Ptasia Grypa w Polsce

Dostosuj

Autor Wiadomość
Użytkownik
*Jaras

2006-03-05 12:49:24

Kumpel skwitowal to. "Yeahh mamy ptasia grype w Polsce. W koncu nie jestesmy ostatni", ale po to zeby poprawic nam humory.

Ciezko bedzie ;o?

__

Użytkownik
*Jaras

2006-03-05 12:50:21

U martwych łabędzi znalezionych nad Wisłą w Toruniu wykryto wirus ptasiej grypy typu H5. Nie ma pewności, czy jest to jego najgroźniejsza odmiana.

Ale wg. mnie na bank H5N1.

__

Użytkownik
e2

2006-03-05 13:01:28

No i? Ludzie panikują, a wirus ginie w temperaturze 70 stopni C. Zwierząt też pewnie za wiele nie zginie, a na dodatek Łabądź mógł sobie przylecieć z innych państw ;p Póki nie zaczną ginąć ludzie w Polsce (tfu tfu i odpukać w niemalowane) nie ma co się martwić. Media mają zły wpływ na Polaków bo za dużo o tym gadają, a my coraz bardziej się boimy tego wirusa. Przynajmniej cenu kurczaków spadają i liczę, że w mcdonaldzie niedługo stanieje tortilla z kurczaka ;D

__

Użytkownik
nita

2006-03-05 13:03:37

Dobra ale kto umarl na ta grype? kilka osob w Azji? z tego co wiem 100 osob dziennie umiera na zawal tylko polsce. Odrazu czuc walek firm farmaceutycznych ktore zarabiaja na naszej panice ; D Kazdy kraj wyda setki milionow na szczepionki ktore i tak nie pomoga ; D czuje zmowe oligopolu w lewym oku =]

__

VIP
blacktyger

2006-03-05 13:07:52

Jestem podobnego zdania, ale ostatnio pomyslałem, że może właśnie dzieki tej całej ostrożności umarło pare ludzi?

__

Użytkownik
tequar

2006-03-05 13:09:07

Dla mnie to juz sie smieszne robi. Ciagle o tym trabia, a jak napisal nita - zastraszajacych epidemii nie ma. Kilkaset razy wiecej ludzi ginie w Afryce z powodu głodu, ale im to juz malo kto pomaga (nie mowie ze nikt). Nie jeden takze w tv mowil, ze nawet po zjedzeniu chorego kurczaka niekoniecznie trzeba zachorowac na ptasia grype. Media ze wszystkiego potrafia zrobic sensacje...

__

VIP
spec_u

2006-03-05 13:15:22

właśnie dobrze pomyślałeś : ) im ludzie więcej wiedzą, możę bardziej sie obawiają ale przynajmniej bedą ostrożniejsi. Z drugiej strony Polacy zawsze narzekają jak by sie znowu nic nie mówiło to by było że państwo przed nami ukrywa zagrozenie ;- D
A więc ostrożność nie zaszkodzi, bo jak by wybuchła epidemia wśród ludzi to już by było prze****** (tfu, tfu)...

__
ema

Użytkownik
*Jaras

2006-03-05 13:18:21

No ja jestem dosc podobnego zdania ale...

A do cholery dlaczego umarlo tak malo osob? Zobaczcie jakie sa srodki ostroznosci, wg. mnie tylko i wylacznie dlatego umarlo tyle a nie wiecej osob... Padniety labedz i to miejsce odgrodzone od reszty swiata. Gdyby o tym nikt nie mowil, daje sobie rece uciac, ze trupow bylo by setki razy wiecej...

__

VIP
acci

2006-03-05 13:21:15

WE ALL GONNA DIE!

;- DDD

__

VIP
Malwa

2006-03-05 13:22:08

Panikujecie. Do wawy nie dojdzie :D

BTW: rozwala mnie najnowsza reklama KFC :D

__

Użytkownik
Akhor

2006-03-05 13:28:40

Bezsensowna panika, z SARSem było tak samo i nic sie nie stało.

W tą zimę z mrozu zmarło ponad 250 osób w Polsce, a na ptasią grypę nikt nie umrze, najwyżej 1 osoba, która przez przypadek sie tym zarazi.

__

VIP
Hakan

2006-03-05 13:43:15

Hehe... ptasia grypa w Polsce - kaczki dlugo nie porzadza. I to jeszcze w okolicach ojca Rydzyka - znak od Boga...

__
Powyższy tekst jest subiektywną opinią autora i nie jest oficjalnym stanowiskiem serwisu eSports.pl

VIP
Sh1eldeR

2006-03-05 13:55:25

Nie ma co panikowac. Ptasia grypa mnie dotyczy "troche" bardziej niz wiekszosci tu zgromadzonych, bo moj ojciec ma firme zwiazana z ptakami (scislej: z pierzem). Ma zaklad, w ktorym codziennie przetwarzane sa tony pierza, po czym nastepuje import/eksport/sprzedaz/kupno w Polsce. Znam wiec, troche z koniecznosci, realne zagrozenie. W moim przypadku nie ma ZADNEGO. Spelnienie norm obowiazujacych takie zaklady implikuje zabicie wirusa z ptasiej grypy - zreszta nie jest to wcale takie trudne (jest podatny chocby na wysokie temperatury, a uzywane sa rowniez srodki chemiczne). *Kazdy* zaklad musi spelniac wszystkie te normy, szczegolnie teraz, w okresie cholera-wie-czym-spowodowanej paniki (zginelo na ta chorobe mniej niz 100 osob na swiecie, co jest liczba ekstremalnie małą, zwazywszy na fakt, ze zdecydowana wiekszosc zgonow miala miejsce w krajach typu Chiny, Rumunia etc.). Kontrole sa liczne i nie tylko wyrywkowe, ale okresowe (nie omijaja nikogo). Firma mojego ojca od dawna spelnia jeszcze wszystkie normy EU, jak rowniez jakies tam dodatkowe, odpowiednie certyfikaty ISO itd. - to pierwsza taka firma w wielkopolsce i jedna z pierwszych w Polsce, ale aktualnie rowniez wiele innych zakladow decyduje sie na wyrobienie sobie odpowiednich certyfikatow. Raz, ze po wejsciu do Unii czas na spelnienie jakichs tam norm jest ograniczony (np. do 5 lat po wejsciu wszystkie musza byc w 100% spelnione), wiec to trzeba bedzie i tak zrobic, dwa, ze konkurencja pod tym wzgledem rosnie w sile, wiec glupio jest zostawac w tyle, a trzy, ze do podjecia pewnych srodkow zmusza ta glupia, wywolana mediami panika.

__

VIP
kai

2006-03-05 14:14:49

PANIKA !!! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... :p

__

Użytkownik
Tymek

2006-03-05 14:35:05

pic na wodę, na to umarło 66 osób na świecie, a z tego co ostatnio słyszałem w wiadomościach, codziennie na zawał w samej poslce (!) umiera 100 osób...

__

Użytkownik
black sunday

2006-03-05 14:57:05

zesrała się bida i płacze

__

Użytkownik
Drops

2006-03-05 15:18:10

W azji na ptasia grype zmarło ca. 100 osób.
Na zwykła rocznie umiera 1 000 000 osób.
Te 100 osób które zmarło w azji pracowało na ptasich faramch a dokładniej przy uboju tych ptaków.
Mieli kontak z ich krwią a wtedy wsytarczy zadrapnie zeby wirus dostal sie do naszej krwi.
Niektory typy wirusów i trucizny przenikaja przez skóre bezpośrednio do krwiobiegu.
Nie ma co panikować, ptasia grypa należy do grupy medialnych wirusów takich jak np :
SARS czy Choroba wściekłych krów.

Ale np 500 nie bylo mediów i nadeszła dżuma i wybiła 1/3 kontynetu europejskiego........
Lepij zapobiegać niż leczyć

__

Użytkownik
koala

2006-03-05 15:23:00

dobre filety z kurczaka dzisiaj jadlem ;)

__

VIP
sEctOr

2006-03-05 15:26:03

dobrze ze acci nie ma "ptaka" nie musi sie bac ;- DDDDDDDDD

__

VIP
Preak

2006-03-05 15:49:24

a ja sobie kupie szczepionke ;D

__

VIP
d00mer

2006-03-05 15:50:10

Nie ma się czego bać :)
Ja mam Red Armor na plecach i bazooke w komórce i sie nie boje :D

__

VIP
Van Helsing

2006-03-05 15:58:30

Dlatego nie oglądam tv, ani nie czytam informacji ze świata. ;-pp Wiem tyle ile mi jest potrzebne :D za dużo też wiedzieć nie mogę :D

__
Miejsce na Twoją reklamę!

Użytkownik
*Jaras

2006-03-05 16:27:28

Ja slyszalem bardzo fajny kawal, spoczatku nie zajarzylem.

W lesie zwierzeta sie chwala...
Lew - ja jak napusze grzywe to sie wszyscy boja
Puma - ja jak rykne, to wszyscy sie boja
Tygrys - ja jak pazury wyciagne to wszyscy spieprzaja

na to Golab - "Ja jak zdechne to wszyscy w gacie sraja"

__

VIP
Grmx

2006-03-05 16:28:31

tiruriru labONć narobil zamieszania

__

Użytkownik
*Jaras

2006-03-05 16:28:48

Czytalem troche o ptasiej grypie, o dziwo... Ponoc naukowcy nie boja sie tyle samej ptasiej grypy co jej mozliwej (czyli poprostu moze miec miejsce) - mutacji ze zwykla grypa, czytalem o konsekwencjach. Zarazliwosc jak zwykla grypa, skutki jak zarazenie sie ptasia grypa =/ No i powiedzcie, bylo by ciekawie?

__

VIP
aphex

2006-03-05 16:47:27

wirus zbyt czesto mutuje zeby jakas szczepionka byla naprawde skuteczna...

__

VIP
aphex

2006-03-05 16:49:45

pewnie masz jeszcze personal teleportera i w razie zagrozenia przenosisz sie na wyspy wielkanocne :P

__

VIP
d00mer

2006-03-05 17:12:47

nie inaczej :)

__

Użytkownik
amenva

2006-03-05 17:19:54

omfg, ludzie gdzie oni ta panika? mutacje? ospa tez moze sie zmutowac w kazdej chwili i wybic 60% ludnosci ziemi, nie maja sie jarac czym ci dziennikarze, tylko dupe niepotrzebnie zawracaja ;x

__

Użytkownik
gÓpek

2006-03-05 17:58:23

Jak jarasu napisal wyzej - sam H5N1 w postaci ptasiej jest stosunkowo niegrozny jednak gdyby zmutowal ze zwyklym wirusem grypy i zaczal sie przenosic bezposrednio z czlowieka na czlowieka wtedy bylby problem bo umieralnosc wynosi 50% ;- >

__

Użytkownik
bytek

2006-03-05 19:59:35

ja mieszkam jakies 20km od Torunia i sie wcale nie przejmuje... z ta grypa to jest wiele halasu o nic... moze przemysl farmaceutyczny szuka nowego sposobu na latwy zarobek?? w koncu przy takiej psychozie to kupa ludzi bedzie w stanie wydac sporo kasy zeby sie zaszczepic przeciwko tej chorobie... nie wiem czy wiecie ale na calym swiecie w ciagu roku umiera x razy wiecej osob na zwykla grype niz do tej pory na ta "smiertelnie grozna" ptasia grype... jedyne zagrozenie to moze byc gdy zacznie sie to przenosic z czlowieka na czlowieka ale jak narazie sie nie zanosi... chyba, ze "ktos" pomoze

update
dla wszystkich strachliwych polecam:[url=http://paski.org/komiks-rss-214.html] to ;-D[/url] troche humoru nie zaszkodzi...

__

Użytkownik
bytek

2006-03-05 20:02:20

to, ze meteoryt pierdyknie w ziemie tez jest mozliwe i to IMO znacznie bardziej niz ta smiertelna mutacja ptasiej grypy... no chyba, ze tak jak juz napisalem ktos jej w tej mutacji pomoze :-)

__

Użytkownik
bytek

2006-03-05 20:04:54

po zjedzeniu chorego kurczaka nie zachorujesz... no chyba, ze byl surowy :D wirus nie wytrzyma gotowania ani tym bardziej pieczenia czy smazenia...

__

Użytkownik
bytek

2006-03-05 20:13:07

tak tylko, ze wtedy w kazdym domu byly szczury (ktore ta chorobe roznosily) nie bylo czegos takiego jak kanalizacja, ludzie wylewali nieczystosci na glowy przechodniow, na fachowa pomoc medyczna stac bylo tylko bogatych, i ogolny poziom higieny byl o wiele nizszy niz obecnie... pozatym duza czesc ofiar tej dzumy to osoby, ktore zmarly w wyniku nieumiejetnego leczenia (jak wiadomo wtedy bardzo popularne bylo upuszczanie krwi... czesto pacjentowi juz jej nie starczalo do zycia po zabiegu :-))

__

Użytkownik
bytek

2006-03-05 20:14:12

a ja mam paszport polsatu i jestem w rodzinie RM... mam nadzieje, ze wystarczy ;D

__

VIP
d00mer

2006-03-05 20:17:06

w zupełności

__

Użytkownik
Drops

2006-03-05 21:06:13

No fakt ale upuszaczli krew przez kościuł a teraz kościuł gówno ma do powiedzenia w medycynie :P

__

Użytkownik
tequar

2006-03-05 21:26:09

kocham surowe kurczaki... :> cala ta ptasia grypa < all ;C [+]

__

Użytkownik
cnn.GreaTeye

2006-03-05 21:28:02

A to wszystko zaczęło się od lekarstw za złotówke...

__

VIP
Frank3n

2006-03-05 21:48:26

jesli w chinach gdzie poziom chigieny jest zerowy i zyje najwiecej ludzi na swiecie zginelo ponizej 100 osob z powodu ptasiej grypi to szansa na to, ze u nas ktos od tego umrze jest jak wygrac w lotto.

__

Dołącz do redakcji portalu eSports.pl!

Ostatnio publikowane

Napisz do redakcji

W tej chwili żaden z naszych redaktorów nie jest zalogowany.

Ostatnie komentarze

Ostatnio na forum

Statystyki Online

1477 gości

0 użytkowników

0 adminów

Ranking Użytkowników

WynikiAnkieta

Co było dla Ciebie największym zaskoczeniem podczas WCG Polska?

1. 0%

Słaba postawa Fear Factory

2. 0%

Dobra gra UF Gaming

3. 14%

Tłumy widzów na sali kinowej

4. 14%

Mało miejsca

5. 71%

Nie byłem i nie interesuje mnie to

Nasi partnerzy

• Shooters.pl
  • Cybersport

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) eSports.pl 2003-2024

Publikowanie materiałów tylko za zgodą autorów.

Wybierz kategorie