
b3D

2006-04-20 17:48:25

przypuszczam, ze chodzi ci o drugi filmik, jak tylko bedzie online zapytam i napisze tutaj posta

__
drugs.. rock'n'roll.. bad-ass vegas whores.. late-night booty calls.. shiny disco balls..

Użytkownik
L3si0

2006-04-20 19:59:17

i tak miotla rulezzz :D
dla tych co niewiedza co to miotla, mam na mysli FLYFF, darmowy mmorpg, ktory cigle sie rozwija i gra tam w pizde polakow :D

http://flyff.gpotato.com/

instalka 350mb, po zainstalowaniu 1,15gb

jak ktos lubi mmorpgi to powienien sprobowac w to pograc, nic go to nie kosztuje

#flyff.pl QUAKENET :D

ps. hihihihi

__

Użytkownik
L3wY

2006-04-20 20:02:59

wrzuć jakieś screen'y i opowiedz więcej o tym... może mimo, że nie za bardzo lubie mmorpg jednak się skusze

__

Zaufany użytkownik
rOx!

2006-04-20 20:15:36

mam kolegow ktorzy w to pykaja ;p

__

Użytkownik
maGeta

2006-04-20 20:20:41

[url=http://images.google.pl/images?q=flyff&hl=pl&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w]google[/url]

__

Użytkownik
Mr.Dedek

2006-04-20 22:15:40

flyff ma sux grafike, ale mowilem Ci to juz nie raz :D

__

Użytkownik
matiz444

2006-04-20 22:17:05

Tak, z gedonka, bo z luciego nie sciagalem bo mam 170 mb limitu na 10 dni (:DDDDDD) a lucka przeciez kazdy bije ;D ladnie z geddonkiem pojechaliscie; ]jak sie dowiesz o tym UI to napisz, bo musze cos zarzucic sobie, 2 miesiace nie mialem WoW i gram na czystym, no, tylko mam Perl Classic UnitFrame ( ladnie zrobione musze powiedziec ^^ ) dobra, ide pograc, bo mi 3h neo nie dzialalo ;DDDD

__

Użytkownik
FrD

2006-04-20 23:04:33

stary co sie tak unosisz, heh, kazda gra to przyjemnoscm, przyjemnosc to przyjemnosc i tyle, mozesz z kumplami pogadac o grach a mozesz tez o ksiazkach jedno nie wyklucza drugiego, tak samo nawijanie ciagle o jakichs tam dropach moze byc denerwujace tak samo pierdolenie kolesia o sadze wladcy pierscieni moze rozsierdzic w obu "skrajnych" przypadkach, i gratuluje uczenia sie z telewizji jesli na niej wyrosles to "dziekowac", no chyba ze chodzi ci o te 30% programow na discovery to zwracam honor :D

__

Użytkownik
Nighter

2006-04-21 13:17:27

jakaś tania podróbka ragnaroka i rose w jednym -.-

__

Użytkownik
*Jaras

2006-04-21 14:20:48

Lubilem Ragnaroka... Ale tam wszyscy graja na te swoje kalkulatorki i dostaja histerii jak zle dodzadza punkt w statystyki i zabraknie im do bonusu... Nie dla mnie, ale kumpel przy tym gnije...

__

Użytkownik
L3si0

2006-04-21 15:40:36

podrobka? rownie dobrze moge powiedziec ze ragnarok i rose sa tania podrobka mu, tylko grafike ulepszyli :D flyff przynajmniej jest darmowy :)

__

Użytkownik
b3D

2006-04-22 01:43:01

flyff przynajmniej jest darmowy

i to jedyna jego zaleta...

__

Użytkownik
L3si0

2006-04-22 10:36:09

bed, ty bys mmorpga od tetrisa nie odroznil , wiec sie nie udzielaj paziu, bo dorotka bedzie cie w nocy straszyla :DDDDD

__

Użytkownik
b3D

2006-04-22 10:36:25

niestety nie powiem ci co to dokladnie za ramki bo gosc poprostu uzywa discorda a to jest jeden z jego modolow graficznych..

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

7833 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie